Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Κίνα: το μπούμερανγκ

Δεν ήταν λίγοι οι δυτικοί που προσδοκούσαν ότι με τον κορονοϊό η οικονομία της Κίνας (παρεμπιπτόντως και της Ρωσίας) θα διαλυθεί και τους ανοίγεται μια μεγάλη ευκαιρία να βγουν πολλά κερδισμένοι.

Τελικά άγγιξε μόνο ένα μικρό μέρος της χώρας και της οικονομίας. Τώρα η Κίνα με θύματα ποσοτικά και αναλογικά πολύ λιγότερα από τις δυτικές ανταγωνίστριες χώρες, όπου έγιναν τέτοια μικροπρεπή όνειρα, βάζει τέλος στην καραντίνα στη Γουχάν, ενώ από μέρες άρχισε να αποκαθιστά την παραγωγή στην περιοχή.

Αντίθετα, στις δυτικές χώρες αποδιοργανώνεται το σύνολο της οικονομίας κάθε χώρας που κτυπά ο ιός και μετρούν πολλαπλές απώλειες… δυστυχώς για όλο τον κόσμο. Φέρουν μεγάλες ευθύνες όσοι νόμισαν ότι ήταν ιός για χώρες σαν την Κίνα!

Μηδένα προ του τέλους…

Μπούμερανγκ σε μικροπρεπή όνειρα!

Οι δυτικοί σχολιαστές, σχολίασαν με σκόπιμη υποκρισία και κακεντρέχεια την βιαιότητα με την οποία οι κινεζικές αρχές αντιμετώπισαν την απόλυτη εφαρμογή των μέτρων για να μην επεκταθεί ο ιός. Δήθεν τους ενδιέφεραν τα «ανθρώπινα δικαιώματα»!
-Πόσο δηλαδή περισσότερο από τη σωτηρία της ζωής των ανθρώπων (και της οικονομίας) μιας χώρας;

Πίσω όμως από τη "βιαιότητα" των κινεζικών αρχών, οι έχοντες πολιτική εμπειρία διέκριναν το σύνολο του οικονομικού και ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού της Κίνας με τις δυτικές ιμπεριαλιστικές χώρες.
Διέκριναν και αρκετή δόση υποψίας ότι ο ιός μπορεί και να μην είναι και τόσο αθώος στην καταγωγή, παρά τη σιωπή που κρατούν, αφού καμία απόδειξη δεν έχουν στα χέρια τους.

Στοιχεία:

Πηγές: ΠΟΥ, ΟΗΕ
Σε παγκόσμιο επίπεδο, στις 7-8 Απριλίου 2020, καταγράφηκαν 1.282.931 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19, συμπεριλαμβα-νομένων 72.776 θανάτων, που αναφέρθηκαν στον Π.Ο.Υ. Τα στοιχεία είναι κυλιόμενα και αλλάζουν με κάθε ενημέρωση από τις χώρες.
Πηγή: Αριστερά και πολιτική 

8 σχόλια:

  1. https://www.gazzetta.gr/weekend-journal/article/1460307/o-kosmos-meta-ton-efialti-toy-covid-19

    Όλο και πληθαίνουν τα άρθρα ότι η μείωση ελευθεριών ήρθε για να μείνει όπως και ότι πλέον είναι πιο ορατό από ποτέ ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν την πρωτοκαθεδρία τους στον καπιταλιστικό κόσμο.

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ratm:
      Για το πρώτο (μείωση ελευθεριών) θα συμφωνήσω απόλυτα.
      Για το δεύτερο τώρα, υπάρχει πάντα η παράμετρος αμερικάνικη πολεμική μηχανή, η ισχυρότερη που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης και που αυτοί που την ελέγχουν δεν έχουν διστάσει στο παρελθόν να την χρησιμοποιήσουν έως και απρόκλητα, για λόγους πολύ πιο ασήμαντους από την απώλεια της παγκόσμιας πρωτοκαθεδρίας του αμερικάνικου κεφάλαιου.
      Οπότε σε αυτό το κομμάτι διατηρώ τις επιφυλάξεις μου...

      Διαγραφή
    2. Σίγουρα δε το συζητάμε αυτό αλλά έχω την αίσθηση ότι το άλλοτε συμπαγές μέτωπο του ΝΑΤΟ επί της ουσίας ΗΠΑ και ΕΕ δεν είναι πλέον τόσο αραγες όπως όσο υπήρχε η ΕΣΣΔ και τη δεκαετία του 90 και 00-10.
      Επίσης πρώτη φορά όσο ζω εγώ είδα την αμερικανική πολεμική μηχανή να το σκέφτεται 2 και 3 φορές να εξαπολύσει αποφασιστικά πυρ σε μέτωπο που την ενδιέφερε όπως στη Συρία. Δε νομίζω ότι η Κίνα ακόμα και σε τέτοια αναμέτρηση θα είναι εύκολο θύμα κάθε άλλο ενώ δεν νομίζω ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο που θα μιλάμε για παγκόσμιο πόλεμο ότι η Κίνα θα είναι μόνη χωρίς συμμάχους.

