Με την επέμβαση στην Λευκορωσσία να συνεχίζεται, νομίζω πως καλό είναι να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο με το σοβαρό αυτό ζήτημα.
Διάβαζα π.χ. Τις προάλλες στο φιλικό μπλογκ “Λαϊκή εξουσία” μια ανάλυση που ούτε λίγο-ούτε πολύ κατέληγε στο συμπέρασμα πως η συνεχιζόμενη ευρωατλαντική επιθετικότητα δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί καν:
“...προφανώς ούτε το αίσθημα αντιαμερικανισμού και αντιΝΑΤΟϊσμού που αρκετοί εντός της αριστεράς φέρουν, πρέπει να το αφήνουν να τους παρασέρνει...” αφού όπως γράφει και αλλού “ο Λουκασένκο δεν είναι κομμουνιστής”.
Εγώ προσωπικά δεν ξέρω αν ο Λουκασένκο “είναι κομμουνιστής”, αν και τείνω να καταλήξω πως προφανώς και δεν είναι, αφού δεν δηλώνει καν κάτι τέτοιο, αλλά ξέρω πως ήταν μέλος του ΚΚΣΕ (όσο λίγα και αν λέει κάτι τέτοιο-και ο Γιέλτσιν ήταν π.χ.) και πως ο ίδιος υπερηφανεύεται πως σαν βουλευτής ήταν ο μόνος που καταψήφισε την αποχώρηση της Λευκορωσσίας από την ΕΣΣΔ, πράγμα που δεν έχει διαψεύσει μέχρι στιγμής κάποιος.
Ξέρω επίσης, πως οι καθ'ύλην αρμόδιοι κομμουνιστές (το ΚΚ Λευκορωσίας) στηρίζουν (για κάποιον λόγο) την κυβέρνηση του.
Πως διαδηλώσεις αυτές τις μέρες γίνονται και υπέρ του Λουκασένκο. Και μάλιστα οι υποστηρικτές του χρησιμοποιούν σοβιετικά σύμβολα, σημαίες με σφυροδράπανα, ενώ φαίνονται καθαρά και βετεράνοι του σοβιετικού στρατού με τις στολές και τις σημαίες των (σοβιετικών) μονάδων τους.
Φυσικά υπάρχουν πάντα και οι σημαίες του ΚΚ Λευκορωσσίας.
Κάποιοι μιλάνε (ξανά) για καπηλεία συμβόλων με το κείμενο που σχολιάζουμε να περιλαμβάνεται σε αυτούς, αλλά σε αυτό θα επανέλθουμε, αφού πρώτα παραθέσουμε την ανακοίνωση του ΚΚΕ για τα γεγονότα στην Λευκορωσσία, η οποία κανένα περιθώριο παρερμηνείας ή “ίσων αποστάεων” δεν αφήνει, και βάζει τα πράγματα στην θέση τους, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
“Το ΚΚΕ, καταδικάζοντας τις ξένες παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας, εκφράζει την αλληλεγγύη του στους κομμουνιστές (σ.σ. Που στηρίζουν τον Λουκασένκο παρεπιπτόντως) και στον εργαζόμενο λαό της Λευκορωσίας και την πεποίθησή του πως αυτός μπορεί και πρέπει να οργανώσει τη δική του αυτοτελή πάλη με κριτήριο τα συμφέροντά του, να αποκρούσει τις ξένες επεμβάσεις, να διεκδικήσει την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών του, να χαράξει τον δρόμο για το σοσιαλισμό...”
Αφήνω αρκετά ζητήματα απέξω, όπως ο μηδενική εν ελλάδι κατανόηση του υπάρχοντος “σοβιετικού πατριωτισμού” σε μεγάλο μέρος της πρώην ΕΣΣΔ, ο οποίος ναι μεν δεν συνεπάγεται μια συντεταγμένη μαρξιστική λενινιστική ιδεολογία, αλλά σίγουρα έχει πολιτικό πρόσημο και μάλιστα βαρύνουσας σημασίας στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, όπως και το τι επιλογές θα μπορούσε να έχει μια Λευκορωσσική κυβέρνηση στο σήμερα, ακόμη και αν είχε σαν ειλικρινή στόχο τον σοσιαλισμό. Τα αφήνω αυτά τα ζητήματα για συζητηθούν, εάν χρειαστεί, στον σχολιασμό, αφού είναι μάλλον παράταιρα με το βασικό θέμα του άρθρου.
Κλείνοντας θα πω δύο μόνο λόγια και πολύ συνοπτικά, για το ιδεολόγημα της “καπηλείας συμβόλων” ή για το αντίστοιχο του “τα σύμβολα δεν σημαίνουν τίποτε”.
Το πρώτο είναι πως δεν ξέρω αν υπάρχει συναίσθηση του πόσο ιλαρό θα φανεί σε έναν τρίτο το να κατηγορεί ένας έλληνας για “καπηλία”, έναν σοβιετικό που χρησιμοποιεί τα σύμβολα ...της χώρας του !
Το δεύτερο είναι πως εάν πράγματι ο μόνος λόγος χρησιμοποίησης σοβιετικών συμβόλων σε αρκετές περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την προσπάθεια κάποιων να “παίξουν με το αίσθημα νοσταλγίας του εκεί πληθυσμού” , εγείρεται αυτόματα το ερώτημα γιατί σε άλλες περιοχές της ίδιας χώρας, ή άλλες πολιτικές δυνάμεις, αντί να τα “καπηλευτούν” (αφού είναι τόσο πολιτικά προσοδοφόρο κάτι τέτοιο) τα απαγορεύουν και τα καταστρέφουν, πόσο μάλλον που δεν διστάζουν, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας ή των βαλτικών χωρών, να χρησιμοποιούν ανοιχτά ναζιστικά σύμβολα και να στήνουν αγάλματα στα waffen SS;
Το τελευταίο απαντάει και στο ερώτημα της πραγματικής αξίας των συμβολισμών. Αν ήταν άνευ σημασίας δεν θα είχαν λυσσάξει να τα βγάλουν εκτός νόμου αυτοί, ούτε θα είχαμε ανέβει (και δικαίως) στα κεραμύδια για να τα υπερασπιστούμε εμείς, κάθε φορά που τίθεται το ζήτημα της απαγόρευσης τους.
