Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Στη Βενεζουέλα δέν θά «περάσουν»!

Του Χεράρντο Ερνάντες Νορντέλο*

Η ιστορία επαναλαμβάνεται.


Σήμερα επιτίθενται στην Μπολιβαριανή Βενεζουέλα τα ίδια ηγεμονικά συμφέροντα που επιτέθηκαν στο Ιράκ και τη Λιβύη: οι ίδιοι που συνεχίζουν τον οικονομικό πόλεμο ενάντια στην Κούβα.

Εκείνοι που οργάνωσαν και χρηματοδότησαν πραξικοπήματα σε όλη τη μακρόχρονη ιστορία της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Αυτοί που χειραγωγούν συστηματικά το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να αποσταθεροποιούν κυβερνήσεις και οι οποίοι, παρόλα αυτά, τηρούν σιγή ιχθύος όταν παραβιάζονται βασικά δικαιώματα εκατομμυρίων παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο, παιδιών που υποφέρουν από πείνα, υποσιτισμό, σεξουαλική κακοποίηση… και δεν μπορούν ούτε καν να χαρούν την παιδική τους ηλικία.

Η Αυτοκρατορία μοιάζει να μην μπορεί να θυμηθεί τα λάθη της, τις ήττες της. Σήμερα χρησιμοποιεί τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών για να κάμψει την Βενεζουέλα του Μπολίβαρ, την οποία ο Τσάβες επέστρεψε στο λαό της και της οποίας το έργο συνεχίζει ο Πρόεδρος Μαδούρο.

Ο μισθοφόρος Γενικός Γραμματέας του ΟΑΚ, ο Λουίς Αλμάγρο θέλει να αποπέμψει την Βενεζουέλα από τον πυρήνα του συγκεκριμένου οργανισμού «διότι δεν είναι δημοκρατική». Είναι το ίδιο μοτίβο που ακολούθησαν και με την Κούβα το 1962. Την απέπεμψαν, την συκοφάντησαν, προσπάθησαν να την απομονώσουν.

Και τι κατάφεραν;

Η Μπολιβαριανή Επανάσταση αντιστέκεται και συνεχίζει την πρόοδό της. Ο ταπεινός λαός, η πλειοψηφία που ο Τσάβες έσωσε από την εξαθλίωση και την αμάθεια παραμένει στο πλευρό της και σήμερα βροντοφωνάζει, ακριβώς όπως το έκαναν οι κουβανοί στην εποχή τους:

¡Con OEA o sin OEA, continuamos la pelea!
(Είτε με τον ΟΑΚ είτε χωρίς τον ΟΑΚ, συνεχίζουμε τη μάχη!)
________________________
* Χεράρντο Ερνάντες Νορντέλο, ένας από τους Πέντε Κουβανούς Ήρωες που φυλακίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον αγώνα τους ενάντια στην τρομοκρατία. Μέρος του πνευματικού του έργου ως γελοιογράφος, αποτυπώνεται στο βιβλίο του «Χιούμορ από την πένα μου» (2014).

Διπλωμάτης καριέρας, σήμερα είναι Αντιπρύτανης του Ανώτατου Ιδρύματος Διεθνών Σχέσεων «Ραούλ Ρόα Γκαρσία» και μέλος του Δικτύου Διανοουμένων, Καλλιτεχνών και Κοινωνικών Αγωνιστών στην Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας, στην Κούβα.

Πηγή: solidaria-griega

60 σχόλια:

  1. "Είναι το ίδιο μοτίβο που ακολούθησαν και με την Κούβα το 1962. Την απέπεμψαν, την συκοφάντησαν, προσπάθησαν να την απομονώσουν.
    Και τι κατάφεραν; "

    Τι κατάφεραν......
    Εγώ βλέπω πως κάάάτι κατάφεραν!
    Την αρχή της παλινόρθωσης του Καπιταλισμού στην Κούβα. Την επιστροφή της εκμετάλλευσης. Τη διαίρεση του Λαού σε εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους. Λίγο είναι;
    Κι έχει ο Θεός, ο ....Μαμμωνάς!
    Αυτή ήταν η Κούβα, αυτοί ήταν οι "πέντε ήρωες" για τους οποίους τρέχαμε σε συγκεντρώσεις και πλακωνόμασταν με φίλους και εχθρούς;
    Ενάντια σε μια θολή "Αυτοκρατορία", για να υποστηρίξουμε ....πασόκους τρέχαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Σεχτάρ ο Τρομερός:
      Εάν εσύ ταυτίζεις τον ραούλ (ή ακόμη κ τον Φιντέλ-γιατί όχι όπως τα λες;) Κάστρο με τον ...Σιμήτη, και την Κούβα ή ακόμη κ την Βενεζουέλα των "Τσαβίστας", με την Ελλάδα του ΝΑΤΟ κ της ΕΕ, το μόνο μου σχόλιο είναι καλά μυαλά...
      Δεν έχει νόημα τίποτε άλλο....

      Διαγραφή
    2. @Σεχτάρ ο Τρομερός:
      Κ μια ερώτηση από εμένα:
      Τυχόν στρατιωτική επέμβαση των ΕΠΑ στην Κούβα θα αποτελεί "ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση" κατ'εσέ, στην οποία δεν υπάρχει λόγος να πάρει κάποιος θέση;
      Ρωτάω για να ξέρω κ με ποιούς έχω να κάνω από ένα σημείο κ μετά...

      Διαγραφή
    3. Φίλε Trash, το "καλά μυαλά" το θεωρώ πάντα σωστή παραίνεση, και την λαβαίνω υπόψιν.
      Εύχομαι η ζωή να δικαιώσει εσένα και όχι τα, προς το παρόν αναπάντητα, δικά μου ερωτήματα.
      Ειλικρινά.
      Το μόνο, που δεν δίνω δικαίωμα σε κανέναν να αμφισβητεί, είναι την σχεδόν πενηντάχρονη, και άνευ όρων, συμπαράστασή μου στην Κουβανική Επανάσταση.
      Αυτήν δεν την εκχωρώ, ούτε στους κουβανούς συντρόφους, εντός η εκτός εισαγωγικών, ας διαλέξουν οι ίδιοι.
      Θα είμαι πάντα με την Επανάσταση και ποτέ με τους αρνητές της.

      Διαγραφή
    4. Aν μου επιτρέπεις να σου πω και εγω την γνώμη μου. Δεν θα επιδιώξουνε πλέον καμμία Στρατιωτική επέμβαση στην Κούβα οι Αμερικάνοι. Δεν έχουνε λόγο να το κάνουνε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.

      Διαγραφή
    5. "Στρατιωτική επέμβαση" των ΕΠΑ στην ...Κούβα!;!
      Γιατί;
      Είναι εκεί στρατιωτικά εγκατεστημένοι, πάνω από 110 χρόνια.
      Και δεν τους ψέγω γιατί δεν κατάφεραν να τους διώξουν!
      Αλλά, να με καταδικάζεις με ....υποθέσεις ουρανοκατέβατες, ....εμένα μου λέει καθαρά με "ποιούς έχω να κάνω".

      Διαγραφή
    6. @Σεχτάρ ο Τρομερός:
      Γιατί;
      Έλα μου ντε;
      Γιατί αποβιβάστηκαν στον "κόλπο των χοίρων" αφού δεν τους είχαν διώξει οι Κουβάνοι από το Γκουαντάναμο;
      Τι να σου πω εγώ, άντε ρώτα τους (τους αμερικάνους)

      Διαγραφή
    7. @Σεχτάρ ο Τρομερός:
      Πράγματι κανείς δεν έχει ούτε το δικαίωμα, ούτε την δυνατότητα να αμφισβητήσει την την σχεδόν πενηντάχρονη, και άνευ όρων, συμπαράστασή σου στην Κουβανική Επανάσταση.
      Αυτό μόνο ο ίδιος μπορείς να το κάνεις (για να παραφράσω κ την γνωστή ρήση του Ν.Ζαχαριάδη)

      Διαγραφή
    8. @Σεχτάρ ο Τρομερός:
      Και κάτι τελευταίο.
      Η ερώτηση που σου έκανα δεν ήταν ρητορική-εσύ θεώρησες (για κάποιο λόγο) την απάντηση της δεδομένη.
      Αυτό για να εξηγιόμαστε κ να μην παρεξηγιόμαστε...

      Διαγραφή
    9. Νομίζω, πως κάτι μπερδεύεις TRASH. Στον Κόλπο των Χοίρων δεν αποβιβάστηκαν αμερικανοί! Εκεί αποβιβάσαν οι αμερικανοί κάπου 1500 αποβράσματα για να κάνουν στο νησί εισαγωγή αντεπανάστασης. Εκαναν και κάποιους βομβαρδισμούς με αεροπλάνα, δικά τους ...μπογιατισμένα(!) με κουβανικά διακριτικά για να προκαλέσουν σύγχυση, αλλά μέχρι εκεί. Δεν το λές και "αμερικανική εισβολή" αυτό το ανεκδιήγητο φιάσκο.
      Πάντως, γενικώτερα, με τον δρόμο, που έχει πάρει η Κουβανική Επανάσταση δε θάβλεπα τώρα ούτε καν ανάγκη επανάληψής του. Αλλωστε, η μόδα της εποχής δεν είναι πια τα πραξικοπήματα αλλά οι ..."Ανοίξεις".
      Πολύ περισσότερο, όταν των "ανοίξεων" ηγούνται και ...κομμουνιστές!

