Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016

Ξαφνικός (αμερικανικός) έρωτας...

Μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος το καθεστώς Ερντογάν, σαν έτοιμο από καιρό, δεν δίστασε ούτε στιγμή να υποδείξει τους ηθικούς αυτουργούς: τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και την αμερικανική κυβέρνηση -σύμφωνα με όσα λένε ευθέως Τούρκοι αξιωματούχοι- που τον προστατεύει.

Μετά την αποτυχημένη έκβαση του πραξικοπήματος και κυρίως μετά τον τρόπο που το καθεστώς Ερντογάν επέλεξε να αντιδράσει -βγάζοντας στη «σέντρα» τους Αμερικανούς-, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις οδηγούνται σε «αχαρτογράφητα νερά». Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επαναπροσέγγισης ΗΠΑ - Τουρκίας όσο υπάρχει κυρίαρχος στην τουρκική πολιτική σκηνή ο Ερντογάν.

Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα από αυτήν τη βάσιμη εκτίμηση, μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι του Ερντογάν στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι καταδικασμένες να υποστούν το μαρτύριο της αναπροσαρμογής τους και της αναζήτησης ενός νέου κοινού παρονομαστή συμφερόντων, για έναν πολύ απλό λόγο: η Ουάσιγκτον έχει επιλέξει να δημιουργήσει έναν νέο «πράκτορα» των συμφερόντων της στην περιοχή, το προτεκτοράτο (της) Κουρδιστάν.

Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι το καθεστώς Ερντογάν από τη μία και η αμερικανική διπλωματία από την άλλη απέτυχαν να διαπραγματευτούν για αυτό το μείζον για τα τουρκικά συμφέροντα ζήτημα. Η δημιουργία κουρδικής οντότητας κατ' αρχάς έξω από τα τουρκικά σύνορα, στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, είναι πια δεδομένη.
Δεδομένη είναι πια και η πληγή που έχει να αντιμετωπίσει η Τουρκία στις νοτιοανατολικές κουρδικές επαρχίες της. Αυτήν ακριβώς την πληγή θα αξιοποιήσει η Ουάσιγκτον για να ματώσει ακόμη περισσότερο τον «σουλτάνο» Ερντογάν, μέχρι να δρομολογηθεί μια επόμενη και πιο επιτυχής κίνηση εναντίον του.

Το συμπέρασμα απ' όλα αυτά είναι ότι για το επόμενο διάστημα των εντάσεων στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις οι Αμερικανοί είναι υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουν με μεγαλύτερη ένταση τις άλλες προσβάσεις τους στην περιοχή. Μια από αυτές, προφανώς, είναι η Ελλάδα.

Ήδη οι αμερικανικές «οδηγίες» προς την Αθήνα έχουν φτάσει: πρώτη απ' όλες να μην ενδώσει στις τουρκικές πιέσεις και προχωρήσει στην άμεση απέλαση των οκτώ Τούρκων φυγάδων. Οι επόμενες... οδηγίες έχουν να κάνουν με τις προϋποθέσεις αναβάθμισης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην ελληνική επικράτεια.
Πηγή: Το Ποντίκι

7 σχόλια:

 1. "Οι επόμενες... οδηγίες έχουν να κάνουν με τις προϋποθέσεις αναβάθμισης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην ελληνική επικράτεια."

  Απλά, ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΜΠΑΤΖΑΚΙΑ ΜΑΣ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @ΑΝΕΡΓΟΙ και ΑΦΡΑΓΚΟΙ:
   Αυτό!

   Διαγραφή
  2. Πραγματικά νομίζω ότι πια ούτε να πει "δεν βαριέσαι" σαν κλασικός μικροαστούλις δεν μπορεί κάποιος. Βέβαια οκ, θα το λέει μέχρι να πιάσει φωτιά η ταράτσα του, αλλά ναι, από δω και μπρος δεν νομίζω να το πιστεύουν και πολύ.

   Κώστας

   Διαγραφή
 2. Και κάποιοι το λένε ευκαιρία να αποτελέσουμε πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @experience:
   Μια πολύ καλή ευκαιρία να γίνουμε οικόπεδο επίσης...

   Διαγραφή
 3. Τελικά η οποιαδήποτε κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν έχει την οποιαδήποτε αποφασιστική εξουσία άρα και εξουσία. Απλά εκτελούν χρέη πρεσβείας. Ούτε προσκαλούν το ΝΑΤΟ, ούτε υπογράφουν συμφωνίες για αγωγούς και προσφυγικά ούτε τίποτε. Απλά περιμένουν τηλ από το Λάνγκλεϊ και πράττουν, και τις φορές που νομίζει κανείς ότι γίνεται αυτό που θέλουν οι Γερμανοί, απλά το επιτρέπουν ή και το θέλουν οι Αμερικάνοι. Κάπως μπακάλικα, αλλά μπανανία είμαστε. gorf

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @gorf:
   Είναι κάπως πιο περίπλοκα τα πράγματα.
   Φυσικά αν θέλουν κάτι οι αμερικάνοι, αυτό θα γίνει, και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και ιμπεριαλιστικές χώρες όπως η Γερμανία. Αφορά το σύνολο του "δυτικού μπλοκ" αυτή η διαπίστωση.

   Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια αυτόνομης πολιτικής, (στον βαθμό που την επιτρέπουν οι "σύμμαχοι μας" πάντα) ή "υπεργολαβιών" από τις οποίες και η ντόπια αστική τάξη θα τσιμπίσει το κατιτίς της, όσο συμμορφώνεται με τους κανόνες του παιχνιδιού που (αναγκαστικά) τους επιβάλουν άλλοι.

   Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.