Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Ε-ε-έρχεται!

Θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, ακόμα κι αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

Η υποδοχή εν αναμονή υπουργού Οικονομίας που επιφύλαξαν Αμερικανοί τραπεζίτες της Bank of America Merril Lynch για τον Γιώργο Σταθάκη υποδήλωσε εσχάτως και την αλλαγή κλίματος που υπάρχει στην αμερικανικη πρωτεύουσα για την ενδεχόμενη ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η παρουσία του επικεφαλής του τομέα Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη στην Ουάσιγκτον, την περασμένη εβδομάδα, μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε από αμερικανικούς τραπεζικούς κύκλους. Είναι η πρώτη φορά που χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ προσκάλεσαν πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει σε εσωτερικές συζητήσεις τους,
κάτι που είθισται να λαμβάνει χώρα στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η επίσκεψη Σταθάκη στην Ουάσιγκτον είναι η δεύτερη [είναι η τρίτη] που πραγματοποιεί ανώτατο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επί αμερικανικού εδάφους. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα και της αντιπροσωπείας του κόμματος στις αρχές του 2013, όταν με αφορμή ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings είχε επισκεφθεί την «κοιλιά του κήτους» (σ.σ. έκφραση που αποδίδεται στον νούμερο 2 του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, όταν τότε υποδέχθηκε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην έδρα του Ταμείου για μια εθιμοτυπική συνάντηση).

Η Merril Lynch

Την πρωτοβουλία να προσκληθεί ο εκ των σχεδιαστών της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε η Bank America Merril Lynch, η οποία διοργάνωσε μια συζήτηση με θέμα: «Euro Politics: Α New Way Forward».Η συζήτηση διεξήχθη και κεκλεισμένων των θυρών, ενώ δεν επιτράπηκε η είσοδος σε δημοσιογράφους. Η «Ε» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ανάμεσα στο πολυπληθές ακροατήριο την τοποθέτηση Σταθάκη παρακολούθησαν εκπρόσωποι μεγάλων τραπεζών και επενδυτικών σχημάτων (Pimco, JP Morgan, Blackrock, Morgan Stanley, Lazard κ.ά.), αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, καθώς και νυν και πρώην στελέχη του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στην ομιλία του ο κ. Σταθάκης υποστήριξε πως «κατά την επικείμενη επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα τεθεί εκ των πραγμάτων το ζήτημα της απομείωσης του δημόσιου χρέους της χώρας τουλάχιστον κατά 50% και η αποπληρωμή του εναπομείναντος τμήματός του με ρήτρα ανάπτυξης, καθώς και ένας ισοσκελισμένος και μη πλεονασματικός προϋπολογισμός, με αναδιανομή φορολογικών βαρών σε συνδυασμό με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες».

Ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση της συντονίστριας της συζήτησης, Ραφαέλα Τενκόνι, επικεφαλής οικονομολόγου του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Bank of America Merril Lynch, όταν ρώτησε κάποια στιγμή τον κ. Σταθάκη, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει υποστήριξη από την Κομισιόν στις θέσεις που προβάλλει. Η απάντηση του κ. Σταθάκη ήταν η εξής: «Δεν νομίζω η Κομισιόν να πάρει πρωτοβουλία να μας υποστηρίξει, αλλά όλοι οι δρόμοι οδηγούν εκεί... Η συγκυρία έχει δημιουργήσει ρωγμές στο σύστημα πειθαρχίας και τα αποτελέσματα τα βλέπετε σε Γαλλία και σε Ιταλία. Η διαπραγμάτευση θα έχει διάρκεια...».

