«Λαμβάνονται μέτρα ώστε να διασφαλισθεί το αναγκαίο επίπεδο ασφάλειας»
Η λειτουργία του αμερικανικής κατασκευής νατοϊκού αντιπυραυλικού συστήματος στη Ρουμανία συνιστά κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Aναμφίβολα, η εγκατάσταση του συστήματος RPO συνιστά πραγματικά απειλή για την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ.
«Λαμβάνονται μέτρα ώστε να διασφαλισθεί το αναγκαίο επίπεδο ασφάλειας για τη Ρωσία. Ο ίδιος ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ Πούτιν), επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω, έχει επανειλημμένως θέσει το ερώτημα "κατά ποίου λειτουργεί το σύστημα;" ».
Το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ντεσεβέλου, στη νότια Ρουμανία, ετέθη επισήμως σε λειτουργία σήμερα παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και αμερικανών και ρουμάνων αξιωματούχων.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ρουμανία γράφουν σήμερα Ιστορία εκκινώντας από αυτό το σύστημα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη και την Αφρική Μαρκ Φέργκιουσον.
Το αντιπυραυλικό σύστημα του ΝΑΤΟ, βασισμένο σε αμερικανική τεχνολογία, ξεκίνησε το 2010 και έχει ως στόχο την σταδιακή εγκατάσταση μονάδων αντιπυραυλικής άμυνας στην ανατολική Ευρώπη και την Τουρκία.
Η βάση του Ντεσεβέλου, η κατασκευή της οποίας κόστισε περί τα 800 εκατομμύρια δολάρια, αποτελείται κυρίως από πυραύλους τύπου SM-2.
Θα περιληφθεί επισήμως στο νατοϊκό αντιπυραυλικό σύστημα κατά τη σύνοδο κορυφής στην Βαρσοβία τον Ιούλιο.
Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2013 και εντάσσονται στη δεύτερη φάση ανάπτυξης του σχεδίου, έπειτα από την εγκατάσταση ενός ραντάρ στην Τουρκία και τεσσάρων πλοίων Aegis με αντιπυραυλικές ικανότητες στη Ρότα της Ισπανίας.
Πηγή: Το Βήμα[...]
Η Ρωσία πνέει μένεα για αυτή την επίδειξη δύναμης του άλλοτε αντιπάλου της κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου σε χώρες που ανήκαν κάποτε στο σοσιαλιστικό μπλοκ, στην ανατολική Ευρώπη. Για τη Μόσχα, το υπό αμερικανική ηγεσία βορειοατλαντικό σύμφωνο συνεχίζει την προσπάθεια στρατηγικής περικύκλωσης της Ρωσίας, ως τη Μαύρη Θάλασσα, έδρα του ρωσικού στόλου, όπου το NATO εξετάζει ταυτόχρονα την αύξηση των περιπολιών του.
Η επιχειρησιακή προετοιμασία της ασπίδας καταγράφεται εξάλλου καθώς το NATO αναλαμβάνει κι άλλες "αποτρεπτικού χαρακτήρα" πρωτοβουλίες στην Πολωνία και στη Βαλτική, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014. Σε ανταπόδοση για τις νατοϊκές κινήσεις, η Μόσχα αναδιατάσσει και ενισχύει μονάδες των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στη δυτική και στη νότια πτέρυγά της, όπου δημιουργούνται τρεις νέες ταξιαρχίες.
Παρά τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις το Κρεμλίνο παραμένει αμετάπειστο και θεωρεί ότι ο αληθινός στόχος της ασπίδας είναι να εξουδετερώσει το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο για το μικρό, αλλά κρίσιμο χρονικό διάστημα που θα χρειαζόταν ώστε οι ΗΠΑ να καταφέρουν το πρώτο πλήγμα στη Ρωσία σε περίπτωση πολέμου.
[...]
Πηγή: NoozΒλέπε ακόμη:
Από ότι καταλαβαίνω το σχέδιο της Ρωσσίας είναι να φτάσει στην οικονομική καταστροφή, ενώ το ΝΑΤΟ θα έχει εξασφαλίσει κάθε πολεμικό στρατηγικό πλεονέκτημα και ακόμη και τότε θα περιμένει να την χτυπήσουν πρώτα, για να αντιδράσει τριτο-τέταρτα. gorf
ΑπάντησηΔιαγραφή@gorf:
ΔιαγραφήΔεν έχουν και πολλές επιλογές οι Ρώσοι αστοί επάνω σε αυτό.
Από την μία θέλουν μπίζνες με την δύση, από την άλλη οι δυτικοί καμμία όρεξη δεν έχουν να βάλουν έναν ακόμη υπολογίσιμο ανταγωνιστή στο κλαμπ των ισχυρών. Και μάλιστα έναν ανταγωνιστή που μόνο οι ΕΠΑ τον τρομάζουν στρατιωτικά.
Η Ρώσικη πολιτική λοιπόν θα πνίγεται αναγκαστικά στις αντιφάσεις της, όσο οι δυτικοί θα σφίγγουν τον κλοιό με απώτερο στόχο την πλήρη διάλυση της Ρώσικης Ομοσπονδίας και της εκμετάλλευσης των φυσικών και ανθρώπινων πόρων της.
Η εκτίμηση μου είναι πως μια καπιταλιστική Ρωσία δεν μπορεί να είναι υπολογίσιμη δύναμη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
το οικονομικό σύστημα δεν θα είχε μεγάλη σημασία στα στρατιωτικά θέματα, λαμβάνοντας υπόψη το ποσό έχει εξελιχθεί η αμερικανική στρατιωτική τεχνολογία...
ΔιαγραφήΗ Ρωσία έχει μείνει πολύ πίσω για να μπορέσει να αναμετρηθει σοβαρά με τις ΗΠΑ όλο το υπόλοιπο νάξο, άλλωστε είναι και περικυκλωμένη, όπως δείχνει ο χάρτης
@Κώστας:
ΔιαγραφήΟ μόνος λόγος που η Ρωσία θεωρείται παγκόσμια δύναμη, είναι η στρατιωτική ισχύς που κληρονόμησε από την ΕΣΣΔ και που σε κάποιους τομείς, υπερτερεί τεχνολογικά ακόμη και των ΕΠΑ.
Το ζήτημα είναι πως εφόσον ο πόλεμος δεν είναι παρά η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα, οι ευρωνατοϊκοί είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν την στρατιωτική τους δύναμη για να αλλάξουν τα οικονομικά-γεωστρατηγικά δεδομένα (δες π.χ. τις επεμβάσεις σε μια σειρά πετρελαιοπαραγωγές χώρες και το παιχνίδι με τις τιμές του πετρελαίου που γονάτισε οικονομικά τους Ρώσους), ενώ οι Ρώσοι όχι.
Η γελοιογραφία όλα τα λεφτά θα έλεγα...Απεικονίζει την πραγματικότητα όπως ακριβώς είναι και νομίζω πως αποκαθιστά τη φυσική τάξη των πραγμάτων..
ΑπάντησηΔιαγραφήMarcus Berg