Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

«Ανήκομεν εις την δύσην»: Τα πως, τα γιατί και το εάν θα μπορούσε και αλλιώς

Να αρχίσουμε από το πότε όμως. Η Ελλάδα (δηλαδή η αστική της τάξη για να ακριβολογούμε) ανήκει «ψυχή τε και σώματι» που λέμε, στην δύση (και πιο συγκεκριμένα έχει ταυτίσει πλήρως τις τύχες της με αυτές του αγγλοσαξωνικού ιμπεριαλισμού), από την εποχή της δολοφονίας του Καποδίστρια –μια υπόθεση για την οποία τα βρετανικά αρχεία παραμένουν κλειστά μέχρι και σήμερα!-, και χωρίς καμμία σχεδόν αμφιταλάντευση επάνω σε αυτό, μέχρι και τις μέρες μας.

-Ποιό όμως μπορεί να είναι το νήμα που ενώνει τόσο διαφορετικές εποχές και καταστάσεις και που ξεκινώντας από τον αρχηγό του «αγγλικού κόμματος» Μαυροκορδάτο, φτάνει μέχρι τον «ανήκουμε στην δύση» Τσίπρα;

Η απάντηση εδώ είναι απλή και βρίσκεται στο ποιό είναι διαχρονικά το κυρίαρχο και πιο δυναμικό τμήμα της ελληνικής τάξης, δηλαδή το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Η σημαία των ελλήνων εφοπλιστών
επί ...τουρκοκρατίας!

Το τμήμα δηλαδή του ελληνικού κεφαλαίου που όχι μόνο είχε δική του σημαία πριν ακόμη την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους (βλέπε και εδώ), αλλά και που ως και σήμερα παραμένει μια παγκόσμια δύναμη στον κλάδο του, σε αντίθεση με την θέση άλλων τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου, στον παγκόσμιο καταμερισμό ισχύος.

Εφόσον λοιπόν είναι το εφοπλιστικό κεφάλαιο το κυρίαρχο τμήμα της ελληνικής αστικής τάξης, αυτό έχει ανάγκη προστασίας όχι μόνο εντός των μικρών συνόρων του ελληνικού κράτους, αλλά στα πέρατα –κυριολεκτικά- της οικουμένης όπου αυτό επιχειρεί, και απλώνονται κατά συνέπεια τα συμφέροντα του. Μια τέτοια προστασία που φυσικά μόνο μια δύναμη που ελέγχει τις θάλασσες παγκόσμια θα μπορούσε να προσφέρει.

Αυτή η δύναμη δηλαδή που μέχρι τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκονταν στα χέρια της Αγγλίας και μετά από αυτόν στα χέρια των Ενωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Από το παραπάνω δεν προκύπτει μόνο η ευνόητη εξήγηση για την διαχρονική ταύτιση της αστικής τάξης με τον αγγλοσαξονικό ιμπεριαλισμό, αλλά μπορεί να βγει και ένα ασφαλές συμπέρασμα για το εάν αυτός ο στρατηγικός για την ελληνική τάξη προσανατολισμός είναι δυνατόν να αλλάξει, και υπό ποιούς όρους και πρϋποθέσεις.

Οι προϋποθέσεις λοίπον για να στραφεί το ελληνικό αστικό κράτος σε άλλου είδους συμμαχίες, είναι μόλις δύο, και είναι σαφείς:
  1. Να σταματήσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο να είναι κυρίαρχο εντός της ελληνικής αστικής τάξης 
  2. Να σταματήσει ο στόλος των ΕΠΑ να ελέγχει τις παγκόσμιες θάλασσες.
Με δεδομένη την απιθανότητα των παραπάνω ενδεχόμενων, προκύπτει και η ανάλογη απιθανότητα της στροφής της ελληνικής αστικής τάξης σε άλλες συμμαχίες.

