Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ

Ξενοδοχείο με την δική του ξεχωριστή ιστορία στην Αθήνα το "Athens Ledra", όπου ξαφνικά η εργοδοσία αναστέλλει την λειτουργία του, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους 200 εργαζόμενους.

Την ημέρα που ανακοινώθηκε η αναστολή λειτουργιάς του ξενοδοχείου εντελώς ξαφνικά και απροειδοποίητα, το ξενοδοχείο είχε πληρότητα 95%. Μάλιστα εκείνο το διάστημα, φιλοξενούσε και ένα σημαντικό συνέδριο, αφού οι παροχές υπηρεσιών του ξενοδοχείου ενδεικνύονταν για κάτι τέτοιο.

Το ξενοδοχείο λειτουργούσε πάνω από 20 χρόνια και φιλοξενούσε κόσμο από αυτό που λέμε "καλά πορτοφόλια" και όχι μόνο βέβαια, με πολλές παροχές υπηρεσιών, που έκανε την διαμονή κάποιου όμορφη.

Την χρονιά των Ολυμπιακών αγώνων, είχε κάνει δάνεια για την επέκταση του και την κατασκευή και άλλων κλινών και ήταν από τα ξενοδοχείο εκείνα που είχε πληρότητα 100% και να μετράει πολλά κέρδη.

Ακόμα και τώρα που ανακοίνωσε η εργοδοσία την αναστολή του, το ξενοδοχείο είχε πληρότητα 95% και οι κρατήσεις που είχε για τους επόμενους 3 μήνες έφθαναν στο 100%. Από τα λίγα ξενοδοχεία, που λειτουργούν στον ιστό του ευρύτερου λεκανοπεδίου, που να αγγίζει αυτά τα ποσοστά πληρότητας.

Ένα ξενοδοχείο, που με βάση τα στοιχεία, και δείκτες που καθορίζονται από την καπιταλιστική οργάνωση της οικονομίας, θεωρείται "υγιής επιχείρηση", μετράει κέρδη και δείχνει δυναμική και προοπτική, με βάση της κρατήσεις και αφίξεις σε αυτό.

Και όμως αυτό το ξενοδοχείο, η εργοδοσία το κλείνει ξαφνικά, εγκλωβίζει εκατοντάδες πελάτες μέσα σε αυτό και αφήνει ξεκρέμαστους 200 εργαζόμενους, που τους χρωστάει δεδουλευμένα, δώρα, επιδόματα και δεν δίνει καμιά εξήγηση.

Το ξενοδοχείο ανήκει στον όμιλο "Παρασκευαίδη", ένας όμιλος που δραστηριοποιείται, οικονομικά, επιχειρηματικά, στην ενέργεια, στις κατασκευές κ.α. Μάλιστα κατασκευαστική του ομίλου "Παρασκευαίδη", πρόσφατα έχει συνάψει συμβόλαια 3 δις €, για να συμμετάσχει, στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου "TAP".

Αυτός ο όμιλος λοιπόν, που δραστηριοποιείται και στον κλάδο του τουρισμού, κλείνει το ξενοδοχείο "Athens Ledra". Kαι με αφορμή αυτή την αρνητική εξέλιξη για τους εργαζόμενους, πρέπει να βγουν ορισμένα συμπεράσματα από την σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων.

Το παραμύθι περί "υγιών " ή "μη υγιών" επιχειρήσεων καταρρέει. Αυτό που υπερτερεί είναι το κέρδος και υπερκέρδους του ιδιώτη καπιταλιστή. Κέρδη που συσσωρεύει, από την ένταση εκμετάλλευσης της εργασίας, αφού όλο αποσπά μεγαλύτερο κομμάτι υπεράξιας, που διαμορφώνει ο εργαζόμενος, στις εργατοώρες δουλειάς του. Σε αυτή την κατεύθυνση, του κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους, καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις ( με κλείσιμο επιχειρήσεων, απλήρωτους εργαζόμενους, τους πετάει στους δρόμους) και "επενδύει" αλλού, που θα του αποφέρει πιο γρήγορο και περισσότερο κέρδος. Αυτό έγινε με το ξενοδοχείο "Αthens Ledra".

Ο καπιταλιστής "επενδύει" εκεί που θα βγάλει μεγαλύτερο κέρδος και δεν επενδύει με βάση της κοινωνικές ανάγκες και τις δυνατότητες τις παραγωγικές . Το παράδειγμα του κλεισίματος του ξενοδοχείου "Athens Ledra" είναι χαρακτηριστικό.

Ανάπτυξη για τον καπιταλιστή, είναι πώς να συσσωρεύει περισσότερα κέρδη από την εκμετάλλευση της δουλειάς των εργαζομένων. Αυτή την "ανάπτυξη" ευαγγελίζονται η συγκυβέρνηση ( ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) και όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Ο καπιταλιστής δεν επενδύει για να δώσει δουλειές στον κόσμο και να καταπολεμήσει την ανεργία, όπως αναπαράγει η αστική προπαγάνδα. Ίσα, ίσα, καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις και μεγαλώνει την ανεργία. Πάλι εδώ χωράει το παραδείγματα του ξενοδοχείου "Athens Ledra".

