Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Νίπστερ: Χίπστερ με σβάστικα

Πολλά έχουν ειπωθεί το τελευταίο διάστημα για το αν οι Χίπστερς είναι εν δυνάμει ναζιστές ή τουλάχιστον εάν η προώθηση του χιπστερισμού είναι ένας ακόμη μηχανισμός που εξουδετερώνει κάθε πιθανότητα συνειδησιακής αφύπνισης στα πιο απολίτικα τμήματα της νεολαίας των μεσαίων στρωμάτων – με τον ίδιο τρόπο που η φασιστική προπαγάνδα επιτυγχάνει τον ίδιο στόχο στα μικρομεσαία και εργατικά στρώματα.

Ο όρος «χιψτεροναζισμός» έκανε πριν από μερικούς μήνες το γύρο του διαδικτύου με αφορμή ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο του Π. Χατζηστεφάνου.

Αυτό που πολύ λιγότεροι έχουν αναλύσει είναι η αντίστροφη πορεία, δηλαδή το πρόσφατο φαινόμενο της μετατροπής των νεοναζί σε χίπστερ. Σε ένα μίνι ντοκιμαντέρ του Vocativ περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο ηγετικά στελέχη των Γερμανών νεοναζί υιοθετούν τον ενδυματολογικό κώδικα των χίπστερς για να προσεγγίσουν ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας.

Όπως επισημαίνει και ο βρετανικός Independent, υπάρχουν πλέον νεοναζιστικά vlogs (video blogs), σεμινάρια μαγειρικής για ακροδεξιούς vegan και αισθητή ενίσχυση της παρουσίας φασιστών στο Tumblr.

Πιθανότατα στην Ελλάδα μια τέτοια εξέλιξη να χρειαστεί ακόμη χρόνο, δεδομένου ότι εδώ δεν έχουμε νεο-ναζιστές αλλά ναζιστές – με την έννοια ότι αποτελούν ευθεία συνέχεια των συνεργατών του Χίτλερ οι οποίοι στη συνέχεια στελέχωσαν τον κρατικό μηχανισμό και εν πολλοίς αποτέλεσαν αυτό που σήμερα αποκαλούμε αστική τάξη.

Ποτέ όμως μην λες ποτέ. Γιατί όπως έλεγε και ένα παλιό γνωμικό… αν δεν πάει ο χίπστερ στους ναζί θα πάνε οι ναζί στον χίπστερ.

Πηγή: infowar
Βλέπε ακόμη εδώ (και τα σχόλια)

1 σχόλιο:

  1. Είχα πάει πριν 2 βδομάδες περίπου, σε ένα κομμωτήριο, πρώτη φορά στο συγκεκριμένο, ήταν μέσα όλες οι κομμώτριες, και ο «προϊστάμενος», πιτσιρικαρία, από 22 ως 27 το πολύ. Ο «προϊστάμενος»-ταμίας, είχε μάλιστα ένα τέτοιο περίεργο κούρεμα. Τέλος πάντων κάθομαι, με τον Ριζοσπάστη μου, προσπαθούσα να διαβάσω, της λέω «ένα κλασσικό αντρικό κούρεμα» (ούτε ξέρω πώς λέγονται). Ξεκινάει αυτή, εγώ δεν έδινα σημασία, προσπαθούσα να διαβάσω τον Ρίζο. Σε κάποια φάση με ρωτάει «πως σας φαίνονται;». Κοιτάω και τι είχε κάνει; Όλα στο πλάι κολλημένα προς τα κάτω... Δεν υπήρχε περίπτωση να παραπονεθώ για οτιδήποτε άλλο αν είχε κάνει, αλλά με το συγκεκριμένο φρίκαρα· και της λέω εμφανώς εκνευρισμένος, «πώς με έκανες έτσι; Σαν τον Χίτλερ». Έκανε ότι δεν άκουσε, προφανώς δεν της άρεσε το πολιτικό σχόλιο...
    Μου τα διόρθωσε μετά αλλά δεν είναι εκεί φυσικά το ζήτημα, είναι πόσο χειραγωγημένη είναι νεολαία σήμερα (εκτός ΚΝΕ φυσικά) από τέτοιες «μόδες».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.