Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Deutsche Welle: Τι ήθελε στο Κίεβο ο επικεφαλής της CIA;

«Οι ΗΠΑ κατευθύνουν τις ενέργειες της Ουκρανίας» λέει η Μόσχα

Βερολίνο

Ρωσικά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι ο αρχηγός της CIA Τζ. Μπρέναν μετέβη το Σάββατο μυστικά στο Κίεβο. Η Μόσχα επιρρίπτει στην μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ ότι οργάνωσε την επιχείρηση ενάντια στους ρώσους αυτονομιστές, σύμφωνα με άρθρο της Deutsche Welle.

Πρόκειται για μια είδηση που χρειαζόταν επειγόντως το Κρεμλίνο, παρατηρεί το Der Spiegel, σχολιάζοντας την είδηση των ρωσικών ΜΜΕ που ήθελαν τον επικεφαλής της CIA,Τζον Μπρέναν να μεταβαίνει το περασμένο Σαββατοκύριακο με απόλυτη μυστικότητα στο Κίεβο, εν μέσω κλιμάκωσης της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία. Λίγο αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε την Ουάσιγκτον να τοποθετηθεί αναφορικά με τον στόχο της επίσκεψης του αρχηγού της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας. Για το Κρεμλίνο, το σενάριο είναι απλό: Ο Μπρέναν έφτασε στο Κίεβο το Σάββατο και λίγο αργότερα, ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ προανήγγειλε την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» εναντίον των ρώσων αυτονομιστών στο Σλαβιάνσκ και άλλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας. Από την ρωσική οπτική γωνία, «βρισκόμαστε ενώπιον μιας ακόμη απόδειξης ότι οι ΗΠΑ κατευθύνουν σε μεγάλο βαθμό τις ενέργειες της ουκρανικής κυβέρνησης».

Η Ουάσιγκτον παραδέχεται την επίσκεψη Μπρέναν

Όπως φέρεται να δηλώνει, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, ουκρανός αξιωματούχος στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπρέναν «ήταν εδώ με άλλο όνομα. Μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής ασφαλείας, αποφασίστηκε η επιχείρηση στην Σλαβιάνσκ». Αλλά και ο ανατραπείς πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, κατηγόρησε τη CIA ότι σχεδίασε τις επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ρωσικές αιτιάσεις ανάγκασαν το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να τοποθετηθεί. Η εκπρόσωπος του Τζον Κέρι, Τζένιφερ Ψάκι, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι ο αρχηγός της CIA μετέβη στο Κίεβο, σε μια επίσκεψη ρουτίνας, όπως διευκρίνισε. «Κανονικά δεν σχολιάζουμε τα ταξίδια του διευθυντή της CIA, αλλά ενόψει ασυνήθιστων συνθηκών και των εσφαλμένων κατηγοριών που εκτοξεύουν οι Ρώσοι, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο διευθυντής επισκέφθηκε το Κίεβο στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ευρώπη», είπε η Ψάκι.

Προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, οι επισκέψεις υψηλόβαθμων συνεργατών των μυστικών υπηρεσιών είναι κάτι συνηθισμένο και αποσκοπεί στην εμβάθυνση των υπηρεσιών ασφαλείας. Μάλιστα προκειμένου να υποβαθμίσει τη σημασία του ταξιδιού του Τζον Μπρέναν στο Κίεβο, η κυρία Ψάκι επικαλέστηκε και συναντήσεις αμερικανών και ρώσων αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών τα περασμένα χρόνια. «Είναι παράλογο να ισχυρίζεται κανείς ότι υπάρχει πάντα κάποιος σκοπός πίσω από τις συναντήσεις αμερικανών αξιωματούχων με τους ομολόγους τους άλλων χωρών», τόνισε η εκπρόσωπος του Τζον Κέρι, για να προσθέσει ότι είναι εσφαλμένη η πληροφορία που θέλει τον Μπρέναν να καλεί το Κίεβο σε δράση κατά των αυτονομιστών. 
Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, ο Μάικ Ρότζερς, βουλευτής των Ρεπουμπλικανών και επικεφαλής της Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, εξέφρασε την ελπίδα, η επίσκεψη του Μπρέναν στο Κίεβο να ανοίξει το δρόμο για την συνεργασία ΗΠΑ και Ουκρανίας στο πεδίο των μυστικών υπηρεσιών έτσι ώστε να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες γύρω από τις ρωσικές δραστηριότητες στην Ουκρανία, αναφέρει το Der Spiegel.
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.