Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Κολομβία: -Μεταβαρκιζιανή "Δημοκρατία";

Ξημέρωσε στην Κολομβία μια μέρα, μετά από πάνω από μισό αιώνα, με το μεγαλύτερο αντάρτικο πλήρως αφοπλισμένο, γεγονός που γιορτάστηκε (!) με συμβολική εκδήλωση.

Στο μεταξύ 1.760 πολιτικοί κρατούμενοι αντάρτες των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας – Λαϊκός Στρατός (FARC – EP) πραγματοποιούν απεργία πείνας. Με απεργία πείνας συμπαραστέκεται σε αυτούς και ο Χεσούς Σάντριχ από την Γραμματεία της Οργάνωσης (που συμμετείχε και στις διαπραγματεύσεις στην Αβάνα). Οι απεργοί απαιτούν να εφαρμοστεί άμεσα η αμνηστία για τους 2.577 κρατούμενους αντάρτες, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία ειρήνης, που όμως παρότι έχουν περάσει 6 μήνες δεν έχουν απελευθερωθεί παρά ελάχιστοι αντάρτες. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών, όπως της καθηγήτριας Μέγια Αντράδε στην επαρχία Τσοκό, που δολοφονήθηκε την Παρασκευή και αποτελεί την έβδομη γυναίκα αγωνίστρια που δολοφονείται από τις αρχές της χρονιάς.
__________________
Δεν παριστάνω τον επαναστάτη του πληκτρολογίου, δεν φαντασιώνομαι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή την ένοπλη πάλη σε τόπους μακρινούς, δεν είμαι εγώ εκεί, αλλά δεν βρίσκω λόγο να «γιορτάσω» για τον «πλήρη αφοπλισμό».

Ούτε και για την κατάσταση που ανάγκασε τον διαπραγματευτή της οργάνωσης να μετατραπεί ξαφνικά από διαπραγματευτής σε απεργό πείνας μαζί με ακόμα 1760 πολιτικούς κρατούμενους που περιμένουν την απελευθέρωσή τους μετά την «συμβολική γιορτή».

Ούτε και για την έβδομη δολοφονία γυναίκας αγωνίστριας (χώρια οι άντρες;) από την αρχή της χρονιάς.
Πηγή: Διέξοδος

14 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς ξεκίνησε η σφαγή και θα συνεχιστεί χωρίς έλεος. Αυτή είναι πάντα η τραγική κατάληξη. Και επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. Μιλάμε για πραγματική τραγωδία. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνετε. Ποτέ και για κανένα λόγο δεν μπορεί το εργατικό λαϊκό κίνημα να εμπιστευτεί τους αστούς!

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. TRASH. Με ποιό σκεπτικό πιστέψανε οτι οι Καπιταλιστές θα εφαρμόσουνε τις Συμφωνίες που υπογράψανε όταν δεν υπάρχει κανένα τέτοιο παράδειγμα Πουθενά..... Τελικά ο Καρκίνος του Οπορτουνισμού προκαλεί τεράστια παράλυση.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Το να αποκαλείς "οπορτουνιστικό" ένα κίνημα που διεξάγει ένοπλο αγώνα εδώ και ...40 ολόκληρα χρόνια (2 γενιές ανταρτών δηλαδή αν καταλαβαίνεις για τι ακριβώς μιλάμε), ξεπερνάει τα όρια της ύβρης ακόμη και για εσένα.
      Και η άγνοια των καταστάσεων εδώ δεν είναι δικαιολογία, καλό θα ήταν να ρωτάμε να μάθουμε πράγματα κ καταστάσεις πριν πετάξουμε την ...σοφία μας!

      Για το σκεπτικό τους τώρα, και από αυτά που γνωρίζω.
      1)τα όπλα δεν τα παρέδωσαν στην Κολομβιανή κυβέρνηση (όπως εμείς καλή ώρα) αλλά στον ΟΗΕ.
      2)Οι εγγυήσεις για την τήρηση της συμφωνίας δεν βασίστηκαν στην καλή πίστη απέναντι στις κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά στις εγγυήσεις του ΟΗΕ κ τρίτων χωρών διαμεσολαβητών, μεταξύ αυτών και της Κούβας.
      Το ζήτημα τώρα είναι πόση θέληση έχει ο ΟΗΕ να επιβάλει την συμφωνία, και πόση δύναμη έχει η Κουβάνικη Δημοκρατία (γιατί θέληση έχει αποδείξει πως έχει) για να παρέμβει αποτελεσματικά υπέρ του FARC.
      Πολύ περισσότερο που σε περίπτωση πτώσης της κυβέρνησης Μαδούρο στην Βενεζουέλα, οι διεθνείς συσχετισμοί θα αλλάξουν προς το ακόμη χειρότερο.
      τα πράγματα πάντως δεν δείχνουν καλά...
      Αυτό για αρχή.

