Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Ο Ερντογάν δεν είναι μαριονέτα


Στρατιώτες που αφού πείστηκαν από την αστυνομία
να παραδώσουν τα όπλα τους, παραδόθηκαν από αυτήν
στους οπαδούς του Ερντογάν...
Η προσπάθεια απόλυτης πρόσδεσης της Τουρκίας στη Δυτική/ αμερικανική ατζέντα απέτυχε, προς το παρόν. 

Ο Ερντογάν (και το καθεστώς του) όχι απλώς επιβίωσε, αλλά απέδειξε τις βαθιές ρίζες που πρόλαβε να δημιουργήσει (από το 2004) στην κοινωνία και τις δομές (στρατός) του κράτους.
Οι (προφανείς) λόγοι αποτυχίας του πραξικοπήματος επιβεβαιώνουν το «βάθος» του καθεστώτος:
  1. Ο στρατός ως σύστημα εξουσίας αποδείχτηκε, τελικά, πιστός στο καθεστώς απομονώνοντας τους πραξικοπηματίες
  2. Το κόμμα του Ερντογάν (ΑΚΡ) εξακολουθεί να ηγεμονεύει στην πολιτική σκηνή και να ασκεί ισχυρότατη επιρροή (και γοητεία) με μεγάλο τμήμα (50% τουλάχιστον) της τουρκικής κοινωνίας.
Για όποιον λόγο κι αν διαφωνεί (πολιτικά, πολιτιστικά, αισθητικά) κανείς με τον Ερντογάν και τη διακυβέρνησή του, θα πρέπει να παραδεχτεί ότι έχει πετύχει:
  1. Την ανόρθωση της οικονομίας της χώρας
  2. Το ξεδόντιασμα των παρα- μηχανισμών (όπως ο στρατός) που είχαν τον τελευταίο λόγο για τις πολιτικές επιλογές στη χώρα
  3. Τη σύλληψη και προώθηση μιας στρατηγικής για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας με γνώμονα τα ιδιαίτερα συμφέροντα και τις φιλοδοξίες της.
Αυτό το τελευταίο,  η αποσύνδεση της Τουρκίας από την ομάδα χωρών- προτεκτοράτων της Δύσης/ ΗΠΑ, αποτελεί το σημείο τριβής του καθεστώτος με τη Δύση.
Η ατζέντα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής δεν συμπίπτει με την ατζέντα της Δύσης και η  πετυχημένη επιμονή του Ερντογάν να μην είναι, αυτός η κυβερνήσεις και η χώρα του, δυτικές μαριονέτες, τον καθιστούν «κόκκινο πανί» και στόχο…

Η διαίρεση είναι βαθιά

Παρά την επιβεβαιωμένη  -και με δραματικό τρόπο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα- πολιτική του κυριαρχία ο Ερντογάν κυβερνά μια βαθιά διαιρεμένη σε πολλά επίπεδα χώρα. Και αυτό ακριβώς περιγράφει και υπονομεύει τα όρια της εξουσίας του. Πάνω απ όλα αυτή η διαίρεση προεξοφλεί ότι το παιχνίδι στην Τουρκία δεν έχει τελειώσει.
Οι διαιρέσεις που αδυνατεί να συνθέσει το καθεστώς Ερντογάν φαίνονται αξεπέραστες καθώς έχουν να κάνουν με εθνικές και ιδεολογικές/ πολιτισμικές πεποιθήσεις:
  1. Το κουρδικό ζήτημα φαίνεται να είναι αδύνατο προς διαχείριση καθώς η κουρδική μειονότητα (περί τα 15 εκατομμύρια)  που ζει στην Τουρκία αποκτά σημείο αναφορά με τη δημιουργία κουρδικού «κράτους», ως αποτέλεσμα του πολέμου στη Συρία
  2. Αδύνατος φαίνεται και ο συμβιβασμός των «δυτικόστροφων» κοσμικών Τούρκων της Κωνσταντινούπολης και των παραλίων με το ολοένα και εντεινόμενο άρωμα του ισλάμ που αποπνέει η διοίκηση Ερντογάν.
Όσο αυτές οι διαιρέσεις μπορούν προς το παρόν να γεφυρώνονται από την  «επιτυχή» λειτουργία της οικονομίας  και το καθεστώς του Ερντογάν μπορεί να απολαμβάνει τη μέγιστη σημερινή λαϊκή υποστήριξη. Όμως στους καιρούς μας τίποτε πιο αβέβαιο και επισφαλές από την οικονομία… 
Πηγή: Το Ποντίκι

