-Ποιό όμως μπορεί να είναι το νήμα που ενώνει τόσο διαφορετικές εποχές και καταστάσεις και που ξεκινώντας από τον αρχηγό του «αγγλικού κόμματος» Μαυροκορδάτο, φτάνει μέχρι τον «ανήκουμε στην δύση» Τσίπρα;
Η απάντηση εδώ είναι απλή και βρίσκεται στο ποιό είναι διαχρονικά το κυρίαρχο και πιο δυναμικό τμήμα της ελληνικής τάξης, δηλαδή το εφοπλιστικό κεφάλαιο.
Η σημαία
των ελλήνων εφοπλιστών
επί ...τουρκοκρατίας!
|
Το τμήμα δηλαδή του ελληνικού κεφαλαίου που όχι μόνο είχε δική του σημαία πριν ακόμη την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους (βλέπε και εδώ), αλλά και που ως και σήμερα παραμένει μια παγκόσμια δύναμη στον κλάδο του, σε αντίθεση με την θέση άλλων τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου, στον παγκόσμιο καταμερισμό ισχύος.
Εφόσον λοιπόν είναι το εφοπλιστικό κεφάλαιο το κυρίαρχο τμήμα της ελληνικής αστικής τάξης, αυτό έχει ανάγκη προστασίας όχι μόνο εντός των μικρών συνόρων του ελληνικού κράτους, αλλά στα πέρατα –κυριολεκτικά- της οικουμένης όπου αυτό επιχειρεί, και απλώνονται κατά συνέπεια τα συμφέροντα του. Μια τέτοια προστασία που φυσικά μόνο μια δύναμη που ελέγχει τις θάλασσες παγκόσμια θα μπορούσε να προσφέρει.
Αυτή η δύναμη δηλαδή που μέχρι τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκονταν στα χέρια της Αγγλίας και μετά από αυτόν στα χέρια των Ενωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Από το παραπάνω δεν προκύπτει μόνο η ευνόητη εξήγηση για την διαχρονική ταύτιση της αστικής τάξης με τον αγγλοσαξονικό ιμπεριαλισμό, αλλά μπορεί να βγει και ένα ασφαλές συμπέρασμα για το εάν αυτός ο στρατηγικός για την ελληνική τάξη προσανατολισμός είναι δυνατόν να αλλάξει, και υπό ποιούς όρους και πρϋποθέσεις.
Οι προϋποθέσεις λοίπον για να στραφεί το ελληνικό αστικό κράτος σε άλλου είδους συμμαχίες, είναι μόλις δύο, και είναι σαφείς:
- Να σταματήσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο να είναι κυρίαρχο εντός της ελληνικής αστικής τάξης
- Να σταματήσει ο στόλος των ΕΠΑ να ελέγχει τις παγκόσμιες θάλασσες.
Η συζήτηση λοιπόν ενός τέτοιου ενδεχόμενου, στερείται κάθε λογικού νοήματος, και πολύ περισσότερο που εκτός από τους πραγματιστικούς λόγους για αυτήν την συμμαχία, που επιβάλει η υλική αναγκαιότητα σε μια οικονομική δύναμη που δεν έχει την ανάλογη στρατιωτική ισχύ για να υπερασπίσει τα συμφέροντα της, επισέρχονται και κάποιοι σοβαρότατοι ιστορικοί παράγοντες, με πρώτο και κύριο το γεγονός πως η ελληνική αστική τάξη χρωστάει κυριολεκτικά την ύπαρξη της στον αγγλοσαξονικό ιμπεριαλισμό, αφού χάρη στην δική του παρέμβαση και μόνο έσωσε το τομάρι της, τόσο τον Δεκέμβρη του ’44, όσο και στον δεύτερο ένοπλο αγώνα του 1946-’49.
Και οι αγγλοαμερικάνοι δεν είναι από αυτούς που ξεχνάνε όταν τους χρωστάς τόσο μεγάλες χάρες....
Θα ήθελα να έλεγα ότι αυτά που γράφεις έπρεπε να θεωρούνται σχεδόν αυτονόητα, αλλά εδώ που έχουμε φτάσει θα πω ότι βάζεις 2-3 πράγματα στη θέση τους. gorf
ΑπάντησηΔιαγραφή@gorf:
ΔιαγραφήΔυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να πρέπει να τεκμηριώνουμε το αυτονόητο...
Καλά κάνεις και το αναλύεις, έτσι απλά και κατανοητά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ αν και ήξερα ότι η ΑΤ της Ελλάδας είναι και ήταν σχεδόν πάντα με τους Άγγλους και τους Αμερικάνους, ποτέ δεν είχα σκεφτεί τον λόγο.
Με την ίδια λογική εξηγείται και το γιατί μετά την επανάσταση είχε κυριαρχήσει η Ρώσικη επιρροή (μέχρι την δολοφονία του Καποδίστρια όπως είπες), αφού οι Ρώσοι ήταν αυτοί, που στην ουσία είχαν δώσει το ελεύθερο στους τότε εφοπλιστές να κάνουν εμπόριο!
Κώστας
@Κώστας:
ΔιαγραφήΑυτό, μόνο που η συμμαχία με τους ρώσους αφορούσε την ανατολική μεσόγειο και την μάυρη θάλασσα. Με τους εγγλέζους αφορούσε ολόκληρο (κυριολεκτικά) τον κόσμο.
Σωστή συμπλήρωση
ΔιαγραφήΚώστας
Ωραιο κειμενο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομιζω οτι η πρωταρχικη θεση των ΗΠΑ ειναι κλειδι, και φανηκε τα τελευταια 2 χρονια ιδιαιτερα στις διαμαχες στη ΕΕ και γυρω απο το χρεος. Ισως πιο σημαντικη απο τη ενσωματωση στη ΕΕ (αν ειναι σωστο να ιεραρχησουμε ετσι απλα...). Αυτο που δεν λενε οι λαετζηδες ειναι οτι πιθανη εξοδος/αποβολη απο το κοινο νομισμα σε συνθηκες καπιταλισμου θα οδηγησει σε εθνικο νομισμα συνδεμενο με το $.
Επειδη διαβαζω πολλα να λεγονται γυρω απο τις αναλυσεις του κομματος, θα ελεγα οτι μια χαρα τα παει παρα το γεγονος οτι θεσεις του διαστρεβλωνονται, απομονωνονται κλπ απο καλοθελητες, διαφορους εξυπνακηδες, να θυμηθουμε οτι για τη θεση της χωρας, απανταει το προγραμμα http://www.kke.gr/taytothta/ συγκεκριμενα και τα εξης αρθρα αξιζουν μελετη επισης http://www.komep.gr/2015-teyxos-3/faneres-kai-atheates-opseis-ths-astikhs-diapragmateyshs
http://www.komep.gr/2014-teyxos-6/nato-to-oplismeno-xeri-toy-eyro-amerikanikoy-imperialismoy-kata-ton-laon
http://www.komep.gr/2014-teyxos-3/oi-teleytaies-ekselikseis-sthn-ellhnikh-oikonomia