__________
Υ.Γ.
Η στήριξη σε μια χώρα που δέχεται ιμπεριαλιστική επέμβαση, μόνο "άνευ όρων" μπορεί να γίνει αν θέλουμε να έχει κάποιο πραγματικό νόημα.
Τις διαφορές τους οι ανά τον κόσμο επαναστάτες με την κυβέρνηση της υπό επέμβαση χώρας, θα έχουν όλο τον καιρό να τις κουβεντιάσουν όταν η επέμβαση αυτή αποκρουστεί επιτυχώς, ή όταν οι επαναστάτες της περί ου ο λόγος χώρας κινηθούν ενάντια στην κυβέρνηση τους.
Τα παραπάνω ονομάζονται "διεθνισμός".
Αν μου επιτρέπεις να σχολιάσω την ανακοίνωση του ΚΚΕ για το θέμα της Λευκορωσίας. Είναι σε απόλυτα σωστή βάση και περιγράφει σωστά τα καθήκοντα των Κομμουνιστών για να μπορέσουν να προσφέρουν λύση στον λαό αυτοτελώς Αυτά τα λίγα μόνο μένοντας αυστηρά σε ότι έχουμε συμφωνήσει. Αν θέλεις να το ανοίξουμε στην διάθεση σου πάντα. Την καλημέρα μου TRASH. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή@ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
ΔιαγραφήΗ ανακοίνωση του ΚΚΕ περιγράφει την θέση του ΚΚΕ.
Τα καθήκοντα των λευκορώσσων κομμουνιστών είναι υπόθεση του ΚΚ Λευκορωσσίας, που ποτέ δεν δοιανοήθηκε(κ πολύ σωστά) να μας υπαγορεψει τα καθήκοντα μας όσο αφορά την δική μας χώρα.
Κάτι είπα για "διεθνισμό" στην κατακλείδα...
Με την ανακοίνωση του ΚΚΕ είμαι απόλυτα σύμφωνος μαζί με το κείμενο του σ.Βαγενά είναι μέσα στις σύγχρονες επεξεργασίες του Κόμματος. Με τον προλεταριακό διεθνισμό είμαστε πάντα σύμφωνοι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Διαγραφή@ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
ΔιαγραφήΔεν καταλαβαίνω την επίμονή σου με το κείμενο του Βαγενά.
Δεν το αναφέρω γιατί εφόσον λέει τα ίδια με την ανακοίνωση είναι περιττό.
Αν πάλι έλεγε κάτι διαφορετικό, είναι ένα ζήτημα που εγώ δεν είμαι ούτε αρμόδιος να λύσω, ούτε κ πρόθυμος να κουβεντιάσω δημόσια.
TRASH. Την καλημέρα μου. Καμία διαφωνία. Απλά είναι περισσότερο αναλυτικό. Αν έλεγε κάτι διαφορετικό δεν θα το κουβέντιαζα δημόσια. Με αυτά ...τελειώσαμε ευτυχώς.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΔιαγραφήΝομίζω ότι το βλέπεις πολύ επιφανειακά το ζήτημα των συμβόλων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι οι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν τις φωτογραφίες του Άρη και του Μπελογιάννη σε περίοπτη θέση στα γραφεία τους, και μάλιστα τις περιφερανε όλο χαρά στα τηλεοπτικά πάνελ.
Ο Τσίπρας άφησε λουλούδια στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, με το που εξελέγη -- επίσης σε μια πράξη συμβολισμού.
Και περατζαδα στη Μακρόνησο έχουν κάνει, και πολλά άλλα.
Μήπως για αυτούς τους λόγους πρέπει να τους δούμε με πιο καλό μάτι;
Πόσο μάλλον που η ΝΔ εκμεταλλεύτηκε αυτά τα γεγονότα για να προσάψει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει κρυπτοκομμουνιστικη ατζέντα, ότι θέλει να μας κάνει σοβιετια, και δεν συμμαζευεται.
Ε, άμα είναι να έρθει στα πράγματα η τρισκαταρατη δεξιά, που θέλει να αναστήσει και την μετεμφυλιακή ρητορική, καλώς να έρθει και ο ΣΥΡΙΖΑ μωρέ.
Ήλπιζα ότι μετά από τόσα παθήματα οι κομμουνιστές θα είχαν πάρει το μάθημα τους για τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, αλλά φαίνεται εκατό χρόνια δεν είναι αρκετά.
Προλεκαλτ
@Προλεκαλτ:
ΔιαγραφήΣυγκρίνεις εντελώς ανόμοια πράγματα κ καταστάσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε photoshop μέχρι κ στις σημαίες της ΚΟΕ (σβήνοντας τα σφυροδρέπανα) πριν γίνει καν κυβέρνηση, ενώ επί τσιπροκαμένων αναβίωσε μετά από δεκαετίες και η κυβερνητική συμμετοχή στις γιορτές μίσους στον Γράμμο, και πολλά άλλα ακόμη πλήρως αντικομμουνιστικά ακόμη και στο σημειολογικό επίπεδο, που εδώ μαζί τα γράφαμε και μαζί τα στηλιτεύαμε, ενώ μιλάμε και ένα φόλα ευρωατλαντικό μόρφωμα που ποτέ δεν προσπάθησε και να το κρύψει.
Περατζάδες δε από την μακρόνησο έχουν κάνει κ οι νεοδημοκράτες και μάλιστα αρκετά πιο πειστικά.
Και φυσικά (το σημαντικότερο αυτό) δεν είδα επί ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιείται κάποιο κομμουνιστικό σύμβολο σαν επίσημο κρατικό τέτοιο, που είναι κ αυτό που αφορά η συζήτηση μας.
