Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016

Tι μάθαμε από μια φωτογραφία

Η παρακάτω έγχρωμη εκδοχή μιας από τις γνωστές φωτογραφίες του Μουσούρη για τον Δημοκρατικό Στρατό, κοσμεί ένα από τα έντυπα του τμήματος Ιστορίας του ΚΚΕ. Η υψηλή ανάλυση και το χρώμα μας επιτρέπουν να κάνουμε μερικές παρατηρήσεις που φωτίζουν και αναδεικνύουν κομμάτια της ζωής, της δράσης και του ηθικού αναστήματος των μαχητών του ΔΣΕ.

  • Η εικονιζόμενη μαχήτρια του ΔΣΕ φορά στο πέτο της το παράσημο/ηθικό έπαινο του Γράμμου. Πρόκειται για ένα ορθογώνιο ύφασμα με λευκά γράμματα που αναγράφει τη λέξη "ΓΡΑΜΜΟΣ" και δίνονταν στους μαχητές και τις μαχήτριες που επιδείκνυαν γενναιότητα και αυτοθυσία στο μέτωπο του Γράμμου. Η εικονιζόμενη μαχήτρια προφανώς έλαβε μέρος στις μάχες εκεί και ανέδειξε τέτοιες πολεμικές αρετές.
  • Στο πέτο της μαχήτριας βλέπουμε καρφιτσωμένο το σήμα της ΔΝΕ, της Δημοκρατικής Νεολαίας Ελλάδας. Η ΔΝΕ συσπείρωνε στις τάξεις της τους νεολαίους μαχητές του ΔΣΕ και αποτέλεσε τη φυσική εξέλιξη της ΕΠΟΝ. Συγκίνηση προκαλεί ότι στις δυσκολότερες συνθήκες πολέμου, οι νεολαίοι μαχητές βρήκαν χώρο για την ομορφιά και την παιδικότητα. Όπως μπορείτε εύκολα να δείτε, η κονκάρδα έχει το σχήμα από ένα μικρό σκυλάκι...
  • Μια κοντινή ματιά στα κουμπιά της στολής θα μας αποκαλύψει ότι επάνω τους εμφανίζεται ένθετο το εθνόσημο των ΗΠΑ, ο αετός που στα πόδια του κρατά δάφνες και βέλη. Πρόκειται λοιπόν για μια λαφυραγωγημένη στολή από τον κυβερνητικό στρατό, μέρος της στρατιωτικής ενίσχυσής του από τις ΗΠΑ. Καταδεικνύει τα πενιχρά μέσα με τα οποία οι μαχητές του ΔΣΕ διεξήγαγαν τις μάχες του Εμφυλίου.


Κοντινή εστίαση στη στολή και εθνόσημο των ΗΠΑ για αντιπαραβολή
  • Η στολή της μαχήτριας φαίνεται να έχει ένα κουμπί λίγο πιο κάτω από τον ώμο. Πρόκειται για κουμπί που συγκρατεί το μανίκι της όταν αυτό γυριστεί προς τα πάνω. Το χαρακτηριστικό αυτό υπάρχει στα θερινά χιτώνια των στρατιωτών της εποχής. Η μαχήτρια λοιπόν φορά μια καλοκαιρινή στολή στο άγριο και κρύο κλίμα της περιοχής της ορεινής Μακεδονίας. Μια τέτοια ορεινή τοποθεσία χρειάζεται ασφαλώς, ακόμα και το καλοκαίρι, χειμερινή στρατιωτική στολή. Φυσικά, αυτή η δυνατότητα δεν υπήρχε για όλους τους μαχητές του ΔΣΕ που πολεμούσαν στο χιόνι και το κρύο με ότι διέθεταν σε ρουχισμό και εξοπλισμό.
Μπορεί αυτή η φωτογραφική ανάλυση να φαίνεται σε κάποιους πολύ τεχνική ή ακόμα και αχρείαστη, για αυτό θα θέλαμε να την κλείσουμε με την παρατήρηση του πόσο όμορφο και πηγαίο είναι το χαμόγελο στο πρόσωπό της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.