Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

«Ατσάλινο τόξο» ΝΑΤΟικών σχεδιασμών...

Νέα αντιπαράθεση ξεκίνησε την Κυριακή πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, βασικά στη συνοριογραμμή ΝΑΤΟ με Ρωσία, όταν κατά καταγγελίες της βουλγαρικής κυβέρνησης ρωσικό αεροσκάφος εισήλθε στην περιοχή που βρίσκεται υπό την εποπτεία της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο των εκτεταμένων ΝΑΤΟικών ασκήσεων που διεξάγονται στην περιοχή, και παραβίασε τον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας. Η Μόσχα αντέδρασε αρνούμενη το περιστατικό, λέγοντας ότι το αεροσκάφος της όντως πέταξε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, ακολουθώντας, ωστόσο, τις διεθνείς οδηγίες και κανόνες. Η, δε, βουλγαρική πλευρά επέμεινε στις καταγγελίες της, με τον υπουργό Αμυνας να υποστηρίζει πως τον περασμένο μήνα σημειώθηκε σειρά παραβιάσεων του βουλγάρικου εναέριου χώρου από ρωσικά αεροσκάφη.

Η τέτοια αντιπαράθεση έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με την επίσκεψη στη Σόφια του Ελληνα υπουργού Αμυνας, ως προετοιμασία της μετάβασης εκεί του Ελληνα πρωθυπουργού, τη Δευτέρα, για να συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας. Επαφές όλες στην προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να στήσει κομπρεμί με άλλα κεφάλαια της περιοχής, ώστε να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά και να διεκδικήσει μεγαλύτερα μερίδια από τη λεία, μέσα και από τη λεγόμενη στρατιωτική διπλωματία, την εκπλήρωση αποστολών του ΝΑΤΟ.

Σε αυτήν τη βάση, ο Π. Καμμένος είχε συνομιλίες με τον Βούλγαρο ομόλογό του κι άλλους παράγοντες, και δήλωσε, περιγράφοντας τα σχέδια της ελληνικής αστικής τάξης να πρωτοστατήσει στη σύμπηξη και λειτουργία ενός άξονα υλοποίησης σχεδιασμών του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική του πτέρυγα, στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων:

«Εχουμε μία πολύ στενή συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ (...) Με τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις, την εξάπλωση της τρομοκρατίας, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στη Μαύρη Θάλασσα και τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα αποτελούν το ατσάλινο τόξο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή (...) Η Βουλγαρία, η Ελλάδα και κατ' επέκταση η Κύπρος προς το νότο και η Ρουμανία προς το βορρά είμαστε οι χώρες που ουσιαστικά αποτελούμε τα σύνορα της Δύσης με την Ανατολή». Το... «ατσάλινο τόξο σταθερότητας», βέβαια, όπως και η διεκδίκηση ρόλου... συνοριοφύλακα «της Δύσης με την Ανατολή», για τους λαούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, σημαίνει βαθύτερη εμπλοκή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, ακριβώς μέσω της «πολύ στενής συνεργασίας» στο πλαίσιο των λυκοσυμμαχιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ...

Θυμίζουμε εδώ ότι στη βάση παροχής υπηρεσιών στο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο της Τεχνικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για διασυνοριακές επιχειρήσεις εναέριας επιτήρησης, η οποία υπογράφτηκε το Μάρτη του 2014, λέγεται ότι τουλάχιστον μία φορά ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν από εδώ για να αναχαιτίσουν αεροσκάφη «αγνώστων ιχνών» (σ.σ. «φωτογραφίζεται» η Ρωσία) που εισήλθαν στο βουλγαρικό FIR χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης.
Το θέμα δεν επιβεβαιώνεται επισήμως, ωστόσο, όπως έλεγαν οι αρμόδιοι παράγοντες κατά την υπογραφή της συμφωνίας, επρόκειτο για «ενοποίηση των διασυνοριακών επιχειρήσεων». Αναλυτές εξηγούσαν από τότε ότι ελληνικά μαχητικά θα αναλαμβάνουν αποστολές αναγνώρισης και αναχαίτισης αεροσκαφών «αγνώστων ιχνών» τα οποία εισέρχονται στο βουλγαρικό FIR, αποστολές στις οποίες λέγεται ότι η βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία δεν μπορεί να ανταποκριθεί λόγω ανεπάρκειας των δικών της μέσων. Σε αυτό το μοτίβο, άλλωστε, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει πάρει μέρος σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις στο FIR Σόφιας, το οποίο ενώνεται με το FIR της Συμφερούπολης, που καλύπτει Κριμαία και νοτιοανατολική Ουκρανία.

