Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Η στρατιωτική θητεία των γυναικών, η «ισότητα» και το ΝΑΤΟ

Το θέμα της καθιέρωσης στρατιωτικής θητείας για τις γυναίκες βρέθηκε στην επικαιρότητα λίγο πριν το τέλος του έτους, χάρη σε σχετικές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου. Ο εν λόγω υπουργός και επικεφαλής των ΑΝΕΛ, του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε αρχικά λόγο για το ενδεχόμενο καθιέρωσης υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας για όσες γυναίκες σκοπεύουν στη συνέχεια να ενταχθούν σε Σώματα Ασφαλείας, δηλαδή στην Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό, δείχνοντας έτσι την κατεύθυνση της παραπέρα στρατιωτικοποίησης των Σωμάτων αυτών. Μετά από λίγες μέρες, επανήλθε συνδέοντας αυτήν τη φορά την εθελοντική στράτευση των γυναικών με την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν, όπως ισχυρίστηκε, στο στράτευμα. Το πρόβλημα των ελλείψεων σε δυναμικό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την καθιέρωση εθελοντικής εξάμηνης θητείας για τις γυναίκες.

Από την ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ για το ζήτημα
Ούτε οι προσπάθειες κυβερνητικών στελεχών να διαψεύσουν πως η στράτευση των γυναικών βρίσκεται στο τραπέζι της συζήτησης στο πλαίσιο της κυβέρνησης και του υπουργείου Αμυνας, ούτε πολύ περισσότερο οι αποστάσεις που επιδιώκει να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις προτάσεις του Π. Καμμένου, μπορούν να κλείσουν το θέμα που έχει ανοίξει. Είναι σαφές ότι η απόδοση προτάσεων όπως οι παραπάνω απλά και μόνο σε «προσωπικές απόψεις» του συγκεκριμένου υπουργού, δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Κι αυτό γιατί το θέμα της στρατιωτικής θητείας των γυναικών βρίσκεται στην ατζέντα όχι απλά της κυβέρνησης αλλά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών στους οποίους συμμετέχει, με πρώτο και καλύτερο το ίδιο το ΝΑΤΟ.
Μια ματιά στις πολιτικές που σχεδιάζουν και υλοποιούν πάνω στο ζήτημα αυτό μια σειρά χώρες, όπως η Νορβηγία, η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ, μπορεί να αποκαλύψει ότι όσα ακούγονται από τον Ελληνα υπουργό Αμυνας δεν είναι μια παραφωνία αλλά εντάσσονται σε μια πολύ ευρύτερη «χορωδία».

Οσο για τη συγκυρία στην οποία εξελίσσεται η συζήτηση, ούτε αυτή είναι τυχαία. Τη στιγμή που οξύνονται οι αντιθέσεις, οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών για το φυσικό πλούτο και τα γεωστρατηγικά οφέλη που συνεπάγεται ο έλεγχος μιας σειράς περιοχών του πλανήτη, μεταξύ αυτών και της ευρύτερης περιοχής στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, τη στιγμή που εστίες ανάφλεξης, από τη Συρία μέχρι την Ουκρανία, διατηρούνται, αναζωπυρώνονται και δημιουργούνται συνεχώς νέες, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και οι κυβερνήσεις θέλουν τις γυναίκες γρανάζι στα σχέδιά τους.

Να τα υπηρετούν ακόμα και με τη συμμετοχή τους στα εκστρατευτικά σώματα, στις δυνάμεις των επεμβάσεων, στους στρατούς, μισθοφορικούς ή μη. Να θεωρούν τη συμμετοχή αυτή ως βήμα προοδευτικό, που οδηγεί στην άρση των «διακρίσεων»
και των «αποκλεισμών» σε βάρος τους, στην κατάκτηση της «ισότητάς» τους. Η αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας και της ανασφάλειας προσφέρει, εξάλλου, το απαραίτητο λίπασμα, για να καρποφορήσουν αυτά τα καλέσματα στις γυναίκες.

