Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2016

"NON OMNIS MORIAR": O ηρωικός αγώνας των χαλυβουργών

Με αφορμή τον ένα χρόνο ολοκλήρωσης του ντοκιμαντέρ «Non Omnis Moriar» σε σκηνοθεσία της Θεοδοσίας Γραμματικού και παραγωγή από την κινηματογραφική κολεκτίβα Lokomotiva, και σε μια περίοδο που το κίνημα προσπαθεί να ξαναβρεί τα βήματα του, πήραμε την απόφαση να φιλοξενηθεί στο χώρο του διαδικτύου.

Το ντοκιμαντέρ ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2011 με την έναρξη της απεργίας στην Χαλυβουργία Ελλάδος και τα γυρίσματα συνεχίστηκαν για τους υπόλοιπους εννέα μήνες αυτής της ηρωικής απεργίας ακολουθώντας τους χαλυβουργούς απεργούς, στο εργοστάσιο αλλά και σε όποια δράση έπαιρναν απόφαση. Μετά από πολλές δυσκολίες καταφέραμε να τελειώσει τον Δεκέμβρη του 2014 και να προβληθεί τον Ιανουάριο του 2015.

Μέσα από την διετή διάρκεια των γυρισμάτων αναδεικνύεται η συλλογική δράση, το πείσμα και το αγωνιστικό φρόνημα των Χαλυβουργών ενώ οι προσωπικές καταθέσεις της οπτικής και των προβληματισμών τους λαμβάνουν κεντρικό ρόλο σε αυτή την ταινία τεκμηρίωσης.

Το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να συνδέσει τον συγκεκριμένο αγώνα με τη γενικότερη πάλη μεταξύ αυτών που κατέχουν τον πλούτο και αυτών που τον παράγουν σε μια εποχή μάλιστα οξύτατης κρίσης και έντασης της ανεργίας και της εκμετάλλευσης.

Το ερώτημα –και η απάντηση- που τίθεται στην ταινία παραμένει ακέραια επίκαιρο στους καιρούς παρατεταμένης κρίσης που διανύουμε: Υπάρχουν άραγε χαμένοι κοινωνικοί αγώνες ή αγώνες που θα χαθούν εκ προοιμίου αν δεν υπάρξει η τόλμη να δοθούν;

Link ντοκιμαντερ: https://www.youtube.com/watch?v=F-F69JTronQ
Site ντοκιμαντέρ: http://nonomnismoriarfilm.weebly.com

Διάρκεια: 67’
Συντελεστές: 
________
Σκηνοθεσία: Θεοδοσία Γραμματικού
Σενάριο - Κείμενα: Φώτης Μιχαλόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Θεοδοσία Γραμματικού, Κώστας Σταματόπουλος
Διεύθυνση παραγωγής: Κώστας Σταματόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Θεοδοσία Γραμματικού, Χρήστος Γιάννου
Μοντάζ: Σωτήρης Γκέκας, Γιώργος Διδυμιώτης
Αφήγηση: Φώτης Μιχαλόπουλος, Ελίνα Καπετάνου
Συνεντεύξεις: Νίκος Γκιόλιας, Γιώργος Καραγιάννης, Παναγιώτης Κατσαρός, Σοφία Κατσαρού, Δημήτρης Λιάκος, Παναγιώτης Παπανικολάου, Νάσος Παυλάκης
Β. Σκηνοθέτη: Βαγγέλης Κάλοου
Οργάνωση Παραγωγής: Σήφης Στάμου
Ηχοληψία: Κώστας Παπασπύρου, Γιώργος Θεοφάνους
Studio ηχοληψίας: Cpwayfarer, Kollektiva
Sound editor: Γιάννης Μπαλούς
Color Correction: Salim Saifedine
Special effects: Κώστας Σκανδάλης
Παραγωγή: Χρήστος Γιάννου - Lokomotivagroup
____________
*Ο τίτλος της «NON OMNIS MORIAR», είναι μια λατινική έκφραση από το ποίημα του Οράτιου «Ωδές» που σημαίνει δεν θα πεθάνω ολόκληρος, (κάτι θα μείνει από εμένα).
Πηγή: Εμποροϋπάλληλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.