Αν συνδυαστούν όλα αυτά με τις τελευταίες καταγγελίες περί «ρωσικής επιθετικότητας» στη Μαύρη Θάλασσα, και με δεδομένο ότι η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση οξύνεται, καθίσταται σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει πρόσθετες, βαρύτατες ευθύνες για το πού πάει να εμπλέξει τον ελληνικό λαό για τα συμφέροντα, βέβαια, των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Υπολογίζει από κάτι τέτοια η κυβέρνηση, πιστή όπως είναι στους στόχους του κεφαλαίου; Οχι βέβαια. Ο Π. Καμμένος διακήρυττε από τη Σόφια ότι Ελλάδα και Βουλγαρία θα προχωρήσουν και σε «κοινές ασκήσεις, στις οποίες θα έχουμε τη δυνατότητα να καλέσουμε και τους συμμάχους μας». Αλλη μια συνεισφορά της ντόπιας αστικής τάξης στη συγκέντρωση δυνάμεων του ΝΑΤΟ, σε Μαύρη Θάλασσα και Αιγαίο, στο χώρο όπου περιπολούν ρωσικά μαχητικά και διαπλέουν ρωσικά πολεμικά πλοία στον πλου τους προς Συρία.

Επιπλέον, ο αν. υπουργός Αμυνας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, μιλώντας τη Δευτέρα στην τελετή έναρξης του προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης επιχειρησιακών συστημάτων των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3Β του Πολεμικού Ναυτικού - αναβάθμιση για να εμβαθύνει την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, εφόσον τα αεροσκάφη θα καλύψουν κατά βάση ΝΑΤΟικές ανάγκες και σχεδιασμούς για επεμβάσεις ενάντια σε λαούς της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου - έδινε την έμφαση στο νότιο σκέλος του «ατσάλινου τόξου» που οριοθετούσε ο Καμμένος, από Ρουμανία έως Κύπρο:

«Ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών αυτών και η μελλοντική επιχειρησιακή τους ενεργοποίηση, μαζί με τα νέα υποβρύχια και τον εκσυγχρονισμό των πλοίων του Πολεμικού μας Ναυτικού, μαζί με την ολοκλήρωση του προγράμματος των πυραυλακάτων, θα αυξήσουν τη μαχητική ισχύ του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων και θα αποτελέσουν ένα ακόμα πολλαπλασιαστή ισχύος, όχι μόνο στην περιοχή του Αιγαίου, αλλά και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, η οποία είναι μέγιστης στρατηγικής σημασίας χώρος για την Ελλάδα (σ.σ.: την ντόπια αστική τάξη)». Στην ίδια γραμμή, συνέχιζε μιλώντας για ...ανάδειξη «μιας ισχυρής Ελλάδας με λόγο και θέση στα περιφερειακά και διεθνή δρώμενα». Να καταγραφεί και η τοποθέτηση του Α/ΓΕΝ, στην ίδια τελετή, ο οποίος αναφέρθηκε στο «συμμαχικό έργο» που θα αναλάβουν τα εν λόγω αεροσκάφη, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι θα αξιοποιηθούν και σε αποστολές της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ. Σε άλλο σημείο, άλλωστε, της τοποθέτησής του μίλησε για επέκταση του αεροπορικού βραχίονα του Πολεμικού Ναυτικού πέρα από το Αιγαίο, στην ευαίσθητη και σημαντική ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Και παραπέρα, «non paper» που είχε εκδώσει η κυβέρνηση ήδη από τον Απρίλη του 2015, ανέφερε επί λέξει: «Το κάθε αεροσκάφος "P -3" μπορεί να πετά επί 12 ώρες συνεχώς και να ελέγχει τεράστιες περιοχές του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τι ελέγχει; Από κινήσεις υποβρυχίων και πλοίων μέχρι μεταναστευτικές ροές, κ.λπ. Το θέμα δεν είναι κυρίως "ελληνικό" αλλά ΝΑΤΟικό. Το NATO θέλει κάθε μέρα για τις δικές του ανάγκες εναέρια επιτήρηση σε Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειο. Χωρίς αεροπλάνα αυτό δεν μπορούσε να γίνει σωστά».