      Διαγραφή
    10. @Σεχτάρ ο Τρομερός:
      Στον κόλπο των χοίρων αποβιβάστηκαν μισθοφόροι εξοπλισμένοι κ πληρωμένοι από τις ΕΠΑ με την πλήρη υποστήριξη του αμερικάνικου πολεμικού ναυτικού κ αεροπορίας.
      Ναι σαφώς και ήταν αμερικάνικη εισβολή, κ δεν θυμάμαι κάποιον να το έχει αμφισβητήσει ως τώρα.
      Όσο για τις "χρωματιστές εξεγέρσεις", σαφώς κ τις προτιμούν (πολύ πιο ανέξοδες οικονομικά και κυρίως πολιτικά), αλλά άμα δεν πιάσουν, αναλαμβάνουν οι συνήθεις ύποπτοι, οι πεζοναύτες κ η USAF να ξεφορτωθούν τα ενοχλητικά "καθεστώτα".
      Δίπλα είναι η Συρία εξάλλου...

      Και φυσικά το θέμα δεν είναι αν βλέπω εγώ ή εσύ ανάγκη στρατιωτικής επέμβασης, αλλά εάν την βλέπουν οι αμερικάνοι, γιατί κ για Λιβύη, Συρία π.χ., η εντύπωση ήταν πως μια χαρά "τα είχαν βρει" πλέον.

      Διαγραφή
  2. Την κουβανική Επανάσταση την έχουν "κηδέψει" εκτός από τους άσπονδους εχθρούς της και πολλοί "άσπονδοι φίλοι της" ή πρώην φίλοι της. Είναι όμως εκεί και θα είναι για καιρό. Ας ρωτήσουμε τον κουβανικό λαό αν τον πηγαίνει η ηγεσία του στον καπιταλισμό ή όχι. Την απάντηση την δίνει καθημερινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Βαγγέλης Γονατάς:
      Το εάν θα είναι εκεί για καιρό δεν το γνωρίζω.
      Το ελπίζω και το εύχομαι όμως να διαψεύσουν για μια ακόμη φορά όλες τις λογικές προβλέψεις αυτοί οι παλαβοί από την καραϊβική...

      Διαγραφή
    2. Σύμφωνα με τα Στοιχεία της Δανάης Χέλμη απο την ΚΝΕ στην Κούβα υπάρχουνε 500000 Καπιταλιστικές επιχειρήσεις με 1500000 Εργατες σε εκμετάλευση της Εργατικής τους δύναμης. Στο Μαριέλ υπάρχουνε 500 Μεξικανικά Ισπανικά Βραζιλιάνικα Μονοπώλια με προοπτική και για αλλα. Ο Καθένας βγάζει τα συμπεράσματα του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Όχι Παναγιώτη, για να βγάλεις συμπεράσματα, πρέπει να δεις πόσο μέρος της οικονομίας καταλαμβάνουν αυτές οι επιχειρήσεις, πόσες είναι μεγάλες-μεσαίες-μικρές, πόσο ποσοστό επί του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας απασχολούν, τι συνθήκες εργασίας υπάρχουν για τους απασχολούμενους εκεί, κ.ο.κ.
      Δεν βγαίνουν επιστημονικά συμπεράσματα με δύο ξεκάρφωτα νούμερα στο άρπα-κόλα...

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Στον προσυνεδριακό διάλογο υπάρχει το Γράμμα της σ. Δανάη Χέλμη με όλα τα Στοιχεία. Εγω τα έγραψα περιληπτικά. Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την Σοβιετική εμπειρία που την έχουμε πλέον γνωρίζουμε τι θα συμβεί ΣΤΑΔΙΑΚΑ σε μια πορεία ανεξαρτήτως προθέσεων. Και μακάρι να έχεις δίκιο εσύ να είναι ΝΕΠ και βγω εγώ λάθος. Το εύχομαι αν και δεν το πιστεύω. Για την Κορέα πιστεύω οτι είναι ΝΕΠ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  3. Δε συντρέχει απολύτως κανένας λόγος οι δυνάμεις του ΚΚΕ να παραθέτουν ''απολογία'' για ποιο λόγο επιλέγουν να ασκούν ακόμη και σαφή και ευθεία κριτική στις πρόσφατες αποφάσεις των οργάνων του ΚΚ Κούβας αλλά και του Κουβανικού κράτους στο πεδίο της οικονομικής βάσης! Εξαιρώ ασφαλώς το σ. Trash και τους εδώ σχολιογράφους για την επόμενη παρατήρηση: η με ένταση, ειδικά με αφορμή και την απόφαση του 20ού Συνεδρίου, αυξανόμενη κριτική έναντι του ΚΚΕ εκπορεύεται από τις γνωστές ''ομαδώσεις'' των αποχωρήσαντων από αυτό (τύπου ''Ένωση Δικαίων'' κλπ.), ακόμη και από πολιτικές δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δεν έχουν σκοπό την ''επάνοδο'' του ΚΚΕ στην ''ορθή Μ-Λ ανάλυση'' αλλά έτερους, απολύτως κατανοητούς από όλους όσοι σχολιάζουμε ή διαβάζουμε την παρούσα ανάρτηση.
    Μεταξύ των άλλων, το ΚΚΕ ''καταγγέλλεται'' επειδή, ενώ δεν άσκησε την απαιτούμενη κριτική εναντίον των πολιτικών των κυβερνήσεων της ΕΣΣΔ και του ΚΚΣΕ ιδίως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80, ''αποτολμά'' να καταθέτει κριτική εναντίον των αρχών της ΛΔ Κούβας και του ΚΚ Κούβας, σε τόσο δυσμενές περιβάλλον συσχετισμών κλπ. Ναι, πράγματι, οι συνθήκες τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η Κουβανική Επανάσταση είναι σαφώς πιο δύσκολες εν συγκρίσει με αυτές των πρώην σοσιαλιστικών κρατών. Αλλά το τότε όντως σοβαρότατο σφάλμα του ΚΚΕ δε σημαίνει ότι ''οφείλει'' να επαναληφθεί!
    Το κεφάλαιο, στην βαθύτερη φύση αυτού, συνιστά μορφή κοινωνικής σχέσης, ως γνωστόν. Το γεγονός ότι, ο ιδιαίτερα μεγαλός, πλέον, αριθμός ιδιόκτητων επιχειρήσεων στην επικράτεια της Κούβας αντιστοιχή στη μορφή της μικρής επιχείρησης δεν αναιρεί το επίσης γεγονός της ύπαρξης σχέσεως μισθωτής εργασίας και, συνεπώς, κεφαλαίου! Είναι δεδομένο το ότι, εάν δεν οργανωθεί η πρόσφορη αντίδραση από συνεπείς δυνάμεις του ΚΚ Κούβας, αποτελεί ζήτημα χρόνου στη ΛΔ Κούβας να παλινορθωθούν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής.
    Πως, λοιπόν, είναι δυνατόν, εργαζόμενοι οι αποδέχονται τη Μ-Λ ιδεολογία να μην είναι σε θέση να διαγνώσουν αυτές τις βασικές εξελίξεις; Και να απευθύνουν κατηγορίες εναντίον του ΚΚΕ (ακόμα και περί ''υπονόμευσης'') ή να επιλέγουν μεταφυσικού τύπου τοποθετήσεις πλήρως αποκομμένες από την εκεί οικονομική και κοινωνική εξέλιξη; Και πλήρως αντίθετες προς το διαλεκτικό υλισμό;
    Η διατήρηση ως κυρίαρχων των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής (και) στην περίπτωση της Κούβας δεν επιτυγχάνεται βουλησιαρχικά. Το διάστημα των τελευταίων ετών οι υποχωρήσεις στο πεδίο της οικονομικής βάσης - καθ' ομολογίαν και αυτών καθαυτών των οργάνων του ΚΚ Κούβας - είναι δεδομένες. Με την παρέλευση των ετών προκαλούνται συγκεκριμένες συνέπειες. Οι οποίες δεν αίρονται, απλώς και μόνον, με την (καθ' όλα αναγκαία) γενική ''πίστη των Κουβανών στο εγχείρημα'' της Επανάστασης.

