Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Κολομβία: Οριστική κατάπαυση του πυρός κήρυξαν οι FARC

Οι αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) κήρυξαν οριστική κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (08:00 τη Δευτέρα ώρα Ελλάδας) μετά την ιστορική συμφωνία ειρήνης την οποία συνήψαν την εβδομάδα που πέρασε με την κυβέρνηση της Κολομβίας για να τερματιστεί ο εμφύλιος που διήρκεσε 52 χρόνια.

«Διατάσσω όλες τις διοικήσεις μας, όλες τις μονάδες μας και τον καθέναν από τους μαχητές μας να πάψουν πυρ και να σταματήσουν τις εχθροπραξίες εναντίον του κολομβιάνικου κράτους από απόψε τα μεσάνυχτα», δήλωσε ενώπιον εκπροσώπων του Τύπου στην Αβάνα ο ηγέτης των FARC, ο Τιμολέον Χιμένες ή «Τιμοσένκο».

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος ήταν ο πρώτος που διέταξε την οριστική κατάπαυση του πυρός με τους αντάρτες που θα τεθεί σε ισχύ την ίδια ώρα, μία ημέρα μετά την υπογραφή της οριστικής συμφωνίας ειρήνης με τη μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών της χώρας, η οποία ιδρύθηκε το 1964 εν μέσω μιας εξέγερσης των αγροτών και μετρά περίπου 7.500 μαχητές.
«Ακούσαμε με συγκίνηση την διαταγή του προέδρου προς τον στρατό του και δίνουμε κι εμείς την ίδια διαταγή στα στρατεύματά μας», είπε ο επικεφαλής των FARC.

Timoleón Jiménez, "Τιμοσένκο"
Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση και οι αντάρτες ανακοινώνουν από κοινού μια τέτοια κίνηση, αν και οι αντάρτες εφάρμοζαν από τον Ιούλιο του 2015 μονομερή κατάπαυση του πυρός, η οποία συνέβαλε να περιοριστούν σημαντικά οι συγκρούσεις με μονάδες των ένοπλων δυνάμεων τους τελευταίους μήνες.

Οι συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν τα δύο μέρη έπειτα από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων στην Αβάνα της Κούβας αναμένεται να υπογραφούν από τον Σάντος και τον «Τιμοσένκο» κατά τη διάρκεια μιας επίσημης τελετής μεταξύ της 20ής και της 26ης Σεπτεμβρίου. Κατόπιν οι Κολομβιανοί θα κληθούν να τις εγκρίνουν στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τη 2η Οκτωβρίου.

Οι αντάρτες αναμένεται να επικυρώσουν τις συμφωνίες αυτές σε ένα εθνικό συνέδριο στη νότια Κολομβία που θα διεξαγάγουν από τη 13η ως τη 19η Σεπτεμβρίου
Πηγή: solidaria griega

15 σχόλια:

  1. Ελπίζω μόνο μη βρεί ευκαιρία το κράτος να τους μακελεψει, τώρα που παρέδωσαν τα όπλα--εμεις εδώ έχουμε πικρή πείρα.

    Προλεκαλτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Προλεκαλτ:
      Ειρηνευτική συμφωνία υπέγραψαν, δεν παρέδωσαν τα όπλα, ούτε τον στρατό τους διέλυσαν.
      Μοιάζει να έχουν διδαχτεί από τα δικά μας λάθη...

      Διαγραφή
    2. Μακάρι να ναι έτσι.Παντως πιστεύω το κράτος θα τους βάζει προσκόμματα στην ενδεχόμενη νόμιμη δράση τους(πχ συνδικαλισμός).Ίσως, σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναγκαστούν να ξανά πάρουν τα βουνά.Ως γνωστον, συμφωνίες με ύαινες δε μπορείς να κάνεις.

      Προλεκαλτ

      Διαγραφή
  2. Καλή δύναμη να έχουν στην νέα εποχή, και μακάρι τώρα που θα γίνουν νόμιμο κόμμα, να μην σταματήσουν, και να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο τις αντικαπιταλιστικές και επαναστατικές τους θέσεις, θα χρειαστούν!

