Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Νεότερα από την διεθνή σκακιέρα

Λαβρόφ: Κυρώσεις κατά του Κιέβου


Κυρώσεις εναντίον του Κιέβου θα μπορούσε να επιβάλει η Δύση, καθώς οι ουκρανικές αρχές στην ουσία μπλοκάρουν την εκτέλεση των συμφωνιών του Μινσκ για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Η πρόταση αυτή έγινε σήμερα από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αναφέρθηκε στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το TASS.

«Τώρα την επιθυμητή διαδικασία της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ κατ’ ουσίαν μπλοκάρουν οι αρχές του Κιέβου. Δεν ξέρω ποια είναι τα εργαλεία της πίεσης στο Κίεβο από τους Αμερικανούς κα τους Ευρωπαίους, αλλά ίσως οι τόσο αγαπημένοι τους μηχανισμοί κυρώσεων μπορούν να εφαρμοστούν στην περίπτωση αυτή, για να αναγκάσουν τις αρχές του Κιέβου να συμμορφωθούν με όσα έχουν συμφωνηθεί», είπε ο Λαβρόφ

Αντ 'αυτού, είπε ο υπουργός, στη Δύση προτιμούν να αγνοούν το γεγονός ότι το Κίεβο προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβραδύνει την υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ και να στρεβλώνει τις θέσεις τους. Ειδικά, ο Λαβρόφ υπενθύμισε ότι την επόμενη κιόλας μέρα μετά τις 12 Φεβρουαρίου το Κίεβο αρνήθηκε την αμνήστευση των αυτονομιστών, η οποία είχε εγγραφεί στις συμφωνίες.
Πηγή: Σύγχρονη Ρωσία

«Στην Ουκρανία όλα έχουν ήδη αποφασιστεί»

Δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα γιατί στην Ουκρανία όλα έχουν ήδη αποφασιστεί, είπε ο στρατιωτικής αναλυτής του Fox News, Robert H. Scales, σε σχόλιο για την είδηση ότι τρεις χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες θα επισταθμεύσουν στην Ανατολική Ευρώπη.

«Ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να έχουν κάποια επιρροή στην περιοχή και να μετατρέψουν την κατάσταση είναι να ξεκινήσουν τη δολοφονία Ρώσων. Να σκοτώσουν τόσους Ρώσους, που ακόμα και τα ΜΜΕ του Πούτιν, δεν θα μπορέσουν να κρύψουν το γεγονός ότι επιστρέφουν σπίτι τους σε σάκους για πτώματα», είπε ο ίδιος, σύμφωνα με το RT.

«Ωστόσο, με δεδομένο το επίπεδο υποστήριξης που παρέχουμε στους Ουκρανούς, καθώς και τη δυνατότητα των Ουκρανών να οργανώσουν αντεπίθεση εναντίον των 12.000 Ρώσων στρατιωτών, οχυρωμένων στο έδαφός τους, δυστυχώς, είναι απίθανο ότι αυτό θα συμβεί», ανέφερε ο Robert Scales.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν εμπλέκεται στα γεγονότα στην νοτιανατολική Ουκρανία, δεν είναι μέρος της εγχώριας ουκρανικής σύγκρουσης και ενδιαφέρεται να ξεπεράσει η Ουκρανία την πολιτική και οικονομική κρίση. Η Μόσχα σημείωσε ότι όλες οι κατηγορίες εναντίον της είναι αναπόδεικτες.
Πηγή: Σύγχρονη Ρωσία

«Φλογερός εθνικιστής ο Γιατσενιούκ»


«Επικίνδυνο άνθρωπο στην Ευρώπη» και «φλογερό εθνικιστή» που δεν αξίζει το σεβασμό χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ ο Βρετανός πολιτικός επιστήμονας, Richard Sakwa σε μια συνέντευξη με την Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Έτσι ο πολιτικός επιστήμονας σχολίασε μια σειρά από αντιφατικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ουκρανία, σε γενικές γραμμές, ο Sakwa είπε ότι το Ντονμπάς ποτέ δεν θα είναι μέρος του «εθνικιστικού και συγκεντρωτικού ουκρανικού κράτους». Αυτός είναι ο λόγος, που κατά την άποψή του, η χώρα χρειάζεται αποκέντρωση και ομοσπονδιοποίηση.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει να καταρρέει, επειδή η νέα κυβέρνηση στο Κίεβο «αντί να επιλύσει τα προβλήματα τα επιδεινώνει». Ο πολιτικός επιστήμονας προτρέπει τη Δύση να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση του Κιέβου, προκειμένου να παρέχει στους κατοίκους του Ντονμπάς παρέχουν τις κατάλληλες συνθήκες για την επιστροφή στην Ουκρανία.

Ο Sakwa πιστεύει ότι είναι ψευδής η θέση της Δύσης, η οποία αναφέρει ότι είναι ευεργετική για τον Ρώσο πρόεδρο η σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Δεν θέλει αυτόν τον πόλεμο. Εκείνος έκανε ό,τι καλύτερο για να το αποφύγει. Η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες», είπε ο πολιτικός επιστήμονας. Επιπλέον πρόσθεσε ότι ο Πούτιν έχει μία τρομερή δημοφιλία, εξαιτίας της επιτυχής διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, και αυτό που συνέβη με την Ουκρανία, «είναι τελευταίο που χρειαζόταν».
Επίσης, μίλησε κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ, που σύμφωνα με τον αναλυτή, περιβάλλει τώρα τη Ρωσία «από όλες τις πλευρές». «Δεν χρειάζεται μια στρατηγική μεγαλοφυΐα, για να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ρωσία - μια πυρηνική δύναμη - αργά ή γρήγορα θα αντιταχθεί σ’ αυτό το έργο», δήλωσε ο Sakwa.