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Κ.
      Το έχω ξαναγράψει κ εδώ, με αφορμή την Λ.Δ.Κορέας.
      Η κριτική είναι ένα πράγμα. Η ισοπέδωση είναι ένα άλλο.
      Επίσης η όποια κριτική αν θέλει να είναι και να λέγεται συντροφική οφείλει:
      α)Να λαμβάνει υπόψιν της τις δεδομένες κάθε φορά συνθήκες μέσα στις οποίες γίνονται οι κάθε φορά επιλογές.
      Εάν δηλαδή είναι αποτέλεσμα ιδεολογικής υπαναχώρησης ή αναγκαστικές υποχωρήσεις.
      Εγώ λοιπόν καμμία αναλογία δεν βλέπω ανάμεσα στην Κούβα ή την Λ.Δ.Κορέας και την μεγαλύτερη σε έκταση κ πλουτοπαραγωγικές πηγές χώρα του κόσμου, την ΕΣΣΔ.
      Και
      β)η όποια κριτική οφείλει να είναι κ εποικοδομητική.
      Έχουμε δηλαδή εμείς κάποια καλύτερη πρόταση για το τι θα μπορούσε να κάνει η Κούβα για να εξοικονομήσει το απαραίτητο για τις εισαγωγές της συνάλλαγμα, ή το τι διαφορετικό θα μπορούσε να κάνει η Λ.Δ.Κορέας ώστε να μην παραμείνει τεχνολογικά στην δεκαετία του '70, με ότι αυτό συνεπάγεται κ για τις δυνατότητες αυτοάμυνας της, αλλά και για το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού της;

      Διαγραφή
    2. TRASH. Μια καλύτερη πρόταση θα ήτανε στην Βενεζουέλα να είχε Σοσιαλισμό εδω και 19 χρόνια. Στην Χιλή το 1970 το ίδιο. Το Κ.Κ Βολιβίας το 1966 να είχε βοηθήση και όχι να κατηγορήσει τον ΤΣΕ για Τυχοδιώκτη. Και ο Σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ και στην Αν.Ευρώπη να μην είχε Ανατραπεί. Θα συμφωνείς μαζί μου οτι όλα αυτά έχουνε όνομα ποιός το έκανε. Δεν μπορεί λοιπόν αυτός που τα έκανε να είναι και η λύση. Για τον Οπορτουνισμό μιλάω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. @Κ.
      Υ.Γ.
      Και αυτό το έχω ξαναπεί πολλές φορές, με αφορμή το σχόλιο σου θα το ξαναπώ και εδώ.
      Το τι λένε και το τι δεν λένε τα παρτάλια μια πλήρους απαξιωμένης "αριστεράς", μου είναι πλέον παγερά αδιάφορο. Ούτως ή άλλως και ανυπόληπτοι είναι και θέσεις αλλάζουν σαν τα πουκάμισα.
      Η παρερμηνεία των θέσεων μας πάλι, από εμάς τους ίδιους είναι ένα άλλο πράγμα.
      Και αυτή προκύπτει πολλές φορές, όταν ένα σωστό πράγμα που λέμε, το τραβάμε τόσο πολύ από τα μαλλιά στην προσπάθεια μας να το "εκλαϊκεύσουμε", που στο τέλος καταντάει εξωφρενικά λάθος, και μετά τρέχουμε και δεν φτάνουμε να εξηγούμε τα αυτονόητα.
      Από το ότι είμαστε ενάντια σε ΕΕ-ΝΑΤΟ, μέχρι το ότι το ότι είμαστε αλληλέγγυοι στην Κουβάνικη Δημοκρατία π.χ...

      Διαγραφή
    4. Δεαν αντιλέγω, ασφαλώς, στο γεγονός ότι η σοσιαλιστική οικοδόμηση στην περίπτωση της Κούβας έχει τεράστια επιτεύγματα και, μάλιστα, συνιστά και πρότυπο, πλέον. Άνευ αμφιβολίας. Αυτό το οποίο επιθυμώ να τονίσω είναι ότι, κατ' αρχάς, δεν τίθεται ζήτημα ανάγκης εκλαϊκευσης, κατά τη γνώμη μου. Σ. Trash, χωρίς να παραγνωρίζεται ο τεράστιος βαθμός δυσκολίας στον αγώνα διατήρησης του Σοσιαλισμού στην περίπτωση της Κούβας, η βασική αιτία της σταδιακής αποδόμησης των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής έγκεται στα αντίστοιχα αίτια τα οποία εμφανίστηκαν και στην περίπτωση της ΕΣΣΔ. Τουτέστιν, στο συνδυασμό ιδεολογικών αιτίων και ανάδησης κοινωνικών στρωμάτων με ταξικά συμφέροντα ενάντια στην εμβάθυνση της οικοδόμησης. Οπωσδήποτε, θα πρόκειται και για υποχωρήσεις εξαιτίας της επιβολής του αποκλεισμού κτλ. Ωστόσο, εάν επρόκειται μόνο για αυτό το λόγο, γιατί δεν εκκίνησε αυτή η διαδικασία υποχώρησης το διάστημα '91 - '95, κατά την ''Ειδική Περίοδο'', οπότε και οι συνθήκες διαβίωσης και εν γένει ήταν οι χειρότερες;
      Επιπλέον, δε συμφωνώ εν πολλοίς με την παρατήρηση περί του μικρού μεγέθους των επιχειρήσεων κλπ. Διατηρεί σημασία το στοιχείο αυτό αλλά, ως γνωστό, το κεφάλαιο συνιστά κοινωνική σχέση.
      Ας μην προσθέσω, σε συνέχεια και προηγούμενης συζήτησής μας, και το στοιχείο της δράσης του ΚΚ Κούβας ή των αρχών της ΛΔ Κούβας σε υποθέσεις όπως, εκτός άλλων, η διαχείριση των ειρηνευτικών συνομιλιών τωνFARC, η υπόθεση του ΚΚ Βενεζουέλας αυτό το διάστημα, η σε διαχρονική βάση αντιμετώπιση του ΔΚΚ κτλ.

      Κ.

      Διαγραφή
    5. @Κ.:
      Μια μόνο παρατήρηση.
      Θα επιμείνω στην άποψη μου πως είναι αδόκιμη κάθε σύγκριση ανάμεσα σε ΚΟύβα κ η ΕΣΣΔ, καθώς η 2η ήταν αυτοδύναμη τόσο οικονομικά, όσο και στρατιωτικά.
      Αυτή την δυνατότητα, οι δύο εναπομείνουσες "κόκκινες τρύπες" του χάρτη, σαφώς κ δεν την έχουν.
      Αναγκαστικά λοιπόν, τα κριτήρια είναι διαφορετικά, καθώς αυτό δεν μια αμελητέα κατά τα άλλα λεπτομέρεια, αλλά ο καθοριστικός για τις υποχωρήσεις παράγοντας στις περιπτώσεις Κούβας-Κορέας.

      Διαγραφή
  4. Αν αφαιρεθούμε από τον θαυμαστό εσωτερικό κόσμο των πολιτικών σχηματισμών (και δεν αναφέρομαι μόνο στο ΚΚΕ, αλλά και στα επίδοξα μορφώματα), τις ομαδοποιήσεις και τους φραξιονισμούς τους, η κριτική επιχειρηματολογία προς την Κούβα εμπεριέχει μια μεγάλη αντίθεση.
    1. Αφαιρείται η Κούβα από τον παγκόσμιο συσχετισμό και καλείται να τραβήξει μπροστά στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού, ενδεχομένως και να φτάσει μόνη της στον κομμουνισμό. Σε αυτές τις συνθήκες όμως, το ζήτημα που τίθεται είναι η διατήρηση της επανάστασης και των κατακτήσεών της, μέχρι τουλάχιστον την νέα επαναστατική άνοδο. Η θέση κριτικής και σκεπτικισμού που εκφράζεται , λέει πολύ απλά: “Είναι καλύτερα να πέσουν τώρα, πριν εκφυλιστούν”. Γι αυτό η υποτιθέμενη αλληλεγγύη προς την Κούβα, εκφράζεται ως τιμή στα περασμένα μεγαλεία της, κάτι σαν μνημόσυνο σε έναν προαναγγελθέντα θάνατο.
    2. Υιοθετείται τελικά η θέση, ότι η μοίρα των επαναστάσεων είναι ο ξαφνικός (μέσω επεμβάσεων) ή ο αργός (μέσω εκφυλισμού) θάνατος του. Αν είναι έτσι δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα, αρκεί να λέμε το σωστό (υποθέτοντας ότι το πετυχαίνουμε πάντα, πράγμα όχι εύκολο) και να καλούμε το λαό να βγάλει συμπεράσματα. Όμως, αυτό δεν είναι επαναστατική πολιτική , είναι ακαδημαϊσμός, δεν είναι ιδεολογική πάλη, είναι “think tank” (δεξαμενή σκέψης) και εκεί δυστυχώς έχουν φτάσει όλα τα ΚΚ (το ΚΚΕ όχι ακόμα) των καπιταλιστικών χωρών των μητροπολιτικών κέντρων (Ευρώπη, Αμερική κλπ).
    3. Τα στοιχεία που παρατίθενται για τον υποτιθέμενο αντεπαναστατικό εκφυλισμό της Κούβας, θεωρούνται αξιόπιστα και επιστημονικά , ακόμα και αν λαμβάνονται από τον ξένο αστικό τύπο (όπως της Δανάης Χέλμη), μόνο και μόνο επειδή παρατίθενται και φέρουν “βαριά υπογραφή”. Προφανώς η θέση δεν βγαίνει από την ερμηνεία των στοιχείων, το αντίθετο, τα στοιχεί καλούνται να υποστηρίξουν την υιοθετημένη θέση. Π.χ, τους 500 χιλιάδες κουβανούς “καπιταλιστές” (κομμωτές,ταξιτζήδες, σουβλατζήδες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι ,αθλητές, καλλιτέχνες κλπ), κάποιοι τους μετατρέπουν αυτομάτως σε “εργοδότες” του 1,5 εκατομμυρίου που δουλεύουν στο μην κρατικό τομέα, αναφερόμενοι στην εισήγηση του Ραούλ στο 7ο Συνέδριο. Όμως είναι γνωστό ότι όταν οι κουβανοί λένε “εργαζόμενοι στον μη κρατικό τομέα”, εννοούν και τους ίδιους τους 500 χιλ. αυτοαπασχολούμενους και τους συνεταιρισμένους, και τους ενδεχόμενους εργαζόμενους σε αυτούς, όποιον δηλαδή δεν απασχολείται σε αμιγώς κρατική επιχείρηση.
    Η συζήτηση αυτή λοιπόν έχει βάθος. Ο καθένας βεβαίως διαμορφώνει τις απόψεις του και είναι απολύτως σεβαστές. Εγώ, π.χ, επιλέγω να είμαι οπαδός του ΚΚ Κούβας και όχι του ΚΚΕ (ειδικά μετά το 20ου Συνέδριο). Απολύτως λογικά, σε σχέση με την άποψή μου καθώς και με το ότι η επίδραση αυτού του κόμματος στο ΔΚΚ και γενικότερα στους αγωνιζόμενους όλου του κόσμου, ξεφεύγει κατά πολύ από τα εθνικά όρια της Κούβας. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν, τουλάχιστον να υπάρχει αλληλοσεβασμός. Δεν είναι το παν, αλλά και χωρίς αυτό δεν μας μένει και τίποτε άλλο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Βαγγέλης Γονατάς:
      Θα προσυπέγραφα το σχόλιο σου, αν έλειπε η τελευταία παράγραφος.
      Εμείς οι έλληνες εργάτες, οι έλληνες κομμουνιστές, το ΚΚΕ έχουμε και αυτό είναι το Κόμμα μας.

