Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Εκλογικά ποσοστά ΚΚΕ: Από την Σκύλα της ενσωμάτωσης στην Χάρυβδη της αντίδρασης #1


Αρχίζοντας να γράφω για τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, βλέπω πως ελάχιστα έως καθόλου πράγματα θα μπορούσα να αλλάξω σε όσα έγραφα αποτιμόντας τα αποτελέσματα από τις ευρωεκλογές του Μάη.
Θα μπορούσε να γίνει ίσως μια πολιτική ανάλυση για το τι σημαίνει η για πρώτη μεταμνημονιακή φορά αυτοδυναμία, της ΝΔ, αλλά και για αυτό γράψαμε εδώ προεκλογικά ήδη, και προφανώς ούτε εδώ έχει να αλλάξει κάτι.

Αξίζει όμως τον κόπο να σχολιαστεί κάτι άλλο, που το ακούμε και συχνά μάλιστα.
«-Γιατί εφόσον (ή όταν) ο ΣΥΡΙΖΑ (ή η σοσιαλδημοκρατία γενικότερα) πέφτει, δεν ανεβαίνουν τα ποσοστά του ΚΚΕ;»
Η προφανής απάντηση εδώ θα ήταν «γιατί όταν πέφτει η σοσιαλδημοκρατία, η κοινωνία συνήθως συντηρητικοποιείται ρε μπουμπούνα!», αλλά μάλλον αυτό δεν φτάνει. Δεν φτάνει με την έννοια πως πρέπει να το δούμε και λίγο αναλυτικότερα, τόσο πολιτικά, όσο και πρακτικά.

Με ελάχιστες λοιπόν εξαιρέσεις (πολύ ειδικών συνθηκών), από το 1978 μέχρι σήμερα τα εκλογικά ποσοστά του ΚΚ και της σοσιαλδημοκρατίας αρχικά (και του οπορτουνιστικου πόλου μετά το 1990) ανεβοκατεβαίνουν παράλληλα. Άνισα μεν, αλλά παράλληλα.
  • Το 1981 με τον θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ, άνοδο έχει (μικρή σχετικά μεν, αλλά άνοδο) και το ΚΚΕ.
  • Το 1985 το ΠΑΣΟΚ έρχεται πρώτο, αλλά με εκλογική φθορά σε σχέση με το 1981. Το ίδιο και το ΚΚΕ. Όχι απλά δεν εισπράτει από την φθορά του ΠΑΣΟΚ, αλλά μειώνει την δύναμη του και το ίδιο.
  • Στις ειδικών συνθηκών εκλογές του Ιούνη του ’89 σε συνθήκες κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ, ο εννιαίος ΣΥΝασπισμός τσιμπάει μεν ένα 13,13% αλλά με άνοδο μόλις 1,4% από το 11,73% που ήταν το άρθροισμα των ποσοστών του ΚΚΕ και του «εσωτερικού» στις προηγούμενες εκλογές, για να το χάσει και αυτό -και μάλιστα με τόκο- (-2,16%) λίγους μήνες αργότερα στις εκλογές του Νοέμβρη του ίδιου έτος, και με το ΠΑΣΟΚ μάλιστα να ανακάμπτει οριακά.
Ακολουθούν οι εκλογές του 1993, ακριβώς επάνω στην εποχής της «τρύπιας σημαίας» και της διάλυσης της ΕΣΣΔ και του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, όπου (λογικά) το ΚΚΕ βρίσκεται στο έως τότε ιστορικό χαμηλό του, με 4,54%.
-Εισπράττει (όπως υπολόγιζε) κάτι από την εκλογική κατάρρευση του ΚΚΕ, ο ΣΥΝ που βλέποντας την καταιγίδα να έρχεται είχε προλάβει να αποκηρύξει τους πάντες και τα πάντα; Όχι απλά δεν εισπράττει αλλά μένει και εκτός βουλής!
Η κοινωνία βλέπετε, δεν απομακρύνονταν από το ΚΚΕ ειδικά εκείνη την εποχή, αλλά από την αριστερά γενικότερα...
  • Τον Σεπτέμβρη του 1996 και έχοντας η σκόνη από την «πτώση του τείχους» καταλαγιάσει, τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΝ εισπράττουν για πρώτη φορά μέρος της εκλογικής πτώσης του ΠΑΣΟΚ (-5,39%), αλλά και πάλι μικρό (+3,25% συνολικά).
  • Το 2000 επιβεβαιώνεται η τάση που άρχισε το 1993 και που θέλει τα ποσοστά του ΚΚΕ να κινούνται παράλληλα με αυτά του ΣΥΝ πλέον, (μειώνονται εδώ και των δύο), και όχι με του ΠΑΣΟΚ όπως συνέβαινε ως τότε. Θα δούμε αργότερα το γιατί.
  • Το 2004 μια από τα ίδια. ΚΚΕ και ΣΥΝ αυξάνουν οριακά τα ποσοστά τους, αλλά χωρίς να καρπώνονται κάτι ιδιαίτερο από την πτώση του ΠΑΣΟΚ (-3,24).
  • Το 2007 τόσο το ΚΚΕ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον, ανεβάζουν τα εκλογικά τους ποσοστά παράλληλα. (+2,26% και 1,78% αντίστοιχα)
  • Δύο χρόνια αργότερα, το 2009 σο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν μικρή (αλλά και πάλι παράλληλη) εκλογική κάμψη. (-0,61% και -0,44%)
  • Τον Μάη του ’12, έχουμε άνοδο τόσο του ΚΚΕ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Δυσανάλογη αλλά και πάλι παράλληλη.
Μόνο τον Ιούνη του ΄12 έχουμε αντίστροφη πορεία με την εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογική καθίζηση του ΚΚΕ, αλλά αυτό ήταν η εξαίρεση στον κανόνα.
Τον Γενάρη του ’15, ανεβάζουν τα εκλογικά τους ποσοστά, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΚΕ, ενώ στις ειδικές συνθήκες του ΟΧΙ που έγινε ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ του Σεπτέμβρη του ’15 είναι η δεύτερη φορά που μια οριακή έστω, άνοδος του ενός (ΚΚΕ) επιτυγχάνεται με παράλληλη πτώση του άλλου (ΣΥΡΙΖΑ).

