Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Στάση ευθύνης!

Πιάσαν πάλι στασίδι. Τους καλεί βλέπετε το ...καθήκον, αφού βλέπουν ότι οι εργαζόμενοι φοράνε μάσκες για να προστατευτούν και όχι για να φιμωθούν, και αντιλαμβάνονται ότι αυτές ακριβώς οι ειδικές συνθήκες απαιτούν αγωνιστικές παρεμβάσεις και διεκδικήσεις, παίρνοντας βέβαια όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Ο λόγος για το νέο γαϊτανάκι επίθεσης στους αγώνες με αφορμή την αυριανή απεργία.

Από χτες ακούμε ξανά για το πόσο «ακραία αντικοινωνική στάση» είναι η πραγματοποίηση της απεργίας σε αυτές τις συνθήκες, για το ότι είναι «αντικοινωνικός κυνισμός» το να προστίθεται «άλλη μια ταλαιπωρία στη μεγάλη δοκιμασία», ότι «δεν είναι δυνατόν να απεργούν τώρα που είναι μέρες εγκλεισμού».

Είναι οι ίδιοι που κατηγορούσαν τους υγειονομικούς που κινητοποιούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, κι ας απαιτούσαν όσα σήμερα κρίνουν χιλιάδες ζωές, όπως περισσότερες ΜΕΘ. Κι ας αντιδρούσαν στο κλείσιμο νοσοκομείων, ας διεκδικούσαν προσλήψεις και χρηματοδότηση για να ανασάνουν ασθενείς και προσωπικό.

Είναι οι ίδιοι που μίλαγαν για «βολεμένους» σε κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι οποίοι διεκδικούσαν όσα σήμερα αποκτούν ζωτική σημασία για τον λαό, όπως την ενίσχυση του στόλου για περισσότερα δρομολόγια.


Είναι οι ίδιοι που συκοφαντούσαν τις μαθητικές κινητοποιήσεις, τη διεκδίκηση σύγχρονων και ασφαλών σχολείων, αίτημα που αποδείχθηκε πιο αναγκαίο από ποτέ σε συνθήκες πανδημίας.

Οσοι προπαγανδίζουν κατά της αυριανής απεργίας, είναι οι ίδιοι που δεν βλέπουν καμιά κρατική/κυβερνητική ή εργοδοτική ευθύνη για την τραγωδία που ζει ο λαός με το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Είναι οι ίδιοι που πανηγύριζαν για το «άνοιγμα της οικονομίας» με τα υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο και τις απαιτήσεις των τουρ οπερέιτορς, των μεγαλοξενοδόχων και των επιχειρηματικών ομίλων στις μεταφορές.

Είναι οι ίδιοι που κάνουν πως δεν βλέπουν τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν σε χώρους δουλειάς.

Είναι οι ίδιοι που με ευκολία βγάζουν πύρινους λόγους για την ατομική ευθύνη, αποσιωπώντας αυτήν του κράτους και της κυβέρνησης.

Είναι οι ίδιοι που μια βδομάδα πριν έβγαζαν αφρούς επικροτώντας τις κυβερνητικές απαγορεύσεις και το όργιο καταστολής απέναντι σε μια συγκέντρωση που τηρούσε υποδειγματικά όλα τα μέτρα προστασίας από «συνωστισμένες» αστυνομικές δυνάμεις.

Ποιοι θα «ταλαιπωρηθούν» αλήθεια από την απεργία;

Σίγουρα όχι οι εργαζόμενοι που καθημερινά καταγγέλλουν ότι καλούνται να δουλέψουν ακόμα και με ύποπτα συμπτώματα, βάζοντας σε κίνδυνο τους ίδιους και τους συναδέλφους τους.

Ουτε οι χιλιάδες που είναι σε «αναστολή» ή τηλεργαζόμενοι χωρίς ωράρια. Ουτε οι γονείς που ξεροσταλιάζουν μέρες τώρα μπροστά από υπολογιστές με το μαρτύριο της τηλεκπαίδευσης.

Ουτε οι χιλιάδες εργαζόμενοι που κάθε μέρα παστώνονται σε ένα ταξίδι τρόμου μέσα στα σαρδελοκούτια του Μετρό και των λεωφορείων.

