Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Η στρόφιγγα (της μετανάστευσης)...

Τέλη του 1990 η ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη ξεκινήσει τη συζήτηση αλλά και τις διμερείς επαφές με την αλβανική κυβέρνηση για το λεγόμενο «άνοιγμα των συνόρων». Ο σημερινός πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ως ΥΠΕΞ τότε της κυβέρνησης, πρωτοστάτησε σε μέτρα διευκόλυνσης της μετανάστευσης από την Αλβανία προς στην Ελλάδα. 

Τι εξυπηρετούσε αυτό το άνοιγμα της στρόφιγγας στη μεταναστευτική ροή; Τα σχέδια για επενδύσεις ελληνικών μονοπωλίων στην Αλβανία, την εισροή φτηνού εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα, την ενίσχυση της πολιτικής επιρροής του ελληνικού αστικού κράτους στα Βαλκάνια. 

Σήμερα, το 2013, σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που έχει εκδηλωθεί ιδιαίτερα σε χώρες όπως οι Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και με χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους στις πύλες εισόδου στην ΕΕ εξαιτίας της εφαρμογής του Κανονισμού «Δουβλίνο 2», είναι προφανές ότι η ανεξέλεγκτη μεταναστευτική ροή αποτελεί πρόβλημα για τα καπιταλιστικά κράτη. Σήμερα οι ηγεσίες αυτών των κρατών μιλάνε ακόμα και για κατάργηση του «Δουβλίνου 2», ενώ προκρίνουν την ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες, κυρίως από Ασία και Αφρική. 
Τι εξυπηρετεί αυτή η πολιτική; Τον έλεγχο της μετανάστευσης σε συνθήκες διαχείρισης της οικονομικής κρίσης.

Το συμπέρασμα είναι ότι τα μονοπώλια ανοιγοκλείνουν τη στρόφιγγα της μεταναστευτικής ροής ανάλογα με τα συμφέροντά τους, τη φάση της καπιταλιστικής οικονομίας... Η μετανάστευση εργατικού δυναμικού είναι αναπόφευκτη στον καπιταλισμό, το ίδιο και η προσφυγιά εξαιτίας ιμπεριαλιστικών πολέμων και συγκρούσεων. 
Τα επιπλέον κατασταλτικά μέτρα δεν μπορούν να ανακόψουν αυτήν τη ροή.

Το μόνο που κάνουν είναι να ανεβάζουν τις ταρίφες των δουλεμπόρων, να αυξάνουν τα φέρετρα των νεκρών μεταναστών και να επιβάλλουν συνθήκες ακόμα πιο στυγνής εκμετάλλευσης των ξένων εργατών...
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.