Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Υπουργείο Δημόσιας Υγείας και Τάξης

Του Γιώργου Σιδέρη*

Μέσα στο καλοκαίρι, στους χώρους των δημόσιων νοσοκομείων ζήσαμε από απειλές για πειθαρχικές και ποινικές διώξεις ενάντια σε υγειονομικούς που αγωνίζονται ή διεκδικούν τα στοιχειώδη για τον κλάδο και τους ασθενείς τους, έως και τραμπουκισμούς. «Η εκτίμησή μας είναι ότι η στάση είναι παράνομη και καταχρηστική και ότι η συμμετοχή σε παράνομη απεργία θεωρείται αυθαίρετη απουσία και υπό προϋποθέσεις μπορεί να εκληφθεί ως παραίτηση», έγραφε ο διορισμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ διοικητής του νοσοκομείου Σερρών, ως αρεοπαγίτης, πριν δυόμιση μήνες.

Πριν δύο μήνες, την ώρα παράστασης διαμαρτυρίας στο Ασκληπιείο της Βούλας, στέλεχος της ΝΔ εγκλώβισε συνάδελφο - συνδικαλίστρια στο γραφείο της διοίκησης και μαζί με το διοικητή του Νοσοκομείου (ΣΥΡΙΖΑ), της επιτέθηκε φραστικά, ενώ δεν δίστασε να της «συστήσει», «να μην είναι τόσο ευαίσθητη γιατί μπορεί να αρρωστήσει και να πεθάνει και είναι κρίμα γιατί έχει οικογένεια και παιδιά».

Δεν σταμάτησαν οι έφοδοι αστυνομικών, ακόμα και μέσα σε θαλάμους ασθενών, με στόχο το κυνήγι πάμπτωχων εργαζόμενων μεταναστών, με πιο πρόσφατο τραγικό αποτέλεσμα το θάνατο μίας αποκλειστικής νοσοκόμας στο νοσοκομείο της Νίκαιας πριν ενάμιση μήνα.

Πριν μία βδομάδα, η αστυνομική αυθαιρεσία και προσπάθεια τρομοκράτησης «βάρεσε κόκκινο» με απειλές τύπου: «Περάστε της χειροπέδες τώρα» από 5 αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ σε βάρος της εφημερεύουσας ψυχιάτρου του Θριασίου Νοσοκομείου, επειδή ζήτησε από αστυνομικό φρουρούμενου ασθενούς να μην οπλοφορεί μέσα σε Ψυχιατρική κλινική που νοσηλεύονται 34 ασθενείς!

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πριν λίγες μέρες, το υπουργείο Υγείας της ΝΔ διόρισε διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, δηλαδή της μεγαλύτερης υγειονομικής περιφέρειας της χώρας με 30 νοσοκομεία στην ευθύνη της, τον πρώην διοικητή της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και αντιστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας Π. Στάθη (!!!).

Τα περιστατικά είναι πολλά και συγχρονισμένα. Δεν είναι ασύνδετα.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι αυτές τις μέρες, με το νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα συστηματοποιείται το φακέλωμα από το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Εκτός των άλλων πολύ σοβαρών άρθρων, επιτρέπεται πλέον στους εργοδότες η δυνατότητα επεξεργασίας των λεγόμενων ειδικών κατηγοριών δεδομένων, δηλαδή τα γενετικά και βιομετρικά δεδομένα, καθώς και η υγεία των εργαζομένων (άρθρα 22, 24, 25).

Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι καταργείται από τη ΝΔ ό,τι άφησε όρθιο ο ΣΥΡΙΖΑ από το πανεπιστημιακό άσυλο. Η επίθεση στο άσυλο δεν αφορά «την πάταξη του ναρκεμπορίου» (το παράνομο ναρκεμπόριο «καναλιζάρεται» και προς τους χώρους των πανεπιστημίων, ενώ το νόμιμο και προς τα νοσοκομεία). Είναι επίθεση στο συνδικαλισμό, στους συλλόγους και τα σωματεία, γιατί θέλουν τους χώρους δουλειάς και σπουδών αποστειρωμένους, τους εργαζόμενους-ρομπότ, αναγκαίο συμπλήρωμα της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία και Παιδεία.

Αρκεί να δει τι επιδιώκεται με τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις αποφάσεις των συνδικάτων, που κάνει ακόμα πιο ασφυκτικό το νομοθετικό πλαίσιο.

Η καταστολή και ο περιορισμός της συνδικαλιστικής δράσης και ελευθερίας είναι όρος για να προχωράει ανεμπόδιστα η αντιλαϊκή πολιτική. Η επιχείρηση «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης της ΝΔ, φυσική συνέχεια της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, τις κινητοποιήσεις, τις απεργίες και όποιες μορφές πάλης εκείνοι επιλέγουν. Είναι συνέχεια του αστικού κράτους, της εργοδοτικής τρομοκρατίας, του εργασιακού μεσαίωνα. Στοχεύει το παρόν και το μέλλον και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί από το λαϊκό και το υγειονομικό κίνημα, στη δουλειά και στο δρόμο.
_____________
*Ο Γιώργος Σιδέρης είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
Πηγή: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.