Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Για την θέση του ΚΚΕ για έξοδο από την ΕΕ


Παρότι το μπλογκ έχει απενεργοποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό, θεώρησα χρήσιμη μια έκτακτη παρέμβαση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, μια και από αυτά που ακούω και διαβάζω επάνω σε αυτό, οι θέσεις του ΚΚΕ δεν διαστρεβλώνονται πλέον μόνον από τους γνωστούς «καλοθελητάδες», αλλά και από φίλους που επάνω στον «υπερβάλοντα ζήλο τους», όχι μόνο δεν αποκρούουν τις διαστρεβλώσεις των «καλοθελητάδων» αυτών, αλλά αντίθετα υπερθεματίζουν «επαναστατικά» κιόλας επάνω σε αυτές.

Δεδομένο είναι λοιπόν πως κάποια πράγματα πρέπει να είναι ξεκάθαρα.

Δεν μπορεί δηλαδή σε καμμία περίπτωση η θέση του ΚΚΕ για «έξοδο της χώρας από όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις», ξαφνικά να θεωρείται μέρος του προγράμματος σοσιαλιστικής οικοδόμησης και όχι προϋπόθεση αυτής, λες δηλαδή και πίστευε κάποιος πως θα μπορούσαμε να οικοδομήσουμε σοσιαλισμό εντός ΕΕ και ΝΑΤΟ, οπότε χρειάζονταν και κάποια ειδική επισήμανση της ΚΕ για το αδύνατο αυτού...

Θα υπενθυμίσουμε εδώ και πως οι συνεδριακές αποφάσεις, μόνο από ρητή απόφαση συνέδριου μπορούν να αλλάξουν, άρα και είναι σε ισχύ, μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον...

Αν πάμε λοιπόν να ρίξουμε μια ματιά στις θέσεις για το προηγούμενο συνέδριο του ΚΚΕ, (οι οποίες υπερψηφίστηκαν και με συντριπτική πλειοψηφεία από ότι θυμάμαι), θα δούμε τα εξής:
_______________
(§61)
«...Μονόδρομος είναι ο διαχωρισμός στην οργάνωση πρωτοπόρων φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων στις πόλεις από τους καπιταλιστές, ο διαχωρισμός από τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους για τις αγορές πρώτων υλών και δρόμους ενέργειας, άλλων πρώτων υλών κ.λπ. Μονόδρομος για τους πρωτοπόρους αυτοαπασχολούμενους είναι ο συ­ντονισμός των αγώνων τους με τους αγώνες της εργατικής τάξης ενάντι­α στα μονοπώλια, στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους (ΕΕ, ΝΑΤΟ, Σένγκεν κ.ά.), στα κόμματα και στις κυβερνήσεις τους, τελικά ενάντια στο κράτος των καπιταλιστών....»

«...Μονόδρομος είναι να ταχθούν ή με τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης που συνεπάγεται τη βίαιη καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους τους ή με την ανάπτυξη που έχει βάθρο της την κοινωνική (λαϊκή) ιδιοκτησία, τον κε­ντρικό σχεδιασμό, προς όφελος της κοινωνικής ευημερίας. Αυτή η ανάπτυ­ξη προϋποθέτει τη ρήξη και ανατροπή της οικονομικής κυριαρχίας και της πολιτικής εξουσίας των μονοπωλίων, την πλήρη αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, από κάθε ιμπεριαλιστική ένωση, την κατάργηση όλων των ξένων βάσεων....»

(§62)
«...Ο αγώνας για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση είναι αναπόσπαστα δεμέ­νος με την αποδέσμευση και τη μονομερή διαγραφή του χρέους χωρίς επι­πτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, στα δημόσια νοσοκομεία κ.λπ., σε ρήξη με ΕΕ - ΔΝΤ. Διεκδικεί την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.
Υιοθετεί την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, όλων των συγκεντρω­μένων μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό, τον εργατικό-κοινωνι­κό έλεγχο. Συμφωνεί με την αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, από κάθε μορφής σχέση με ιμπεριαλιστικές ενώσεις....»
___________________

Από τα παραπάνω βλέπουμε πως στην θέση 61, η αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες (ΕΕ-ΝΑΤΟ) περιλαμβάνεται ρητά στις προϋποθέσεις και όχι τα αποτελέσματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, άρα η όποια άποψη μεταθέτει την πάλη για την έξοδο από αυτές μετά τον σοσιαλισμό, είναι διαστρεβλωτική των θέσεων του ΚΚΕ.

Στην θέση 62 επίσης βλέπουμε πως «...ο αγώνας για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση», δεν μπορεί παρά να γίνει «σε ρήξη με ΕΕ-ΔΝΤ»
Φυσικά ούτε «ο αγώνας για», θα γίνει ΜΕΤΑ τον σοσιαλισμό (εάν μιλάμε ελληνικά), ούτε και είναι δύνατο να γίνει σε «ρήξη με την ΕΕ», χωρίς να παλεύει και για έξοδο από αυτήν.

Εκτός βέβαια εάν κανείς θεωρεί πως μπορεί να αλλάξει την ΕΕ από τα μέσα, αλλά αυτοί που τα πίστευαν αυτά έφυγαν ήδη το ’91 για τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, και δεν μας έλειψαν και καθόλου....
Επίσης στην ίδια θέση, αφού μιλάει για εργατικό έλεγχο, κεντρικό σχεδιασμό, κλπ, αναφέρεται ξεχωριστά στην έξοδο της χώρας από ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Και σε αυτήν την περίπτωση, εάν η έξοδος αυτή προβλέπονταν μόνο για μετά τον σοσιαλισμό, η αναφορά σε αυτήν θα ήταν περιττή, αφού μόνο νοητικά στερημένος θα φαντάζονταν πως θα μπορούσε σοσιαλιστική χώρα να μετέχει σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Και ούτε η ΚΕ του ΚΚΕ αποτελείται από τέτοιους για να κάνει τέτοια διευκρίνηση, ούτε οι θέσεις της γράφτηκαν για τέτοιους φυσικά...

Τι είναι λοιπόν αυτό που λέει το ΚΚΕ (και έχουν μπερδέψει τα μπούτια τους φίλοι και εχθροί);
Είναι κάτι πολύ απλό.
Πως για μια φιλολαϊκή έξοδο από την κρίση, η έξοδος από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις είναι όρος αναγκαίος μεν, αλλά όχι και από μόνο του ικανός (που λένε και στην φυσική).
Δηλαδή το θέμα δεν είναι απλά να βγεις, είναι το με ποιούς όρους, με ποιές προϋποθέσεις και με τι προοπτικές θα βγεις.

Εύλογα εδώ θα αναρωτηθεί κάποιος, γιατί μετά από τόσα χρόνια, το ΚΚΕ επιμένει, σε αυτή την συγκυρία, τόσο πολύ στους όρους και της προϋποθέσεις μιας ενδεχόμενης εξόδου από ΕΕ και € (γιατί δεν θυμάμαι να γίνεται κάποια κουβέντα όσο αφορά το ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός πως η αποδέσμευση από ΕΕ-ΝΑΤΟ αναφέρεται πάντα πακέτο σε όλα τα κομματικά ντοκουμέντα).

Και εδώ η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή:
Γιατί είναι η πρώτη φορά στην οποία το ενδεχόμενο της εξόδου από την ΕΕ (αλλά και ακόμη ειδικότερα από το €) μπορεί και να προκύψει όχι ως αποτέλεσμα της λαϊκής πάλης για αυτό, αλλά ως αποτέλεσμα είτε της βούλησης των ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών κέντρων («ΕΕ πολλών ταχυτήτων»), είτε σαν αποτέλεσμα διεθνών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (ακόμη δηλαδή και έπειτα από διάλυση της ίδιας της ΕΕ).

Η πάλη λοιπόν για την έξοδο από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες δεν αναβάλλεται «για μετά» τον σοσιαλισμό, αλλά συνδέεται άμεσα με την πάλη για αυτόν, όχι επειδή ξύπνησε ένα πρωί στραβά ο Κουτσούμπας αλλά λόγω κάποιων πολύ συγκεκριμένων αντικειμενικών δεδομένων.

