Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Ελεύθεροι οι τρεις Κουβανοί πατριώτες, (-σταματάει και το εμπάργκο;)

Προς εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων Κούβας και ΗΠΑ

η Κούβα απελευθέρωσε δύο πράκτορες της CIA


Οι 5 Κουβανοί πατριώτες
Προς εξομάλυνση των διπλωματικών τους σχέσεων βαδίζουν ΗΠΑ και Κούβα, μετά τη σημερινή εξέλιξη με την ανταλλαγή κρατουμένων και την ανακοίνωση τόσο του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, όσο και του Ραούλ Κάστρο, προέδρου του Κρατικού Συμβουλίου της Κούβας και του Συμβουλίου των Υπουργών.

Οι τρεις Κουβανοί αγωνιστές που εξακολουθούσαν να κρατούνται από το 1999, ο Χεράρδο Ερνάντες με ποινή δύο φορές ισόβια, ο Ραμόν Λαμπανίνο που είχε ποινή ως το 2024 και ο Αντόνιο Γκερέρο που θα ολοκλήρωνε την ποινή του το 2017, επέστρεψαν σήμερα στην Κούβα δίνοντας μεγάλη χαρά στους συγγενείς τους και σε όλο το κίνημα αλληλεγγύης. Αυτοί οι τρεις, μαζί με τους Ρενέ Γκονζάλες και Φερνάντο Γκονζάλες, που είχαν ήδη απελευθερωθεί νωρίτερα, αποτελούσαν τους 5 Κουβανούς αγωνιστές που είχαν διεισδύσει στην αντικουβανική μαφία του Μαϊάμι για να αποτρέψουν επιθέσεις στο Νησί και να αποκαλύψουν τα σχέδια που έχουν τη στήριξη των αμερικανικών κυβερνήσεων Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.

Όπως είπε ο Ρ. Κάστρο, η Κούβα απελευθέρωσε για ανθρωπιστικούς λόγους τον πράκτορα Άλαν Γκρος 65 χρονών, που δούλευε για την Υπηρεσία των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), παραμάγαζο της CIA, είχε συλληφθεί το 2009 και είχε καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη, επειδή έστηνε υπονομευτικό δίκτυο τηλεπικοινωνιών στο Νησί. Επίσης απελευθερώθηκε και ένας ακόμα πράκτορας της CIA, κουβανικής καταγωγής, που κρατούνταν για 20 χρόνια, χωρίς να δοθεί το όνομά του.

Εκτός από τις παραπάνω πληροφορίες για τις απελευθερώσεις, στο μήνυμά του, που μεταδόθηκε ραδιοτηλεοπτικά στη χώρα, ο ηγέτης της Κούβας σημείωσε:

«Αποφασίσαμε την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκε το κύριο ζήτημα. Ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός, που προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές ζημιές στη χώρα μας, πρέπει να σταματήσει. Παρόλο που οι κυρώσεις έχουν μετατραπεί σε νόμο, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να τροποποιήσει την εφαρμογή τους, χρησιμοποιώντας τις εκτελεστικές του εξουσίες. Προτείνουμε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να υιοθετήσει αμοιβαία μέτρα για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και να κινηθούν προς την ομαλοποίηση με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η Κούβα επαναλαμβάνει τη βούλησή της να στηρίξει τη συνεργασία σε πολυμερείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ. Αναγνωρίζοντας ότι έχουμε βαθιές διαφορές, κυρίως στην εθνική κυριαρχία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εξωτερική πολιτική, επιβεβαιώνουμε τη βούλησή μας να συζητήσουμε όλα τα θέματα. Καλώ την κυβέρνηση των ΗΠΑ αφαιρέσει τα εμπόδια που αποτρέπουν και περιορίζουν τους δεσμούς μεταξύ των λαών, των οικογενειών και των πολιτών των δύο χωρών μας, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με τα ταξίδια, τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και τις τηλεπικοινωνίες. Η πρόοδος στις ανταλλαγές έχει αποδείξει ότι είναι δυνατόν να βρεθεί λύση σε πολλά προβλήματα. Όπως έχουμε πει, θα πρέπει να μάθουμε την τέχνη της συμβίωσης, με πολιτισμένο τρόπο, με τις διαφορές μας. Για αυτά τα σημαντικά ζητήματα θα μιλήσουμε και αργότερα».