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ευχηθώ καλή τύχη στους Συντρόφους. Καλή δύναμη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  3. Έχουμε επίσημη ανακοίνωση από το ίδιο το FARC; Δεν βρήκα κάτι στο solidnet (αν και πολλές φορές δεν τα αναδημοσιεύουν αμέσως εκεί).

    Ijon Tichy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ijon Tichy:
      Εδώ, από τον επίσημο ιστότοπο των FARC:

      http://farc-epeace.org/peace-process/news/item/1543-a-historic-day-for-colombia-final-peace-agreement-is-reached.html

      Διαγραφή
  4. http://farc-epeace.org/background/item/1391-pathways-for-revolution-and-socialism-are-still-being-explored.html

    Ένα πολύ ενδιαφέρον και καλό κείμενο (στα Αγγλικά), για το πως βλέπουν οι Κολομβιανοί σ/φοι το μέλλον.
    Μεγάλο, αλλά αξίζει τον κόπο!

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παπουτσωμενος Γατος30 Αυγούστου 2016 στις 5:09 μ.μ.

    Σιγουρα θα παραδωσουν τα οπλα εκτος και αν προκειται για προσωρινη ανακωχη.Το θεμα ειναι με τι ορους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι μόνοι που παρέδωσαν ποτέ τα όπλα ήμασταν εμείς και μάλιστα ενώ είχαμε νικήσει. Μέχρι και οι του ΙRA τα έθαψαν στους κήπους τους. Μπράβο τους που κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν τις παρούσες συγκυρίες που οι ΕΠΑ θέλουν να κλείσουν μέτωπα και ανάγκασαν την Κολομβιανή κυβέρνηση να υπογράψει ειρήνη με αρνητικούς για εκείνη όρους. gorf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @gorf:
      Για να πούμε την αλήθεια, ούτε το μόνο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα που παρέδωσε τα όπλα ήταν το δικό μας (το ίδιο έγινε και σε Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο), ούτε έγινε όταν είχαμε νικήσει. Η παράδοση των όπλων ήταν απότοκο της στρατιωτικής ήττας στην μάχη Αθήνας εξάλλου.
      Επίσης ούτε ο ΕΛΑΣ παρέδωσε ποτέ το σύνολο του οπλισμού του, καθώς είχαν κρατηθεί για "λόγους ασφαλείας" (την περίπτωση δηλαδή που δεν τηρηθεί από την άλλη πλευρά -όπως κ έγινε- η συμφωνία της Βάρκιζας) κρυμμένα όπλα σε αριθμό ικανό για να εξοπλιστούν οι πρώτοι πυρήνες του ΔΣΕ λίγο αργότερα.

      Διαγραφή
    2. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τα αντάρτικα στις χώρες-πυρήνες που ανέφερες με εκατοντάδες-χιλιάδες συμμαχικό στρατό με περιφερειακές χώρες όπως η Ελλάδα τότε, που ο ντόπιος λαός κρατούσε μόνος του και απελευθέρωσε μόνος του όλη τη χώρα. Σε ότι έχει να κάνει με την ήττα της Αθήνας είναι γνωστό ότι καμία δυνατότητα δεν είχαν οι Εγγλέζοι να κρατήσουν αντίσταση στο σύνολο της χώρας όπως και ίδιοι είχαν παραδεχτεί. Για τον οπλισμό είναι γνωστό ότι παραδόθηκε πολύ μεγάλο μέρος. Και δεν τα είπα πιο πάνω,για να κατηγορήσω κάποιον, άλλωστε οι πρώτοι που τα πλήρωσαν ήταν αυτοί που τα αποφάσισαν. Απλά θέλω να θίξω το ότι χειρίστηκαν οι της FARC εξαιρετικά την παρούσα κατάσταση ή τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως αυτό καταλαβαίνω. Δυστυχώς γράφω στα πεταχτά και δεν έχω χρόνο τις πιο πολλές φορές να είμαι πιο αναλυτικός. gorf

      Διαγραφή
    3. TRASH Να γράψω σχόλιο για το θεμα που λέτε η οχι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Καλύτερα όχι, μην ανοίξει ολόκληρος διάλογος εκτός θέματος...

      Διαγραφή
    5. Oτι πεις εσυ Σύντροφε Υποβάλω τα Σέβη μου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.