Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Η αντίφαση της "εθνικής μας γραμμής"*

-Το ρημαδογκουβέρνο έχει μία «γραμμή» (μία και αλλοπρόσαλλη) ή δύο (με την μία να βάζει τρικλοποδιές στην άλλη), ε;

Είτε το παραδέχονται είτε όχι όλες οι βιτρίνες του ελληνικού κράτους / κεφάλαιου / παρακράτους διακομματικά, μας έχουν «χώσει» σε παγκόσμιο πόλεμο. Μπορεί η εξέλιξή του να είναι σχετικά αργή – αλλά είναι παγκόσμιος. Και το πότε θα επιταχυνθεί δεν εξαρτιέται ούτε απ’ τις κατάρες ούτε απ’ τις ευχές μας. (Θα είχε την σημασία του ο αντι-εθνικιστικός αντι-ιμπεριαλιστικός αγώνα μας… Αλλά δεν φαίνεται ακόμα στον ορίζοντα…)

Στη μέση Ανατολή, στη βόρεια Αφρική, στο Sahel, σ’ ολόκληρη σχεδόν τη Μεσόγειο, στην ανατολική Ευρώπη, στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Περσικό κόλπο και στον Ινδικό ωκεανό (δεν υπάρχουν σύνορα στις ζώνες των παγκόσμιων αναμετρήσεων!) συγκρούονται άμεσα ή έμμεσα «μεγάλοι» και «μεσαίοι» καπιταλισμοί. Και οι «μικροί», αν ψοφάνε για αίμα, μπορούν να βρουν μια θέση… Όπως κάνει πάντα έτσι και τώρα το νο 1 εθνικό κεφάλαιο, οι εφοπλιστές, που διαμορφώνει τις βασικές γραμμές του ελληνικού ιμπεριαλισμού στις περισσότερες (αν και όχι σε όλες) απ’ τις «περιπέτειες» του ελληνικού κράτους από τότε που φτιάχτηκε), θεωρεί ότι έχει «ευκαιρίες». Μαζί του θεωρούν πως έχουν «ευκαιρίες» όλοι οι ντόπιοι κύριοι οφελούμενοι απ’ τον γεωπολιτικό προσοδισμό: κοτσαμπάσηδες, πασάδες και σεβάσμιοι δεσποτάδες.

Οι αιώνιες «ελληνοτουρκικές διαφορές» έχουν πάψει προ πολλού να είναι «ελληνοτουρκικές διαφορές» – είναι το μόνο στο οποίο έχουν δίκιο οι τωρινές πολιτικές βιτρίνες. Έπαψαν να είναι τέτοιες από τότε που οι ροζ εθνικόφρονες (της Κουμουνδούρου), παρέα με τους οριτζινάλ του ψεκασμένου, ξεκίνησαν να πουλήσουν στην Ουάσιγκτον (στο ψόφιο κουνάβι – η προηγούμενη διοίκηση δεν αγόραζε…) το σχέδιο για την «περικύκλωση της ανατολικής Μεσογείου»…

Έπαψαν από τότε που όλα αυτά τα κυβερνοκαθάρματα, με σχεδόν πλήρη διακομματική συναίνεση (εξαιρείται το κκε) παρακαλούσαν το ψοφιοκουναβιστάν να φτιάξει βάσεις κι άλλες βάσεις στην ελληνική επικράτεια… 

