Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Οικονομική ανάπτυξη και επισιτιστική βοήθεια στη Λ.Δ. Κορέας (ανάλυση*)

Κόσμος περιμένει να μπει στο τρένο στο Μετρό της Πιονγκ Γιανγκ
φωτο: Φραγκίσκα Μεγαλούδη
Όταν κάποιος σκεφτεί τη "Βόρεια Κορέα", το πρώτο που θα του έρθει στο μυαλό είναι μια χώρα διεθνώς απομονωμένη, πυρηνικές απειλές κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων και ένας πληθυσμός που πεινάει.
Και όμως, παρόλο που η χώρα σίγουρα χρειάζεται αναπτυξιακή βοήθεια, η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική όσο πιστεύουν οι περισσότεροι και διαδίδουν τα μέσα.
Τα τελευταία χρόνια η Πιονγκ Γιανγκ και οι μεγαλύτερες πόλεις τη χώρας έχουν μεταμορφωθεί. Τα στρατιωτικά παραπήγματα γκρεμίστηκαν, οι μεγάλες λεωφόροι δενδροφυτεύτηκαν, το οδικό δίκτυο βελτιώθηκε-κυρίως χάρη στις κινέζικες επενδύσεις-και στο κέντρο των πόλεων πολυτελή διαμερίσματα, εστιατόρια και καφέ έχουν κάνει την εμφάνιση τους.
Η χώρα μετράει ήδη δύο εκατομμύρια συνδρομητές κινητών ενώ η ζήτηση για προϊόντα τεχνολογίας και είδη πολυτελείας είναι όλο και μεγαλύτερη.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το επίπεδο ζωής έχει βελτιωθεί σημαντικά στη χώρα μέσα στην τελευταία πενταετία" λέει ο Α. Λανκόβ, καθηγητής κορεατικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Kookmin στη Σεούλ. "Αυτή η βελτίωση, αν και είναι πιο έντονη στη Πιονγκ Γιανγκ, μπορεί κανείς να τη δει πλέον σε ολόκληρη τη χώρα. Οι άνθρωποι ακόμα δεν τρώνε ποιοτικό φαγητό αλλά σίγουρα τρώνε καλύτερα από πριν ενώ υπάρχει και μια σημαντική μεσαία τάξη με αγοραστική δύναμη".

Η οικονομία της Λ.Δ. Κορέας, ύστερα από μια περίοδο στασιμότητας έξι ετών, το 2012 παρουσίασε ανάπτυξη 1,3 % συγκριτικά με το 2011 που η ετήσια ανάπτυξη ήταν 0,8. Το 2013 το θετικό πρόσημο ανάπτυξης συνεχίστηκε-αν και ελάχιστα χαμηλότερο-με ανάπτυξη 1.1 % κυρίως χάρη στις εμπορικές επενδύσεις, στην βελτιωμένη αγροτική παραγωγή αλλά και στο εμπόριο με τη Κίνα. Σύμφωνα με την οικονομική ανάλυση (2014) του Ερευνητικού Ιδρύματος Hyundai, ένα think-tank της Νότιας Κορέας, το ΑΕΠ της Βόρειας Κορέας αυξήθηκε το 2013 κατά 4,8 %.
Σύμφωνα με τον ερευνητή διεθνούς δικαίου του Πανεπιστήμιου Tsinghua στο Πεκίνο, Henri Feron, "οι ξένες επιχειρηματικές επενδύσεις στη Λ.Δ. Κορέας αυξήθηκαν κατακόρυφα το 2012". Όπως μας είπε ο ερευνητής η δημιουργία νέων ειδικών οικονομικών ζωνών και η αναθεώρηση του νομικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα που ξεκίνησε η κυβέρνηση της Λ.Δ. Κορέας στα τέλη του 2011, "έδωσαν στους επενδυτές νέες νομικές εγγυήσεις και έκαναν το επιχειρηματικό τοπίο της χώρας ελκυστικό για διεθνείς επενδύσεις".


Προάστειο της Πιονγκ Γιανγκ
φώτο: Φραγκίσκα Μεγαλούδη
Αν και δεν υπάρχουν στατιστικές και είναι δύσκολο να πούμε με σιγουριά εάν αυτό που οδήγησε στην άνοδο της οικονομίας ήταν η εξωτερική βοήθεια ή οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν ότι η κινητήριος δύναμη πίσω από την ανάπτυξη ήταν η ίδια η κυβέρνηση της Λ.Δ. Κορέας.
"Η χώρα , συχνά αυθόρμητα, οδηγήθηκε σε μια ιδιότυπη οικονομία της αγοράς όπου ο ιδιωτικός παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο" επισημαίνει ο καθηγητής Λανκόβ. "Ακόμα και οι κρατικές επιχειρήσεις λειτουργούν πλέον με ορους της αγοράς ενώ δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει τις μεταρρυθμίσεις στον αγροτικό και επιχειρηματικό τομέα που ξεκίνησαν το 2013 και κορυφώθηκαν το 2014".

Πρόκειται για τις μεταρρυθμίσεις γνωστές ως " Τα 30 μέτρα του Μαίου" τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας το 2014 και για τα οποία ο Economist Intelligence Unit σημειώνει ότι "δίνουν στις επιχειρήσεις και στους αγρότες ελευθερία στις προμήθειες, στην εύρεση αγοραστών των προϊόντων τους, στις προσλήψεις και στις απολύσεις προσωπικού χωρίς κρατική παρέμβαση". Σύμφωνα πάντα με το Ερευνητικό Ίδρυμα Hyundai, αυτά τα μέτρα εάν εφαρμοστούν θα οδηγήσουν σε 7,5% ετήσια αύξηση το ΑΕΠ.
Φυσικά τα καλά νέα της οικονομίας, δεν αρκούν για να ξεπεραστούν τα υπόλοιπα σοβαρά προβλήματα της χώρας.
Περίπου 2,4 εκατομμύρια Βορειοκορεάτες, ανάμεσα τους κυρίως έγκυες γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, χρειάζονται τακτική επισιτιστική βοήθεια για να επιβιώσουν. Δεκαέξι εκατομμύρια από τα 24 συνολικά του πληθυσμού-δηλαδή το 66%- εξαρτάται από το δημόσιο σύστημα διανομής για το καθημερινό του φαγητό. Καθώς το σύστημα αυτό υπολειτουργεί οι περισσότεροι στηρίζονται στο ημιεπίσημο σύστημα ιδιωτικών αγορών για να επιβιώσει. Οι αγορές αυτές -που ξεκίνησαν μετά το τέλος του μεγάλου λιμού της δεκαετίας του '90, είχαν αποτελέσει αντικείμενο σκληρών διώξεων από τον εκλιπόντα ηγέτη Κιμ Τζονγκ Ιλ που προσπάθησε με κάθε τρόπο να τις επαναφέρει στον κρατικό έλεγχο. Τα τελευταία δύο χρόνια και υπο την ηγεσία του γιου του, Κιμ Τζονγκ Ουν, η κυβέρνηση έχει κρατήσει μια πιο χαλαρή στάση απέναντι τους. Χωρίς να τις ενθαρρύνει επίσημα αλλά και χωρίς να ασκεί διώξεις προτιμά να παρακολουθεί διακριτικά την εξέλιξη τους-γεγονός που βοηθάει να αποφεύγονται οι κοινωνικές εντάσεις και η δυσαρέσκεια του πληθυσμού όταν το δημόσιο σύστημα διανομής αποτυγχάνει.

