Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Λ.Δ.Κορέας: Περήφανη απάντηση στις απειλές του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού*

Η Λ.Δ.Κορέας προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ να σταματήσουν «τη στρατιωτική τους υστερία» ή να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις, την ώρα που μια ομάδα κρούσης αμερικανικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού κατευθύνεται στην περιοχή ενώ η Πιονγκγιάνγκ γιορτάζει την «Ημέρα του Ήλιου», την 105η επέτειο από τη γέννηση του ιδρυτή της Κιμ Ιλ-Σουνγκ.

Εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα γεμάτα στρατιώτες είχαν παραταχθεί τα ξημερώματα κατά μήκος των όχθεων του Ταεντόνγκ, του ποταμού που διαρρέει την Πιονγκγιάνγκ προτού ξεκινήσουν να παρελαύνουν στην πόλη. Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν, ηγέτης της Λ.Δ. Κορέας, παρακολούθησε μαζί με τους συμβούλους του από την κεντρική πλατεία Κιμ Ιλ-Σουνγκ την παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν στρατιώτες και μπάντες του στρατού, ενώ παρουσιάστηκαν άρματα μάχης, διάφορα συστήματα εκτόξευσης πυραύλων και άλλα όπλα. Στόχος της παρέλασης, εκτός των εορτασμών για την «Ημέρα του Ήλιου», το επίσημο όνομα που έχει δοθεί στην ημέρα γέννησης του Κιμ Ιλ-Σουνγκ, παππού του σημερινού ηγέτη της Λ.Δ. Κορέας, είναι να στείλει και ένα μήνυμα στις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία για τη στρατιωτική ισχύ της χώρας.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Πιονγκγιάνγκ ενδέχεται με την ευκαιρία των εορτασμών να προχωρήσει στην εκτόξευση ενός ακόμη βαλλιστικού πυραύλου ή στην έκτη δοκιμή πυρηνικού πυραύλου. Στο μεταξύ ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία της Λ.Δ. Κορέας προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα είναι έτοιμη να ανταποδώσει με πυρηνικά όπλα σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση με τέτοια, λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως το «πρόβλημα» του βορειοκορεατικού πυραυλικού και πυρηνικού προγράμματος θα «αντιμετωπιστεί».

«Είμαστε έτοιμοι να ανταποδώσουμε σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, είμαστε έτοιμοι να ανταποδώσουμε σε οποιαδήποτε πυρηνική επίθεση με μια πυρηνική επίθεση», δήλωσε ο Τσε Ριόνγκ-χάε κατά τη διάρκεια μιας τελετής πριν από τη στρατιωτική παρέλαση.

Σε ανακοίνωσή του, που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο της Λ.Δ. Κορέας KCNA, ο στρατός της χώρας διαβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές βάσεις στη Νότια Κορέα, «όπως και τα αρχηγεία του Κακού», όπως το κτίριο της προεδρίας στη Σεούλ, «θα γίνουν σκόνη σε λίγα λεπτά» σε περίπτωση πολέμου. Σχολίασε μάλιστα ότι η «σοβαρή στρατιωτική υστερία» της κυβέρνησης Τραμπ έχει φτάσει «σε επικίνδυνα επίπεδα και δεν μπορεί πλέον να παραβλεφθεί». «Θα ληφθούν τα πιο σκληρά αντίμετρα εναντίον των ΗΠΑ και των ναυτικών τους δυνάμεων με τέτοιο ανηλεή τρόπο ώστε να μην επιτρέψουμε στους επιτιθέμενους να επιβιώσουν», μετέδωσε το KCNA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του γενικού επιτελείου του στρατού της Λ.Δ.Κορέας.

Σύμφωνα με αναλυτές του «38 North», ενός ιστότοπου που ασχολείται με τη Λ.Δ.Κορέας και βασίζεται σε πολλές πρόσφατες δορυφορικές φωτογραφίες, το σημείο πυρηνικών δοκιμών της Πούνγιε-ρι είναι «έτοιμο» να τεθεί σε λειτουργία. Η Λ.Δ.Κορέας έχει ήδη διεξάγει πέντε πυρηνικές δοκιμές, εκ των οποίων τις δύο πέρυσι. Στα τέλη Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου η χώρα εκτόξευσε τρεις βαλλιστικούς πυραύλους που έπεσαν στη θάλασσα της Ιαπωνίας. Οι ΗΠΑ απάντησαν στέλνοντας ένα αεροπλανοφόρο στην περιοχή, συνοδευόμενο από τρία αντιτορπιλικά που μπορούν να εκτοξεύουν πυραύλους και υποβρύχια, μια «αρμάδα», όπως την χαρακτήρισε ο πρόεδρος Τραμπ.
 ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP Πιονγκγιάνγκ,
Πηγή:mignatiou.com
*Ο τίτλος δικός μας
________
Update:

Για πόλεμο «ανά πάσα στιγμή» προειδοποιεί η Κίνα

Εν τω μεταξύ, η Κίνα προειδοποίησε σήμερα μπορεί «ανά πάσα στιγμή» να υπάρξει σύγκρουση, υπογραμμίζοντας πως δεν θα υπάρξει κανένας νικητής.

«Τελευταία έχουν αυξηθεί οι εντάσεις… και υπάρχει η αίσθηση ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει σύγκρουση ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi. «Αν προκύψει πόλεμος, το αποτέλεσμα είναι μια κατάσταση στην οποία όλοι θα χάσουν και δεν μπορούν να υπάρξουν νικητές».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Μαρκ Ερό, είπε πως οποιαδήποτε πλευρά προκαλέσει τη σύγκρουση «πρέπει να αναλάβει την ιστορική ευθύνη και να πληρώσει το αντίστοιχο τίμημα».

Ο ίδιος τόνισε πως είναι απαραίτητο να αποτραπεί το ενδεχόμενο η κατάσταση στην Κορεατική χερσόνησο να φτάσει σε μη αναστρέψιμη κατάσταση, ενώ τόνισε πως η βία δεν αποτελεί λύση για την κατάσταση στην Κορέα.

45 σχόλια:

  1. Αυτη ειναι η περηφανη σταση που πρεπει, απο εναν λαο που εχει τις τυχες στα χερια του. Αξιζει σεβασμος στη ΛΔ που αποφασιζει η ιδια το δρόμο της εναντια στον παγκοσμιο μπατσο. Ο λαος της ΛΔΚορέας εχει κάθε δικαιωμα στην αμυνα της και ας σκουζουν τα δυτικα μμε που τόσα χρονια ξερνουν ψεμματα και ανακρίβειες.

    Υγ. Αριστεριστές, αναρχομπαχαλοι, νεοφιλελεύθεροι, ακροδεξιοι και αλλοι υποκριτες αμερικανοπληκτοι ,κοιταξτε λιγο προς ΛΔΚορέα για να καταλαβετε στην πραξη και οχι στα λογια πως ειναι πραγματικα μια ανεξαρτητη χωρα που στεκεται στα ποδια της απο τον λαο της και μονο.
    Γιαννης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευχομαι οι δυναμεις του δυτικου φασισμου να παρουν ενα γερο μαθημα απο τον περηφανο λαο της βορειας κορεας , οσο για τα ελληνικα μεσα ενημερωσης αποδεικνυουν για αλλη μια φορα ποσο εμετικα και γκεμπελιστικα ειναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @george
    Οι δυτικοι φασιστες θα παρουν το μαθημα τους, αλλα θα επρεπε και τα ΚΚ διεθνως να δειχνουν την αλληλεγγυη τους στον δοκιμαζομενο λαο της ΛΔΚ, χωρις υποσημειωσεις, κατι που δεν γινεται και ειναι σταση κατώτερη των περιστασεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Δημ.:
      Αυτό (η αλληλεγγύη χωρίς υποσημειώσεις) θα έπρεπε να γίνεται όχι μόνο για την Λ.Δ.Κορέας (που στο κάτω-κάτω είναι και σοσιαλιστική χώρα), αλλά για οποιαδήποτε χώρα βρίσκεται στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας.

      Διαγραφή
    2. Αλληλεγγύη χωρίς υποσημειώσεις και στην πράξη, διοτί οι ανακοινώσεις δεν κανουν και πολλά.Παραέμεινε ήσυχη η πρεσβεία των δολοφόνων.

      Μαρτί

      Διαγραφή
    3. @Μαρτί:
      Αυτό μήπως να το συχετίζαμε περισσότερο με τον αντιαμερικανισμό που (και ελέω "αριστεράς") είναι είδος προς εξαφάνιση πλέον στην Ελλάδα, παρά με τις όποιες υποκειμενικές αδυναμίες του οργανωμένου κινήματος;

      Διαγραφή
    4. Ο Συριζα κάνει τη δουλειά του, ας κάνουμε και εμείς τη δική μας.Δεν είναι περίοδος αναζήτησης δικαιολογιών.Κούρασε πραγματικά το φόρτωμα των πάντων στον Συριζα.Είμαστε ΚΚ με χιλιάδες κόσμο κανένας Συριζα δεν μπορεί να μας σταματήσει.

      Μαρτί

      Διαγραφή
    5. @Μαρτί:
      Δεν είναι "αναζήτηση δικαιολογίας" η επισήμανση του προφανούς. Ο διάχυτος κάποτε αντιαμερικανισμός της ελληνικής κοινωνίας έχει πάει περίπατο. Και σαφώς είναι πολύ μεγάλες οι ευθήνες της "αριστεράς" για το πως από το "φονιάδες των λαών", φτάσαμε στο "οι αμερικάνοι είναι φίλοι μας και θέλουν το καλό μας", κ δεν βλέπω κάποιο λόγο οι ευθήνες αυτές να αποκρυβούν.