Το να κρατιέται το εθνικό κοπάδι σε κατάσταση υπνοβασίας είναι εύκολη δουλειά. Δεν χρειάζεται πολλά. Οι εθνο-ντρόγκες του είναι φτηνές. Τι επιδιώκει όμως το ρημαδογκουβέρνο; Την επιτάχυνση της πολυμερούς όξυνσης στην ανατολική Μεσόγειο και «ό,τι γίνει έγινε»; Σε τι ελπίζει άραγε; Ή ένα pause μπας και συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα στο εσωτερικό του παρακμιακού ελληνικού καπιταλισμού; Αν θέλει το δεύτερο θα έπρεπε να κάνει το αντίθετο απ’ ότι τώρα: να ξανάκανει τις “ελληνοτουρκικές διαφορές” διμερείς, να τις τραβήξει δηλαδή έξω απ’ το διεθνές μπλέντερ που βρωμάει μπαρούτι, και να συνεννοηθεί “αυτοπροσώπως” με το τουρκικό καθεστώς… Ο πολύ πιο έμπειρος Erdogan του το λέει εδώ και καιρό: άμα θες να πολεμήσεις πολέμα, άμα θες να μιλήσεις μίλα, να γκρινιάζεις μόνο πάψε!

Να το αναρωτηθούμε αλλιώς. Θέλει όντως ο ρημαδοΚούλης μια ρεαλιστική προσέγγιση με το τουρκικό καθεστώς, δηλαδή κάποια διαπραγμάτευση που θα καταλήξει στη Χάγη, διαπραγμάτευση βασισμένη ίσως στην έτοιμη συμφωνία επ’ αυτού που υπάρχει σε κάποια συρτάρια απ’ τις αρχές του 2004;

Αν η απάντηση είναι «όχι», αν η απάντηση είναι πως «παριστάνει τον ρεαλιστή αλλά είναι σκληροπυρηνικός εθνικιστής», τότε θα κρατήσει ίσως το κόμμα του αλλά θα χάσει όλα τα υπόλοιπα. Αν η απάντηση είναι «ναι», αν η απάντηση είναι ότι «όντως αποβλέπει σε κάποια λύση / εκτόνωση των τριβών», τότε ο υπουργός του επί των εξωτερικών (και όχι μόνον αυτός) τον υπονομεύει έως τον ρεζιλεύει.  

Ως τώρα ο ρημαδοΚούλης εμφανίζεται στα λόγια μεν «ρεαλιστής» πρακτικά δε – σαν πρωθυπουργός – πυροβολημένος εθνικόφρονας (δεν υπάρχουν και άλλου είδους). Σε κάθε περίπτωση, είτε ισχύει το ένα (ο ρημαδοΚούλης είναι καμουφλαρισμένος φασίστας) είτε ισχύει το άλλο (είναι όμηρος του βαθέος ελληνικού κράτους) έχει ήδη «καεί» σε σχέση μ’ αυτό που λέγεται «εξωτερική πολιτική» – ή βρίσκεται πολύ κοντά σ’ αυτήν την απανθράκωση, που σημαίνει ότι σύντομα κανείς εκτός συνόρων δεν θα τον παίρνει στα σοβαρά. Μέσα σε λίγους μόνο μήνες πρωθυπουργίας έχει υπογράψει τρεις «φόλες» υψηλού επιπέδου:

  • Πρώτον, έφαγε την ιδέα του Netanyahu, και υπέγραψε πανηγυρικά στις αρχές του 2020 για την κατασκευή του θρυλικού σωλήνα east med – που δεν θα φτιαχτεί ποτέ! Το ξέρουν και οι ξιφίες της Μεσογείου…
  • Δεύτερον, έκανε χαρούλες και αγκαλιές με έναν τελειωμένο καραβανά, τον Haftar, ελπίζοντας ότι αυτός θα ισοπεδώσει την Tripoli, και μαζί της τον Sarraj και το τουρκο-λιβυκό «σύμφωνο».
  • Τρίτον, ανέλαβε απέναντι στο Βερολίνο την ευθύνη συζητήσεων με τον Erdogan, και στη συνέχεια αθέτησε ξετσίπωτα τον λόγο του αμολώντας (;;) τον ρημαδοΓου(αϊ)δοΝικόλα στο Κάιρο.

