Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Άγριες μάχες Κούρδων (YPG) και Σύρων κυβερνητικών στην Καμισλί

Μάχες μαίνονται μεταξύ των σοσιαλιστικών κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην κυρίως κουρδική πόλη Καμισλί στη βορειοανατολική Συρία, δίπλα στα σύνορα με την Τουρκία.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν την Πέμπτη τις θέσεις των Κούρδων ανταρτών μέσα στη Καμισλί με όλμους, προκαλώντας απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

Στον χάρτη βλέπετε με κόκκινο χρώμα τον κυβερνητικό θύλακα που υπάρχει μέσα στα κουρδικά εδάφη στη βορειοανατολική Συρία. Η «κορυφή» αυτού του θύλακα εισέρχεται μέσα στην πόλη Καμισλί, η οποία ελέγχεται σε ένα μέρος από τους Κούρδους (κίτρινο χρώμα) και από την κυβέρνηση (κόκκινο χρώμα). Ακριβώς από την απέναντι πλευρά των συνόρων, στην Τουρκία, βρίσκεται η επίσης κυρίως κουρδική πόλη Νίσιβη. Στη Νίσιβη οι Κούρδοι βομβαρδίζονται από το τουρκικό καθεστώς στην Καμισλί από το συριακό. Το έγκλημα των Κούρδων είναι ότι θέλουν την ελευθερία τους.

Μιλώντας στο ARA News από το Καμισλί, ο ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Φερχάντ Χίσο δήλωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις του 54ου Συντάγματος βομβάρδισαν την περιοχή γύρω από τα κτιριακό συγκρότημα των Φυλακών Αλάγια [οι οποίες καταλήφθηκαν από τις κουρδικές δυνάμεις] ανατολικά της πόλης, προκαλώντας απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Στον χάρτη βλέπετε τη διάταξη των αντιμαχόμεων δυνάμεων. Οι Κούρδοι είναι με το κίτρινο χρώμα και οι κυβερνητικοί με το κόκκινο.
«Πολλές οβίδες χτύπησαν τις συνοικίες Ζαϊτουνίγια και Αλ Γάρμπι εν μέσω συγκρούσεων μεταξύ κουρδικών δυνάμεων και κυβερνητικών», λέει ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Τουλάχιστον 4 άμαχοι σκοτώθηκαν την Πέμπτη στη συνοικία Ζαϊτουνίγια, ένα από τα θύματα αναγνωρίστηκε ως ο Χελίν Αχμέντ, 10 ετών, και ακόμα 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν σύμφωνα με ιατρική πηγή που μίλησε στο ARA News ανώνυμα.
Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο As Salam της πόλης.

«Πήραμε υπό τον έλεγχό μας τη Φυλακή Αλάγια μετά την παράδοση των κυβερνητικών δυνάμεων που τη φρουρούσαν», δήλωσε ένας Κούρδος αξιωματικός στο ARA News. Η φυλακή έπεσε στα χέρια των Κούρδων μετά από σύντομη πολιορκία που ξεκίνησε την Τετάρτη.

«Είμαστε αποφασισμένοι να απελευθερώσουμε την πόλη Καμισλί από τους κυβερνητικούς αλήτες», είπε ο ίδιος Κούρδος αξιωματικός.

Οι κάτοικοι της Καμισλί, κυρίως Κούρδοι και αρκετοί Ασσύριοι χριστιανοί, έχουν παγιδευτεί καθώς ξέσπασαν οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων που μέχρι πρόσφατα τηρούσαν εκεχειρία μεταξύ τους.

«Δεν υπάρχουν ασφαλείς οδοί για να διαφύγει κάποιος μέσα από την πόλη», είπε μια πηγή μιλώντας στο ARA News.

