Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη, 28 Απριλίου 2015

MALAKIZE IT !

Παίξτε το πουλάκι σας με τα παιδάκια. «Πειραματιστείτε» να δούμε αν καίγονται...

 

Δυο ειδήσεις.

____________

Αυξάνονται τα 15χρονα που κάνουν χρήση χασίς.Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την χρήση ναρκωτικών ουσιών στη χώρα μας και ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, όπου παρατηρούνται αυξητικές τάσεις, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την Κατάσταση του Προβλήματος των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών στην Ελλάδα, που δημοσιοποιήθηκε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής.

Ένας στους 10 εφήβους ηλικίας 15 ετών (9,6%) ανέφερε την περασμένη χρονιά ότι έχει κάνει χρήση κάνναβης έστω και μία φορά στη ζωή του.

Οι περισσότεροι έφηβοι - χρήστες κάνναβης ανέφεραν χρήση της ουσίας τον τελευταίο χρόνο πριν από την έρευνα (7,6%), ενώ οι μισοί (4,8%) είχαν κάνει χρήση τον τελευταίο μήνα πριν από την έρευνα. Τα αγόρια ανέφεραν σε υψηλότερο ποσοστό χρήση κάνναβης, ενώ παρατηρούνται και σημαντικά υψηλότερα ποσοστά πρόσφατης χρήσης, καθώς και επανάληψης της χρήσης συγκριτικά με τα κορίτσια.

Σε γεωγραφικό επίπεδο, στις περιοχές εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης η πρόσφατη χρήση κάνναβης είναι σημαντικά χαμηλότερη.

Αύξηση παρουσιάζει επίσης, η μη ιατρική χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων και η χρήση μεθαμφεταμινών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2013, στην πλειονότητά τους (71,7%) οι χρήστες ανέφεραν χρήση πολλών εξαρτησιογόνων ουσιών - πολλαπλή χρήση. Εκτός των οπιοειδών, η κάνναβη (50,5%), τα συνταγογραφούμενα ψυχοδραστικά φάρμακα (κυρίως βενζοδιαζεπίνες) (51,6%) και -σε χαμηλότερο ποσοστό- η κοκαΐνη (36,3%) ήταν οι συχνότερα αναφερόμενες ουσίες χρήσης.

Η εκτίμηση του συνολικού αριθμού χρηστών ηλικίας 15 - 64 ετών με κύρια ουσία την ηρωίνη είναι 16.162, κάπως χαμηλότερη της αντίστοιχης εκτίμησης για το 2012, η οποία ήταν 20.429. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει μία συνέπεια στις εκτιμήσεις των τελευταίων ετών, η οποία δείχνει μία πτώση από την τιμή των 24.000 χρηστών το 2009.

Το 2013 οι είσοδοι για θεραπεία αφορούσαν στην πλειονότητά τους (69,2%) προβλήματα από τη χρήση οπιοειδών. Ως κύρια ουσία η κάνναβη αναφέρθηκε σε ποσοστό 21,5%, με την κοκαΐνη και τις άλλες ουσίες να ακολουθούν σε χαμηλότερα ποσοστά (5,1% και 4,1%, αντίστοιχα).

Σύμφωνα με την έκθεση το 2013 λειτουργούσαν στην Ελλάδα συνολικά 105 δομές θεραπείας και 44 συμβουλευτικά κέντρα για την αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης. Το σύνολο των ατόμων που έλαβαν υπηρεσίες θεραπείας κατά το 2013 ανέρχεται στους 12.977, εκ των οποίων 9.973 (76,9%) βρίσκονταν σε θεραπεία φαρμακευτικής αντιμετώπισης της εξάρτησης, 2.618 (20,2%) σε «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, ενώ 386 (3%) δέχτηκαν παρεμβάσεις στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος. Όσον αφορά τα συμβουλευτικά κέντρα που λειτουργούν στο πλαίσιο των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων, το 2013 έλαβαν υπηρεσίες συμβουλευτικής συνολικά 5.081 άτομα, εκ των οποίων ένας στους δύο απευθύνθηκε για πρώτη φορά, ενώ ένας στους τρεις προχώρησε στην κυρίως φάση θεραπείας κάποιου προγράμματος. Επίσης, κατά το 2013, κατέθεσαν αίτηση στο Κέντρο Υποδοχής, Ενημέρωσης και Προσανατολισμού του ΟΚΑΝΑ για ένταξη σε θεραπεία φαρμακευτικής αντιμετώπισης της εξάρτησης του ΟΚΑΝΑ για την Αθήνα συνολικά 533 άτομα, εκ των οποίων το 75% έκανε αίτηση για πρώτη φορά, ενώ συνολικά 516 άτομα ολοκλήρωσαν τις ομάδες προεισαγωγής και παραπέμφθηκαν σε μονάδες της Αττικής.