      Διαγραφή
    2. TRASH. Καλημέρα. Δεν αποκαλώ Οπορτουνιστές τους Συντρόφους που πολέμησαν για πάνω απο 50 χρόνια. Οπορτουνιστές αποκαλώ αυτούς που σίγουρα υπάρχουν και στην Κολομβία δεν πολέμησαν και σαμποτάρανε το Ανταρτικο. Επίσης την καταστροφική ζημιά που έφερε η Ανατροπή του Σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ 1953 1991 και η καταστροφικές συνέπειες κατα την γνώμη μου των ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ του Κ.Κ στην Κούβα που είχαν καταστροφικές συνέπειες στους Κολομβιανούς Συντρόφους. Και ας σκεφτούμε ποια θα ήταν η Κατάσταση σήμερα με την Χιλή Σοσιαλιστική το 1970 την Βενεζουέλα το 1998 και το Γκουαντάναμο το 1962. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Και κάτι για την Κυβέρνηση Μαδούρο. Νομίζω οτι τον λαό της Βενεζουέλας υπερασπιζόμαστε και όχι την Σοσιαλδημοκρατική Κυβέρνηση. Ασφαλώς και η Αντιπολίτευση στηρίζεται απο τους Αμερικάνους αλλά τον λαό στην Αγκαλιά τους τον Σπρώχνει η εξαθλίωση απο την Σημερινή κατάσταση. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. O OHE μετά την αντεπανάσταση έχει καταντήσει ένα φερέφωνο - εργαλείο των ιμπεριαλιστών.
      Εγώ πιστεύω ότι γενικά δημιουργήθηκε και από την κυβέρνηση ένα θετικό κλήμα, για να τους κάνουν να νομίζουν ότι άλλαξαν τα πράγματα, ότι αλλάζουν σελίδα κλπ.
      Επίσης σίγουρα 40 χρόνια ανταρτοπολέμου είναι πολλά, και κάποια στιγμή θέλεις να το λήξεις, θέλεις να πιστέψεις ότι μπορείς να το λήξεις. Με τη όρους όμως θα γίνει αυτό;
      Δεν τους έχω για χαζούς και δεν θέλω να τους έχω για χαζούς. Πιστεύω ότι είχαν προετοιμαστεί για τις θυσίες που θα έκαναν μετά την παράδοση, πιθανότατα με αντάλλαγμα μια ημιπαράνομη δράση από την εντελώς παράνομη που έχουν τώρα.

      Κώστας

      Διαγραφή
    5. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      1)Στο σχόλιο σου καθαρά αναφέρεις ως "οπορουνιστές" τους αντάρτες του FARC.
      Αν δεν μπορείς να εκφράσεις αυτό που θέλεις και σου βγαίνουν άλλα αντί άλλων, μην βιάζεσαι να γράψεις σχόλια.
      Νισάφι πια!
      2)Ανάφερα συγκεκριμένα τους διεθνούς συσχετισμούς που θα αλλάξουν αρνητικά στην περιοχή (τόσο για την Κούβα όσο και για το FARC) σε περίπτωση πτώσης της κυβέρνησης Μαδούρο.
      Αυτά που τσαμπουνάς εδώ (" τον λαό της Βενεζουέλας υπερασπιζόμαστε και όχι την Σοσιαλδημοκρατική Κυβέρνηση") τι δουλειά έχουν με αυτό που είπα εγώ;
      -Λόγια που δεν είπα στο στόμα πας να μου βάλεις;
      -Δεν ντρέπεσαι λιγάκι μεγάλος άνθρωπος να ξεπέφτεις σε τέτοιες τακτικές;

      Διαγραφή
    6. @Κώστας:
      Το σίγουρο είναι πως το ένοπλο μετά από 40 χρόνια είχε φτάσει σε τέλμα.
      Κοινώς είχε εξαντλήσει τα όρια ανάπτυξης του.
      Επίσης έχει κουράσει και τον ίδιο της Κολομβίας αυτή η κατάσταση μόνιμου εμφυλίου πολέμου επί 4 δεκαετίες.