Ένα είναι παραγωγική αποσάθρωση της χώρας που επιταχύνθηκε και ακαριαία με την είσοδο στην €ζώνη. Χοντρικά δηλαδή, λόγω του ισχυρού νομίσματος σύμφερε πλέον η εισαγωγή μιας σειράς προϊόντων (ακόμη και αγροτικών, που σε αυτά η Ελλάδα είχε πάντα επάρκεια) από την επιτόπια παραγωγή τους. Ταυτόχρονα στον βιομηχανικό τομέα, δόθηκε καθαρό κίνητρο μετεγκατάστασης των εναπομείναντων βιομηχανικών μονάδων σε χώρες με λιγότερο ισχυρό νόμισμα, αφού πληρώνοντας τους εργάτες π.χ. σε λέβα και πουλώντας πίσω στην Ελλάδα σε €, η προσδοκώμενη υπεραξία και το ποσοστό κέρδους εκτοξεύτηκαν.

Τι πά να πεί αυτό;
Πολύ απλά πως η έξοδος απλά και μόνο από το €, οφείλει να συνοδευτεί και από άμεση παραγωγική ανασυγκρότηση μιας χώρας με αποσαθρωμένη παραγωγική βάση, αλλά και χωρίς δυνατότητα αθρόων εισαγωγών καταναλωτικών (και όχι μόνο) αγαθών πλέον.

-Μπορεί αυτή η άμεση παραγωγική ανασυγκρότηση να γίνει εντός της ΕΕ, των συνθηκών του Μάαστριχτ, των «4 ελευθεριών» της ΕΕ, κλπ;
Προφανώς και όχι.

-Μπορεί να γίνει απλά περιμένοντας καμμιά δεκαριά-εικοσαριά χρόνια έσχατης ένδοιας, την "αγορά" μήπως και "αυτορυθμιστεί" στα νέα δεδομένα, ακόμη και εκτός ΕΕ;
Δεν νομίζω πως χρειάζεται καν σχολιασμό...

Εντελώς διαφορετικά είναι τα πράγματα βέβαια σε περίπτωση που η έξοδος από την λυκοσυμμαχία συνοδεύεται και από κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και κεντρική ορθολογική οργάνωση της παραγωγής με βάση το κοινό συμφέρον, και όχι «άναρχη» με βάση το ατομικό κέρδος. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι τριγμοί από τις απότομες αλλαγές όχι μόνο θα κρατήσουν για πολύ λιγότερο, αλλά και θα αξίζουν τις όποιες θυσίες, αφού αυτές θα εγγυώνται ένα καλύτερο μέλλον, και δεν θα υπόσχονται (και αυτό κίβδηλα) απλά την την επιστροφή στον προ της κρίσης καπιταλισμό, που ακόμη και να μπορούσε να γίνει, θα την έκανε κομμάτια η αμέσως επόμενη κρίση...

Ένα άλλο ζήτημα, πολιτικό και όχι οικονομικό αυτή την φορά, είναι πως η επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης για ένταξη στις ευρωατλαντικές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες είναι στρατηγική και διαχρονική.
Θα ήταν δηλαδή παράλογο στις συγκεκριμένες συνθήκες να ζητάς την έξοδο από αυτές, με την αστική τάξη στο τιμόνι της χώρας.

Για τα παραπάνω λοιπόν, το ΚΚΕ επιμένει τόσο πολύ εσχάτως στους όρους και τις προϋποθέσεις της εξόδου από την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία της ΕΕ, και όχι γιατί αποφάσισε πάνω στο τσακίρ κέφι πως έως ότου οι έλληνες να θέλουν σοσιαλισμό πρέπει να κατσικωθούν μέσα σε ΕΕ-€, μέχρι να «πήξει ο κώλος τους τυρί και η μύτη τους γιαούρτι», που λέγαμε και στον στρατό....

37 σχόλια:

  1. Και ένα πιο προσωπικό σχόλιο.
    Τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν θα μπορούσε η έξοδος από την ΕΕ (εντός του καπιταλισμού μιλάμε πάντα) να είναι και ένα πολύ θετικό βήμα.

    Θα μπορούσε και όχι όμως.
    Άρα η κουβέντα, σωστά στρέφεται και σωστά αφορά τις προϋποθέσεις κυρίως, όχι σαν υπεκφυγή αλλά σαν πολιτική παρακαταθήκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι εμφανης η προσωπικη πικρια σε καποιον απ αυτους και η πανηγυρτζιδικη συνοδοιπορια καποιων που του κανουν παρεα.Αυτο το ζιγκ-ζαγκ αναλυσεων εχει κουρασει παρ ολο που μεσα στο σαματα που κανουν ολο και κατι λενε.π.χ. και το σχολιο σου ενα τετοιο ζιγκ-ζαγκ ειναι.
    Αυριο ξημερωνει, ο καθενας στο χωρο του , και ιδου η Ροδος ιδου και το πηδημα...


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Θυμιος:
      Το να προσπαθείς να προσεγγίσεις ένα ζήτημα από όλες του τις πλευρές δεν είναι "ζιγκ-ζαγκ" παρά μόνο από μια μονοδιάστατη οπτική γωνία. Αυτά όσο αφορά το δικό μου σχόλιο.
      Από τα υπόλοιπα που λες, αν σου πω πως κατάλαβα κάτι, ψέμματα θα σου πω....

      Διαγραφή
  3. σ. Trash, χαιρετώ ύστερα από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα! Ελπίζω να επιλέξεις την πολύ πιο τακτική παρέμβασή σου επί των εξελίξεων, όπως παλαιότερα!
    Επί του θέματος, πάντως, το εκλαμβάνω υπό άλλη οπτική. Δηλαδή, η νέα εγκατεστημένη εργατική εξουσία, υπό την ευθύνη του ΚΚ, θα αναλάβει την ευθύνη της υλοποίησης της απόφασης αποδέσμευσης.

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μέχρι τότε προφανώς, "πάλη για την βελτίωση της θέσης της εργατικής τάξης εντός της ΕΕ".
      Θέση του 12ου συνέδριου (μετά το κοινό πόρισμα με την ΕΑΡ) που έχει κριθεί ως "διολίσθηση σε ευρωκομμουνιστικές θέσεις" από αυτά που θυμάμαι...