19 σχόλια:

  1. Με αυτό που συνέβει οι Αμερικάνοι πέταξαν έξω από τις τάξεις του τουρκικού στρατού τους κεμαλιστές, οι οποίοι δεν θέλουν τη χώρα τους στρατιωτική μαριονέτα της δύσης. Ταυτόχρονα δείχνουν στον Σουλτάνο πως άμα δεν υπακούει στις εντολές τους μπορούν να δημιουργήσουν οποιεσδήποτε καταστάσεις στο εσωτερικό της χώρας του. Εκτός από αυτό κατάφεραν να βγάλουν τους Τούρκους φονταμενταλιστές στο δρόμο και να τους μετατρέψουν στο υποκείμενο που κινεί την τουρκική ιστορία. Δεν καταλαβαίνω, γιατί το άρθρο θεωρεί το πραξικόπημα αποτυχία της Δυτικής ατζέντας στην Τουρκία. Τουλάχιστον αυτά είναι τα πρώτα πράγματα που βλέπω και πολύ πιθανό να κάνω λάθος, γιατί ακόμα η εικόνα είναι θολή. gorf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @gorf:
      Οι αμερικάνοι, αλλά και η δυτικοί γενικότερα έχουν αποδείξει -ιδίως μετά το '90- πως δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν την ύπαρξη περιφερειακών δυνάμεων με την δική τους αντζέντα.
      Ιράν,Ιράκ, Λιβύη, Γιουγκοσλαβία, Αίγυπτος, Συρία...

      Ο Ερντογάν αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτή την αναβάθμιση της Τουρκίας σε μείζονα περιφερειακή δύναμη που από ένα σημείο και μετά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

      Το θέμα λοιπόν ήταν το πως θα ανατραπεί, αυτός και η πολιτική που αντιπροσωπεύει, και που μην ξεχνάμε κατάφερε να φέρει την Τουρκία απέναντι σε ΕΠΑ και Ρωσία ταυτόχρονα.

      Το θέμα ήταν το πως.
      "Χρωματιστές εξεγέρσεις" δεν θα είχαν καμμία τύχη στην Τουρκία χωρίς την ΝΑΤΟϊκή αεροπορία να καλύπτει τις χερσαίες επιχειρήσεις των "δημοκρατών" μια και η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
      Ως μέλους του ΝΑΤΟ επίσης, πρέπει να κρατηθεί ανέπαφη η στρατιωτική της δύναμη.

      Η μόνη λύση λοιπόν ήταν το στρατιωτικό πραξικόπημα.
      Αυτό όμως απέτυχε παταγωδώς...

      Διαγραφή
    2. Άρα με αυτό το σκεπτικό έχουμε: διπλωματική ήττα από το Ιράν, στρατιωτική/γεωπολιτική ήττα από Ρωσσία/Άσσαντ σε Συρία, ήττα από Σουλτάνο σε Τουρκία και ουσιαστική γεωστρατηγική ήττα από Κινέζους για τα νησιά που καθορίζουν όλο το εμπόριο στα νότια της Κίνας. Πολλές ήττες δεν μάζεψαν οι master of puppets; gorf

      Διαγραφή
    3. @gorf:
      Δεν βλέπω ήττες (δεν χάνουν κ τίποτα ως τα τώρα), αλλά ένα φρενάρισμα στον επεκτατισμό τους.
      Γεωστρατηγική υπερεπέκταση γαρ...