Με το ΝΑΤΟ στην «πρωτοπορία»...


Το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ για τη συμμετοχή
περισσότερων γυναικών στις επιχειρήσεις του...
«Η ισότητα των φύλων δεν είναι προαιρετική, αλλά θεμελιακή για το ΝΑΤΟ»: Αυτό διακηρύσσει σε άρθρο γραμμένο πριν από λίγους μήνες και αναρτημένο στην ιστοσελίδα του οργανισμού (Οκτώβρης 2015), η Marriet Schuurman, Ειδική Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια. Η βελτίωση της σύνθεσης του προσωπικού του, αλλά και των στρατιωτικών του σωμάτων, με μια «πιο ισορροπημένη αναλογία» μεταξύ των δύο φύλων, απασχολεί ιδιαίτερα το ΝΑΤΟ, από τη σκοπιά της βελτίωσης της «επιχειρησιακής του ικανότητας». Το συγκεκριμένο άρθρο επικαλείται την εμπειρία από τις επεμβάσεις στο Αφγανιστάν και το Κόσσοβο και συνοψίζει τα οφέλη που απέφερε η συμμετοχή γυναικών σε αυτές: «Μας εξασφάλισε μεγαλύτερη πρόσβαση στον ντόπιο πληθυσμό, περισσότερη υποστήριξη, καλύτερη πληροφόρηση και επίγνωση της κατάστασης, εξυπνότερες παρεμβάσεις με λιγότερους κινδύνους και καλύτερα αποτελέσματα. Βελτίωσε την επιχειρησιακή μας αποτελεσματικότητα», σημειώνει.


μετά τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και το Ισραήλ
που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να έχουν
ενεργό ρόλο στη στρατιωτική εκπαίδευση.
Στο φόντο αυτό, το ενδιαφέρον για τη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ των φύλων καταγράφεται ιδιαίτερα ζωηρό από την πλευρά του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την Ειδική Εκπρόσωπό του, το 37% του προσωπικού του ΝΑΤΟ διεθνώς και 21% των συμμετεχόντων στα ανώτερα όργανα λήψης αποφάσεών του είναι γυναίκες, ποσοστά που δείχνουν μια πρόοδο που συντελέστηκε την τελευταία δεκαετία. Ζητούμενο, όμως, για το ΝΑΤΟ είναι να αυξηθεί η αναλογία των γυναικών που συμμετέχουν στα στρατεύματα, σε αποστολές και επιχειρήσεις. Το ΝΑΤΟ υπενθυμίζει και μέσα από το συγκεκριμένο άρθρο πως η επίτευξη ενός τέτοιου αποτελέσματος εξαρτάται από τα κράτη - μέλη του και τα στρατεύματά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, τα τελευταία 15 χρόνια τα κράτη της συμμαχίας ανέπτυξαν πολιτικές και νομοθεσία για τη συμμετοχή των γυναικών στις Ενοπλες Δυνάμεις, ωστόσο η αύξηση που σημειώθηκε είναι χαμηλή. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο χαμηλό ποσοστό γυναικών στρατιωτών στις επιχειρήσεις που διεξάγονται από το ΝΑΤΟ, ποσοστό το οποίο έφτασε «μόλις» το 6,7% κατά το 2013. «Εξακολουθούν να υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις σε ορισμένα από τα κράτη της συμμαχίας, οι οποίες παραμένουν κλειστές για τις γυναίκες: Κυρίως θέσεις στην πρώτη γραμμή της μάχης, αλλά και σε υποβρύχια ή τεθωρακισμένα», υπογραμμίζει η αρθρογράφος υποδεικνύοντας τα επόμενα βήματα που καλούνται οι κυβερνήσεις να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν.

