Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Μετωπική!

Δύο λόγια για τα γεγονότα της 17/11 που αποτελούν την πολιτική εκτίμηση του γράφοντα για αυτά, και η οποία βέβαια μην έχοντας αξιώσεις αυθεντίας, απομένει να φανεί στο άμεσο μέλλον εάν τελικά θα επαληθευτεί ή όχι.

Η άποψη λοιπόν του fadomduck είναι πως πράγματι, όταν το ΚΚΕ φωνάζει πως την σύγκρουση την μεθόδευσε η κυβέρνηση και όχι το ίδιο, δεν λέει παρά την γυμνή αλήθεια, παρά το γεγονός πως αυτό τον γύρο η κυβέρνηση μοιάζει να τον έχασε (πολιτικά).

Και μοιάζει να τον έχασε πολιτικά, γιατί ούτε η τρομοκρατία τελικά πέρασε, αφού τελικά οι συγκεντρώσεις έγιναν, δηλαδή ο Χρυσαυγίδης έγινε σε πρώτη φάση ρόμπα σαν αναποτελεσματικός, ενώ το γεγονός πως τελικά ύπηρξε απρόκλητο χτύπημα των συγκεντρώσεων αυτών, τον έκανε διπλά ρόμπα και ως φασίστα, τόσο αυτόν όσο και την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει (για να μην το προσωποποιούμε κιόλας).

Το ερώτημα που μπαίνει εδώ είναι το εξής:

-Είναι τόσο ηλίθιοι που δεν μπορούσαν να προβλέψουν το τι θα συμβεί όταν εξέδιδαν τις χουντικού τύπου πλήρως αντισυνταγματικές απαγορεύσεις τους, ή δεν μπορούσαν να προβλέψουν τις πολιτικές επιπτώσεις από αυτά που πράγματι τελικά συνέβησαν;

Κατά την άποψη μου λοιπόν, θα είναι τεράστιο λάθος να πιστέψουμε πως όλα αυτά έγιναν από ηλιθιότητα, “ανικανότητα”, ή κάποιες “λάθος εκτιμήσεις” των κυβερνόντων μας.

Όχι, η κυβέρνηση επέλεξε απόλυτα συνειδητά να μεθοδεύσει την μετωπική σύγκρουση τώρα, και επέλεξε απόλυτα συνειδητά να επωμιστεί και το ανάλογο “πολιτικό κόστος”, -αν τελικά υπάρξει τέτοιο για την ίδια, αφού έτσι και αλλιώς η τεράστια πλειοψηφία των ψηφοφόρων της, κάθε άλλο παρά για τις δημοκρατικές της ευαισθησίες φημίζεται αφενός, ενώ και εσωκομματικά είναι δέσμια της ακροδεξιάς της πτέρυγας, ήδη από τον καιρό του Σαμαρά.

Παρόλα αυτά το ερώτημα του γιατί επέλεξαν μια τακτική που θα τους οδηγούσε αναπόφευκτα σε μια άμεση μικρότερη ή μεγαλύτερη πολιτική ήττα παραμένει, και η απάντηση σε αυτό είναι σημαντική προκειμένου να μπορέσουμε να μπορέσουμε να προβλέψουμε τις επόμενες κινήσεις τους, και να πάρουμε τα μέτρα μας, πολιτικά και όχι μόνο.
Το μόνο λοιπόν λογικό συμπέρασμα είναι πως την σύγκρουση την θεωρούσαν έτσι και αλλιώς αναπόφευκτη στο περισσότερο ή λιγότερο άμεσο μέλλον, (μην ξεχνάμε εδώ τον εναν σκασμό αντιλαϊκών κ αντιδημοκρατικών μέτρων που έχουν ήδη περάσει ή ετοιμάζουν) οπότε και επέλεξαν το χρονικό σημείο που θα μπορούσαν να την διεξάγουν με τους ευνοϊκότερους όρους για τους ίδιους.

Και οι συγκεκριμένες συνθήκες ήταν οι καλύτερες που θα μπορούσαν να επιλέξουν τόσο πολιτικά, όσο και κυρίως επιχειρησιακά, λόγω του πολυεργαλείου που ονομάζεται covid.