      Διαγραφή
  4. σ. Trash, οι κατευθύνσεις του εν λόγω συνεδρίου κρίθηκαν μετέπειτα, εν συνόλω, ως εσφαλμένες και με ''ροπή'' προς το ρεφορισμό, όχι λόγω της συγκεκριμένης αυτής θέσης αλλά εξαιτίας των αρκετά γνωστών εκτιμήσεων και επιλογών του ΚΚΕ, εκείνης της περιόδου.
    Εκτιμώ, πως δεν θα έπρεπε να προκαλείται σύγχυση, ειδικά εντός των επιρροών του ΚΚΕ, ούτε προς την κατεύθυνση μίας ''εναγώνιας προσπάθειας απόδειξης'' ότι η θέση του ΚΚΕ παραμένει υπέρ της απόφασης αποδέσμευσης από ΕΕ, ΟΝΕ και ΝΑΤΟ ούτε και ''αντίρροπα'' ότι, τα εν λόγω ζητήματα είναι ''δευτερεύουσας σημασίας''. Και οι δύο ''τάσεις'' είναι λανθασμένες σαφώς. Το εσφαλμένο συνάγεται με μόλις την κατανόηση της χθεσινής εισήγησης εκ μέρους της απερχόμενης Κ.Ε. Πιστεύω, δε, ακόμη ότι, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τόσο των μελών όσο και των φίλων και επιρροών του ΚΚΕ έχει κατανοήσει ικανοποιητικά τη σχέση η οποία συνδέει τη στρατηγική επιλογή του ΚΚΕ τόσο για απόφαση αποδέσμευσης όσο και για εγκαθίδρυση του Σοσιαλισμού και των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής. Πρόκειται για το ακόλουθο ''σχήμα'': στο ενδεχόμενο επικράτησης επαναστατικών συνθηκών και νικηφόρας έκβασης της κομμουνιστικής και ταξικής πάλης, η νέα - εγκαθιδρυθείσα εργατική - σοσιαλιστική εξουσία αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση του πρώτιστου στόχου της αποδέσμευσης. Η υλοποίηση αυτή συνεπάγεται τα εξής: α) την απολύτως άμεση παύση της υπακοής και ενσωμάτωσης - εφαρμογής κάθε μορφής κανόνων και δεσμεύσεων εκπορευόμενων από το ήδη ισχύον νομικό πλαίσιο πρόσδεσης σε ιμπερ. οργανισμούς, ήτοι ΕΕ, ΟΝΕ, ΝΑΤΟ, ΟΟΣΑ κλπ. Και β) την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών προκειμένου να επιτευχθεί και η με τεχνικούς - νομικούς όρους αποδέσμευση - αποχώρηση του ελληνικού σοσιαλιστικού κράτους από τους ανωτέρω οργανισμούς, σε όποια περίπτωση δεν έχει ακόμη αποβληθεί.
    Βεβαίως, συντρέχει η, με βάση τα νυν δεδομένα, σαφώς πιο πιθανή περίπτωση, της απόφασης ουσιαστικής αποπομπής του καπιταλιστικού ελληνικού κράτους από την ΟΝΕ ή και από την ΕΕ, συνολικά. Εξέλιξη η οποία πιθανόν να προκύψει και όλως σύντομα, λ.χ., σε δύο ή τρία χρόνια ή ακόμη νωρίτερα. Σε αυτό αυτό το ενδεχόμενο, δηλαδή στην περίπτωση κατά την οποίαν η πρωτοβουλία θα ανήκει σε αστικές δυνάμεις, διεθνείς ή και εγχώριες (η δεύτερη εκδοχή είναι σαφώς λιγότερο πιθανή), οι δυνάμεις του ΚΚΕ αναλαμβάνουν συγκεκριμένη δράση. Είναι, εκτός των άλλων, αυτή η οποία περιγράφηκε από το Γ.Γ. κατά τη χθεσινή τοποθέτηση - εισήγηση (παρότι, είναι εμφανής η ανάγκη περαιτέρω εξειδίκευσης).
    Καταληκτικά, αγαπητέ Trash, εάν πιστεύεις ότι, έστω και σε ελάχιστο βαθμό, οι δυνάμεις του ΚΚΕ οφείλουν να θέτουν ως μορφή ''πρώτου στόχου'' την επικράτηση της αποδέσμευσης από ΕΕ, ΟΝΕ κλπ., ακόμη δηλαδή και προ της επικράτησης του Σοσιαλισμού, ''ευρίσκεσαι'', κατά την άποψή μου πάντοτε, κατά τι ''έναντι'' των θέσεων του ΚΚΕ. Υποθέτω, ωστόσο, ότι εγώ δεν κατανόησα το περιεχόμενο της ανάρτησής σου, διότι από το περιεχόμενο όλων των παλαιότερων - τις οποίες παρακολουθούσα σε καθημερινή βάση - προέκυπτε η σαφής ταύτισή σου με τις θέσεις και αναλύσεις του ΚΚΕ.
    Η θέση του ΚΚΕ επί του θέματος είναι η ακόλουθη: αποδέσμευση από κάθε μορφής ιμπερ. οργανισμό ή υπερδομή με απόφαση εκ μέρους της νέας επαναστατικής, εργατικής εξουσίας. Όχι υπό την έννοια της προϋπόθεσης. Τουλάχιστον προσωπικά, η χρήση του όρου προϋπόθεση με παραμπέπει σε μορφή σταδίου.

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Κ.:
      1)Η έννοια του "σταδίου" στον Μ-Λ είναι πολύ συγκεκριμένη και επ'ουδενί έχει να κάνει με τους άμεσους στόχους που μπορεί να βάλει ένα ΚΚ σε μη-επαναστατική κατάσταση. Αυτό είναι ένα πράγμα.
      2)Δεν πιστεύω και το παρόν κείμενο κάτι διαφορετικό από το υπερασπίζεται τις θέσεις του ΚΚΕ. Αυτές ακριβώς επικαλούμαι και σε αυτές εξάλλου αναφέρομαι ρητά.
      3)Παραμένει το ερώτημα.
      Αφού κανείς έχων σώας τα φρένας, δεν είναι δυνατό να υποθέσει πως μπορεί να οικοδομηθεί σοσιαλισμός εντός ΕΕ και ΝΑΤΟ, παραμένει το μυστήριο στο τι ακριβώς αποσκοπεί η ξεχωριστή αναφορά στην αποδέσμευση από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς εάν αυτή ουσιαστικά αναβάλεται για μετά τον σοσιαλισμό. (Το πρόγραμμα του παλιού εννιαίου ΣΥΝ ήταν αυτό μέσες-άκρες, και μάλιστα μια τέτοια ερμηνεία πάει ακόμη δεξιότερα από αυτό, αφού δεν αμφισβητεί την ένταξη της χώρας ούτε καν και σε αυτό το ...ΝΑΤΟ!)
      Εξού και δεν μπορώ να την δεχτώ και ως θέση του ΚΚΕ, τουλάχιστον μέχρι να την δω διατυπωμένη ρητά.
      4)Οι αποφάσεις του λόγω συνεδρίου κρίθηκαν "διολίσθηση σε αυρωκομμουνιστικές θέσεις" ακριβώς όσο αφορά το θέμα της τότε ΕΟΚ

      "Προάγγελος του Συνασπισμού ήταν το κοινό πόρισμα ΚΚΕ - ΕΑΡ, το Δεκέμβρη του 1988, όπου είναι εμφανείς οι υποχωρήσεις του ΚΚΕ από πάγιες θέσεις του (π.χ. για την ΕΟΚ)." http://www.rizospastis.gr/story.do?id=873584

      Επίσης (για το 13ο συνέδριο):
      "Μεταξύ άλλων, το Συνέδριο ακύρωσε και τυπικά τη θέση για αποδέσμευση από την ΕΟΚ,..."
      http://www.rizospastis.gr/story.do?id=2698347

      Διαγραφή
    2. 2)Δεν πιστεύω και το παρόν κείμενο κάτι διαφορετικό από το υπερασπίζεται τις θέσεις του ΚΚΕ. Αυτές ακριβώς επικαλούμαι και σε αυτές εξάλλου αναφέρομαι ρητά.=2)Δεν πιστεύω και το παρόν κείμενο κάνει κάτι διαφορετικό από το να υπερασπίζεται τις θέσεις του ΚΚΕ. Αυτές ακριβώς επικαλούμαι και σε αυτές εξάλλου αναφέρομαι ρητά.

      Διαγραφή
    3. Για το 4) δεκτό.
      Επομένως, σ. Trash διαπιστώνω ότι συμφωνούμε και ήταν, ως επί το πλείστον ζήτημα διαφορετικών διατυπώσεων.

      *Με την ευκαιρία φίλτατε επαναδιατυπώνω το ''αίτημά'' μου να επανέλθει η τακτική ενημέρωση και λειτουργία αυτού του ιστολογίου! Είχε αρκετή χρησιμότητα και αξία στην ικανοποίηση μίας διαρκούς ανάγκης για όσο το δυνατόν πιο σφαιρική ενημέρωση και γνώση για έναν κομμουνιστή. Ασφαλώς, σ. Trash, ως διαχειριστή, η απόφαση είναι στη δική σου κρίση.

      K.

      Διαγραφή
    4. @K.:
      Ευχαριστώ για το "αίτημα", μια και είναι σίγουρα ευχάριστο (και ανθρώπινο) να βλέπεις πως τόσων χρόνων δουλειά, εκτιμάται από κάποιους ανθρώπους τουλάχιστον.

      Για τα υπόλοιπα, παρά την ενθαρρυντική όσο αφορά το "ορθό" της αντίληψης μου για τα πράγματα, εισήγηση του ΓΓ, περιμένω τις τελικές διατυπώσεις των συνεδριακών αποφάσεων.

      Διαγραφή
  5. ενισχυτικα για το κειμενο σου απο τη χθεσινη εισηγηση του Κουτσουμπα για το 20ο συνεδριο του κομματος.

    ''Δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ο ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να επιλέξει ο ίδιος -με τη θέληση και τη δράση του- την έξοδο από την ΕΕ, να βάλει αυτό τον στόχο στην προμετωπίδα των συνθημάτων του, να οργανώσει την πάλη του με τέτοιο τρόπο ώστε να διεκδικήσει ταυτόχρονα τα "κλειδιά" της οικονομίας και το πέρασμα της εξουσίας στα δικά του χέρια. Αυτό αποτελεί πραγματική εναλλακτική λύση προς όφελος του λαού και αξίζει κάθε θυσία, ενώ η πρόταση των άλλων, γενικώς "αντι-ευρώ" δυνάμεων, αναπαράγει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.''

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ratm:
      Πράγματι, το συγκεκριμένο απόσπασμα δείχνει την διάθεση να ξεκαθαρίσει τα πράγματα από παρερμηνείες.