Επίσης ο Ρ. Κάστρο ευχαρίστησε για τη διαμεσολάβηση τον πάπα Φραγκίσκο και το Βατικανό και την κυβέρνηση του Καναδά για τη διευκόλυνση του διαλόγου σε υψηλό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που έκανε το διάγγελμά του την ίδια ώρα με τον ηγέτη της Κούβας, ερμήνευσε την απόφασή του για άμεσες συνομιλίες και για εξομάλυνση των σχέσεων με την Κούβα τονίζοντας ότι «μετά από 50 χρόνια της πολιτικής του εμπάργκο αυτό έχει ξεπεραστεί γιατί απέτυχε να προωθήσει τα αμερικανικά συμφέροντα». Έτσι ανακοίνωσε πως έδωσε ήδη εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες με την κουβανική πλευρά για ομαλοποίηση και αποκατάσταση των διμερών σχέσεων με στόχο το άνοιγμα αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα ως το Γενάρη του 2016 και να εξετάσει την απαλοιφή του ονόματος της Κούβας από τη λίστα των χωρών που προωθούν την τρομοκρατία. Κάλεσε επίσης τους αρμόδιους αξιωματούχους να ξεκινήσουν βήματα προς την κατεύθυνση της ανεμπόδιστης ταξιδιωτικής κίνησης Αμερικανών προς την Κούβα και της παράλληλης «ροής πληροφοριών, διαφάνειας και αμεσότητας στις διμερείς σχέσεις», σημειώνοντας ότι οι «Αμερικανοί πολίτες θα είναι οι καλύτεροι "πρεσβευτές" του αμερικανικού τρόπου ζωής» και πρόσθεσε «οι ΗΠΑ σκοπεύουν να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για να συνεργαστούν Αμερικανοί και Κουβανοί».

Στην συνέχεια «έντυσε» την προσπάθεια που θα συνεχιστεί για την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Κούβα με αναφορές για «σεβασμό στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στην αυτοδιάθεση και στα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας», αναφέροντας ως πρώτους τομείς διμερούς συνεργασίας την Υγεία, τη μετανάστευση, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών,προτείνοντας συνεργασία ανάμεσα σε ομάδες Κουβανών και Αμερικανών γιατρών για την αντιμετώπιση της επιδημίας του «Έμπολα» στην Αφρική. Το επικοινωνιακό σόου ολοκληρώθηκε με αναφορά στον Κουβανό ποιητή Χοσέ Μαρτί και με την φράση στα ισπανικά «Όλοι είμαστε Αμερικανοί».

Στις ίδιες τις ΗΠΑ υπήρξε η πρώτη αντίδραση από την πλευρά του Τζον Μπένερ, προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με τους Ρεπουμπλικάνους, που χαρακτήρισε την απόφαση Ομπάμα ως μέτρο που εντάσσεται σε μια σειρά «ασυλλόγιστων παραχωρήσεων» και είπε ότι δεν πρέπει να αναθεωρηθούν οι σχέσεις με την κυβέρνηση της Κούβας.

Την απελευθέρωση των 3 Κουβανών αγωνιστών όπως και την εξομάλυνση των σχέσεων χαιρέτισαν κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, ενώ και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν σημείωσε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν τις δύο αυτές χώρες να αναπτύξουν σχέσεις καλής γειτονίας».
Πηγή: 902
Βλέπε ακόμη:
Και ένας φόρος τιμής στην ηρωική Κούβα:

    21 σχόλια:

    1. Οι εξελίξεις είναι ευχάριστες, όσο και επικύνδινες.

      Αφού οι Αμερικάνοι δεν μπόρεσαν να γονατίσουν την Κουβάνικη επανάσταση με την πείνα, προφανώς σκοπεύουν να την πνίξουν με τα δολάρια.

      "...«μετά από 50 χρόνια της πολιτικής του εμπάργκο αυτό έχει ξεπεραστεί γιατί απέτυχε να προωθήσει τα αμερικανικά συμφέροντα». Έτσι ανακοίνωσε πως έδωσε ήδη εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες με την κουβανική πλευρά για ομαλοποίηση και αποκατάσταση των διμερών σχέσεων με στόχο το άνοιγμα αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα ως το Γενάρη του 2016 και να εξετάσει την απαλοιφή του ονόματος της Κούβας από τη λίστα των χωρών που προωθούν την τρομοκρατία. Κάλεσε επίσης τους αρμόδιους αξιωματούχους να ξεκινήσουν βήματα προς την κατεύθυνση της ανεμπόδιστης ταξιδιωτικής κίνησης Αμερικανών προς την Κούβα και της παράλληλης «ροής πληροφοριών, διαφάνειας και αμεσότητας στις διμερείς σχέσεις», σημειώνοντας ότι οι «Αμερικανοί πολίτες θα είναι οι καλύτεροι "πρεσβευτές" του αμερικανικού τρόπου ζωής» ..."