Επίσης δεν καταλαβαίνω από πουμπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ από το παράθυρο σε μια κουβέντα που αφορά την πρώην ΕΣΣΔ, απένατι στην οποία οι πολιτικοί πρόγονοι του ΣΥΡΙΖΑ (ΣΥΝ, ΕΑΡ, εσωτερικό) ήταν σταθερά και απαρέγκλειτα απορριπτικοί έως και εχθρικοί απέναντι της.
Πραγματικά δεν βρίσκω καμμία σύνδεση
TRASH. Οι πολιτικοί πρόγονοι του σύριζα δεν ήταν γενικά και αόριστα απορριπτικοί για την ΕΣΣΔ. Ηταν κατά της ΕΣΣΔ μέχρι το 20ο Συνέδριο του 1956.... και ...κατά της ΕΣΣΔ 1964 1985 επειδή ήθελαν γρηγορότερη πορεία προς τον καπιταλισμό. Ηταν οι Ακραίες εκφάνσεις του Οπορτουνισμού που αποχώρησαν το 1968... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Διαγραφή@Προλεκαλτ:
ΔιαγραφήΥ.Γ.
Και το σημαντικότερο βέβαια είναι πως δεν έγινε ποτέ καμμία ιμπεριαλιστική επέμβαση με στόχο τον Τσίπρα, και για ποιόν λόγο εξάλλου;
Τουναντίον, ο αγαπημένος τους ήτανε (και είναι).
@ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
ΔιαγραφήΘα σε παραπέμψω σε άρθρο της Αυγής για τον "ευρωκομμουνισμό" που αναφέρεται ρητά:
"Ως το '89 στόχος ήταν η αλλαγή του κομμουνισμού, μετά το '89 η εξάλειψη του"
Μολογάνε χωρίς ξύλο από ότι βλέπεις, αφού για αυτούς μέχρι κ ο Γκόρμπι "σταλινικός" ήταν...
To θέμα δεν είναι απλό, καθώς για κανένα λόγο δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το ποιά θέση που έχουν τα σοβιετικά σύμβολα στην συνείδηση των κατοίκων αυτών των χωρών...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης, έχω την εντύπωση ότι η συγκεκριμένη χώρα δεν σταμάτησε ποτέ να τα χρησιμοποιεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Θα συμφωνήσω ότι είναι ένα καλό σημάδι, το οποίο αν και μπορεί να χρησιμοποιείτε από μερίδα των αστών για να συσπειρώσει, σίγουρα ενεργοποιεί και αντανακλαστικά που μόνο καλά μπορεί να είναι, γιατί... είναι κομμουνιστικά - διεθνηστικά.
Κατά τα άλλα δεν έχω καμία ελπίδα να δούμε κάτι προοδευτικό να πηγάζει από αυτή τη κατάσταση, παρά μόνο ένα στραπάτσο των δυτικών "δημοκρατών" στην καλύτερη, οι οποίοι μάλιστα εκτίθενται όταν θυμούνται τους εργάτες, τις απεργίες τους και τα... δικαιώματα τους, όποτε τους βολεύει εννοείτε!
Σταλινοφρουρός
@Σταλινοφρουρός:
ΔιαγραφήΑκριβώς το "στραπάτσο" στο οποίο αναφέρεσαι, είναι που δεν το θεωρώ καθόλου αμεληταία υπόθεση.
Αυτή δηλαδή η φάμπρικα του όποια κυβέρνηση δεν αρέσει στους ευρωατλαντιστές, δεν πα να είναι και εκλεγμένη, να ανατρέπεται βίαια και στην συνέχεια η χώρα που τόλμησε να την εκλέξει να καταστρέφεται, πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει.
Και πλέον δεν κρατάνε καν τα προσχήματα των "χρωματιστών επαναστάσεων". Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τις προβάλουν ως "μαύρες" (που τέτοιες είναι) εξαρχής.
Συμφωνούμε.
ΔιαγραφήΌσον αφορά τώρα το θέμα γενικότερα, νομίζω ανέκαθεν η στάση του ΚΚΕ και του διεθνούς ΚΚ ήταν η στήριξη όποιας χώρας δεχόταν επέμβαση στα εσωτερικά της από τον ιμπεριαλισμό, και το τονίζω αυτό, από τον ιμπεριαλισμό!
Αυτό μπορεί να είναι και σήμερα πολύ καλός μπούσουλας, γιατί το να είναι η πολιτική διαδικασία σε μια χώρα ανεξάρτητη, πάει να πει ότι και το εργατικό - κομμουνιστικό κίνημα θα παίζει στο ίδιο "γήπεδο" με τους αστούς, είτε είναι ρεφορμιστικό είτε όχι, οπότε τα υπόλοιπα θα κριθούν σε βάθος χρόνου και στην αρένα της ταξικής πάλης...
Επίσης, το ότι θέλουμε με κάθε τρόπο να χάσουν οι δικοί μας ιμπεριαλιστές που επιτίθενται, δεν πάει να πει ότι θα πάρουμε το μέρος της αστικής τάξης της χώρας που δέχεται την επίθεση, μην τα μπερδεύουμε αυτά!
Υπάρχει μια κινητικότητα πάντως, η οποία μόνο καλές εξελίξεις δεν θα φέρει, ας ελπίσουμε να φάνε τα μούτρα τους.
Σταλινοφρουρός
Ποτέ ο διεθνισμός δεν ήταν "άνευ όρων" και χωρίς ταξικό πρόσημο. Διδακτική είναι σχετικά η θέση του Μαρξ απέναντι στην Κομμούνα του Παρισιού: η αυστηρή του κριτική καθόλου δεν τον εμπόδισε να την υποστηρίξει ολόπλευρα και η ολόπλευρη υποστήριξή του καθόλου δεν τον εμπόδισε να της ασκήσει αυστηρή κριτική. Αυτό ονομάζεται "προλεταριακός διεθνισμός".