      Διαγραφή
  4. Τελικα ρε παιδια εγινε η εκτοξευση βαλλιστικου πυραυλου?Μπηκα στα διεθνη του του 902 και δεν εγραφε κατι -- ουτε καν ως ειδηση, οχι σχολιασμος(τα αστικα μεσα, απ την αλλη δεν τα εμπιστευομαι.

    Προλεκαλτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η υποκρισία των δυτικών – και δυστυχώς όχι μόνο – ΜΜΕ, έχει φτάσει στα όρια του θράσους.

    Από την μια οι ΕΠΑ, τεστάρουν σαν σε πεδίο βολής τα νέα τους όπλα, από πολυβόλα, τανκς μέχρι βόμβες-θηρία σε ξένη χώρα, σε ξένο έδαφος, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ουάσιγκτον, δήθεν για να αντιμετωπίσουν την isis, μια οργάνωση που οι ΙΔΙΟΙ χρηματοδοτήσαν και γιγάντωσαν.

    Από την άλλη, έχουμε μια Λαϊκή Δημοκρατία που «τόλμησε» να τεστάρει έναν πύραυλο στο έδαφος της, όχι για να επιτεθεί σε κάποιον , αλλά για να ενισχύσει την άμυνα της, όπως έχει κάθε δικαίωμα.

    Ποιος είναι άξιος κατακραυγής και καταδίκης των ενεργειών από τους 2;Σε έναν λογικό κόσμο, σε ένα κόσμο που σκέφτεται ελευθέρα, προφανώς και ο ιμπεριαλιστικός, βρώμικος, δολοφονικός χαρακτήρας των ΕΠΑ βγάζει μάτι. Στην πραγματικότητα των ΜΜΕ όμως σήμερα, η Β. Κορέα είναι η απόλυτη απειλή, μια πολεμοχαρής μηχανή, ο τρόμος και ο φόβος για τους φιλήσυχους ανθρώπους του πλανήτη σε αντίθεση με τους Αμερικάνους που μπαίνουν σε οποία χώρα θέλουν, την κάνουν τσιφλίκι τους, αμολάνε τα χημικά, βόμβες, πλουτώνια τους και δεν τρέχει τίποτα, we bomb for democracy να πούμε, μετα πάμε για κοκακολες και όλα καλά.
    Αυτή η απάθεια είναι τρομακτική, είναι τέτοια η στάση και της κοινωνίας μας σήμερα και ώρες –ώρες απορώ που χάθηκε όλος αυτός ο κόσμος που έβγαινε στον δρόμο για την Γιουγκοσλαβία. Χάθηκε στο δρόμο; μετανάστευσε; Ή μήπως το Αφγανιστάν πέφτει μακριά;

    …και ένας προβληματισμός: Η χρήση του juche ρε παιδιά και όλες οι πρακτικές που παράγει -καλά ή κακά, είναι γνωστές από το 1965, ίσως και νωρίτερα. Γιατί τώρα η κριτική; Γιατί τώρα η «απεμπόληση», τώρα που ακονίζει τα δόντια του ο ιμπεριαλισμός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η τήρηση στάσης αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης υπέρ της ΛΔ Κορέας, του συνολικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης αυτής, των συμφερόντων του λαού της είναι απολύτως αναγκαία!
    Αποδεικνύεται, δε, όλως ορθή και φρόνιμη η προ πολλών χρόνων απόφαση εκ μέρους των αρχών της ΛΔ Κορέας να αναπτυχθούν ισχυρά οπλικά συστήματα συμβατικής και μη αποτροπής μίας ενδεχόμενης πολεμικής ενέργειας.
    Επιβάλλεται η διαρκής επαγρύπνηση των οργανώσεων του λαϊκού φιλειρηνικού κινήματος.
    Εκτιμώ, δε, πως, μεγαλύτερος αριθμός εργαζόμενων αντιλαμβάνεται, βάσει των επιπτώσεων των δεκάδεων πλέον ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα επεμβάσεων των τελευταίων δεκαετιών, την ''πηγή'' των αληθινών απειλών, και ότι αυτή η ''πηγή'' δεν είναι η ΛΔ Κορέας. Όχι, βεβαίως, υπό τη δική μας, μαρξιστική - λενινιστική αντίληψη, αλλά συνιστά ένα θετικό στοιχείο.

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ως προς το ζήτημα της στάσης αρκετών ΚΚ έναντι των θέσεων και δράσεων της ΛΔ Κορέας.
    Θα αναφερθώ στην αντίστοιχη στάση του ΚΚΕ, την οποίαν γνωρίζω σαφώς λεπτομερέστερα.
    Οι δυνάμεις του ΚΚΕ, κατ' αρχάς, αντιτίθεται και είναι στην πρωμετωπίδα της οργάνωσης του φιλειρηνικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος σε διαχρονική βάση. Η οργάνωση εξαιρετικά σημαντικού κινήματος ενάντια στις επεμβάσεις σε Ιράκ, Αφγανιστάν και πρώην Γιουγκοσλαβία, μεταξύ άλλων, συνιστούν πολύ βασικά παραδείγματα. Παρά το γεγονός ότι, διαφωνεί και διαφωνούσε πλήρως με καθεστώτα και κυβερνήσεις που δέχθηκαν την ιμπεριαλιστική επίθεση. Κατά συνέπεια, η έκφραση διεθνιστικής αλληλεγγύης και υπέρ της ΛΔ Κορέας εκ μέρους του ΚΚΕ είναι δεδομένη, παρά το ότι, κατλα τη θέση του ΚΚΕ, οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής έχουν παλινορθωθεί και η ΛΔ Κορέας έπαυσε να αποτελεί σοσιαλιστικό κράτος. Το ΚΚΕ υπήρξε, εξάλλου, η μόνη κοινοβουλευτικά εκπροσωπούμενη πολιτική δύναμη η οποία κατήγγειλε ευθέως τις πολύ πρόσφατες επιθετικές, πολεμικού τύπου, ενέργειες εκ μέρους των ΗΠΑ σε Συρία και Αφγανιστάν.
    Προφανώς, αποτελεί στοιχείο προβληματισμού και θλίψης η καταφανής υποχώρηση του εγχώριου αντιιμπεριαλιστικού, διεθνιστικού κινήματος. Γεγονός το οποίο δεν εξηγείται μόνον από την απλουστευτική εκτίμηση ότι ο Ελληνικός λαός, στην πλειοψηφία του, ''ασχολείται'', πλέον, αποκλειστικά με ''οικονομικά θέματα''.

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Κ.:
      Εγώ δεν γνωρίζω δεν κάποια εκτίμηση του ΚΚΕ που να μιλάει για "καπιταλιστική παλινόρθωση", κ μάλιστα συντελεσμένη στην Λ.Δ.Κορέας.
      -Θα με κατατοπίσεις;

      Το λέω γιατί όχι μόνο δεν έχω ακούσει ποτέ κάτι ανάλογο, αλλά και γιατί η χώρα στα κομματικά μέσα αναφέρεται συνήθως με την συνταγματική ονομασία της (Λ.Δ.Κορέας) χωρίς εισαγωγικά, αστερίσκους, ή άλλους συπληρωματικούς χαρακτηρισμούς

      Διαγραφή
    2. σ. Trash, θυμάμαι και τη σχετική συζήτηση και τη συμφωνία των απόψεών μας στο εν λόγω πολύ ενδιαφέρον και σοβαρό ζήτημα.
      Πράγματι, τόσο στα κομματικά κείμενα όσο και στο σύνολο των μέσων εν. του ΚΚΕ αξιοποιείται ο όρος ''ΛΔ Κορέας'', και ορθά. Βέβαια, στο κείμενο των Θέσεων, στο σχετικό σημείο περί των κρατών που διαθέτουν πυρηνικό οπλισμό γίνεται η χρήση του όρου ''Βόρεια Κορέα'', ίσως και εκ παραδρομής.
      Ωστόσο, στο κείμενο του Λευτέρη Νικολάου, στελέχους του ΚΚΕ, μέλους του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κ.Ε. - εάν θυμάμαι σωστά την ιδιότητά του - στο πλαίσιο του Προσυνεδριακού, υπάρχει η έκφραση σαφούς προβληματισμού για το γεγονός ότι, και στην περίπτωση της ΛΔ Κορέας η τάση είναι προς παλινόρθωση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Για το ακριβές απόπασμα: http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9246012&textCriteriaClause=%2B%CE%9A%CE%9F%CE%A1%CE%95%CE%91

      Κ.

