Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Ανίκητοι Ολυμπιακοί vs αδικημένοι ΠΑΟΚτσήδες

Η φανέλα του θρυλικού "Μιζούρι" Αντρέα Μουράτη
Στην ερώτηση «τι είναι Ολυμπιακός» ο καθένας δίνει τη δική του απάντηση. Ολυμπιακός ήταν η παρέα στην ταβέρνα του Μοίρα, που στις 10 Μάρτη του 1925 ίδρυσαν την πιο λαοφιλή (…και ίσως μισητή) ομάδα της Ελλάδας -Ολυμπιακός οι πέντε Ανδριανόπουλοι -φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού εκτελέστηκε ο ήρωας Νίκος Γόδας -πρόεδρος του Ολυμπιακού είναι ο εφοπλιστής Μαρινάκης.
Με ινδάλματα του Ολυμπιακού έγιναν Ολυμπιακοί γενιές πιτσιρικάδων με σημαδεμένα γόνατα… ή ευέλικτους από τη χρήση «τάμπλετ» αντίχειρες· τον Ολυμπιακό έχουν στην καρδιά τους πολλές χιλιάδες άνθρωποι που απεχθάνονται τη βρωμιά στο χώρο του αθλητισμού και γενικότερα. Στο πέρασμα αυτών των 9 δεκαετιών ο Ολυμπιακός ποτέ δεν ήταν το ίδιο για όλους.

Πολλοί απλοί καθημερινοί άνθρωποι αναφέρονται ποικιλοτρόπως στο «καθεστώς Ολυμπιακός» και τα πλοκάμια του που εναγκαλίζονται με συγκεκριμένα αθλητικο-επιχειρηματικο-οικονομικο-πολιτικά συμφέροντα και επιδιώξεις. Ανάμεσά τους και οι οπαδοί, που δεν κατανοούν ή παραβλέπουν ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι πόλεμος όπου συγκρούονται τα προαναφερόμενα συμφέροντα και ότι ένα βρώμικο κοινωνικό σύστημα δεν θα παράξει ποτέ καθαρό ποδόσφαιρο.
Οι ίδιοι δεν θυμούνται πχ ότι πριν το καθεστώς του Ολυμπιακού υπήρχε καθεστώς άλλης ΠΑΕ. Ξεχνούν, ακριβώς επειδή είναι οπαδοί. Ακόμα και το ιδεολογικοπολιτικό «πρόσημο», όταν υπάρχει, είτε λειτουργεί ως κουκούλα είτε ως φερετζές, παραμερίζεται μιας και ―για κάθε οπαδό― το ζητούμενο είναι η ομάδα του να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

Ο μεγάλος ΠΑΟΚ του 1971
Ο οπαδός είναι πάντα χρήσιμος στον «πρόεδρο», που γνωρίζει καλά ότι θα υπάρξουν και στιγμές που θα τον βρει οργισμένο απέναντί του· οργισμένο, βέβαια, για τρίχες και όχι για την τριχιά… Είναι ένας από τους κανόνες του καλά στημένου (όχι με την έννοια που βολεύει τους οπαδούς) παιχνιδιού, που έστησε το σύστημα της εκμετάλλευσης, που «στήνει» και τις τύχες των καταπιεσμένων βορά στα κέρδη του. Ατέλειωτα τα παραδείγματα. Στην Τούμπα το πιο πρόσφατο. Το σενάριο απλό, χιλιοπαιγμένο και βολικό για όλους (για τους ―χαμένους από χέρι― οπαδούς και τους ―φαινομενικά― χαμένους «προέδρους»): «Ο ΠΑΟΚ αδικήθηκε», «ο Ολυμπιακός σκανδαλωδώς ευνοήθηκε», «το κράτος των Αθηνών πάντα κερδίζει», «ο Μαρινάκης αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης» κ.ο.κ. Μπάχαλο στον αγωνιστικό χώρο, πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ «προέδρων», ριπές «παραγόντων» στα ΜΜΕ (ιδιοκτησίας κι αυτά ή συμφερόντων «προέδρων»), ανταλλαγή «επιχειρημάτων» και «γαλλικών» μεταξύ οπαδών στις παρέες, στα τηλέφωνα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και οι «συστημικοί» Ολυμπιακοί οπαδοί, με την παραμύθα του ανίκητου προέδρου, καβάλα στ’ άλογο, να κοροϊδεύουν τους «αντισυστημικούς» αδικημένους ΠΑΟΚτσήδες οπαδούς, που η αδικημένη ομάδα τους έχασε από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό και… πριν αλέκτορα φωνήσαι, έχασε και από τον ουραγό Πανθρακικό… Οπαδοί που στην πλειονότητά τους είναι νεαρής ηλικίας, άνεργοι, υποαπασχολούμενοι ή κακοπληρωμένοι ψηφοφόροι που βρίσκουν στο οπαδιλίκι ανέξοδη διέξοδο στα αδιέξοδα που κληρονόμησαν.

