Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Μύθοι και πραγματικότητα #1 Για την «πολιτική διαθήκη» του Λένιν #2

...Συνέχεια από προηγούμενο

Αφού αρχίσαμε ανάποδα, με την πραγματικότητα, ας δούμε λίγο τι λέει και ο μύθος:
Ο μύθος λοιπόν μας λέει πως:
"τον Στάλιν για ΓΓ της ΚΕ δεν τον ήθελε ούτε ο Λένιν,
Και πως ο «κουτοπόνηρος Γεωργιανός» κατάφερε με τις ίντριγκες του, να επιβληθεί στους «διανοούμενους του κόμματος"
Αν λοιπόν ο Λένιν δεν ήθελε τον Στάλιν για ΓΓ (εδώ μπαίνει και το ερώτημα , γιατί να τον προωθούσε με το κύρος του σε αυτήν την θέση, όσο και στην ΚΕ του κόμματος πιο πριν...*, αλλά πάνω σε αυτό δεν προβληματίζεται κανείς), τότε ποιόν ακριβώς ήθελε;
Οι Χρουτσωφικοί ρεβιζιονιστές εδώ κρατούν σιγή ιχθύος, οι δε Τροτσκιστές υπονοούν (ποιόν άλλον;) τον ....Τρότσκι!
Ο Λένιν όμως σε αυτήν την επιστολή κάνει την κρίση του για όλους τους πιθανούς διεκδικητές της θέσης. Ας δούμε τι λέει για τον καθένα, και την πολιτική σοβαρότητα αυτών των αιτιάσεων:

1) Μπουχάριν : "δεν είναι μόνο ο πιο άξιος και πιο σημαντικός θεωρητικός του κόμματος, αλλά μπορεί δίκαια να θεωρείται το αγαπημένο παιδί όλου του κόμματος", "μολοντούτο, οι θεωρητικές του απόψεις του με πολύ μεγάλη επιφύλαξη μπορούν να χαρακτηριστούν ως εντελώς μαρξιστικές, γιατί έχουν κάτι το σχολαστικό (ποτέ δε μελέτησε και νομίζω πως ποτέ δεν κατάλαβε πλήρως τη διαλεκτική)".

2) Πιατακόφ : "διακρίνεται για τη δύναμη της θέλησής του και για την ικανότητά του, αποκλίνει όμως πάρα πολύ προς τη διοικητική πλευρά των πραγμάτων, ώστε να μην μπορεί κανείς να τον εμπιστευτεί σ' ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα".
Στάλιν,Ρίκωφ,Κάμενεφ,Ζηνόβιεφ

3) Τρότσκι : "όπως αποδείχτηκε στην πάλη του ενάντια στην Κεντρική Επιτροπή στο ζήτημα του Λαϊκού Επιτροπάτου Συγκοινωνιών, διακρίνεται όχι μόνο για τις εξαιρετικές του ικανότητες - σίγουρα, είναι το πιο ικανό μέλος της σημερινής ΚΕ - αλλά και για την πολύ μεγάλη του αυτοπεποίθηση και για τη διάθεση να ελκύεται πάρα πολύ από την καθαρά διοικητική πλευρά των υποθέσεων".

4) Στάλιν : "έχοντας γίνει Γεν. Γραμματέας, έχει συγκεντρώσει τεράστια εξουσία στα χέρια του και δεν είμαι σίγουρος ότι ξέρει πάντα να τη χρησιμοποιεί με αρκετή σύνεση", "είναι πολύ αγενής κι αυτό το ελάττωμα, εντελώς υποφερτό στις μεταξύ μας σχέσεις των κομμουνιστών, γίνεται ανυπόφορο στη θέση του Γεν. Γραμματέα. Προτείνω, λοιπόν, στους συντρόφους να βρουν έναν τρόπο να μεταθέσουν το Στάλιν από αυτή τη θέση και να βάλουν σ' αυτή κάποιον άλλο, που από όλες τις πλευρές να υπερέχει από το Στάλιν μόνο σε μία - δηλαδή να είναι πιο ανεκτικός, πιο νομοταγής και να υπολογίζει πιο πολύ τους συντρόφους, να είναι λιγότερο καπριτσιόζος κλπ."
Ν.Μπουχάριν

1) Ο Μπουχάριν σχολαστικός, αντιδιαλεκτικός, μη μαρξιστής, ο Πιατακόφ ρέπει προς τη διοικητική πλευρά των πραγμάτων (δηλ. προς τη γραφειοκρατία).

2) Ο Τρότσκι απέδειξε ότι είναι ο πιο ικανός μέσα στην ΚΕ, πώς; με την πάλη του ενάντια στην ΚΕ (ο Λένιν τους έσφαζε με το μπαμπάκι). Και κάτι άλλο : ο Τρότσκι "ελκύεται πάρα πολύ από την καθαρά διοικητική πλευρά των υποθέσεων", δηλαδή, έρεπε κι αυτός προς τη γραφειοκρατία! Ο Τρότσκι, που η βασική του κατηγορία κατά του Στάλιν ήταν πως ήταν γραφειοκράτης και έχει μείνει ιστορική η φράση του ότι "η Σοβιετική Ένωση είναι ένα εργατικό κράτος γραφειοκρατικά εκφυλισμένο"! Μήπως έλεγε "ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα";

3) Ο μόνος που δεν κατηγορείται για πολιτικά ή θεωρητικά ελαττώματα είναι ο Στάλιν, που υποτίθεται με τη "διαθήκη" του Λένιν είχε γίνει σκόνη και δεν ήξερε πού να κρυφτεί! Προσέξτε : ο Στάλιν έχει συγκεντρώσει μεγάλη εξουσία, δεν ξέρει (ο Λένιν) αν ξέρει να τη χρησιμοποιεί πάντα με αρκετή σύνεση (θέμα χαρακτήρα) και επειδή είναι αγενής σ' ένα πόστο που θα ερχόταν σε επαφή όχι μόνο με κομμουνιστές, που αυτή η ιδιότητα του Στάλιν δεν πείραζε καθόλου, αλλά και με άλλο κόσμο, γι' αυτό ζητάει να βάλουν στη θέση του κάποιον άλλο που να υπερέχει μόνο (!) στο να είναι πιο ευγενής, ανεκτικός κλπ.

4) Για τους Κάμενεφ-Ζηνόβιεφ, μετά το επεισόδιο της ουσιαστικής προδοσίας της επανάστασης ήδη από το ’17 (βλέπε Τζων Ρηντ, «10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο») δεν έμπαινε καν ζήτημα. Ο Κάμενεφ είχε καθαιρεθεί ήδη από τις 3/11/17 από την ΚΕ...
Τρότσκι, Λένιν,Κάμενεφ
Μετά από όλα αυτά ο Στάλιν έθεσε θέμα στην ΚΕ να τον αντικαταστήσουν από το πόστο του Γε. Γραμματέα και η ΚΕ, ομόφωνα (και ο Τρότσκι και οι Μπουχάριν, Ζινόβιεφ, κλπ.), του ζήτησε να παραμείνει.

Τελικά, ποιούς ακριβώς λοιπόν αφήνει έκθετους η αναφορά σε αυτά τα κείμενα;
Σίγουρα όχι τους κομμουνιστές που εξακολουθούν να τιμάνε τον «τρισκατάρατο μουστάκια από το Γκόρι».
Τι βγαίνει από όλα αυτά;
_____________
* Ο Στάλιν μπήκε στην ΚΕ «αριστεινδήν» μετά από εισήγηση του Λένιν, και όχι με ψηφοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.