Το 2013 διαπιστώνεται μικρή αύξηση στο σύνολο των ατόμων που εντάχθηκαν σε κάποια θεραπευτική δομή κατά 6,3% σε σχέση με το 2012, ενώ η αύξηση αυτή φαίνεται να οφείλεται μόνο στην αύξηση των «παλαιών» θεραπευομένων κατά 19,3% σε σχέση με το 2012. Αντίθετα, παρατηρείται μείωση στις εισαγωγές κατά 16,6%, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση των εισαγωγών στο πρόγραμμα φαρμακευτικής αντιμετώπισης της εξάρτησης.

Η επιδημική έκρηξη της HIV λοίμωξης στους χρήστες ενέσιμων ουσιών που παρατηρήθηκε το 2011 και το 2012 φαίνεται να ανακόπτεται το 2013: μόνο το 2013 δηλώθηκαν 262 νέες περιπτώσεις HIV οροθετικών με «ενέσιμη χρήση» δηλωμένη ως την κύρια αιτία μετάδοσης, αριθμός περιπτώσεων μειωμένος κατά 52% συγκριτικά με το 2012, αλλά ανάλογος του 2011, οπότε και καταγράφηκε για πρώτη φορά η επιδημική έξαρση. Επίσης, το 2013 παρατηρήθηκε ανακοπή του ρυθμού μείωσης του αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών.

Σχεδόν 13.000 άτομα βρίσκονταν στην κυρίως θεραπευτική φάση των προγραμμάτων και 5.500 άτομα παρακολουθούν θεραπεία στη φάση των συμβουλευτικών σταθμών.

Όπως αναφέρει η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά Μανίνα Τερζίδου, η Ετήσια Έκθεση «αν και δημοσιεύεται -και φέτος- εν μέσω λιτότητας και περικοπών στους φορείς, παρά ταύτα εμφανίζει μηνύματα αισιοδοξίας. Ύστερα από μακρά περίοδο τεράστιων και αιφνιδιαστικών αλλαγών, το σύστημα φαίνεται να ανατάσσει τις δυνάμεις του και να βρίσκει τρόπους επιβίωσης: οι ΜΚΟ διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο, ιδιωτικά κονδύλια επιστρατεύονται για την κάλυψη αναγκών των φορέων και βέβαια, αξιοποιούνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια σε υψηλότερο βαθμό».
____________

Οι ανήλικοι στρέφονται στο χασίς


Θεωρούν ακίνδυνη την κάνναβη και χωρίς εξάρτηση - Τους δελεάζει η κοκαΐνη, αλλά τη βρίσκουν ακριβή - Αύξηση των συνταγογραφημένων χαπιών λόγω οικονομικής κρίσης.
Θεωρούν «εκτός μόδας» την ηρωίνη, χαρακτηρίζοντας «περιθώριο» τους χρήστες της, τους δελεάζει η κοκαΐνη, αλλά τη βρίσκουν ακριβή και στρέφονται στο «ακίνδυνο» και χωρίς εξάρτηση, όπως πιστεύουν, χασίς, νομίζοντας μάλιστα ότι η χρήση του έχει ελάχιστες έως μηδαμινές επιπτώσεις από το νόμο!
Όλα τα παραπάνω είναι ορισμένες μόνο από τις αντιλήψεις που έχουν παιδιά, από 14 ετών έως τη μετεφηβική ηλικία, στις οποίες αναφέρθηκαν εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης του ΟΚΑΝΑ, στο πλαίσιο ημερίδας για τη χρήση ουσιών και την παραβατικότητα στους νέους.

Η Υπηρεσία λειτούργησε επί 6 μήνες, με παρεμβάσεις σε ανήλικους και νέους έως 24 χρόνων, οι οποίοι βρίσκονταν σε αστυνομικά τμήματα εξαιτίας των παράνομων ουσιών.