Εκτός, όμως, από τους οπαδούς υπάρχουν και αυτοί που δεν πανηγυρίζουν τα ελληνικά πρωταθλήματα εταιρειών με ενδεκάδες αλλοδαπών, που θλίβονται με τα μπάχαλα και τα επεισόδια, που οργίζονται κι αηδιάζουν με τα πολεμικά ανακοινωθέντα και τις καμουφλαρισμένες αντιπαραθέσεις επιχειρηματικών ομίλων. Δεν ανέχονται να τους χρησιμοποιούν ως υπάκουους υπηκόους ή πιστούς στρατιώτες, ως πιόνια στο στημένο μεγάλο παιχνίδι της εκμετάλλευσης, και δεν συμβιβάζονται με την ―ένθεν κακείθεν― υποκρισία και τη σαπίλα. Όποιοι τους αποκαλούν ρομαντικούς, παλιομοδίτες, είτε απλά αφελείς, είναι νυχτωμένοι. Ίσως όσο και οι σεναριογράφοι και σκηνοθέτες του έργου που παίζεται τόσα χρόνια. Κάποτε η αυλαία πέφτει και τα φώτα ανάβουν.

Πέμπτη 10 Μάρτη 2016.
Πηγή: Οικοδόμος

15 σχόλια:

  1. To ποδόσφαιρο, σαν οπαδιλίκι, καλλιεργήθηκε και διαδόθηκε από την πιο παληά, και γι αυτό πιο πεπειραμένη, αστική τάξη στον κόσμο - την αγγλική.
    Τα σαϊνια κατάλαβαν ότι ο Καπιταλισμός με την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό του, όσο νάναι υπονόμευε τη ικανότητα της Θρησκείας-Εκκλησίας σαν εργαλείου ιδεολογικής χειραγώγησης του Λαού.
    Κατάλαβαν πως χρειαζόταν ένα πιο σύγχρονο "όπιο του Λαού" και τώφτιαξαν: Τις ποδοσφαιρικές ομάδες. Προφανώς αξιοποίησαν και την πλούσια σχετική εμπειρία από το Κολοσσαίο της αρχαίας Ρώμης και το μετέπειτα Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος, με τον Ιππόδρομό του.
    Λένε, πως όταν ήρθε ο Τσώρτσιλ στην Αθήνα τον Δεκέμβρη και είδε τις μάζες της νεολαίας να διαδηλώνουν και να "πολιτικολογούν", ρώτησε οργισμένος: "Καλά, εδώ δεν έχετε ποδόσφαιρο, να ασχολείται η νεολαία;". Αλήθεια η "αρβύλα", το σίγουρο είναι πάντως ότι θα μπορούσε να το έχει πεί, και άρα ουσιαστικά είναι αληθινό.
    Οι αστοί δεν αφήνουν καμιά δυνατότητα να πάει χαμένη στην ταξική πάλη.
    Μπορεί η θρησκεία να ήταν ο ιδεολογικός μηχανισμός προηγουμένων εκμεταλλευτικών ιστορικών σταδίων (κοινωνία γενών - δουλοκτησία - φεουδαρχία) και τώρα νάναι παρωχημένος. Ομως "όσο περπατάει" δεν τον πετάνε, τον συντηρούν, χωρίς ταυτόχρονα να εγκλωβίζονται σ' αυτόν. Παίζουν ταυτόχρονα και πιο σύγχρονα "χαρτιά": Τα "κινήματα", οι "χίπστερς", οι "μπάχαλοι", οι "φεμεν", οι "lgbt", οι "ουσίες" και ασφαλώς οι "αθλητικές" ομάδες με κορυφαίο τον χώρο του λεγόμενου "λαϊκού" "αθλήματος", που το μόνο "λαϊκό", που έχει είναι η επιτυχία του στην μαζική κατανάλωση και αποβλάκωση του Λαού.
    Είναι πολύ ανοιχτά και ευέλικτα μυαλά οι αστοί, όταν πρόκειται για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

    Από έναν "ολυμπιακάκια", που δεν έχει ποτέ πατήσει σε εξέδρα, ούτε έχει δώσει ποτέ δεκάρα τσακιστή για τον "Ολυμπιακό" των κεφαλαιοκρατών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και γαβρος.... σωστα τα λες.Απο ενα αεκτζη που ουτε αυτος εχει πατησει ποτε το ποδι του σε εξεδρα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Παναγιώτη με απογοήτευσες :-)
      Το είχα σίγουρο πως είσαι γαύρος...