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπετε τους Κούρδους να μάχονται ενάντια στους κυβερνητικούς μέσα στην Καμισλί την Παρασκευή:


Εκτός από τις μάχες που μαίνονται μεταξύ Κούρδων και κυβερνητικών, και το Ισλαμικό Κράτος βρήκε την ευκαιρία να χτυπήσει με επίθεση αυτοκτονίας τους Κούρδους αντάρτες στη Καμισλί.
Οι τζιχαντιστές μεταδίδουν, μέσω του «πρακτορείου ειδήσεων» AMAQ, ότι πραγματοποίησαν βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας την Πέμπτη στη συνοικία Αλ Κορνίς του Καμισλί από την οποία σκοτώθηκαν 15 Κούρδοι αντάρτες.

Στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων μάχονται και Ασσύριοι πολιτοφύλακες της φιλοκυβερνητικής οργάνωσης Σουτόρο. Οι Ασσύριοι της Καμισλί, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ασσυρίους της βορειοανατολικής Συρίας που είναι σύμμαχοι με τους Κούρδους, οι Ασσύριοι της Καμισλί στηρίζουν την κυβέρνηση Άσαντ.

Οι μάχες μεταξύ Κούρδων και κυβερνητικών στην Καμισλί, όπου υπήρχε εκεχειρία και μια σχετικά αρμονική συμβίωση, ξέσπασαν την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Κούρδοι αντάρτες του YPG και μέλη της κουρδικής αστυνομίας, της Asayish, διατάχθηκαν να σταματήσουν σε μπλόκο μέσα στην Καμισλί που είχε στήσει η κυβερνητική εθνοφυλακή (NDF) που αποτελείται από μέλη αραβικών φυλών της βορειοανατολικής Συρίας.

Οι Κούρδοι αστυνομικοί αρνήθηκαν να πειθαρχήσουν στις εντολές των κυβερνητικών εθνοφυλάκων και τότε οι κυβερνητικοί άνοιξαν πυρ εναντίον των Κούρδων.

Από εκείνη τη στιγμή οι μάχες μεταξύ Κούρδων και κυβερνητικών δεν έχουν σταματήσει.

Η ασσυριακή πολιτοφυλακή Σουτόρο δεν ενεπλάκη από την αρχή στις μάχες. Πέρασαν ώρες μέχρι να εισέλθει στο πλευρό των κυβερνητικών.

Δείτε βίντεο από τις μάχες της Τετάρτης:


Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Δαμασκός διέταξε άρματα μάχης και άνδρες της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς να επιτεθούν στους Κούρδους στην Καμισλί.

Η κήρυξη κουρδικής ομόσπονδης επικράτειας στη βορειοανατολική Συρία σαφώς και είναι η αιτία για το ξέσπασμα των μαχών στην Καμισλί.

Η κυβέρνηση της Συρίας δεν αναγνωρίζει την ανακήρυξη της Ροζάβα (βόρειας Συρίας – δυτικό Κουρδιστάν) ως ομόσπονδου υποκειμένου της Συρίας και έχει καταγγείλει την κουρδική ανακήρυξη ως την αρχή του διαμελισμού της Συρίας.
Πηγή: Tribune.gr

5 σχόλια:

  1. Τωρα εδω σε αυτη την περιπτωση ποιο ειναι το συμπερασμα κατα την γνωμη σου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαζί με αυτό http://fadomduck2.blogspot.gr/2016/04/o.html , νομίζω πως τα συμπεράσματα είναι εύλογα.

      Διαγραφή
    2. ΟΚ. Καλη Κυριακη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Για σοσιαλιστικες ομαδες προστασιας του λαου μαλλον πολυ μικρο μετωπο εναντια στο νατοικο ιμπεριαλισμο εχουν. Ποιος ξερει με τι ειδους τακτικισμο θα εχουν συνδεσει την δημιουργια νατοϊκης βασης στα εδαφη τους.

    Ο.Χ.Ε.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ο.Χ.Ε.Π.:
      Είναι σε (ανοιχτή) τακτική συμμαχία με τους αμερικάνους εδώ και μερικά χρόνια. Δεν είναι κάτι άγνωστο, ούτε κρυφό αυτό εξάλλου.

      Για την βάση τώρα, μίλησα χθες με έναν συναγωνιστή από την Τουρκία, και μου είπε πως η είδηση δεν είναι 100% αξιόπιστη, αλλά δεν μπορεί να την διαψεύσει κιόλας.
      Είδομεν....

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.