Αν ήταν ποδοσφαιριστής θα έψαχνε ομάδα. Στα εμιράτα… 

Πηγή: Sarajevo

*Ο τίτλος δικός μας 

5 σχόλια:

  1. Αντιμπεριαλιστικός αγώνας υπάρχει όχι όσο δυνατός θα χρειαζόταν αλλά είναι λάθος να λέμε πως δεν υπάρχει. Γίνεται μέσα στην καθημερινή δράση της Λαικής Συμμαχίας που περιλαμβάνει και αυτό τον τομέα. Μπορεί να συμμετέχει ο καθένας χωρίς να χρειάζεται να συμφωνεί με το ΚΚΕ. Μέσα στον αγώνα οι Κομμουνιστές βάζουμε στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση την δική μας πρόταση εξουσίας και ουσία για τον Αντιιμπεριαλιστικό αγώνα. Η Ζωή ξεκαθαρίζει τα πάντα. Χρειάζεται όλοι να δυναμώσουμε τον Αντιιμπεριαλιστικό αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις. Ταξική ενότητα και αγώνας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Διεθνώς το τι αντιιμπεριαλιστικός αγώνας υπάρχει είναι το ζήτημα όταν μιλάμε για τέτοιες καταστάσεις

      Διαγραφή
  2. H φάση είναι τσίρκο. Δεν βγάζει νόημα ούτε αν σκεφτείς σαν αστός...
    Οπότε, η αστική τάξη της Ελλάδας νομίζει ότι θα συνεχίσει να νικάει για πάντα γλύφοντας τις ποδιές των αμερικανών. Δεν λέω τα τελευταία 75 χρόνια καλά τους έχει πάει, αλλά από ότι φαίνεται έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, και απλά το έχουν βάλει το μαγαζί στον αυτόματο πιλότο ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ.
    Βασικά δεν έχουν και άδικο, απλά πολύ σύντομα θα ξεπέσουν εντελώς στα μάτια των μισθωτών σκλάβων τους, και αυτοί και το πολιτικό προσωπικό τους.
    Είναι περίεργο το ότι φαίνεται να μην έχουν σχέδιο για το μετά, εκτός άν ξέρουν που πάει το πράγμα και το απολαμβάνουν, έχοντας υπόψη τους τα νέα Κάιρα και τις νέες μέσες ανατολές που θα εξαφανιστούν με τα πρώτα πυροτεχνήματα.
    Μία άλλη ερμηνεία για αυτή τη στάση, μπορεί να είναι και η υπερβολική αυτοπεποίθηση/σιγουριά την οποία και έχουν χτίσει αυτά τα ρημάδια 75 τελευταία χρόνια επιτυχιών...

    Υ.Γ: Μεγάλη επιτυχία αυτό το διεθνές δίκαιο!

    Σταλινοφρουρός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
    Μου έστειλες ένα σχόλιο με λινκ από τον "εργατικό αγώνα" και μου ζήτησες να σχολιάσω.
    Δεν το δημοσιεύω γιατί δεν θέλω να υπάρχουν εδώ παραπομπές σε αυτούς.
    Και αρνούμαι να σχολιάσω οποιοδήποτε κείμενο των συγκεκριμένων (το έχω ξεκαθαρίσει κ παλιότερα) γιατί δεν τους θεωρώ κάποιο είδος πολιτικού αντίπαλου (όπως π.χ. το ΝΑΡ ή άλλοι), αλλά καθαρά και ξάστερα προβοκάτορες.
    Οπότε την χάρη να τους αναβαθμίζω σχολιάζοντας στα σοβαρά ό,τι γράφουν, αρνούμαι να τους την κάνω.

    Το μόνο σίγουρο είναι πως το κείμενο αυτό (του Ε.Α.) πάντως βρίθει αντιφάσεων και είναι ανυπόφορα επιφανειακό (όπως όλα τους άλωστε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολα εντάξει μου το σχολίασες και σε ευχαριστώ πολύ. Να είσαι καλά την καλημέρα μου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.