Πολιτικά, όχι μόνο σαν αφορμή για την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου, αλλά και σαν αποπροσανατολισμό της συζήτησης που εύλογα θα ακολουθούσε την τυχόν καταστολή της, στο εάν οι διαδηλωτές “έβαζαν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία” ή όχι. Πράγματι βέβαια το τελευταίο δεν έπιασε κ ιδιέταιρα σε όποιον έχει IQ παραπάνω από καρότου τουλάχιστον, αλλά σκεφτείτε να μην το είχαν καν και αυτό για να παίξουν στον τομέα προπαγάνδας και εντυπώσεων, τουλάχιστον απέναντι στα ακροδεξιά μικροαστικά γίδια που αποτελούν την πλειοψηφεία των ψηφοφόρων τους. Να μην είχαν δηλαδή το πρόσχημα καν.

Επιχειρησιακά τώρα, τα πράγματα ήταν πολύ απλούστερα και πολύ ευκολότερα για αυτούς.

Γιατί ναι μεν στο πρώτο σκέλος, στο εάν θα μπορέσουν δηλαδή να γίνουν συγκεντρώσεις παρά την απαγόρευση, δεν ήταν δύσκολα προβλέψιμο πως, το ΚΚΕ ειδικά, θα μπορούσε να τις πραγματοποιήσει ακόμη και κάτω από την μύτη τους, μια και το έχει κάνει πολλές φορές μέχρι τώρα, και προφανώς και αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά πως έχει την οργανωτική δυνατότητα και ευελιξία να πραγματοποιήσει επιτυχώς τέτοιου είδους “καταδρομικές επιχειρήσεις”.

Στο σκέλος “καταστολή” όμως, εκεί δηλαδή που θα κρίνονταν ακόμη και αν ο νέος (και άσχετος ακόμη και προσχηματικά, με τον covid) νόμος για τις διαδηλώσεις, θα μπορούσε να καταργηθεί ουσιαστικά στην πράξη, το πλεονέκτημα που είχαν ήταν τεράστιο, και δύσκολα θα το ξαναβρούν.

Και αναφέρομαι φυσικά στο επιχειρησιακό πλεονέκτημα του μονόπλευρου soscial distancing από πλευράς των διαδηλωτών.

Από παλιότερη διαδήλωση, μπροστά στο ΕΜΠ
Ένα soscial distancing που από την μία είναι πλήρως ασύμβατο με την οποιανδήποτε πιθανότητα επιτυχούς αντιπαράθεσης με τις κατασταλτικές δυνάμεις, (πιθανότητα επιτυχούς αντιπαράθεσης που έχει σαν ελάχιστη προϋπόθεση την ύπαρξη πυκνών πειθαρχειμένων μπλοκ, αλυσίδων περιφρούρησης κλπ), και από την άλλη ένα μονόπλευρο soscial distancing που δεν είναι πολιτικά δυνατό να μην τηρηθεί, εάν οι οργάνωμένες δυνάμεις του λαϊκού κινήματος δεν θέλουν να πέσουν θύμα κυριολεκτικού προπαγανδιστικού λυντσαρίσματος (έγινε προσπάθεια για τέτοιο ακόμη και τώρα) από την επόμενη κιόλας ώρα.

Πρόβλεψη του μπλογκ είναι λοιπόν πως οι κρατικές-κυβερνητικές δυνάμεις θα αξιοποιήσουν την παραπάνω αντιφατική για το κίνημα συνθήκη, όσο περισσότερο προλαβαίνουν και όσο παραπάνω μπορούν, αφού στην παρούσα φάση αποδείχτηκε πως το πολιτικό κόστος της “αναπολεσματικότητας” της καταστολής που έχουν να πληρώσουν προς την ακροδεξιά, τους ενδιαφέρει πολύ περισσότερο από το πολιτικό κόστος του αντιδημοκρατικού αυταρχισμού που ίσως απομακρύνει κάποιους κεντρούς ψηφοφόρους.