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εμπλέκει το λαό στη δίνη επικίνδυνων εξελίξεων, ακόμα και συγκρούσεων. Εξ ου και πρέπει να ενδυναμώσει την οργανωμένη πάλη του ενάντια στους τέτοιους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, στο κεφάλαιο το ίδιο, στις κυβερνήσεις, σε όλες τις δυνάμεις που το υπηρετούν.
Πηγή: Ριζοσπάστης

23 σχόλια:

  1. εδώ και λίγους μήνες η κυπριακή κυβέρνηση άλλαξε την διαχρονική θέση μας για αποστρατικοποίηση μετά την λύση. Τώρα μιλούν για ένα επαγγελματικό στρατό που θα "υπερασπίζεται" το νησί μετά την λύση.

    ΑΧΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΑΧΠ:
      Μάλλον θα ξέρεις καλύτερα, αλλά έχω την εντύπωση πως το αίτημα της αποστρατικοποίησης αφορούσε πάντα τους τρεις ξένους στρατούς που βρίσκονται στην Κύπρο, όχι τις αμυντικές δυνάμεις της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

      Διαγραφή
  2. Trash,
    Σίγουρα αφορά όλους τους *ξένους* στρατούς (ελλάδας, τουρκίας, βρετανίας, και όποιος άλλος έρθει μέχρι την λύση...). Αυτό είναι καθαρό.

    Το αν αφορά και ίδιες "αμυντικές δυνάμεις", αυτό ήταν αυτονόητο ως πριν λίγο καιρό, δες και αυτή την συνέντευξη του ΓΓ Ακέλ το 2009:

    Πού οφείλεται κατά την άποψή σας η ξαφνική αλλαγή της ηγεσίας του ΔΗΣΥ για την αποστρατικοποίηση μετά τη λύση;

    Δεν είναι αλλαγή μόνο της στάσης του ΔΗΣΥ, αλλά και της στάσης άλλων πολιτικών κομμάτων. Γιατί προτείνουν αυτή την αλλαγή, ας απαντήσουν οι ίδιοι. Θα υπενθυμίσω μόνο τα εξής: Το θέμα της αποστρατικοποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την επίτευξη της λύσης ήταν διαχρονική θέση του Εθνικού Συμβουλίου. Είναι θέση που έχει υιοθετηθεί και συμπεριλαμβάνεται σε ψηφίσματα του ΟΗΕ. Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε που να επιβάλλει αναθεώρηση αυτής της θέσης. Δεν θεωρούμε ως ΑΚΕΛ ότι η παρουσία 1000 στρατιωτών στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μας γλιτώσει από όποια ξένη επέμβαση. Το 1974 είχαμε ολόκληρη Εθνική Φρουρά και δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε την τουρκική εισβολή. Είναι αστείο το επιχείρημα ότι η ύπαρξη ενός μικρού αριθμού στρατιωτών θα αναβαθμίζει την ασφάλεια στην Κυπριακή Δημοκρατία. Επιμένουμε ότι πρέπει να απαιτήσουμε την πλήρη αποστρατικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την επίλυση του Κυπριακού. Το νεοφανές επιχείρημα που προβάλλεται ότι πλέον είμαστε μέλη της Ε.Ε., δεν στέκει. Στην Ε.Ε. είμαστε από την 1η Μαΐου 2004. Γιατί δεν θυμήθηκαν αυτό το επιχείρημα τότε και το προβάλλουν σήμερα;