      Διαγραφή
    4. Μέχρι στιγμής από όσα έχω δει ένα είναι ξεκάθαρο, ότι το πραξικόπημα το έκανε το ΝΑΤΟ, όπως και κάθε πραξικόπημα στον πλανήτη από την ίδρυση του. Από εκεί και πέρα έχω καταλήξει ότι ισχύει μια από τις δυο εκδοχές, αυτή που πρωτανέφερα και αυτή που μου έδωσες ως απάντηση. Το πρόβλημα στη δικιά μου είναι ότι, γιατί στην τελική να θέλουν να κρατήσουν τον Ερντογάν και το συνάφι του, αφού αυτοί είναι που ουσιαστικά αποτελούν εμπόδιο στη χάραξη στρατηγικής του ΝΑΤΟ. Το πρόβλημα στη δική σου είναι ότι μου φαίνεται πολύ ατσούμπαλη και πρόχειρη σαν ενέργεια για Αμέρικα ένα πραξικόπημα που καταστέλλεται σε μερικές ώρες. Βέβαια ο ιμπεριαλισμός έχει την τάση να πιάνει ότι κομμάτι περίσσεψε από την ήττα του και να σε πνίγει με αυτό. Επίσης, η ΜΙΤ δεν είναι ΕΥΠ.
      Το βασικό πρόβλημα στο να είναι η άποψη σου σωστή είναι ότι αν δεν συμμορφωθεί η Τουρκία, τότε απλά περιμένουμε τη δολοφονία κάποιου δούκα στο Βελιγράδι, για να ξεκινήσουν οι κανονιές. Μόνο που τα κανόνια αυτή τη φορά αντί για σιδερένιες μπάλες έχουν διηπειρωτικούς. Και δυστυχώς βλέπω οι πιο χεσμένοι από την όλη ιστορία με το πραξικόπημα να είναι οι Ρώσσοι. gorf

      Διαγραφή
    5. @gorf:
      Το πραξικόπημα καθόλου ατσούμπαλο και κακοσχεδιασμένο δεν ήταν.
      Μάλιστα είχε επικρατήσει πλήρως και σχεδόν χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, μέχρι την στιγμή που ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς στην Ισταμπούλ δήλωσε δημόσια πως τάσσεται εναντίον του.
      Μετά οι στρατιώτες βρέθηκαν στην αρκετά άβολη θέση να έχουν διαφορετικές διαταγές από τους αξιωματικούς και διαφορετικές από τον γενικό διοικητή τους. Αυτό παρέλυσε τον στρατό στην μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας (Την Άγκυρα αντίθετα, την έλεγχαν μέχρι και την επόμενη μέρα σταθερά).
      Επίσης το "έχασε σε μερικές ώρες" δεν λέει κάτι. Έτσι είναι η φύση των πραξικοπημάτων. Θα κερδίσουν ή θα χάσουν άμεσα συνήθως. Ούτε το κίνημα του '35 στην Ελλάδα ήταν κακοσχεδιασμένο π.χ., αλλά έχασε στο ανάλογο χρονικό διάστημα.

      Την άποψη πως δεν μπορεί οι αμερικάνοι να έκαναν πραξικόπημα και να απέτυχε, δεν την καταλαβαίνω. Πρώτη φορά είναι που κάνουν πατάτα στην ιστορία τους ή τελευταία;
      Η βάση του Ινστιρλίκ πάντως ήταν επιχειρησιακό κέντρο των πραξικοπηματιών και οι Ερντογανικοί την έθεσαν εκτός λειτουργίας κόβοντας το ρεύμα σε ολόκληρη την περιοχή. Επιπλέον έχουν καταγγείλει ανοιχτά τους αμερικάνους ως υπεύθυνους.