«Μετριοπαθής»

Σύμφωνα με εκπρόσωπο αμερικανικού επενδυτικού σχήματος, που βρέθηκε μεταξύ του ακροατηρίου και μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στην «Ε», «ο κ. Σταθάκης έκανε μια μετριοπαθή τοποθέτηση και δεν υπήρξε προκλητικός στις απόψεις του...». Κατά τον ίδιο εκπρόσωπο του επενδυτικού σχήματος, η Ελλάδα «δεν αντιμετωπίζεται πια από τους επενδυτές ότι πυροδοτεί αστάθεια (trigger instability) στην Ευρωζώνη λόγω του διλήματος παραμονής ή όχι στο ευρώ». Οι επενδυτές, όπως μας έχει μεταφερθεί εγκύρως, «φοβούνται περισσότερο την εσωτερική αστάθεια που θα προκληθεί σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, αν προκηρυχθούν εκλογές λόγω μη συμφωνίας στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Η παραμονή του κ. Σταθάκη στην Ουάσιγκτον, την οποία είχε επισκεφθεί δύο φορες το διάστημα 1988-1992 για να μελετήσει στα Εθνικά Αρχεία το σχέδιο Μάρσαλ με αφορμή την ολοκλήρωση ενός βιβλίου του, είχε και κάποιες παρασκηνιακές «κοινωνικές» διαστάσεις. Το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε σε δείπνο που διοργάνωσε η αντιπροσωπεία της Εθνικής Τράπεζας στο κοσμικό Mortons, ένα από τα γνωστά ρεστοράν της Ουάσιγκτον όπου συχνάζουν διπλωμάτες, πολιτικοί και τραπεζίτες. Στο ίδιο τραπέζι, παρών ήταν και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο «σκιώδης» υπουργός Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ είχε επίσης στην Ουάσιγκτον συνάντηση με τον επικεφαλής των οικονομολόγων της Παγκόσμιας Τράπεζας, Καούσικ Μπάσου, ενώ δεν ήταν στο πρόγραμμά του ραντεβού με εκπρόσωπο από το ΔΝΤ. Παράλληλα, υπήρξε βολιδοσκόπηση για μια συνάντηση με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Ο Γιώργος Σταθάκης εκλήθη να μετέχει εκ νέου σε παρόμοια εκδήλωση της Bank of America Merill Lynch, που προγραμματίζεται το προσεχές διάστημα στο Λονδίνο.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΤΣΑΣ
Ελευθεροτυπία
via Lenin reloaded

6 σχόλια:

  1. Οι ΗΠΑ δεν είναι σοσιαλιστικό κράτος;

    ΑΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να φανταστώ, είναι και αυτοί ''υγιείς επιχειρηματίες'' όπως τους αποκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Άρα, είναι και άκρως προοδευτικοί και φιλεργατικοί, αφού στηρίζουν το όραμα για κυβέρνηση της αριστεράς; Πετάει τελικά ο γάιδαρος; Είναι πράγματι στραβός ο γιαλός; Κρίσιμα ερωτήματα για ανθρώπους της ''διανόησης'' και του ''πνεύματος''...

    Stevie O.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Stevie O.:
      Οι αστοί είναι γενικά πολύ πρακτικοί άνθρωποι, και οι αμερικάνοι αστοί ειδικά φημίζονται ως πρακτικότεροι όλων.
      Άμα κάνεις την δουλειά τους...

      Διαγραφή
    2. Ε, είναι γνωστό ότι ειδικά οι Αμερικάνοι έχουν ειδίκευση ακόμη και στις χρωματιστές επαναστάσεις, είτε με αριστερή είτε με σκοταδιστική απόχρωση. Και προκειμένου να σε πείσουνε για την αναγκαιότητα ύπαρξης της εκμετάλλευσης, σου κάνουν την νύχτα μέρα. Αλλά, μάλλον το πράγμα αλλάζει όταν σου δίνουν εγγυήσεις ο Σταθάκης και ο Λαφαζάνης, δεν νομίζεις;

      Stevie O.

      Διαγραφή
    3. @Stevie O.:
      Γενικώς είναι πολύ ωραίο πράγμα να μπορείς να είσαι επαναστάτης με τις πλάτες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.
      Έχεις όσο "επαναστατικό" χαϊλίκι θες, με μηδενικό ρίσκο και πολλά προσδοκόμενα οφέλη.
      Ανεκτίμητο...

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.