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΣ
        ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΟΙ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΕΤΟΙΜΑΖΩΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ\ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΣΝ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΥΝΕΔΡΕΙΟ.

        ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΛΙΓΜΟ...

        Διαγραφή
      2. @fentagin:
        Δύσκολα τα πράγματα για την Δημοκρατία της Κούβας.
        Από την μία πείνα και εμπάργκο.
        Από την άλλη, ανοιχτά σύνορα, αθρόα εισροή πρακτόρων και οικονομική διείσδυση.
        Μπρος βαθύ και πίσω ρέμα, που λέμε...

        Διαγραφή
      3. ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΕΙΧΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΙΝΑ ΠΑΝΤΩΣ ΟΧΙ
        ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΩ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ.

        Διαγραφή
      4. @fentagin:
        Έχεις δίκιο, έπρεπε να την βάλω σε εισαγωγικά την λέξη

        Διαγραφή
      5. Δεν ξέρω τι θα πρέπει να γίνει ακόμα και πράκτορες να μην είναι οι αμερικάνοι είναι τόσο ευκολόπιστοι προβατοποιημένοι που δεν ξέρω τι ψέματα μπορεί να πιστεύουν (9gag.com)Με ενδιαφερεί και με εχει προβληματίσει αρκετά το ζήτιμα της κούβας απο τότε που έγινε το τελευταίο συνέδριό της.μπορείς fentagin να στείλεις κάποια link για να το διαβάσουμε?Ευχαριστω

        sir

        Διαγραφή
      6. @sir:
        Ένα πολύ διακριτικό (είναι η αλήθεια) σχόλιο του ΚΚΕ επάνω στο τελευταίο συνέδριο του ΚΚ Κούβας:

        "...Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι αλλαγές που ξεκινάνε στην Κούβα πρέπει να ιδωθούν τώρα και υπό το φως της αρνητικής εμπειρίας της ΕΣΣΔ και της Κίνας. Το ΚΚΕ έχει μελετήσει την πείρα από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, έχει εκτιμήσει ανάλογες τέτοιες αλλαγές και την επίδρασή τους στην καπιταλιστική παλινόρθωση, με την Απόφαση του 18ου Συνεδρίου του..."

        http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6209987&textCriteriaClause=%2B6%CE%9F+%2B%CE%A3%CE%A5%CE%9D%CE%95%CE%94%CE%A1%CE%99%CE%9F+%2B%CE%A4%CE%9F%CE%A5+%2B%CE%9A%CE%9A+%2B%CE%9A%CE%9F%CE%A5%CE%92%CE%91%CE%A3

        Διαγραφή
    2. Έτσι ακριβώς! Αυτό ήταν το πρώτο που σκέφτηκα κι εγώ μαθαίνοντας τις εξελίξεις. Βέβαια δεν μπορούμε να ζητήσουμε από έναν λαό να ζει απομονωμένος αιωνίως για να μην "διαφθαρεί" από τον καπιταλισμό (το βάζω με εισαγωγικά γιατί ο κουβανικός λαός έχει δείξει ότι έχει συνείδηση). Από την άλλη κάτι μου λέει πως οι ΗΠΑ δεν θα προέβαιναν σε μια τέτοια κίνηση αν δεν το είχαν μελετήσει καλά και δεν έβλεπαν ότι τα προσδοκώμενα οφέλη για τις ίδιες (αυτό που λες "να την πνίξουν [την Κούβα] με τα δολάρια") είναι πολύ περισσότερα από τις ζημιές ή πιθανά οφέλη που θα έχει η Κούβα.

      prolet

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. @prolet:
        Ο Ομπάμ(ι)α(ς) ήταν σαφής πάντως. Το εμπάργκο απέτυχε ως μέσο λέει. Ο σκοπός (η ανατροπή της επανάστασης) παραμένει ως έχει.
        Δεν είμαι ιδιαιτέρα αισιόδοξος από τις νέες εξελίξεις.