Η συζήτηση λοιπόν ενός τέτοιου ενδεχόμενου, στερείται κάθε λογικού νοήματος, και πολύ περισσότερο που εκτός από τους πραγματιστικούς λόγους για αυτήν την συμμαχία, που επιβάλει η υλική αναγκαιότητα σε μια οικονομική δύναμη που δεν έχει την ανάλογη στρατιωτική ισχύ για να υπερασπίσει τα συμφέροντα της, επισέρχονται και κάποιοι σοβαρότατοι ιστορικοί παράγοντες, με πρώτο και κύριο το γεγονός πως η ελληνική αστική τάξη χρωστάει κυριολεκτικά την ύπαρξη της στον αγγλοσαξονικό ιμπεριαλισμό, αφού χάρη στην δική του παρέμβαση και μόνο έσωσε το τομάρι της, τόσο τον Δεκέμβρη του ’44, όσο και στον δεύτερο ένοπλο αγώνα του 1946-’49.

Και οι αγγλοαμερικάνοι δεν είναι από αυτούς που ξεχνάνε όταν τους χρωστάς τόσο μεγάλες χάρες....

6 σχόλια:

  1. Θα ήθελα να έλεγα ότι αυτά που γράφεις έπρεπε να θεωρούνται σχεδόν αυτονόητα, αλλά εδώ που έχουμε φτάσει θα πω ότι βάζεις 2-3 πράγματα στη θέση τους. gorf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @gorf:
      Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να πρέπει να τεκμηριώνουμε το αυτονόητο...

      Διαγραφή
  2. Καλά κάνεις και το αναλύεις, έτσι απλά και κατανοητά!
    Εγώ αν και ήξερα ότι η ΑΤ της Ελλάδας είναι και ήταν σχεδόν πάντα με τους Άγγλους και τους Αμερικάνους, ποτέ δεν είχα σκεφτεί τον λόγο.
    Με την ίδια λογική εξηγείται και το γιατί μετά την επανάσταση είχε κυριαρχήσει η Ρώσικη επιρροή (μέχρι την δολοφονία του Καποδίστρια όπως είπες), αφού οι Ρώσοι ήταν αυτοί, που στην ουσία είχαν δώσει το ελεύθερο στους τότε εφοπλιστές να κάνουν εμπόριο!

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Κώστας:
      Αυτό, μόνο που η συμμαχία με τους ρώσους αφορούσε την ανατολική μεσόγειο και την μάυρη θάλασσα. Με τους εγγλέζους αφορούσε ολόκληρο (κυριολεκτικά) τον κόσμο.

      Διαγραφή
    2. Σωστή συμπλήρωση

      Κώστας

      Διαγραφή
  3. Ωραιο κειμενο.
    Νομιζω οτι η πρωταρχικη θεση των ΗΠΑ ειναι κλειδι, και φανηκε τα τελευταια 2 χρονια ιδιαιτερα στις διαμαχες στη ΕΕ και γυρω απο το χρεος. Ισως πιο σημαντικη απο τη ενσωματωση στη ΕΕ (αν ειναι σωστο να ιεραρχησουμε ετσι απλα...). Αυτο που δεν λενε οι λαετζηδες ειναι οτι πιθανη εξοδος/αποβολη απο το κοινο νομισμα σε συνθηκες καπιταλισμου θα οδηγησει σε εθνικο νομισμα συνδεμενο με το $.
    Επειδη διαβαζω πολλα να λεγονται γυρω απο τις αναλυσεις του κομματος, θα ελεγα οτι μια χαρα τα παει παρα το γεγονος οτι θεσεις του διαστρεβλωνονται, απομονωνονται κλπ απο καλοθελητες, διαφορους εξυπνακηδες, να θυμηθουμε οτι για τη θεση της χωρας, απανταει το προγραμμα http://www.kke.gr/taytothta/ συγκεκριμενα και τα εξης αρθρα αξιζουν μελετη επισης http://www.komep.gr/2015-teyxos-3/faneres-kai-atheates-opseis-ths-astikhs-diapragmateyshs

    http://www.komep.gr/2014-teyxos-6/nato-to-oplismeno-xeri-toy-eyro-amerikanikoy-imperialismoy-kata-ton-laon

    http://www.komep.gr/2014-teyxos-3/oi-teleytaies-ekselikseis-sthn-ellhnikh-oikonomia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.