Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

RedStar: Τώρα μπορείς και εσύ να έχεις το λειτουργικό της Λ.Δ. Κορέας!

Πρώην εργαζόμενος στη Google προσφέρει την τεχνογνωσία στην Πιονγιάνγκ που δημιουργεί το δικό της λειτουργικό σύστημα για υπολογιστές, το οποίο φυσικά έχει τον τίτλο "κόκκινο αστέρι". Το RedStar διέρρευσε και για τους χρήστες του δυτικού κόσμου

Ο χρήστης ενός ανώνυμου φόρουμ προσέφερε στην παγκόσμια κοινότητα ένα μοναδικό δώρα φέτος τις γιορτές. Την ολοκαίνουρια έκδοση RedStar OS 3.0, που είναι το λειτουργικό σύστημα υπολογιστών της  Λ.Δ. Κορέας. Όπως αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς, οι αρχές του κράτους δεν θα επέτρεπαν ποτέ σε μια αμερικάνικη εταιρία να εισβάλει στους υπολογιστές των πολιτών της και έτσι έχει αναπτύξει ένα δικό της λογισμικό σύστημα βασισμένο πάνω στον ανοιχτό κώδικα Linux (ιδιαίτερα δημοφιλής έκδοση που αντικαθιστά τα Windows σε αρκετούς χρήστες και στην Ελλάδα, βασισμένη στο Linux, είναι το Ubuntu).

Το Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα που αποτελείται από ελεύθερο λογισμικό το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί σε μια σειρά από συσκευές, από κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ και υπολογιστές, μέχρι μεγάλα υπολογιστικά συστήμα και υπερυπολογιστές. Για την ακρίβεια, αν και στους προσωπικούς και φορητούς υπολογιστές εν λόγω σύστημα χρησιμοποιείται από ποσοστό μόλις 2% των χρηστών, το 97% των ισχυρότερων υπερυπολογιστών χρησιμοποιούν κάποια έκδοση Linux.
Η αρχές της  Λ.Δ. Κορέας ανέπτυξαν λοιπόν το δικό τους λειτουργικό σύστημα, βασιζόμενες πάνω στο Linux, προκειμένου να έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανεξαρτησία από εταιρίες κολοσσούς στο παγκόσμιο στερέωμα. Ο χρήστης Slipstream, όπως ονομάζεται ο υπεύθυνος της εξάπλωσης του RedStar εκτός της  Λ.Δ. Κορέας, έδωσε ένα αρχείο torrent (Μπορείτε να το κατεβάσετε με τον απαραίτητο πάροχο).
 Όποιος επιχειρήσει να το κατεβάσει και να το τρέξει στον υπολογιστή του, δεν θα βρεθεί απλά σε ένα περιβάλλον που μοιάζει εκπληκτικά με περιβάλλον Apple OS, αλλά θα λάβει και μια σειρά από εντυπωσιακά wallpapers, όλα τοπία από την πανέμορφη  Λ.Δ. Κορέας.

Με τις γνώσεις των ειδικών της Google

Μια πρώτη έκδοση του συστήματος εμφανίστηκε το 2013, έπειτα από μια σειρά μαθημάτων που είχε την ευκαιρία να δώσει ένας πρώην εργαζόμενος της Google, ο Will Scott, στο πανεπιστήμιο επιστήμης και τεχνολογία της Πιονγιάνγκ. Μέχρι τότε οι φοιτητές χρησιμοποιούσαν Windows, όμως αφού απέκτησαν την τεχνογνωσία και δεδομένου ότι - όπως αναφέρουν οι Βορειοκορεάτες φοιτητές στον Scott - η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με τις ΗΠΑ, έχουν το δικό τους λειτουργικό σύστημα. 

Αυτό είναι το σήμα του λογισμικού όταν γίνεται εκκίνηση
Παρόλα αυτά, φαίνεται πως η δημοφιλία του RedStar σε απλούς χρήστες δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφού ο Αμερικανός πρώην IT της Google αναφέρει πως παρατήρησε πολλούς υπολογιστές να φέρουν τα Windows 7. Ο Will Scott παρόλα αυτά εικάζει πως το RedStar χρησιμοποιείται στο βιομηχανικό τομέα.