        Διαγραφή
    3. TRASH. Να σου πω και εγω την γνωμη μου. Η προσπαθεια ανατροπης του σοσιαλισμου συνεχιζεται. Αφου ειδανε οτι αποτυχανε ολα τα χρονια με ανοιχτη επεμβαση εδω και μερικα χρονια το προσπαθουνε με τον οπορτουνισμο μεσο Βενεζουελας για αυτο και δεν τους εχουνε πειραξει ακομα. Δυστηχως κατα την γνωμη μου αυτα που εφαρμοζουνε εδω και 6 χρονια δεν ειναι ελιγμοι. Ειναι πορεια προς την ανατροπη και ασφαλως δεν μιλαω για ΦΙΝΤΕΛ ΡΑΟΥΛ. Στην ηγεσια πλεον ειναι η δευττερη και τριτη γενια μετα την επανασταση που μεγαλωσε και σπουδασε στα Σοβιετικα πανεπιστημια μετα το 20ο συνεδριο. Αυτες η σχεσεις που ητανε αναγκαστικες λογο του εμπαργκου φαινονται ξεκαθαρα καταστροφικες σημερα χωρις βαρια βιομηχανια λογο Κομεκον. Επισης επαιξε τον ρολο του Γκουανταναμο που ουτε καν το παζαρεψε για να φυγει το 1962 ο χρουτσωφ. Και μπορουμε να κανουμε την συγκριση με την Λ.Δ ΚΟΡΕΑΣ που διεκοψε καθε σχεση με την ΕΣΣΔ το 1956. Ετοιμος να πυροβολησεις συντροφε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
        Δεν θα σε "πυροβολήσω". Την "αιρετική" άποψη μου πως η σοσιαλιστική οικοδόμηση είναι σε πολύ καλύτερο στην Λ.Δ.Κορέας από ότι στην Κούβα, την έχω εκφράσει εδώ και χρόνια.
        Ωστόσο πρέπει να σου κάνω μία διόρθωση. Ουδέποτε η Λ.Δ.Κορέας έκοψε εντελώς τις σχέσεις της με την ΕΣΣΔ.
        Μετά την σινοσοβιετική ρήξη κράτρησε ουδέτερη, και φιλική και με τις δύο χώρες στάση.
        Δεν θα μπορούσε και διαφορετικά, εφόσον συνορεύει και με τις δύο, και δεν θα μπορούσε να βρεθεί κυκλωμένη από δύο εχθρικές υπερδυνάμεις (ΕΣΣΔ ή Κίνα στον Βορρά, ανάλογα με ποιον θα τάσσοταν) και τις ΕΠΑ στον νότο και τις γύρω θάλασσες.

        Διαγραφή
      2. σοσιαλιστική οικοδόμηση είναι σε πολύ καλύτερο στην Λ.Δ.Κορέας από ότι στην Κούβα,=σοσιαλιστική οικοδόμηση είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο στην Λ.Δ.Κορέας από ότι στην Κούβα,

        Διαγραφή
    4. TRASH. Δεν λεω οτι καλος πηρε τους πυραυλους και εφυγε σαν τον κλεφτη χωρις να ενημερωσει τους κουβανους. Επρεπε να ειχανε μεινει Αλλα αφου την εκανε την προδοσια παζαρεψε αυτο ρε αλητη. Αλλα που πορεια για τον καπιταλισμο ειχανε οι ανθρωποι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    5. TRASH. Να το διευκρινησω εχεις δικιο. Ιδεολογικα διεκοψε σχεσεις με το 20ο συνεδριο χωρις να ταχθει με την Κινα. Ειχε σχεσεις και με τους δυο. Δυτηχως δεν θα ηθελα να ειμαι στην θεση τοων σ.ΦΙΝΤΕΛ ΡΑΟΥΛ ειναι το χειροτερο φιναλε για αυτους τους ηρωες Τυχεροι ο ΤΣΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΜΙΛΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
        Οι εξελίξεις είναι μεν επικίνδυνες, αλλά ας μην βιαστούμε να την κλάψουμε την Κούβα. Έχει αντέξει πολλά αυτή Δημοκρατία, πιθανόν να αντέχει ακόμη καμπόσο.