      Διαγραφή
  6. Φίλε Trash,
    Το 19 συνέδριο ξεκαθάρισε ότι όλοι οι στόχοι από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο δένονται με το στόχο της λαϊκής εξουσίας, προφανώς και αποτελούν τμήμα ενός εννιαίου προγράμματος, δεν αυτονομούνται. Η αναφορά ότι προυπόθεση για την λαική εξουσία είναι η αποδέσμεση διεκρινίζει το αυτνόητο ότι λαική εξουσία-σοσιαλισμός μέσα στην Ε.Ε. δεν μπορεί να υπάρχει. Η λέξη προυπόθεση δε σημαίνει ότι αυτονομείται ο στόχος της εξόδου από την Ε.Ε.
    2. Αν ο στόχος αυτονομηθεί, και θεωρηθεί από μόνος του βήμα στο σοσιαλισμό, αυτονόητα και ανεξάρτητα από προθέσεις θεωρείς θεττική και μια έξοδο για να εξυπηρετηθεί τμήμα της αστικής τάξης και σε οδηγεί σε συνύπαρξη μαζί της
    3. Για να μη γίνει αυτό πρέπει η δυσαρέσκεια να κάνει ένα βήμα ακόμη και για να γίνεται αυτό οι κομουνιστές χωρίς να αποκλείουν κανένα θα πρέπει να επιμένουν στη θέση τους για λαική εξουσία. Εδώ είναι η διαφωνία με τις διάφορες κινήσεις "διεεξοδος" αν θα πρέπει να μη βάζει ένα κομουνιστικό κόμμα τη λαική εξουσία για να γίνει πιο πλατιά η συσπείρωση. Ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Αν δεν ολοκληρώσεις τη δυσαρέσκεια τότε αργά ή γρήγορα αυτή θα ενσωματωθεί, όπως έγινε τόσες φορές
    3. Φίλε Trash αν διαφωνείς δικαίωμα σου. Να το πεις και τις καρδιές μας δε χαλάμε, ούτε ξεχνάμε τη στήριξη σου το δύσκολο διάστημα 12-15. Οι φράσεις σου "προυπόθεση", "ευρωκομουνισμός" και το πρώτο σου σχόλιο, είναι αυτά που λέγονται από Ανταρσύα και Εργατικό Αγώνα. Προφανώς δεν ισχύουν. Επίσης μην μπεις σεμια λογική "Εγώ εκφράζω το 19 συνέδριο και ο Κουτσούμπας το διαστρεβλώνει" τα ίδια λεγόταν και για το 15 από ανθρώπους που δεν το είχαν καν ψηφίσει. θυμάσαι σίγουρα. Ελπίζω η τελευταία παρατήρησή μου να είναι άστοχη και άδικη. Πρώτος θα βγω να παραδεχτώ το λάθος μου. Τα τελευταία χρόνια έχω ζήσει περιπτώσεις όπως το "Κόκκινο Καράβι", "Ένωση των δικαίων" και ίσως υπερβάλλω. Τα έθεσε σωστά και ο Στέργιος Βασιλείου στο άρθρο του για τον προσυνεδριακό στην τελευταία ΚΟΜΕΠ. Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Β.:
      1)Όλα τα αιτήματα άμεσης πάλης, οφείλουν πολιτικά να δένουν και να σχετίζονται άμεσα με τον στρατηγικό στόχο του σοσιαλισμού. Αυτό είναι ΑΒ, κ δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να διαφωνεί σε αυτό.
      Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως τα αιτήματα άμεσης πάλης (αυτά δηλαδή που μπορούν να παλευτούν κ να ικανοποιηθούν ακόμη εντός του υπάρχοντος συστήματος, από τις συλογικές συμβάσεις έως κ την έξιδο από το ΝΑΤΟ) αναβάλονται για μετά τον σοσιαλισμό και μετατρέπονται από άμεσα αιτήματα πάλης σε πρόγραμμα σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Αυτό λέω. Τιποτε λιγότερο ή περισσότερο από αυτό.
      2)
      α)Δεν ξέρω που βρέθηκε "τμήμα της αστικής τάξης" να θέλει έξοδο από την ΕΕ κ το ΝΑΤΟ, κ πως είναι δυνατόν εάν υπήρχε τέτοιο να μην εκφράζονταν και πολιτικά. Εδώ μιλάμε για σκιαμαχία καθαρή.
      β)Τι σημαίνει ο "στόχος να αυτονομηθεί"; Κανένας στόχος δεν αυτονομείται. Απλά κάποια πράγματα ρεαλιστικά να επιτευχθούν κ εντός του καπιταλισμού.
      3)Δεν είπα ή έγραψα ποτέ κ πουθενά πως ο στόχος της λαϊκής εξουσίας δεν πρέπει να μπαίνει ή να προπαγανδίζεται. Αυτό όμως δεν σημαίνει επ'ουδενί πως όλα τα άμεσα αιτήματα πάλης μετατρέπονται κ σε πρόγραμμα σοσιαλιστικής οικοδόμησης, αναβαλόμενα για μετά την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας.
      Εγώ δεν θεωρώ πως αυτή είναι θέση του ΚΚΕ. Αυτή είναι θέση που προβάλουν ως "θέση του ΚΚΕ" οι διάφοροι εργατοαγωνιστές, ΛΑΕτζήδες, ΑΝΤΑΡΣΥοι, κλπ για τους οποίους μιλάς στο σημείο 3.
      3)Το "προφανώς δεν ισχύουν", εάν εννοείς πως δεν είναι θέσεις του ΚΚΕ αυτές, συμφωνούμε. Ως θέσεις πως είναι ευρωκομμουνιστικές, υπάρχουν οι σχετικές συνεδριακές αποφάσεις στις οποίες κ παραπέμπω (δεν τα βγάζω από το κεφάλι μου).
      Αν πάλι εννοείς πως δεν ισχύουν οι συνεδριακές αποφάσεις, θα θυμίσω πως για αυτό χρειάζεται απόφαση συνέδριου που να αναφέρεται ρητά στην ακυρότητα τους, κ το αυτό που τελείωσε προχθές, δεν θεώρησε πως ύπηρξε καν λόγος να ασχοληθεί με κάτι τέτοιο.
      Η τελευταία σου παρατήρηση είναι σίγουρα άστοχη. Με το ΚΚΕ μπορεί να συμφωνώ (ή και να διαφωνώ σε κάποια πράγματα-ούτε καν όλο το ΠΓ δεν συμφωνεί πάντα σε όλα εφόσον αποφάσεις που παίρνονται κατά πλειοψηφεία), αλλά επ'ουδενί θεωρώ πως το εκφράζω εγώ κ όχι τα επίσημα όργανα κ οι συνεδριακές αποφάσεις του. Είναι ένα ζήτημα εξάλλου στο οποίο έχω επιμείνει από την αρχή της ενασχόλησης μου με τα soscial.

      Διαγραφή
    2. εφόσον αποφάσεις που παίρνονται κατά πλειοψηφεία=εφόσον υπάρχουν κ αποφάσεις που παίρνονται κατά πλειοψηφεία

      Διαγραφή
  7. Θεωρω το επιχείρημα οτι στα πλαισια της οικοδομησης η εργατική εξουσια μεταξυ αλλων θα βγαλει και τη χωρα απο την ΕΕ ειναι εκτος πραγματικότητας. Αν δεν έχει προηγηθεί η εξοδος πριν με οποιοδήποτε τροπο (αποπομπη της Ελλάδας, ανεξέλεγκτη χρεωκοπία, απόφαση της Α. Τ. για αναπροσαρμογη συμμαχιων) τοτε η αποδέσμευση θα είναι εργο του αγωνιζομενου λαου που θα εχει αυτο το αιτημα ως αιχμη στα πλαισια της συνολικης ταξικης παλης και της παλης του για τη εξουσία.
    Συμπερασματικα αν δεν εχει προηγηθει εξοδος με οποιοδήποτε τρόπο πριν την επανάσταση, η νικη της επανάστασης θετει ουσιαστικά και τυπικά τη χωρα εκτος ΕΕ.
    Τοτε θα συζηταμε για το πως θα αποκρουσουμε τις ποικιλομορφες επιθέσεις των ιμπεριαλιστων οχι για το πως και με ποιους τεχνοκρατικους τροπους θα αποδεσμευθουμε.

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ με την ανάλυση.