Ο Sakwa είπε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν το 2007 στην Διάσκεψη του Μονάχου δήλωσε ότι η Ρωσία δεν είναι ικανοποιημένη με την τρέχουσα στρατηγική κατάσταση, «αλλά κανείς δεν τον άκουσε».
Πηγή: Σύγχρονη Ρωσία

Εκτός συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη η Ρωσία


Την απόφαση να αναστείλει τη συμμετοχή της στις συνεδριάσεις της μεικτής συμβουλευτικής ομάδας σχετικά με τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) από τις 11 Μαρτίου, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στη Βιέννη για τις συνομιλίες στη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο όπλων, Αντόν Μαζούρ.

«Για χρόνια, η ρωσική πλευρά έχει κάνει το καλύτερο δυνατό για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του καθεστώτος ελέγχου των συμβατικών όπλων. Ξεκίνησε συνομιλίες για την προσαρμογή της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη. Επικύρωσε τη συμφωνία για την Συνθήκη CFE», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στη Βιέννη.

«Δυστυχώς, οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν προτιμήσει να αποφύγουν τις διατάξεις της CFE μέσω της επέκτασης της συμμαχίας και να χρησιμοποιούν κάθε είδους προσχήματα προκειμένου να εμποδίσουν τη Συμφωνία για την Συνθήκη CFE να τεθεί σε ισχύ. Αυτή η γραμμή, που επιδιώχθηκε παρά τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις μας για τις βλαβερές επιπτώσεις της στο καθεστώς του ελέγχου έναντι των συμβατικών όπλων, οδήγησε στο αναπόφευκτο αποτέλεσμα: την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη Συνθήκης CFE το 2007», τόνισε ο Αντόν Μαζούρ.

«Τότε, η ρωσική πλευρά, λαμβάνοντας υπόψιν σοβαρά τις εκκλήσεις από έναν αριθμό υπογραφόντων της Συνθήκης CFE, αποφάσισε να συνεχίσει τη συμμετοχή της στις εργασίες της μεικτής συμβουλευτικής ομάδας κατ' εξαίρεση. Λαμβάνοντας αυτή την απόφαση, ελπίζαμε ότι αυτή η πλατφόρμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επεξεργαστεί ένα νέο καθεστώς ελέγχου επί των συμβατικών όπλων», ανέφερε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Σύμφωνα με τον Αντόν Μαζούρ, οι ελπίδες αυτές, ποτέ δεν έγιναν πραγματικότητα. 
«Με πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ, ο διάλογος σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς του ελέγχου επί συμβατικών όπλων που έχει διεξαχθεί με τη μορφή της κοινής συμβουλευτικής ομάδας σταμάτησε το 2011 και δεν έχει επαναληφθεί ποτέ, δεδομένου ότι η εργασία της ομάδας έχει κυριολεκτικά επανέλθει. Μόνο πριν από μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ενδυναμώθηκε. Οι Δυτικοί εταίροι έχουν τη συνήθεια να χρησιμοποιούν αυτή την πλατφόρμα για την αντιμετώπιση της Ρωσίας με κλασικές κενές εκκλήσεις να επιστρέψει στην παλιά Συνθήκη CFE που θίγει τα συμφέροντά μας», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ρωσία θεωρεί την περαιτέρω συμμετοχή της στις συνεδριάσεις της μεικτής συμβουλευτικής ομάδας, οι οποίες κατά κανόνα έχουν υποβαθμιστεί στην ανάγνωση της ημερήσιας διάταξης, ως ανώφελη και από πολιτική και πρακτική άποψη και ως υπερβολικά δαπανηρή από τη χρηματοπιστωτική και οικονομική άποψη. Έχοντας τα παραπάνω στο μυαλό, η Ρωσία έλαβε την απόφαση να αναστείλει τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις της μεικτής συμβουλευτικής ομάδας από 11 Μαρτίου 2015. Έτσι, η αναστολή της συμμετοχής στη Συνθήκη CFE που δηλώθηκε από τη Ρωσία το 2007 ολοκληρώνεται», τόνισε ο Αντόν Μαζούρ.

«Το βήμα αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία απορρίπτει περαιτέρω διάλογο σχετικά με τον έλεγχο των συμβατικών όπλων στην Ευρώπη, αν και όταν οι εταίροι μας είναι ώριμοι για αυτό. Είμαστε ακόμα έτοιμοι για την κοινή εργασία για ένα νέο καθεστώς ελέγχου επί των συμβατικών όπλων στην Ευρώπη, το οποίο είναι προς το συμφέρον τόσο της Ρωσίας όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών», σημείωσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

«Η Ρωσία ζητά από τη Λευκορωσία να εκπροσωπεί τα συμφέροντά της στην Κοινή Συμβουλευτική Ομάδα», πρόσθεσε ο Αντόν Μαζούρ.
Πηγή: Σύγχρονη Ρωσία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.