Ουτε οι χρόνια πάσχοντες και άλλοι ασθενείς διαφόρων νοσημάτων που ζουν τον αποκλεισμό από το σύστημα Υγείας «μιας νόσου».

Ουτε οι επαγγελματίες που έχουν κλειστά τα μαγαζιά τους, με το εισόδημά τους να εξανεμίζεται.

Αν ψάχνουν οι διάφοροι καλοθελητές για «κυνισμό» και «ανευθυνότητα», ας ρίξουν μια ματιά στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021, που εν μέσω πανδημίας μειώνει κι άλλο την κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία.

Ας δουν όσα προβλέπει το αντεργατικό νομοσχέδιο με τις ανατροπές του αιώνα, με το οποίο ξεχαρβαλώνεται ολοκληρωτικά ο εργάσιμος χρόνος και θεσμοθετείται η δεκάωρη δουλειά.

Αν ψάχνουν για «μειοψηφίες που ταλαιπωρούν την κοινωνία», ας ρίξουν μια ματιά στους κλινικάρχες, που με τις ευλογίες της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν τα παζάρια για να πουλήσουν μερικές θέσεις ΜΕΘ και κλίνες.

Ταλαιπωρία για τον λαό και τους εργαζόμενους είναι η πολιτική τους, είναι το χάος στην Υγεία, είναι η δουλειά όσο, όπου και όταν θέλει ο εργοδότης, είναι οι απειλές πλειστηριασμών, τα λουκέτα στα μαγαζιά, είναι η καθημερινή αγωνία του λαού για τη ζωή και την υγεία του.

Είναι καιρός λοιπόν να «ταλαιπωρηθούν» όσοι ευθύνονται πραγματικά για το σημερινό χάλι: Η κυβέρνηση, η εργοδοσία και τα τσιράκια τους!

Η επιτυχία της απεργίας σε χώρους δουλειάς σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες είναι αυτό που τους φοβίζει. Γιατί θα αποτελέσει μια ακόμα απάντηση στη λογική «κάτω τα κεφάλια» που θέλει να περάσει η κυβέρνηση, γιατί θα δείξει ότι οι εργαζόμενοι δεν παραιτούνται από τα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους.

Υπεύθυνη στάση για τη ζωή, τα δικαιώματα και την υγεία του λαού μας είναι λοιπόν το μήνυμα ότι: «Απεργούμε!».

Πηγή: Ριζοσπάστης

27 σχόλια:

  1. Πιάσανε στασίδι τα παπαγαλάκια σε διατεταγμένη υπηρεσία υπεράσπισης του καπιταλιστικού συστήματος. Βρίσκονται σε απόγνωση γιατί οι Κομμουνιστές και η κοινωνική συμμαχία δεν πέφτουμε σε προβοκάτσιες και οι μάσκες δεν γίνανε φίμωτρο για σταμάτημα του αγώνα. Τους χάλασε η προβοκάτσια την ημέρα του Πολυτεχνείου. Βάλανε τον Κρανιδιώτη να πάει στον εισαγγελέα έχοντας δύο στόχους. Απο την μία να συσπειρώσουν τα ορφανά της χρυσής αυγής και απο την άλλη να προσφέρουν χέρι βοηθείας στο σύριζα και τα εξαπτέρυγα του δίνοντας τους χαρακτηριστικά που δεν έχουν για την δημιουργία σύγχυσης πάνω στην πλαστή αντίθεση δεξιά αριστερά. Δεν τσιμπάμε με τίποτα... Συμμετέχουμε στην απεργία και στις δράσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την χώρα. Διεκδικούμε προσωρινά μέτρα ανακούφισης και σωτηρίαςhttps://www.902.gr/eidisi/politiki/243546/oi-tropologies-toy-kke-apoteloyn-pragmatiki-anakoyfisi-gia-lao-poy και ταυτόχρονα βάζουμε στην Ιδεολογική πάλη και ζύμωση τον στόχο για έξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους. Δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση που να μπορεί να κάνει το παραμικρό για τον λαό όσο οι καπιταλιστές έχουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους. Αυτό ισχύει ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ ανεξάρτητα προθέσεων που ο σύριζα σίγουρα δεν είχε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Εγώ σε καμμία απόγνωση δεν τους βλέπω να βρίσκονται.
      Αντίθετα τους βλέπω να κάνουν επίδειξη δύναμης.
      Μακάρι να τα καταφέρουμε να τους βγει ξινή, αλλά "για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή..."

