Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Η ταινία της εβδομάδας: "Μάθε παιδί μου γράμματα"

Με αφορμή την είδηση για τον θάνατο του ηθοποιού Κώστα Τσάκωνα, και διαβάζοντας μεταξύ άλλων πως "έγινε κυρίως γνωστός για τους κωμικούς του ρόλους σε κινηματο-γραφικές ταινίες και βιντεοταινίες της δεκαετίας του 1980, όπως «Η Μεγάλη Απόφραξη», «Κλασική Περίπτωση Βλάβης», «Οι Πόντιοι» και «Η Γυναικάρα απ’ το Κιλκίς»", αναφορές που από μόνες τους θεωρήσαμε πως τον αδικούν, είπαμε να θυμηθούμε σήμερα μια ιδιαίτερα αξιόλογη (και ακόμη δυστυχώς επίκαιρη σε κάποια σημεία της) ταινία που είχε πρωταγωνιστήσει μαζί με άλλους ο δημοφιλής αυτός κωμικός.
_____________
Έξι χρόνια στο δημοτικό. Έξι χρόνια στο γυμνάσιο, δώδεκα. Έξι χρόνια στο πολυτεχνείο, δεκαοχτώ. Έξι χρόνια στο εξωτερικό, εικοσιτέσσερα. Και έξι χρόνια μέχρι που να πάω σχολείο, τριάντα. Μέχρι τα τριανταέξι που είμαι, ακόμα άλλα έξι χρόνια. Πού πήγανε; Τι γίνανε έξι χρόνια;
«Μάθε παιδί μου γράμματα» είναι ο τίτλος της κοινωνικής κωμωδίας του 1981 σε σκηνοθεσία του Θεόδωρου Μαραγκού και πρωταγωνιστές τους Βασίλη Διαμαντόπουλο, Νίκο Καλογερόπουλο, Κώστα Τσάκωνα και Άννα Μαντζουράνη. Αποτελεί κοινωνική κριτική της μεταπολιτευτικής ελληνικής κοινωνίας, με τις έντονες ιδεολογικές αγκυλώσεις και παράλληλα την αδυναμία και την έλλειψη βούλησης από το ελληνικό κράτος να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό. Παράλληλα εξετάζεται και η εξάρτηση της ελληνικής εκπαίδευσης τόσο από σχήματα και νοοτροπίες του παρελθόντος όσο και από την εξουσία, της οποίας καλείται να γίνει φερέφωνο.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε ένα χωριό της ορεινής Αρκαδίας (η ταινία έχει γυριστεί στη Στεμνίτσα, τη Δημητσάνα, τη Λαγκάδια, την Καρύταινα χωριά της περιοχής) λίγο μετά τη μεταπολίτευση. Τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου πεσόντων κατά την Κατοχή αναστατώνουν την τοπική κοινωνία, καθώς παραλείπεται το όνομα του Χρίστου Καναβού, ενός κομμουνιστή αντιστασιακού που σκοτώθηκε στην περιοχή. Ο Περικλής (Β. Διαμαντόπουλος), συντηρητικός διευθυντής του Γυμνάσιου, έρχεται σε σύγκρουση τόσο με τη γυναίκα του Ελπίδα (Α. Ματζουράνη) όσο και με τους δυο γιους του Σωκράτη (Ν. Καλογερόπουλος) και Δημοσθένη (Κ. Τσάκωνα) που υπερασπίζονται το δικαίωμα της Χρυσάνθης (Ειρήνη Καζάκου) και της οικογένειάς της να καταθέσουν στεφάνι στη μνήμη του Καναβού.

4 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1981: α’ γυναικείου ρόλου (Άννα Μαντζουράνη), α’ ανδρικού ρόλου (Βασίλης Διαμαντόπουλος), σκηνογραφίας και ειδικό βραβείο ερμηνείας (Νίκος Καλογερόπουλος). 

Κοστούμια:
Σταμάτης Τσαρουχας, Αγγελική Μαραγκού, Σταυρούλα Φασσέα
Ηχολήπτες:
Ηλίας Ιονέσκο, Ντίνος Κίττου
Φροντιστήριο:
Σταυρούλα Φασσέα
Μακιγιάζ:
Τζένη Αβοκατίδου
Μιξάζ:
Θανάσης Αρβανίτης
φωτογράφος:
Κώστας Βλαχόπουλος
Πηγή: TVXS

9 σχόλια:

  1. Trash, φαντάζομαι έχεις δει κάποιες συνεντεύξεις του Κ. Τσάκωνα που μιλούσε για "προδότες πολιτικούς", που εκθείαζε τους "αγανακτισμένους Έλληνες" (ναι αυτούς που χτυπούσαν το ΠΑΜΕ το 2011) και οι χρυσαυγίτες τον συγχαίρουν για τα θερμά λόγια που είπε για αυτούς ( - Όπου πάω όλοι μου λένε για την Χρυσή Αυγή!
    -Αν η Χρυσή Αυγή είναι νεοναζί, τότε ο Σαμαράς τι είναι; νεοναζιάρης...;Όλοι μιλούν με θερμά λόγια για τον Λαϊκό Σύνδεσμο και την ίδια ώρα βρίζουν ολόκληρο το σύστημα της διαφθοράς, δηλαδή το κόμμα των πολιτικών κομμάτων".
    Red Antifa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Red Antifa:
      Όχι δεν τις έχω δει, και εάν υπάρχουν απολογούμαι μγια την ανάρτηση.

      Διαγραφή
    2. @Red Antifa¨:
      Δώσε ένα λινκ να την κατεβάσω κιόλας!

      Διαγραφή
  2. Ειναι αληθεια οτι οποτε ανοιξε το στομα του να μιλησει σε συνεντευξη ελεγε μαλακιες
    και εβγαζε και μισογυνισμο κλπκλπ
    παρολα αυτα ως ταινια το "μαθε παιδι μου γραμματα" ειναι για μενα η κορυφαια του ελληνικου κινηματογραφου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Poe:
      Για τις συνετέυξεις του δεν ξέρω. Πάντως έχει πρωταγωνιστήσει σε μια από τις πιο αξιόλογες φεμινιστικές ταινίες στην Ελλάδα:
      https://www.youtube.com/watch?v=lsaUJ4iZWjI

      Διαγραφή
  3. να στην τυχη, δες για παραδειγμα αυτο
    και ειδικα μετα το 9 λεπτο

    https://www.youtube.com/watch?v=SY8m6OJbn5k

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγω να σου πω δεν τον αντιπαθω... απλα ο χωρος της τεχνης ειναι για τον πουτσο ... στον κοσμο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Trash https://www.youtube.com/watch?v=SY8m6OJbn5k και http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/kwstas-tsakwnas-opou-paw-oloi-mou-lene-gia-thn-chrush-augh-binteo
    Καλλιτεχνικά ως ηθοποιό του βγάζω το καπέλο. Πολιτικά εκφασισμένος αγανακτισμένος. Red Antifa

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.