    (http://kiatipis.org/Cyprus_problem_gr/2009/2009-12-06-07_Interview_A.Kyprianou.htm)

    Όμως ο όρος "αμυντικές δυνάμεις" της Κυπριακής Δημοκρατίας (ή ότι άλλο θα λέγεται μετά την λύση) μπορεί να ακούγεται λογικός και ακίνδυνος αλλά κατά την γνώμη μου και άλλων, κρύβει από πίσω του ΝΑΤΟ. Τέτοιες δυνάμεις, όπως και η Αστυνομία στο σχέδιο Ανάν, λογικά θα να είναι μικτές (ΕΚ, ΤΚ). Αντίθετα με την Αστυνομία όμως, οι ΕΚ δύσκολα θα δεκτούν ΤΚ αρχηγό στρατού
    και το αντίθετο. Και έτσι οδηγούμαστε (μας οδηγούν) σε ένα στρατό που θα είναι κάτω από την ομπρέλλα ΝΑΤΟ/ΕΕ για να μην έχει κανένας παράπονο.

    Βάλε στην εξίσωση και το ότι η πρόταση για "κυπριακό στρατό" προέρχονται από το ΔΗΣΥ - το ΝΑΤΟικό υποκατάστημα στο νησί - π.χ. δες:

    "Εν κατακλείδι, ο Πρόεδρος Χριστόφιας οφείλει, αντί να ταυτίζεται απόλυτα με τα ρωσικά συμφέροντα, να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Κύπρου με την ενεργή εμπλοκή της στη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ μακριά από ιδεοληψίες. Σε αυτό διευκολύνεται τόσο από το γεγονός ότι η Ρωσία συμμετέχει ήδη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, όσο και από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ευνοούν μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ."
    (http://disy.org.cy/index.php?id=2314)

    Νομίζω καταλαβαίνουμε όλοι ότι "αμυντικές δυνάμεις" της Κυπριακής Δημοκρατίας σημαίνει ΝΑΤΟική ομπρέλλα. Δυστυχώς δεν είναι όλοι, ούτε πλέον η πλειοψηφία, που να κατανοούν τον θανάσιμο κίνδυνο που λέγεται ΝΑΤΟ - αν και τα έργα τους σε Λιβύη, Ιράκ, Συρία, λίγα μίλια μακρυά μας τα βλέπουμε καθημερινά - μαζί με τους πρόσφυγες που δημιούργησαν.

    Πολύ ενδιαφέρουσα και η συνέντευξη του Τζεμάλ Οσκίντ (Πρόεδρος του ΤΚ κόμματος TDP - Ακκιντζί κτλ.) 06/2016:

    "Γίνονται συζητήσεις για κυπριακό στρατό. Αυτό δεν το βρίσκουμε ιδανικό διότι επιθυμούμε αποστρατικοποίηση. Παρόλα αυτά μπορούμε να αντιπροτείνουμε όπως το θέμα της ασφάλειας αναλάβουν οι αστυνομικές δυνάμεις αντί οι στρατιωτικές. Ειδικότερα δεν θα θέλαμε να δούμε τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο νησί. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε το ΝΑΤΟ."