Η χώρα εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζει επισιτιστική κρίση η οποία όμως οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Ελλιπείς υποδομές, έλλειψη μοντέρνας αγροτικής τεχνολογίας, βελτιωμένων σπόρων και φυτοφαρμάκων, ανταλλακτικών και αγροτικών μηχανημάτων τα οποία η χώρα δεν μπορεί να εισάγει κυρίως λόγω των κυρώσεων που της έχει επιβάλει η διεθνής κοινότητα οδηγούν σε χρόνιες ελλείψεις.
Παράλληλα οι σκληροί χειμώνες, η μικρή καλλιεργήσιμη επιφάνεια (μόνο το 18% της χώρας έχει καλλιεργήσιμα εδάφη), οι φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες και ξηρασίες έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην διαθεσιμότητα του φαγητού.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνας και Επιδημιολογίας EM-DAT από το 2004 μέχρι το 2013 πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι επηρεάζονται κάθε χρόνο από τις πλημύρες ενώ σχεδόν τρία εκατομμύρια αγρότες ετησίως αντιμετωπίζουν προβλήματα από την ξηρασία.
Το 2013-14 η επισιτιστική κρίση αποφεύχθηκε χάρη στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής κατά 5% η οποία έφτασε τα 5.98 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (απο 5.73 εκ. μετρ. τόνοι το 2011-12) μειώνοντας έτσι το κενό ου έπρεπε να καλυφθεί σε δημητριακά απο ένα εκατομμύριο τόνοι σε μισό. Παρόλα αυτα , η ξηρασία του 2014, αναμένεται να έχει σοβαρές. συνέπειες στη σοδειά της νέας χρονιάς,

Και όμως, το επισιτιστικό πρόβλημα της Λ.Δ. Κορέας δεν είναι ποσοτικό, αλλά ποιοτικό. Με απλά λόγια οι κάτοικοι της χώρας δεν κοιμούνται νηστικοί, δεν τρώνε όμως καλά.

"Το πρόβλημα είναι ότι ο πληθυσμός της χώρας δεν λαμβάνει αρκετές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και πρωτεΐνη -ιδίως στα πρώτα χρόνια της ζωής του", μας είπε ο Leo van der Velden, πρώην υποδιευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών στη Λ.Δ. Κορέας. " Το ποσοστό παιδιών που παρουσιάζουν σοβαρό υποσιτισμό δεν ξεπερνάει το 4%, είναι δηλαδή αρκετά χαμηλό. Το ποσοστό όμως εκείνων που δεν τρώνε ποιοτικά αγγίζει το 27% σε μέσο όρο με διακυμάνσεις ανα επαρχία που φτάνουν μέχρι το 40% ", συμπληρώνει.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το ένα τρίτο των παιδιών της χώρας και το ένα τέταρτο των εγκύων γυναικών να παρουσιάζει σοβαρή αναιμία.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι οι ανθρωπιστικές ανάγκες της χώρας παραμένουν σοβαρές καθώς ακόμα δεν έχουν αντιμετωπιστεί οι γενεσιουργίες αιτίες του υποσιτισμού ο οποίος σύμφωνα με τη UNICEF είναι πλέον ενδημικός.

Όμως η πολιτικοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και η ιδεολογικά διαφοροποίηση της χώρας επηρεάζει τη διεθνή κοινότητα η οποία έχει μειώσει δραστικά τη χρηματοδότηση επισιτιστικών προγραμμάτων στη Λ.Δ. Κορέας.

"Η Διεθνής κοινότητα μπορεί να στηρίξει τον πληθυσμό της Βόρειας Κορέας με αναπτυξιακή βοήθεια, εκπαίδευση και τεχνογνωσία" υποστηρίζει ο καθηγητής Λανκόβ. "Καλά θα ήταν να σταματούσε και τις κυρώσεις βέβαια. Ομως αυτό δεν νομίζω ότι θα γίνει στο άμεσο μέλλον".

* Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στα αγγλικά στην μηντιακή πλατφόρμα Devex στα πλαίσια μιας έρευνας που πραγματοποιώ για την οικονομική ανάπτυξη και την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λ.Δ. Κορέας.
Πηγή: Ταξιδεύοντας: η άλλη όψη
_____
*Παρεμβήκαμε στο κείμενο διορθώνοντας -για προφανείς πολιτικούς λόγους- με την συνταγματική ονομασία της χώρας (Λ.Δ.Κορέας) τα σημεία όπου αυτή αναφέρονταν με τον γεωγραφικό προσδιορισμό της ως "Βόρεια Κορέα".

40 σχόλια:

  1. Ειδικες οικονομικες ζωνες στα συνορα ξερω οτι υπαρχουνε αλλα ειναι απολυτα ελεγχομενες απο το κρατος ειναι η απαντηση που μου εδωσε μελος της Κ.Ε σε συγκεντρωση στην περιοχη μου λεγοντας μου οτι δεν εχει καμμια σχεση με τις μεταρυθμισεις που εχουνε γινει στην Κουβα οπου πραγματι υπαρχει σοβαρο προβλημα για το τη θα επακολουθησει στη συνεχεια. Θεωρω οτι το αρθρο ειναι προπαγανδιστικο για να δυσφιμηση την Λ.Δ Κορεας με την αναφορα σε ταξεις και το οτι ξεκινησε η πορεια προς τον καπιταλισμο.Αμεσως μετα βεβαια ερχεται σε αντιφαση λεγοντας οτι το εμπαργκο δεν φαινεται στο ορατο μελλον να καταργειται. Αυτο ειναι μια αμεση παραδοχη οτι αυτα που θελει να περασει στην αρχη ειναι ψεματα. Και το φερνω σε συγκριση με την προθεση των Αμερικανων να χαλαρωσουνε το Εμπαρκο στην Κουβα.Με το πελαγος της Ελευθερης αγορας που εχει κατακλυσει την χωρα τα τελευταια 8 χρονια ειναι απολυτα λογικο οι Αμερικανοι να προσπαθησουνε με αυτον τον τροπο να βοηθησουνε στην ανατροπη του Σοσιαλισμου.Η Σοβιετικη εμπειρια με την Σταδιακη πορεια προς τον καπιταλισμο μετα το 20ο συνεδριο το 1956 ειναι μεγαλο σχολειο για μελετη απο τους Κομμουνιστες. Και να το διευκρινησω για να μην παρεξηγηθω.δεν κατηγορω τους ΦΙΝΤΕΛ ΡΑΟΥΛ για τιποτα.Οταν ανοιξεις αυτον τον δρομο θα σε οδηγηση στην κολαση ανεξαρτητα προθεσεων. Μπραβο για την αναρτηση συντροφε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Η συγγραφέας του άρθρου, αν κάθε άλλο παρά κομμουνίστρια είναι, έχει υπερασπιστεί την χώρα αυτή (στην οποία ζει κιόλας κατά μεγάλα διαστήματα) από την εξωφρενική προπαγάνδα με την οποία μας ταΐζουν στην δύση. Οπότε δεν μπορείς να της καταλογήσεις κάποιο δόλο.
      Την θεωρώ δηλαδή αξιόπιστη ως πρωτογενή πήγή.

      Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως μάλλον και η Λ.Δ.Κορέας αναγκάζεται να ακολουθήσει σιγά-σιγά τον δρόμο της παλινόρθωσης, αν και στην συγκεκριμένη περίπτωση νομίζω πως δεν έχουν γίνει και τόσα βήματα ώστε η κατάσταση να μην είναι αναστρέψιμη.

      Την ρώτησα και για κάποια παραπάνω πράγματα (εάν έχει εμφανιστεί ανεργία π.χ.) και περιμένω να μου απαντήσει πριν καταλήξω σε παραπάνω συμπεράσματα.

      Είναι πάντως η μοναδική ελληνόφωνη σχετικά αξιόπιστη πρωτογενής πηγή για το τι πραγματικά συμβαίνει στην χώρα αυτή.

      Διαγραφή
    2. Σ. Trash, πάντως τα στοιχεία που προκύπτουν από την απάντηση της Φρ. Μ. παραπέμπουν σε λειτουργία κεντρικού σχεδιασμού.