      Διαγραφή
    2. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Η αντίθεση "δεξιά-αριστερά" μόνο πλαστή δεν είναι.
      Άλλο αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τόση σχέση με την αριστερά, όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο.
      Για να μην γράφουμε δημόσια και ό,τι νά'ναι δηλαδή...

      Διαγραφή
    3. TRASH. Την καλημέρα μου. Επίδειξη δύναμης συμφωνούμε πως κάνουν. Ταυτόχρονα όμως χρειάζονται και την ενσωμάτωση και εκεί βρίσκεται η απόγνωση γιατί δεν τους βγαίνει επειδή υπάρχει ΚΚΕ και ΠΑΜΕ για αυτό βάλανε τον Κρανιδιώτη. Θα τα καταφέρουμε να τους βγει ξινό όσο βαδίζουμε στη συγκεκριμένη γραμμή και όχι σε ...κάποια άλλη. Αρα 30 χρόνια μετά.... είμαι αισιόδοξος στο σκέλος ότι δεν τσιμπάμε.... Απο εκεί και πέρα περιθώρια βελτίωσης πολλά πάνω όμως σε αυτή την γραμμή και όχι σε ...κάποια άλλη.... Δεν μιλάω για εσένα. ΒΕΝΣΕΡΕΜΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. TRASH. Εντάξει να συμφωνήσουμε. Η Βασική όμως είναι ΤΑΞΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΤΑΞΗ. Ας κρατήσουμε αυτή πάντα πρώτη. Πιστεύω να συμφωνείς. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Έχω εξηγήσει πολλές φορές και αρκετά αναλυτικά πιστεύω, πως στην παρούσα φάση δεν χρειάζονται ενσωμάτωση (αυτή είναι χρήσιμη στην άνοδο του κινήματος), αλλά καταστολή.
      Καταστολή ωμή και φασιστικού τύπου.
      Για τα υπόλοιπα που λες, δε νομίζω πως σε αυτή την φάση το "πρόβλημα" είναι η γραμμή, αλλά οι συσχετισμοί δύναμης.
      Τέλος, εννοείται πως σαν εργάτες που είμαστε, οι προβληματισμοί που ανταλάσσουμε έχουν να κάνουν με το πως μπορούν να αλλάζουν οι δυσμενείς συσχετισμοί υπέρ της τάξης μας, πράγμα που αρχίζει από την υπεράσπιση του 8ωρου (τόσο πίσω μας έχουν γυρισει οι κερατάδες) και φτάνει φυσικά πάντα στην κατάκτηση της εξουσίας από αυτούς που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο.
      Το μην χάνεις λοιπόν τον στόχο σου δεν σημαίνει μόνο όταν πάσχεις από πολιτική μυωπία, βλέποντας δηλαδή το 8ωρο ή την καταστολή να χάνεις από τον ορίζοντα την πάλη για την εξουσία.
      Το στόχο σου τον χάνεις και όταν πάσχεις από πολιτική πρεσβειωπία, και στο όνομα των μακρινών στόχων χάνεις από τα μάτια σου την πάλη για το 8ωρο π.χ., που είναι μπροστά στα πόδια σου.
      Επίσης τον στόχο σου τον χάνεις, όταν δεν μπορείς τι είναι πιο κοντά κ τι πιο μακρυά σε κάθε φάση, και δεν ξέρεις που να πρωτοχτυπήσεις και πως.
      Δεν είναι απλά πράγματα αυτά, ούτε απλές λύσεις έχουν.
      Απαιτούν συνεχή σκέψη και συνεχή ανάλυση, συμπεράσματα από τους αγώνες που δώθηκαν και οργάνωση αυτών που θα γίνουν, συμπεράσματα από τα λάθη, αλλά και από τις επιτυχίες, και πάρα πολλά ακόμη, δύσκολα, περίπλοκα, κοπιαστικά, αλλά καλώς ή κακώς απαραιτητα