      Διαγραφή
    2. Ειδες συμβαινουνε και απροοπτα πραγματα. Στο ποδοσφαιρο αλλαζει το χρωμα.Στην πολιτικη με τιποτα. Κοκκινο της Φωτιας.Την καλημερα μου οπως και στον Σεχταρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  3. Στο βιβλίο της ΣΕ "Βιομηχανία Ν/κ", η θεση του Γερμανικού ΚΚ στο μεσοπόλεμο, ειναι οι εργατες να μην παρακολουθούν επαγγελματικο πρωτάθλημα ουτε να οργανώνονται στους συνδέσμους, ουτε να διαβαζουν τις αθλητικές φυλλάδες, γιατί θεωρούν οτι ο γκαιμπελς και οι ναζί ειναι γατακια σε σύγκριση με δαυτους. Αντιθέτως τους προτρεπουν να παρακολουθούν και να συμμετέχουν σε εργατικους αθλητικούς συλλόγους

    Αντουάν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Αντουάν:
      Μεγάλο το ζήτημα που πιάνεις.
      Στην Ελλάδα οι κομμουνιστές εκμεταλλεύτηκαν πλήρως τις δυνατότητες "μαζικών συναρθροίσεων" που έδινε το ποδόσφαιρο σε καιρούς πολύ χαλεπούς, προκειμένου να έχουν επαφή με τις μάζες, ίδρυσαν μάλιστα και "δικά τους" αθλητικά σωματεία (με την Προοδευτική να είναι μάλλον το πιο γνωστό παράδειγμα).

      Ο εύλογος αντίλογος εδώ θα είναι πως τότε το ποσδόσφαιρο δεν ήταν επαγγελματικό.
      Παρότι όμως το ελληνικό ποδόσφαιρο έγινε και τυπικά επαγγελματικό μόλις το '80, ουσιαστικά ήταν ήδη τέτοιο από την δεκαετία του '60.

      Διαγραφή
    2. Να συμπληρωσω για την Ιστορια οτι και η ΕΣΣΔ δεν συμμετείχε σε Ολυμπιαδες.Συμμετείχε σε Σπαρτακιαδες. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Εγώ να συμπληρώσω πως και πάλι τρολάρεις ασύστολα:

      «Μόσχα-1980»: Οι καλύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες του 20ου αιώνα
      http://gr.rbth.com/arts/sport/2013/12/01/mosxa-1980_oi_kalyteroi_olympiakoi_agone_toy_20oy_aiona_26785

      Διαγραφή
    4. Τωρα εκανες Φαουλ. Σπαρτακιαδες κανανε μεχρι το 1950. ΔΕν το λεω εγω η ιστορια το λεει Συντροφε. ΟΥΦ......ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      H ΕΣΣΔ συμμετείχε σχεδόν αδιάλειπτα στους Ο.Α. (εκτός από το 1984 στις ΕΠΑ) από το 1952 μέχρι κ την διάλυση της.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_Union_at_the_Olympics

      Διαγραφή
    6. Το ιδιο λεμε Συντροφε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Η ιστορία λέει επίσης πως η ΕΣΣΔ δεν σταμάτησε να υπάρχει το 1950, πως πήρε μέρος σε 9 ολυμπιάδες, κατακτώντας μάλιστα την πρώτη θέση σε μετάλια στις 6 από αυτές, και την δεύτερη στις υπόλοιπες.
      Τέλος αυτής της συζήτησης.

      Διαγραφή
    8. Συμφωνουμε απολυτα καμμια διαφωνια. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  4. Και μας χαρισαν και τετοιες στιγμες!!https://www.youtube.com/watch?v=7ERdrYLZcF4. οι αμερικανοι σχολιαστες αφωνοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συνήθως οι κάμερες πανε πρώτα στο νικητή και μετα στους υπολοιπους, νομίζω.
    Ακυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.