      Κ.

      Διαγραφή
    3. @Κ.:
      Από ότι θα δεις και από την απάντηση της Φ.Μ. για το ζήτημα της ανεργίας, το σύνολο της οικονομίας της χώρας (ακόμη και η ιδιωτική) υπόκειται στον κεντρικό σχεδιασμό.

      Αντιγράφω:
      "Δεν υπάρχουν στοιχεία για ανεργία διότι δεν υπάρχει ανεργία΄(και αν υπάρχει -δεν υπάρχουν στοιχεία- θα είναι ελάχιστη). Ο λόγος που δεν υπάρχει είναι ότι όλα ακολουθούν κυβερνητικό σχεδιασμό. Ακόμα και αν κάποια επιχείρηση λειτουργει με ιδιωτικούς όρους και απολύσει κάποιον υπάλληλο, αυτό δεν ΄καταγράφεται ως απόλυση, διότι επισήμως ο υπάλληλος εργάζεται για κρατική επιχείρηση (οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν αναγνωρίζονται ως ιδιωτικές αλλα τελούν υπο καθεστως ιδιωτικού δικαίου). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο "απολυμένος" μεταφέρεται σε άλλο πόστο και δε μένει χωρίς δουλειά. "

      Διαγραφή
  2. TRASH. Δεν ηξερα οτι μιλας για την συγκεκριμενη ζητω συγνωμη το εχω διαβασει και αλλου ειναι εγκυρη. Πραγματικα ειναι στην αρχη και η κατασταση ειναι ελεγχομενη συμφωνα και με την πληροφορηση που σου ειπα. Αντιθετα στην Κουβα η απαντηση που μου εδωσε ο σ. απο την Κ.Ε ητανε συγκεκριμανα Δεν ειναι ουτε ΝΕΠ ουτε 20ο συνεδριο που κατα την γνωμη μου σημαινει δρομος χωρις γυρισμο. Εγω εμπειρικα σαν μετρο συγκρισης εχω τον χειρισμο του Εμπαργκο και αν χαλαρωνει απο τους Αμερικανους για να κρινω.Επισης πιστευω οτι για αυτον τον λογο ακομα στην Κινα κρατανε τον τιτλο ΚΚ και οι Αμερικανοι ανεχτηκανε 15 χρονια την Κυβερνηση Τσαβες Μαδουρο Οτι ενημερωση εχεις παρακληση να την προσφερεις και σε εμας. Και παλι συγνωμη απο την κυρια Σε ευχαριστω Συντροφε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν μπορεις να ρωτησεις για θεματα προσωπικου πλουτισμου στελεχων και διαφθορα. Επισης αν ειναι αληθεια αυτο που λες για εμφανιση μεσαιας ταξης γιατι ειναι σοβαρο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Μπορείς να μπεις στο μπλογκ της (πηγή κάτω) ή στην σελίδα της στο facebook και να την ρωτήσεις και ο ίδιος.

      Διαγραφή
  4. Σε ευχαριστω συντροφε. Αυτες οι δυο χωρες οτι και να συμβει ητανε ο οδηγος μου το 1991 οτι δεν ειχαμε Καταρρευση αλλα ολοκληρωση των Ανατροπων σε ΕΣΣΔ και ΑΝ.Ευρωπη και με βοηθησε να κρατηθω ορθιος και να ψαξω την ιστορια απο εκει και περα. Συνεχιζουμε TRASH με κεφι και δυναμη. ΠΑΝΑΓΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και χρήσιμη η προσέγγιση της κ.Μεγαλούδη. Η οποία έχει προβεί σε - γενικώς - πολύ προσεκτικές εκτιμήσεις. Αν και με στοιχεία αντιφατικού χαρακτήρα.
    Επί της ουσίας, αν οι ως άνω καταγραφές ισχύουν, τότε δε θα πρόκειται απλώς για πολιτικές αναγκαστικών υποχωρήσεων. Αλλά για ευθεία διαδικασία παλινόρθωσης. Βέβαια - καθώς προκύπτει από το κείμενο - οι αναφερόμενες πηγές δεν είναι κρατικές, επίσημες. Οπότε;
    Ιδιαίτερη σημασία αποκτά και το ζήτημα του βαθμού κυριαρχίας(;) των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής στη διάρκεια προγενέστερων δεκαετιών, στην περίπτωση της Λ.Δ. Κορέας. Διάβαζα, λ.χ., μία εκτίμηση στο parapoda.wordpress κατά την οποία στην περίπτωση της εν λόγω χώρας ουδέποτε επιβλήθηκε η αφαίρεση της συγκεντρωμένης ατομικής ιδιοκτησίας κλπ.
    Οπωσδήποτε ανακύπτουν ερωτηματικά. Π.χ., τι είδους ανταλλάγματα υποχρεώνεται να καταβάλει το κράτος της ΛΔ Κορέας προς τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις που αποφασίζουν υλοποίηση επενδύσεων; Επιβολή μειώσεων στο ύψος των αποδοχών, στις εργατικές κατακτήσεις, εμπορευματοποίησης στη χρήση;
    Καταλήγοντας θα ήθελα να θέσω το εξής ερώτημα: σε θεωρητικό επίπεδο, είναι εφικτή η διατήρηση των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής σε περιπτώσεις χωρών όπως η Κούβα και η Κορέα, δηλαδή αδύναμων σε επίπεδο παραγωγικών δυνατοτήτων και σε συνθήκες αποκλεισμού; Έστω και με ορισμένες - αναγκαστικού χαρακτήρα - υποχωρήσεις; Δε διαθέτω, ακόμη, τις απαιτούμενες γνώσεις προκειμένου να απαντήσω ο ίδιος. Θεωρούσα πως ναι. Αλλά οι εξελίξεις στην περίπτωση της Κορέας είναι ιδιαίτερα αρνητικές.

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Κ.:
      Εδώ μια παλιότερη έρευνα του μπλοκ για το ζήτημα των καπιταλιστικών επιχειρήσεων στην Λ.Δ.Κορέας.
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2011/12/blog-post_8735.html#more
      Έκτοτε έχουν αλλάξει αρκετά, αλλά μπορείς να βρεις τα κίνητρα για "επενδύσεις" που επικαλούνται οι ίδιοι οι Βορειοκορεάτες πως δίνουν.

      Αν και έχω την υποψία, πως για να μην έχει βάλει εκεί δεκάρα κανένας πλην των κινέζων τόσα χρόνια, και σε αυτήν την περίπτωση τα κίνητρα πιθανόν να είναι μάλλον πολιτικά παρά οικονομικά.

      Διαγραφή
  6. Διαβάζοντας, μάλιστα, εκ νέου το κείμενο οι αναφερόμενες πηγές φαίνεται να προέρχονται (στο βασικό θέμα της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής) από εκτιμήσεις δύο ακαδημαϊκών - ερευνητών και έκθεση ερευνητικού φορέα. Νομίζω δε σφάλλω.
    Επιβάλλεται μία επιστημονικού χαρακτήρα προσέγγιση - μελέτη εκ μέρους του ΚΚΕ.

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανωνυμε οι πηγες δεν προερχονται από δυο τυχαίους ακαδημαϊκούς. Πρωτον δεν υπαρχουν στατιστικα στοιχεια για κανενα από αυτά τα θεματα. Η ΛΔΚ ΔΕΝ δημοσιευει στατιστικα για την οικονομια τη ήδη από το 1960. Δεν δημοσιευει στατιστικα για την επιχειρηματικη δραστηριοτητα ουτε για τις επενδύσεις. Οι πηγες λοιπον είναι τα μετρα που ανακοινωσαν οι ίδιοι *28 Ιουνιου και 30 Μαιου (τα οποια ακομα δεν εχουν εφραμοστει πλήρως), δευετρογενεις πηγες από αναλυτες που μιλουν τη γλωσσα εχουν ζησει εκει ( πχο καθ. Λανκοβ εχει σπουδασει στη Πιονγκ Γιανγκ) και από εκθεσεις διεθνων οργανισμων που όμως ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ στη χωρα και στηρίζονται σε επιτοπια ερευνα. Τελος είναι και δικη μου αισθηση οσα γραφω διοτι υπηρξα αυτόπτης μαρτυρας τα 2 χρονια που εζησα εκει.

