Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Τρία κομβικά ζητήματα του αντιασφαλιστικού εκτρώματος Κατρούγκαλου

Aς διαλύσουμε για μια φορά ακόμα τις συγχύσεις που επικρατούν σχετικά με το σχέδιο Κατρούγκαλου, που κοντεύουν να μας το παρουσιάσουν σαν σχέδιο που αφορά κυρίως τις εισφορές των ελευθεροεπαγγελματιών και όχι τις συντάξεις των μισθωτών και των πιο φτωχών από τους ελευθεροεπαγγελματίες, εμπόρους και τεχνίτες.

Σύνταξη φιλοδώρημα

Χάρη στην παραπειστική δουλειά που έκανε ο τέως υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης (που αισθάνεται υποχρεωμένος να υπερασπιστεί το δικό του νόμο, χειροτέρευση του οποίου αποτελεί το σχέδιο Κατρούγκαλου), κυκλοφορεί η άποψη ότι η μείωση των μελλοντικών συντάξεων δε θα είναι και τόσο μεγάλη. Ομως, κεντρικό στοιχείο του σχεδίου Κατρούγκαλου είναι πως οι «ανταποδοτικές» συντάξεις που θα βγαίνουν από τώρα και μετά θα είναι πάρα πολύ μειωμένες σε σχέση με το νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη.

Ο νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη μοίραζε τη χορηγούμενη σύνταξη σε δυο κομμάτια. Ενα κομμάτι για την περίοδο ασφάλισης που διανύθηκε μέχρι τις 31.12.2010, το οποίο υπολογιζόταν με τις παλιές διατάξεις, και ένα κομμάτι για την περίοδο ασφάλισης από την 1.1.2011 μέχρι τη μέρα συνταξιοδότησης, το οποίο υπολογιζόταν με τις νέες διατάξεις (εξαιρετικά χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών με το μέσο όρο ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου (και χαμηλότερους συντελεστές αναπροσαρμογής για κάθε έτος).

Το σχέδιο Κατρούγκαλου έρχεται να καταργήσει το διαχωρισμό της σύνταξης σε δυο κομμάτια. Οι συντάξιμες αποδοχές όσων θα συνταξιοδοτούνται από τώρα και μετά θα υπολογίζονται με το μέσο όρο των αποδοχών ολόκληρου του εργασιακού τους βίου. Αρα οι συντάξιμες αποδοχές θα υποστούν τεράστια μείωση. Αν συνυπολογίσουμε και τα καταβαραθρωμένα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, θα καταλάβουμε πως όσοι έχουν αρκετά χρόνια ασφάλισης μέχρι και το 2010 και υπολόγιζαν να πάρουν «πέντε δεκάρες» απ' αυτό το τμήμα της σύνταξης, θα πρέπει να το ξεχάσουν. Η «ανταποδοτική» σύνταξή τους για 15 πλήρη έτη ασφάλισης με το ζόρι θα φτάσει το κατοστάρικο!

Οι μειώσεις δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια (γιατί η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει τα απαραίτητα δεδομένα), αλλά σίγουρα θα ξεπερνούν κατά πολύ το 15%-30% που έριξε κουτοπόνηρα στη δημοσιογραφική πιάτσα ο Κουτρουμάνης. Για παράδειγμα, εργαζόμενος που πρωτοασφαλίστηκε το 1981 και συνταξιοδοτείται το 2016 με 35 χρόνια ασφάλισης, με το νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη θα έπαιρνε σύνταξη για 29 χρόνια ασφάλισης (1981-2010) με το παλιό σύστημα και για 6 χρόνια ασφάλισης (2011-2016) με το νέο σύστημα. Το δεύτερο κομμάτι της σύνταξης θα ήταν μειωμένο κατά 80% περίπου σε σχέση με το παλιό σύστημα. Με το σχέδιο Κατρούγκαλου, αυτός ο εργαζόμενος θα βγει στη σύνταξη με 35 χρόνια ασφάλισης υπολογισμένα όλα με το νέο σύστημα. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η σύνταξή του θα υποστεί μείωση πολύ πάνω από 30%, σε σχέση με τη σύνταξη που υπολόγιζε να πάρει με βάση το νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, γιατί θα μειωθούν δραματικά οι συντάξιμες αποδοχές του και το ποσοστό αναπλήρωσης και για τα πρώτα 29 χρόνια ασφάλισης.

Κλάσμα της εθνικής σύνταξης

Ο Κατρούγκαλος, για να υπηρετήσει το προπαγανδιστικό σχέδιο της συγκυβέρνησης, ισχυρίζεται ότι κάθε πολίτης που θα βγαίνει στη σύνταξη θα παίρνει ολόκληρη την εθνική σύνταξη, που την ορίζει σήμερα στα 384 ευρώ.

Ομως, η φιλοσοφία χορήγησης της περιβόητης εθνικής (ή βασικής) σύνταξης, όπως φαίνεται καθαρά από το νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον έχει αποδεχτεί ως βάση (αυτή η αποδοχή αναφέρεται και στο τρίτο Μνημόνιο, αλλά και στην πρόταση που είχε υποβάλει στους ιμπεριαλιστές δανειστές ο ίδιος ο Τσίπρας στις 22.6.2015), είναι πως αυτή δε θα χορηγείται σε όλους ολόκληρη, αλλά θα τους χορηγείται κλάσμα της εθνικής σύνταξης, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης που έχουν πραγματοποιήσει.