      Ακόμη και όταν έχουμε διαφωνίες (που κάποτε φυσικά και θα έχουμε), ακόμη και αν του κάνουμε κριτική (που φυσικά και θα του κάνουμε, αλλά στο μέρος που πρέπει αυτή να γίνεται).
      Με όλο τον διεθνιστικό σεβασμό στους Κουβανούς ή τους οποιουδήποτε άλλους ανά τον κόσμο συντρόφους, το όχημα της ταξικής πάλης στην χώρα μας είναι το ΚΚΕ.

      Δεν μου φαίνεται λοιπόν λογικό να δηλώνει κάποιος που ζει στην Ελλάδα "οπαδός του ΚΚ Κούβας" ή του κόμματος οποιασδήποτε άλλης χώρας, στην οποία ο ίδιος δεν ζει, δεν εργάζεται, δεν δρα...

      Διαγραφή
  5. Ο παρών διάλογος απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ύστερα και από την τελευταία παρέμβαση του κ. Γονατά.
    κ. Γονατά, ορισμένες παρατηρήσεις από μέρους μου:
    1) Ως προς το ΚΚΕ. Συμφωνώ απολύτως με το τελευταίο σκέλος της απάντησης του Trash προς εσάς. Τι νόημα αποκτά η διατύπωση ''οπαδός του ΚΚ Κούβας'', ενόσω διαβιώνουμε σε άλλη χώρα και ήπειρο; Και ενόσω, το εγχώριο ΚΚ δεν έχει υποστεί μετάλλαξη, απαλείφοντας τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του; Και το κυριότερο; Ποιο γεγονός σας ώθησε να απομακρυνθείτε από τη στήριξη προς το ΚΚΕ, ''ειδικά κατόπιν του 20ού Συνεδρίου''; Υποκρύπτονται συγκεκριμένοι λόγοι υποθέτω, τους οποίους, περιέργως, δεν αναφέρατε. Εφόσον, η πολιτική απόφαση και οι εργασίες του 20ού Συνεδρίου επιχειρούν να εξειδικεύσουν πτυχές των αποφάσεων του 19ου Συνεδρίου, πτυχές γνωστές το διάστημα των τελευταίων τεσσάρων ετών, τουλάχιστον.
    2) Ως προς το ζήτημα της Κουβανικής Επανάστασης. Ποια πολιτική δύναμη - το ΚΚΕ ή οιαδήποτε άλλη - ή ποιος από εμάς στο παρόν ''επιδιώκουμε'' εμμέσως ή αμέσως την ''πτώση'' του σοσιαλιστικού οικοδομήματος στην ΛΔ Κούβας; Από ποια παρέμβαση και ποιου φορέα αντλείτε αυτό το επιχείρημα;
    Ελπίζω ειλικρινά, η δική σας πληροφόρηση να είναι η έγκυρη. Ότι, δηλαδή, δεν υφίστανται σχέσεις παροχής εξαρτημένης, μισθωτής εργασίας αλλά ότι πρόκειται περί αυταπασχολουμένων κλπ. Πάντως, για κάθε Μαρξιστή - Λενινιστή αποτελεί θεμελιακή παραδοχή το γεγονός ότι, το κεφάλαιο συνιστά κοινωνική σχέση. Παραταύτα, συντρέχει κάποιος ''ιδιαίτερος'' λόγος για τον οποίον, στελέχη του ΚΚΕ, το ΚΚΕ καθαυτό, ''επιθυμεί'' να παρουσιάζει ''αλλοιωμένα ή ανακριβή στοιχεία''; Δεν το πιστεύω.
    Επιπλέον, ποια η συνεισφορά των δυνάμεων του ΚΚ Κούβας στο πεδίο του ΔΚΚ; Κατά την αποψή μου, απολύτως αρνητική. Κρίνοντας, ακριβώς, από το γεγονός ότι, πρόκειται για Κόμμα κυβερνών και δη, επικεφαλής δύναμη μίας Επανάστασης με εξαιρετικά επίπεδα αποδοχής και συμβολισμών. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ έχουν λάβει, συγκριτικά, πολλαπλάσιες πρωτοβουλίες με σκοπό την ιδεολογική και οργανωτική ανασυγκρότηση του ΔΚΚ. Στην κυριολεξία, όσα όφειλαν να πράξουν τα ΚΚ Κούβας και ΚΕ Κορέας, τα έπραξε το ΚΚΕ! Με σαφώς λιγότερες διαθέσιμες δυνατότητες. Όχι μόνον αυτό! Το ΚΚ Κούβας, διά των αποφάσεων των δύο τελευταίων Συνεδρίων του, αφίσταται από τη Μ-Λ ιδεολογία και ανάλυση. Και ακόμη: ποια η συμβολή των αρχών του Κουβανικού κράτους και του ΚΚ Κούβας στο περιεχόμενο της ειρηνευτικής συμφωνίας των FARC με το αστικό καθεστώς της Κολομβίας; Μήπως, η συναίνεση σε όρους όπως η αναγνώριση του μονοπωλίου της βίας υπέρ του αστικού κράτους αποτελεί ''συμβολή'' υπέρ του ΔΚΚ; Για ποιο λόγο οι αρχές της ΛΔ Κούβας όπως και το ΚΚ Κούβας εξακολουθούν να διατηρούν τόσο ένθερμες σχέσεις με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ενόσω υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία κατ' ουσίαν θέσης εκτός νόμου του ΚΚ Βενεζουέλας, το διάστημα του τελευταίου έτους; Δεν γνωρίζουν αυτές τις εξελίξεις τα αρμόδια όργανα του ΚΚ Κούβας;
    Να τονίσω. Ναι, παρά τον εξαιρετικά δυσμενή χαρακτήρα των συσχετισμών, οι θεσμοί και οι φορείς της Κουβανικής Επανάστασης είχαν και έτερη δυνατότητα, πλην της απόφασης ''φιλελευθεροποίησης'' στην οικονομική βάση. Την αυτή δυνατότητα διέθεταν και αντίστοιχες αρχές της πρώην ΕΣΣΔ, κατά τη δεκαετία του '50. Είναι αυτή της περαιτέρω εμβάθυνσης των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής, μέσω της επικέντρωσης στην εισαγωγή νέων τεχνολογικών δεδομένων στην παραγωγική διαδικασία. Και επειδή για τα δεδομένα του Κουβανικού κράτους αυτή η διαδικασία θα ήταν δυσχερής, δεν υποστηρίζεται από μέρους του ΚΚΕ, π.χ., η ''αποστασιοποίηση'' της ΛΔ Κούβας από κάθε μορφής συνεργασία με έτερα κράτη - καπιταλιστικά, κατ' ανάγκην - ή ακόμη και από συμφωνίες με διεθνικούς μονοπωλιακούς ομίλους. Πρόκειται για αναγκαστικού χαρακτήρα υποχωρήσεις. Αλλά προσλαμβάνει κρίσιμη σημασία η άρνηση του εκάστοτε σοσιαλιστικού κράτους για πραγματοποίηση επενδύσεων καπιταλιστικών εντός της επικράτειάς του.