      Διαγραφή
    2. Δεν αμφισβητώ την εγκυρότητα των εκτιμήσεων που περιλαμβάνετε στις αναλύσεις σας. Το αντίθετο. Εκτός του γεγονότος ότι οι καταγραφές σας υπήρξαν οι μόνες (μη μαρξιστικές) με σοβαρότητα και ψυχραιμία - είναι ενδεικτικό το πολύ κατατοπιστικό, επόμενο σχόλιό σας - η τελευταία σας ανάρτηση αποτελεί πεδίο προβληματισμού για έναν κομμουνιστή. Και όπως επίσης αναφέρατε, με ευθύνη της εκεί κομματικής και κρατικής ηγεσίας, παρατηρείται έλλειψη στη δημοσίευση στοιχειωδών δεδομένων.
      Λ.χ., για εμάς προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία η διερεύνηση του βαθμού επικράτησης των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής στη δεκαετία του '60 π.χ. ή η εξέταση της τρέχουσας κατάστασης.
      Και λόγος που "κατέγραψα" τις πηγές στο άρθρό σας δεν ήταν προκειμένου να αμφισβητήσω την αξιοπιστία τους. Αλλά διότι - κατά την άποψή μου - προκύπτει αναγκαιότητα εκπόνησης και αντίστοιχης ανάλυσης με μαρξιστικούς/κομμουνιστικούς όρους.
      Ούτως ή άλλως, δεν πρόκειται για μία "παράλογη" εξέλιξη. Για τα δύο εναπομείναντα σοσιαλιστικά κράτη (Κούβας και Κορέας) οι επιλογές - στις αρχές της δεκαετίας του '90 - ήταν πολύ συγκεκριμένες: ή διατήρηση της κυριαρχίας του κεντρικού σχεδιασμού και των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής (με τις αναγκαίες υποχωρήσεις ή προσαρμογές) ή σταδιακή παλινόρθωση στον καπιταλισμό.

      Κ.
      Κ.

      Διαγραφή
  7. Ζητώ συγγνώμη διότι έχω υπερβεί τα όρια της απλής χρήσης του ιστολογίου.
    Απλώς, μία επιπρόσθετη επισήμανση.
    Είναι ενδεικτική η απόπειρα ή και αβλεψία - αναλόγως - των αστικών προσεγγίσεων στις περιπτώσεις Κούβας και Κορέας. Στην "παραγνώριση" των αποτελεσμάτων της σοσιαλιστικής συσσώρευσης. Δηλαδή, εν προκειμένω στο παράδειγμα της Κορέας, ξ σαφής βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης προκλήθηκε λόγω των υποχωρήσεων; Η προηγηθείσα σοσιαλιστική συσσώρευση δε συνέβαλλε;
    *Αυτό το σχόλιο, προφανώς, δεν αφορά τη συγγραφέα.

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Κ το πρόβλημα είναι ότι μεχρι τις αρχες της δεκαετιας του 90 η κατασταση ηταν σχετικα καλη στη χωρα. Το συστημα διανομης λειτουργουσε, καυσιμα υπηρχαν, η αγροτικη παραγωγη ακομα καλυπτε τις ανάγκες. Τα χρόνια εκεινα έγιναν και ταγικαλάθη. Για παράδειγμα δασικες εκτασεις αποψιλωθηκαν και στην προσπαθεια να βρεθει καλλιεργησιμη γη ολόκληρες πλαγιες μετατραπηκαν σε ορυζωνες. Δεν εγιναν επενδύσεις και εκσυγχορνισμος στην γεωργια, η χωρα συνεχισε να απομονώνεται και τότε καταρρεει και η Σοβιειτκη Ενωση. Η καταρρευση αυτή στερησε από τη Βορεια Κορεα καυσιμα, σιταρι , πολιτικη στηριξη και εισαγωγες. Τοσα χρόνια η ηγεσια επαιζε ένα διπλο παιχνιδι οπου εκμεταλευοταν την αντιπραθεση Κινας και Ρωσιας πρις ιδιον οφελος. Με την καταρρευση της σοβιετικης ενωσης οι παίκτες αλλαξαν. Η παραγωγη δεν επαρκει, το συστημα διανομης καταρρεει, το 1995-1997 εχουμε καταστροφικες πλημμυρες, το εδαφος στις πλαγιες εχει διαβρωθεί, οι αποψιλωμένες εκτασεις δεν μπορουν να κρατησουν τα νερα, με αλλα λογια το ρυζι γινεται ελαχιστο. Η εμμονη στην ιδεα της αυταρκειας σε μια χωρα που δεν μπορει να είναι αυτάρκης είναι καταστροφικη. Και ετσι εχουμε την πληρη καταρρευση. Η ανακαμψη ηρθε πολλα χρονια μετα και σε αυτό επαιξε ρολο το παρανομο δικτυο αγορων. Και μεχρι το 2005 ο κοσμος ειχε αρχισει να ανακαμπτει. από το 2005 και μετα ο κιμ Τζονγκ Ιλ θελει να παρει τις αγορες σε κρατικο ελεγχο και αν τις περιορισει. Τις απαγορευει στερώντας ετσι μια σημαντικη πηγη φαγητού και εισοδήματος για εκατομμύρια κοσμο. Η πεινα παλι είναι ορατη. Φτανουμε στη 2009 με την καταστροφικη υποτιμηση του γουον που εξαφανισε τις οικονομιες της μεσαιας ταξης. Τοτε εχουμε και τις πρωτες διαμαρτυρίες στην Πιονγκ Γιανγκ. Ο Κιμ Τζονγκ Ιλ το καταλαβαινει, παραδεχεται ότι εκανε λαθος και εκτελεί τον σχεδιαστη της οικονομικης πολιτικης του κομματος. Από το 2009 και μετα η ηγεσια αφηνει παλι τις αγορες. Ο Κιμ Τζονγκ Ουν είναι πιο εξυπνος. Δεν τις πειραζει, αφηνει περιθωρια αλλα διατηρεί τον ελεγχο. Βασικα η οικονομια μετατρεπεται σχεδόν αυτόματα σε οικονομια αγορας και νομιζω ότι αυτό είναι αναπουφευκτο. Ο λιμος του 90 ηταν και το σημειο εκκινησης. Ο κοσμος καταλαβε ότι η ηγεσια του δεν είναι ατρωτη, ότι κανει λαθη, και ότι πρεπει να βρει εναλαλκτικες. Ετσι γεννιεται ενας ιδιοτυπος "καπιταλισμος" θα ελεγα. Θα δουμε πως θα εξελιχθεί, εχει πολύ ενδιαφερον όμως.

