Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Το ΚΚΕ δεν μασάει... σύντροφε

Οι αναφορές Τσίπρα στον Κουτσούμπα και η ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος


Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, κατά την ομιλία του για το ασφαλιστικό και φορολογικό στη Βουλή, ήταν μόλις η δεύτερη παρόμοια μνημόνευση σε κορυφαίο νομοσχέδιο.

Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Δημήτρη Κουτσούμπα, προσφωνώντας τον μάλιστα «Δημήτρη», τόνισε ότι «στις σημερινές συνθήκες αριστερό και ριζοσπαστικό δεν είναι να φαντασιώνεσαι μια ιδεατή κοινωνία, που ξέρεις ότι δεν είναι εύκολο να έρθει, αλλά να ματώνεις για να έρθουν σιγά - σιγά αλλά σταθερά οι συνθήκες στις οποίες θα μπορέσουν να ευδοκιμήσουν αλλαγές υπέρ του κόσμου της εργασίας».

Προσπάθησε δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, να παρουσιάσει την εναλλακτική που προβάλλει το ΚΚΕ ως ουτοπία και την ψήφιση νομοσχεδίων που κόβουν συντάξεις και αυξάνουν ακόμα περισσότερο τα φορολογικά βάρη των μικρομεσαίων ως ένα μακρύ δρόμο που στο τέλος του οδηγεί σε αλλαγές υπέρ του κόσμου της εργασίας.

Οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού δεν γίνονται βέβαια στον... αέρα και είναι πάντα πολύ καλά μελετημένες. Κάτι που φάνηκε και από την αναφορά σε ποίημα του Μαγιακόφσκι και στη φράση «Το μέλλον δεν θα έρθει μόνο του έτσι νέτο-σκέτο».
Αναφορά που έμεινε... μισή, καθώς το υπόλοιπο κομμάτι του στίχου («αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς») σίγουρα δεν θα δημιουργούσε τους συνειρμούς που επεδίωκε ο πρωθυπουργός.

Η προηγούμενη αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΚΚΕ, με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, ήταν τον περασμένο Ιούνιο κατά την επικύρωση του δημοψηφίσματος, όταν ο πρωθυπουργός κομπορρημονούσε για την κυβέρνησή του που «δεν θα υπογράψει μνημόνιο» και επεδίωκε να λάβει δέσμευση από το ΚΚΕ πως «θα στοιχιστεί» πίσω από το «ΟΧΙ», χωρίς όμως να επιβεβαιωθεί σε κανένα από τα δύο.

Άμεσος στόχος

Η φράση βέβαια του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια για το ασφαλιστικό το πιθανότερο είναι πως είχε ως άμεσο στόχο να απαντήσει στις απεργιακές κινητοποιήσεις του τριημέρου ή στο «αριστεροχώρι», όπως θα έλεγε ο ίδιος, και όχι στο ΚΚΕ.

Επέλεξε προφανώς να αναφερθεί στο Κομμουνιστικό Κόμμα και τον επικεφαλής του, καθώς μόνο το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο έδωσε με όλες του τις δυνάμεις τη μάχη για να αποφευχθεί η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου στη Βουλή.

Η πρωτοφανής - ακόμα και για τα μέτρα τους - απουσία του επίσημου συνδικαλισμού της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αλλά και του «εξωκοινοβουλίου» από αυτή την κρίσιμη για το εργατικό κίνημα μάχη δεν μπορεί παρά να είναι απόρροια των προηγούμενων επιλογών τους. Των μεν συνδικαλιστικών οργάνων να σιγήσουν για σχεδόν μια τριετία. Του δε «εξωκοινοβουλίου» η... λευκή στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα την περίοδο του δημοψηφίσματος, που έδωσε προίκα στην κυβέρνηση τον όποιο πληθυσμό του «αριστεροχωρίου».

Με το «αριστεροχώρι» λοιπόν να έχει σχεδόν ξεκληριστεί από τους... Ρωμαίους της κυβέρνησης, το βάρος της ευθύνης να δημιουργηθεί ένα «σοκ» που θα ανασυντάξει το συνδικαλιστικό κίνημα (αν και μιλάμε περισσότερο για μακρά διαδικασία και όχι για μια στιγμή) πέφτει στις πλάτες του «γαλατικού χωριού» που απέμεινε στην άκρη του χάρτη και, παρά τις όποιες δυσκολίες, έχει και τη διάθεση και την απήχηση για να το πετύχει. 
Πηγή: Το ποντίκι

7 σχόλια:

  1. Tέτοιο άρθρο στο Ποντίκι για το ΚΚΕ;Την φάκα δεν βλέπω;

    Κ.Ο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Κ.Ο:
      Μήπως δεν υπάρχει (φάκα) και απλά κάποιοι βλέπουν πως η "αριστερά" δεν πουλάει πλέον, οπότε και προσανατολίζονται αναλόγως για αν μην χάσουν επαφή με το κοινό τους;

      Ένα άρθρο είναι εξάλλου, μέσα στα τόσα.
      Αρκετό για (ένα καλό) άλοθι, αλλά ως εκεί...

      Το γεγονός πάντως παραμένει εντυπωσιακό!😊

      Διαγραφή
  2. Στο ποντίκι όλα αυτά; Μπράβο...

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Λίγοι είμαστε κι αλίμονο στη γης
    αν ξοφληθεί η γενιά μας."
    corfiatis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ξερω αν παιζει ρολο αλλα στο ποντικι αρχισυντακτης ειναι ο μηλακας, που νομιζω οτι εχει γενικοτερα αξιοπρεπη σταση.
    Ακυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στο ιδιο σημειο θα το παθαμε ολοι, στο τελος του αρθρου. Εκπλησσομαι.

    Δεν μπορω να ξερω την λογικη του ποντικιου, αλλα λεει αληθεια, το ΚΚΕ ειναι το μονο που απεμεινε να φερει τον τιτλο αριστερο κομμα και να μην γινεται περιγελος. Απο την αλλη το ποντικι διαβαζεται ακριβως απο "αριστερους", που εχουν και μια πασοκοσυνηθεια να εγκαλουν το ΚΚΕ ως αριστερο ψαλτη της δεξιας (μπλιαξ - παπανδρεϊκη γλιτσα). Παντως με τετοια τακτικη οι αστοι δεν φτιαχνουν δικομματισμο, αλλα γκρεμιζουν ο,τι εφτιαξαν.

    Ισως τετοια λογικη εξυπηρετει τα επομενα βηματα τους, που συμπεριλαμβανουν περισσοτερη θεωρια των 2 ακρων και εθνικες κυβερνησεις. Γιατι το ξερουν πως το ΚΚΕ ουτε σε "αριστερη" ουτε σε "εθνικη" κυβερνηση θα συμμετασχει. Οποτε θα θελανε να το οδηγησουν και σε μια στοχοποιηση ως ακραιο, μεσω στρατηγικης μικροεντασεων με την ΧΑ. (βλπ και προκλητικη φασιστοφιεστα διπλα στο μνημειο του Μπελογιαννη, που σε καλει να σπασεις μουτρα).
    Μονο απο τετοια σκοπια εχει λογικη.

    σαπορ τουτουρκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό είναι το κομμάτι που μπήκε στην εφημερίδα ως ρεπορτάζ ΚΚΕ. Υπάρχει ένα θέμα κάθε βδομάδα, είναι προφανώς από τη δική μας σκοπιά (παρά τους περιορισμούς του μέσου) κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, για όσους ξέρουν ποιος το γράφει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.