Ο καπιταλιστής επενδύει μόνο, για να αναπαράγει τα κέρδη του, με την εξασφάλιση, φθηνού, εκμεταλλευόμενου, εργατικού, δυναμικού. Για αυτό αξιώνει όλο μέτρα, που υπονομεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αφού τα θεωρεί και είναι εμπόδιο για αυτόν, για την μεγιστοποίηση των κερδών του.

Ο καπιταλιστής θα επενδύσει, αφού πρώτα θα εξασφαλίσει κρατική χρηματοδότηση, μέσα από τους λεγόμενους "αναπτυξιακούς" νόμους, τα διάφορα ευρωπαϊκά πακέτα χρηματοδότησης η θα χρηματοδοτηθεί από τράπεζες, που σε πολλές των περιπτώσεων εγγυητής μπαίνει το ίδιο το κράτος η με επιτόκια πολύ μικρά η και μηδενικά. Επίσης εξασφαλίζεται στους καπιταλιστές και άλλα προνόμια,όπως φοροαπαλλαγές, επιδότηση της εργασίας κ.α.

Σπάει και εδώ ο μύθος, ότι οι καπιταλιστές βάζουν από την τσέπη τους λεφτά, κεφάλαια. Και τα κεφάλαια που έχουν, τον πλούτο που συσσωρεύουν στα χρηματοκιβώτια τους και στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, είναι ο κόπος και ο μόχθος των εργαζομένων, γιατί αυτοί δουλεύουν στην γραμμή παραγωγής, στους χώρους δουλειάς και παράγουν πλούτο. Χωρίς τους εργαζόμενους πλούτος δεν μπορεί να υπάρξει.

Σε αυτό το σύστημα, σε αυτή την οργάνωση της οικονομίας που υπακούει στους νόμους του κέρδους και της αγοράς και περιπλέει στις συμπληγάδες του ανταγωνισμού, νομοτέλεια του οικονομικού συστήματος που ζούμε, οι λαϊκές ανάγκες και τα δικαιώματα θα κατακρεουργούνται.
Θα αποτελεί προϋπόθεση, το τσάκισμα των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων, για την όποια καπιταλιστική επένδυση, που στόχος της θα είναι η ανάκαμψη των κερδών της και αυτό θα ονομάζεται "ανάπτυξη".

Και αυτή η προοπτική θα έχει αναιμικό χαρακτήρα, αφού η καπιταλιστική οικονομία σε Ευρώπη και διεθνώς, δεν ξεπέρασε την οικονομική κρίση, που το ίδιο το σύστημα την γεννάει, αναπαράγει, με της νομοτέλειες της και τον ανταγωνισμό. Και οι ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφονται, γίνονται σε πολύ αργούς ρυθμούς, με επιβραδυντική τάση.

Να κλείσει ο λαός τα αυτιά του στις αυταπάτες και τα ψέματα. Να γυρίσει την πλάτη του, στους πολιτικούς απατεώνες αστικής κοπής και κάθε μικροαστό, οπορτουνιστή και ρεφορμιστή, που του λένε ότι μπορούν να συμβαδίσουν οι σύγχρονες λαϊκές - κοινωνικές ανάγκες, με τα κέρδη των καπιταλιστών, των μονοπωλίων.

Το μόνο που του κάνουν είναι να τον "υπνωτίζουν", να σκορπούν αυταπάτες και να καθυστερούν την λαϊκή πάλη, για άλλη οργάνωση οικονομίας – κοινωνίας, που έχει ανάγκη ο λαός, για να προοδεύσει, να εξελιχτεί και να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της φτώχειας, ανεργίας, ανασφάλειας, αβεβαιότητας, της κοινωνικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Ο δρόμος της εργατικής – λαϊκής εξουσίας, αποδεσμευμένη από την λυκοσυμμαχία της Ε.Ε. και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, που θα κοινωνικοποίηση της μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, τα μονοπώλια, τον πλούτο. Και μέσα από τον κεντρικό σχεδιασμό του εργατικού κράτους, τον λαϊκό, κοινωνικό, έλεγχο, θα αναπτύσσεται η οικονομία προς όφελος του λαού, με κριτήριο ανάπτυξης την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων λαϊκών – κοινωνικών αναγκών και τον με τον ίδιο τον λαό, να συμμετάσχει ενεργά στην παραγωγή και κατανομή, μέσα από τους νέους λαογέννητους θεσμούς.

Αυτός είναι ο δρόμος της λαϊκής προοπτικής, της πραγματικής ευτυχίας, που θα απαλλάξει τον λαό από την φτώχεια, την ανεργία, την ανασφάλεια και θα δώσει άλλο περιεχόμενο στην ζωή του μέσα από την συμμέτοχη, την κοινωνική δράση.

Δρόμος δύσκολος, αλλά αναγκαίος, για την πραγματική ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο. Και είναι ο δρόμος, που ο ίδιος ο λαός θα παλέψει και θα διεκδικήσει αποφασιστικά, με της ταξικές του οργανώσεις και με κοινωνική συμμαχία, αφού πλειοψηφικό, μαχητικό, τμήμα του λαού, χειραφετηθεί από την αστική πολιτική και αστική ιδεολογία και θα ξεφύγει από της λογικές ανάθεσης.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε όλα τα επίπεδα, αποτελεί την μοναδική εγγύηση. Για την λαϊκή αξιοπρέπεια και ζωή.
Σαββίδης Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.