      Διαγραφή
    6. TRASH. Δεν ισχυρίζομαι πως όλα έχουν γίνει τέλεια σε καμία περίπτωση. Πάντα υπάρχουν περιθώρια στο να γίνεις ακόμα καλύτερος και πάντα χρειάζεται ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης ώστε να προσαρμόζεις της κινήσεις και τους ελιγμούς που θα κάνεις πάντα όμως μέσα στα πλαίσια του ΠΑΜΕ και της Κοινωνικής συμμαχίας που δεν έχουν και δεν πρόκειται να πάρουν χαρακτηριστικά σχηματισμού πολιτικών κομμάτων. Αυτό το τελευταίο θεωρώ καίριο. Ολα τα υπόλοιπα αλλάζουν ανάλογα τι ελιγμό κάνεις. Ετσι νομίζω πως συμφωνούμε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Το χαρακτήρα μπορεί να έχουν ή να μην έχουν οι ελιγμοί, το αποφασίζει η τακτική της στιγμής και αυτήν την αποφασίζει το Κόμμα ανάλογα με τις κάθε φορά συνθήκες.
      Στην τακτική δεν υπάρχουν δόγματα, αλλιώς την μπερδεύεις με την στρατηγική και κύλισες πολύ όμορφα στον οπορτουνισμό (η σύγχιση τακτικής-στρατηγικής από τα βασικά του χαρακτηριστικά), πριν το καταλάβεις.
      Πάντως η κουβέντα αυτή που την επαναφέρεις συνεχώς στερείται καθε νοήματος, αφού και η περίφημη ΑΑΔΜ να υπήρχε ακόμη (που καλώς άλλαξε), κοινοβουλευτικό κόμμα εκτός ΚΚΕ να πληρεί τα χρακτηριστικά που έβαζε η τότε γραμμή (αντιμπεριαλιστικό-αντιμωνοπωλειακό) ούτε τότε υπήρχε, ούτε πολύ περισσότερο τώρα.
      Οπότε ας ασχοληθούμε με πιο ουσιαστικά πράγματα από το να κυνηγάμε την ουρά μας...

      Διαγραφή
    8. Συμφωνούμε απόλυτα. Απο υγεία και οικονομικά πως πας. Εγω πλησιάζω στο φινάλε... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Και κάτι ακόμα που ξέχασα. Πίσω απο την γραμμή ΠΑΜΕ και Κοινωνική συμμαχία είναι η ενσωμάτωση στον Καπιταλισμό. Και τους ενδιαφέρει γιατί παρά το ότι ο συσχετισμός είναι συντριπτικά υπέρ τους την χρειάζονται για περίπτωση Ιμπεριαλιστικού πολέμου και το τι μπορεί να συμβεί τότε. Προς το τέλος του... Αυτά για συμπλήρωμα και το τονίζω δεν αφορούν εσένα. Ο προβληματισμός σου είναι πάντα απο ταξική σκοπιά. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      "Πίσω απο την γραμμή ΠΑΜΕ και Κοινωνική συμμαχία είναι η ενσωμάτωση στον Καπιταλισμό"
      Αν το παραπάνω δεν είναι τυπογραφικό λάθος, θα σε παρακαλούσα να μην ξανασχολιάσεις εδώ.

      Διαγραφή
    2. Τυπογραφικό λάθος είναι το διορθώνω. Πίσω απο την γραμμή ΠΑΜΕ και Κοινωνική Συμμαχία δημιουργούνται τεράστιες ιδεολογικές παρεκκλίσεις που ανεξάρτητα προθέσεων οδηγούν σε καταστάσεις 1991... ένα βήμα απο τον γκρεμό. Αυτό ήθελα να πω και έγινε λάθος. ΟΚ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Μάλιστα, έρχεσαι και γράφεις κάτω από άρθρο για απεργία που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, πως "...Πίσω απο την γραμμή ΠΑΜΕ και Κοινωνική Συμμαχία δημιουργούνται τεράστιες ιδεολογικές παρεκκλίσεις που ανεξάρτητα προθέσεων οδηγούν σε καταστάσεις 1991... ένα βήμα απο τον γκρεμό..."
      Λοιπόν ένα βήμα πριν από το γκρεμό δεν μας οδηγεί η γραμμή του ΠΑΜΕ (που στην τελική ανάλυση από το ΚΚΕ προέρχεται κ αυτή ουσιαστικά), αλλά αυτά που γράφεις, και μάλιστα δημόσια.