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Κ, οι επισημάνσεις σας θέτουν πολύ χαρακτηριστικά τα ζητήματα αιχμής στην αντιπαράθεση για την Κούβα. Όσο αφορά την θέση μου "οπαδός του ΚΚΚ", απλά εκφράζει την αντίθεσή μου, στο ας πούμε ρεύμα που επιχειρεί να συγκροτήσει το ΚΚΕ στο ΔΚΚ. θα συμφωνήσετε πιστεύω ότι δεν πρόκειται για θέση για τη χώρα μας, αλλά για το ΔΚΚ, επομένως ο καθένας μας νομιμοποιείται να υιοθετεί όποιο ρεύμα θεωρεί σωστό από αυτά που υπάρχουν. Για το 20ο Συνέδριο του ΚΚΕ, στο blog μου υπάρχει το κείμενό μου, που κόπηκε από τον προσυνεδριακό διάλογο, και άλλα 6-7 σχετικά κείμενα. Αν έχετε την υπομονή και το ενδιαφέρον, μπορείτε να δείτε εκεί την θέση μου ακριβώς. Καλό βράδυ. http://cubaniagriega.blogspot.gr/search/label/20o%20%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BF%20%CE%9A%CE%9A%CE%95

      Διαγραφή
    2. Ο Προσυνεδριακός διάλογος ήταν ελεύθερος δημοσιευτηκαν όλες οι Απόψεις με βάση τους όρους που είχαν δημοσιευθεί έγκαιρα. Δεν υπήρξε καμμία λογοκρισία. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Τα κείμενα που δημοσιεύονται στον προσυνεδριακό περνάνε από έγκριση πριν την δημοσίευση τους:
      http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=31/1/2017&id=16534&pageNo=6

      Διαγραφή
    4. Το ίδιο λέμε. Για έγκριση μιλάω και εγώ. Και υπήρχε και η άποψη για Πολιτικά μέτωπα και ....σταδια.... Καλημέρα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. κ. Γονατά,
      ευχαριστώ για τις παραπομπές σας. Επίσης, είμαι σε τακτική βάση αναγνώστης του ιστολογίου σας, έστω και εάν υιοθετούμε, πλέον, διαφορετική οπτική.

      Καλή συνέχεια.

      Κ.

      Διαγραφή
  6. Το αν μια εξ ορισμού πολύπλοκη κατάσταση (η σημερινή Κούβα,η Κορέα, το Βιετνάμ στον δεδομένο περιγυρο) ... αποτελεί μια επαναστατική ΝΕΠ ή μια καπιταλιστική παλινόρθωση ... και δυστυχώς και ευτυχώς ειναι ζήτημα που θα απαντήσει η ίδια η ζωή. Ειναι ίδιο ζήτημα σαν εκείνο που θα απαντούσε η ίδια η ζωή ... μετά το ΧΧ του ΚΚΣΕ. Αλλα μεγέθη, αλλα δεδομένα, άλλο περιβάλλον. Ναι αλλα με κανένα τροπο δεν μπορει να απαντηθεί σήμερα οριστικά. Ακόμα και αν χειροτερεύουν συνεχώς στην πράξη οι συσχετισμοί μεσα στην ίδια την κοινωνία.
    Δεν υπάρχει τρόπος να μυρίζεται κάποιος τις τάσεις ... παρά μονο παρακολουθώντας στενά, όχι μόνο κυρίως ηγεσίες και τις αποφάσεις της, αλλα τις διαθέσεις των μαζών σε αυτές τις κοινωνίες. Τα σημάδια, κατα την γνώμη μου, και στις τρεις περιπτώσεις δεν ειναι καλά, παροτι υπάρχουν τεράστιες διαφορες. Κάποιος που θελει να λέγεται κομμουνιστης ... δεν χρειάζεται ούτε μπορει να προτείνει τρόπους σε εκείνους τους κομμουνιστες για το τι ειναι καλύτερο να κάνουν. Εκείνοι μάλλον ξέρουν περισσότερα. Ούτε λύνεται κανένα πρόβλημα με το να ωραιοποιεί καταστάσεις. Το μονο που μπορει να προσφέρει κάθε κομμουνιστης ειναι υποστήριξη, αλληλεγγύη με κάθε τροπο και αληθινή κριτική. Το κομμουνιστικό κίνημα ... πλήρωσε μέχρι τώρα ακριβά ... το "κρύβε λόγια". Στο μονο που μπορει να συμβάλλει λοιπόν κάθε ΚΚ ειναι μονο στο οτιδήποτε διευκολύνει τον λαό κάθε τέτοιας χώρας να μείνει ή να ξαναβρεθεί σε επαναστατική διέγερση. Τιποτα άλλο.
    Ο οπορτουνισμός και η αντεπανάσταση ... δεν ειναι κάτι απαξιωμένο που κάθεται σε μια σκοτεινή γωνία και περιμένει την ευκαιρία. Ειναι κάτι που γεννιέται κάθε στιγμή μεσα στη ίδια την κοινωνική μάζα. Κυρίως στην αποτραβηγμένη, παθητικοποιημενη μάζα.
    Διαφορετικά θα ήταν ... αντεπαναστατική κάθε φορά ... η άγρια κριτική του Λένιν ... στον Καουτσκι οταν άρχισε να τα στρίβει, στη Ρόζα, στον Τρότσκι, στον Σταλιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @antivaro:
      Δεν βλέπω κάτι περίπλοκο, ο σοσιαλισμός είναι σοσιαλισμός (ακόμη και ο πιο εκφυλισμένος), και ο καπιταλισμός είναι καπιταλισμός.
      Συνήθως δεν υπάρχει "ολίγον έγκυος" σε αυτά τα πράγματα, κ όταν το βλέπουμε ως τέτοιο δεν φταίει η πολυπλοκότητα των πραγμάτων αλλά η δική μας θεωρητική ανεπάρκεια.
      Αυτή είναι η δική μου οπτική γωνία.
      Και φυσικά, εντελώς διαφορετικές οι καταστάσεις στην Κούβα ή την Λ.Δ.Κορέας, εντελώς διαφορετικές στην Λ.Δ.Κίνας ή Βιετνάμ, εντελώς διαφορετικές κάποτε στην ΕΣΣΔ. Άλλα μέτρα και σταθμά οφείλουν να χρησιμοποιηθούν κάθε φορά.

      Και σίγουρα είναι διαφορετικό να βλέπεις τάσεις παλινόρθωσης (σε εποχή αντεπανάστασης ζούμε, σιγά μην δεν υπήρχαν), από το να τον κλαίς τον μακαρίτη πριν αυτός κλείσει ακόμη τα μάτια του, όπως είναι η τάση αρκετών συντρόφων και συναγωνιστών να κάνουν (δεν αναφέρομαι σε εσένα προσωπικά εδώ, έχει γενικότερο ενδιαφέρον η κουβέντα).
      Όπως λοιπόν δεν θεωρώ πως είχαν δίκιο οι Μαοϊκοί (κ μαζί τους κ εγώ για πολλά χρόνια) να θεωρούν την ΕΣΣΔ (κ τις άλλες Λ.Δ. της αν.Ευρώπηςς) ήδη καπιταλιστικές από το 1956, έτσι πιστεύω πως και τώρα είναι λάθος κάποιες διαφαινόμενες τάσεις (που μπορεί να επικρατήσουν τελικά-μπορεί και όχι) να θεωρούνται συντελεσμένη κατάσταση στις εναπομείνουσες ΛΔ.

      Εξακολουθώ να θεωρώ πως κριτική που δεν έχει αντιπρόταση, δεν μπορεί να είναι συντροφική εποικοδομητική κριτική. Αυτό πιστεύω πως ισχύει και για τα καθ'ημάς. Τόσες "κριτικές" στο ΚΚΕ π.χ., αλλά δεν μας λέει κανείς τι θα έκανε καλύτερα στην θέση μας. Τέτοια κριτική μόνο οι ...ίδιοι την κάνουμε ως τώρα!

      Και κάτι για το τέλος.
      Όταν υπάρχει διαφωνία απόψεων μεταξύ κομμουνιστών μεταξύ κομμουνιστών, δεν θεωρώ πως το ζητούμενο μπορεί να παίρνεται σαν δεδομένο.
      Το ποιός δηλαδή είναι κάθε φορά ο Λένιν και το ποιός ο Κάουτσκι, μένει πάντα να αποδειχτεί.

      Διαγραφή
  7. Ολίγον έγκυος ποτέ δεν υπήρξε και ούτε θα υπάρξει. Αλλα έγκυος που μπορει ανά πάσα στιγμή να αποβάλλει, να τερατογεννήσει ή να γεννήσει φυσιολογικά, υπάρχει παντα. Το θέμα ειναι οτι στις επαναστατικές κοινωνικές διαδικασίες ούτε μπορείς, ούτε χρειάζεται να μαντέψεις την έκβαση σαν χαρτορίχτρα. Το μονο που έχεις να κάνεις ειναι συνειδητα να ωθήσεις την κατάσταση προς την επαναστατική έκβαση.
    Το ΚΚΕ με τα όργανα του βρήκε έναν τροπο που τον θεωρεί τον πιο πρόσφορο στην κριτική του. Κανείς δεν κλαίει το μακαρίτη πριν την ώρα του ... και ούτε έχει καμμία δουλειά κανένα ΚΚ να κάνει αντιπροτάσεις σε ενα λαό και σε ενα κόμμα που καθοδηγεί (οπως καθοδηγεί) τη δράση του με τις αποφάσεις που επιλέγει. Το τι λένε στις μεταξύ τους επαφές ειναι άλλο ζήτημα ... μη ανακοινώσιμο.
    Εξάλλου το ποιος ειναι ο Λένιν και ποιος ο Καουτσκι ... μένει κάθε φορά να αποδειχτεί. Το ανησυχητικό ζήτημα λοιπόν δεν ειναι οτι σε καιρό αντεπανάστασης υπάρχουν τάσεις παλινόρθωσης ... αλλα το οτι εξελίξεις που κινούνται στην κατεύθυνση της αντεπανάστασης ... θεωρητικοποιούνται και εμφανίζονται σαν ζωτικά μέρη της συνεχιζόμενης επαναστατικής διαδικασίας. Και αυτο δεν το κάνει το ΚΚΕ.
    Εάν ενα σοσιαλιστικό κράτος αναγκάζεται να μπει σε μια ... επαναστατική ΝΕΠ, ταυτόχρονα πρέπει να προετοιμάζεται για την βίαιη αντιμετώπιση των παρενεργειών της ίδιας της ΝΕΠ ... άμεσα. Αυτή η προετοιμασία με κανένα τροπο δεν υπηρετείται με αποφάσεις του στυλ ... ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης δεν ειναι εναντια στο σχέδιο της επανάστασης !!!
    Αυτά τα ολιγα. Για την ώρα δεν χρειάζονται άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @antivaro:
      Κάποια παρεξήγηση υπάρχει στην κουβέντα μας.
      Εγώ πουθενά μίλησα για το "τι κάνει το ΚΚΕ" όταν αναφέρθηκα στο "βιάζονται να κλάψουν τον μακαρίτη", στο τι κάνει αριθμός συντρόφων και συναγωνιστών αναφέρθηκα. Αυτά τα δύο δεν ταυτίζονται επ'ουδενί.
      Αυτό που λες για το τι είναι κ το τι δεν είναι ανακοινώσιμο έχει ένα ενδιαφέρον, αλλά δεν βλέπω πως η κριτική μπορεί να είναι "ανακοινώσιμη", αλλά όχι και η αντιπρόταση. Αυτό το κομμάτι το χάνω.