ΑπάντησηΔιαγραφήΓέρος, αλλά γερός
Το δίδαγμα απο την Παρισινή Κομούνα λέει ο ΜΑΡΞ είναι το εξής. Το έτοιμο καπιταλιστικό κράτος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί απο το προλεταριάτο για να οικοδομήσει την δική του εξουσία. Είναι φτιαγμένο για να υπηρετεί τους καπιταλιστές και την ιδιοκτησία τους στα μέσα παραγωγής. Συμπέρασμα που πληρώθηκε με πολύ αίμα ...όπου ξεχάστηκε.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Διαγραφή@Γέρος, αλλά γερός:
ΔιαγραφήΕξίσου διδακτική ήταν θέση του παγκόσμιου ΚΚ κατά τον πόλεμο των Μαλβίδων (Φόκλαντ) όπου το γεγονός πως ο Βιντέλα δεν ήταν παρά ένας φασίστας δικτάτορας, δεν θόλωσε σε τίποτα την υποστήριξη της Αργεντινής απέναντι στην εγγλέζικη ιμπεριαλιστική επέμβαση.
Μπορώ επίσης να θυμήσω τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας που κανείς (και ορθά) δεν ζήτησε Μ-Λ πιστοποιητικά από τον Μιλόσεβιτς για να καταδικάσει άνευ όρων τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας.
Δεν συνεχίζω γιατί θα γράψω εγκυκλοπαίδεια.
Και θεωρητικά πάντως είναι λυμένα αυτά τα πράγματα, από την εποχή του Λένιν κ του Στάλιν ήδη.
Σε αυτό το μπλογκ ήδη, μπορεί να βρει να κάποιος αρκετά σχετικά κείμενα στις ετικέτες "ιδεολογία" κ "θεωρία".
Δεν χρειάζεται σήμερα να ανακαλύψουμε κ πάλι τον τροχό.
Εγω εκανα το σχολειο για "ισες αποστασεις" στην "Λαϊκή εξουσία" και λιγο πολυ αυτο που ηθελα να πω το αναλυεις στο αρθρο σου.Ειναι μια πολυ δυσκολη κατασταση και ειλικρινα δεν ξερω που θα καταληξει ομως τα "ευκολα συμπερασματα" οδηγουν σε πλανη και οσοι κατανοουν τον Μαρξισμο-Λενινισμο μεσα απο στερεοτυπα και τσιτατα αργα η γρηγορα πεφτουν στον τοιχο της Πραγματικοτητας.Κατι για τελευταιο δεν ειμαι "Πρακτορας του Ρωσικου Ιμπεριαλισμου".Αρκετα στοιχεια -με οποια κριτικη- εδω https://www.kommon.gr/diethni/item/3459-i-stasi-ton-syndikaton-stin-lefkorosia-tou-papadomanolaki-panagioti και εδω https://www.kommon.gr/daneia-keimena/item/3455-lefkorosia-eksegersi-me-ksenes-simaies-tou-panagioti-ksoplidi.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟχι για καποιον που θα ψαξει για "δακτυλους Ανταρσυας" δεν ανηκω πολιτιλα στον χωρο τουσ.
Ανώνυμος25 Αυγούστου 2020 - 9:45 π.μ.:
ΔιαγραφήΑν θέλεις χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο για τον σχολιασμό, μια κ τα ανώνυμα σχόλια κόβονται από το μπλογκ.
ΟΚ.Trash Lunacharsky
ΔιαγραφήΓια τα ΚΚ στην Λευκορωσία
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα 1996 στη βάση αυτή προέκυψε διάσπαση στο Κόμμα των κομμουνιστών της Λευκορωσίας (ΚκΛ), που πέρασε στην αντιπολίτευση, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας (ΚΚΛ), που προέκυψε από τη διάσπαση, μέχρι και σήμερα στηρίζει τον Αλ. Λουκασένκο. Το ΚκΛ μετεξελίχθηκε σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που τελικά άλλαξε και τίτλο σε «Λευκορωσικό αριστερό κόμμα Δίκαιος Κόσμος» και εντάχθηκε στο «Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».
Αντίθετα, το ΚΚΛ συμμετέχει στις Διεθνείς Συναντήσεις των ΚΚ και στην Ενωση ΚΚ-ΚΚΣΕ, στηρίζει ανεπιφύλακτα τον Λουκασένκο, έχει 11 στους 110 βουλευτές, ενώ στελέχη του, όπως ο πρώην Α' Γραμματέας του, Ι. Καρπένκο, που τώρα είναι υπουργός Παιδείας, έχουν αναλάβει κυβερνητικές θέσεις.
Ανάλογη στάση έχουν και άλλα κόμματα, από την πρώην ΕΣΣΔ, όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), η Ενωση ΚΚ-ΚΚΣΕ (ΕΚΚ-ΚΚΣΕ), που αποτελεί μορφή συνεργασίας τους και τα οποία στηρίζονται στην παλαιά στρατηγική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, των «σταδίων», της συμμετοχής σε κυβερνήσεις της «κεντροαριστεράς», στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, στη βάση ισχυρού κρατικού τομέα, που θα «ελέγχει» και θα «ρυθμίζει» την αγορά.
@Γκαγκάριν:
ΔιαγραφήΕυπρόσδεκτες οι επισημάνσεις σου, μόνο που παραβλέπουν τις διεθνείς προεκτάσεις κάποιων πραγμάτων αφενός, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ευρωατλαντιστών στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (κ όχι μόνο) αφεταίρου.
Τα πράγματα εκεί είναι πολύ πιο σύνθετα από το "στηρίζονται στην παλαιά στρατηγική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, των «σταδίων»..." και τα διακυβεύματα πολύ διαφορετικά.
Δεν μιλάμε για δυτικοευρωπαϊκές χώρες, αλλά για κάτι ολότελα διαφορετικό, και όσο περισσότερο συζητάμε, τόσο τείνω στο συμπέρασμα πως δεν έχουμε ιδέα (κ εγώ μαζί φυσικά) για το τι πραγματικά συμβαίνει εκεί πάνω.
Η διαφορά μου αν θες είναι, πως όταν εγώ δεν έχω ιδέα για κάπου, τότε κοιτάω το τι λένε οι καθύλην αρμόδιοι για εκεί.
Δηλαδή οι κατά τόπους κομμουνιστές, που προφανώς κ γνωρίζουν πολύ καλύτερα από εμένα τις κοινωνικές διαργασίες και τα διακυβεύματα της δικής τους κοινωνίας.
