Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Μύθοι και πραγματικότητα #1 Για την «πολιτική διαθήκη» του Λένιν #3


Συνέχεια από προηγούμενο:

Στάλιν-Λένιν
Το μόνο λογικό συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κάποιος είναι το εξής:
Ο Λένιν επιχειρεί να «συνετίσει» τον Στάλιν σε σχέση με τους τρόπους του τελευταίου, χωρίς όμως να αμφισβητεί
στην πραγματικότητα, την θέση του σαν ΓΓ, πράγμα που προκύπτει από τις κρίσεις του για τους άλλους δυνάμει υποψήφιους για αυτήν την θέση. Εχει αρκετά σοβαρούς λόγους για κάτι τέτοιο:

Ο πρώτος είναι προσωπικός: Είναι πρόσφατο το επεισόδιο ανάμεσα στον Στάλιν και την γυναίκα του Λένιν, Κρούπσκαγια*, όπου ο ΓΓ την έχει «καταχεριάσει» πολύ άσχημα για την παραβίαση των όρων της νοσηλείας του Λένιν. Παρότι πολιτικά κανένα ζήτημα δεν υφίσταται από αυτό (και ο Λένιν το γνωρίζει καλύτερα από όλους), είναι ανθρώπινο να το θεωρήσει σαν προσωπική προσβολή που δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη.
Έχει όμως και έναν πολύ σημαντικότερο κατ’εμέ, πολιτικό προβληματισμό:
Φοβάται μία μελλοντική διάσπαση του Κόμματος! (και όχι, από ότι απόδειξε η ιστορία, άδικα).

Γνωρίζει πως ο Τρότσκι, που με το ζόρι αποδέχτηκε την ηγεσία του ίδιου του Λένιν**, πάρα πολύ δύσκολα θα δεχτεί να βρίσκεται «υπό» κάποιον γιο χωρικού που «ήρθε από τα βάθη της Ασίας»... Έτσι προσπαθεί από την μία να ταρακουνήσει τον Στάλιν σε μία πολιτική προσωπικού «κατευνασμού» του Τρότσκι, που λόγω χαρακτήρα, θεωρεί ήδη πολύ να ανέχεται να είναι το νο2, πόσο μάλλον όταν από το νο1(Στάλιν) λείπει κάθε είδους πολιτικό ή προσωπικό «τακτ», που θα σταματήσει να του θυμίζει τις θέσεις τους. Από την άλλη υπενθυμίζει (διακριτικά είναι η αλήθεια) τόσο τις γραφειοκρατικές τάσεις του Τρότσκι, όσο και τον «μη μπολσεβικισμό του», παράγοντες αντικειμενικά (ειδικά ο δεύτερος) απαγορευτικούς για την ανάδειξη του τελευταίου στην ηγεσία του κόμματος. Προσπαθεί να δημιουργήσει μία ισορροπία που θα εμποδίσει την φιλαρχία του Τρότσκι να επιχειρήσει μία έφοδο προς την εξουσία κατά παράβαση της κομματικής τάξης, η οποία θα οδηγούσε σε διάσπαση (όπως και έγινε, άσχετα αν οι όροι που πραγματοποιήθηκε απείχαν πολύ από αυτούς που ονειρεύοταν η αντιπολίτευση), αν όχι και σε «εμφύλιο» μεταξύ των μπολσεβίκων. Μέσα από αυτό το πρίσμα, οι σε πρώτη ανάγνωση αντιφάσεις των επιστολών του Λένιν, εξαφανίζονται...

Ο Λένιν όμως γνωρίζει πως ο Τρότσκι μόνο αφελής δεν είναι για να ησυχάσει, απλά και μόνο, από την «καλύτερη συμπεριφορά» του Στάλιν. Έτσι του δίνει μια πιο χειροπιαστή υποστήριξη: Υποστηρίζει το αίτημα του Τρότσκι για αύξηση και ανανέωση των μελών της ΚΕ προκειμένου να επιχειρηθεί να αλλάξουν οι ,υπέρ του Στάλιν, συσχετισμοί μέσα σε αυτήν.
Bonus track: Αφού ξεμπερδέψαμε με τους 2 πυλώνες της Τροτσκιστικής
 μυθολογίας,
πάμε και στον 3ο: "Προσωπολατρία". Εδώ ο Τρότσκι-Αη Γιώργης!
 Σκεφτείτε να γινόταν και ηγέτης της ΕΣΣΔ τι είχε να κάνει!
 Ο Στάλιν τέτοια καραγκιοζιλίκια, δεν τα ανέχτηκε ποτέ