      Διαγραφή
    2. Θα συμφωνήσω απόλυτα, ιδιαίτερα στο πρώτο σκέλος των επισημάνσεών σας.
      Όντως, φαίνεται οι συνθήκες διαβίωσης να ήταν σαφώς καλύτερες προ της δεκαετίας του '90. Η συνδυαστική επίδραση σημαντικών σφαλμάτων εξαιτίας κεντρικών επιλογών (που περιγράφετε), η λειτουργία ενός, ούτως ή άλλως, άκρως προβληματικού εποικοδομήματος (με στοιχεία που παραπέμπουν σε προκαπιταλιστικές επιβιώσεις) αλλά πρωτίστως, η ριζική απώλεια συμμαχικών δυνάμεων (εξαιτίας των ανατροπών σε πρώην ΕΣΣΔ και Αν. Ευρώπη) σε συνδυασμό με την επιβολή εκτεταμένου οικονομικού και εμπορικού αποκλεισμού επέφεραν πολύ αρνητικές επιπτώσεις. Παράλληλα με στοιχεία όπως φυσικές καταστροφές, το άγονο των εδαφών κ.ο.κ.
      Υπό την επίδραση τέτοιας μορφής συνθηκών και στην περίπτωση ενός κράτους με αρκετά χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών μέσων δεν υπάρχει η ''απαίτηση'' η κυνέρνηση της ΛΔΚ ή το Κόμμα Εργατών να προέβαινε στην εμβάθυνση του Σοσιαλισμού κλπ. Οπωσδήποτε, τα ανωτέρω συνιστούν τη βάση για υποχωρήσεις με αναγκαστικό χαρακτήρα (τύπου ΝΕΠ, υποθέτω).
      Ωστόσο - πάντοτε κατά τη δική μου εκτίμηση - οι πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μας παραθέτετε παραπέμπουν σε μεταβολές και ανατροπές με βαθύτερο περιεχόμενο. Που δεν αποσκοπούν, απλώς, στην επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων διαχείρισης. Αλλά ενδεικνύουν τι; Ότι έχει ''συγκροτηθεί'' ένα τμήμα της κοινωνίας της ΛΔΚ (μειοψηφικό βεβαίως) που εξαρτά, πλέον, (ή θα εξαρτά) υλικό συμφέρον, υλικό όφελος από την καπιταλιστική παλινόρθωση. Επομένως, αιτία των σοβαρότατων προβλημάτων στην ΛΔΚ δεν αποτελεί η κυριαρχία κοινωνοποιημένων μέσων παραγωγής κλπ. Αυτή υπήρχε (και μάλιστα, σε ισχυρότερο βαθμό) και στη διάρκεια προγενέστερων δεκαετιών, οπότε και οι συνθήκες ήταν πολύ καλύτερες.
      Συνεπώς, τα όποια θετικά στοιχεία υπάρχουν και περιγράφετε με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο (εκτεταμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, επίτευξη ενός βασικού/κοινού βιοτικού επιπέδου, αίσθημα αλληλεγγύης - και αυτό έχει ιδιαίτερη αξία - κλπ.) - συνέπειες της λειτουργίας του σοσιαλιστικού συστήματος, έστω και με τις πολλές στρεβλώσεις στην περίπτωση της Κορέας - κινδυνεύουν να απωλεσθούν. Εξάλλου, επίσης με πολύ όμορφο τρόπο (ανάρτηση για Φιλιππίνες) - περιγράφετε τις συνθήκες διαβίωσης σε καπιταλιστικά κράτη, ιδίως, στην Ασία.
      Σωστά, επίσης, τονίζετε το εσφαλμένο της εμμονής στην καλούμενη ως ''πολιτική εξασφάλισης αυτάρκειας''. Ακόμη και στην περίπτωση κρατών με σύγχρονα και αναπτυγμένα μέσα παραγωγής είναι ανέφικτη η εξασφάλιση πλήρους ''αυτονομίας''. Πόσο μάλλον για την ΛΔΚ.
      Πάντως όποια και είναι η εξέλιξη, ευχαριστούμε για τις πολύ χρήσιμες επισημάνσεις και πληροφορίες σας.

      Κ.

      Διαγραφή
  8. Kοιταχτε, τα πραγματα είναι απλά. Εζησα δυο χρόνια σχεδόν στη χώρα και μεχρι περσι το μαρτιο ημουν εκει. . Δεν με απασχολει αν καποιος με πιστευει διοτι ουτε κερδιζω ουτε χανω κατι με το να υποστηριζω αυτά που ειδα και ξερω για τη χωρα.
    Στα περι οικονομιας. Η χώρα ακολουθει τη γραμμή byungjin -δηλαδή οικονομικη ανεξαρτησια και παραλληλα πυρηνικη δυναμη. Τα πυρηνικα είναι και η αιτια των κυρωσεων -αν και επι της ουσιας οι κυρωσεις είναι μεσο πολιτικου και οικονομικου πνιγμου. Φυσικα ο Κιμ δεν είναι τρελος, εχει δει τι επαθε ο Κανταφι και ο Σανταμ και δεν υπαρχει περιπτωση να κανει πισω στο θεμα αυτό. Οι ΗΠΑ δεν εχουν σκοπο σε καμια περιπτωση να αρουν τις κυρωσεις -ακομα και αν γινονται κινησεις προς οικονομια της αγορας στη χωρα-διοτι όπως ειπαμε είναι ένα πολιτικο μεσο πιεσης. Καμια πλευρα δεν ενδιαφέρεται για ουσιαστικη λυση του θεματος αυτου. Η ΛΔΚ ιδρυσε 13 ειδικες οικονομικες ζώνες το 2013 και άλλες 6 το 2014. Κυριως αποσκοπουν σε εμπορικες συμφωνιες με τη Κινα γιατι δεν υπαρχει μεγαλο επενδυτικο ενδιαφερον από τις υπολοιπες χωρες. Είναι ελεγχομενες αλλά παράλληλα αποτελουν και ένα ενδιαφερον πειραμα. Η οικονομια -ειτε θέλετε να το πειτε μεταρρυθμίσεις είτε οικονομικες προσαρμογες όπως το λενε οι ίδιοι κινειται σταθερα προς μια οικονομια της αγορας. Επισήμως δεν υπαρχει ιδιωτικη πρωτοβουλια όμως ανεπισήμως ανθει. Πολύ απλα μια επιχειρηση καταγράφεται ως κρατικη οντοτητα, στην ουσια όμως ανήκει σε ιδιωτη, ο οποίος προσλαμβανει προσωπικο και φέρνει τα υλικά. Η ιδιωτικη πρωτοβουλια έχει δημιουργήσει και τη μεσαία τάξη. Δεν είναι κάτι καινουριο Εχει ήδη ξεκινησει από τα χρόνια του Κιμ Τζονγκ Ιλ και ιδιως μετα το μεγαλο λιμο όπου ο κοσμος στραφηκε στις ανεπίσημες αγορες. Ο Κιμ Τζονγκ Ουν δεν κάνει τα τραγικα λάθη του πατερα του όπου προχωρησε σε διωξεις και εκτελέσεις αλλά τις ανέχεται και όπως είπα τις παρατηρει διακριτικά. Παράλληλα ανακοινωθηκαν και άλλα μέτρα, τα μέτρα της 28ης Ιουνίου ( 2013) και τα μέτρα της 30 Μαίου (2014). Ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί αγροτική γη στους αγρότες οι οποίοι θα την καλλιεργουν σε μικρές ομαδες και θα μπορούν να διατηρουν το πλεόνασμα και να το πουλάνε για ιδιον κέρδος στις αγορές και όχι στο κράτος όπως έκαναν μέχρι τώρα. Οι διευθυντες των επιχειρήσεων (τους οποίους φυσικά επιλέγει η κυβέρνηση) θα έχουν πλέον το δικαίωμα να προμηθεύονται όπου και όπως κρίνουν εκείνοι τις πρώτες ύλες, να απολύουν (@Trash σου απάντησα στο μπλογκ μου στη σχετικη ερώτηση) και να προσλαμβάνουν. Θα ενθαρρύνει αυτό τη διαφθορά; δεν ξέρω, θα δούμε όταν τα μέτρα εφαρμοστούν πλήρως. Πάντως ναι υπάρχουν διαφοροποιήσεις (στη ΛΔΚ υπάρχει και το περίφημο songbun που είναι ιστορικά κοινωνική διαφοροποίηση από τα χρόνια ης φεουδαρχίας και το οποίο είναι βαθιά ριζωμένο στη ντόπια κοινωνια αλλα και στην ηγεσία της). Υπάρει μια μεγάλη μεσαία τάξη και δεν χρειάζεται να το αναλύσει κάποιος για να το αποδείξει. Λίγο να ζήσει εκεί και φαίνεται αμέσως.
    Φυσικά υπάρχει η πολιτική ελίτ με περισσότερα δικαιώματα και είναι και εκείνοι οι οποίοι δικαιούνται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
    Συνεχίζω σε άλλο σχόλιο. .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι η ΄ΛΔΚ παράδεισος; όχι δεν είναι. Εϊναι η κόλαση που περιγράφουν τα μέσα; όχι δεν είναι. Είναι μια χώρα ιδιαίτερη με αρκετά προβλήματα, δεν υπάρχει ελευθερία κινήσεων και λόγου αλλά δεν τρώνε ο ένας τον άλλον, δεν πεινάνε, δεν σε εκτελούν επειδή είδες dvd ή επειδή μίλησες σε ξένους. Δεν είναι επίσης τόσο απομονωμένή όσο θέλουν να λένε. Για μένα είναι μια χώρα που πέρασα δύο μοναδικά χρόνια, δεν είχα κανένα θέμα ποτέ, οι Βορειοκορεάτες είναι από τους πιο τίμιους και σύμπαθητι΄κούς λαούς που έχω δει ποτε, δεν είναι μια κοινωνία ΄ρομποτ σε καμία περίπτωση. Υπάρχει ένα βασικό βιοτικό επίπεδο για όλους, δεν υπάρχει αναλφαβητισμός, άστεγοι, όλοι θα πάνε σε κάποιο σχολείο, όλοι θα έχουν κάποιο γιατρό, είναι άρτια εκπαιδευμένοι όλοι, τους θαύμαζα γιατί εχουν ιδανικά και ένα πολύ έντονο συναισθημα αλληλεγγύης, γιατί ότι δουλειά και να κάνουν θα την πετύχουν και θα δώσουν και την ψυχή τους (και πιστέψτε με δεν το κάνουν από φόβο αλλά από έντονη αίσθηση του καθήκοντος). Η ηγεσία είναι αυτή που είναι-μπορεί κάποιος να διαφωνεί με πολλά. Όμως πιστεύω ότι θα έπρεπε να τη στηρίξουν να κάνουν τις όποιες αλλαγές θέλουν μόνο τους. Τέλος δεν πιστεύω ότι η χώρα θα καταρρεύσεις και όλα αυτά τα σενάρια Αρμαγεδδών Τα λένε 60 χρόνια τώρα και έχουν όλοι διαψευστεί. Αυτά από μένα. Αν θέλετε κάτι άλλο να συζητήσουμε (ευγενικά και χωρίς επιθέσεις) ελάτε στο μπλογκ μου να τα πούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Fran:
      Ευχαριστώ για την ουσιαστική σου παρέμβαση.
      Ξεκαθαρίζει αρκετά πράγματα.
      Το είδα πως μου απάντησες στην ερώτηση μου για το εάν έχει εμφανιστεί ανεργία στην χώρα, και η απάντηση σου είναι ιδιέταιρα ενθαρρυντική.
      Υ.Γ.
      Ελπίζω να μην ενοχλείσαι από την αναδημοσίευση των κειμένων σου για την Λ.Δ.Κορέας κατά καιρούς από εδώ, αλλά αφενός η κατάσταση εκεί ενδιάφερει ιδιέταιρα εμάς τους κομμουνιστές, αφεταίρου δεν γνωρίζω κάποια άλλη ελληνόφωνη έντιμη πηγή ενημέρωσης για τα τεκτενόμενα στην χώρα αυτή.