    Σε ένα σημείο μόνο θέλω να θέσω προβληματισμό.
    Ειναι δεδομένο πως η στρατηγική επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης διαχρονικά είναι η προσκόλληση σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Σε αυτο το σημείο κατα τη γνώμη μου ο χαρακτήρας αυτής της επιλογής δεν ειναι μονο πολιτικός αλλα στέκεται σε δεδομένα της αντικειμενικής οικονομικής βάσης.
    Το ΚΚΕ (στην εισήγηση της ΚΕ προς το συνεδριο) ... εντοπίζει σαφώς πως ... "ορισμένα τμήματα του κεφαλαίου θα βγουν οφελημένα, για αυτο και στήριξαν και στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα την έξοδο της Ελλάδας απο την ευρωζώνη". Επίσης η ΚΕ αναφέρεται στις δυνατότητες προσαρμογής σε μια πιθανή εξοδο της χώρας απο την ευρωζώνη ... ακόμα και του ελληνικού κεφαλαίου που αυτή την στιγμή υπεραμύνεται της προσκόλλησης της χώρας στην ευρωζώνη. Λέει η ΚΕ ... "Κερδισμένο θα βγει και εκείνο το τμήμα του κεφαλαίου που θα οφεληθεί περισσότερο απο την αύξηση της συγκέντρωσης και της συγκεντροποίησης μέσω της καταστροφής ενός μέρους του κεφαλαίου που πιθανώς θα συνοδεύσει την αλλαγή νομίσματος."
    Το ΚΚΕ σαφέστατα περιγράφει τις τάσεις συμπεριφοράς του ελληνικού κεφαλαίου και όντας σήμερα μεσα στην ευρωζώνη ... αλλα και τις πιθανές συμπεριφορές του σε περίπτωση εξόδου της χώρας κάτω απο το βάρος των εξωτερικών παραγόντων ... και όχι της λαϊκής πάλης. Όλα αυτά βέβαια αντανακλούν και τα ιδιαίτερα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού καπιταλισμού ... σχετικά μεγάλο ποσοστό μονοκλαδικής αναπτυξης, μεγάλο ποσοστό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, εξελίξεις στο ελληνικό κεφάλαιο λόγω κρίσης κλπ κλπ ... συμπαρασύροντας βέβαια και τα πολιτικά χαρακτηριστικά εκφρασής τους.
    Άσχετα με τον βαθμό πολιτικής οργάνωσης αυτών των τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου που στηρίζουν την εξοδο της χώρας απο την ευρωζώνη ... δεν παύουν να υπάρχουν ... και κυρίως δεν παύουν να σχεδιάζουν εναλλακτικούς τρόπους δράσης σε συνεργασία (παρά τους ανταγωνισμούς) βεβαίως με τα τμήματα εκείνα που σήμερα κυριαρχούν και επιμένουν στην με κάθε θυσία παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
    Δεν μπορώ να φανταστώ ... πως σε μια εξοδο της χώρας απο την ευρωζώνη (είτε κάτω απο την πίεση των εξωτερικών παραγόντων, είτε σαν αναγκαστική κυρίαρχη απόφαση του ελληνικού κεφαλαίου, είτε το πιθανότερο σαν συνδυασμός των δυο παραγόντων) ... ΔΕΝ θα ειναι ο Τσιπρας (και όλοι οι τωρινοί και παλιότεροι παρατρεχάμενοί του) ... οι επίδοξοι εκφραστές αυτής της "αντιευρώ" επιλογής ή/και εξαναγκασμού του ελληνικού κεφαλαίου.

    Η απόλυτα σωστή διατύπωση σου ... "Θα ήταν δηλαδή παράλογο στις συγκεκριμένες συνθήκες να ζητάς την έξοδο από αυτές, με την αστική τάξη στο τιμόνι της χώρας" ... κάτι που έχει γενική ισχύ στις σημερινές συνθήκες ... ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΥΕ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ και σε περίπτωση που στην ελληνική α.τ. κυριαρχούσαν (καταναγκαστικά ή όχι) οι επιλογες εξόδου απο την ευρωζώνη ή την ΕΕ (για το ΝΑΤΟ ... ας το ξεχάσουμε).
    Αν λοιπόν δεν προσέξουμε τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ενδοαστικές διαφοροποιήσεις τακτικής και στρατηγικής κινδυνεύουμε να πέσουμε στην παγίδα ... πως αφού η αστική τάξη μονομπλοκ στήριζε, στηρίζει και θα στηρίζει την ευρω,ΕΕ προσήλωση της χώρας ... τοτε κάθε αίτημα εξόδου απο την ευρωζώνη έχει εξ´ορισμού χαρακτήρα εναντια στις επιλογές της α.τ. ... άρα προοδευτικό ... άρα τα ευκόλως εννοούμενα κλπ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @antivaro:
      Θα σηζητήσω στα σοβαρά για βούληση τμήματος (έστω και αισχρά μειοψηφικού) της αστικής τάξης που να επιθυμεί απαγγίστρωση από τον δυτικό ιμπεριαλισμό (θυμίζω πως από την δολοφονία Καποδίστρια κ μετά, αυτή η επιλογή δεν έχει αμφισβητηθεί ποτέ -πολύ περισσότερο μετά το Α'ΠΠ), όταν ένα τέτοιο κομμάτι της εμφανιστεί κ εκφραστεί. Ως τότε θεωρώ την όποια επιχειρηματολογία επάνω σε αυτό, κουβέντα κυριολεκτικά στον αέρα.
      Υ.Γ.
      Δεν διαχωρίζω τα ζητήματα ΕΕ-ΝΑΤΟ γιατί στο πρόγραμμα αναφέρονται πακέτο σαν "έξοδος από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς"

      Διαγραφή
    2. @antivaro:
      Υ.Γ.2
      Εδώ πρέπει να δούμε κ την διεθνή εκτός από την εγχώρια διάσταση του θέματος.
      Μας ενδιαφέρει δηλαδή ή όχι κάθε αποδυνάμωση των ΕΕ-ΝΑΤΟ;
      Εάν όπως όλοι συμφωνούσαμε μέχρι χθες (κ από αύτά που γνωρίζω εξακολουθεί κ σήμερα) μας ενδιαφέρει, τότε η κάθε έξοδος από αυτές τις λυκοσυμμαχίες είναι ευπρόσδεκτη.

      Διαγραφή
  9. Να πω την αληθεια μου μπερδευτηκα λιγακι.Απ τη μια λες οτι δεν υπαρχει κανενα τμημα της αστικης ταξης που να προκρινει την απεμπλοκη της χωρας απ τον ευρωατλαντικο αξονα(δε μιλαω εδω για την ευρωζωνη -- αυτο ειναι αλλης ταξης ζητημα).Απ την αλλη, προκαθοριζεις οτι η αποδεσμευση απο τους ιμπεριαλιστικους οργανισμους(που υποτιθεται θα δωσει ωθηση στο κινημα)προηγειται του Σοσιαλισμου.Ε, τοτε, ποιος θα πραγματοποιησει την αποδεσμευση, αφου η αστικη ταξη δεν το θελει, ενω η εργατικη ταξη δεν εχει ακομα την εξουσια?Ποια εξουσια θα την επιβαλει, της εργατικης η της αστικης ταξης?

    Κατα τη γνωμη μου, η αποδεσμευση θα γινει ταυτοχρονα με την καταληψη της εξουσιας.Μολις εγκαθιδρυσουμε τη δικτατορια του προλεταριατου, ταυτοχρινα θα αποδεσμευτουμε απο ΕΕ και ΝΑΤΟ.Θα ειναι ενα απο τα πρωτα διαταγματα που θα βγαλει η εργατικη εξουσια, οπως οι μπολσεβικοι, πχ, αποφασισαν την εξοδο απο τον πολεμο, και το σπασιμο της συμμαχιας της Ρωσιας με την Αντατ, με το που πηραν την εξουσια.

    Προλεκαλτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Προλεκαλτ:
      Mε δεδομένο πως στην πραγματική ζωή "ταυτόχρονα" δεν υπάρχει, αυτό που λες μεταφέρει την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς από ζήτημα άμεσης πάλης όπως είναι διαχρονικά, σε πρόγραμμα σοσιαλιστικής οικοδόμησης (αφού λες πως θα υλοποιηθεί μόνο από την λαΪκή εξουσία.
      Αυτό ΕΑΝ ΙΣΧΥΕ θα ήταν επιστροφή στις θέσεις του 12ου συνέδριου για "πάλη εντός της ΕΕ" και μάλιστα ακόμη δεξιότερα από αυτές, αφού δεν θα αμφισβητούσε καν την ένταξη της χώρας και σε αυτό ακόμη το ΝΑΤΟ.
      Αλλά αυτό δεν νομίζω να είναι θέση του ΚΚΕ.

      Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ζητήματα που μπορεί και να προκύψουν ακόμη και εντός του καπιταλισμού, ακόμη και σε κόντρα με τις επιλογές της αστικής τάξης, σαν αποτέλεσμα της πάλης του λαϊκού κινήματος. Είναι αυτό που ονομάζουμε "άμεσοι στόχοι πάλης" και που εκτείνονται από την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων (κ αυτές υπό την αστική εξουσία τις διεκδικούμε) μέχρι κ την έξοδο από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

      Τα λέω αυτά, γιατί φυσικά ποτέ δεν τέθηκε ζήτημα εάν μπορεί να γίνει σοσιαλιστική οικοδόμηση εντός ΝΑΤΟ κ ΕΕ. Είναι αυτονόητο πως δεν μπορεί.
      Η κουβέντα λοιπόν δεν αφορά αυτό. Αφορά στο τι θα κάνεις εάν σου δωθεί η ευκαιρία να φύγεις από εκεί ΠΡΙΝ την επανάσταση τι θα κάνεις.
      Θα πεις "όχι ευχαριστώ μια χαρά είμαστε εδώ, θα το ξανακοιτάξουμε το ζήτημα επί διχτατορίας του προλεταριάτου";
      Για δεν νομίζω πως αυτή είναι θέση του ΚΚΕ, ούτε όπως προκύπτει από τις συνεδριακές αποφάσεις του (παραθέτω επάνω τα σχετικά αποσπάσματα), ούτε όπως προκύπτει από το κλείσιμο του ΓΓ στο συνέδριο.

      Για να το κάνω δηλαδή όσο πιο τάληρα μπορώ, η θεώρηση της εξόδου από ΕΕ και ΝΑΤΟ ως ζητήματος που μπορεί να λύθεί μόνο εντός του σοσιαλισμού, πρακτικά θα σήμαινε εγκατάλειψη ως τότε της πάλης (λλά και της ζύμωσης) για αυτά τα ζητήματα.
      Αλλά αυτή ακριβώς είναι η στρέβλωση που κάνουν στις θέσεις του ΚΚΕ οι διάφοροι ΛΑΕτζήδες, ΑΝΤΑΡΣΥοι, εργατοαγωνιστές, κλπ.
      Το κείμενο εξάλλου γράφτηκε για να απαντήσει σε αυτούς.

      Και ένα υστερόγραφο εδώ από εμένα.
      Εκείνο που βλέπω είναι μια μεγάλη παρεξήγηση στο "ταυτόχρονα".
      Το "ταυτόχρονα" αφορά την ζύμωση και την πάλη. Μας λέει δηλαδή (κ πολύ σωστά) πως επειδή παλεύουμε για την έξοδο από ΕΕ-ΝΑΤΟ, δεν σημαίνει πως έως αυτή να πραγματοποιηθεί θα παραιτηθούμε από την ζύμωση ή την πάλη για τον σοσιαλισμό. Ταυτόχρονα τα παλεύουμε κ τα δύο, το ένα σαν άμεσο στόχο, το άλλο σαν στρατηγικό σκοπό.
      Αυτό το "ταυτόχρονα" δεν σημαίνει βέβαια πως θα παραιτηθούμε από το ένα εκ των δύο εάν η ικανοποίηση του δεν συμπέσει ακριβώς χρονικά με του άλλου.

      Το ταυτόχρονα λοιπόν (δεν μπορεί παρά) να αναφέρεται στην πάλη, κ όχι στην ευόδωση των σκοπών αυτών, που σε τελική ανάλυση δεν ξέρεις κ πότε κ υπό ποιές συνθήκες μπορεί κ να σου προκύψει.

      Αλλιώς οι σχετικές αναφορές σε έξοδο από ΝΑΤΟ-ΕΕ θα στερούνταν κάθε νοήματος, αφού όπως είπα και παραπάνω δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα για το εάν μπορεί ή είναι σκόπιμο να μετέχει σε ΕΕ-ΝΑΤΟ μια σοσιαλιστική Ελλάδα.
      Αναγκαστικά την καπιταλιστική Ελλάδα αφορά η συζήτηση...

      Διαγραφή
    2. @Προλεκαλτ:
      Και για να ξεκαθαρίσω κ κάποια άλλα πράγματα.
      Εγώ πουθενά δεν είπα πως η αποδέσμευση προηγείται του σοσιαλισμού. Εγώ είπα πως είναι ένας στόχος που μπορεί κάλιστα να επιτευχθεί κ πριν τον σοσιαλισμό. Έχει τεράστια διαφορά.
      Επίσης δεν θυμάμαι να έγραψα πως "θα δώσει ώθηση στο λαϊκό κίνημα", αλλά αντίστροφα πως δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα ενός ήδη προωθημένου λαϊκού κινήματος (και εκεί πράγματι θα μπορούσε να του δώσει κ περαιτέρω ώθηση).
      Επίσης έκανα λόγο για την διεθνή παράμετρο του ζητήματος που κατ'εμέ είναι σημαντικότατη.

      Διαγραφή
    3. Παρα τις διευκρινιστικες σου εξηγησεις, παλι εξακολουθω να μην καταλαβαινω -- μπορει και να ειναι δικο προβλημα, βεβαια.Αλλα ας επιμεινω λιγο ακομα.

      Γραφεις πχ
      "φυσικά ποτέ δεν τέθηκε ζήτημα εάν μπορεί να γίνει σοσιαλιστική οικοδόμηση εντός ΝΑΤΟ κ ΕΕ. Είναι αυτονόητο πως δεν μπορεί.
      Η κουβέντα λοιπόν δεν αφορά αυτό. Αφορά στο τι θα κάνεις εάν σου δωθεί η ευκαιρία να φύγεις από εκεί ΠΡΙΝ την επανάσταση τι θα κάνεις."

      Ωραια, λοιπον, ρωταω εγω.Ποιος ειναι αυτος που θα παρει την αποφαση της αποδεσμευσης, σε ποιον θα δοθει η ευκαιρια, στο εργατικο κρατος, η στην αστικη ταξη?Το ερωτημα μου, νομιζω, ειναι απλο, και δεν επιδεχεται πολλων απαντησεων.Η το ενα θα ισχυει, η το αλλο.Και εχω την αισθηση οτι απαντηση δεν πηρα.

      Προλεκαλτ



      Διαγραφή
    4. @Προλεκαλτ:
      Αφού δεν κατάλαβες, καλά κάνεις και επανέρχεσαι.
      Υπάρχουν λοιπόν πράγματα (όπως έλεγα πριν) που μπορείς να τα πετύχεις και εντός του καπιταλισμού, και ονομάζονται "άμεσοι στόχοι πάλης". Αυτά είναι πράγματα που το κίνημα μπορεί να αποσπάσει από την αστική εξουσία.

      Είναι λοιπόν δυνατό θεωρητικά, σε μια συγκυρία ανόδου του λαϊκού κινήματος με ταυτόχρονη εκμετάλλευση των δικών τους αντιθέσεων, να σου δοθεί ως κίνημα η ευκαιρία να πετύχεις κάποιους τέτοιους στόχους όπως αυτούς που αφορά το κείμενο.
      Και το ερώτημα εδώ είναι απλό. Στην περίπτωση που σου δοθεί τέτοια ευκαιρία, τι θα κάνεις;
      -Θα πεις "όχι ευχαριστώ δεν θα πάρω γιατί ακόμη δεν έγινε η επανάσταση";

      Υ.Γ.
      Νομίζω πως η τελική ομιλία του ΓΓ στο συνέδριο ξεκαθάρισε το πράγμα. Μίλησε για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ "ΣΗΜΕΡΑ" και μάλιστα σαν ζήτημα "που επανέρχεται διαρκώς στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ".

      Υ.Γ.2
      Έχουμε ανάλογο παράδειγμα από την ίδια την χώρα μας, όταν ο γέρο-Καραμανλής για να εκτονώσει την λαϊκή δυσαρέσκεια ενάντια στο ΝΑΤΟ για τα γεγονότα της Κύπρου, αναγκάστηκε να αποχωρήσει προσωρινά από το στρατιωτικό σκέλος του.
      Ας δούμε τι έγινε τότε:
      http://www.rizospastis.gr/story.do?id=495479

      Διαγραφή
    5. σ. Trash,
      Πιθανόν να μην το αντιλαμβάνομαι, αλλά θέτω τον ακόλουθο προβληματισμό. Δηλαδή, δεν είναι ορθή η άκριτη συμπερίληψη του στόχου της αποδέσμευσης από την ΕΕ, ΟΝΕ κλπ. με στόχους προς άμεση διεκδίκηση, όπως, λ.χ., της υπεράσπισης συλλογικών εργασιακών κεκτημένων, αύξηση των συντελεστών φορολόγησης επί της κερδοφορίας κλπ. Τούτο διότι, σύμφωνα εκ νέου με την πρόγνωση εκ μέρους του ΚΚΕ αλλά και βασική Μ-Λ αντίληψη, αυτή καθαυτή η υλοποίηση της αποδέσμευσης, στο πλαίσιο της κυριαρχίας των δυνάμεων της αστικής τάξης, δεν επιφέρει θετικό αποτέλεσμα, με κριτήριο την υπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων. Τουναντίον, πιθανόν να επιφέρει και επιπρόσθετες δυσκολίες, τουλάχιστον κατά το αρχικό διάστημα: όπως δυνατότητα μονοπωλιακών ομίλων για ανεξέλεγκτη εκροή κεφαλαίων κλπ.