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 του νόμου 3863/2010 προβλέπεται ρητά ότι «η βασική σύνταξη υπολογίζεται αναλογικά, με βάση τα έτη ασφάλισης από 1.1.2011 και εφεξής προς το συνολικό χρόνο ασφάλισης». Είναι σίγουρο, λοιπόν, ότι αυτή η θεμελιώδης διάταξη θα εισαχθεί και στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, όταν αυτό θα πάει στη Βουλή. Γιατί αυτή η διάταξη υλοποιεί τη φιλοσοφία του νέου (αντι)ασφαλιστικού συστήματος. Μάλιστα, η σχετική διάταξη θα γίνει χειρότερη, γιατί ο νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη προέβλεπε πλήρη σύνταξη με 35ετία και στο 65ο έτος της ηλικίας, ενώ το σχέδιο Κουτρουμάνη προβλέπει 40ετία και στο 67ο έτος της ηλικίας. Αρα, για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων αυτή η περιβόητη εθνική σύνταξη θα είναι ένα φιλανθρωπικό βοήθημα 100-150 ευρώ (αν βγουν στη σύνταξη στα 67).

Ετσι, για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα, που μετά βίας καταφέρνουν να μαζέψουν 4.500-6.000 ένσημα (με την παρατεταμένη ανεργία, ακόμα και τα 4.500 ένσημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολος στόχος πια), η συνολική σύνταξη («ανταποδοτική» συν «εθνική») θα κυμαίνεται στα 200-300 ευρώ! Κι αυτό με τα σημερινά δεδομένα, γιατί με το χάλι που έχουν τα Ταμεία, στο μέλλον θα έχουμε και νέες μειώσεις.

Πετσόκομμα των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων

Στη βάση της σελίδας γράφουμε για την έμμεση ομολογία του Τσακαλώτου, ότι με το σχέδιο Κατρούγκαλου δεν βγαίνουν οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει με το Μνημόνιο για το 2015-16 και επομένως πρέπει να πετσοκόψουν και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

Ομως, αν κάναμε την (απίθανη) υπόθεση ότι το πετσόκομμα για το 2016 θα είναι κάπως περιορισμένο, ο επανυπολογισμός και των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων με το νέο σύστημα και ο διαχωρισμός τους σε δύο μέρη («δικαιούμενη» σύνταξη και «προσωπική διαφορά») βάζει τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις στην κλίνη του Προκρούστη για αρκετά χρόνια. Ο,τι ανήκει στην «προσωπική διαφορά» θα μπορεί να πετσοκόβεται, γιατί θα θεωρείται χαριστική παροχή!

Δεν είναι τυχαίο ότι ένας που βγήκε στη σύνταξη το 2015 (υποτίθεται ότι) θα πάρει ολόκληρη την «προσωπική διαφορά», ενώ ένας που θα βγει στη σύνταξη (με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις) το 2016 (υποτίθεται ότι) θα πάρει το 50% της «προσωπικής διαφοράς» (το 2017 το 33% και το 2018 το 25%). Οι «προσωπικές διαφορές» είναι ο «κουμπαράς» από τον οποίο θα αντλούν τα επόμενα χρόνια τα ποσά για να καλύπτουν τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος. Ελλείμματα που δε θα τα καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός (οι «ιερές αγελάδες» του κεφαλαίου έτσι κι αλλιώς έχουν τεθεί στο απυρόβλητο), αλλά οι συνταξιούχοι. Και σε ελάχιστα χρόνια θα εξανεμιστεί ό,τι έχει απομείνει στην «προσωπική διαφορά», μετά το άμεσο πετσόκομμα του 2016.
Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

3 σχόλια:

  1. @modesto:
    -Πράγματι εντυπωσιακό (ειδικά για μπάτσους)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @TRASH
    Το ξαναγραφω

    Μερικα πολυ απλα πραγματα για οσους "κολλησαν" με το αν "τους χαλασει η 12η μειωση" της """αριστερης""" κυβερνησης

    Πριν κατατεθει το νομοσχεδιο Κατρουγκαλου εχουμε ψηφισμενες τις παρακατω μειωσεις

    Μειωσεις συνταξεων της συγκυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

    Απο 1/7/2015 (ν. 4334/2015) η κυρια συνταξη μειωθηκε 2% μεσω της αυξησης των κρατήσεων «υπερ υγειας». Η 12η μειωση μετά τις 11 της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Και την εκαναν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Απο 1/9/2015 εφαρμόζεται ο νεος τρόπος υπολογισμου της συνταξης που επιφερει μειωσεις κυριας συνταξης επιπλεον κατά 2-3%. Η 13η μείωση. Και την εκαναν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Με τον ν. 4336/2015 επιβαλλεται μείωση 10% σε όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένες συντάξεις λόγω ορίου ηλικίας. Η 14η μειωση. Και την εκαναν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Πάλι με τον ν.4336/2015 μειωνεται το τμημα της συνταξης μεταξυ οργανικου και κατωτατου ποσού. Η 15η μειωση. Και την εκαναν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Με την λεγομενη «εγκύκλιο Χαικάλη» επηλθε – σε εφαρμογή των νομων που θα καταργουσε ο ΣΥΡΙΖΑ – η μειωση του κατωτατου οριου συνταξης από 486 σε 392 ευρώ. Η 16η μειωση. Και την εκαναν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Βάσει του 3ου Μνημονίου που ψηφισαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΟΤΑΜΙ-ΑΝΕΛ επιβαλλεται
    α) αμεση καταργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιουχων και β) οριστικη καταργησή του ΕΚΑΣ έως το 2019. Η 17η μειωση (ΕΚΑΣ) θα εφαρμοστει απο το 2016

    Δεν ειμαι σιγουρος αλλα νομιζω υπαρχει τουλαχιστον αλλη μια μειωση. Μειωση στις επικουρικες μεσω αυξησης των κρατησεων υπερ υγειας.

    Δεν προλαβαινεις τους ροζ ""αριστερους"" στην εφευρετικοτητα!

    Νικ. -π

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.