      Διαγραφή
    2. Όχι δε με ενοχλεί καθολου η αναδημοσιευση -εφόσον δινεται η αρχικη πηγη γιατι να με ενοχλησει; Αντιθέτως χαιρομαι γιατι προωθει τη συζητηση. Ετσι καιαλλιως οσα κλικ και να εχει το μπλογκ μου εγω δεν κερδιζω κατι από διαφημισεις κλπ Οποτε οπου και να δαβαστει ένα κειμενο μου και να γινει σχετικη συζητηση για μενα είναι θετικο.

      Διαγραφή
    3. @Trash,
      Όντως, η κ. Μεγαλούδη παραθέτει δεδομένα με θετικό ''πρόσημο''. Στοιχεία που παραπέμπουν στη λειτουργία κεντρικού σχεδιασμού, σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής. Μεταξύ άλλων, για το ζήτημα της ανεργίας, ενός ανεκτού ή σχετικά καλού βιοτικού επιπέδου κλπ.
      Όμως, μήπως (δυστυχώς) τα στοιχεία αυτά συνιστούν, πλέον, τις επιβιώσεις από τη λειτουργία του Σοσιαλισμού;
      Αν παρατηρήσεις, άλλα σημεία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:'' ...τα μέτρα της 28ης Ιουνίου ( 2013) και τα μέτρα της 30 Μαίου (2014). Ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί αγροτική γη στους αγρότες οι οποίοι θα την καλλιεργουν σε μικρές ομαδες και θα μπορούν να διατηρουν το πλεόνασμα και να το πουλάνε για ιδιον κέρδος στις αγορές και όχι στο κράτος όπως έκαναν μέχρι τώρα.'' ή '' ...Πολύ απλα μια επιχειρηση καταγράφεται ως κρατικη οντοτητα, στην ουσια όμως ανήκει σε ιδιωτη, ο οποίος προσλαμβανει προσωπικο και φέρνει τα υλικά.'' Και ακόμη: '' ..."έδωσαν στους επενδυτές νέες νομικές εγγυήσεις και έκαναν το επιχειρηματικό τοπίο της χώρας ελκυστικό για διεθνείς επενδύσεις."
      Ο συνδυασμός αυτός των στοιχείων δεν παραπέμπει σε συνθήκες επικράτησης κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού; Έστω στο αρχικό στάδιο;

      Κ.

      Διαγραφή
    4. @Κ.:
      Ας μείνουμε στην λογική που λέει πως κανενός είδους καπιταλισμός (κρατικομονοπωλειακός ή άλλος) δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ...καπιταλιστές. Και τέτοιοι δεν υπάρχουν στην χώρα.
      Επίσης κανενός είδους καπιταλισμός δεν μπορεί να υπάρξει (και δεν έχει υπάρξει ποτέ με εξαίρεση εμπόλεμες περιόδους) χωρίς ανεργία.

      Αναμφισβήτητα στην χώρα δεν υπάρχει μεγάλο κεφάλαιο και πόσο μάλλον συγκεντρωμένο, για να μιλήσουμε για ιμπεριαλισμό (κρατικομονοπωλειακό καπιταλισμό) κιόλας!

      Εκείνο που υπάρχει ως ανυσηχυτικό φαινόμενο, είναι η ανάδυση (μέσω της παραοικονομίας κυρίως) μιας ελεγχόμενης προς το παρόν "μεσαίας" τάξης, η οποία δυνιτικά -θα μπορούσε και- να εξελιχθεί σε αστική εάν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο όπως έγινε αλλού.
      Υ.Γ.
      Ακόμη και στην "Σταλινική" ΕΣΣΔ οι αγρότες μπορούσαν να εμπορεύονται ελεύθερα ένα μέρος των προϊόντων τους.
      Ας μην δραματοποιούμε τα πράγματα.