      Διαγραφή
    3. Το κυριότερο. Είχα παρευρεθεί, όλως πρόσφατα ενόψει των εργασιών του Συνεδρίου, σε πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ, στην οποίαν βασικός ομιλητής ήταν ο Γ. Μαρίνος, μέλος του Π.Γ. και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΕ. Προς το τέλος της συγκέντρωσης, ρωτήθηκε ως προς τις εξελίξεις στην περίπτωση του Βιετνάμ. Ανέφερε εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία, με αφορμή αυτήν την ερώτηση, επεκτάθηκε και στις τρέχουσες εξελίξεις και στις ΛΔ Κούβας, Κορέας και Κίνας.
      Ειδικά στην περίπτωση της ΛΔ Κορέας ανέφερε, κατ' αρχάς, ως απολύτως απαράδεκτη την κατάσταση σε επίπεδο εποικοδομήματος, την κατίσχυση της ''οικογενειοκρατίας'' και, πρωτίστως, το γεγονός της πλήρους απεμπόλησης του Μαρξισμού - Λενινισμού ως κυρίαρχης ιδεολογίας. Μάλιστα, μου προξένησε εντύπωση - το είπε με αρκετή οξύτητα - ανεφερε πως, το ΚΚΕ ''δεν ανέχεται'' να του στέλουν επιστολή με την οποίαν να του ζητάται ''ειδική τιμητική μνεία'' προς τον ''τάδε'' (υποθέτω, αναφερόταν είτε στον Κιμ Ιλ Σουνγκ είτε στον Κιμ Ιλ Γιουνγκ, δεν ονομάτισε καν). Θυμάμαι και την ακριβή διατύπωσή του: ''Εμείς είμαστε Μαρξιστές - Λενινιστές, δεν τα ανεχόμαστε αυτά!''. Ωστόσο, το κρίσιμης σημασίας μέρος είναι η τοποθέτησή του ως προς το οικονομικό πεδίο: κατ' αυτήν, στο έδαφος της ΛΔ Κορέας, όπως και και στη ΛΔ Βιετνάμ, έχουν λειτουργήσει ''ειδικές οικονομικές ζώνες'' στις οποίες επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες παροχής εργασίας. Το θέμα αυτό, θυμάμαι, το είχαμε συζητήσει ως προς την περίπτωση της ΛΔ Κορέας σε παλαιότερη ανάρτηση αυτού του ιστολογίου.
      Βέβαια, δεν υπήρξε η ρητή αναφορά ότι η ''ΛΔ Κορέας είναι καπιταλιστικό κράτος'', αλλά συνάγεται, εκτιμώ, με αρκετή ασφάλεια. Ή, έστω, ότι, κατά την εκτίμηση του ΚΚΕ, ακόμη και εάν δεν έχουν επικρατήσει οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, η τάση αυτή είναι υπαρκτή και ανεπίστρεπτη.
      Πιστεύω, δε, πως δεν πρόκειται για δηλώσεις ''μεμονωμένων στελεχών''. Ούτως ή άλλως, στην περίπτωση του ΚΚΕ, ακόμη και το πλέον ''χαμηλόβαθμο'' μέλος δεν αποκλίνει σε δημόσιες εκδηλώσεις, ειδικά σε βασικά θέματα. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για δύο στελέχη με ιδιότητα μέλους του Π.Γ. και της Κ.Ε. Και μάλιστα, είναι και οι πλέον ''ειδικοί'', ως δυναμικό του Τμήματος των Διεθνών Σχέσεων.

      *Συνολικά η τοποθέτηση Μαρίνου ήταν όλως ενδιαφέρουσα και για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΔΚΚ και για τις περιπτώσεις των αναφερόμενων κρατών. Δυστυχώς, δεν καταγράφηκε σε βίντεο το συγκεκριμένο απόσπασμα.

      Κ.

      Διαγραφή
    4. @Κ.:
      Λες:
      "υπάρχει η έκφραση σαφούς προβληματισμού για το γεγονός ότι, και στην περίπτωση της ΛΔ Κορέας η τάση είναι προς παλινόρθωση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής"

      Είναι κατανοητό νομίζω πως η απόσταση που πρέπει να διανυθεί ανάμεσα σε αυτό που λες εδώ και στην εκτίμηση πως μιλάμε για χώρα με, ήδη συντελεσμένη καπιταλιστική παλινόρθωση, η διαφορά είναι χαώδης.

      Η κριτική επίσης στον σοσιαλισμό που οικοδομείται στην Λ.Δ.Κορέας, δεν τον κάνει λιγότερο σοσιαλισμό, πολύ δε περισσότερο που με καθαρά οικονομικά κριτήρια, η Κούβα έχει πολύ περισσότερες παραχωρήσεις και πολύ πριν την Λ.Δ.Κορέας, αλλά δεν άκουσα ποτέ κάποιον από το Κόμμα να την χαρακτηρίζει ως "καπιταλιστική χώρα".
      Ούτε για την Λ.Δ.Κορέας έχω ακούσει(ή πολύ περισσότερο διαβάσει) κάτι τέτοιο.
      Το έχω ακούσει (κ διαβάσει) για τις Λ.Δ.Κίνας και Βιετνάμ, αλλά όχι για την Κορέα.

      Και επί της ευκαιρίας να πω και κάτι για τις "τάσεις".
      Οικονομικά, οι τάσεις παλινόρθωσης στην ΕΣΣΔ υπήρχαν από την δεκαετία του '50.
      Από όσο ξέρω, το ΚΚΕ λέει πως η ΕΣΣΔ ήταν σοσιαλιστική (με όλες τις αδυναμίες και τις στρεβλώσεις του σοβιετικού σοσιαλισμού) μέχρι το 1989, και δεν ασπάζεται ούτε τις τροτσκιστικές θεωρίες περί "κρατικού καπιταλισμού", ούτε τις Μαοϊκές περί "σοσιαλιμπεριαλισμού".

      Φαντάζομαι πως τα ίδια κριτήρια ισχύουν και τις υπάρχουσες Λ.Δ....

      Διαγραφή
    5. Συμφωνώ, εν πολλοίς με τις τελευταίες παρατηρήσεις σου. Και τείνω να συγχυστώ, διότι και τις δικές σου αναλύσεις σ. Trash εμπιστεύομαι - και το τελευταίο σχόλιό σου είναι ορθό - αλλά και τις θέσεις και εκτιμήσεις του ΚΚΕ, συγκροτημένες βάσει συγκεκριμένης μεθοδολογίας και με τρόπο συλλογικό. Όταν μάλιστα προέρχονται από το ''καθ' ύλην αρμόδιο όργανο'', τον επικεφαλής του Τμήματος των Διεθνών Σχέσεων, συμμετέχοντα στο σύνολο σχεδόν των συναντήσεων των ΚΚ κλπ. Είναι αλήθεια ότι στην τοποθέτηση Μαρίνου την οποίαν επικαλούμαι, η περίπτωση της ΛΔ Κορέας ''ομαδοποιήθηκε'' με αυτές των ΛΔ Κίνας και Βιετνάμ, δηλαδή στα καπιταλιστικά κράτη. Ενώ η περίπτωση της ΛΔ Κούβας αναφέρθηκε σε διαφορετικό πλαίσιο, ως το εναπομείναν σοσιαλιστικό κράτος. Με επανάληψη, βέβαια, της έντονης κριτικής ενάντια στις μεταβολές την οποίαν καταθέτει το ΚΚΕ για τις εξελίξεις στη ΛΔ Κούβας. Αυτή η ''ομαδοποίηση'' ήταν σαφής, νομίζω. Βάσει αυτών κατέληξα να κρίνω τη ΛΔ Κορέας ως καπιταλιστικό κράτος. Σε συνδυασμό με παρατηρήσεις της Φρ. Μεγαλούδη (υπό αστική οπτική βέβαια), κατά τις οποίες, ακόμη και σε παραγωγικές μονάδες με συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, μόνο τύποις έχει διατηρηθεί η κρατική - συλλογική ιδιοκτησία και, στην ουσία, η εκάστοτε διοίκηση λειτουργεί ως ιδιοκτησία.
      Σωστά αναφέρεις όσα έχεις διαβάσει περί των καταστάσεων σε Κίνα και Βιετνάμ και όχι για το κράτος της ΛΔ Κορέας. Ωστόσο, συνεκτιμώ και το γεγονός ότι, για πρώτη φορά υπάρχουν αναφορές σε τοποθετήσεις στελεχών του ΚΚΕ ως προς τις εξελίξεις στην οικονομική βάση της ΛΔ Κορέας. Έως και πολύ πρόσφατα, οι όποιες αναφαορές εξαντλούνταν στο ζήτημα της μορφής του εποικοδομήματος και στην απολύτως ορθή και επιβεβλημένη προβολή της διεθνιστικής αλληλεγγύης στις αρχές και το λαό της ΛΔ Κορέας.

      Κ.

      Διαγραφή
    6. @Κ.:
      Εγώ θα επιμείνω στο γεγονός πως είναι άλλο να μιλάς για στρεβλώσεις ή υποχωρήσεις, και άλλο για συντελεσμένη καπιταλιστική παλινόρθωση. Η διαφορά είναι ποιοτική και τεράστια.

      Διαγραφή
    7. Σωστά. Μόνο που η περιγραφή Μαρίνου περί υποχωρήσεων και υπονόμευσης των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής ισχύει για τη ΛΔ Κούβας. Αντιθέτως, στις περιπτώσεις των ΛΔ Κίνας, Βιετνάμ αλλά και Κορέας οι αναφορές που έγιναν παρέπεμπαν σε κράτη με καπιταλιστική παλινόρθωση. Ωστόσο, όπως όφειλε βέβαια, επισήμανε την τεράστια σημασία και προσφορά των αγώνων του Κινεζικού και του Κορεατικού λαού. Νομίζω είναι δεδομένη η διεθνιστική υποστήριξη προς το κράτος, την κυβέρνηση και το λαό της ΛΔ Κορέας τόσο εκ μέρους του ΚΚΕ όσο και εκ μέρους ενός εκάστου των μελών και των οπαδών του. Ανεξαρτήτως της κρίσης περί του σοσιαλιστικού ή μη χαρακτήρα της οικονομίας κλπ.
      Το στοιχείο της σχετικά πολύ σύντομης (χρονικά) απεμπόλησης της Μ-Λ κοσμοθεωρίας από τη θέση της κυρίαρχης ιδεολογίας στη ΛΔ Κορέας οφείλει να προβληματίσει, πιστεύω.

      *Είναι αυτονόητο πως, θα επιθυμούσα να είναι η δική σου εκτίμηση η ορθή.

      Κ.