    (http://tvonenews.com.cy/komma-akkintzi-plhrhs-apostratikopoihsh-adeiazei-ozkioyrgkioyn-katanohth-h-antidrash-anastasiadh)

    ΑΧΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην πορεία που έχουν μπει τα πράγματα, και όσο θα βρισκόμαστε σε προ-πυρηνικό επίπεδο, νομίζω ένα από τα πιο καθοριστικά στοιχεία θα είναι η άρνηση στράτευσης από τους λαούς των δυτικών χωρών και ελπίζω και του δικού μας. gorf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @gorf:
      Ακριβώς για να αποφύγουν αυτό τον κίνδυνο, οι δυτικές δυνάμεις πλέον έχουν αμιγώς μισθοφορικούς στρατούς.
      Στο ΝΑΤΟ νομίζω πως μόνο η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να διατηρούν εθνικούς στρατούς, ενώ για την Ελλάδα μπορείς να τον πεις και μεικτό, αφού η στρατιωτική θητεία είναι πλέον τόσο μικρή, που ελάχιστη (έως μηδενική) εκπαίδευση μπορεί να παρέχει.

      Διαγραφή
    2. Ναι αλλά οι δυνάμεις αυτές δεν επαρκούν, όταν στον αντίποδα υπάρχουν οι εθνικοί στρατοί των Ρωσσία, Ιράν, Κίνα. Οι μισθοφορικές δυνάμεις της Γερμανίας είναι μικρότερες και από αυτές των ΗΠΑ στην Γερμανία. Και φυσικά αυτοί οι συσχετισμοί δεν μπορούν να αλλάξουν δραματικά, γιατί από αυτούς εξαρτάται η κυριαρχία των ΗΠΑ στη Γηραιά. Κάτι το οποίο το άρθρο-κουβάρι από Ρ για τη Γερμανία δεν το παίρνει υπόψη. gorf

      Διαγραφή
    3. @gorf:
      Το εάν επαρκούν ή όχι, οι μισθοφορικές αλλά υψηλής εκπαίδευσης και εξειδίκευσης δυνάμεις, για απευθείας αντιπαράθεση με τους Ρώσους (αυτός είναι ο Νο1 στόχος), αλλά και τους κινέζους, είναι ένα ζήτημα.

      Για αυτό όμως και οι δυτικοί, που καθόλου ανόητοι δεν είναι, αποφεύγουν την άμεση αντιπαράθεση και προχωράνε σε σαλαμοποίηση του 3ου παγκόσμιου πόλεμου (που έχει ήδη αρχίσει εδώ και μερικά χρόνια) με την μορφή αλλεπάλληλων proxy-wars.

      Εδώ ο κίνδυνος είναι να βρεθεί η αρκούδα αρκετά στριμωγμένη ώστε να απαντήσει άμεσα αυτή.
      Είναι ωστόσο το τελευταίο πράγμα που θα έκαναν.

      Διαγραφή
    4. Το άρθρο του Ριζοσπάστη δεν είναι καθόλου κουβάρι Παίρνει υπόψιν του όλες τις παραμέτρους στον σφοδρότατο ανταγωνισμό που υπάρχει ανάμεσα στις Καπιταλιστικές χώρες. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. @gorf:
      Για το άλλο που αναφέρεις τώρα, εγώ δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως οι αμερικάνοι δεν θέλουν να αλλάξουν οι στρατιωτικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη.
      Οι Γερμανοί βλέπεις έχουν αποδειχτεί πολύ πιο αξιόπιστοι σύμμαχοι των ΕΠΑ από τους Γάλλους, την στρατιωτικά μεγαλύτερη ηπειρωτική δύναμη, που όμως παραείναι "ατίθαση" παραδοσιακά στα υπεραντλαντικά κελεύσματα.

      Διαγραφή
    6. @gorf:
      Και να βάλω και άλλο ένα στοιχείο για προβληματισμό εδώ.
      Πόσο μπορεί η Γερμανία να παίξει τον ρόλο της μεγάλης ιμπεριαλιστικής δύναμης όταν είναι εξαρτημένη ενεργειακά από τους Ρώσους και στρατιωτικά από τους αμερικάνους;

      -Και μπορεί να απεξαρτηθεί χωρίς να κάνει τους δικούς της αυτόνομους ιμπεριαλιστικούς πολέμους;