«Είδαμε συνολικά 112 έφηβους και νεαρούς ενήλικες, εκ των οποίων οι 78 δήλωσαν ότι θέλουν να παρακολουθήσουν προγράμματα συμβουλευτικής αλλά τελικά, μόνο οι 26 απ' αυτούς προσήλθαν στον χώρο μας» εξήγησε η εποπτεύουσα της υπηρεσίας, ψυχίατρος Μαίρη Μάντση.

Γονείς που... πέφτουν από τα σύννεφα

Πάντως οι ανήλικοι και οι νεαροί χρήστες με τους οποίους ήρθε σε επαφή η Υπηρεσία, προέρχονταν από όλα τα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα και ήταν Έλληνες στην πλειοψηφία.

Όσον αφορά τους γονείς, οι οποίοι ειδοποιούνται από την αστυνομία όταν οι παραβάτες είναι κάτω των 17 χρόνων, φαίνεται να... πέφτουν από τα σύννεφα, όταν μαθαίνουν ότι τα παιδιά τους είναι χρήστες ναρκωτικών.

«Μάλλον όμως εθελοτυφλούν, αισθάνονται ενοχές και δεν θέλουν να πιστέψουν αυτό που συμβαίνει στα παιδιά τους» λέει η κ. Μάντση.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τη χρήση χασίς, που έδωσε ο διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών κ.Δεληγιάννης, σημειώνοντας μάλιστα ότι φέτος κατασχέθηκε ένας τόνος και 200 κιλά χασίς, αριθμός που το 2013 ήταν μόλις 150 κιλά.

Μείωση, σε σχέση με πέρυσι, υπάρχει στις κατασχεθείσες ποσότητες ηρωίνης, από 33 κιλά το 2013 στα 7 κιλά το 2014, ενώ από το σύνολο των περίπου 2000 συλλήψεων για περιπτώσεις ναρκωτικών, οι 300 ήταν ανήλικοι ή μετεφηβικής ηλικίας" ξεκαθάρισε.

Εκτίμησε δε, ότι τα παιδιά δοκιμάζουν χασίς κυρίως από περιέργεια ή για να ενταχθούν σε μια ομάδα και συνήθως η οικογένειά τους ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε το πρόβλημα.

Αύξηση των συνταγογραφημένων χαπιών

Για τεράστιες ανάγκες στον χώρο της ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΚΕΘΕΑ Βασίλης Καλαμπαλίκης.

«Διαπιστώνουμε αύξηση των νομίμων συνταγογραφημένων ουσιών, κυρίως σε μεσήλικες γυναίκες προκειμένου να αντιμετωπίσουν το στρες που δημιουργεί η οικονομική κρίση.

Παράλληλα, η αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ διαγράφει το μέλλον ζοφερό» ανέφερε ο κ. Καλαμπαλίκης, περιγράφοντας την κατάσταση, και εξέφρασε φόβους για ενδεχόμενη υποβάθμιση της δημόσιας παρέμβασης σε θέματα εξαρτήσεων.

Ενδεικτικό της συρρίκνωσης των υπαρχουσών δομών είναι το γεγονός ότι στο ΚΕΘΕΑ έχει να γίνει πρόσληψη από το 2005, τη στιγμή που αποχώρησαν από τότε έως σήμερα 80 εργαζόμενοι!

Πηγή: troMPAxtiko

3 σχόλια:

 1. Συλλαλητήριο υπέρ της κάνναβης στο Σύνταγμα με την υποστήριξη της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και χορηγό e-shop που πουλάει σπόρους για καλλιέργεια

  http://www.iefimerida.gr/news/203165/syllalitirio-yper-tis-kannavis-sto-syntagma-me-tin-ypostirixi-tis-neolaias-syriza-kai

  Μιλάμε για την επέτειο της αντιφασιστικής νίκης πάντα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτο το κομμα (ΣΥΡΙΖΑ) ειναι το πιο high, το πιο in, το πιο glamour, το πιο pop, το πιο beat, το πιο trip, το πιο fashion,.... τελοσπαντων θελω να πω ειναι πολυ προχωρημενο! Με ανοιχτους οριζοντες, χωρις προκαταληψεις... και ολα αυτα τα καλα που εχει, με λιγα λογια, η εποχη μας!

  Ειναι το απολυτο WOOOW!!!!!

  ΑΛΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @ΑΛΗΣ:
   Δεν μιλάω γιατί θα πω βαριές κουβέντες...

   Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.