      http://www.newsit.gr/kosmos/LIVE-Praksikopima-stin-Toyrkia-O-Erntogan-pairnei-to-aima-toy-piso-Syllipseis-melon-toy-Anotatoy-Dikastirioy-tis-xoras/635880

      Για τους Ρώσους τώρα, νομίζω πως δεν είναι τυχαίο που είναι οι μόνοι που δεν έκαναν πουθενά λόγο για "νόμιμη εκλεγμένη κυβέρνηση". Δεν εμπιστεύονται τον Ερντογάν περισσότερο από τους αμερικάνους και του τα έχουν και φυλαγμένα από την κατάρριψη του βομβαρδιστικού τους και πιο πολύ ακόμη από την δολοφονία του πιλότου τους.
      Αν μπορούσαν να κρεμάσουν οι ίδιοι τον Ερντογάν, θα το έκαναν ευχαρίστως.

      Τέλος, πόλεμος δεν σημαίνει εξ αρχής και ντε και καλά, ολοκληρωτικός πόλεμος.
      Μερικές στρατιωτικές ήττες της Τουρκίας στο Αιγαίο (με την εξαφάνιση των "γκρίζων ζωνών" που έχει επιβάλει), με μερικές παράλληλες ήττες στο Κουρδικό μέτωπο, αρκούν για να ρίξουν μια οποιαδήποτε τούρκικη κυβέρνηση, χωρίς σημαντικές διαταραχές στις διεθνείς ισορροπίες.

      Διαγραφή
  2. Για την οικονομία δεν ξέρω, όχι ότι δεν βελτιώθηκε ως ένα βαθμό αλλά πριν ήταν τελείως χάλια οπότε η αφετηρία σου είναι πολύ χαμηλά. Υποθέτω ότι και η τελευταία βελτίωση στις σχέσεις με τη Ρωσία δεν ήταν κάτι που άρεσε στους αμερικάνους μιας και ο ανταγωνισμός με τους ρώσους έχει βαρέσει όχι απλώς κόκκινο αλλά τα έχουν βρει και μπαστούνια και θεωρώ ότι δεν θέλουν οποιαδήποτε ισχυροποίηση της Ρωσίας στην περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @experience:
      Οι Ρώσοι είναι ακόμη πιο σκυλιασμένοι από τους αμερικάνους με τον Ερντογάν όμως...

      Διαγραφή
    2. Δεν λέω σε καμία περίπτωση ότι θα γίνουν κολλητάρια και αυτό που έκανε η Τουρκία ήταν πολύ μεγάλη χοντράδα και δεν ξεχνιέται και εγώ δεν έχω ούτε είχα ποτέ σε καμία υπόληψη την Τουρκία, απλώς υπήρξε κάποια εξομάλυνση στις σχέσεις και άμα αρχίσει τα πάρε δώσε με τη Ρωσία και βγάλει τους Αμερικάνους έξω από το παιχνίδι θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη. Γενικά θεωρώ ότι οι ΗΠΑ αντλούν πάρα πολύ από τη δύναμή τους από τις χώρες που τάσσονται μαζί τους και ιδιαίτερα από την ΕΕ. Αν οι χώρες της ΕΕ δεν ήταν μαζί τους και τηρούσαν μία έστω ουδέτερη στάση θα είχαν πολυ δυσκολότερο έργο να πετύχουν αυτά που θέλουν και λόγω απόστασης. Για αυτό λέω ότι έχουν και άλλοι ευθύνη, όχι μόνο οι ΗΠΑ.