Και φυσικά εδώ με όρους συνολικής αστικής πολιτικής, υπάρχει σίγουρα και ένα ενδεχόμενο πολιτικό μπόνους, στην περίπτωση που κάποιοι φίλοι του ΚΚΕ κουρασμένοι από μια σκληρή καταστολή που μοιάζει αδύνατο να αντιμετωπιστεί πολιτικά και επιχειρησιακά ταυτόχρονα, καταλήξουν στο απενοημένο διάβημα να ψηφίσουν τελικά το σοσιαλδημοκρατικό αστικό πόλο “για να φύγουν αυτοί”.

Τα παραπάνω όπως είπα, σαν κάποιες πρώτες σκέψεις-εκτιμήσεις δικές μου.

Λύσεις δεν έχω να προτείνω, όμως αφού τελικά σε καμμία περίπτωση δεν μπορούμε σαν κίνημα να “λογιαριαστούμε μετά” που λένε τα ΣΥΝασπιστήρια, αλλά είμαστε υποχρέωμενοι να αναμετρηθούμε εδώ και τώρα και στις υπάρχουσες και δυμενέστερες από πολλά χρόνια τώρα συνθήκες, ας προετοίμαστουμε τουλάχιστον ψυχολογικά (και σίγουρα όχι μόνο) για το τι μας περιμένει.

Όχι γιατί τα πράγματα ύπηρξαν ποτέ εύκολα, αλλά γιατί μοιάζουν δυσκολότερα από ποτέ, τουλάχιστον εδώ και δεκαετίες.

Κανονικά κάπου εδώ θα έκλεινα το άρθρο με το γνωστό “ραντεβού στα γουναράδικα”, αλλά καμία μάχη δεν χάθηκε πριν δωθεί, πολύ δε περισσότερο που πολλές κερδήθηκαν και με όλα τα προγνωστικά εναντίον τους.

Καλή δύναμη...

14 σχόλια:

  1. .........Και φυσικά εδώ με όρους συνολικής αστικής πολιτικής, υπάρχει σίγουρα και ένα ενδεχόμενο πολιτικό μπόνους, στην περίπτωση που κάποιοι φίλοι του ΚΚΕ κουρασμένοι από μια σκληρή καταστολή που μοιάζει αδύνατο να αντιμετωπιστεί πολιτικά και επιχειρησιακά ταυτόχρονα, καταλήξουν στο απενοημένο διάβημα να ψηφίσουν τελικά το σοσιαλδημοκρατικό αστικό πόλο “για να φύγουν αυτοί”....... Αυτό είμαι σίγουρος πως δεν πρόκειται να συμβεί. Μετά το 2012 15 εχει τελειώσει. ...Τις αμαρτίες του παρελθόντος... τις πληρώσαμε δεν υπάρχουν άλλοι. Δεν λέω πως όταν γίνουν οι ...εκλογές θα πάρουμε παραπάνω εκεί που είμαστε θα μείνουμε αναπληρώνοντας τους φυσιολογικούς θανάτους και αυτό είναι πολύ σπουδαίο. Κρατάμε την σπίθα αναμμένη και συνεχίζουμε τον αγώνα. Τα σέβη μου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Για αυτό μίλησα για "ενδεχόμενο (όχι δηλαδή το πιο πιθανό-αλλά όχι και αδύνατο) μπόνους".
      Γιατί είναι κάτι που ΕΑΝ συμβεί, και σε όποιον βαθμό κ αν γίνει αυτό, θα είναι και μια εξτρα παράπλευρη οφέλεια για αυτούς.

      Διαγραφή
    2. Ακόμα και έτσι να γίνει σε ελάχιστο βαθμό θα το έχουμε καλύψει με νέους ανθρώπους οπότε στα ίδια θα είμαστε. Η Στάση μας το 2012.. είναι παρακαταθήκη τεράστιας σημασίας. Χωρίς να υποτιμάω σε τίποτα το παρελθόν γράφουμε ιστορία. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Και κάτι ακόμα που ξέχασα. Το Πολιτικό μπόνους είναι η δημιουργία του νέου οπορτουνιστικού αναχώματος που χρειάζονται με δεδομένο πως η σχεδόν 30χρονη πορεία του ΚΚΕ τους φέρνει σε αδιέξοδο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Για να μην λέμε συνέχεια τα ίδια, τα κανονικά αναχώματα χρειάζονται για να εμποδίζουν την άνοδο του νερού, και τα πολιτικά την άνοδο του κινήματος.
      Και το κίνημα διανύει την μεγαλύτερη παρατεταμένη άμπωτη που έχω δει στην ζωή μου.
      Οπότε κανένα ανάχωμα δεν τους ενδιαφέρει να φτιάξουν. Με την καταστολή σκοπεύουν να μας τσακίσουν, θεωρόντας πως αυτή την στιγμή μπορούν.
      Ολόκληρο άρθρο έγραψα από πάνω...