@Γκαγκάριν:
ΔιαγραφήΕπίσης δεν θυμάμαι να ύπηρξε ποτέ κάποια "στρατηγική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, των «σταδίων», της συμμετοχής σε κυβερνήσεις της «κεντροαριστεράς», στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, στη βάση ισχυρού κρατικού τομέα, που θα «ελέγχει» και θα «ρυθμίζει» την αγορά."
ΔΕν γνωρίζω κάποια απόφαση της κομιντερν ή του ινφομπιρό να μιλάει για κάτι τέτοιο.
Αντίθετα το θυμάμαι σαν στον σκληρό θεωρητικό πυρήνα του λεγόμενου "ευρωκομμουνισμόύ".
Η συνεργασίες με σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις που προωθούνταν κάποτε από την ΕΣΣΔ για κάποιες χώρες της δύσης, δεν απέβλεπαν σε κάποιο πέρασμα στον σοσιαλισμό μέσω "σταδίων" αλλά στο πολύ πιο άμεσο όφελος της "απόσπασης (ή έστω της απομάκρυνσης) κάποιον χωρών από το άρμα του δυτικού ιμπεριαλισμού".
Σε αυτά τα πλαίσια μάλιστα δεν είχαν υποστηριχθεί μόνο "σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις" αλλά μέχρι και ο Ντε Γκώλ.
Για τον παραπάνω λόγο, η ντιρεκτίβες αυτές αφορούσαν αποκλειστικά κ μόνο χώρες του δυτικού μπλοκ.
@Γκαγκάριν:
ΔιαγραφήΚαι για να πιάσουμε κ την ουσία.
Ακομη κ αν δεχτούμε (για λόγους οικονομίας της κουβέντας) πως το ΚΚΛ είναι τρόπον τινά "οπορτουνιστικό", σημαίνει αυτό πως μπορεί να είμαστε ουδέτερη απέναντι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση ενάντια στην Λευκορωσσία;
Γιατί το άρθρο αυτό πραγματεύεται.
Η ανακοίνωση του ΚΚΕ δε, απαντάει κάθετα αρνητικά σε μια τέτοια προσέγγιση, λέγοντας συγκεκριμένα πως "Καταδικάζει τις ξένες επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας", θέση που καθόλου "ναι μεν-αλλά..." δεν είναι.
Την αναφέρω γιατί από ότι θυμάμαι είσαι φίλος του Κόμματος.
TRASH. Δεν υπάρχει καμία ουδετερότητα για τα γεγονότα στην Λευκορωσία. Τα πάντα είναι ξεκαθαρισμένα για την στάση των Κομμουνιστών απο πλευράς ΚΚΕ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΔιαγραφήΣυμφωνώ με τον Φαντομ και ιδιαίτερα με το υστερόγραφό του.Με στεναχωρησε λίγο η χλιαρη θεση του ΚΚΕ( ισες αποστασεις κ αναφορες σε σφαγεα Ασαντ) στις νατοικες επεμβασεις στη Λιβυη και στην Συρια.Ίσως φοβηθηκε μην ταυτιστεί με τα εκει καθεστώτα.Ακόμα και ετσι το ΚΚΕ έχει ορθοτερες θεσεις απο κάποιους τροτσκίζοντες που φτάνουν να κρατανε ίσες αποστασεις αναμεσα στους ιμπεριαλιστες και τα θύματά τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχοντας πάρει " παρδαλες" θεσεις στο παρελθον στο θεμα της υπεράσπισης χωρων απο ξενες επεμβάσεις,έχω γυρίσει πια στον "μπρουτάλ" αντιμπεριαλισμό των 70s και 80s που πιστεύω οτι ειναι η ορθότερη θεση.
https://gkagkarin.blogspot.com/2020/08/blog-post_612.html ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.902.gr/eidisi/eyrovoyli/233969/kataggellei-tin-epemvasi-ee-nato-kai-ipa-sti-leykorosia ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω αν "χρειάζεται σήμερα να ανακαλύψουμε και πάλι τον τροχό", αλλά είμαι βέβαιος πως σίγουρα χρειάζεται να ξαναδιαβάσουμε (και σίγουρα με μεγαλύτερη προσοχή) την ιστορία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Η αντίληψη πως οι "κατά τόπους κομμουνιστές" είναι οι "καθύλην αρμόδιοι" και "γνωρίζουν καλύτερα ... τις κοινωνικές διεργασίες και τα διακυβευμένα της δικής τους κοινωνίας" έχει τουλάχιστο μια φορά διαψευστεί και μάλιστα με παταγώδη τρόπο: συγκεκριμένα στη Ρωσία μετά τη Φεβρουαριανή Επανάσταση του 1917 όταν οι επί τόπου Μπολσεβίκοι (μηδέ του Στάλιν εξαιρουμένου) είχαν λαθεμένη πολιτική γραμμή για το τι μέλλει γενέσθαι, ενώ ο Λένιν που ήταν "εκτός τόπου" είχε σωστά διαγνώσει την πολιτική κατάσταση και τις προοπτικές της επανάστασης. Παραπέμπω στα "Γράμματα από μακριά" (το πρώτο "πετσοκόφτηκε" άγρια από τη συντακτική επιτροπή της "Πράβντα", ενώ τα υπόλοιπα τρία – το πέμπτο δεν ολοκληρώθηκε – ούτε καν δημοσιεύθηκαν!) και στις "Θέσεις του Απρίλη" του Λένιν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓέρος, αλλά γερός
@Γέρος, αλλά γερός:
ΔιαγραφήΑν δεν απατώμαι, ο Λένιν ήταν ηγετικό στέλεχος της ΡΩΣΙΚΗΣ σοσιαλδημοκρατίας, πράγμα που αναιρεί από μόνο του το συμπέρασμα που προσπάθησες να βγάλεις.