      Διαγραφή
  3. Τρας μην αποκλειουμε στο διαστημα απο της 23:00 το βραδυ, που το πραξικοπημα φαινοταν να νικα, ο Ερντογαν εφευγε ζητωντας ασυλο και εισεπρατε απανωτα οχι (πχ απο Γερμανία) και κυριως καμια κυβερνηση της ΕΕ αλλα πολυ περισσοτερο οι ΗΠΑ δεν καταδικαζαν το πραξικόπημα*, μεχρι της 2:00 το βράδυ που ο Ομπαμα το πρωτα και μετα η Μερκελ εδωσαν στηριξη στον Ερντογαν να υπηρξε μια διαπραγματευση κατα την οποια ο Ερντογαν "καταλαβε" οτι δεν πρεπει να απλωνεται περα απο εκει που του επιτρέπουν οι πιο μεγαλοι και ισχυροι παιχτες.... Οποτε γλιτωσε το τομαρι και την εξουσια του με οποια ανταλλαγματα του ζητηθηκαν.

    * ο Κερι εκανε δηλωσεις στης 23:00-00:00 δε θυμαμαι ωρα. Ειπε τα εξής. "Υπαρχουν πληροφορίες για πιθανη ΕΞΕΓΕΡΣΗ (οχι πραξικοπημα)." "Σε καθε περιπτωση πρεπει να υπαρξει συνεχεια στην Τουρκία." και μετα "εχουμε να διαλεξουμε αναμεσα σε ενα πραξικοπημα και σε μια ολοενα και πιο αυταρχικη κυβέρνηση."

    Φυσικα η προχειροτητα και τα οσα τραγελαφικα εγιναν απο επιχειρησιακης αποψης δεν μπορουν να αποκλεισουν το ενδεχόμενο ο Ερντογαν να εκανε τη μεγαλύτερη προβοκάτσια μετα τον εμπρησμο του Ραιχσταγκ ή να ηξερε τι ετοιμάζουν να ειχε ζυγισει ότι τους εχει και απλα να το αφησε να γινει ωστε να το αξιοποιησει.

    Ειναι νωρις για συμπερασματα πιστεύω.

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω με το σχόλιο του ratm στον προβληματισμό που βάζει. Και να περιμένουμε για συμπερασματα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. @ratm:
      Η σκέψη σου είναι βάσιμη, εκτός από ένα σημείο.
      -Ποιός είναι αυτός που θα εμπιστευτεί τον Ερντογάν που έχει πουλήσει τους πάντες και έχει κανει 800 κωλοτούμπες, ώστε να κάνει συμφωνία μαζί του, αν μπορεί να τον αντικαταστήσει;

      Διαγραφή
    3. Δεν εχεις αδικο αλλα αν του εχεις δειξει οτι ανα πασα ωρα και στιγμη μπορεις να τον ριξεις εκ των εσω τοτε δεν ειναι θεμα πιστης στον Ερντογαν αλλα φοβου του δεύτερου.
      Υποθεση κανω προσπαθώντας να βαλω σε σειρα οσα παρατηρησα.
      Εξαλλου το αστειο επιχειρησιακο κομματι του πραξικοπηματος ενισχυει συνεχως στο μυαλο μου και την εκδοχη προξικοπηματος αλα Γκορμπατσοφ...

      ratm

      Διαγραφή
  4. Eγώ πιστεύω ότι ο Σουλτάνος το οργάνωσε για προφανείς πολιτικούς λόγους. Αυτό δεν ήταν πραξικόπημα αλλά αιματηρή καρικατούρα που θα του δώσει την ευκαιρία κυριαρχήσει πλήρως στην πολιτική σκηνή.

    Πραξικοπηματείες της πλάκας, με εναν απόστρατο συνταγματάρχη επικεφαλής, που βγήκαν στους δρόμους στις 9 το βράδυ καλοκαίρι λες και πάνε βόλτα με τα τανκς υπό την κάλυψη της ΤV. Ακόμα και ο ΕΣ τους αντιλείφθηκε. Επίσης οι αριθμοί τους ήταν πολύ μικροι. 2 άρματα εδώ 2 άρματα εκεί 10 φαντάροι εδώ καμιά δεκαριά πιο κάτω. Ζήτημα να κινητοποίησαν μερικές χιλιάδες ανδρών σε ένα στράτευμα μισού και βάλε εκατομυριου ανδρών. Αποφασιστικότητα υπό του μηδενός, με μονάδες να αλλάζουν στάση να μην ανοίγουν πυρ εναντια σε αντιτιθέμενους αστυνομικούς, ενώ κατείχαν μεγάλυτερη ισχύ πυρός και τέλος να αιχμαλωτίζονται αμαχητή. Η όλη ιστορία μπάζει κατα τη γνώμη μου όπως μπάζουν και οι τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν γίνει στη Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα.