      Διαγραφή
    2. TRASH. Το διάβασα το άρθρο συμφωνώ μαζί σου να μας τσακίσουν θέλουν αλλά μην τους υποτιμάς ποτέ. Το ανάχωμα το χρειάζονται απόλυτα γιατί τα αδιέξοδα του καπιταλισμού μεγαλώνουν είναι αγιάτρευτα και όσο υπάρχει καπιταλισμός θα υπάρχει πόλεμος για το μοίρασμα των αγορών τα ξέρεις αυτά άρα τους χρειάζονται. Ετσι λοιπόν συνεχίζουμε αντιμετωπίζοντας το καπιταλισμό σε όλες του τις εκφάνσεις. ΒΕΝΣΕΡΕΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  3. Συμφωνώντας απολύτως με την ουσία του άρθρου, θέλω να επισημάνω ότι κατά την γνώμη μου ο κύριος λόγος που κτύπησε την διαδήλωση η αστυνομία είναι για να δείξει σε όλους ότι δεν ανέχεται (και φυσικά δεν θα ανεχθεί και στο μέλλον) οποιαδήποτε αντίδραση στα, σχεδόν καθημερινά πλέον, "αποφασίζουμε και διατάσσουμε" του αστικού κράτους. Έχουν πλέον ξεκινήσει διαδικασία για την όσο το δυνατόν ταχύτερη "αναδιάρθρωση" της καπιταλιστικής οικονομίας και την "κινεζοποίηση" της σε όλη την Ευρώπη και, σε μικρότερο βαθμό, στις ΗΠΑ. Επειδή η διαδικασία αυτή, απαραίτητη για να σταθεί στα πόδια του ο καπιταλισμός, θα φέρει μεγάλες ανακατατάξεις και θα δημιουργήσει όχι μόνο νέες στρατιές ανέργων αλλά κυρίως πεινασμένων ανθρώπων, είναι απαραίτητη η επιβολή με κάθε μέσο ακραίων κατασταλτικών πολιτικών (δες και Γαλλία). Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Μέχρι χθες, αυτά που έγιναν το 2020 θα μας φαινόντουσαν υπερβολικά και αν τα υποστήριζε κάποιος πριν 1-2 χρόνια θα τον κατηγορούσαν για συνομωσιολόγο, όπως είναι η καινούργια προπαγάνδα των αστών, που δυστυχώς την έχουν αποδεχθεί ως ένα βαθμό και κομμουνιστές. Αυτά που έρχονται θα είναι πολύ χειρότερα. Οι πάσης φύσεως covid να είναι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Cos:
      Είναι ακριβώς αυτό που λες. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ παίρνονται μέτρα εξωφρενικά, ακόμη κ με τα μνημονιακά δεδομένα.
      Και εμείς μεταξύ Σκύλας και Χάριβδης.
      Ή θα πρέπει να τηρούμε τα σόσιαλ ντίστανσινγκ (δικά τους) πρωτόκολα, ή να περιφρουρούμε τις διαδηλώσεις μας.
      Μπρος βαθύ κ πίσω ρέμα...