      Σε κάθε περίπτωση το ότι αρχίζει να υπάρχει παραδοχή ακόμα και από δυτικούς ότι πλέον η Κίνα ίσως είναι σε θέση να αποκαθηλώσει τις ΗΠΑ τουλάχιστον οικονομικά είναι ποιοτική διαφορά σε σχέση με ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

      ratm

      Διαγραφή
    3. @ratm:
      Για την Συρία υπάρχει μια πολύ απλή εξήγηση.
      Είναι η πρώτη φορά που οι αμερικάνικες δυνάμεις δεν θα είχαν να αντιμετωπίσουν κάποιον ημιδιαλυμένο από χρόνια εμπάρκο περιφερειακό στρατό, αλλά τον στρατό της Ρώσικης Ομοσπονδίας αυτοπροσώπως. Και αυτό φυσικά κάνει τζίζ! :)

      Διαγραφή
    4. Αυτό ακριβώς. Φαίνεται ότι παρά την υπεροπλία της πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ μόνο σίγουρη δεν αισθάνεται όταν απέναντι δεν είναι κάποιος του χεριού τους.

      ratm

      Διαγραφή
    5. @ratm:
      Για μένα το πιο εντυπωσιακό ήταν πως βρέθηκε κράτος να χτυπήσει με κάθε επισημότητα τον αμερικάνικο στρατό, χωρίς να είναι ήδη σε εμπόλεμη κατάσταση μαζί του (μιλάω για τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν στις αμερικάνικες βάσεις στο Ιράκ), πράγμα που είχε να συμβεί από το ...Περλ Χάρμπορ!!!!, και οι αμερικάνοι δεν απάντησαν καν...

      Διαγραφή
  2. Νομίζω είναι λίγο νωρίς για να δούμε "πλανητάρχη" την Κίνα, όμως εκεί οδεύουν τα πράγματα και η πανδημία του covid19 ήρθε σαν γεωπολιτικό δώρο στην Κίνα.

    Έχουμε να δούμε μια τέτοια αλλαγή στην επιρροή δυνάμεων απο την εποχή που... ο λοιμός των Αθηνών, έφερε τους Σπαρτιάτες πάνω στο άλογο.

    Όμως, για να είμαστε δίκαιοι, η άνοδος της Κίνας έρχεται μετά απο δικό της αυστηρό και καλοσχεδιασμένο πλάνο με το οποίο οδήγησε κάθε χώρα σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο να την έχουν ανάγκη. Ας μην ξεχνάμε οτι η Κίνα διαθέτει ήδη έναν μεγάλο όγκο κρατικού χρέους των ΗΠΑ, κατέχοντας αμερικάνικα ομόλογα δισ. αξίας. Γενικα, με στοχευμένες κινήσεις δεκαετιών, μπορεί να γονατίσει τις ΗΠΑ, τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο. Γιαυτό και ο Τραμπ ξεκίνησε τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα κάνοντας βεβαίως μια τρύπα στο νερό, αφού και η Κινέζοι απάντησαν.

    Ένα άλλο κομμάτι που περιγράφετε για την Συρια, είναι η σταδιακή αποχώρηση των ΗΠΑ απο τη Μέση Ανατολή το οποίο ο Τραμπ το είχε δηλώσει και στη καμπανια του, το περίφημο "america first". Γιαυτο βλέπετε να πέφτει το πετρέλαιο, το οποίο σαν πρώτη ύλη θα πάψει να είναι τόσο σημαντικό, όσο είναι το φυσικο αέριο. Και ποιός κατέχει τις μεγαλύτερες πηγές φυσικού αερίου; Ο Πούτιν. Γιαυτο βλέπουμε οι ΗΠΑ να κρατάνε σταθερα επιθετικοί στάση στη Ρωσία γιατί ξέρουν οτι θα δυναμώνει όσο το φυσικό αέριο γίνεται ο νέος "χρυσός".

    Βίκος87

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Βίκος87:
    Σίγουρα στην κορυφή της ιμπεριαλιστική πυραμίδας παραμένουν οι ΕΠΑ (κ άνευ ανταγωνισμού ως προς αυτό, όσο αφορά την γνώμη μου).
    Το γεγονός πως χάνουν ραγδαί έδαφος ίσω ν αμς αποπροσανατολίσει αν δεν πάρουμε υπόψην το οικονομικοό κ στρατιωτικό χάος που τις χώριζε μόλις λίγα χρόνια πριν από τους αντιπάλους τους.
    Το γεγονός πως η απόσταση μειώνεται (με εντυπωσιακούς πράγματι ρυθμούς) νομίζω πως δεν πρέπει να ξεγελάει από το γεγονός πως πραμένει(πολύ) μεγάλη.
    Εκτός από την ισχύ του αμερικάνικου στρατού, της CIA κλπ, υπάρχει πάντα και ο μεγαλύτερος πιστωτής του πλανήτη που ελέγχεται από το αμερικάνικο κεφάλαιο, και λέγεται ΔΝΤ.
    Τείνουμε να το ξεχνάμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.