      Διαγραφή
    7. Σωστός ο προβληματισμός σου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    8. Οι συσχετισμοί που αναφέρω έχουν να κάνουν με το ότι οι Αμερικάνοι θέλουν μια ξεκάθαρη κυριαρχία. Τώρα το ότι η πλάστιγγα γέρνει προς τους Γερμανούς για συμμάχους φαίνεται και από το πως χαιρέτησαν οι Αμερικάνοι το ξεκίνημα της στρατιωτικής ενεργοποίησης σε παραγωγικό και τακτικό επίπεδο της Γερμανίας. Όμως δεν είναι χαζοί για να μην αναγνωρίζουν τον έμφυτο μιλιταρισμό της Γερμανικής κουλτούρας και πως αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Γερμανική αστική τάξη για να πάρει αυτή κεφάλι εφόσον δει ότι μπορεί. Τώρα για το τι παραμέτρους παίρνει υπόψη του το άρθρο δε θέλω να επεκταθώ δημόσια στο μπλογκ, κακό θα κάνω-είναι και σε άλλο ποστ. Για την ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανιας νομίζω ότι η Ευρώπη έχει έρθει δυο φορές αντιμέτωπη με τον αναγκαίο ζωτικό χώρο του Ράιχ. Απλά τώρα υπάρχει ένα ΝΑΤΟ που θέλει να πατήσει πόδι στα Ουράλια. gorf

      Διαγραφή
    9. Πάντα η Αστική τάξη της κάθε καπιταλιστικής χώρας θέλεις να απλώσει την δράση της για μεγαλύτερο κερδος σε οσο το δυνατο μεγαλυτερο χωρο παραγκωνίζοντας τους ανταγωνιστές καπιταλιστές. Αυτό είναι σύμφυτο με τον Καπιταλισμό και το κέρδος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    10. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Αυτό είναι μια ισχύουσα γενική αλήθεια, που όμως δεν μας λέει απολύτως τίποτε για τους υπάρχοντες συσχετισμούς, και τις ιεραρχήσεις απέναντι σε αυτούς.

      Διαγραφή
    11. Σωστά το λες οτι πρέπει να μελετάμε τους συσχετισμους που υπαρχουνε. Το βασικό ομως ειναι ο αγωνας μας εναντια στην Αστικη ταξη και τους Συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε να μην ειναι αποκομενος και να πηγαινει μαζί με την Κοινωνικοποιηση των μεσων παραγωγης. 1η Αυγουστου σήμερα Σύντροφε. Πριν 43 χρόνια στο Σοργκουτ της Σιβηριας πέθανε ένας απο τους αλύγιστους της Ταξικής πάλης ο σ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ Γ.Γ του κόμματος. Εβαλε την σφραγίδα του στην ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ σπουδαία παρακαταθηκη και ο λόγος που μας έσωσε το 1991 και υπάρχουμε σημερα. Πέρασε ολες της δοκιμασιες ακλόνητος. Ιδιαίτερα της τελευταία Εξόριστος για 17 χρόνια σε Μποροβίτσι και Σοργκούτ απο τους Οπορτουνιστές που στο τέλος ανατρέψανε και την ΕΣΣΔ. Τιμούμε την μνήμη του συνεχίζοντας με πείσμα τον αγώνα Σύντροφε. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    12. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Στο ότι όλοι οι αγώνες πρέπει να πηγαίνουν μαζί και να ενισχύουν τον αγώνα για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό, είναι ένα πράγμα, στο οποίο θα συμφωνήσουμε όλοι.
      Στο, το παραπάνω να μεταφράζεται στην πράξη, πως όλοι οι άλλοι αγώνες πρέπει να αναβληθούν ΓΙΑ ΜΕΤΑ τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό, όπως το ερμηνεύουν κάποιοι, είναι ένα άλλο πράγμα.