      Στο κομμάτι που μιλάς για "ιδεολογικοποίηση των αναγκαστικών υποχωρήσεων", είναι πράγματι το πιο σημαντικό και ο μεγαλύτερος κίνδυνος, και εκεί έχει πράγματι ένα νόημα και η δημόσια συντροφική κριτική. Αρκεί να τίθεται στις σωστές της βάσεις. Πως αφορά δηλαδή την ιδεολογικοποίηση καθαυτή, ώστε να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις.

      Διαγραφή
    2. @antivaro:
      Υ.Γ.
      Για τον νόμο της αξίας στον σοσιαλισμό:
      https://www.scribd.com/document/242844454/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BB%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A3%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%95%CE%A3%CE%A3%CE%94

      Διαγραφή
    3. Με συγχωρείς ... αλλα αυτά που λέει ο Σταλιν για τον νόμο της αξίας στον σοσιαλισμό ... επουδενί τροπω και με καμμία επαναστατική ανάγνωση δεν παραπέμπουν ... στο συμπέρασμα του σ´ Ραούλ πως ο νόμος προσφοράς και ζήτησης ... εφαρμόζεται επιτυχημένα στην Κίνα και στο Βιετνάμ !!! ... για το καλό της επανάστασης.
      Ειλικρινά μου ειναι ακατανόητο ... γιατι με παραπέμπεις στον Σταλιν.

      Διαγραφή
    4. @antivaro:
      Τώρα που το διευκρίνησες πως το παράδειγμα ήταν η Κίνα και το Βιετνάμ, προφανώς και συμφωνούμε.
      Αλλά η διατύπωση περί μη αναγκαστικής ασυμβατότητας από μόνη της, θεωρητικά δεν ήταν λάθος, για αυτό και έκανα την παραπομπή.

      Διαγραφή
  8. Όσο αφορά το ζήτημα της δημόσιας κριτικής σε ενα ΚΚ, χωρίς δημόσια αντιπρόταση ... πρέπει να πω οτι η κριτική ειναι συμβατή με την επαναστατική φύση των κομμουνιστών ... αλλα η αντιπρόταση ασύμβατη με την επαναστατική αυτοτέλεια ενός ΚΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ.
    ... Εκτός εάν όλος αυτός ο διάλογος γινόταν κάτω απο την οργανωτική ομπρελλα μιας κομμουνιστικής διεθνούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @antivaro:

      Την αυτοτέλεια των ΚΚ δεν την καταργεί ο συντροφικός διάλογος, αλλά η επιβολή απόψεων.
      Από αυτή την οπτική η πρόταση είναι τόσο συμβατή όσο και η κριτική.
      Αλλιώς ή τα κάνεις κ τα δύο "κεκλεισμένων των θυρών" ή τα κάνεις και τα δύο δημόσια.
      Υπάρχει πάντα βέβαια η περίπτωση να βλέπεις τους κινδύνους από κάποιες πρακτικές, αλλά να μην έχεις και κάτι καλύτερο να αντιπροτείνεις...

      Διαγραφή
    2. Το να μην έχεις τίποτα άλλο να προτείνεις είναι σχετικό TRASH. Δεν μπορεί να παίρνει κάποιος σαν δεδομένα τα καταστροφικά αποτελέσματα της δράσης του Οπορτουνισμού και μετά να πέφτει στην ίδια λούμπα. Ποια θα ήτανε η κατάσταση σήμερα στο Δ.Κ.Κ χωρίς το 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ με Σοσιαλισμό στην Χιλή το 1970 Σοσιαλισμό στην Βενεζουέλα το 1998 και το ...Κ.Κ... Βολιβίας να μην είχε αποκυρήξει τον ΤΣΕ σαν ...τυχοδιώκτη το 1966. Αυτά πιστεύω είναι τα ζητήματα. Δεν είμαστε όλοι απο την ίδια ...πλευρά. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Για πολλοστή κ τελευταία φορά θα το πω:
      Κάθε σύγκριση ανάμεσα στην αυτάρκη οικονομικά κ στρατιωτικά ΕΣΣΔ της δεκαετίας του '50, και τις δύο σημερινές κόκκινες τρύπες στον παγκόσμιο χάρτη, είναι εντελώς άτοπη.
      Πολύ περισσότερο που και οι διεθνείς συσχετισμοί είναι εντελώς διαφορετικοί.

      Διαγραφή
    4. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Και εγώ είμαι σαφώς και είμαι στην ίδια πλευρά, με όποιον σηκώνει το μπόι του απέναντι στον ιμπεριαλισμό, με όποιον προσπαθεί να σώσει "οτιδήποτε αν σώζεται", από τον σοσιαλισμό που οικοδόμησε.
      Μάχες οπισθοφυλακών δίνουμε μετά το '90 για όποιον δεν το κατάλαβε ακόμη...

      Διαγραφή
    5. # Διαφωνώ. Τη θέση μου στην είπα.

      # Όσο αφορά την ουσία της κριτικής...μεσα απο την οποία οποίος ενδιαφέρεται μπορει να εξάγει και αντιπρόταση...για να καταλήξουμε...
      ...άλλο είναι μια λενινιστική ΝΕΠ...που δημιούργησε συνθήκες ενίσχυσης και συνέχισης της εργατοαγροτικης συμμαχίας, ενισχύοντας τον κεντρικό σχεδιασμό (συνεπώς τροποποιωντας θετικά την επίδραση του νόμου της αξιας) και ταυτόχρονα ετοίμασε επαναστατικά τη μάζα...πως για να επιβιώσει η επανασταση σύντομα θα χρειαστεί να "κοπανήσει" κατακέφαλα τα αναπόφευκτα κοινωνικά "παραπροϊόντα" της ΝΕΠ (ενίσχυση κουλακων, νεπμαν)
      ...και άλλο μια ΝΕΠ που στην Κούβα διασπά στην οικονομική βάση κάθε μέρα την ενότητα της μάζας και ατονεί την δυνατότητα της επίδρασης του κεντρικου σχεδιασμού στην ευνοϊκή για την επανασταση ρύθμιση της επίδρασης του νόμου της αξίας.
      Προσωπικά επιθυμώ διακαώς να μπορούσα να βρω θεωρητικούς τρόπους να αποδείξω την ορθότητα των αποφάσεων των Κουβανών κομμουνιστών. Δεν μπορώ όμως. Αλλα και να έβρισκα...θα συνέχιζαν να με τρώνε τα φίδια...οταν οι Κουβανοί κομμουνιστες λένε στο λαό τους πως η πραχτικη εφαρμογη του νόμου της προσφοράς και της ζήτησης στην Κίνα και στο Βιετνάμ...αποτελεί πρότυπο ευνοϊκής για την επανασταση ρύθμισης της επίδρασης του νόμου της αξίας. Στην ¨απλη¨ λογική μου...το οτι αυτή η θέση δεν προετοιμάζει κανένα λαό για τις βέβαιες αρνητικές συνέπειες μιας ΝΕΠ, αλλα αντίθετα τον αδρανοποιεί και τον αποκοιμίζει...μάλλον ειναι εύκολο να αποδειχθεί. Δυστυχώς.
      Ευχαριστώ για την συνομιλία.

      Διαγραφή
    6. Μαζί είμαστε στην ίδια πλευρά πέρα πάσης αμφιβολίας. Δεν είπα για εσένα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. @antivaro:
      Κάτι τελευταίο από εμένα.
      Το θέμα δεν είναι να αποδείξεις την θεωρητική ορθότητα των χειρισμών των Κουβανών συντρόφων. Το θέμα (που έβαλα εγώ τουλάχιστον) είναι το εάν αυτές οι επιλογές είναι αναγκαστικές ή όχι για την άμεση επιβίωση του Κουβάνικου κράτους με τον σημερινό του χαρακτήρα.
      Και αυτό δεν βλέπω να έχει διάθεση να εξατάσει πολύς κόσμος ο οποίος κάνει την εύλογη (ή μη κάποιες φορές) κριτική του.
      Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, σε ότι με αφορά, γιατί μόνο έτσι θεωρώ πως μπορούν να βγουν τα σωστά κάθε φορά συμπεράσματα.

