Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ: Σε διασύνδεση με ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Σε ευθεία διασύνδεση με ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ σε όλο το φλεγόμενο τόξο από Μαύρη Θάλασσα μέχρι Ανατολική Μεσόγειο, και την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, βρίσκεται η εμπλοκή της λυκοσυμμαχίας στο Αιγαίο και η έλευση εδώ πλοίων της, τάχα για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Γεγονός που αποδεικνύεται από τα πλέον επίσημα χείλη, ανώτατων ΝΑΤΟικών αξιωματούχων, επιφορτίζοντας την κυβέρνηση με πρόσθετες ευθύνες για την απόφασή της να καλέσει στο αρχιπέλαγος φρεγάτες του θανάτου, δίνοντας ταυτόχρονα πρόσχημα στην Αγκυρα, να επαναφέρει όλο το πακέτο των διεκδικήσεών της στην περιοχή.

Το γεγονός ότι η ανάπτυξη εδώ της μόνιμης ναυτικής ΝΑΤΟικής δύναμης SNMG2 συνδέεται με τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, στην κόντρα της λυκοσυμμαχίας με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα και ειδικά τη Ρωσία, ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε την Τρίτη από τον ίδιο τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη, ο οποίος ενέπλεξε ανοιχτά τις προσφυγικές ροές στην αντιπαράθεση με τη Μόσχα για τον έλεγχο ζωνών στη Μέση Ανατολή.

Ο Μπρίντλοβ

General Philip Breedlove
Συγκεκριμένα, ο πτέραρχος Φ. Μπρίντλοβ, μιλώντας όχι όπου - όπου, αλλά στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βοηθά το Σύρο Πρόεδρο, Μπ. Αλ Ασαντ, να μετατρέψει την προσφυγική κρίση σε «όπλο» εναντίον της Δύσης. Οι μαζικές ροές προσφύγων από τη Συρία έχουν «αποσταθεροποιητικές συνέπειες» στις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες καταφεύγουν και αυτό λειτουργεί υπέρ της Μόσχας, ανέφερε.

Μόσχα και Δαμασκός εσκεμμένα τροφοδοτούν τη μαζική εκτόπιση των Σύρων, επέμεινε ο Μπρίντλοβ, εστιάζοντας στις αεροπορικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Συρία και στον ισχυρισμό ότι η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς σε κατοικημένες περιοχές.

«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει άλλος λόγος χρήσης αυτών των όπλων, που δεν είναι ακριβείας, τόσο από τον Ασαντ όσο και από τις ρωσικές δυνάμεις, πέρα από το να προκαλέσουν τη μετακίνηση προσφύγων και να τους κάνει το πρόβλημα κάποιων άλλων», πρόσθεσε.

«Ξέχασε», βέβαια, ο ΝΑΤΟικός το βρώμικο ρόλο που παίζουν στον πόλεμο στη Συρία οι ΗΠΑ, χώρες της ΕΕ και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή, πολλά χρόνια πριν τη ρωσική επέμβαση, η οποία βέβαια εντείνει παραπέρα τη σύγκρουση...

Παραπέρα, ο πτέραρχος Μπρίντλοβ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αποτελεί μία ολοένα μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ.
«Η Ρωσία έχει επιλέξει να είναι αντίπαλος και αποτελεί μακροπρόθεσμη υπαρξιακή απειλή για τις ΗΠΑ και για τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας», τόνισε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Στόλτενμπεργκ
 
NATO Secretary General Jens Stoltenberg
Προσθέστε εδώ το γεγονός ότι αρχές Φλεβάρη, στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας, όπου έγινε πλήρης παρουσίαση της ανάπτυξης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο τόξο από Βαλτική, Μαύρη Θάλασσα και Καύκασο, έως Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο, ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ αιτιολόγησε την αποστολή AWΑCS σε Συρία και Τουρκία, ως μέτρο για να αντιμετωπιστούν οι «παραβιάσεις του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ (σ.σ: του τουρκικού εναέριου χώρου) από ρωσικά μαχητικά» και η ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία που «ανατρέπει τη στρατηγική ισορροπία και αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

Μια δήλωση - «κλειδί», καθώς όλα δείχνουν ότι, με ανάπτυξη πρόσθετων μονάδων στην ευρύτερη περιοχή, που περικλείει και το Αιγαίο, το ΝΑΤΟ επιχειρεί να αποκαταστήσει την τέτοια ισορροπία τρόμου...