      Κ.

      Διαγραφή
    6. @Κ.
      Δεν καταλαβαίνω τι πα να πει "άκριτη" αποδέσμευση της χώρας από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Υπάρχουν δηλαδή και κριτήρια που μπορεί την παραμονή της σε αυτούς να την θεωρούν και ως "συμφέρουσα" για την εργατική τάξη κ τον λαό γενικότερα;
      Και αν υπάρχουν γιατί δεν τα προβάλει το ΚΚΕ (αν πιστεύει πως πως υπάρχουν όντως, γιατί εγώ δεν βλέπω να λέει τέτοια πράγματα), για να τα μάθουμε και εμείς με ποιά κριτήρια θα υποστηρίξουμε την παραμονή της χώρας σε ΕΕ-ΝΑΤΟ;
      Για το ποιόν λόγο θεωρώ πως επιμένει το ΚΚΕ (κ δικαίως) στους όρους της εξόδου, έχω αναφερθεί ήδη. Αλλά δεν πιστεύω όπως προκύπτει από αυτά που διαβάζω εδώ, πως θα μπορούσε να αντιταχθεί και σε αυτήν, υπό οποιουδήποτε όρους...
      Να πει δηλαδή πως υπό τις παρούσες συνθήκες "μια χαρά είναι η Ελλάδα εντός ΝΑΤΟ-ΕΕ".
      Πολύ περισσότερο που αυτή την θέση προβάλουν οι γνωστοί "καλοθελητάδες" που διαστρεβλώνουν ως "ευρωκομμουνιστικές" τις θέσεις του ΚΚΕ.

      "Τουναντίον, πιθανόν να επιφέρει και επιπρόσθετες δυσκολίες, "
      -Πιστεύεις δηλαδή πως η έξοδος από ΕΕ-ΝΑΤΟ θα δυσκολέψει τους όρους ανάπτυξης του κινήματος;

      -Που λέει τέτοιο πράγμα το ΚΚΕ;

      Διαγραφή
    7. σ. Trash,
      Προφανώς και οι δυνάμεις του ΚΚΕ δε θα αντιταχθούν. Και ορθά! Ωστόσο, θα εξακολουθήσουν την πάλη και για την επίλυση άμεσων λαϊκών προβλημάτων αλλά και για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου, σε νέες συνθήκες.
      πιθανολογώ - αυτό αφήνεται να εννοηθεί και από μέρους του ΚΚΕ, εξάλλου - ότι, στο αρχικό διάστημα, οι συνθήκες διαβίωσης θα δυχερανθούν απότομα. Ως προς τους όρους ανασύνταξης του κινήματος, όχι, αυτό καθαυτό το γεγονός της αποδέσμευσης δεν είναι βέβαιο πως θα καταλήξει σε ευνοϊκούς όρους ανάπτυξης του κινήματος, ούτε όμως και σε δυσμενείς.
      Σε καμία περίπτωση η εξακολούθηση της παραμονής στο σύνολο των ιμπρ. συμμαχιών δεν είναι προς το συμφέρον του Ελληνικού λαού. Είναι δεδομένη Μ-Λ θέση, θέση του ΚΚΕ αδιαμφισβήτητη. Και εμπειρικών διαπιστωμένη. Αλλά, οι παρούσες συνθήκες, με αυτό το πλαίσιο ανάπτυξης του διεθνούς καπιταλισμού, με αυτόν το διεθνή συσχετισμό δυνάμεων, με την ανυπαρξία οργανωμένου πλέγματος σοσιαλιστικών κρατών, μόνη η επιλογή της αποδέσμευσης δεν επαρκεί. Εξάλλου, το τρίπτυχο των συνοπτικών βασικών ''αιτημάτων'' του ΚΚΕ δεν τέθηκε ως προϊόν τυχαιότητας: 1) αποδέσμευση από ΕΕ, ΟΝΕ, ΝΑΤΟ κλπ., 2) μονομερής διαγραφή του συνόλου του κρατικού χρέους και 3) κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής. Σωρρευτικά.
      Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι υποστηρίζουμε τις αυτές απόψεις, αλλά με διαφορετικό τρόπο ή προτεραιότητες, ορισμένες φορές.

      Κ.

      Διαγραφή
    8. @Κ.:
      Δεν βλέπω στο τελευταίο σου σχόλιο κάποια μεταξύ μας διαφωνία, ούτε καν στις προτεραιότητες.
      Επίσης νομίζω πως το όλο ζήτημα για την ερμηνεία του άρθρου του προγράμματοςς που μιλάει για έξοδο από όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, είναι πλέον λυμένο (από την άποψη του ποια είναι η κομματική γραμμή τουλάχιστον) από την τελική τοποθέτηση του ΓΓ για έξοδο από το ΝΑΤΟ "σήμερα" κλπ...

      Επίσης το θεωρώ λυμένο έτσι και αλλιώς από την στιγμή που ο καθένας που θα ρωτήσει το Κόμμα εάν έχει αλλάξει κάποια θέση για την ΕΕ, θα πάρει την απάντηση πως αυτή είναι η ίδια από το 1965 μέχρι και σήμερα.

      Το κείμενο ούτως ή άλλως δεν γράφτηκε για να υποστηρίξει κάποια "δική μου" ερμηνεία των θέσεων του ΚΚΕ, αλλά για να απαντήσει στα ιδεολογήματα των διάφορων "καλοθελητάδων" που υποστηρίζουν πως το Κόμμα έχει υπαναχωρήσει από τις πάγιες θέσεις του επάνω στο ζήτημα.

      Επίσης γράφτηκε, γιατί και καμπόσοι σύντροφοι βλέπω πως υιοθετούν τις απόψεις των ως άνω "καλοθελητάδων" ως θέσεις του ΚΚΕ και πέφτουν στην παγίδα να τις υπερασπιστούν σαν σωστές θέσεις αντί να τις απορρίψουν σδαν διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ.

      Δυστυχώς αναγκάζομαι να ξαναγράψω στα σχόλια όσα έγραψα και στο εισαγωγικό κείμενο....

      Διαγραφή
  10. Αγαπητέ Trash σου εύχομαι καλή συνέχεια (έστω και αποσπασματικά).
    Συμφωνώ απολύτως με τις θέσεις σου. Έχω αμφιβολίες όμως αν τελικά είναι και θέσεις του ΚΚΕ. Ελπίζω να έχεις δίκιο και πράγματι να είναι αυτές. Από τα σχόλια πάντως εδώ, αλλά και σε άλλα σάιτ, είναι φανερό ότι πολλοί φίλοι του κόμματος έχουν άλλη άποψη. Μάλιστα, έχω την εντύπωση, ότι έχει εκφρασθεί διαφορετικά ακόμα και από στελέχη του κόμματος. Ελπίζω, επαναλαμβάνω, η δική σου ερμηνεία να είναι η σωστή. Άλλωστε, είναι η καθημερινή πράξη που θα ξεδιαλύνει τελικά τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Cos
      Φίλε Cos, είναι αδιαπραγμάτευτη και διαχρονική η σαφής θέση του ΚΚΕ υπέρ της αποδέσμευσης από το σύνολο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ιδίως από ΕΕ, ΟΝΕ και ΝΑΤΟ. Ωστόσο, σύμφωνα με τους προγρ. όρους του ΚΚΕ, αυτή η απόφαση αποδέσμευσης επιβάλλεται να ''συνοδευθεί'' από επικράτηση του νεου κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού ή, ακριβέστερα, από τη διαδικασία της μετάβασης σε αυτόν. Κατά συνέπεια, τείνω να μην αντιλαμβάνομαι το βαθμό του προβληματισμού ως προς τη σαφήνεια ή μη της συγκεκριμένης τοποθέτησης εκ μέρους του ΚΚΕ στο όλως κρίσιμο αυτό ζήτημα.

      Κ.