Ενώ φυσικά κ υπάρχει κ ιστορική πείρα, η οποία απόδείχνει περίτρανα (για να χρησιμοποιήσω κ μια έκφραση-κλισέ) πως δεν είναι μόνο θέμα κοινής λογικής (το κάθε ΚΚ γνωρίζει τα ζητηματα της χώρας του καλύτερα από κάθε άλλον), δεν είναι μόνο θέμα διεθνιστικών αρχών, αλλά τις "διεθνείς" παρεμβάσεις τις έχουμε πληρώσει κ πολύ σκληρά ιστορικά. Δεν επεκταθώ περισσότερο (γιατί αυτά συνέβησαν κ αλλού) από το αναφερθώ απλά στην 6η (και καλά)"πλατιά" ολομέλεια που αντικατέστησε νταβατζιλίκι την ηγεσία του ΚΚΕ...
TRASH. Να συμπληρώσω την 16 χρονη εξορία του ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ σε Μποροβίτσι Σοργκούτ σαν ..Νικολάι Νικολάγιεφ... και μάθαμε που είναι ο τάφος του απο ...καραμπόλα.... το 1991 Αυτά... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΔιαγραφήΚαι πάλι επιλεκτική μνήμη σ' ό,τι αφορά την ιστορία και του ελληνικού και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, αλλά ας αφήσουμε το διεθνές κι ας μείνουμε στο ελληνικό: Ποιος είχε καλύτερη αντίληψη για τα του ΚΚΕ την εποχή της έκκλησης της Κομιντέρν το 1931; Οι δυο αλληλοσπαρασσόμενες φράξιες που είχαν διαλύσει το ΚΚΕ τουλάχιστον από το τέλος του 1928 ή η ΕΕ της ΚΔ; Δεν δίνω απάντηση, το αφήνω στην κρίση των αναγνωστών, η ζωή έδωσε την απάντηση. Το να επικαλούμαστε τη θλιβερή 6η Πλατειά του 1956 δεν είναι επιχείρημα, βολεύει, βέβαια, τα αντανακλαστικά κάθε λογής αντι-ρεβιζιονιστών παλιάς και νέας κοπής, όμως δε δίνει απαντήσεις, είναι "εύκολη" υπεκφυγή. Για να μην αναφερθώ σε πλείστα όσα άλλα ιστορικά παραδείγματα στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα που δείχνουν ― ας θυμηθούμε τι έγινε με την "μπολσεβικοποίηση" από το 1920 και δώθε ― ότι δεν έχουν πάντα οι "κατά τόπους κομμουνιστές" ως "καθύλην αρμόδιοι" σωστή γνώμη για τα των τόπων τους...
ΔιαγραφήΓέρος, αλλά γερός
@Γέρος, αλλά γερός:
ΔιαγραφήΑπό ότι είδες η δική μου μνήμη καθόλου επιλεκτική δεν είναι, αλλά κ καθόλου διαστρεβλωτική των γεγονότων, σε αντίθεση με το προηγούμενο σου σχόλιο, που δεν μπήκες καν στον κόπο να το δικαιολογήσεις με το "έκανα λάθος", αφού μίλαγες για "εξωτερικές παρεμβάσεις" ενός ηγετικού στελέχους της ρώσσικης σοσιαλδημοκρατίας για τα γεγονότα στην ...Ρωσσία.
Αλλά ούτε κ το παράδειγμα του 1931 στέκει.
Τότε βλέπεις το ΚΚΕ δεν ήταν παρά το "Ελληνικό τμήμα της 3ης Διεθνούς" η οποία είχε το θεσμικό δικαίωμα να παρέμβει σε αυτό, όσο η ΚΕ του ΚΚΕ σε οποιαδήποτε τοπική της οργάνωση.
Επίσης αυτό αφορούσε οργανωτικά κατά κύριο λόγο ζητήματα (η "δίχως αρχές φραξιονιστική πάλη"), ενώ στο ξεκαθάρισμα της κατάστασης από την κομιντέρν δεν πρωτοστάτησε κάποιος άσχετος από τα της Ελλάδας, αλλά οι Ιωαννίδης κ Ζαχαριάδης.
Υ.Γ.
Θα σε παρακαλέσω να μην επανέλθεις με άσχετα σχόλια, πόσο μάλλον όταν δεν μπαίνεις καν στον κόπο να διαβάσεις τις απαντήσεις σε αυτά.
1ο Δοκίμιο 1918 1949 του 2018 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΔιαγραφήTRASH. Η 6η Ολομέλεια σαν αποτέλεσμα του 20ου Συνεδρίου που ξεκίνησε η εφαρμογή νόμων του Καπιταλισμού ήταν απλά ...θλιβερό... τυχαίο.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΔιαγραφήΤΡΑΣΗ. Το πρόγραμμα του ΚΚΕ δεν άλλαξε απο το 20 και δώθε... Το 22 είχε αλλάξει ξανά.... και άλλαξε το 1930 στη Λάρισα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Διαγραφή@ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
ΔιαγραφήΈχεις δίκιο, εκ παραδρομής έγραψα πρόγραμμα αντί για καταστατικό.
Στο δεύτερο δεν έχουν αλλάξει ποτέ τα δύο πρώτα άρθρα του που αναφέρονται στο ΚΚΕ σαν κόμμα της εργατικής τάξης και στον σκοπό της δικτατορίας του προλεταριάτου.
ΤΡΑΣΗ. Επέτρεψε μου κάτι ακόμα για την ιστορία. Ο Μπολσεβίκος ηγέτης ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ το 1961 διαφώνησε κάθετα με το 20ο συνέδριο του 1956... Τα καταστροφικά γεγονότα του 1991... τον δικαίωσαν. ΑΥΤΑ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Διαγραφή@ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
ΔιαγραφήΚαι εγώ με αυτά που συνέβησαν επί Χρουτσιοφισμού, διαφωνώ οριζόντια,κάθετα κ διαγώνια.
Αλλά δεν είναι αυτό που κουβεντιάζουμε...