      Διαγραφή
    8. @Κ.ται
      Εγώ βλέπω πως ακόμη και ο σημερινός "Ρ" ενώ μιλάει για "Κίνα" (και όχι για Λ.Δ.Κίνας), αναφέρεται σταθερά στην "Λ.Δ.Κορέας".
      Κανονικά αυτό αρκεί, εφόσον δεν υπάρχει καμμία γνωστή ανάλυση από τον "Ρ" ή την ΚΟΜΕΠ, που να μιλάει για συντελεσμένη καπιταλιστική παλινόρθωση στην χώρα.
      Και τείνω να παίρνω τα γραπτά στα σοβαρά, γιατί ο προφορικός λόγος είναι εύκολο να υποπέσει και σε ατοπήματα.

      Από εκεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να κατηγορήσει για "απεμπόληση της Μ-Λ κοσμοθεωρίας" τον καθένα, αλλά παραπέμπω στο σχόλιο που ήδη έκανα εδώ:
      http://fadomduck2.blogspot.com/2017/04/blog-post_15.html?showComment=1492585128098#c3364285242203683979

      Διαγραφή
  8. 1.Με έχει καλύψει ο σ. Μαρίνος σε όσα αναφέρει σχετικά με την κατάσταση στο ΔΚΚ και δυστυχως αποδεικνυεται ότι η θεωρητικη καταρτιση και αναλυση που οφειλει να κανει κάθε ΚΚ ώστε να καθοριστουν τα ορθα καθηκοντα, είναι μια διαδικασια που εχει περασει σε δευτερη μοιρα. Αλοιμονο τωρα εάν το 2017 μιλαμε ακομα για σταδια, συγκλισεις, διαχείριση του καπιταλισμού και ειρηνικη συνύπαρξη. Όλα αυτά είναι λυμενα εδώ και δεκαετιες, μονο οποιος δεν θελει, δεν καταλαβαινει . Παραθετω και την ωραια παράγραφο από το κειμενο του Λευτέρη Νικολάου που σταρατα και χωρις υπεκφυγες λεει το προφανες: «Βεβαίως, οι κομμουνιστές δεν είναι αλάνθαστοι. Κρίνονται από το πόσο γρήγορα μπορούν να εντοπίσουν και να διορθώσουν τα λάθη τους. Λάθη όμως που διαπράττονται επί των νομοτελειών της σοσιαλιστικής επανάστασης και οικοδόμησης, αποτελούν λάθη αρχών που οδηγούν σε παρέκκλιση.»

    2.“Η κριτική επίσης στον σοσιαλισμό που οικοδομείται στην Λ.Δ.Κορέας, δεν τον κάνει λιγότερο σοσιαλισμό, πολύ δε περισσότερο που με καθαρά οικονομικά κριτήρια, η Κούβα έχει πολύ περισσότερες παραχωρήσεις και πολύ πριν την Λ.Δ.Κορέας, αλλά δεν άκουσα ποτέ κάποιον από το Κόμμα να την χαρακτηρίζει ως "καπιταλιστική χώρα".”

    Το σκεπτικο αυτό θα ηταν σωστο εφοσον μιλαμε για παρομοιες περιπτωσεις με ιδια ιδεολογια. Στην Κουβα εχουμε σαφεις σοσιαλιστικες σχεσεις παραγωγης, απουσια ατομικής ιδιοκτησίας, κοινωνικοποιημένη παραγωγή, ακομα και εάν υπαρχουν ενδειξεις σε καποια κομματια της οικονομιας – κατά αποκλειστικοτητα στον τουριστικο κλαδο – ότι παρουσιαζεται παλινορθωση καπιταλιστικων σχεσεων και μικρης εμπορευματικης παραγωγης. Με λιγα λογια η Κουβα ηταν και παραμενη σοσιαλιστικη.

    Αντιθετα στην Κορεα δεν μπορουμε να πουμε κατι τετοιο. Η κοινωνικοποιηση των σχεσεων παραγωγης , η ανάπτυξη του τρόπου παραγωγής που συντελειται, αν και όπως συντελειται και ο κοινωνικος χαρακτηρας της εργασιας είναι υπο αμφισβητιση εφοσον δεν εχουμε στοιχεια που να αποδεικνύουν ένα σαφές σοσιαλιστικο μοντελο παραγωγης αλλα το κυριωτερο είναι ότι οι ιδιοι οι Κορεατες δεν μιλανε για ΜΛ αλλα για Κιμιλσουνγκισμό. Η διαφορα αντιληψης αναμεσα στις δυο ιδεολογιες – και δεν μιλαω καν για ρευμα, ουτε για «τοπικες ιδιομορφιες»- είναι προφανης και αυτή η διαφορα ενισχυεται και από την επιβολη της οικογενειοκρατιας. Με λιγα λογια η Κορεα δεν μπορει να είναι σοσιαλιστικη χωρις ΜΛ και μονο από ένα δηθεν σοσιαλιστικο μοντελο παραγωγης το οποιο καλλιστα μπορει να ονομαστει «κρατικος καπιταλισμος».

    Σε αντιθετη περιπτωση, θα πρεπει καποιος να εξηγησει πολύ πειστικα, σε 150 χρονια Μαρξισμου , πως (αν) είναι δυνατον να λεμε ότι οικοδομειται Σοσιαλισμος σε μια χωρα χωρις καν αναφορα στην ταξικη πυξιδα του ΜΛ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @drazen:
      Δεν ξέρω με ποιά κριτήρια, μπορεί μια χώρα με κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής και κεντρικό σχεδιασμό στην οικονομία να μην θεωρείται σοσιαλιστική.
      Μαρξιστικά, τα κριτήρια είναι αυτά.

      Δεν γνωρίζω επίσης, και το επαναλαμβάνω, κάποια θέση του ΚΚΕ να λέει πως η Λ.Δ.Κορέας έχει καπιταλισμό, ενώ αυτό που λες συγκριτικά με την Κούβα είναι εντελώς άτοπο.
      Ενδεικτικά αναφέρω πως στην Κούβα υπάρχει(έστω και μικρή) ανεργία, πράγμα ασύμβατο με οποιαδήποτε μορφή σοσιαλισμού, ενώ στην Λ.Δ.Κορέας όχι.

      Από εκεί και πέρα τώρα, αν αντί να κοιτάξουμε την ουσία της οικονομίας μιας χώρας, μείνουμε στο επίπεδο των διακηρύξεων, εγώ θα θυμίσω πως η μία χώρα (Κορέα) ονομάζεται "Λαϊκή Δημοκρατία", ενώ η άλλη (Κούβα) απλά "Republic".
      Αλλά φυσικά αυτά δεν είναι κριτήρια.

      Κατά τα λοιπά, όποιος έχει όρεξη να ψειρίζει τις όποιες ιδεολογικές παρεκκλίσεις μια μικρής σοσιαλιστικής χώρας, την ώρα που αυτή ετοιμάζεται να δεχτεί την επίθεση της πιο φονικής ιμπεριαλιστικής μηχανής στην ιστορία της ανθρωπότητας, ας τα βρει με την συνείδηση του...

      Διαγραφή
    2. @drazen:
      Υ.Γ.
      "οι ιδιοι οι Κορεατες δεν μιλανε για ΜΛ αλλα για Κιμιλσουνγκισμό"
      Οπότε να υποθέσω πως τα παρακάτω πορτραίτα στα γραφεία του ΕΚΚ, είναι μάλλον του μπαμπά-στρουμφ και του Βενιζέλου;
      https://www.flickr.com/photos/kernbeisser/2449844327
      https://www.flickr.com/photos/josephferris76/6134532299
      http://shonellerton.com/wp-content/uploads/articles/travel/asia/north-korea/article_north_korea_1002708.jpg

      Δεν ξέρω που πάτε και τα βρίσκετε αυτά ρε παιδιά, πραγματικά δεν ξέρω....

      Και για να μην ξανανοίγουμε την ίδια συζήτηση:
      https://fadomduck2.blogspot.gr/2014/01/blog-post_13.html

      Διαγραφή
  9. Trash
    Ακουω με ενδιαφερον και συμφωνω στην εξης παρατηρηση.
    Οτι εφοσον η ΕΣΣΔ θεωρουνταν και σωστα σοσιαλιστικη μετα το '50 παρολο που ενισχυονταν η εμπορευματικη παραγωγη και η ομαδικη ιδιοκτησια τοτε δεν μπορουμε να κρινουμε την Κουβα και την ΛΔ Κορεας με αλλα μετρα και σταθμα.
    Εξαλλου οπως σωστα ειπες το ιδιο το κομμα εχει αναφερθει σε ενισχυση των καπιταλιστικων σχεσεων σε βαρος των σοσιαλιστικων και μιλαει για πορεια που στο παρελθον οδηγησε σε παλινορθωση. Δεν εχει πει οτι αυτες οι χωρες ειναι πλεον καπιταλιστικες.
    Βεβαια και καπιταλιστικες να ηταν αυτο δε θα εμποδιζε το κομμα να εκφρασει την αλληλεγγυη του οπως εχει κανει σε Γιουγκοσλαβια, Αφγανισταν , Ιρακ, Συρια , Λυβιη ,Βενεζουελα και οποια χωρα διαχρονικα χτυπηθηκε ή απειληθηκε απο τον ιμπεριαλισμο.
    Ωστοσο δε θα πρεπει να λαβουμε υποψη μας και εμεις και τα κομματα σε Κουβα και ΛΔΚορεας την πειρα της ΕΣΣΔ?
    Δηλαδη πρεπει σημερα με την πειρα του 20ου αιωνα να εθελοτυφλουμε και να μην φερνουμε αντιρησεις οταν το ΚΚΚουβας λεει οτι εφαρμοζει κατι σαν τη ΝΕΠ και οτι το εχει υπο ελεγχο (κατι που απο οσα μου εχουν πει φιλοι που ταξιδεψαν προσφατα δεν ισχυει για κανενα λογο)και οτι δε θα υπαρξει παλινορθωση οταν βλεπουμε Ρωσικα και αλλα μονοπωλια να επενδυουν σε στρατηγικοτατους τομεις της οικονομιας πλεον και οχι απλα στον τουρισμο. Πρεπει να εθελοτυφλουμε οταν διαβαζουμε σε προσφατο βιβλιο για την ΛΔΚορεας απο μια οχι κακοπροαιρετη γυναικα οτι η ΛΔΚορεας κανει βηματα τα τελευταια χρονια προς την ελευθερη αγορα?
    Αλληλεγγυη ειναι να το βουλωσουμε μπροστα σε αυτα ή να πουμε ανοιχτα και συντροφικα την αποψη μας? Αν βλεπεις ενα φιλο σου να τραβαει προς το γκρεμο δε θα του το πεις?
    Απο ποτε στα κατω κατω η κριτικη αναμεσα στα ΚΚ θεωρειτε κακο πραγμα και ελειψη αλληλεγγυης?
    Ή εχουμε την εντυπωση οτι τα κομματα που εχουν αλλες προσεγγισεις απο το ΚΚΕ δεν τις παλευουν με καθε τροπο και μεσο? Αυτες οι προσεγγισεις και οι δεξιες παρεκλισεις κατ'εμε του ΚΚΚουβας δεν εχουν παιξει αρνητικο ρολο στα υπολοιπα ΚΚ της λατινικης αμερικης?
    Η δεξια στροφη του ΚΚΠορτογαλιας δεν εχει παιξει ρολο στα ΚΚ της Ευρωπης? Το ΑΚΕΛ δεν εχει παιξει αρνητικο ρολο ή το ΚΚΚινας δεν παιζει το δικο του παιχνιδι και δεν επηρεαζει αλλα κομματα? Το ΚΚΕ, το ΚΚΜεξικου,το ΚΚΤουρκιας, το ΚΕΚΡ και αλλα πολλα κομματα που κατ'εμε εχουν πιο σωστη γραμμη δεν πρεπει να την παλεψουν με καθε τροπο?