      Διαγραφή
  11. Επιχειρώ να θέσω το εξής, με κατά τι μηχανιστικό τρόπο. Την προηγούμενη βδομάδα, ενόψει και της έναρξης των εργασιών του 20ού Συνεδρίου, από τον ιστότοπο του ΚΚΕ, ανέτρεξα στα ντοκουμέντα του 15ου Συνεδρίου (1996). Ειδικότερα, σε συνέντευξη η οποία είχε παραχωρηθεί λίγες ημέρες προ της έναρξής του, η Αλ. Παπαρήγα σημείωνε, εκτός των άλλων, ως άμεσο στρατηγικού χαρακτήρα στόχο την πάλη για αποδέσμευση από ΕΕ κλπ. Την τότε περίοδο (1996) δεν είχε τεθεί ζήτημα προσχώρησης στην ΟΝΕ κλπ. Παρά το γεγονός ότι από τις εργασίες του τότε Συνεδρίου προέκυψε το πρόγραμμα του ΚΚΕ του 1996, με τις γνωστές στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές, ακόμη και τότε, το ζήτημα της πάλης για αποδέσμευση από την ΕΕ δεν τέθηκε με ''πλήρη αυτοτέλεια''. Αλλά συνδεόταν με την ένταση της πάλης ενάντια στις ''δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού', πάλη η οποία, ''σταδιακά'' θα έθετε ως στόσο και τον σκοπό του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού.

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Κ.:
      Η όποια "αυτοτέλεια" του ποποιοδήποτε άμεσου δεν προκύπτει από την μη-σύνδεση του με τον στρατηγικό στόχο (τον σοσιαλισμό) αλλά με την αντικειμενική ή μη, δυνατότητα ευώδοσης του ακόμη και πριν από αυτόν.
      Δεν ξέρω με πόσους διαφορετικούς τρόπους και πόσες φορές πρέπει να πω το ίδιο πράγμα για να γίνω κατανοητός...

      Διαγραφή
  12. Ομολογώ προκαταβολικά ότι δεν έχω διαβάσει τις αποφάσεις του 15 συνεδρίου. Θυμάμαι όμως πολύ καλά τη δράση της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια και δε θυμάμαι πουθενά φράσεις όπως "πάλη κατά του νεοφιλελευθερισμού" "σταδιακά στόχος" ή "σοσιαλιστικός μετασχηματισμός". Θυμάμαι συνθήματα "κόντρα στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό για τον σοσιαλισμό", "δομική εξάρτηση" θυμάμαι άρθρα "άλλο λαική διακυβέρνηση άλλο λαίκή εξουσία". Τι να πως αν θυμάται κάποιος κάτι άλλο ας το πει.
    Επίσης μας ενδιαφέρει κάθε άνθρωπος που αποκτά αντιΕΕ διάθεση και κάθε τέτοια διάθεση στους λαούς, αλλά προφανώς δε θεωρούμε βήμα κάθε έξοδο. Η σύνδεση του στόχο με τον σοσιαλισμό δεν μειώνει την πλατύτητα, αλλά αντίθετα θωρακίζει μόνο τότε μετασχηματίζεται η αντι- Ε.Ε. συνείδηση. Το άλλο φαίνεται πλατύ, αλλά οδηγεί στην ενσωμάτωση, όπως έγινε και με πλατείες κλπ.
    Τώρα για τμήμα της αστικής τάξης που θέλει έξοδο παραθέτω "Δαυίδ, Ζούρας κλπ." και ως προς την πολιτική έκφραση "Καζάκης, Κατσανέβας, και φυσικά Ζωή-Λαφαζάνης"
    Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Β.:
      Εγώ δεν αναφέρθηκα στο 15ο Συνέδριο. Σε σχόλιο μου στην αρχή της συζήτησης αναφέρθηκα στα 12ο κ 13ο συνέδρια, οι θέσεις των οποίων χαρακτηρίστηκαν εκ των υστέρων από το ΚΚΕ(έχω παραθέσει κ τα σχετικά λινκ) ως "ευρωκομμουνιστική διολίσθηση".

      Ανάφερα ακόμη πριν, πως είναι άλλο πράγμα η σύνδεση με τον τελικό στόχο (που είναι φυσικά σωστή) και άλλο πράγμα το ζητούμενο (ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός) να τίθεται ως προαπαιτούμενο για τους άμεσους στόχους πάλης. Ευτυχώς οι θέσεις του τελευταίου συνεδρίου, ξεκαθάρισαν πως τέτοιο πράγμα δεν συμβαίνει.

      Τέλος, μπορώ να καταλάβω δύο πράγματα όταν λες "για τμήμα της αστικής τάξης που θέλει έξοδο":
      Το ένα είναι από που και ως που να πάρουμε στα σοβαρά αυτά που λένε οι γνωστοί για τις επί δεκαετίες, ευρωλάγνες κυριολεκτικά, θέσεις τους, καραγκιόζηδες τους οποίους αναφέρεις, και μην θεωρήσουμε πολύ απλά πως προσπαθούν προσπαθούν να σώσουν το πολιτικό τους σαρκίο σπεκουλάροντας επάνω στην υπαρκτή και απόλυτα δικαιολογημένη αντι-ΕΕ δυσαρέσκεια ενός μεγάλου (πλέον) τμήματος του ελληνικού λαού. Ας θυμηθούμε τι έκαναν όλοι αυτοί την εποχή του Μάαστριχτ, τις θέσεις τους για το "ευρωσύνταγμα" κ.ο.κ...

      Και κάτι ακόμη. Ήδη από την εποχή του Μαρξ ξέρουμε πως η αστική δημοκρατία είναι το πιο ταιριαστό στον καπιταλισμό πολιτικό εποικοδόμημα, επειδή ακριβώς μέσω αυτής μπορούν να εκφράζονται στο αστικό κοινοβούλιο τα αντικρουόμενα (κάποιες φορές) συμφέροντα, όλων των μερίδων της αστικής τάξης.
      Επί του παρόντος δεν μου μοιάζει λογικό να υπάρχει μερίδα (και μάλιστα άξια λόγου) της ΑΤ που τα συμφέροντα της να μην εκπροσωπούνται στο αστικό κοινοβούλιο, την ίδια στιγμή που στο ίδιο αυτό κοινοβούλιο υπάρχει κόμμα που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης....

      Διαγραφή
    2. @B.
      Επί της ουσίας συμφωνώ απολύτως με τις εκτιμήσεις σου.
      Οι αναφορές στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ (1996) προήλθαν από προηγούμενο σχόλιό μου. Στα επίσημα ντοκουμέντα αυτού του Συνεδρίου εντόπισα φρασεολογία ''ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό'' κλπ. Αυτά τα κείμενα ευρίσκονται στη διάθεση των χρηστών του διαδικτύου, στον επίσημο ιστότοπο του ΚΚΕ, στο ''μέρος'' με το ηλεκτρονικό αρχείο των Συνεδρίων. Και όντως, αυτού του είδους η φρασεολογία δεν είναι ενδεικτική. Περισσότερο αποτέλεσε κατάλοιπο από την παλαιότερη δράση του ΚΚΕ, με επίδραση και από την τότε κυρίαρχη ορολογία.

      Κ.

      Διαγραφή
    3. @Trash,
      Όντως, πλην υπαρκτών μεμονωμένων περιπτώσεων, δε διαφαίνεται η συγκρότηση ενός διακριτού τμήματος της εγχώριας αστικής τάξης το οποίο να υποστηρίζει, εμφανώς, τουλάχιστον το ενδεχόμενο αποδέσμευσης από ΟΝΕ ή και ΕΕ.
      Από άποψη πολιτικών δυνάμεων με κοιν. εκπροσώπηση, το φασιστικό μόρφωμα φαίνεται να τοποθετείται πιο θετικά στο ενδεχόμενο της αποδέσμευσης όλως πρόσφατα. Αυτό διάβαζα, δε γνωρίζω εάν ευσταθεί ως δεδομένο.

      Κ.

      Διαγραφή
    4. @Κ.:
      Τις "θέσεις" των ναζί δεν νομίζω πως μπορεί να τις πάρει κανείς στα σοβαρά καθώς σπεκουλάρουν συνεχώς επί παντός επιστητού. Από τον τάχα μου "πατριωτισμό τους", μέχρι και τα θέματα που συζητάμε.
      Ενδεικτικά:
      https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjt_8-O7ZnTAhUMbxQKHe2NA3IQtwIIGjAA&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DcpujYQ90ka8&usg=AFQjCNHgNQNYII23YCjcXoCkvbFlClC2jA&sig2=88fW9xb5GK9ZEJwiYCG1Ng

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.