      Διαγραφή
  4. To κείμενο βάζει ευστοχα πάρα πολλά διαφορετικά θέματα.Σκόρπια βάζω και εγώ σκόρπια.
    - Πιστεύω οτι η κυβερνηση στις 17/11 τσαλακωθηκε κάπως.Ήθελε να εποβαλλει σιγη ασυρματου και δεν τα καταφερε.Εγιναν συγκεντρωσεις με διαφορες μορφες σε όλη την χώρα και αναγκάστηκαν να καταφυγουν σε ωμή βία για να επιβληθούν.
    - Το ΚΚΕ σταθηκε στο ύψος του οχι μόνο επιχειρησιακα αλλα και πολιτικα με την παρουσια των στελεχών του.Για λόγους που δεν ειναι της παρουσης δεν θα καρπωθει τιποτα πολιτικά αν και δεν πιστευω οτι φίλοι του θα ψηφισουν τον συριζα εστω και υπο την πίεση της καταστολής.Το ΚΚΕ κέρδισε την εκτιμηση όσων αντικκε κινηματικων δενείναι τυφλοι.Αυτο ίσως να είναι χρησιμο στο μέλλον γιατι οι δρόμοι πρεπει να τους χωράνε όλους.
    Ο Συριζα θα εισπραξει εκλογικα την δυσαρεσκεια απο τα πεπραγμένα Μητσοτάκη.Δυστυχως ο Συριζα ελέγχει κάπως κομματια της εξωκοινοβουλευτικης αριστερας και του Α/Α χώρου με πολλους τροπους: Διαπροσωπικες σχέσεις,επαγγελματικες σχεσεις εξαρτησεις κλπ.Επισης πολιτικα μεσω αποδοχης ιδεολογημάτων κοσμοπολιτισμου,ατομικων δικαιωματων μειονοτητων,πολιτικης ορθοτητας κλπ.Θεωρω οτι η διαλυση του Συριζα και οχι της ΝΔ ειναι προυποθεση για θετικες εξελιξεις αφου πληβειακός κόσμος που εδωσε βροντερο παρων την πρωτη μνημονιακη 5ετια έχει κάτσει στον καναπέ και περιμένει μπας κ βγει ο Τσιπρας και του δωσει κανενα βοηθημα.
    Αυτα λιγο μπερδεμενα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Λώλος Δροσινός:
      Πολλές αλήθειες είπες, που είναι ταμπού η έκφραση τους...
      Καταλαβαίνεις τι λέω.
      Όταν εγώ τόλμησα να τα πω αυτά, έγινα persοna not grata ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο για έναν σωρό κόσμο...

      Διαγραφή
    2. Καταλαβαινομαστε.Πικρη κουβεντα αυτή.Έχω ψυχραθει με φιλους κ συντροφους χρόνων..

      Διαγραφή
  5. Επίσης είδα με καλο μάτι την ωριμότητα μερους του Α/Α χώρου που δεν κατεβηκε μαζικά στο κέντρο και προτιμησε πολυ πετυχημενες συγκεντρωσεις σε γειτονειές.Στο κέντρο δεν μπορουσαν ουτε οργανωτικα,ουτε πολιτικα να σηκωσουν τα όσα θα γίνονταν.Ασε που μια ενδεχομενη μαζικη παρουσια τους θα ενεργοποιουσε και στο ΚΚΕ καχυποψια και αντανακλαστικα άσχημα.Αυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Λώλος Δροσινός:
      Στην συγκεκριμέμη φάση, δεν θα ενεργοποιούσε τίποτα στο ΚΚΕ. Από ότι είδες κατάβηκε χωρίς καν περιφρούρηση.
      νομίζω πως το ΚΚΕ (όχι τα μεμωνομένα μέλη του-το ΚΚΕ) είναι πολύ παρεξηγημένο σε αυτό το κομμάτι, αλλά δυστυχώς δεν είναι κουβέντα που μπορεί να γίνει δημόσια.

      Διαγραφή
    2. @Λώλος Δροσινός:
      Επίσης το ΚΚΕ μπορούσε εύκολα να καταλάβεινπως ο "χώρος" δεν είχε την οργανωτική δυνατότητα να πραγματοποιήσει κεντρικές συγκεντρώσεις την συγκεκριμένη μέρα, χωρίς αυτές να δυλυθούν σε χρόνο μηδέν από τους μπάτσους.
      Μην ξεχνάς πως δεν είναι μηδενικό το ποσοστσό των μελών-φίλων του ΚΚΕ που έχουν "κάνει το αγροτικό τους" στον "χώρο"

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.