        Διαγραφή
    6. ΚΚΕ: Ανακοίνωση για την απελευθέρωση των Κουβανών πατριωτών

      http://www.902.gr/eidisi/politiki/57604/kke-anakoinosi-gia-tin-apeleytherosi-ton-koyvanon-patrioton

      Το διάγγελμα του προέδρου Ραούλ Κάστρο:

      http://prensa-rebelde.blogspot.gr/2014/12/o.html#more

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    7. Νομίζω τώρα θα δείξει πόσο ατσαλωμένη είναι η επανάσταση στην Κούβα.
      Θεωρητικά άμα γίνει άρση του εμπάρκο, θα πρέπει να δούμε και κάποιες φιλελεύθερες πολιτικές που έγιναν με σκοπό την αντιμετώπιση του, να παρθούν πίσω...
      Μακάρι να αντέξει ο Κουβανέζικος λαός άλλη μια φορά.

      Κώστας

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    8. TRASH. Εχοντας ζησει το 1991 δεν βιαζομαι να κλαψω κανενανε. Αλλωστε το παραδειγμα της ΚΟΡΕΑΣ ΚΟΥΒΑΣ ειναι η αποδειξη για εμας οτι ειχαμε ανατροπη και οχι καταρρευση. Και η γνωμη ειναι οτι και στην ΚΙΝΑ κρατανε ακομα τον τιτλο μηπως καταφερουνε το ιδιο με την Κορεα. Αισιοδοξια και δυναμη συντροφε. Στα αντεπανα στατικα χρονια που ζουμε καθηκον μας ειναι να κρατησουμε την φλογα αναμενη για το μελλον. Ο καπιταλισμος δεν ειναι αιωνιος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    9. ΕΕΔΔΑ: Χαιρετίζει την απελευθέρωση των Kουβανών αγωνιστών

      http://www.902.gr/eidisi/diethni/57606/eedda-hairetizei-tin-apeleytherosi-ton-koyvanon-agoniston

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    10. Η συντριβή της κουβανικής επανάστασης ήταν και παραμένει αμετάθετος στρατηγικού χαρακτήρα στόχος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, Ο πόλεμος χαμηλής(;) έντασης, κεντρική συνιστώσα του οποίου είναι το εμπάργκο που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ εδώ και 61 χρόνια, υπήρξε η επιλεγμένη τους τακτική. Στη σημερινή συγκυρία, όπου μεταξύ άλλων 1) ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός χρειάζεται μείζονα αναδιάταξη των δυνάμεών του 2) η ανάγκη του αυτή εκδηλώνεται και ως «κρίση γραμμών» στο εσωτερικό του 3) αυξάνονται οι εν δυνάμει κερδισμένοι καπιταλιστές από ενδεχόμενες αλλαγές σε αυτή τη διάταξη και τις τακτικές σε συνδυασμό με το οτι 4) οι κουβανοί έχουν κρίνει οτι πρέπει ν'ακολουθήσουν πολιτική παραχωρήσεων στην καπιταλιστική οικονομία τύπου ΝΕΠ,
      είναι λογικό να συζητούν μερίδες της κρατικής διοίκησης των ΗΠΑ, στροφή και στο ζήτημα του εμπάργκο. Η επαναστατική κυβέρνηση, επικροτώντας εκ των προτέρων κάθε διάθεση για μάζεμα του εμπάργκο, δεν αλλάζει πολιτική, αντίθετα παραμένει σταθερή στις θέσεις της.
      Η όλη αντιπαράθεση στους κόλπους των γιάνκηδων ιμπεριαλιστών αφορά (και αυτό δηλώνεται ρητά) το να βρεθεί αποτελεσματικός τρόπος συντριβής της Κούβας στις νέες συνθήκες, χωρίς αυτό να υπονομεύει τη συνολική προσπάθεια κυριαρχίας τους στις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες. Ενδεικτικό της αθλιότητάς τους είναι οτι παρ'όλ'αυτά, προς το παρόν καμμία αναστολή των τρεχουσών εχθροπραξιών δε φαίνεται, πέραν του συμβολικού. Το εμπάργκο δεν αίρεται...
      -Εμείς, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να στηρίξουμε την Κούβα και την επανάστασή της κόντρα στους νέους όπως κάναμε και κόντρα στους παλιούς κινδύνους, με τη βεβαιότητα οτι οι κουβανοί σύντροφοι γνωρίζουν όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα. Η ενδεχόμενη χαλάρωση του εμπάργκο, αν τελικά συντελεσθεί, θα αποδεικνύει την αποτυχία τους να καταβάλουν την επανάσταση με την προηγούμενη μέθοδο που εφήρμοσαν άτεγκτα για 61 χρόνια. Μην ξεχνάμε οτι αυτή η αποτυχία αποτελεί ήδη μέρος της συλλογικής ιστορικής μνήμης των λαών της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, για τους οποίους η επαναστατική Κούβα είναι σχεδόν ιερός τόπος και οι ηγέτες της μπαίνουν συχνά στο εικονοστάσι δίπλα στα καντήλια!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    11. Πολύ ενδιαφέρουσα και η άποψη των Financial Times (για να ξέρουμε πως σκέφτεται και ο εχθρός):