      Διαγραφή
    4. TRASH. Δεν το κατάλαβες. Θέλω να πω όταν δεν υπάρχει ΠΑΜΕ και Κοινωνική συμμαχία. Ηταν ποτέ δυνατό να πω αυτό που λες. Ούτε με σφαίρες... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Ας είσαι πιο προσεκτικός τότε όταν γράφεις.
      Εγώ αυτό που διάβασα, αυτό σχολίασα.
      Κοίτα το και μόνος σου, πως αυτό έγραψες.

      Διαγραφή
    6. Ολα καλά το δέχομαι. Συνεχίζουμε τον αγώνα. ΒΕΝΣΕΡΕΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  3. ΟΥΦΦΦΦΦΦ.....ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πες μου τώρα αλήθεια στα κόκαλα του ΣΤΑΛΙΝ πως με παρεξήγησες έτσι. Ηταν ποτέ δυνατόν να μου συμβεί αυτό.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα συμφωνήσω με φαντομ οτι η περιοδος της ενσωματωσης μάλλον τελείωσε και τώρα αρχίζει η περίοδος του " ματσουκιου" .Αυτο μπορει όσοι δεν το έχουν συνειδητοποιησει θα έρθει το " ματσουκι" να τους το υπενθυμίσει .
    Όσο για την διαφορά αριστερας δεξιάς φοβάμαι οτι μας τελειώνει στο βαθμό που όλες οι μη κομμουνιστογενείς δυνάμεις καταπίνουν αμάσητο τόσο το ευρωατλαντικό πλαίσιο,όσο και τον νεοφιλελευθερισμό.Ο προοδευτικος πολιτης πια δεν ειναι αυτος της μεταπολιτευσης που δεν θελει Εοκ ,ππυ αναφερεταιστους αγωνες του λαου μας Νατο,θελει κρατος προνοιας,δικαιωματα εργατικα και εμβαθυνση της δημοκρατιας.Τωρα ο προοδευτικος πολιτης είναι ένας liberal ,political correct παρτακιας καταναλωτης που ασχολειται στη καλυτερη με δικαιωματα κοινοτητων και μειονοτητων,αποδεχόμενος πλήρως το " κουστουμι" που δεν μπορουσε να διανοηθει να καταπιει ουτε σοβαρός κεντρωος περασμενων δεκαετιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ανοιχτή βία και καταστολή πάει χέρι χέρι με την προσπάθεια ενσωμάτωσης των Κομμουνιστών και των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ και της Κοινωνικής συμμαχίας και η αντιμετώπιση και των δύο μορφών του αστικού κράτους πρέπει να είναι κοινή και ταυτόχρονα. Η Σημερινή απεργία είχε επιτυχία. Το μήνυμα ακούστηκε δυνατά δεν φιμωθήκαμε. Ο Αγώνας συνεχίζεται με καθημερινές δράσεις όπως και η προσπάθεια να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι. Την καλημέρα μου TRASH. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  6. To πανω σχόλειο έγινε λογω κινητου και πρεσβυωπειας λιγο αλαλουμ.Το σωστο " που δεν θελει εοκ και νατο,που αναφερεται στους αγωνες του λαου μας.
    https://www.cnn.gr/politiki/story/244282/gkiokas-sto-cnn-greece-to-kke-anagnorizetai-apo-ton-proodeytiko-rizospastiko-kosmo
    Βλέποντας και αυτή την συνεντευξη το προβλημα οχι μονο του κκε αλλα της κοινωνιας ειναι οτι πια δεν υπάρχουν προοδευτικοι ριζοσπαστικοι πολιτες οπως τους φανταζεται το στελεχος του κκε,με καθε σεβασμο στους αγωνες και του συγκεκριμενου και του κκε.Όσοι λιγοι υπαρχουν ειναι ενταγμενοι σε ομαδουλες και κομματιδια.Δεν υπαρχει κοινη γνωμη με δημοκραρικα προοδευτικα χαρακτηριστικα ετπιμη να το παει παραπερα όπως υπηρχε κάποτε.Φανηκε και στην περιπτωση των αγανακτισμενων οπου υπηρξε βαβελ μπουρδολογιας.Αν γινονταν τετοια μαζωξη το 1977 θα ειχε γινει συνενοηση και θα γινονταν εξεγερση. και Άρα λοιπον αυτα που θεωρούμε δεδομενα εμεις οι πολιτικοποιημενοι ειναι πια αλαμπουρνεζικα για τημ πλειοψηφεια.Πρεπει πολλα να πιανονται απο την αρχη! Αυτο εχει προφανη αρνητικά αλλάσαν θετικο οτι μπορει να διορθωθουν πραγματα που στράβωσαν στην διαδρομη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Λώλος Δροσινός:
      Ότι δεν υπάρχουν πια προοδευτικοί-ριζοσπαστικοί πολίτες θα διαφωνήσω.
      Το ζήτημα είναι πως η λεγόμενη "κοινωνική αριστερά*" δεν είναι πια κοινωνική πλειοψηφία στην χώρα μας, όπως πράγματι ήταν επί δεκαετίες, τουλάχιστον από την δεκαετία του '40 και μετά.
      Το τι ψηφίζουν (ΠΑΣΟΚ παλιότερα-Τσίπρα σήμερα, ή απλά απέχουν) όλοι αυτοί οι άνθρωποι βέβαια, είναι μια άλλη (και πολύ πονεμένη) ιστορία.