      Από εκεί και πέρα τώρα, το περιοριστούν έστω και σε ημιπαράνομη δράση, από μια τεράστια πολιτική δύναμη που έλεγχε ως τώρα και αρκετά μεγάλο μέρος της χώρας, είναι σίγουρα ήττα.
      Το θέμα είναι πόσο ακριβά θα την πληρώσουν, και η δική μας εμπειρία επάνω σε αυτό είναι τραυματική.
      Είδομεν...

      Διαγραφή
    7. Αυτούς που σου ανέφερα αποκαλώ Οπορτουνιστές και όχι τους Κολομβιανούς Συντρόφους απο την αρχή. Δεν πάω να βάλω τίποτα στο στόμα σου που δεν είπες. Μη θυμώνεις χωρίς λόγο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    8. Σίγουρα μιλάμε για ήττα, και νομίζω εξ αρχής...
      Η επανάσταση πρέπει να είναι ένα γρήγορο και τελειωτικό χτύπημα στην αστική τάξη, όταν αυτή είναι αδύναμη και διασπασμένη.
      Από τη στιγμή που εγκλωβίζεσαι σε πόλεμο διάρκειας και φθοράς, έχεις ουσιαστικά χάσει και προσπαθείς να περισώσεις ότι μπορείς...

      Στο μόνο ενδεχόμενο που θα είχε προοπτική ο αγώνας του FARC ή όποιος αντίστοιχος αγώνας, θα ήταν αν ξεκινούσε ένα νέο παγκόσμιο ή τοπικό κύμα επαναστάσεων και αποσταθεροποίησης.

      Όπως και να έχει κάπως έτσι θα έληγε, αφού οι συσχετισμοί είναι αρνητικοί.
      Παρόλα αυτά, η παρακαταθήκη αυτού του αγώνα είναι κιόλας τεράστια. Άμα στην Ελλάδα το κίνημα παρέμεινε ζωντανό μέσα από την κληρονομιά του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ (10χρόνια), μπορούμε νομίζω να φανταστούμε την αναλογία.
      Καλό κουράγιο να έχουν οι σύντροφοι και καλή δύναμη.

      Πέθανε η Επανάσταση. Ζήτω η Επανάσταση!

      Κώστας

      Διαγραφή
  4. Διευκρινίζω πως όταν γράφω: "δεν είμαι εγώ εκεί", εννοώ δυο πράγματα: Πρώτο, ότι δεν είμαι ανάμεσα σε αυτούς που θα επωμιστούν τις άμεσες συνέπειες της όποιας εξέλιξης και απόφασης. Αυτό πχ ισχύει και για όσα έχουν γίνει ως τώρα, δεν είμαστε δηλαδή εμείς εδώ αυτοί που θα ζούσαμε τις συνέπειες είτε του αφοπλισμού είτε της συνέχισης της ένοπλης πάλης...
    Δεύτερο, είναι εντελώς γενική η ενημέρωση και ταυτόχρονα εντελώς αποσπασματική ως προς τις λεπτομέρειές της. Ακόμα και το ρεπορτάζ του ριζοσπάστη είναι πριν 8 μέρες και δεν ξέρουμε αν και τι έχει μεσολαβήσει από τότε ως τώρα.

    Κατά τα άλλα, και υπ' αυτούς τους όρους, ξέρω ότι όταν σε μια συμφωνία οι όροι της παραβιάζονται από το ένα μέρος (βλ. παράταση τη φυλακής, συνέχιση των δολοφονιών κλπ), τότε αντικειμενικά είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, και δεν επαρκεί η επίκληση κανενός "μερικού" ζητήματος ("κούραση", ΟΗΕ κλπ) για την εκτίμηση της κατάστασης, ούτε βέβαια και οι εύκολες πολιτικές κρίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παπουτσωμενος Γατος14 Ιουλίου 2017 στις 10:55 μ.μ.

    Εννοειται οτι ειναι ενας συμβιβασμος τυπου ''Βαρκιζας''

    Τι περιμενατε δηλαδη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.