      Διαγραφή
    5. @Τrash,
      Όντως, ήταν υπερβολική η αναφορά περί "επικράτησης" καπιταλιστικών σχέσεων και διορθώνω. Επομένως, αν το αντιλήφθηκα σωστά, υποστηρίζεις ότι υπάρχει η πιθανότητα αντιστροφής αυτής της (αρνητικής) κατεύθυνσης.
      Πάντως, τα δεδομένα της υποχώρησης είναι αρκετά. Δεν είναι μόνο το ζήτημα της ύπαρξης εμπορικών ανταλλαγών στην κατηγορία των αγροτών κλπ. Πράγματι, σε συνθήκες ανώριμου κομμουνισμού δεν είναι εφικτή η πλήρης κοινωνικοποίηση.
      Σταχυολογώ όμως ορισμένα σημεία: 1) την επίδειξη ανοχής σε εντεινόμενα φαινόμενα παραοικονομίας, 2) τη λήψη μέτρων για την προσέλκυση επενδύσεων εκ μέρους της κυβέρνησης, 3) τη λειτουργία ακόμη και κρατικών επιχειρήσεων με όρους "αγοράς" και 4) τη μόνο κατ' όνομα κρατική ιδιοκτησία και διεύθυνση σε ορισμένο αριθμό επιχειρήσεων.

      Κ.

      Διαγραφή
    6. @Κ.:
      Ναι, σωστά κατάλαβες. Η πορεία δεν έχει (κατά την γνώμη μου πάντα) φτάσει σε μη-αναστρέψιμο σημείο.
      Από την άλλη μια ολοκληρωτική καπιταλιστικοποίηση μάλλον θα βύθιζε στο χάος παρά θα οφελούσε την χώρα, ακόμη και με αστικά οικονομικά κριτήρια.
      Ας συνεκτιμηθεί και αυτό.

      Διαγραφή
  10. 1.30 Ειναι σε εκρεμοτητα η μελετη που λες οχι μονο για την Κορεα αλλα και για τις αλλες χωρες τις Αν Ευρωπης απο το ΚΚΕ Φιλε μου. Στο ερωτημα σου εχει απαντησει Ο Λενιν και η Ρωσικη εμπειρια το 1917 που ητανε φεουδαρχικη χωρα 150 χρονια πισω απο τις ανεπτυγμενες καπιταλιστικες χωρες.Δεν ειναι νομοτελεια η ανατροπη που συνεβη στην ΕΣΣΔ και παει να συμβει και στην Κουβα σιγουρα. Βαραινει βεβαια διεθνως η δυσφιμηση του σοσιαλισμου απο το 20ο συνεδριο και μετα. Το Βασικο ειναι να μην υπαρχει εφαρμογη νομων του καπιταλισμου καθολου γιατι τοτε αρχιζουνε να υπαρχουνε ταξεις με οτι σημαινει αυτο. Για την Κορεα αυτο που διαβασες ειναι λαθος. υπαρχει μεχρι σημερα κοινωνικοποιησει των μεσων παραγωγης με βιομηχανικες ζωνες στα 3 συνορα ελεγχομενες ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σ. Παναγιώτη. Δε νομίζω ότι θα διαφωνήσω στις παρατηρήσεις σου.

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καταρχην να ευχαριστησω για την ενημερωση απο την φιλη μας και να ρωτησω και εγω με την ευκαιρια. Το Αμερικανικο Εμπαργκο ειναι σε πληρη ισχυει οπως και πριν το 1991 η το εχουνε χαλαρωσει σε ενταση οπως γινεται στην Κουβα. Το ρωταω γιατι κατα την γνωμη μου εχει σχεση με το ποσο εχει προχωρησει η ελευθερη αγορα. Ειναι μονο η ελεγχομενες οικονομικες ζωνες στα συνορα η εχει προχωρησει σε οικονομικες επενδυσεις παντου. Η υπαρξει μεσαιας ταξης ποσα χρονια ειναι που εχει υπαρξει. Συγνωμη αν σε κουραζω αλλα σαν κομμουνιστη με ενδιαφερει πολυ Ευχαριστω προκαταβολικα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ,απο την ΕΕ καθως και διμερεις κυρώσεις ισχύουν και δεν έχουν χαλαρωσει καθόλου. Μαλιστα τωρα συζητάνε για επιπλέον κυρωσεις μετα την ιστορια με τη Σονυ και λογω της προσφατης έκθεσης για τα ανθρωπινα δικαιώματα στη χώρα. Οι κυρωσεις είναι πολιτικές, δεν έχουν αντίκτυπο επειδή η Κινα δεν τις εφαρμόζει. Κατά καιρούς η Κινα έχει τρίξει τα δόντια και έχει παγώσει λογαριασμούς, όμως συνεχίζεται το εμποριο κανονικά. Αυτό που έπληξαν πολύ είναι τα ανθρωπιστικά προγράμματα καθώς οι ΜΚΟ και ο ΟΗΕ αναγκάστηκαν να σταματησουν ανρθωπιστικές παρεμβασεις με μεγάλο αντίκτυπο. Πχ το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων έκλεισε εργοστάσια με μπισκότα, η UNICEF σταμάτησε ένα πολύ πετυχημένο πρόγραμμα ελέγχου της φυματίωσης κλπ. Οι κυρώσεις για μένα είναι ηλίθιες και χώρίς λογική. Σκοπεύουν απλά να πνιξουν πολιτικά και οικονομικά τη χώρα με την ελπίδα ότι θα καταρρεύσει η κυβέρνηση και θα εγκαθιδρύσουν οι ΗΠΑ το καθεστώς της αρεσκείας τους. Αυτή τη στιγμή γίνονται ανοίγματα από τη χώρα και θα έπρεπε οι δυτικές χώρες να το χρησιμοποιήσουν σαν σημείο εκκίνησης. Όμως αντί τούτου, συνεχίζουν την γελοιοποίηση της ηγεσίας και τον εξευτελισμο της. Η Κίνα και η Ρωσία προχωρούν σε επενδύσεις. Αυτές δεν αφορούν μόνο τα εμπορικά κέντρα αλλά και υποδομές όπως λιμάνια και σιδηροδρομικό δίκτυο (η εκσυγχρόνιση του οποίου γίνεται από ρωσους επενδυτές) αλλά και οδικές αρτηρίες. Όμως η χώρα δεν μπορεί να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές έυκολα -αν και το φθηνό εργατικό δυναμικό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα- λόγω του πολιτικού κόστους που μπορεί να έχει για τον επενδυτή αλλά και γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Όταν πριν 2 χρόνια η κυβέρνηση έκλεισε το Κεσονγκ το σοκ και οι απώλειες ήταν μεγάλες για τη Νότια Κορέα και καμία ξένη εταιρία δεν θέλει να πάρει ρίσκο όταν η ηγεσία της χώρας παραμένει τόσο απρόβλεπτη. ΠΑρόλα αυτά έγιναν προσπάθειες εκσυγχρονισμού και της νομοθεσίας και των γενικότερου πλαισιου και περι΄μενουμε να δούμε τι θα γίνει. Από προσωπική μαρτυρία μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Κίνα είναι παντού παρούσα. Απάντησα;

      Διαγραφή
  13. Εκτιμω ιδιαιτερα τα καλα σου λογια για την Κορεα απο ανθρωπο που δεν εχει σχεση με το ΚΚΕ σε ευχαριστω με εκτιμηση. Ενας Σταλινικος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μια ερωτηση ακομα σχετικα με τους Αγροτες. Η Τιμη πωλησεις στην ελευθερη αγορα θα ειναι καθορισμενη απο το κρατος θα υπαρχει φορολογηση σε αυτο το σημειο. Ο Αγροτης θα εχει το δικαιωμα να παρει ανθρωπους να δουλεψουνε για αυτον ενοω μισθωτη εργασια. Συγνωμη για την καταχρηση συντροφε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Για το εμπάργκο μπορώ να σου απαντήσω και εγώ. Καλά κρατεί από πλευράς Αμερικάνων. Καμμία χαλάρωση δεν υπάρχει και φέρνουν προσκόματα ως και την ανθρωπιστική βοήθεια.
      Για τα υπόλοιπα νομίζω πως η Φ.Μ. μας ενημέρωσε ήδη στο μέτρο του δυνατού με τα προηγούμενα της σχόλια. Αν θέλεις κοίτα τα λίγο πιο προσεκτικά.
      Προτείνω να μην την κουράσουμε περισσότερο.