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ratm:
      Η συντροφική κριτική είναι ένα πράγμα.
      Η ισοπέδωση (να λες πως η Λ.ΔΚορέας π.χ δεν είναι Λ.Δ. π.χ.) είναι ένα άλλο.

      Και βέβαια πάντα παίζει σημαντικό ρόλο και το μομέντουμ της κριτικής, που σίγουρα δεν είναι το πιο κατάλληλο (για να το πω όσο πιο κομσά μπορώ) όταν ο θείος Σαμ ετοιμάζεται να ισοπεδώσει μια χώρα, και πολλή περισσότερο μια χώρα (με όλη την κριτική που μπορεί να της ασκήσει κάποιος) σοσιαλιστική.

      Κοίτα ας πούμε λίγο την συζήτηση εδώ. Σε άρθρο που αφορά επικείμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Λ.Δ.Κορέας, ξαφνικά μπαίνει θέμα εάν είναι καν ...σοσιαλιστική!

      Αν αυτό το δεχτούμε, τότε πολύ φοβάμαι θα ξανακούσουμε τις γνωστές ιντερνετικές φωνές που θα μιλάνε για "ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις" και τα "εμείς δεν διαλέγουμε ιμπεριαλιστή", την ώρα που η μία εκ των δύο εναπομείνατων σοσιαλιστικών νησίδων στον κόσμο θα σβήνει από τον χάρτη.

      Θεωρώ λοιπόν, πως την ώρα που προέχει η αλληλεγγύη, το να μπαίνουν τέτοια ζητήματα, είναι τουλάχιστον αποπροσανατολιστικό, και δεν γίνεται πάντα (ούτε από όλους) με καλές προθέσεις.

      Μόνο και μόνο δηλαδή πως φτάσαμε κάτω από την συγκεκριμένη ανάρτηση να κουβεντιάζουμε όχι το πως θα δείξουμε την αλληλεγγύη μας στον ηρωικό Κορεάτικο λαό, αλλά το εάν συμφωνούμε ή όχι π.χ. με το Τζούτσε, δείχνει ακριβώς το άκαιρο μιας τέτοιας συζήτησης, αλλά και το πόσο βολική μπορεί να είναι αυτή την στιγμή στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

      Κατά τα λοιπά, η συγκεκριμένη συζήτηση έχει ξαναγίνει αρκετές φορές εδώ, και έχει ένα ενδιαφέρον να ξανακοιτάξει κάποιος, τόσο τα σχετικά άρθρα, όσο και τα σχόλια που τα συνοδεύουν.

      Διαγραφή
    2. @ratm:
      Όταν έκανα λόγο για "τις γνωστές ιντερνετικές φωνές", εννοείται πως δεν αναφερόμουν σε εσένα...

      Διαγραφή
    3. σ. Trash,
      Ούτε ο σχολιαστής ''drazen'' ούτε εγώ τοποθετούμαστε με κακή πρόθεση. Το ακριβώς αντίθετο, εκτιμώ. Σε προσωπικό επίπεδο, το τελευταίο διάστημα (με αξιοποίηση υλικού και από το παρόν ιστολόγιο), έθεσα προβληματισμούς και επέλεξα τη σαφέστατη υποστήριξη των αποφάσεων της ΛΔ Κορέας, στο πλαίσιο του δικού περίγυρου. Νομίζω, δε, πως ''επέφερα'' και ορισμένα αποτελέσματα, έστω σε ένα - δύο άτομα.
      Επιπλέον, δεν πιστεύω πως βλάπτεται η ενότητα των κομμουνιστικών δυνάμεων υπέρ των δράσεων της ΛΔ Κορέας από την έκφραση έστω και σοβαρών προβληματισμών από κομμουνιστές στο παρόν ιστολόγιο ή σε οποιοδήποτε άλλο ανάλογο.
      Τάσσομαι με το ''πνεύμα'' των παρεμβάσεων του ''ratm'' επίσης. Το ζήτημα του πολιτικοϊδεολογικού και οργανωτικού κατακερματισμού μεταξύ των ΚΚ διεθνώς αποτελεί τροχοπέδη τεράστιων διαστάσεων.
      Ειδικά, τα δύο εναπομείναντα κυβερνώντα ΚΚ σε ΛΔ Κούβας και Κορέας έφεραν και φέρουν ιδιαίτερα αυξημένο βάρος. Αντί να ανταποκριθούν στο βάρος της προσπάθειας ανασύνταξης του ΔΚΚ, τόσο σε επίπεδο ιδεολογικό όσο και οργανωτικό - ακόμη και προς πρακτικής φύσης όφελος των δύο αυτών κρατών - επέλεξαν εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις κλπ. Θα έχεις απόλυτο δίκαιο να μου επισημάνεις, εκ νέου, ότι αυτό το ζήτημα κείται εκτός θέματος ανάρτησης.
      Απλώς, δεν ''μπορεί'' διαρκώς να ζητείται εκ μέρους του ΚΚΕ η έκφραση διεθνιστικής αλληλεγγύης (με πολιτικούς και υλικούς όρους) και η κατάσταση σε επίπεδο ΔΚΚ να παραμένει απαράλλαχτη (διευκρινίζω, δεν αναφέρομαι, ασφαλώς, σε εσένα στο ''ζητείται''). Επί παραδείγματι, ΚΚ τα οποία λαμβάνουν ενεργά μέρος στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία επέλεξαν τη ρητή εκλογική, τουλάχιστον, υποστήριξη προς δυνάμεις ρεφορμιστικές και εμφανώς σοσιαλδημοκρατικές - αναφέρομαι στον Πόλο για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία και στο Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας. Κόμματα, δηλαδή, τα οποία ανήκουν ενεργητικά στην πλέον προωθημένη και συνεπή πολιτική συμμαχία ΚΚ διεθνώς! Πρόκειται για κατάσταση η οποία μου προκαλεί βαθιά θλίψη και απογόητευση.
      Μία ακόμη παρατήρηση και μέσω αυτής ολοκληρώνω την εκτός θέματος παρέμβασή μου. Ανέφερες σε προηγούμενες τοποθετήσεις σου ότι, είναι διαφορετική η κατάσταση πλήρους παλινόρθωσης των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής με αυτήν της εμφάνισης και περιορισμένης μόνο εμφάνισής τους σε συνθήκες σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Η θέση αυτή είναι από θεωρητική και μεθοδολογική οπτική σωστά, αναμφιβόλως. Ωστόσο, ποια η βαθύτερη σημασία αυτού του ζητήματος; Δηλαδή, μας αρκεί, λόγου χάριν, να γνωρίζουμε ότι στην παρούσα φάση στη ΛΔ Κούβας επικρατεί Σοσιαλισμός, όταν όμως γνωρίζουμε ταυτόχρονα ότι αποτελεί ζήτημα χρόνου η πλήρης επικράτηση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δυστυχώς;
      Βάσει αυτών, εκτιμώ απεριόριστα τη δράση και τις προγραμματικές θέσεις ΚΚ όπως του ΚΚΕ, του ΚΚ στην Ιταλία, στη Βενεζουέλα, του ΚΚΛ στην Ισπανία και των περισσότερων κομμάτων - μελών της Πρωτοβουλίας.

      Κ.

      Διαγραφή
    4. @Κ.:
      Απλά εγώ απέναντι στο "η Λ.Δ.Κορέας δεν είναι σοσιαλιστική", και την συγκεκριμένη χρονική στιγμή της διατύπωσης του (όχι από το ΚΚΕ, επαναλαμβάνω πως δεν έχω δει πουθενά τέτοια θέση, αλλά έχω ρωτήσει και ευθέως για το ζήτημα) είμαι πολύ καχύποπτος.