      Διαγραφή
    13. Δεν λέω να γινει Εργατική Λαική Εξουσία και μετά. Λεω ταυτόχρονα με την Εξουσία και τα υπόλοιπα. Νομίζω οτι συμφωνούμε Συντροφε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    14. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Το ότι παλεύω ταυτόχρονα δεν σημαίνει πως περιμένω να πετύχω και ταυτόχρονα τους στόχους για τους οποίους παλεύω (αυτό είναι θέμα αντικειμενικής ιστορική συγκυρίας και όχι υποκειμενικής πολιτικής βούλησης).

      Το θέμα εδώ είναι το εξής:
      1)Η επιτυχία σε επί μέρους στόχους, να μην θεωρητικοποιείται σαν κάποιου είδους "στάδιο" πριν τον βασικό στόχο.
      Να μην πεις δηλαδή "η επανάσταση αναβάλλεται μέχρι να..."
      Πρέπει να είναι ξεκάθαρο, πως εάν βρεις την ευκαιρία θα την αρπάξεις από τα μαλλιά.
      2)Να αποφεύγεται το άλλο άκρο. Να λες δηλαδή πως εκτός από τον maximum στόχο (σοσιαλιστικός μετασχηματισμός) δεν υπάρχουν άλλοι οι οποίοι αξίζει να παλεφτούν, αλλά και να διευκολύνουν τον δρόμο προς αυτόν.
      Δεν θα αρνιώσουν την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ π.χ., επειδή αυτή δεν είναι ακόμη σοσιαλιστική...

      Διαγραφή
    15. Οπως το θέτεις να μη θεωριτικοποιηθεί για Σταδιο συμφωνουμε εκει ακριβώς ειναι το προβλημα. Δεν θα ελεγα οχι αν η Αστικη Τάξη για τους δικους της λογους εβγαζε την χωρα απο το ΝΑΤΟ. Το μόνο θεμα ειναι οτι σε περιπτωση δημοψηφίσματος με τετοιο ερωτημα δεν θα επρεπε να ταυτιστούμε κατα την γνώμη μου με τα τμήματα της Αστικής τάξης εθνικιστικες και φασιστικες δυναμεις που θα λενε το ιδιο για δικους τους λογους. Αν το κανουμε ανοιγει θεμα Σταδιου και θεωριτικοποιησης. Σε αυτη την περιπτωση πρεπει να κανουμε οτι το 2015. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    16. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Το 2015 ήταν μια κοροϊδία που δεν αφορούσε κανένα πραγματικό ερώτημα καθώς η πρόταση η πρόταση Γιούνκερ που κληθήκαμε να απορρίψουμε ήταν κατά 99% όμοια με την πρόταση Τσίπρα, που θα αποδεχόμαστε De facto με την καταψήφιση της πρώτης.
      Καμμία σχέση λοιπόν με διλήμματα, που είναι μεν εντός των αστικών πλαισίων, αλλά αφορούν πραγματικά και σημαντικά ερωτήματα.

      Διαγραφή
    17. Πραγματικά το 2015 ήτανε κοροιδία. Προσωπική μου γνώμη είναι οτι αν φύγουμε απο το ΝΑΤΟ με πρωτοβουλια της Αστικής Τάξης είναι καλοδεχούμενο αν τεθεί σε δημοψήφισμα ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ είναι να προβαλουμε τον Στρατηγικό μας στόχο γιατί ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ και δεν το λεω για εσένα θα υπάρχει προβληματακι......Σε κάθε περίπτωση σεβαστη η διαφωνία ΜΑΖΙ ΣΟΥ Σύντροφε. Είναι διαφωνία ΤΑΚΤΙΚΗΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    18. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΡΑ θα ύπηρχε αν ύψωνες λευκή σημαία απέναντι στο ΝΑΤΟ, με οποιοδήποτε πρόσχημα.
      Αλλά το ΚΚΕ δεν πρόκειται να το κάνει αυτό ποτέ.

      Διαγραφή
    19. Ασφαλώς θα υπήρχε προβλημα και συμφωνουμε δεν μιλαω για Λευκη Σημαια. Το ΚΚΕ δεν σηκωνει λευκη σημαια ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.