      Σιγουρα έχεις δίκιο στο γεγονός πως η μεγάλη "κοινωνικά αριστερή" μάζα, που μέσα της μπορούσαν να κολυμπήσουν οι ανατροπείς "όπως το ψαρι μέσα στο νερό" που έλεγε και ο Χο-Τσι-Μινχ, έχει συρρικνωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε τόσο μεγάλο που να απαιτεί ίσως μια ριζική αναθεώρηση της κοινωνικής μας ανάλυσης.

      *Με τον όρο "κοινωνική αριστερά" εννοώ όλη αυτή την πάντα μεγάλη παρότι μειοψηφική πλέον, μάζα των ανθρώπων, που πιστεύουν σε αξίες όπως η κοινωνική δικαιωσύνη, το δικαίωμα των λαών να καθορίζουν την μοίρα τους, η ειρήνη, η διεύρηνση των γενικών δημοκρατικών δηκαιωμάτων, στην υποχρέωση του κράτους να διασφαλίζει ένα μίνιμουμ αξιοπρεπούς διαβίωσης και στους φτωχότερους κλπ, χωρίς παρόλα αυτά να είναι συνειδητοί επαναστάτες ή διαβασμένοι μαρξιστές-λενινιστές.
      Αυτοί είναι ακόμη ένα υπολογίσιμο κομμάτι μέσα στην κοινωνία, παρά το γεγονός πως βρίσκεται σε διαδικασία συνεχούς συρρίκνωσης.
      Προσωπικά δεν θεωρώ την διαδικασία μη-αναστρέψιμη.

      Διαγραφή
  7. "πια δεν υπάρχουν προοδευτικοι ριζοσπαστικοι πολιτες οπως τους φανταζεται το στελεχος του κκε,με καθε σεβασμο στους αγωνες και του συγκεκριμενου και του κκε.Όσοι λιγοι υπαρχουν ειναι ενταγμενοι σε ομαδουλες και κομματιδια."

    To πραγματικό ερώτημα είναι : Τι σημαινει "προοδευτικοι ριζοσπαστικοι πολιτες" εκτος ΚΚΕ στις μέρες μας;

    Ποιος μπορει να αναγνωριζει τον εαυτο του σαν "προοδευτικο" και να μην ανήκει ή εστω στηρίζει σαν επιρροή το ΚΚΕ; Οι ψηφοφοροι του Βαρουφάκη; Οι συριζαίοι, οι ανταρσυα, το εξωκοινοβούλιο, οι ΔενΠληρωνω, οι μπαχαλάκηδες, οι οικολόγοι;

    Μπορεί να φαίνεται ισοπεδωτικό και τσουβάλιασμα αλλά προσωπικά δεν μπορω να θεωρήσω κάποιον ως "προοδευτικο" εαν δεν υποστηρίζει συνειδητά το Κόμμα. Μπορει να έχει κάποιος τις αντιρρήσεις του αλλά πειτε μου σε ποια απο τα παραπανω παραδείγματα θα βλέπατε εκλάμψεις προοδευτισμου, αντιιμπεριαλισμου, αντικαπιταλισμου οι οποιες θα υποστηρίζονταν και σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο;