      Και είμαι καχύποπτος για τον λόγο που ανάφερα παραπάνω.
      Πως από εκεί μέχρι το να φτάσεις στο "όλοι ιμπεριαλιστές είναι και δεν μου καίγεται καρφί και τους κάνουν την χώρα οικόπεδο οι αμερικάνοι" (αφού εμείς "δεν διαλέγουμε ιμπεριαλισμό" υποτίθεται), η απόσταση είναι λιγότερο από ένα τσιγάρο δρόμος...

      Διαγραφή
    5. @Κ.:
      Να επαναλάβω εδώ πως η συντροφική κριτική ανάμεσα σε αδελφά κόμματα, είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα από την επιβεβλημένη και άνευ όρων αλληλεγγύη σε μια χώρα (και πόσο μάλλον σοσιαλιστική χώρα) που δέχεται ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση.

      Και επισημαίνω εδώ τον κίνδυνο για τους καλόπιστους ανθρώπους, πως πολλές φορές η ανάδειξη της συζήτησης για το πρώτο ζήτημα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μια καλή πρόφαση (από κάποιους άλλους μη-καλόπιστους), για να μην ανοίξει ποτέ η κουβέντα για το δεύτερο...

      Διαγραφή
    6. Ναι, έχεις δίκαιο, μία προφορική τοποθέτηση είναι ''ευάλωτη'' σε ατοπήματα. Επίσης, οι τοποθετήσεις τις οποίες επικαλέσθηκα προηγήθηκαν χρονικά της όξυνσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας εναντίον των αρχών και του λαού της ΛΔ Κορέας - πράγματι, ωστόσο, δεν είναι και ο πλέον κατάλληλος χρόνος για τη συζήτηση επί του θέματος της εφαρμογής ή μη Σοσιαλισμού κλπ. Αναγνωρίζω, επίσης, το προφανές ότι, το ΚΚΕ δε διαθέτει ακόμη μία ολοκληρωμένη σχετική επεξεργασία. Ούτε προέβλεψα ότι μία πρόταση την οποίαν χρησιμοποίησα στο πρώτο σχόλιό μου θα προκαλούσε την ''εκκίνηση'' τέτοιου ''πολυήμερου'' διαλόγου!
      Η έκφραση αλληλεγγύης υπέρ της ΛΔ Κορέας, εν συνόλω, είναι επιβεβλημένη και από μέρους του ΚΚΕ και εκ μέρους των μελών και φίλων του. Νομίζω, υπάρχει και σχετική εμπειρία από το όλως πρόσφατο αλλά και απώτερο παρελθόν. Ήταν οι κομμουνιστικές δυνάμεις οι οποίες οργανώσαμε αντιϊμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις κλπ., όταν καταστρέφονταν αστικά καθεστώτα τύπου Καντάφι, Ασάντ κλπ. Πόσο μάλλον όταν η ανάγκη αυτή σχετίζεται με κράτη στα οποία είτε οικοδομείται είτε οικοδομούταν ο Σοσιαλισμός.
      Βέβαια, η θέση για ''μη επιλογή ιμπερ. δύναμης'' είναι απολύτως ορθή και συνεπής λενινιστική αντίληψη. Πρόκειται για δύο διάφορα ζητήματα.

      Κ.

      Διαγραφή
  10. Θαύμα- Θαύμα!
    http://laikhexousia.blogspot.gr/2017/04/2.html

    Λοιπόν, δύο σκέψεις υπάρχουν
    Ή είναι απάλευτη η “εγκυρότητα” των Δυτικών ΜΜΕ όπως π.χ.οι New York Times και το Reuters που φλομώνουν στο ψέμα σε ό,τι έχει να κάνει με την ΛΔΚ(Βόρεια Κορέα), ή ο Κιμ ανασταίνει και νεκρούς!
    Αν πιστεύετε πως τα Δυτικά ΜΜΕ λένε την αλήθεια, τότε αναστήθηκαν οι μέχρι προσφάτως “εκτελεσθέντες” και υπάρχει μεγάλο ζήτημα με το Πάσχα και το ποιος είναι εντέλει ο θεός σε αυτή την πλάση.

    Διαλέγετε και παίρνετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξη μωρέ, μόλις δύο αναστήθηκαν φέτος.
      -Πρόπερσι που έπαιξε λάιβ στην Κορεάτικη TV, ολόκληρη ....φιλαρμονική(!!!) που υποτίθεται πως είχε εκτελεστεί ομαδικά την προηγούμενη εβδομάδα;

      Διαγραφή
    2. Δεν συγκρίνεται με το Προπέρσινο Θαύμα της φιλαρμονικής

      Νέο θαύμα στην χώρα των Θαυμάτων! Και άλλα θαύματα από τον θαυματουργό Κίμ!

      http://laikhexousia.blogspot.gr/2017/04/blog-post_73.html

      Ο στρατηγός τον οποίο δήθεν είχε εκτελέσει ο Κιμ Γιονγκ Ουν... αναστήθηκε και πήρε προαγωγή !

      Η φήμη πως τουριστικά πρακτορεία σκέπτονται αντί θρησκευτικών προορισμών να πραγματοποιήσουν εκδρομές στη ΛΔΚ(Β.Κορέα) δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα ακόμα αν είναι αληθινή ή όχι

      Διαγραφή
    3. @Κ.
      -Η πολυήμερη συζήτηση καλώς ξεκίνησε, καθώς οι συζητήσεις προσφέρονται για περισσότερα συμπεράσματα και ψάξιμο, από όλους μας.

      -Η θέση περί "μη επιλογής ιμπεριαλιστικής δύναμης" ως θέση επιλογής ουδετερότητας, από αυτά που ξέρω πάντα, όχι απλά συνεπής δεν είναι, αλλά δεν είναι καν Λενινιστική.
      Κατά τον Λένιν το καθήκον των κομμουνιστών σε αυτές τις περιπτώσεις δεν συνίσταται απλά στο να πάρουν θέση, αλλά ακόμη περισσότερο να επιδιώξουν (και μάλιστα «έμπρακτα»-το τονίζει) την ήττα του «δικού τους ιμπεριαλισμού».
      Ακόμη περισσότερο μάλιστα, χαρακτηρίζει την στάση της ουδετερότητας κατά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο (θέση που είχε εκφράσει κατά κύριο λόγο ο Κάουτσκι τότε) σαν «σοσιαλσωβινιστική».

      Τα παραπάνω σχετικά αποσπάσματα μπορείς να βρεις (σχετικά εύκολα) εδώ http://fadomduck2.blogspot.gr/2015/10/blog-post_20.html και είναι αντιγραφή από σχετικό άρθρο της ΚΟΜΕΠ (εδώ: http://www.komep.gr/2012-teyxos-6/o-lenin-gia-ton-polemo-kai-th-stash-ton-kommoyniston)

      Τα παραθέτω και αυτολεξί:
      «Σ’ έναν αντιδραστικό πόλεμο μια επαναστατική τάξη δεν μπορεί παρά να εύχεται την ήττα της κυβέρνησής της. Αυτό είναι αξίωμα. Και το αξίωμα αυτό αμφισβητούν μόνο οι συνειδητοί οπαδοί ή οι ανίκανοι υπηρέτες των σοσιαλσωβινιστών»
      Β. Ι. Λένιν: «Για την ήττα της κυβέρνησης της χώρας σου στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», «Απαντα», τ. 26, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», σελ. 291.

      «Η ιστορία έδειξε ότι σε συνθήκες ιμπεριαλιστικού πολέμου, δυνάμεις του οπορτουνισμού επιλέγουν τη γραμμή της ουδετερότητας, υιοθετούν αταξικά συνθήματα περί «αφοπλισμού», «ενότητας για την ειρήνη» ή το κενό περιεχομένου σύνθημα «ούτε νίκη ούτε ήττα». Αυτό το σύνθημα σχολίασε ο Λένιν, λέγοντας ότι «όποιος υποστηρίζει το σύνθημα αυτό, είναι συνειδητός ή ασυνείδητος σωβινιστής, είναι στην καλύτερη περίπτωση ένας διαλλακτικός μικροαστός, αλλά προπαντός είναι εχθρός της προλεταριακής πολιτικής, οπαδός των σημερινών κυβερνήσεων, των σημερινών κυρίαρχων τάξεων»
      Β. Ι. Λένιν: «Για την ήττα της κυβέρνησης της χώρας σου στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», «Απαντα», τ. 26, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», σελ. 296.

      «Επαναστατική δράση όμως ενάντια στην κυβέρνησή σου στη διάρκεια του πολέμου σημαίνει, αναμφισβήτητα, αναντίρρητα, όχι μόνο να εύχεσαι να ηττηθεί η κυβέρνησή σου, αλλά και να συμβάλλεις έμπρακτα σ’ αυτήν την ήττα»
      Ο.π., σελ.291.

      Διαγραφή
    4. Σε ευχαριστώ για τις παραπομπές και επισημάνσεις σ. Trash!

      K.