TRASH. Ασφαλώς και δεν είναι. Θα είδες ότι δεν ξέφυγα εγώ. Αναγκάζομαι να απαντήσω στην ύπουλη διαστρέβλωση της ιστορίας για να θεωρηθεί ενιαία πορεία 1917 1991 μιλάω για την ΕΣΣΔ. Που δεν ήταν σε καμία περίπτωση. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΔιαγραφήΜάλλον οι δικοί σου ισχυρισμοί είναι άσχετοι αφού στην ουσία δίνεις μεγαλύτερη σημασία στο εθνικό κι όχι στο διεθνικό, με τις όποιες αναγωγές που κάνεις σε οργανωτικά ή, μάλλον, οργανωτικίστικα ("καθύλην"!) ζητήματα (ο Λένιν μέλος του ρωσικού κομμουνιστικού κινήματος, η Κομιντέρν οργανωτική κεφαλή του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος κλπ., κλπ.), γιατί το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα ποτέ δεν αποποιήθηκε του διεθνιστικού του καθήκοντος να μην παραβλέπει τα κακώς κείμενα στους κόλπους του εκτός κάθε ξεχωριστής χώρας και πέρα από την ύπαρξη ή μη "καθύλην" οργανωτικών περιορισμών. Υπενθυμίζω χαρακτηριστικά την "Τοποθέτηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για την Πλατφόρμα Γουέμπ και τις εξελίξεις στο ΚΚ ΗΠΑ" (5/4/2011). Α, κι ο Νίκος Ζαχαριάδης δεν "πρωτοστάτησε" και τόσο στην έκκληση της ΕΕΚΔ του 1931 και ό,τι ακολούθησε, διάβασε την ομιλία του στην 7η Πλατειά Ολομέλεια του 1957 και το "Μήνυμα από την άλλη μεριά". Κι εδώ σταματάω οριστικά γιατί δε βγάζω άκρη μαζί σου στο συγκεκριμένο ζήτημα.
ΔιαγραφήΓέρος αλλά γερός
@Γέρος αλλά γερός:
ΔιαγραφήΤο πρώτο σου σχόλιο ήταν τόσο σχετικό όσο το να σου έλεγα πως δεν μπορεί ένα μέλος του ΚΚ των Τουαρέγκ π.χ. να γνωρίζει καλύτερα από τα μέλη του ΚΚΕ για το συμβαίνει στην Ελλάδα, και να μου απαντάς πως και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ που μένουν στις Βρυξέλλες, εκφράζονται στα συνέδρια του Κόμματος ΤΟΥΣ. Είμαι σίγουρος πως το έχεις καταλάβει και απλά έχεις πεισμώσει να μην παραδεχτείς το άστοχο του παραδείγματος.
Δεν θα απάνταγα καν στο τελευταίο σου σχόλιο και θα το έκλεινα εδώ, αλλά εσύ τώρα άνοιξες άλλα ζητήματα, τα οποία δεν μπορούν να μείνουν στον αέρα έτσι.
Όπως π.χ. το εάν η ύπαρξη ή η συνακόλουθη διάλυση της Κομιντέρν ήταν "οργανωτίστικο" (κιόλας) άνευ ιδιέταιρης δηλαδή σημασίας ζήτημα όπως λες, ή κοσμοϊστορικά γεγονότα με βαρύνουσα πολιτική σημασία όπως πιστεύει όλος ο υπόλοιπος κόσμος. Δεν θα επεκταθώ εδώ, θεωρόντας την απάντηση αυτονόητη, θα αναγκαστώ ,όμως δυστυχώς να μιλήσω για κάτι άλλο αυτονόητο.
Πως δηλαδή ακόμη και όταν υπήρχε παγκόσμιο καθοδηγητικό κέντρο (το οποίο μας τελείωσε μάλλον άδοξα μετά την αυτοδιάλυση και του ινφομπιρό), τις πληροφορίες βάση των οποίων αποφάσιζε τις κατευθήνσεις του, τις έπαιρνε από τα κατά τόπους ΚΚ (τους καθ'ύλην δηλαδή αρμόδιους). Δεν αποφάσιζαν στα κουτουρού δηλαδή οι Πολωνοί σύντροφοι π.χ. για τον "χαρακτήρα της επανάστασης" στην Αυστραλία ας πούμε.
Απουσία παγκόσμιου λοιπόν καθοδηγητικού κέντρου, οι εκτιμήσεις των κατά τόπους κομμουνιστών δεν μπορεί παρά να έχουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από τις αποσπασματικές πληροφορίες που θα μπορούσαμε να βρούμε εμείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για το μπορεί να συμβαίνει (στο κάθε) εκεί.
Τα αυτονόητα λέω απλά τόση ώρα, εκτός βέβαια εάν πιστεύει κάποιος πως παγκόσμιο καθοδηγητικό κέντρο, όχι μόνο υπάρχει αλλά βρίσκεται και στην Αθήνα, πράγμα το οποίο είναι φυσικά έξω από κάθε λογική.
Φυσικά τα διάφορα ΚΚ μπορούν να έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για διάφορες καταστάσεις, να τις κουβεντιάζουν και να ανταλλάσουν απόψεις.
Αλλά αυτό μπορεί να γίνεται μόνο με σεβασμό, τόσο στους συντρόφους των άλλων χωρών, όσο και στις αυτονόητα παραπάνω γνώσεις που έχουν για την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες τους.
Αυτά και τέλος.
"χλιαρη θεση του ΚΚΕ( ισες αποστασεις κ αναφορες σε σφαγεα Ασαντ)"
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου τα διάβασες αυτά;
Εγω δεν διάβασα κατι τέτοιο
ΔΣΕ
Οποιος θέλει Αντιιμπεριαλιστικό αγώνα στην Λαική Συμμαχία χωράμε όλοι σε Ταξική βάση χωρίς να χρειάζεται να συμφωνεί κάποιος με το ΚΚΕ. Με την ιδεολογική πάλη και ζύμωση η ζωή τα ξεκαθαρίζει όλα. Στην Αυτοτελή δράση του κόμματος προβάλουμε το Αντικαπιταλιστικό Αντιιμπεριαλιστικό πρόγραμμα του ΚΚΕ που κατακτήσαμε το 1996 και παλεύουμε για την εργατική λαική εξουσία. Οποιος θέλει λοιπόν αγώνα εδώ είμαστε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή@ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
ΔιαγραφήΔεν καταλαβαίνω τι λες Παναγιώτη, ο αντιμπεριαλιστικός αγώνας είναι ένα εκ των ουκ-άνευ καθηκόντων για τους κομμουνιστές.