...και πρόθυμες κυβερνήσεις να το ακολουθούν

Η Νορβηγία διεκδικεί τον τίτλο της πιο καλής ...μαθήτριας όσον αφορά τις ΝΑΤΟικές κατευθύνσεις, αφού το 2014 υιοθέτησε νόμο με τον οποίο επεκτείνει τη στρατολογία σε όλους τους πολίτες της, ανεξάρτητα από το φύλο τους. Μάλιστα, η στρατιωτική εκπαίδευση των πρώτων γυναικών πρόκειται να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2016. Στη Νορβηγία η στράτευση είναι υποχρεωτική, αλλά δεν αφορά το σύνολο των πολιτών. Από μια «δεξαμενή» 60.000 στρατεύσιμων επιλέγονται ετησίως περίπου 10.000 άτομα, μετά από μια διαδικασία αξιολόγησης. Αυτό που ίσχυε για τους άντρες, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου επεκτείνεται πλέον και στις γυναίκες. «Ενας νόμος για τη στρατολογία προκατειλημμένος με βάση το φύλο αποδείχθηκε αστήρικτος σε μια σύγχρονη και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία. Ισοδυναμούσε με απώλεια του μισού ανθρώπινου δυναμικού της χώρας». Με αυτό τον τρόπο υπερθεμάτισε υπέρ του νέου νόμου η υπουργός Αμυνας της Νορβηγίας, Ine Eriksen Sοreide, λίγο διάστημα μετά την ψήφισή του, από το βήμα εκδήλωσης που συνδιοργάνωσε στις ΗΠΑ το «Ιδρυμα Κλίντον», μαζί με άλλα «ευαγή» ιδρύματα.

Μια δουλειά που «συνδυάζει τη σταθερότητα και την περιπέτεια»! Ετσι παρουσιάζει την ...καριέρα στις γραμμές του ο στρατός του Ηνωμένου Βασιλείου, μέσα από την ιστοσελίδα του. Υπόσχεται ίδιες «προκλήσεις, ανταμοιβές και ευκαιρίες» σε άντρες και γυναίκες: «Εκτός από κάποιες θέσεις, στην πρώτη γραμμή της μάχης, οι γυναίκες έχουν πρόσβαση στις ίδιες δουλειές, αμοιβές, εκπαίδευση και προαγωγή με τους άντρες», αναφέρει. Και αυτό όμως αναμένεται να αλλάξει μέσα στο 2016, καθώς η βρετανική κυβέρνηση προτίθεται να άρει και τα τελευταία «εμπόδια» και «περιορισμούς» που έχουν απομείνει για τη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις κυρίως στο πεζικό, στα τεθωρακισμένα, στις ειδικές δυνάμεις. Με αυτόν τον τρόπο, η Αγγλία σπεύδει να ευθυγραμμιστεί με το σύμμαχό της στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Ξεκινώντας από τον μήνα που διανύουμε, οι ΗΠΑ ανοίγουν όλες τις στρατιωτικές θέσεις και επαγγέλματα, χωρίς εξαίρεση, για τις γυναίκες. «Θα μπορούν να οδηγούν τεθωρακισμένα, να χειρίζονται όλμους, να οδηγούν στρατιώτες του πεζικού στη μάχη», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ash Carter. Με άλλα λόγια, θα μπορούν χωρίς «διακρίσεις» σε σχέση με τους άντρες, να σκοτώνουν και να σκοτώνονται κάτω από τη σημαία των εκμεταλλευτών τους.

Ευτυχία ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ 

5 σχόλια:

  1. Εμενα αυτο που με προβληματιζει ειναι πως περναει η λογικη της στρατιωτικης καριερας στους μαθητες. Και δε μιλαω για στρατοκαυλακια που ονειρευονται να πανε ειδικες δυναμεις, αλλα αγορια και κοριτσια που θελουν να σπουδασουν ιατρικη, ψυχολογια, νομικη κτλ και βλεπουν το στρατο σαν μια εγγυηση μονιμης απασχολησης, χωρις το αγχος και την αβεβαιοτητα που έχει η αγορα εργασιας στον ''εξω'' κοσμο.
    Δε μιλαω βεβαια και για το ψευτοκυρος που που τπυς προσδιδει ο τιτλος του Στρατιωτικου Γιατρου, δηλαδη, οχι απλα γιατρος φιλε αλλα Στρατιωτικος Γιατρος, δεν ειμαι παιξε γελασε.

    Ακυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκτός από το φύλο, και η ηλικία είναι ένα θέμα.

    16-χρονα στον Αγγλικό στρατό (ψηφίζουν στα 18, σκοτώνουν/σκοτώνονται από τα 16):

    To join as a regular soldier you need to be at least 16 years old, although you can start the application process earlier, with your parents' permission. If you're under 18, you'll also need parental consent to join.

    αλλά και μικρότεροι, ως και 12-χρονα, μπορούν να μπουν σε διάφορα στρατόκαυλα κλαπς για επαφή με τα όπλα (weapons handling):
    "Become an Army Cadet
    If you're between 12 and 18 you can enjoy sports, expeditions, outdoor adventure and loads of Army-themed activities as a member of the Army Cadet Force. You can learn survival skills and weapons handling, work towards a Duke of Edinburgh’s Award and even get some extra qualifications. There are 1700 detachments throughout the country so there’s bound to be one near you."

    (πηγή: http://www.army.mod.uk/join/How-to-join.aspx)

    ΑΧΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "you can enjoy sports, expeditions, outdoor adventure" κατι σαν κατασκηνωση δηλαδη που στο τελος της ημερας μαζευονται γυρω απο φωτια ψηνουν Marshmellows και τραγουδανε ολοι μαζι το kumbaya my lord kumbaya.

    Ακυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τώρα θέλεις να σου πώ για το Army Museum στο Λονδίνο;

    Δωρεάν μέρος για παιγνίδι για παιδιά: με τα όλα του, τα απαραίτητα μαξιλαράκια, τις γέφυρες, τα τούνελ, σκάλες και ταρζανοσκοινιά, τραμπολίνα να χαρεί το παιδί και ο μπαμπάς, απίστευτα πράματα.

    Όμως από την είσοδο της έδενα τα μάτια (και της έκλεινα τα αυτιά αφού τα @^@^#& εκθέματα έβγαζαν και ήχους) μέχρι να φτάσουμε στα μαξιλαράκια. Από εδώ το Βατερλώ - μπαμ μπουμ, εδώ τα λασπονέρια στα χαρακώματα του Πρώτου Παγκοσμίου - χλατς χλουτς, τα πνευμόνια ενός στρατιώτη που εισέπνευσε αέρια - αχ-χουτς, πώς σφάζει το ιππικό διαχρονικά - σμπλανκ σμπλουνκ, οι Στρατιώτες μας, οι Στρατιωτίνες μας, τα Στρατιωτάκια μας - αχ ουχ. Και παντού σε όλες τις υπηρεσίες εξυπηρετικότατες γυναίκες από την ανατολική ευρώπη, σύζυγοι στρατιωτικών αποσπασμένων στο ΝΑΤΟ, όπως κατάλαβα.

    το 127 θα πιάσεις και θα σε βγάλει εκεί.

    ΑΧΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το army museum δεν το επισκεφθηκα, αν και εζησα στην Αγγλια για περιπου οχτω χρονια. Ομως ειδα πολυ καλα τον τροπο με τον οποιο η πλειοψηφια του κοσμου δεχοταν και εχαφτε αυτα που τους πλασαρανε, για ττην αναγακιοτητα συμεμτοχης τους σε πολεμους λυτρωτικου και ''ειρηνευτικους''.
    Ακομη και οσοι εναντιωνονταν στον πολεμο για λαθος λογους το εκαναν. Απο Galloway, SWP και λοιπους.
    Δυστυχως με την ιδια ευκολια και παθητικοτητα δεχονταν οτιδηποτε ειχε να κανει και με αλλα κομματια της ζωης του, οπως υγεια, παιδεια, εργασια κτλ.
    Αν δεν υπαρχει κομμα να συντονισει και να καθοδηγησει σωστα το κοσμο, δεν γινεται τιποτα .

    Ακυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.