Η αναφορά σε αυτό βέβαια χτυπάει και τον δεύτερο βασικό πυλώνα της τροτσκιστικής μυθολογίας (ο πρώτος είναι η ... «γραφειοκρατία» που τον είδαμε παραπάνω), μια και η αποπομπή αυτών που ο Τρότσκι αποκαλούσε «παλιά μπολσεβίκικη φρουρά»  ’30, ήταν αίτημα δικό του από το ’24 όταν τους ίδιους ακριβώς ανθρώπους τους αποκαλούσε «εκφυλισμένη παλιά λενινιστική φρουρά»... Το πως αυτή η «εκφυλισμένη παλιά λενινιστική φρουρά» του ’24, αναζωογονήθηκε το ’30 μόνο ο Τρότσκι θα μπορούσε να μας το εξηγήσει, αλλά δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να το κάνει. Εκτός φυσικά και αν λάβουμε υπόψιν το γεγονός, πως στην «νέα φρουρά» που είχε εναποθέσει τις ελπίδες του για αλλαγή των συσχετισμών μέσα στο κόμμα, είχε ακόμη λιγότερα ερείσματα από ότι στην «παλιά», οπότε οι τοποθετήσεις του είναι καθαρά καιροσκοπικές.

Πολιτικό συμπέρασμα:

Η προσεκτική ανάγνωση και εκτίμηση του νοήματος των δύο επιστολών του Λένιν, αποτελεί την ταφόπλακα των τροτσκιστικών και αντισταλινικών γενικότερα μύθων. Είναι απορίας άξιο, αυτοί που τις αναπαραγάγουν για να μειώσουν το κύρος της κομματικής καθοδήγησης ανάμεσα στο ’23 και το ’56, σε τι πνευματικού επιπέδου ανθρώπους απευθύνονται.
______________
*Στις 22/12/1922 ο Στάλιν παίρνει τηλέφωνο την Κρούπσκαγια και την βρίζει γιατί παραβίασε το «καθεστώς νοσηλείας» του Λένιν. Η παραβίαση αφορούσε μία επιστολή προς τον Τρότσκι η οποία τον συνέχαιρε για την επιβολή των θέσεων του σε σχέση με το θέμα του μονοπώλιου στο εξωτερικό εμπόριο. Το επεισόδιο κρατιέται μυστικό από τον Λένιν από τον φόβο επιδείνωσης της αρρώστιας του. Το μαθαίνει δύο μήνες μετά. Στέλνει μία οργισμένη επιστολή στους Στάλιν- Κάμενεφ –Ζηνόβιεφ.
Η «διαθήκη» στάλθηκε στην ΚΕ μετά τον θάνατο του Λένιν. [Ν.Βεργίδης «η διπλή δολοφονία του Στάλιν»/ εκδ.ARCADIA Αθήνα 1984]
**Είναι γνωστή η πολεμική μεταξύ των Λένιν-Τρότσκι (βλέπε και Μ.Ολμίσκι «ο Λένιν για τον Τρότσκι και τον τροτσκισμό/ εκδ. Γ.Αναγνωστίδης/ΕΣΣΔ 1925) όλα τα πρηγούμενα χρόνια. Ο Τρότσκι προσχώρησε στους μπολσεβίκους μόλις τις παραμονές της επανάστασης μετά από εισήγηση του ...Στάλιν(!), που αντικαθιστούσε τον Λένιν, που τότε απουσίαζε στην Φιλανδία.

Βιβλιογραφία:
  • Χρησιμοποιήθηκε η στο διαδίκτυο δημοσιευμένη «διαθήκη του Λένιν» από μετάφραση του Σακάτου εδώ
  • Το πλούσιο σε βιβλιογραφικές παραπομπές βιβλίο του Βεργίδη [Ν.Βεργίδης «η διπλή δολοφονία του Στάλιν»/ εκδ.ARCADIA Αθήνα 1984] του οποίου τις εκτιμήσεις και δεν υιοθετούμε, αλλά έχει μεγάλη έρευνα σε πρωτογενείς πηγές.
  • Αποσπάσματα σχολίων από μία κουβέντα στο INDYMEDIA
  • H μπροσούρα «Εκτιμήσεις-συμπεράσματα για την πορεία της Σ.Ε.» του ΚΚΕ(μ-λ) -να μην με λέτε και κολλημένο πως μόνο κείμενα του ΚΚΕ βάζω- που δημοσιεύθηκαν στην «προλεταριακή σημαία» στις 7 και 21/9/91

10 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη και ανάλυση για την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Στάλιν. Ετοιμάζω κι εγώ κείμενο παραπλήσιο (για το σταλινισμό) και η τριλογία σου είναι μια πολύ καλή πηγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμφιλεγόμενη; Τι εννοείς ALEX;
    Περιμένω το κείμενο σου.
    Μια και η περίοδος της σοσιαλιστικής οικοδόμησης ('25-'56) έχει χρησιμοποιηθεί σαν πεδίο βολής για κάθε είδους συκοφαντία και τερατολογία από την πλευρά του ταξικού εχθρού, πιστεύω πως μόνο άσκοπο δεν είναι ένα ανασκάλισμα της εποχής εκείνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαβάστε και μία άλλη άποψη:

    http://radicaldesire.blogspot.com/2009/06/blog-post_10.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @KOMMANTO :
    Αυτή δεν είναι "άλλη" αλλά η κατεστημένη άποψη, την οποία σαφώς την έχουμε υπόψην, αφού σε αυτήν και απαντάμε. Το άρθρο του radical βέβαια προσθέτει μία ακόμη αντίφαση σε αυτές που έχουν επισημανθεί ήδη. Προσπαθόντας να λύσει κάποιες από τις αντιφάσεις που έχουν επισημανθεί και εδώ καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο Λένιν δεν κάνει πολιτική κριτική στον Στάλιν για λόγους ...ευγένειας! Πέραν του ότι όλοι γνωρίζουμε το πόσο ευγενης ήταν ο Λένιν στην πολιτική του πολεμική, αυτό βάζει αυτόματα ένα νέο ερώτημα στο οποίο και ο radical δεν απαντάει: Γιατί ο Λένιν δεν ήταν εξίσου ευγενείς ως προς τα υπόλοιπα πρόσωπα που αναφέρει στην επιστολή του; Γιατί όλους τους υπόλοιπους τους ξεχέζει κυριολεκτικά, σε πολιτικό και θεωριτικό επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φαίνεται ότι ο καθένας έχει τον «Λένιν» που του ταιριάζει. Στο άρθρο βρίσκεται ένας Λένιν κατ εικόνα και ομοίωση του Στάλιν. Ένας «Λένιν» που δεν θα δίσταζε να ξεκατινιαστεί εκμηδενίζοντας πολιτικά ένα στέλεχος του κόμματος που έφτιαξε με τα χεράκια του, στερώντας έναν υποτιθέμενο ηγέτη από την εργατική τάξη επειδή αυτός κακομίλησε στη συμβία του. Ένας «Λένιν» που με αυτή του την πράξη θα έσβηνε δια μιας όλη του την επαναστατική καριέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Πέτρος:
    -Παρότι δεν προτείνεις κάποια άλλη λογική εξήγηση για τις αντιφάσεις των επιστολών του Λένιν που επισημαίνονται στο άρθρο, μας κατακεραυνώνεις γιατί αποδίδουμε στον Λένιν ανθρώπινες ιδιότητες και αδυναμίες.
    -Η "προσωπολατρεία", είναι κακό πράγμα μόνο, και μόνο όταν, αφορά τον ...Στάλιν;
    -Ποιό ακριβώς ήταν το στέλεχος που "εκμηδένισε" με τις επιστολές του ο Λένιν (υπονοείς προφανώς τον Στάλιν); Σε αυτές ακριβώς τις επιστολές ο Λένιν προσάπτει πολύ σοβαρότερες πολιτικά, κατηγορίες στους Τρότσκι-Μπουχάριν. Εάν δεν βαριέσαι ρίξε μία ματιά στα δύο προηγούμενα μέρη του αφιερώματος στην "διαθήκη".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γγεια σου trash και συγχαρητηρια για την ολη προσπαθεια.

    Μια ερωτηση μονο. Ειναι σιγουρο οτι ο τροτσκι εισηγηθηκε απο τον Σταλιν;;;

    Δωσε πηγη αν μπορεις. Ειναι πολυ ''αστειο'' αυτο,για τους τροτσκες, αν ισχυει.

    γγγ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @γγγ:
      Αν ρίξεις μία ματιά στο βιβλίο του Βεργίδη που παραπέμπω και με λινκ, θα το βρεις και με αναφορά στην πρωτογενή πηγή.

      Διαγραφή
  8. Χαχαχαχα. Ωραιο! Ομολογω δεν το ξερα. Ευχαριστω

    γγγ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @γγγ:
      Ναί, πράγματι μπορείς να κάνεις πλάκα με αυτό στους τροτσκιστές.
      Είναι ένα σχετικά άγνωστο σημείο, παρότι αναφέρεται σχεδόν στις περισσότερες εργασίες σε σχέση με την μπολσεβίκικη επανάσταση, καθώς είναι αρκετά άβολη για όλους η υπενθύμηση του. Τόσο για τους Τροτσκιστές (για ευνόητους λόγους), όσο και για εμάς τους "σταλινικούς", καθώς η επίσημη ιστορία τόσο της ΕΣΣΔ όσο και του Τροτσκισμού συμφωνούν μόνο στο σημείο που θέλει τους Στάλιν-Τρότσκι "αντίπαλους" από ...πάντα.
      Από την άλλη δεν μεγάλη πολιτική σημασία, καθώς είναι σχετικά "τυπικό". Με δεδομένο πως ο Τρότσκι δεν θα προσχωρούσε ως απλό μέλος στους μπολσεβίκους, η εισήγηση έπρεπε να γίνει από υψηλόβαθμο στέλεχος, και το πιο υψηλόβαθμο που βρίσκονταν εκείνη την στιγμή στην Ρωσία ήταν ο Στάλιν.

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.