Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Σήμερον προβολή ταινίας: The Brest Fortress

Η ταινία δείχνει την ηρωική άμυνα του Φρουρίου της Βρέστης στοά σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας,πραγματικό ιστορικό γεγονός στις αρχές του Β'Π.Πολέμου κατά των Γερμανών εισβολέων, στις 22 Ιουνίου 1941. Η ιστορία περιγράφει τα γεγονότα των πρώτων ημερών της άμυνας. Η ταινία μιλά για τρεις κύριες ζώνες αντίστασης, με επικεφαλής τον διοικητή τού συντάγματος, Pyotr Mikhailovich Gavrilov, τον επίτροπο Efim Moisejevich Fomin και τον επικεφαλής του 9ου συνοριακού φυλακίου, Andrey Mitrofanovich Kizhevatov. Πολλά χρόνια αργότερα ο παλαίμαχος Alexander Akimov ξανά και ξανά υπενθυμίζει τις μνήμες της εποχής, όταν ήταν ένας 15χρονος και βαθιά ερωτευμένος με την όμορφη Anya όταν ξαφνικά βρέθηκε στη μέση των γεγονότων του αιματηρού πολέμου. Το φρούριο αυτό αργότερα για την δράση του αυτή τιμήθηκε από την τότε Σοβιετική Ένωση με παράσημο και ονομάστηκε ήρωας της ΕΣΣΔ...

Και δύο δικά μας λόγια:
Ούτε αυτή η ταινία αποφεύγει κάποιες μικρές (αλλά πολύ μικρές) αντισταλινικές σπόντες. Ίσως να είναι και άγραφος όρος για το γύρισμα μιας ταινίας που αναφέρεται σε εκείνη την εποχή πλέον. Παρόλα αυτά είναι αρκετά έντιμη.
Περιγράφει αρκετά ρεαλιστικά μία ευημερούσα χώρα με χαρούμενους ανθρώπους αμέσως πριν τον πόλεμο (αυτό και είναι πρωτοτυπία!), και φυσικά τον ηρωισμό και την πίστη στα ιδανικά τους, των σοβιετικών ανθρώπων που υπερασπίστηκαν σε έναν επικό αγώνα την σοσιαλιστική τους πατρίδα.
Σκηνή από την ταινία
Χωρίς να έχει κάποιον κεντρικό πολιτικό προσανατολισμό, είναι ότι πιο έντιμο (επαναλαμβάνουμε την λέξη) έχουμε δει να αναφέρεται στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, στα χρόνια μετά την ανατροπή στην ΕΣΣΔ (γυρίστηκε το 2010).

Δείτε την ταινία:
Για να δείτε την ταινία πατάτε στο "close Ad and Wach aw Free User".
Μετά κλείνετε τα παράθυρα από τυχόν pop-ups που μπορεί να προκύψουν, και την βλέπετε κανονικά.

2 σχόλια:

  1. Την έχω δει το 2012. Είναι όπως την περιγράφεις. Το ανέμελο παιχνίδι των παιδιών και αμέσως μετά η φρίκη. Συγκλονιστική ταινία.
    Το здесь крепость..здесь крепость και τα σήματα μορς ακόμα το ακούω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρας, αν λάβεις υπόψιν πως η ταινία είναι Λευκορωσικής παραγωγής, είναι λογικό να έχει μια κάπως θετική στάση απέναντι στην ΕΣΣΔ. Το σημερινό καθεστώς στην χώρα κρατάει πολλά σε φραστικό, συμβολικό επίπεδο από την περίοδο της ΕΣΣΔ, υπερασπίζοντας μια κληρονομιά που ...θεωρεί ότι συνεχίζει. Ακόμα και σε οικονομική βάση η Λευκορωσία δεν είχε παραδοθεί στις ανελέητες ιδιωτικοποιήσεις της δεκαετίας του '90 όπως είχε γίνει σε όλες τις υπόλοιπες πρώην ΣΣΔ.

    Αντίστοιχες ταινίες και σειρές έχουν βγει πολλές και/κυρίως στην Ρωσία, αλλά εκεί υπερτερεί η πλήρης αποπολιτικοποίηση, η (προς εθνικιστική κατανάλωση) εξύμνηση του "ρωσικού μεγαλείου" και παράλληλα είτε η πλήρης αποσιώπηση της συμβολής του σοσιαλισμού είτε η κατασυκοφάντηση του.

    ΚΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.