Τι το διαφορετικό όμως θα δει ο χρήστης που θα ανοίξει το RedStar; Αρχικά ο ήχος εκκίνησης είναι ένα διάσημο παραδοσιακό κορεάτικο τραγούδι.

Το περιβάλλον εργασίας και ο τρόπος λειτουργίας παραπέμπει σε Apple OS
Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια στον καθορισμό ζώνης ώρας, δεν μπορείς να βάλεις ώρα... Σεούλ!!
Το πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο ονομάζεται Naenara και είναι μια εξαιρετικά τροποποιημένη εκδοχή του firefox.

Μερικά από τα wallpapers που δίνονται με το Redstar:
Πηγή: motherboard.vice.com μέσω 247news

5 σχόλια:

  1. Ο will scott που αναφερεται στο αρθρο διδαξε δυο μαθηματα σε εθελοντικη βαση στην βορεια κορεα. Ειχε δωρεαν σιτιση και στεγαση.

    Εδω υπαρχει μια "συνεντευξη" του για οποιον ενδιαφερεται. https://www.reddit.com/r/IAmA/comments/1ucl11/iama_american_who_spent_the_fall_teaching/

    Επισης εδω υπαρχουν καποιες φωτογραφιες απο την παραμονη του.
    http://www.businessinsider.com/teaching-computer-science-in-north-korea-2014-1?op=1

    Ντουντοφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν ξέρω αν είναι σοβαρό το κείμενο.

    Αλλά ξέρω ότι ειδικά σήμερα η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια που παρέχει το linux χάνονται σιγά σιγά μέσα από την εμπορευματοποίηση όχι του λογισμικού, όπως στα windows, αλλά μέσω επιπρόσθετων-μα συχνά default- παρεχόμενων υπηρεσιών που στοχεύουν στην διαφήμιση και χρήση προσωπικών δεδομένων του χρήστη. Ειδικά το Ubuntu-linux που νομίζω είναι και ο πρώτος διδάξας. Το firefox (περιηγητής) τα ίδια. Άλλες διανομές Linux είναι πολύ καλύτερες σε αυτό το θέμα αλλά όχι τέλειες. Από την άλλη σου λέν: ο κώδικας είναι ανοιχτός, κάνε τον όπως σ´αρέσει. Μα δημιουργόντας και συντηρώντας (maintenance) ένα κλώνο ίσως είναι πιο επικίνδυνο από το να χρησιμοποιείς το αρχικό έστω και ανασφαλές. Εκτός από γνώσεις χρειάζονται και ανθρωπο-ώρες.

    To λειτουργικό της Apple, OSX και αυτό για τα κινητά της, βασίζεται στο FreeBSD, ένα ακόμη unix σύστημα, και μια ακόμη εταιρεία που γράφει τα προσωπικά δεδομένα των πελατών της, κυριολεκτικά, στα παλιά της τα παπούτσια.

    σήμερα ούτε λογισμικό, ούτε λειτουργικό, ούτε επικοινωνίες ΜΑ ΟΥΤΕ και hardware δεν μπορεί κανείς να εμπιστευτεί - τελευταία οι ιοί που εγκαθίστανται στους ρούτερς έχουν γίνει πολύ της μόδας. Άφθονη η τεχνολογία μα γεμάτη πίσω πόρτες.

    Να ακόμα μια διάσταση της απομόνωσης μιας σοσιαλιστικής χώρας από τον Καπιταλισμό.

    Από την άλλη φαίνεται ότι οι αμερικάνοι απέτυχαν να μολύνουν εγκαταστάσεις στην ΛΔΚ με το Stuxnet - κάτι που έκαναν ήδη στο Ιράν. Που σημαίνει ότι κάτι σωστό από θέματα ασφαλείας κάνουν σε αυτή την χώρα, ελπίζω να έδωσε στους αμερικάνους μπόλικο wallpaper.

    ΑΧΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. βασικα η αληθεια ειναι οτι ειναι αντιγραφη του λειτουργικου της apple

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Poe:
    Είναι δηλαδή ακόμη καλυτερο από ότι φανταζόμουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.