      Διαγραφή
  9. Ο Γόνατάς τα πε ολα.
    Συγκρούονται στο ΔΚΚ 2 ρευματα το ΚΚΚουβας ειναι σαφως με το ρεύμα που θυμιζει ολο και πιο πολυ Μπερνσταιν. Το ΚΚΕ απέναντι. Ο καθενας διαλεγει μετεριζι.

    Αλήθεια ομως τι εισοδημα και βιοτικο επίπεδο έχει στην Κουβα σημερα το στρώμα που ασχολείται με τον τουρισμο και τι οι υπόλοιποι? Αποτελει αυτο το πολυπληθες στρωμα ενδυναμει αντεπαναστατικη δυναμη λογο υλικου συμφεροντος? Εχει διαβρωσει σε καποιο βαθμο τον κρατικο μηχανισμό ή το κομμα?
    Εχουμε φαινόμενα που θυμιζουν ΕΣΣΔ του '80? Μαύρη αγορά εκτεταμενη με ανοχή του κράτους? Εγω οταν πηγα ακόμα και τα ρουτερ των κρατικων οργανισμων γινονταν αντικείμενο μαύρης επινοικιασης σε τουριστες απο κρατικους υπαλληλους.
    Σε τελικη αναλυση ειναι προκλητικο σε μια χωρα σαν την Ελλάδα που ολοι γνωριζομαστε καλα να μας κανουν πρωην παρατρεχαμενοι της ενότητας της "αγιστερας και της προόδου" τους τιμητες της σοσιαλιστικής επανάστασης...
    Δεν αλλαξε το ΚΚΕ θέση για την Κουβα κυριε Γονατα. Η Κούβα αλλαζει και το ΚΚΚουβας. Που η προσφορά του στο ΔΚΚ ειναι το οτι δεν εκανε ποτε μια θεωρητική προσεγγιση για την εξέλιξη της θεωριας ως οφειλε και αυτη τη στιγμή εξαγει το ρεφορμισμο του.
    Και το αν λέει το αντίθετο ακομα η πλειοψηφία του λαου της Κουβας δεν είναι επιχειρημα και οι σοβιετικοι χαιροντουσαν οταν ερχοταν η Περεστροικα και εδώ πιστευαν τα καλπικα ΟΧΙ του Τσιπρα. Εξάλλου υπάρχει μερίδα που εκανε ακομα και πορεία στην Κουβα οταν πατησε το ποδι του στην Αβανα ο Ομπαμα...

    Και αυτα ειναι δικη μου άποψη και το ξεκαθαριζω για να μην τρεξει ο Γανατας να με χρεωσει με τα φιλαράκια του στον Εργατικο Αγωνα και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο ΚΚΕ.

    Αντι-Καουτσκικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Κ.Κ Βενεζουέλας απειλείται να βγει παράνομο με νόμο του 1965 απο την Αριστερή Κυβέρνηση Μαδούρο. ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Το Κ.Κ Βενεζουέλας συμπαραστέκεται στην μπολιβαριανή επανάσταση και καλεί υπεράσπιση της σε πρώτη φάση, και σε εμβάθυνση και συνέχιση σε δεύτερη μέχρι τον σοσιαλισμό:
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2017/04/blog-post_24.html

      Διαγραφή
  10. Πάντως, ενόσω εξελίσσεται ο ενδιαφέρον διάλογο μεταξύ μας, διάβασα επικεφαλίδα είδησης στον ιστότοπο του ''BBC'' περί επένδυσης της ''Google'' στο Κουβανικό κράτος για πρώτη φορά.

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ βλέπω ότι το ΚΚ Βενεζουέλας κάνει βαριά κριτική στην κυβέρνηση μιλώντας για ρεφορμισμό και μικροαστικές ταλαντεύσεις, αλλά τονίζει την αλληλεγγύη του και παλεύει τους ιμπεριαλιστές. Τι διαφορετικό βλέπεται στην φιλική κριτική του ΚΚΕ στην Κούβα δεν μπορώ να καταλάβω. Κάνει κριτική αλλά συνεχίζει την αλληλεγγύη του.

    Γιατί είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβατε και εσκεμμένα το μετατρέπεται σε ''θέλουμε να τους φαν οι αμερικάνοι''; Μήπως χρησιμοποιεί αστική κριτική; (ανθρώπινα δικαιώματα, αστική δημοκρατία) όπως κάνει η ευρωπαική αριστερά;; Οχι.

    Για να καταλάβω ρε παιδία και κ. Γονατά, για σας η αλληλεγγύη είναι κάτι που δίνεται μόνο με όποιον συμφωνείς 100%; Εγώ δηλαδή ο καταπιεσμένος για να λάβω την δική σας αλληλεγγύη πρέπει να έχω 100% ταυτόσημες απόψεις μαζί σας;; Μήπως να πούμε και στους πρόσφυγες να πάνε να πνιγούνε εκτός κι αν κυρήξουν τον αθεισμό τους και την πίστη στο σοσιαλισμό;;

    Άρα όταν ο Κάστρο έστειλε επιστολή στον Τσίπρα, έπρεπε το ΚΚΕ να στηρίξη και αυτό Τσίπρα, αλλιώς είναι διαφωνία με τον Κάστρο και άρα αφού διαφωνεί με τον Κάστρο δεν στηρίζει την Κούβα. Καταλάβατε;

    Κριτική στον ελληνικό λαό δεν θα κάνουμε; όλα καλά; Αυτό πάει να πει ότι τον θέλουμε να ψοφήσει;; Ωραία λογική.

    Πραγματική αλληλεγγύη παιδία είναι να σου λέω ότι σε βλεπω να πηγαίνεις λάθος, θα στο πώ αλλά επειδή έχεις ανάγκη στήριξης θα σε στηρίξω.

    Αυτό είναι αλληλεγγύη. Και αυτό κάνει το ΚΚΕ. Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού ή συναισθηματική φόρτιση ατόμων. Για αυτό όμως στηρίζουμε Κομμα και όχι άτομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Λορδον:
      Σου μοιάζει αυτό δημόσιο σχόλιο αλληλέγγυου;
      http://fadomduck2.blogspot.com/2017/04/blog-post_13.html?showComment=1493239544428#c4553923618481239889
      Γιατί αυτή η κουβέντα από εκεί άρχισε

      Διαγραφή
    2. @Λόρδον,
      Συμφωνώ απολύτως!

      Κ.

      Διαγραφή
    3. σ. Trash,
      Νομίζω, εκ νέου, συμφωνούμε επί της ουσίας. Απλώς, "εστιάζουμε" κάπως διαφορετικά.
      Πάντως, η ορθότατη επισήμανση - υπενθύμιση για τον τρόπο με τον οποίον το ανώτατο όργανο του ΚΚ Κούβας συλλαμβάνει τη λειτουργία του νόμου της αξίας συνιστά τραγική εξέλιξη! Πιστεύω, τίθεται από κακή πρόθεση. Άλλως, θα πρόκειται για τον ορισμό του ιδεολογικού σφάλματος.

      Κ.

      Διαγραφή
    4. Τρας, μιλάμε όμως για το ΚΚΕ που εκφράζετε από τα γνωστά μέσα και όχι σχόλια κάποιων μέσα σε μπλογκς, και στο κόμμα αναφέρθηκε και ο κ. Γονατάς και άλλοι. ΓΓ είναι ο Κουτσούμπας και όχι κάποιος σχολιαστής εδώ.
      Μιλάμε λοιπόν για το ΚΚΕ που στην φετινή Πρωτομαγιά η πορεία του ΠΑΜΕ θα πάει προς την αμερικανική πρεσβεία και όχι για μπάφους σε κάποιο ανοιξιάτικο φεστιβάλ.

      Τα λέω αυτά γιατί τόσα χρόνια οι Βενεζουελάνοι με τον Σύριζα και τα κλαδιά του ήταν πιο κοντά. Και μάλλον είχαν και αυτοί την ιδέα ότι αφού αυτοί δεν μας λένε την παραμικρή κριτική είναι οι καλύτεροι αλληλέγγυοι.

      Αλληλεγγύη όμως σημαίνει να ψηφίζεις Οχι στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τον Μαδούρο εκθέτοντας τους στόχους της ΕΕ, παρόλο που έχεις την κριτική σου. Και οι Συριζαίοι που έκαναν σημαία την Βενεζουέλα προεκλογικά, και τους έκαναν και οι Βενεζουελάνοι θεούς που μόνο Λενιν δεν βάφτισαν τον Τσίπρα -να λέμε την αλήθεια-, τώρα να τηρούν αποχή με γελοίες αιτιολογήσεις.

      Διαγραφή
    5. @Λόρδον:
      Ωραία, ας το ξεκαθαρίσουμε για μια ακόμη λοιπόν φορά.
      Εγώ προσωπικά, όταν μιλάω με κάποιον εδώ, δεν θεωρώ πως μιλάω με το ΚΚΕ, κ ας ξέρω πως αυτός που μιλάω είναι οπαδός του ή ακόμη κ οργανωμένος σε αυτό.