    Ακολουθώντας έτσι το ποιός επωφελήτε άμεσα από ότι συνέβη τις τελευταίες 24 ώρες καταλήγω σε μια πρώτη εκτίμηση ότι ο σουλτάνος είναι πίσω από γεγονότα.

    Σταύρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Σταύρος:
      Ακολουθώντας την λογική του ποιός ωφελείται τελικά μπορούμε να οδηγηθούμε σε σουρεαλιστικά συμπεράσματα. Από το ολοκαύτωμα π.χ. ωφελήθηκαν τελικά οι Σιωνιστές που έφτιαξαν δικό τους κράτος. Αυτό δεν σημαίνει πως το προκάλεσαν κιόλας!

      Και ναι φυσικά, και δεν ακολούθησε το πραξικόπημα το σύνολο του στρατού (όχι ενεργητικά, αλλά ούτε καν παθητικά), αφού σε μια τέτοια περίπτωση αυτό θα είχε πετύχει.

      Αυτό δεν σημαίνει ούτε πως δεν ήταν πραγματικό, ούτε πως πείστηκαν 1500 αξιωματικοί να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους στην φυλακή ή και να πεθάνουν ακόμη, για να παίξουν τα παιχνιδάκια του Ερντογάν χωρίς κανένα όφελος για τους ίδιους.

      Αυτό είναι σε κάθε περίπτωση παράλογο...

      Διαγραφή
  5. Ο Γκιουλεν μιλα για πραξικοπημα θεατρο. Οπως για προβοκάτσια γραφουν και διαφορα μεσα που ειναι εναντιον του Ερντογαν.

    Τουρκος υπουργος βγηκε και κατηγορησε τις ΗΠΑ οτι ηταν πισω απο το πραξικόπημα!
    Ο Ερντογαν στην ομιλια του ειπε προς τις ΗΠΑ.
    "Οτι ζητησατε το δωσαμε. Αν ειστε συμμαχοι συνεργαστειτε και εκδοστε μας τον Γκιουλεν."
    Ο Κερι λεει "εκδοση μονο αν υπαρχουν στοιχεια"


    Ειναι μεγάλο το κουβαρι. Το επομενο διαστημα ισως ξεκαθαρισουν.

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://m.huffpost.com/gr/entry/11039672?utm_hp_ref=greece&utm_source=Contra&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget

    Το κοτσαρω εδω γιατι το θεωρω ενδιαφερον ανεξαρτητα απο το αν οι εκτιμήσεις του εχουν βαση ή αποδειχθουν στο μελλον.

    Θα εχει ενδιαφέρον η ανακοίνωση του ΚΚ Τουρκίας που φανταζομαι θα βγει το επόμενο διάστημα.
    Οταν θα μπορουν να εξαχθουν καποια πρωτα ασφαλη συμπεράσματα.

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Το βασικό πρόβλημα στο να είναι η άποψη σου σωστή είναι ότι αν δεν συμμορφωθεί η Τουρκία..." => Το βασικό πρόβλημα που θα έχουμε αν είναι η άποψη σου σωστή. Σύμφωνοι περί κλιμάκωσης του πολέμου και ότι το ΝΑΤΟ θέλει πάση θυσία τον τουρκικό στρατό για πάρτη του. Το πρόβλημα είναι ότι εμείς και η Κύπρος είμαστε δίπλα στην Τουρκία και ότι μπαίνουμε σε πολεμικές καταστάσεις που εύκολα εκτρέπονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.