-Πώς λοιπόν θεωρείται και μάλιστα σχεδόν σαν αυτονόητο από κάποιους, πως η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές θα μπορούσε να οφελήσει αντί να παρασύρει προς τα κάτω και το ΚΚΕ, όπως και έγινε τελικά (έστω και για 0,25%);

Αναλυτικά στο πινακάκι:
Εκλογές
ΚΚΕ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
1993
Εκτός βουλής
1996
2000
2004
2007
2009
2012
Μάης
2012
Ιούνης
2015
Γενάρης
2015
Σεπτέμβρης
2019

Βλέπουμε πως σταθερά, και με εξαίρεση δύο πολύ ιδιαίτερες (επαναληπτικές ουσιαστικά) εκλογικές αναμετρήσεις τον Ιούνη του ’12 και τον Σεπτέμβρη του ’15, τα εκλογικά ποσοστά ΚΚΕ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αυξομειώνονται παράλληλα από το 1993 μέχρι και σήμερα. Κατά συνέπεια η συλλογιστική του μοιράσματος των κομματιών μιας ενιαίας πίττας δεν έχει καμμία εφαρμογή εδώ. Μάλλον των συγκοινωνούντων δοχείων, των οποίων η στάθμη ανεβοκατεβαίνει παράλληλα έχει. Το γιατί θα το δούμε σε επόμενη συνέχεια....

9 σχόλια:

  1. Το ότι δεν ανεβάζει το ποσοστό του έχει να κάνει με την απήχηση της πρότασης του ΚΚΕ τρας. Τουλάχιστον εγώ μιλώντας με κόσμο αυτό καταλαβαίνω. Πέρα από το αν πεις για ΚΚΕ αισθάνεσαι κατευθείαν ο περίεργος της παρέας ο σοσιαλισμός έχει περάσει στην συνείδηση του κόσμου σαν κάτι που δοκιμάστηκε και απέτυχε. Το ανατολικό μπλοκ που αυτοδιαλύθηκε ουσιαστικά με ευθύνη της ηγεσίας του έχει μπει στη συνείδηση του κόσμου σαν κάτι αποτυχημένο, οπισθοδρομικό, που θα περιμένεις 1 ώρα στην ουρά για ένα ψωμί και τέτοια. Ολα αυτά τα στερεότυπα έχουν περάσει στον κόσμο ο οποίος δεν κοιτάει στο ΚΚΕ για λύση. Το πώς μπορεί να αλλάξεθ αυτό δεν ξέρω, αλλά κατά τη γνώμη μου αυτή είναι η αιτία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @experience:
      Αυτά σαφώς και παίζουν σοβαρότατο ρόλο.
      Δεν εξηγούν όμως τις εκλογικές μεταπτώσεις από το 1990 που ισχύουν, μέχρι και σήμερα.
      Κάτι άλλο θέλησα να πιάσω εδώ, και μάλλον αυτό θα γίνει στο β' μέρος του άρθρου

      Διαγραφή
    2. Εντάξει εγώ λέω κυρίως για το μετά το 2010 και το ξέσπασμα της κρίσης που κάποιοι λένε ότι σε συνθήκες κρίσης και αφού και ο σύριζα αποδείχτηκε ότι πουλούσε φούμαρα γιατί το ΚΚΕ δεν μεγαλώνει την εκλογική του βάση αλλά μένει κολλημένο στο 5 και κάτι %. Γιατί ο σύριζα πλέον έχει αλλάξει, δεν είναι ο σύριζα προ 2010

      Διαγραφή
    3. @experience:
      Μιλάω για αυτό στο 2ο μέρος που θα ανέβει σε λίγο

      Διαγραφή
    4. Η ουσια ολη ρε παιδια ειναι οτι "οταν ανεβαινει το εργταικο κινημα ανεβαινει και το ΚΚΕ ,αλλα και η σοσιαλδημοκρατια ,κι αυτο κινει το εκκρεμες το ΕΚ"

      Διαγραφή
  2. Ας μην τα βλέπουμε σχηματοποιημένα. Δεν ξέρω τι έγινε στις προηγούμενες αναμετρήσεις, πάντως αυτό που μας δυσκόλεψε τη συγκεκριμένη εκλογική μάχη ήταν η ακραία πόλωση, και η έξυπνη πολιτική ενσωμάτωσης που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ φορολόγησε άγρια όσους είχαν ένα εισόδημα ας πούμε αξιοπρεπές, για να μπορέσει να δώσει κάποια ψίχουλα στην ακραία φτώχεια. Οι τελευταίοι, φοβούμενοι ότι με ΝΔ θα έχαναν και αυτά τα ψίχουλα, το ριξαν ΣΥΡΙΖΑ, έστω και με βαριά καρδιά, ενώ κάποιοι απ'αυτούς κανονικά θα ψήφιζαν εμάς.

    Προλεκαλτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Προλεκαλτ:
      Επί μέρους στοιχεία, υπάρχουν να βρει κανείς.
      Αλλά έχω κατά νου κάτι πιο διαχρονικό, για το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά μάλλον.

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.