      Το ΚΚΕ όπως σωστά επισημαίνεις, εκφράζεται μέσα από τα επίσημα μέσα του.
      Υ.Γ.
      -Τι περίμενες από τους ΣΥΡΙΖΑίους;
      Μιλάμε για αυτούς που ήταν ευρωλάγνοι, από την εποχή που το ΠΑΣΟΚ ακόμη φώναζε "έξω από την ΕΟΚ των μονοπολείων".
      Αυτοί τα έχτισαν αυτά τα μαγαζιά...

      Διαγραφή
  12. "TRASH, 28 Απριλίου 2017 - 7:34 μ.μ.
    @Λορδον:
    Σου μοιάζει αυτό δημόσιο σχόλιο αλληλέγγυου;
    http://fadomduck2.blogspot.com/2017/04/blog-post_13.html?showComment=1493239544428#c4553923618481239889
    Γιατί αυτή η κουβέντα από εκεί άρχισε
    "....

    Oχι, φίλε μου!
    Η κουβέντα άρχισε από τις ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ για "ηγεμονικά συμφέροντα"(!), "Αυτοκρατορίες" και την Βενεζουέλα του .."Μπολιβάρ" η ξέρω-γω "την Ελλάδα του Κολοκοτρώνη"!!!
    Αν αυτός ο άνθρωπος νομίζει πως 20 χρόνια φυλακή τον είχαν τα ...."ηγεμονικά συμφέροντα"(!), τότε η δεν κατάλαβε τίποτε, η κάτι μας κρύβει.
    Η δική μου αλληλεγγύη ήταν ειλικρινής, αλλα όχι στις θολούρες του, αλλά σε αυτό, που μάλλον άθελά του, όπως ο ίδιος αφήνει να φανεί, υπηρέτησε. Δήλωνε κομμουνιστής και αντιϊμπεριαλιστής και τον πίστεψα, αφού φυλακίστηκε γι αυτό.
    Αλλά δε θα μου αλλάξει τώρα, στα στερνά, ό,τι πίστευα και πιστεύω εγώ, πως είναι Κομμουνισμός και ΑΝΤΙΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ-ΜΕΧΡΙ-ΤΟ-ΤΕΛΟΣ. Αειντε, γιατί πολλούς φωνακλάδες "αντιϊμπεριαλιστές" και ...."αντιηγεμονιστές" έχουμε δει και είδαμε και που το πήγανε....

    Προφανώς και δεν είμαι "αλληλέγγυος" του τύπου που εννοείς εσύ.
    Καλά κάνεις και διαχωρίζεις τη θέση σου. Διευκολύνεις κι εμένα. αλλά να το κάνεις πιο θαρρετά. Γιατί δεν ξέρω, πως παντρεύεται το παραπάνω <28 Απριλίου 2017 - 7:34 μ.μ.> με τούτο: "...κανείς δεν έχει ούτε το δικαίωμα, ούτε την δυνατότητα να αμφισβητήσει την την σχεδόν πενηντάχρονη, και άνευ όρων, συμπαράστασή σου στην Κουβανική Επανάσταση".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Σεχτάρ ο Τρομερός:
      Καθαρός είσαι Σεχτάρ, καθώς μιλάς για την αλληλεγγύη σου σε παρελθοντικό χρόνο.
      "Η δική μου αλληλεγγύη ήταν ειλικρινής..."

      Όσο για το πως παντρεύεται αυτό με το σχόλιο μου που αναφέρεις, αυτό είναι απλό, καθώς συνεχίζω μετά το "κανείς δεν μπορεί να σου αμφισβητήσει..." με το "...αυτό μόνο εσύ μπορείς να το κάνεις".

      Καθαρές είναι οι απόψεις κ των δύο μας νομίζω, κ δεν διαστρέβλωσα κάτι από τα λεγόμενα σου.
      Όπως είναι επίσης φανερό, διαφωνούμε στις οπτικές μας για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς η δική σου αλληλεγγύη όπως λες ΗΤΑΝ ειλικρινής, η δική μου είναι ακόμη.

      Τι να κάνουμε, δεν μπορούμε να συμφωνούμε και πάντα...

      Διαγραφή
  13. ΑΝΤΙΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ-ΜΕΧΡΙ-ΤΟ-ΤΕΛΟΣ..!
    Ποιο είναι το τέλος άραγε? Ενδεχομένως το τέλος της κουβανικής επανάστασης. Να πάρει τη θέση της στην ιστορία δίπλα στην Κομούνα και την Επανάσταση των μπολσεβίκων, να μπορέσουμε απερίσπαστοι να επεξεργαστούμε τη νέα στρατηγική σε μηδενική βάση, όσο ο ιμπεριαλισμός καίει τον πλανήτη. Να φύγουν από τη μέση οι επαναστάσεις της θολούρας, και ενδεχομένως και οι θολωμένοι που έκατσαν 20 χρόνια φυλακή χωρίς να ξέρουν γιατί! Οι "ακραίες θέσεις" σε μια κουβέντα, άσχετα αν είναι σωστές, πολλές φορές βοηθάνε να οριοθετούνται οι απόψεις. Και οι απόψεις που κατατέθηκαν σε προσωπικό επίπεδο είναι καθαρές. Μακάρι να ήταν και σε συλλογικό επίπεδο.

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία στην ενδιαφέρουσα κουβέντα. Επιτρέψτε μου μια τελευταία παραπομπή , πρόκειται για την άποψη ενός μαχητή των FARC-EP, που ενδεχομένως κάποιοι θα πουν ότι κι αυτός πολέμησε μερικές δεκαετίες και δεν κατάλαβε τίποτα.

    http://cubaniagriega.blogspot.gr/2016/10/blog-post_28.html#more

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι πάει να πει ένας μαχητής του φαρκ έγραψε ένα κείμενο; Θέλεις να μας πεις ότι δεν υπάρχουν μαχητές του ΕΑΜ ΕΛΑΣ που στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ; Βεβαίως υπάρχουν. Άρα είναι αλάνθαστοι αφού πολεμησαν με κίνδυνο την ζωή τους άρα είχαν δίκαιο και έπρεπε να στηρίξουμε Συριζα;

      Ποσοι έφαγαν βασανιστήρια και εξορίες και κάποια στιγμή έφτασαν ακόμα και ΠΑΣΟΚ;;

      Δεν λέω ότι το Farc είναι ΠΑΣΟΚ, αν είναι δυνατόν.

      Λέω ότι αν κρίνουμε ότι κάτι είναι σωστό με βάση την προιστορία αυτού που το λέει ή το γράφει και όχι με βάση τι γράφεται και τι λέγεται τότε δεν βγαίνει άκρη. Αλλιώς απάντησε μου αν πρέπει να ακούσω ένα μαχητή του ΕΛΑΣ επειδή έχει τα διαπιστευτήρια του αγώνα του.

      Το κείμενο του μαχητή αυτού δεν μας λέει απλά τό υπάρχει ανάγκη υποχώρησης αλλά, όπως συζητήθηκε αλλού, ιδεολογικοποιεί αυτή την ανάγκη και λέει κάτι το οποίο συγνώμη αλλά δεν θα συμφωνήσω: <>

      Βλέπεις, είναι κρίσιμο να σέβεσαι τους αγώνες κάποιου και παράλληλα να δικαιούσε να διαφωνείς σε ζητήματα. Οπως να μου επιτρέψεις να διατηρώ το δικαίωμα να είμαι αλληλέγγυος με κάποιον χωρίς να συμφωνώ σε όλα. Δεν μπορείς να μου επιβάλεις ότι για να είμαι αλληλεγγυος πρέπει να έχω 100% ταύτιση απόψεων.

      Και για να αντιστρέψω τις κατηγορίες, είναι πολύ εύκολο για κάποιους που ζουν στην Ελλάδα να ζουν διαδικτυακά την επανάσταση τους στην Βενεζουέλα από μακρία μιλώντας λες και είναι αυτοί που την διεξάγουν, και την ίδια στιγμή στην Ελλάδα να αρνούνται και να αποφεύγουν να υποστηρίξουν το κόμμα που παλεύει στην χώρα τους επειδή δεν είναι το κόμμα που ονειρεύτηκαν.

      Επικρίνετε το ΚΚΕ ότι τάχα δεν στηρίζει (έτσι λετε εσείς) τον βενεζουελανικό ή κουβανικό λαό επειδή δεν είναι οι τέλειοι κομμουνιστές στην τέλεια επανάσταση. Ενώ εσείς που δεν στηρίζετε το μοναδικό εργατικό, κομμουνιστικό κόμμα στην Ελλάδα - κόμμα με λαό όχι φοιτητικό γκρουπούσκουλο- επειδή δεν συμφωνείτε με κάποιες εκτιμήσεις του, αυτό τι σας κάνει; Για να στηρίξετε το ΚΚΕ, την μοναδική πιθανότητα εργατικου΄κινήματος σε αυτό τον τόπο, θέλετε μόνο το ΚΚΕ των ονείρων σας, με 100% ταύτιση στις απόψεις σας και έτσι αποχωρείτε από την πάλη εδώ που είστε για να ζείτε από μακρία στην άλλη άκρη του κόσμου την επανάσταση που επιλέξατε.

      Κρίνεται εξ ιδιών τα αλλότρια

      Διαγραφή
  14. "Αντιϊμπεριαλισμός-μέχρι-το-τέλος" σημαίνει ό,τι λέει η φράση: Μέχρι το τέλος του Ιμπεριαλισμού!
    Οχι μέχρι να βρούμε μια θεσούλα μέσα στα πλαίσια του Ιμπεριαλισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.