Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Κλάματα για την ΕΕ

«Αρνητική εξέλιξη» χαρακτήρισαν με μια φωνή η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Αναμενόμενη η στεναχώρια τους, καθώς από θέση εκπροσώπησης των συμφερόντων της ντόπιας αστικής τάξης υπερασπίζονται τις στρατηγικές της επιλογές και τέτοια παραμένει η συμμετοχή στην ΕΕ. Εκδηλος ο προβληματισμός και η αγωνία τους, αφού το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία αναδεικνύει την αυξημένη δυσαρέσκεια εργατικών - λαϊκών δυνάμεων απέναντι στην ΕΕ και τις αντιλαϊκές πολιτικές της, που βεβαίως παραμένει εγκλωβισμένη στο πλαίσιο του συστήματος. Αλλά αναδεικνύει ακόμα και τις εσωτερικές αντιθέσεις στην ΕΕ, την ανισομετρία των οικονομιών της, τη διαπάλη ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα που οξύνθηκε σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης.

Πρόκειται για στοιχεία που δεν αφορούν μόνο στη Βρετανία αλλά εκδηλώνονται στον έναν ή τον άλλο βαθμό σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ενισχύοντας το ρεύμα του λεγόμενου «ευρωσκεπτικισμού», αποσχιστικές τάσεις, αλλά και τάσεις που επιδιώκουν αλλαγή της πολιτικής διαχείρισης της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Τμήματα των αστικών τάξεων κρατών - μελών της ΕΕ, που τα συμφέροντά τους δεν εξυπηρετούνται πλέον με την παραμονή στην ΕΕ, προσπαθούν να αξιοποιήσουν τη δικαιολογημένη λαϊκή δυσαρέσκεια, θέτοντάς την υπό τη σημαία των επιλογών τους, σε κάθε περίπτωση εχθρικών προς τα λαϊκά συμφέροντα.

Οι αντιδράσεις των αστικών πολιτικών δυνάμεων πρέπει να ιδωθούν απ' τα λαϊκά στρώματα μέσα απ' αυτό το πρίσμα.
Αν η παραμονή στην ΕΕ είναι δεδομένο ότι κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση, η αποχώρηση απ' αυτή δεν σηματοδοτεί τερματισμό της, στο βαθμό που οι λαοί, εν προκειμένω ο βρετανικός, δεν τη συνδέσουν με την πάλη τους για ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Με όποια συμμαχία κι αν συνδέσει ή απ' όποια κι αν αποσυνδέσει τα συμφέροντά του το κεφάλαιο κάθε κράτους, η εξουσία του είναι από χέρι αντιλαϊκή.

Κανέναν τους δεν πήρε ο πόνος για τα λαϊκά συμφέροντα, που τα τσακίζουν ανελέητα με τις πολιτικές τους και που εξάλλου στο πλαίσιο της ΕΕ είναι καταδικασμένα. Ο καημός τους είναι η επίδραση των τελευταίων εξελίξεων στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Το άφθονο κλάμα εκφράζει το φόβο τους για τη συνοχή της ΕΕ αλλά και για τα συμπεράσματα που μπορεί να εξαχθούν με αφορμή τη Βρετανία, καθώς αποδεικνύεται ότι λυκοσυμμαχίες όπως η ΕΕ δεν αποτελούν ανεπίστρεπτη διαδικασία, όπως πάσχιζαν να πείσουν το λαό οι απολογητές τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, ούτε εξανθρωπίζονται ούτε μεταλλάσσονται φιλολαϊκά. Ταυτόχρονα, η περίπτωση της Βρετανίας εκθέτει και όσες δυνάμεις κοροϊδεύουν το λαό ότι η αλλαγή νομίσματος είναι ικανή προϋπόθεση να τερματιστούν τα βάσανά τους. Η Βρετανία της στερλίνας έπαιρνε τα ίδια αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, όπως οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και θα συνεχίσει, μέσα ή έξω απ' την ΕΕ, αφού αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων της.

Ο λαός οφείλει να βγάλει συμπεράσματα και, κυρίως, οφείλει να κλείσει τα αυτιά στην προπαγάνδα που θα ενταθεί τις επόμενες μέρες περί επαναθεμελίωσης της ΕΕ, περισσότερης κοινωνικής ΕΕ, επιστροφής της ΕΕ στις ιδρυτικές της αρχές και αξίες. Τη μόνη αξία που είχε, έχει και θα έχει η ΕΕ είναι αυτή των κερδών των μονοπωλίων της. Οι αυταπάτες που με ιδιαίτερο ζήλο καλλιεργούν στο λαό η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της διαχείρισης, είναι για να μην «καρπίσει» στη συνείδησή του ο «σπόρος» της ανάγκης όχι απλά καταδίκης των λυκοσυμμαχιών του κεφαλαίου, αλλά του ίδιου και της εξουσίας του. Της ανάγκης να οργανώσει την πάλη του για την ανατροπή της και για την οικοδόμηση της δικής του, εργατικής - λαϊκής εξουσίας. Πάλη που θα δώσει με τις σημαίες των δικών του συμφερόντων και όχι τις σημαίες των συμφερόντων των καπιταλιστών.
Πηγή: Ριζοσπάστης

7 σχόλια:

  1. Πηγαίνοντας να πάρω τσιγάρα μου ήρθε μια σκέψη... Συνοπτικά:
    *1. Το δημοψήφισμα έγινε στη ΜΒ γιατί ένα τμήμα της αστικής της τάξης -και μάλλον ισχυρό- ήθελε την απεξάρτηση από την ΕΕ.
    *2. Η ΕΕ είναι ένας κοινός οικονομικός χώρος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιορισμοί στην άσκηση ξεχωριστής οικονομικής πολιτικής στα κράτη μέλη. Βασικές αρχές της ΕΕ είναι η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων και εργαζομένων.
    * 3. Έξοδος από την ΕΕ σημαίνει στην ουσία περιχαράκωση της εθνικής οικονομίας της ΜΒ. Βεβαίως η ΜΒ βρισκόταν πάντα σε ένα ιδιαίτερο καθεστώς σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη. Ακόμη όμως και έτσι, με την αποδέσμευσή της θα μπορεί να ασκήσει πολιτικές που θα βελτιώσουν την θέση της αστικής της τάξης στο διεθνή ανταγωνισμό.
    * 4. Στην ιστορία του καπιταλισμού η προσπάθεια εξάλειψης του προστατευτισμού θεμελιώθηκε από τα τέλη της δεκαετίας του '40 και συνεχίστηκε έως και σήμερα, με αποκορύφωμα τη δημιουργία της ΕΟΚ/ΕΕ.

    Συνεπώς, για να ειναι ένα τμήμα του κεφαλαίου τόσο ισχυρό ώστε να επιβάλει να παρθούν μέτρα για μια ριζική αλλαγή του οικονομικού στάτους, σημαίνει -κατά την άποψή μου- ένα τεράστιο βάθαιμα της κρίσης που δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί με τα υπάρχοντα εργαλεία. Αυτό όμως δεν αφορά μόνο τη ΜΒ. Η ΕΕ κάλεσε την κυβέρνησή της να εφαρμόσει το δημοψήφισμα, πράγμα που δείχνει τη θέληση και των άλλων κρατών να προχωρήσουν σταδιακά σε ένα άλλο μοντέλο εθνικής οικονομικής πολιτικής.

    Σκόρπιες σκέψεις αναφέρω, αλλά νομίζω πως είναι καλό να δούμε τι σημαίνει η έξοδος της ΜΒ από την ΕΕ σε οικονομικό επίπεδο.

    ΧΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΧΜ:
      Ενδιαφέροντες, εάν μη τι άλλο, οι προβληματισμοί σου.

      Διαγραφή
  2. Εκείνο που θα γίνει (και αυτό είναι που τρέμουν τα αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα), είναι που πολύ σύντομα θα καταλάβουν οι λαοί της Ευρώπης, ότι μια χαρά η χώρα τους μπορεί να την κάνει από την λυκοσυμμαχία της Ε.Ε., χωρίς να συμβεί απολύτως τίποτα ...

    Ούτε ... καταστροφές, ούτε ... λιμοί, ούτε ... καταποντισμοί - αντίθετα αυτά θα συμβαίνουν όσο η χώρα τους θα βρίσκεται ΜΕΣΑ στην ΕΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστή η παρατήρηση, αλλά φοβάμαι ότι επειδή η κρίση θα βαθύνει και άλλο, και νέα ανεργατικά μέτρα θα ληφθούν (και) στη Βρετανία, υπάρχει η περίπτωση , αυτά, να παρουσιαστούν (από μέρος της αστικής τάξης της χώρας) ως αιτία της απομάκρυνσης από την ε.ε. Κάτι που συμβαίνει και εδώ.Εδώ αρχίζει να ενισχύεται το grexit(γιατί πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι αν φύγουμε θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα), ενώ εκεί, με τον καιρό , με τα πρώτα μέτρα, μπορεί να ξαναενισχυθεί το brimain(ήδη υπάρχουν ''μετανιωμένοι βρετανοί) . Με λίγα λόγια το πινγκ πονγκ του ''μέσα-έξω'' μπορεί να αρχίσει να ταυτίζεται με το ''λήψη μέτρων- μη λήψη μέτρων'' και τελικά ο ίδιος ο καπιταλισμός να μείνει στο απυρόβλητο σε αυτόν το φαύλο κύκλο ''μπαίνουμε -βγαίνουμε''.

      Διαγραφή
    2. @skoupidontenekes:
      Το θέμα είναι πως ήδη παρουσιάστηκε ένα ρήγμα στην αστική ιδεολογία, πως αποδυναμώθηκε ένας ιμπεριαλιστικός οργανισμός.
      Αυτά είναι τα καλά νέα.
      -Μπορούν αυτά από μόνα τους να σημάνουν κάποια περισσότερη ή λιγότερη βελτίωση της θέσης του λαού χωρίς την δική του πάλη;
      Σαφώς και όχι!
      Αλλά δεν μπήκε και ποτέ τέτοιο ζήτημα...

      Διαγραφή
  3. Σωστό αυτό που λές και συμφωνώ. Ομως αυτό ενέχει και τον κίνδυνο να περάσει η αυταπάτη, ότι μπορούν να αλλάξουν την ζωή τους χωρίς να ανοίξουν μύτη. Γιατί αν το δημοψήφισμα γινόταν κάτω από την πίεση μεγάλων εργατικών αγώνων και όχι σαν απόφαση μιας ισχυρής μερίδας του αγγλικού κεφαλαίου, ούτε τόσο εύκολη υπόθεση θα ήταν μία έξοδος από ΕΕ, ούτε τόσο αναίμακτη. Μαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.