      "...Οι αλλαγές που έγιναν δεν συνιστούν πλήρη ανατροπή του εμπάργκο – για να γίνει αυτό χρειάζεται διάταγμα από το Κογκρέσο.

      Είναι όμως οπωσδήποτε μια βαθιά μεταβολή. Είναι αναγνώριση ότι η αμερικανική πολιτική έναντι της νήσου δεν πέτυχε τον στόχο της: ο κ. Ομπάμα είναι, στο κάτω-κάτω, ο 11ος Πρόεδρος των ΗΠΑ που γειτονεύει με τον σοσιαλισμό της Κούβας. Είναι αναγνώριση ότι το εμπάργκο συχνά δηλητηρίαζε τη διπλωματία των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιφέρεια. Και είναι αναγνώριση ότι, για πάνω από μισό αιώνα, το αμερικανικό εμπάργκο έχει γίνει το σύμβολο της συμπεριφοράς «τραμπούκου» της Ουάσιγκτον, γεγονός που έχει δώσει στην Κούβα μια διεθνή συμπάθεια την οποία υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα απολάμβανε η δικτατορία των αδελφών Κάστρο...."

      "...Η νήσος έχει κι αυτή μεταλλαχθεί. Ο Φιντέλ Κάστρο έχει αποσυρθεί. Ο νεότερος αδελφός του Ραούλ τον έχει αντικαταστήσει. Μολονότι δεν έχει γίνει μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος, το ζήτημα υποβόσκει ζωηρά. Ακούγεται ανοιχτή κριτική, αρχίζει να εκδηλώνεται αντιπολιτευτικός Τύπος και υπάρχει μέχρι και χρονολογία -2018- που υποτίθεται ότι θα αποχωρήσει ο Ραούλ.

      Εχουν γίνει και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, υπό τον Ραούλ. Είναι πλέον νόμιμες οι πωλήσεις σπιτιών και αυτοκινήτων, όπως και η κατοχή κινητού τηλεφώνου. Χιλιάδες μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν φυτρώσει, όπως και μεγαλύτεροι όμιλοι τους οποίους λειτουργούν συνεταιρισμοί.

      Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι πολύ λίγες μπροστά στην οικονομική απελευθέρωση που χρειάζεται η σοβιετικού τύπου οικονομία της Κούβας. Αλλά δεν είναι μόνο καλλωπιστικές: είναι επίσης μη αναστρέψιμες και η νέα στρατηγική των ΗΠΑ τις ενθαρρύνει. Επειδή ο σημερινός βασικός ευεργέτης της Κούβας, η Βενεζουέλα, έχει πέσει σε οικονομική διολίσθηση που επιδεινώνεται με την πτώση των τιμών του πετρελαίου, κάθε προσπάθεια προώθησης των μεταρρυθμίσεων πιθανόν να αποδειχθεί απλώς παραβίαση ανοιχτής θύρας.

      Οσον αφορά τις αλλαγές στην αμερικανική στρατηγική αυτές καθεαυτές, στην ουσία πρόκειται για την κατάργηση της αμερικανικής γραφειοκρατίας στις σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας και την αντικατάστασή της από την ελεύθερη επαφή πολιτών. Τα ταξίδια θα επεκταθούν, τα όρια στις χρηματοοικονομικές μεταβιβάσεις θα καταργηθούν. Οι αμερικανικές εταιρίες θα μπορούν να πωλούν ελεύθερα ορισμένα αγαθά, όπως τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό. Θα αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις – αλλά παράλληλα θα επικρατήσει πιο σκληρή (και πιο αξιόπιστη) κριτική για τις καταχρήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα...."

      http://www.koutipandoras.gr/article/129427/giati-o-ompama-anapse-poyro-tis-eirinis-me-tin-koyva

      ΑπάντησηΔιαγραφή

    Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
    Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.