Ο Φέργκιουσον
 
Admiral Mark Ferguson
Επιπλέον, δεν περνά απαρατήρητη η όλη πρεμούρα των ΗΠΑ να έχουν ενισχυμένη παρουσία και ρόλο στην ανάπτυξη και λειτουργία της SNMG2 στο Αιγαίο.

Κατ' αρχάς, ο Γερμανός διοικητής της SNMG2, Γ. Κλάιν, θα υπάγεται στον Αμερικανό διοικητή της Διακλαδικής Διοίκησης των Συμμαχικών Δυνάμεων του NATO στη Νάπολη της Ιταλίας (JFC Naples) Μ. Φέργκιουσον, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική.

Ο Μ. Φέργκιουσον, αναμένεται, μάλιστα, στην Αθήνα για παραπέρα «συνεννοήσεις» με Ελληνες επιτελείς. Η επίσκεψή του δένει με αυτήν που προηγήθηκε, του διοικητή του 6ου Αμερικανικού Στόλου, που διαβεβαίωσε τον Ελληνα υπουργό Αμυνας ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν πλοία τους να συνδράμουν την SNMG2 στο Αιγαίο.

Οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Προβληματίζουν αυτά έστω κατά τι την κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ; Κάθε άλλο. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ανθίσταται, αλλά επιδιώκει ενεργό, πολύμορφη συμμετοχή στους τέτοιους σχεδιασμούς, υπηρετώντας επιδιώξεις εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων για γεωστρατηγική τους αναβάθμιση, ώστε να διεκδικήσουν μεγαλύτερα μερίδια από την καπιταλιστική λεία.

Εξ ου και έχει διαμηνύσει, εδώ και μήνες, διά του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού, του Αμυνας, Π. Καμμένου, π.χ. ότι η βάση στη Σούδα στηρίζει το νότιο τομέα του ΝΑΤΟ ενάντια «στη νέα απειλή», αυτή των τζιχαντιστών και ότι «οι δικές μας βάσεις» θα διασφαλίσουν την επιτυχία του αγώνα της ευρωατλαντικής λυκοσυμμαχίας έναντι αυτής της απειλής. Οι οποίοι τζιχαντιστές αποτελούν το πλέον πρόσφορο πρόσχημα, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, για τις νέες επεμβάσεις των κάθε προέλευσης ιμπεριαλιστών στον άξονα Μέση Ανατολή - Βόρεια Αφρική.

Στο ίδιο πλαίσιο παροχής κάθε είδους υπηρεσιών και εξυπηρετήσεων στη λυκοσυμμαχία, κι ενώ το ΝΑΤΟ τους ζήτησε τον ελλιμενισμό και ανεφοδιασμό των πλοίων της SNMG2 σε Χανιά, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πειραιά, Καβάλα και Σούδα, η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να τους παράσχει όλο το Αιγαίο.

Ελεγε χαρακτηριστικά ο Π. Καμμένος την προηγούμενη βδομάδα, παρουσία του αν. υπουργού Αμυνας και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσα: «Εμείς συμφωνήσαμε σε αυτά και είναι ακόμα στη διάθεσή τους Λήμνος, Μυτιλήνη, Σάμος, Χίος, Λέρος, Κάλυμνος, Κως, Ρόδος, Κρήτη και όλα τα λιμάνια των νησιών του Αιγαίου»!

Η Αγκυρα

Φυσικά, τα σχέδια της εγχώριας αστικής τάξης και των κυβερνήσεών της συγκρούονται με αντίστοιχους σχεδιασμούς της τουρκικής αστικής τάξης, με δεδομένες τις επιδιώξεις της να εξασφαλίσει δικά της συμφέροντα στο Αιγαίο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, σε ανταγωνισμό με άλλες αστικές τάξεις (ελληνική, ρωσική, συριακή κ.λπ.).

Εξ ου και η Αγκυρα θέτει ξανά στο παζάρι, που εξελίσσεται στο ΝΑΤΟ, όλο το πακέτο των διεκδικήσεών της (αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, μη αναγνώριση στην Ελλάδα του δικαιώματος έρευνας και διάσωσης σε εκτεταμένες περιοχές του Αιγαίου, εύρος ελληνικών χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου, κυριαρχία σε νησιά και νησίδες κ.ά.).