    Ας μην φοβηθουμε να πουμε οτι το Κομμα είναι μόνο του αλλά οχι και απομονωμένο. Δεν πιστευω οτι ειναι προβλημα ελληνικο, ολη η πραγματικη αριστερα περναει κριση ταυτοτητας αλλα κυριως κριση στρατηγικής. Συμφωνω με TRASH οτι χρειάζεται μια ριζική αναθεώρηση της κοινωνικής μας ανάλυσης, για να μετρηθουμε ποιοι είμαστε, ποσοι ειμαστε και που μπορουμε να παμε απο δω και περα στον 21αιώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Τ.Κ.:
      'Ενα καλό πρόσφατο παράδειγμα για το τι εννοούμε σαν "προοδευτικό πολίτη" είναι το πόσος κόσμος αγανάκτησε με την καταστολή ενάντια στο ΚΚΕ στην πρόσφατη πορεία του Πολυτεχνείου.
      Και δεν μιλάω για πολιτικές ηγεσίες που προσπαθούν να παίξουν τα παιχνίδια τους, αλλά για κόσμο που αγανάκτησε πραγματικά και όπως και στην περίπτωση της δίκης της ΧΑ, αλλά και αλλού, είναι κόσμος που ξεφεύγει από τα στενά όρια των ψηφοφόρων του ΚΚΕ.
      Και είναι πολύς κόσμος αυτός, με τον οποίο μπορείς να συνομιλήσεις και μάλιστα καλόπιστα.

      Η κουβέντα τώρα του γιατί όλος αυτός ο κόσμος εγκλωβίζεται τελικά εκλογικά σε αστικά σχήματα, είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα αλλά και πολύ μεγάλη.

      Το σίγουρο είναι πως είναι ακριβώς το (δυστυχώς ολοένα και συρρικνούμενο αλλά κάθε άλλο παρά αμεληταίο) τμήμα της κοινωνίας, που αποτελεί τον "ασφαλή περίγυρο" για τους ανατροπείς.
      Οι "συνοδοιπόροι" που τους έλεγαν παλιότερα και οι φασίστες...

      Διαγραφή
  8. Μια ακόμα παρενέργεια της καραντίνας:
    "Στην Ελλάδα, το διάστημα της πρώτης καραντίνας οι κλήσεις προς την Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης SOS 15900, αυξήθηκαν κατά 230%. Οι ειδικοί ήξεραν ότι τα περιστατικά βίας αυξάνονται όταν τα ζευγάρια περνούν περισσότερο χρόνο μαζί. «Τις νύχτες και τις αργίες γίνονται συνήθως τα περισσότερα περιστατικά» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχολόγος του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών δήμου Αγρινίου, Νατάσα Μακρυδήμα."

    Τίποτα θετικό στα λοκντάουν. Μόνο βία, ανασφάλεια, φόβος και εξουθένωση (ψυχική, σωματική, τα πάντα). Μαζί με την ψεύτικη εντύπωση ότι την σκαπουλάρεις και ότι θα βγεις, κάποια στιγμή, σε μια πιο... υγιή κοινωνία. Μαζί με την βεβαιότητα πως μετά το πέρας τους η πραγματικότητα θα είναι ακόμη πιο ζοφερή, για πάρα πολλούς και πολλές, σε όλα τα επίπεδα (εργασιακά, οικονομικά, προσωπικά κ.λπ.), καθώς το μνημόνιο Πισσαρίδη μπαίνει ήδη στις ράγες και θ’ αρχίσει οσονούπω να τρέχει

    Τ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Τ.Κ.:
      Εννοείται, και ποντίκια να κλείσεις μαζί σε στενό χώρο για ικανό διάστημα, θα αρχίσουν να τρώγονται μεταξύ τους.
      Βέβαια οι "ειδικοί" εδώ λένε και μαλακία.
      Η βία δεν αυξάνεται "οταν τα ζευγάρια περνούν περισσότερο χρόνο μαζί"*, αλλά όταν εγκλείεις αναγκαστικά ανθρώπους μαζί σε μικρό χώρο.

      *Ένα ερωτευμένο ζευγάρι π.χ. κανένα πρόβλημα δεν έχει να περνάει αρκετό χρόνο μαζί, αφού η ενέργεια του θα κατευθηνθεί μάλλον στο σεξ παρά στην βία...

      Διαγραφή
  9. https://www.902.gr/eidisi/topiki-dioikisi/243942/synostismos-stin-fiesta-fotagogisis-toy-hristoygenniatikoy-dentroy ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.