Για την ακρίβεια (γιατί πολύ διαστρέβλωση έχει πέσει κ εδώ) από την στιγμή που ο καπιταλισμός έχει μπει στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο, αν κάποιος λέει πως κάνει "αντικαπιταλιστικό αγώνα" έχοντας παραιτηθεί από τα αντιιμπεριαλιστικά του καθήκοντα, απλά κοροϊδεύει την κοινωνία.
Όπως π.χ. το ΝΑΡ πίσω στα '90ς ή οι κάθε λογής τροτσκίζοντες με πιο τρανό παράδειγμα το ΣΕΚ...
TRASH. Να σου το εξηγήσω ευχαρίστως. Σαν κόμμα κάνουμε Αντιιμπεριαλιστικό αγώνα σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μας που μιλάει για Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής δηλαδή βάζουμε στο στόχο την Αστική τάξη και τις Ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της. Μέσα στο ΠΑΜΕ και την Κοινωνική συμμαχία που συμμετέχει όποιος θέλει σε Ταξική βάση το βάζουμε στην Ιδεολογική πάλη και ζύμωση. Αυτό θέλω να πω και μιλάω μόνο για τη χώρα μας. Για τίποτα άλλο. Αν είναι θέμα υγείας περαστικά να είναι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Διαγραφή@ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
ΔιαγραφήΣκέψου αν θέλεις λίγο καλύτερα αυτό που έγραψα.
Στην εποχή του ιμπεριαλισμού δεν υπάρχει κανείς (συνεπής τουλάχιστον) αντικαπιταλιστικός αγώνας παραιτημένος από τα αντιμπεριαλιστικά του καθήκοντα.
TRASH. Δεν διαφωνώ καθόλου μόνο με την εξής παρατήρηση και μιλάω μόνο για την χώρα μας και τίποτα άλλο. Πολύ σωστά το λες πως δεν μπορεί να κάνεις Αντικαπιταλιστικό αγώνα χωρίς τα Αντιιμπεριαλιστικά καθήκοντα μόνο που δεν πρέπει να αφήνουμε ...παράθυρο... εγκλωβισμού στο καπιταλιστικό σύστημα μέσω κυβερνήσεων στο έδαφος του καπιταλισμού. Δεν αφορά εσένα ότι διαφωνίες και να έχουμε. Μιλάω για τα ...παιδιά... Αυτά.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΔιαγραφήTRASH. Να σου συμπληρώσω ένα παράδειγμα. Την δεκαετία του 80 κάναμε Αντιιμπεριαλιστικό... αγώνα ενάντια στην ΕΟΚ και στο ΝΑΤΟ αποκομένο τελείως απο τον στρατηγικό στόχο του Σοσιαλισμού λόγο της θεωρίας των ...σταδίων... του 9ο συνεδρίου το 1973... που ερχόταν απο το 1956..... Τα αποτελέσματα τα ζήσαμε.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Διαγραφή@ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
ΔιαγραφήΕγώ πάλι λέω να μην αφήνουμε παράθυρο ουδετερότητας (για να μην πω κ σύμπλευσης) με τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό και την αστική μας τάξη που είναι οργανικό του κομμάτι.
Πολύ πιο επικύνδινοι αντίπαλοι σίγπουρα, από τον κάθε κλόουν του τύπου "Λαφαζάνης", εκτός εάν έχουμε χάσει τα αυγά κ τα πασχάλια...
@ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
ΔιαγραφήΕγώ δεν θυμάμαι να έγινε ποτέ αυτό που λες.
Εκτός εάν μπερδεύεις τα στάδια με τους "στόχους άμεσης πάλης" (στο σχετικό κείμενο είναι από τα λίγα που δεν σχολίασες ποτέ όταν το ανέβασα).
Το πρόγραμμα του ΚΚΕ κ τότε για "δικτατορία του προλεταριάτου" μίλαγε, κ μάλιστα αυτολεξί.
Ήταν μάλιστα αυτό που επικαλούνταν εκείνοι που διαφωνύσαν με την νομιμοποίηση του ΚΚΕ πό την πλευρά της αστικής τάξης.
TRASH. Αλλο πράγμα είναι οι στόχοι πάλης άλλο η θεωρία των ..σταδίων. Με τους στόχους πάλης συμφωνώ πάντα. Το ΚΚΕ μετά την διάσπαση του 1968 έλυσε το οργανωτικό. Το ιδεολογικό προγραμματικό το έλυσε το 1996 και ο εμπλουτισμός του προγράμματος ολοκληρώθηκε το 2013. Παράθυρο ουδετερότητας απέναντι σε ΗΠΑ ΝΑΤΟ Ε.Ε δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση. Την περίπτωση που λες δεν την θυμάμε και δεν απέφυγα σκόπιμα να την σχολιάσω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΔιαγραφήTRASH. Στο θέμα της Νομιμοποίησης. Και η δικτατορία του 1967... μίλησε για ..κομμουνιστικό... κίνδυνο απο την ΕΔΑ... χωρίς να λέω οτι είναι ακριβώς ίδια περίπτωση. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΔιαγραφήΕνδιαφέρουσα συνεντευξη. Αυτές τις δύσκολες ημέρες λειπουν πολύ τέτοιες τεράστιες μορφές.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.in.gr/2020/05/22/plus/features/xarilaos-florakis-tin-eixame-tin-eksousia-kai-ti-dokame/
Μία συγνώμη προς όλους τους σχολιαγράφους της ανάρτησης που είδαν τα σχόλια τους να δημοσιέυονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, καθώς τον τελευταίο μήνα δεν μπόρεσα για προσωπικούς λόγους να ασχοληθώ καθόλου με το μπλογκ.
ΑπάντησηΔιαγραφή