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ εδώ και δυο βδομάδες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας παρουσίαζε τη συμφωνία που επετεύχθη στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κατόπιν κοινού αιτήματος των κυβερνήσεων Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας, για ανάπτυξη στο Αιγαίο της SNMG2, ως τη «λύση» για το Προσφυγικό, το πρόβλημα όχι μόνο δε λύθηκε, αλλά διογκώθηκε και περιπλέχτηκε.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΝΑΤΟικής ναυτικής μοίρας - με κομβικό ζήτημα το σε ποιες θαλάσσιες ζώνες του Αιγαίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα αναπτυχθεί για να επιχειρήσει - συνεχίζει να παζαρεύεται στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπως και σε Αθήνα και Αγκυρα, καθώς η τελευταία δεν μετακινείται ούτε χιλιοστό από τις πάγιες θέσεις της περί «διαφιλονικούμενων ζωνών» στο Αιγαίο, το οποίο επιμένει να αντιμετωπίζει ως «κοινή θάλασσα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας». Οπως, επίσης, επιμένει όλες οι ελληνοτουρκικές διαφορές «να αντιμετωπιστούν ως σύνολο», όπως διαχέουν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Το «καλό παιδί»
 
Η δε ελληνική κυβέρνηση καμώνεται ότι θα αποκομίσει ανταλλάγματα, κάνοντας τον «καλό μαθητή» στο... κολέγιο του ΝΑΤΟ. Ενδεικτικά, έλεγε χαρακτηριστικά, ο αν. υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, την Τετάρτη στο «Mega»: «Είμαστε στην αναμονή, ώστε η αποστολή του ΝΑΤΟ να διαμορφώσει ένα πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο και να αρχίσει να λειτουργεί (...) Η πλευρά της συμμάχου χώρας, της Τουρκίας, δημιουργεί κάποια προσκόμματα στην όλη διαδικασία, τα οποία συζητούνται στην Αγκυρα και νομίζω ότι θα επιλυθούν και θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, ώστε να έχουμε μια μείωση των προσφυγικών ροών».

Προσέθετε: «Το γεγονός ότι για λόγους εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, η Τουρκία κάνει ορισμένα πράγματα, αυτό μας έχει φέρει σε καλή θέση, δηλαδή δεν είμαστε αυτοί που γκρινιάζουν. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή δημιουργεί και μια αντίδραση από τις άλλες ΝΑΤΟικές χώρες και την ΕΕ»...

Ούτε γη, ούτε νερό...
 
Στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών του και αντιμετωπίζει το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακά χώρο. Παραπέρα, στηρίζει, στην πράξη, τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, περιοριζόμενο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ως «διμερείς διαφορές». Υπάρχουν, άλλωστε, τα παραδείγματα διαταγών όπως η «Aegean Policy Guidance» (του 2006) ή το «Luns ruling» (του 1984), που αφορούσαν το Αιγαίο και συμβούλευαν «ίσες αποστάσεις» μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε κάθε περίπτωση, το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας ειρήνης και ασφάλειας για τη χώρα μας, αλλά παράγοντας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, παράγοντας εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που απειλούν συνολικά τα συμφέροντα των λαών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, που προκάλεσαν τον πόλεμο στη Συρία, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία, που εξόπλισαν και ουσιαστικά στήριξαν τους δολοφόνους του «Ισλαμικού Κράτους» κι ευθύνονται για το πρωτοφανές προσφυγικό κύμα, καλούνται τώρα να συνεχίσουν το έγκλημά τους, απλώνοντας τις δυνάμεις τους και παραπέρα, με όποιο πρόσχημα βρίσκουν κάθε φορά πρόσφορο. Σήμερα το Προσφυγικό, αύριο κάτι άλλο.

Ετσι, με πρόσχημα τη διαχείριση του Προσφυγικού και την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών εξελίσσονται διασταυρούμενα και αντιτιθέμενα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που εκθέτουν στον κίνδυνο μιας γενικευμένης σύγκρουσης τους λαούς της περιοχής.
Οι εξελίξεις «τρέχουν» και επιβάλλουν επιφυλακή, ενίσχυση της λαϊκής πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη συμμετοχή της χώρας σε αυτούς, αγώνα του λαού για να γίνει πράξη το σύνθημα «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.