Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Μιλόσεβιτς: «Ρωτήστε τους Γάλλους για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα!»

Στο απόηχο της είδησης για την καταδίκη του Σερβοβόσνιου ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς, αναδημοσιεύουμε εδώ ένα παλιότερο και μάλλον ξεχασμένο ρεπορτάζ, από το μακρινό 2002:
____________
ΧΑΓΗ.--

«-Ρωτήστε τον Ζακ Σιράκ για τη Σρεμπρένιτσα!» είπε χτες με νόημα ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δεύτερη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας αναφορικά με το κατηγορητήριο των εισαγγελέων της Χάγης, που αφορά στους πολέμους της Κροατίας και της Βοσνίας. Και ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας συνέχισε, θυμίζοντας σε όσους ήθελαν να «ξεχάσουν», πως οι σφαγές χιλιάδων μουσουλμάνων στο θύλακα της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995 ήταν το αποτέλεσμα συμφωνίας που είχε κάνει ο Μπερνάρ Ζανβιέ, τότε Γάλλος στρατηγός επικεφαλής δύναμης κυανοκράνων του ΟΗΕ, με ηγετικά στελέχη των Βόσνιων Μουσουλμάνων με προφανή στόχο -όπως αποδείχτηκε αργότερα και απ' τα ίδια τα γεγονότα- μία τρομερή προβοκάτσια που «θα ταρακουνούσε τη διεθνή κοινότητα και θα την έκανε να συναινέσει στις μετέπειτα ΝΑΤΟικές αεροπορικές επιδρομές κατά των Βόσνιων Σέρβων».

«Θέλω να αποκαλυφθεί η αλήθεια γι' αυτό το παρανοϊκό έγκλημα -προς χάριν της δικαιοσύνης- πρέπει να εξηγηθεί αυτό ενώπιον της παγκόσμιας κοινής γνώμης.... Συμφώνησαν, λίγες μέρες πριν το τραγικό αυτό γεγονός, στο σπίτι μουσουλμάνου δημοτικού αξιωματούχου να διαπράξουν αυτό το έγκλημα- να εγκαταλείψουν τη Σρεμπρένιτσα και να πραγματοποιήσουν αυτή τη σφαγή», είπε με έμφαση ο Μιλόσεβιτς.
Ο ίδιος, μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους πρώην διοικητές του σερβοβοσνιακού στρατού, Κέρστιτς, Μλάντιτς και τον πολιτικό ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς, υποστηρίζοντας ότι δε γνώριζαν τίποτε για τη γενοκτονία. «Είμαι πεπεισμένος ότι η στρατιωτική τιμή του Μλάντιτς και του Κέρστιτς δε θα τους επέτρεπε να εκτελέσουν πολίτες», είπε...

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Μιλόσεβιτς εξέθεσε τον πρώτο μάρτυρα κατηγορίας που προσήλθε ενταγμένος στο πρόγραμμα προστασίας. Ο υπό την κωδική ονομασία «C-037» μάρτυρας ήταν Σέρβος της Κροατίας και στέλεχος του «Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος». Ο μάρτυρας είπε πως κατά την πρώτη χρονιά του πολέμου στην Κροατία (1991) ΜΜΕ ελεγχόμενα απ' το Βελιγράδι φούντωναν τους φόβους της σερβικής μειονότητας στην Κροατία, επιχειρούσαν να αυξήσουν την υποστήριξη ακραίων ηγετών, με στόχο ένοπλη επανάσταση κατά του Ζάγκρεμπ, ότι ο Μιλόσεβιτς τότε ευνοούσε μια πολιτική για τη συγκέντρωση όλων των Σέρβων σε μια μεγάλη Σερβία και τέλος πως το Βελιγράδι ήταν που πλήρωνε τους μισθούς Σέρβων εθελοντών στην Κροατία.

«Είναι ανήκουστοι οι ισχυρισμοί του μάρτυρα. Πώς μπορούσε να είναι σε θέση να εκτιμά την κατάσταση στο Βελιγράδι ενώ κρυβόταν στα δάση της Κροατίας;», διερωτήθηκε ο Μιλόσεβιτς, κάνοντας τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τη δίκη στη Χάγη να σχολιάσουν πως ο πρώην Πρόεδρος «γελοιοποίησε τον πρώτο μάρτυρα εν ριπή οφθαλμού»...
Πηγή: Ριζοσπάστης
Βλέπε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.