      Διαγραφή
  11. Τrash
    Συμφωνω οτι η χρονικη στιγμη παιζει ρολο και δειχνει και προθεσεις αλλα η κριτικη αυτη γινεται χρονια αφενως και η ΛΔΚορεας ή η Κουβα δεν θα παψουν ποτε μεχρι να παλινορθωθει ο καπιταλισμος οριστικα να ειναι στο στοχαστρο του ιμπεριαλισμου. Υπο προυποθεσεις ακομα και παλινορθωση να γινουν πιθανον να συνεχισουν να απειλουνται απο τις ΗΠΑ καθως το προβλημα των ΗΠΑ που οδηγει στην κλιμακωση της επιθετικοτητας τους τωρα (γιατι στο στοχαστρο οπως ειπα παντα ειχαν τη ΛΔΚορεας ετσι και αλλιως)δεν ειναι μονο η προσπαθεια οικοδομησης που κανουν αυτο ισχυε οσο ο σοσιαλισμος οικοδομουνταν στ 1/3 του πλανητη και απειλουσε την παγκοσμια κυριαρχια του καπιταλισμου , τωρα η ιμπεριαλιστικη επιθετικοτητα στην ΛΔΚορεας εχει και αλλο αποδεκτη την Κινα ,που ειναι αν οχι συμμαχος χωρα που εχει σχεσεις με τη ΛΔΚορεας, και τη διαμαχη τους με τις ΗΠΑ στη νοτια θαλασσα.
    Επισης σημερα διαβαζω απο το Ριζοσπαστη για τα 19 κομματα που θα συναντηθουν αντιπροσωπιες τους στη Μοσχα για να ορισουν το πλαισιο της συζητησης της επομενης συναντησης ΚΚ που θα γινει εκει.
    Δε θα πρεπει το ΚΚΕ, το ΤΚΡ, το ΚΕΚΡ κλπ εκει να αντιπαρατεθουν με αποψεις γνωστες που θα ακουστουν απο το ΚΚΚουβας, το ΚΚΒιετναμ,το ΚΚΡΟ ή το ΚΚΙσπανιας και το ΑΚΕΛ?
    Γιατι λιγο πολυ και καποιοι του ΑΚΕΛ αυτο ελεγαν στο ΚΚΕ σε οτι αφορα το Κυπριακο. Σκαστε τωρα , μη μιλατε, αυτο ειναι δικο μας θεμα , δε σας αφορα, τωρα το ΑΚΕΛ δινει τη μαχη της διαπραγματευσης για το ''σχεδιο επανενωσης'' και σεις διαφοροποιειστε κλπ...
    Θελω να πω οτι ο φοβος μου δεν ειναι μηπως το ΚΚΕ δε δωσει την εμπρακτη στηριξη του σε ενα λαο που απειλειτε απο τον ιμπεριαλισμο, φοβος μου ειναι μηπως κανουμε τα ιδια λαθη που καναμε με την ΕΣΣΔ και φτασαμε να υπερασπιζομασε την Περεστροικα στις αρχες γαιτι επρεπε να υπερασπιστουμε την ΕΣΣΔ και το ΚΚΣΕ που...ηξερε τι εκανε λεει γιατι ηταν το κομμα του Λενιν...

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ratm:
    1)Εάν το ΚΚΕ στο παρελθόν υποστήριξε άκριτα τις ιδεολογικές ακροβασίες μιας υπερδύναμης (της ΕΕΣΔ), που μετά τον Β’ΠΠ μόνο από τα δικά της λάθη μπορούσε να ανατραπεί, δεν θα πληρώσουν την νύφη δύο μικρές χώρες που κρατάνε με τα νύχια και με δόντια έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, και που κινδυνεύουν να σβήσουν (κυριολεκτικά) από τον χάρτη ανά πάσα ώρα και στιγμή, από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.
    2)Ο κύνδινος δεν είναι να μην τους κάνεις κριτική. Ο κίνδυνος είναι η δική σου κριτική να προστεθεί στις ιμπεριαλιστικές τερατολογίες για τις δύο τελευταίες κόκκινες τρύπες στον χάρτη.
    Οι προτεραιότητες σου βέβαια εξαρτόνται και από το εάν σε ενδιαφέρει να δημιουργήσεις ή όχι συμπάθεια για τις χώρες αυτές, εντός των ιμπεριαλιστικών μετόπισθεν στα οποία βρίσκεσαι εσύ. Εάν δηλαδή μας ενδιαφέρει η έμπρακτη διεθνιστική αλληλεγγύη σε αυτές. Εάν όχι, κανένα πρόβλημα την ώρα που θα τους μακελεύουν οι γιάνκηδες, εμείς να συζητάμε για τις θεωρητικές στρεβλώσεις του «Τζούτσε» και τις οικονομικές μεταρυθμίσεις του Ραούλ Κάστρο, άκρως επίκαιρα ζητήματα δηλαδή την ώρα της σφαγής....
    3)Το γεγονός πως πλέον δεν υπάρχει σοσιαλιστικό στρατόπεδο, όχι απλά δεν αναιρεί το καθήκον της άνευ όρων διεθνιστικής υποστήριξης τως εναπομείναντων σοσιαλιστικών χωρών (και όχι μόνο αυτών βέβαια), έναντι ιμπεριαλιστικής επίθεσης, αλλά αντίθετα το κάνει πολύ πιο επιτακτικό, αφού ο υλικός παράγοντας που θα τις υπεράσπιζε σε άλλες περιπτώσεις έχει πλέον εκλείψει.
    Αλλιώς μπαίνουμε σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια, τα οποία δεν είναι και διόλου νέα.

    -Πόση διαφορά έχει δηλαδή το να λες πως δεν ασχολούμαι με την Λ.Δ.Κορέας επειδή ...έχει συμμάχους(!!!!!), από το τροτσκιστικό ιδεολόγημα κατά του Β’ΠΠ, πως οι υπερασπιστές της ΕΣΣΔ ήταν κατ’ουσίαν λακέδες του «εγγλέζικου ιμπεριαλισμού»;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η απορια μου ειναι η εξης.
    Θα παψει ποτε η ΛΔΚορεας ή η Κουβα να ειναι στο στοχαστρο του ιμπεριαλισμου?
    Οχι.
    Αρα κριτικη γιοκ θα την κανουμε αφου ανατραπει ο σοσιαλισμος οπως στην ΕΣΣΔ.
    Ειναι οι στρεβλωσεις παραγοντας που δυσκολευει εμας εδω στο να πεισουμε ευρυτερες μαζες για την υπερασπιση αυτων των χωρων?
    Εγω θεωρω πως ειναι.
    Ο νεποτισμος και μια σειρα μεταφυσικες στραβλωσεις του επικοδομηματος στην ΛΔΚορεας δυσκολευουν ή οχι εμας εδω να την υπερασπιστουμε αποτελεσματικα σε ευρυτερες μαζες? Η ενισχυση των καπιταλιστικων σχεσεων στην Κουβα μεγαλωνει ακομα περισσοτερο ή οχι, τη δυσκολια του να πεισουν παγκοσμια σε καθε χωρα οι κομμουιστες για το σοσιαλισμο?
    Γιατι για καθε επιχειρημα που εχω ριξει σε κοσμο αυτο το διαστημα για να υπερασπιστω το σοσιαλισμο σε αυτες τις χωρες εχω ακουσει κατι αντιστοιχο οχι παντα απο κακοπροαιρετους. Μη μου πεις οτι δεν εχεις ακουσει απο κοσμο ''καλα αυτα που λες αλλα εδω και η Κουβα που ειχε μεινει κανει ανοιγμα στην ελευθερη αγορα''
    Γιατι ενταξει να κατακεραυνωσουμε οσο θελουμε τα κομματα που δινουν τη μαχη στον υπολοιπο κοσμο που τα περισσοτερα εχουν χυσει και αυτα αιμα χωρις να δουν ασπρη μερα και τη χαρα της νικης αλλα τα ΚΚ που ηταν ή ειναι στην εξουσια για μενα εχουν 2 φορες ευθυνη, 2 φορες μετρανε στην παγκοσμια εργατικη ταξη τα πεπραγμενα τους και γι'αυτο και εισπρατουν 2 φορες αλληλλεγγυη και υπερασπιση απο τους κομμουνιστες οπου γης. Απο που να ξεκινησουμε απο τις μπριγαδες, τις διενθεις ταξιαρχιες, τις εκτελεσεις για κατασκοπεια υπερ της ΕΣΣΔ ή τα οσα ακουει το ΚΚΕ σημερα για την υπερασπιση και της ΕΣΣΔ (τυπου εκλεισε το εργοστασιο και εμεινε η αντιπροσωπια, σταλινικο κλπ) της Κουβας (που το ΚΚΚουβας πηρε θεση υπερ του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοψηφισμα της απατης με οτι κοστος ειχε αυτο για το ΚΚΕ εδω) ή της ΛΔΚορεας (που τι δεν ακουει ο ''Ελληνας ΚΙΜ'' Κουτσουμπας ή η Αλεκα πιο παλια που επισκεφθηκε τη ΛΔΚορεας).
    Νομιζω αρα οτι την αλληλεγγυη του το ΚΚΕ την εχει δωσει και θα τη δινει με το παραπανω. Ασχετα αν καποιες φορες παραειναι καλο και αντι για αληλεγγυη εισπρατει μαχαιριες (λεγε με ΑΚΕΛ).
    Αλλα η κριτικη η συντροφικη αναμεσα στα ΚΚ αν παει περιπατο τοτε θα ξαναζησουμε το ιδιο εργο. Εξαλλου οι εξελιξεις δειχνουν οτι η πορεια που φαινεται να παιρνει η Κουβα ή η ΛΔΚορεας εχει 2 σφραγιδες τη 1 της ιμπεριαλιστικης περικυκλωσης και η αλλη της δεξιας παρεκκλισης και απωλειας του καθοδηγητικου και πρωτοπορου ρολου των ιδιων των κομματων εξουσιας.

    υγ. πουθενα δεν ειπα η ΛΔΚορεας εχει συμμαχους οποτε δε μας νοιαζει. Ισα ισα η Κινα ή η Ρωσια καθολου συμμαχοι δεν ειναι. Τα παιχνιδια τους παιζουν. Οι αστικες ταξεις τους εχουν ντοκτορα στην ανατροπη του σοσιαλισμου δεν κοπηκαν τωρα γαι το σοσιαλισμο ή το δικαιωμα στην αυτοδιαθεση. Το θεμα ειναι αν το καταλαβαινουν αυτο αυτοι που τους αφορα αμεσα γιατι ορθως εκμεταλευονται τις αντιθεσεις στο ιμπεριαλιστικο στρατοπεδο αλλα απο τα λεγομενα τους αμφιβαλλω αν το βλεπουν ετσι ή αν οντως πιστευουν οτι εχουν βρει συμμαχους και φιλους...

