Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Το ιατρικό «θαύμα» της Κούβας για το οποίο ελάχιστοι μιλούν


Μετά τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, το περασμένο Σάββατο, το διαδίκτυο γέμισε με δημοσιεύματα που μας θυμίζουν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της κουβανικής επανάστασης που τα μεγάλα (αμερικανικά) μέσα ενημέρωσης συνήθως αποφεύγουν να προβάλουν: τον ιατρικό διεθνισμό.

Το 1963, η Κούβα έθεσε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα αποστολής εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής που το έχουν ανάγκη. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου έμπειρου ιατρικού προσωπικού που δρούσε στην Κούβα και όπου αλλού υπήρχε ανάγκη. Το 2007, η χώρα διέθετε 42.000 εργαζομένους σε 103 διαφορετικές χώρες, εκ των οποίων οι 30.000 ήταν γιατροί και νοσηλευτές. Ο αριθμός αυτός ξεπερνά εκείνο των χωρών του G8 και η χώρα έχει επεκτείνει τις παροχές της και στην Ωκεανία.

Με την πάροδο του χρόνου η χώρα άρχισε -εκτός από το να εξάγει- και να εισάγει ιατρικό προσωπικό.
Σε αντίθεση με τις γειτονικές ΗΠΑ, η Κούβα προσφέρει δωρεάν και ποιοτική ιατρική εκπαίδευση που έχει οδηγήσει εκατοντάδες νεαρούς Αμερικανούς στο να θέλουν να σπουδάσουν στο ELAM, την Λατινοαμερικάνικη Ιατρική Σχολή με βάση την Αβάνα. Η Σχολή άνοιξε τις πόρτες της το 1999 και σήμερα εκπαιδεύει περισσότερους 19.000 φοιτητές από 110 χώρες.

Η διαμονή εκεί, όπως και τα δίδακτρα, είναι δωρεάν, ενώ στους φοιτητές παρέχεται και ένα μικρό μηνιαίο εισόδημα που τους βοηθά να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες. Μπορεί η Σχολή να μην διαθέτει τα πιο σύγχρονα μηχανήματα, όμως καταφέρνει να εμφυσήσει στους επίδοξους γιατρούς την συμπόνοια, την πιο σημαντική «δεξιότητα» της καριέρας τους. Εξάλλου η Κούβα φημίζεται για το (δωρεάν) σύστημα υγείας της που βασίζεται στη σχέση γιατρού-ασθενή και στην πρόληψη αντί της θεραπείας.

Στόχος της Σχολής είναι να εκπαιδεύσει άτομα προερχόμενα από φτωχά κοινωνικοοικονομικά στρώματα ξένων χωρών, ώστε, όταν γυρίσουν στις πατρίδες τους, να μπορέσουν να προσφέρουν στις κοινότητές τους. Το πρόγραμμα είναι τόσο επιτυχημένο που αποτέλεσε αφορμή για να ασκηθούν πιέσεις στον Αμερικανό πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα, να άρει το εμπάργκο που είχε επιβάλλει στην Κούβα.

«Ο κουβανέζικος ιατρικός διεθνισμός έχει σώσει εκατομμύρια ζωές», είχε δηλώσει το 2014 στον Guardian ο Καναδός καθηγητής Τζον Κιρκ.
Πηγή: huffington post

2 σχόλια:

  1. Μια μικρή ... μικρούλα διορθωσούλα για τον τίτλο του ποστ.

    Πρόκειται για θαύμα του Σοσιαλισμού στην Κούβα!

    Που βέβαια, ΑΚΡΙΒΩΣ αυτός είναι ο Σοσιαλισμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @faros:
      Βεβαίως φίλε μου, και έχεις απόλυτο δίκιο.

      Το άρθρο και ο τίτλος ωστόσο, είναι αναδημοσίευση από αστικό μέσο και μάλιστα ...αμερικάνικο!
      Το θεώρησα τόσο εντυπωσιακό αυτό, που δεν θέλησα να του αλλάξω τίποτα.

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.