Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ αποφάσισαν οι υπουργοί Άμυνας της λυκοσυμμαχίας

Την μεγαλύτερη ενίσχυση της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ, «από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου», αποφάσισαν οι υπουργοί Άμυνας της λυκοσυμμαχίας, στη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτνμπεργ, σε εφαρμογή του Σχεδίου Ετοιμότητας Δράσης του ΝΑΤΟ (Readiness Action Plan), της «μεγαλύτερης ενίσχυσης της συλλογικής μας άμυνας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου» όπως το χαρακτήρισε ο Στόλτενμπεργκ, έχει ήδη ενισχυθεί η στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ σε στεριά, θάλασσα και αέρα στον ανατολικό τομέα του. «Όλοι οι σύμμαχοι συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, 28 στους 28» τονίζεται χαρακτηριστικά στη Κοινή Δήλωση των υπουργών Άμυνας που εκδόθηκε με το πέρας της Συνόδου.

Επιπλέον, αποφασίστηκε παραπέρα ενίσχυση της υφιστάμενης Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO Response Force) ώστε από τις 13.000 μάχιμους που αριθμεί σήμερα να φτάσει τις 30.000, εκ των οποίων 5.000 θα αποτελούν τη Δύναμη «Αιχμη του Δόρατος» («Spearhead Force»), της δύναμης άμεσης κρούσης, η σύσταση της οποίας αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία το Σεπτέμβρη 2014.

 Όπως σημειώνεται στη Κοινή Δήλωση των υπουργών, η «Αιχμή του Δόρατος» θα αναδειχτεί σε πολυεθνική ταξιαρχία με έως και πέντε τάγματα, και μονάδες της οποίας να μπορούν να κινητοποιηθούν μέσα σε 2 έως 3 ημέρες. Ο Στόλτνμπεργκ πρόσθεσε αργότερα ότι και οι υπόλοιπές μονάδες της Δύναμης αυτής θα αναπτύσσονται το πολύ εντός μιας βδομάδας. Συμπλήρωσε, εξάλλου, ότι την «Αιχμή του Δόρατος» θα υποστηρίζουν άλλες δυο ταξιαρχίες «ως άμεση ενίσχυση σε περίπτωση μείζονος κρίσης». Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε σε υπηρεσιακό επίπεδο καθώς ο Π. Καμμένος, επέστρεψε στην Ελλάδα για την ορκωμοσία της Βουλής.

Πολεμικές προετοιμασίες
 
Στη Σύνοδο αποφασίστηκε επίσης η σύσταση έξι «μονάδων διοίκησης και ελέγχου» σε έξι ΝΑΤΟικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Ρουμανία, όλες στις συνοριογραμμή με τη Ρωσία. «Οι μονάδες αυτές θα διευκολύνουν την άμεση ανάπτυξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή, θα υποστηρίξουν το σχεδιασμό της συλλογικής άμυνας, θα βοηθήσουν στο συντονισμό πολυεθνικών ασκήσεων. Θα σχεδιάζουν, θα οργανώνουν ασκήσεις και θα είναι το «κλειδί» για τη σύνδεση των εθνικών δυνάμεων με τις ενισχύσεις του ΝΑΤΟ» είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε την ενίσχυση του βορειοανατολικού πολυεθνικού στρατηγείου του ΝΑΤΟ στην πολωνική πόλη Στέτιν και γνωστοποίησε ότι εξετάζουν τη σύσταση και άλλου ενός τέτοιου στρατηγείου στα νοτιοανατολικά της Ευρώπης. Όπως αναφέρεται στη Κοινή Σύνοδο των υπουργών η ρουμανική κυβέρνηση εξέφρασε ήδη την πρόθεσή της να το φιλοξενήσει.

Επιπλέον, στη διάρκεια της Συνόδου συνεδρίασε και η επιτροπή ΝΑΤΟ - Γεωργίας όπου εξετάστηκε η «πρόοδος» που έχει κάνει η εν λόγω πρώην Σοβιετική Δημοκρατία ώστε με σειρά «μεταρρυθμίσεων» και «εκσυγχρονισμών» στις Ένοπλες Δυνάμεις της να ανταποκριθεί στα ΝΑΤΟικά πρότυπα και να υποβάλει υποψηφιότητα για ένταξη στους κόλπους της λυκοσυμμαχίας.
Μάλιστα προωθούν την ίδρυση στην Τιφλίδα ενός κοινού Κέντρου Εκπαίδευσης όπου όπως είπε ο Στόλντεμπεργ θα ασκούνται μαζί στρατεύματα της Γεωργίας, του ΝΑΤΟ, και άλλων κρατών - «εταίρων», που θα μεταφερθούν εκεί, στα νότια της Ρωσίας.

Η Ελλάδα «Αφοσιωμένος εταίρος και σύμμαχος»

Την ευαρέσκειά του για τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πως θα συμμετέχει σε όλες τις «κοινές στρατιωτικές δράσεις» του ΝΑΤΟ, όπως του είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της λυκοσυμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, αν από την προχθεσινή του συνάντηση με τον Π. Καμμένο κατάλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίξει την «υπεράσπιση» των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργ απάντησε επί λέξη: «Ο νέος υπουργός Άμυνας τόνισε πολύ έντονα, για μένα, ότι (σ.σ: η Ελλάδα) πρόκειται να παραμείνει και να συνεχίσει να είναι ένας πιστός εταίρος στο ΝΑΤΟ. Γι 'αυτό και ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του. Και θα ήθελα να υπογραμμίσω, επίσης, ότι ένα από τα πλεονεκτήματα, ένα από τα ισχυρά σημεία του ΝΑΤΟ είναι ότι το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία 28 δημοκρατιών. Το οποίο σημαίνει πως εκλέγουμε διαφορετικές κυβερνήσεις διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων, αλλά είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι στη Συμμαχία προστατεύοντας και υπερασπιζόμενοι ο ένας τον άλλον. Και η Ελλάδα θα συνεχίσει να το κάνει αυτό. Αυτό υπογραμμίστηκε πολύ έντονα από το νέο Έλληνα υπουργό Άμυνας».
Πηγή: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.