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ratm:
      Θα αρχίσω από το τέλος.
      Το με ποιόν θα συμμαχήσουν και με ποιόν όχι, είναι προφανές πως θα το κρίνουν οι ίδιοι, βάζοντας τις δικές τους προτεραιότητες επιβίωσης μπροστά, και δεν θα μας ρωτήσουν εάν μας αρέσει ή όχι.
      Κάτι ανάφερα εξάλλου στο παραπάνω μου σχόλιο για την τροτσκιστική κριτική της συμμαχίας ΕΣΣΔ-ΕΠΑ-Βρετανίας κατά τον Β'ΠΠ. "Κριτική" που τότε την είχαμε θεωρήσει ως "αντικειμενική στήριξη" των δυνάμεων του άξονα από "αριστερές" θέσεις.
      Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα να πρέπει να κυβερνήσεις και να διασώσεις μια χώρα, από αυτό που κάνουμε εμείς εδώ, και φυσικά ενέχει διαφορετικά καθήκοντα και προτεραιότητες. Ξαναφέρνω εδώ το παράδειγμα της ΕΣΣΔ.

      Από εκεί και πέρα, όποιος ψάχνει γωνείες στα δεκάρικα, κάπου θα τις βρει τελικά.
      Γιατί μου μοιάζει λίγο περίεργο ο ίδιος που κυβερνήθηκε από 3 Παπανδρέου, 2 Καραμανλήδες κλπ, να έχει πρόβλημα π.χ. με την "οικογενειοκρατία" της Λ.Δ.Κορέας, την ίδια ώρα που το δικό του (καθόλου λιγότερο οικογενειοκρατικό) κοινωνικό σύστημα στερεί καθε παρόν από τον ίδιο και κάθε μέλλον από τα παιδιά του.

      Και τελειώνοντας αντίστροφα, ναι οι εναπομείναντες Λ.Δ. θα εξακολουθήσουν να είναι στο στόχαστρο μεν, αλλά δεν ξεκινάει κάθε εβδομάδα ο αμερικάνικος στόλος να πέσει επάνω τους.
      Και η συζήτηση αυτή που κάνουμε εδώ, γίνεται εντός της συγκεκριμένης ακριβώς εβδομάδας.
      Υ.Γ.
      Η υπεράσπιση του υπαρκτού σοσιαλισμού, είναι εκ των ουκ άνευ καθήκον, αν θέλουμε να πείσουμε έστω και έναν άνθρωπο πως τα όσα πρεσβεύουμε είναι εφικτά και πραγματοποιήσιμα.
      Κριτική μεν, στήριξη δε λοιπόν. Με την έμφαση να δίνεται στην στήριξη όμως, αν δεν θέλουμε να πέσουμε σε άλλους δρόμους

      Διαγραφή
    2. @ratm
      Πολύ εύστεοχες παρατηρήσεις.

      Κ.

      Διαγραφή
    3. Με ποιον θα συναψουν αμοιβαιες επωφελεις συμμαχιες δικό τους θεμα. Σε ποιον ομως δινουν πολιτικη στήριξη κρινεται. Το ΑΚΕΛ στηριξε ανοιχτα ΣΥΡΙΖΑ. Αν θες τη γνωμη μου πρόκειται για κομμα καθαρα σοσιαλδημοκρατικο που προσφέρει κακες υπηρεσίες στην υπόθεση του σοσιαλισμου. Το ΚΚΚουβας θα πρεπε να ενημερωθεί αν δε το χε κανει πριν παει να στοιχηθει σε ενα δημοψήφισμα στην αλλη ακρη της γης πισω απο τη σοσιαλδημοκρατια και να δωσει αλλοθι αριστερό στον απατεωνα οταν το ιδιο το ΚΚ της χωρας που είναι και αδελφο κομμα του δεν το κανε. Καιβδεν βλέπω πως οφεληθηκε η σοσιαλιστική οικοδομηση στην Κούβα απο αυτο ουτε βλέπω ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση να πήγε κόντρα στις ΗΠΑ (εδω γελαμε) για το εμπαργκο. Απλα τους αξιοποιησε σαν αριστερό αλλοθι και για να χτυπήσει το ΚΚΕ.
      Το οτι καποιος κυβερνάται οικογενειοκρατικα στην Ελλάδα θα πρεπε να ναι και είναι ακομα ενα δικο μας επιχειρημα σωστα. Οταν σε χωρες που οικοδομουν το κανει αυτο το κομμα μας αφαιρειται στην πράξη το επιχείρημα. Αυτο λεω οταν λεω οτι αυτα τα κομματα και τα πεπραγμένα τους εχουν πολλαπλες ευθυνες και αντίκτυπο. Ο Λενιν και ο Σταλιν και το ΚΚΣΕ αυτο το αντιλαμβανονταν και το επεσήμαναν. Οτι ειναι οι χωρες που οικοδομουν παράδειγμα επιτυχιων και λαθων για τις μέλλοντικες γενιές και για τον υπολοιπο κοσμο γενικα.
      Άρα υπεράσπιση του υπαρκτου ναι μέχρι τελικής πτώσης αλλα εδω ή εχουμε βγάλεις συμπέρασμα απο το 18ο συνέδριο ή οχι. Αν αυτα τα συμπεράσματα στην πράξη τα πεταμε τοτε λόγια και έργα δε συμβαδιζουν που θα λεγε και ο Ζαχαριαδης.

      Υγ. Ο στολος των ΗΠΑ γιατι παει τωρα στην ΛΔΚορεας. Εχει εξήγηση και αυτη δεν ειναι ο "ψυχακιας" Τραμπ


      ratm

      Διαγραφή
    4. @ratm:
      -Δεν θεωρώ δόκιμη οποιαδήποτε σύγκριση ανάμεσα στο ΚΚ Κούβας ή το ΕΕΚ, και το ΑΚΕΛ η το Γαλλικό ΚΚ π.χ., για πλήθος λόγους που ανάφερα και παραπάνω.
      Δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο αδελφά κόμματα που βρίσκονται προ ή εντός ένοπλης αντιπαράθεσης, με άλλα που διάγουν έναν ήσυχο κοινοβουλευτικό βίο. Νομίζω πως αυτό είναι αυτονόητο για να επιχειρηματολογήσω παραπάνω.
      Πολύ περίσσότερο που θεωρώ και την "διακριτική" στάση του ΚΚΕ απέναντι στο ΑΚΕΛ, απόλυτα συμβατή με τις διεθνιστικές του υποχρεώσεις. Για αδελφό Κόμμα μιλάμε εξάλλου (όπως φυσικά και για όλα τα άλλα ΚΚ)

      -Για το εάν ο Αμερικάνικος στόλος πάει τώρα στην Κορέα για συγκεκριμένους λόγους και όχι λόγω Τραμπικής ψύχωσης, θα συμφωνήσουμε προφανώς. Αλλά εδώ δεν συζητάγαμε για αυτό. Συζητάγαμε για το σκόπιμο του να θυμηθούμε όλη μας την κριτική για το ΕΚΚ, την συγκεκριμένη ακριβώς εβδομάδα της στρατιωτικής κλιμάκωσης.
      -Τα συμπεράσματα που βγήκαν για την ΕΣΣΔ, θεωρώ επίσης αυτονόητο πως δεν μπορούν να επεκταθούν αυτούσια σε δύο μικρές και απομωνομένες χώρες με ελάχιστες πλουτοπαραγωγικές πηγές.
      Οι οικονομικές υποχωρήσεις στην ΕΣΣΔ έγιναν από οπορτουνισμό και ιδεολογικοποιήθηκαν. Στην Λ.Δ.Κορέας και την Κούβα έγιναν κάτω από άλλες επιτακτικές ανάγκες, και από αυτά που ξέρω, ειδικά όσο αφορά την Κορέα (για την Κούβα κρατάω εδώ μια επιφύλλαξη), εκλαμβάνονται και ως αυτό που είναι, δηλαδή ως αναγκαίες στην παρούσα φάση υποχωρήσεις, και δεν έχουν ιδεολογικοποιηθεί.
      Κάθε σύγκριση εδώ λοιπόν με την ΕΣΣΔ (την μεγαλύτερη σε έκταση και πλουτοπαραγωγικές πηγές χώρα στον κόσμο) είναι επίσης άτοπη. Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε μηχανικά τα συμπεράσματα που βγήκαν από την μελέτη της ΕΣΣΔ, σε εντελώς διαφορετικές χώρες, εποχές και καταστάσεις. Είναι εξάλλου βασική μαρξιστική αρχή πως το κάθε πράγμα κρίνεται πάντα σε σχέση με το περιβάλον του.

      -Στην λούμπα του να συζητάμε θέματα εποικοδομήματος και όχι παραγωγικής βάσης, σαν να ήταν τα πρώτα καθοριστικά για μια κοινωνία, δεν πρέπει να πέσουμε.
      Μαρξιστικά είναι πάντα τα δεύτερα και καλό θα είναι πιστεύω να επιμείνουμε σε αυτό.
      Αποκλειστικά από άποψη πολιτικού εποικοδομήματος εξάλλου, και την Κίνα μια χαρά σοσιαλιστική θα την έλεγες (για να φέρω κ το αντίστροφο παράδειγμα). Έλα μου ντε που δεν είναι όμως...

      Διαγραφή
  14. http://webdocs.ert.gr/voria-korea/
    Η Φ.Μεγαλούδη για την Λ.Δ.Κ.
    Από ΕΡΤ1

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.