      Διαγραφή
    2. Και από εμένα:
      1)ναι οι ξένες "επενδύσεις" είναι αυστηρά στις ειδικές οικονομικές ζώνες, πλην "αναγκαστικών" εξαιρέσεων (π.χ. κινέζικες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας)
      2)για το ελεύθερο εμπόριο μέρους των αγροτικών προϊόντων, υπάρχει η ανάλογη εμπειρία της "σταλινικής" ΕΣΣΔ. Φαντάζομαι πως θα την έχουν υπόψην τους, μια και το μέτρο δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη για το δούμε στην πράξη.
      3)Εφόσον πρακτικά δεν υπάρχει ανεργία στην χώρα (σε αντίθεση π.χ. με την Κούβα), για να προελκύσεις κάποιον εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να του προσφέρεις παραπάνω αποδοχές από τον δημόσιο.
      Δεν βλέπω να αφήνει πολλά περιθώρια απόσπασης υπεραξίας αυτή η κτάσταση.

      Διαγραφή
    3. Στον χωρο της κινητής τηλεφωνίας στη Βόρεια Κορέα δραστηριοποιείται η Orascom Telecom Holding που είναι αιγυπτιακή και της ανήκει το 75% της Koryolink-που είναι ο παρόχέας κινητής τηλεφωνίας και ιντερνετ. Δεν είναι κινέζικη επένδυση. Λίγο καιρό πριν φύγω΄απο τη χώρα, η εταιρία επεκτάθηκε και άλλο και ανέλαβε την εκσυγχρόνιση του δικτύου της χώρας και για αυτό το λόγο υπάρχει ένας σημαντικός αριθμος Αιγυπτίων που μένει στην Πιονγκ Γιανγκ. Από όσο γνωρίζω ένας ξένος το ελάχιστον ποσό που πρεπει να επενδύσει για αν του δοθεί η άδεια είναι 100,000 ευρώ (μπορεί τώρα να έχει αλλάξει δεν ξέρω, αυτό ίσχυε μέχρι πέρσι).

      Διαγραφή
    4. @Fran:
      Ότι έχουν μπει και Αιγύπτιοι, το αγνοούσα πλήρως!

      Διαγραφή
  15. TRASH. Ευχαριστω την φιλη μας για την πολυτιμη ενημερωση.Ξανα λεω ετιμω το ηθος της παρα το οτι δεν ειναι με το ΚΚΕ σε ευχαριστω και εσενα για τα συμπληρωματικα που εγραψες θα γραψω αργοτερα την συνολικη μου προσωπικη αποψη μια και το ΚΚΕ δεν εχει προχωρησει την συνολικη μελετη για Κορεα Κουβα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τα δικα μου συμπερασματα ειναι τα εξης. Η Λ.Δ. Κορεας αφου εφερε σε περας την καπιταλιστικη επιθεση του 1950 1953 με την αμεριστη υλικη βοηθεια της ΕΣΣΔ και την διεθνιστικη εθελοντικη βοηθεια των Κινεζων συντροφων ξεκινησε την οικοδομηση του Σοσιαλισμου. Δεν συμφωνησε με την οπορτουνιστικη στροφη του 20ου συνεδριου και κρατωντας ισες αποστασεις αναμεσα σε Κινα ΕΣΣΔ προχωρησε μεχρι το 1991 και την ολοκληρωση των ανατραπων εχοντας φτιαξει βαρια βιομηχανια και πυρηνικα οπλα που ειναι πολυ σημαντικα για την Αμυνα απεναντι στην επιθετικοτητα του Καπιταλισμου Ιμπεριαλισμου Μετα το 1991 συνεχισε τον ιδιο δρομο με ελιγμους κατα περιοδους εφαρμοζοντας ΝΕΠ απολυτα ελεγχομενη στις οικονομικες ζωνες στα συνορα. Ειμαι σιγουρος οτι και στους αγροτες η διαδικασια που εφαρμοζεται θα ειναι ελεγχομενη απο τον Κ.Σ με την καταληλη φορολογηση ωστε να μην υπαρχει ταξικος διαχωρισμος και το ιδιο πρεπει να ισχυει παντου. Αν οι Αμερικανοι ειχανε δει οτι δεν προκειται για ΝΕΠ θα χαλαρωνανε τον αποκλεισμο σταδιακα ωστε να διευκολυνουνε το προχωρημα αυτης της διαδικασιας. Στην Κουβα τα πραγματα ειναι διαφορετικα. ΟΙ Αναγκαστικες οικονομικες σχεσεις με την ΕΣΣΔ η συμμετοχη στην ΚΟΜΕΚΟΝ ειχανε μακροπροθεσμα αρνητικες συνεπειες στην οικονομια. Αυτα φαινονται σταδιακα μετα το 1991 απο την ελειψη βαριας βιομηχανιας λογο του καταμερισμου στην Κομεκον και οι συναλλαγες με δολλαρια που ειχε μαζι τους πραγμα απαραδεκτο μεταξυ Σοσιαλιστικων χωρων οπως το ειχε επισημανει και Ο ΤΣΕ. Στο ιδεολογικο δεν υπηρχε κανενα προβλημα οσο ζουσε η Γενιά της Επαναστασης.Απο εκει και περα με την 2η και 3η Γενιά και τις σπουδες στα Σοβιετικα πανεπιστημια με τα Σοβιετικα τουβλα οπως ελεγε τα βιβλια ο ΤΣΕ τα προβληματα φαινονται σημερα.Αυτα TRASH Σορι για την καταχρηση του χωρου σε ευχαριστω για την πολυ καλη και πολυτιμη ενημερωση. Παμε τωρα να χωρεψουμε στο Συνταγμα με την Δουρου και τον Καημμενο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το οτι οι Αμερικανοι και η ορντινατζα τους ο ΟΗΕ συνεχιζουνε το εμπαργκο χωρις χαλαρωση και σκεφτονται και παρα περα μετρα ειναι η αποδειξη οτι ολα ειναι ελεγχομενα και εχουμε ΝΕΠ. Οταν θα αρχισουνε να το χαλαρωνουνε σταδιακα θα ειναι το σινιαλο για εμας οτι πλεον δεν ειναι ΝΕΠ αλλα 20ο συνεδριο το πολυ καλο ειναι οτι εχει κοινα συνορα με την Ρωσια και την Κινα και μπορει ευκολα να εκμεταλευτει της ενδοκαπιτλιστικες διαφορες. το πολυ καλο ειναι οτι δεν παρασυρθηκανε απο τον Κινεζικο Οπορτουνισμο οπως εγινε στην περιπτωση της Κουβας με την Βενεζουελα που κατα την γνωμη μου ενας απο τους λογους που οι Αμερικανοι δεν εχουνε ανατρεψει εδω και 15 χρονια την κυβερνηση ειναι αυτος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν σου ξεφεύγει τίποτα! Της Κορέας θα γίνει!
    http://zbabis.blogspot.gr/2015/03/blog-post_76.html (στο τέλος)

    Με δύναμη πάλι και πάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για την τιμητική Μπάμπη...

      Διαγραφή
    2. Αν και σε... πρόλαβα στο τελευταίο, επίσης ενδιαφέρον άρθρο της Φ.Μ., και πρωθύστερη δημοσίευση της Μποτίλιας: http://zbabis.blogspot.gr/2015/03/blog-post_40.html

      Με δύναμη
      Πάλη και πάλη

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.