Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Μάργκοτ Χόνεκερ: Κάνουν στην Ελλάδα ό,τι στη ΛΔΓ

Ως «αντεπανάσταση» χαρακτηρίζει τα γεγονότα του 1989 η 88χρονη σήμερα Μάργκοτ Χόνεκερ (πρώην υπουργός Παιδείας και χήρα του τελευταίου ηγέτη της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΛΔΓ) Εριχ Χόνεκερ) και τα θεωρεί «συνέπεια της «θανατηφόρας κούρσας των εξοπλισμών» στην οποία παρέσυραν οι ΗΠΑ τη Σοβιετική Ένωση με τελικό αποτέλεσμα «οι επονομαζόμενοι μεταρρυθμιστές» της, να εγκαταλείψουν όλες τις «σοβιετικές κατακτήσεις».

Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και στον Αντώνη Πολυχρονάκη, με αφορμή την πτώση του τείχους του Βερολίνου στις 9 Νοεμβρίου 1989, παραδέχεται για πρώτη φορά λάθη της ίδιας τη Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΛΔΓ):

«Δεν κάναμε πάντα σωστά τη δουλειά μας, εν μέρει εξαιτίας της ανεπάρκειάς μας». Δεν θεωρεί τις διαδηλώσεις του 1989 στη Λειψία και άλλες πόλεις «εξέγερση», αφού «οι περισσότεροι ήθελαν μια καλύτερη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας (ΛΔΓ), δεν διαδήλωναν για την κατάργησής της».

Όπως λέει, όμως, «η Ομοσπονδιακή Δημοκρατική της Γερμανίας (ΟΔΓ) κατάφερε να χειραγωγήσει του δυσαρεστημένους» για να επιτύχει την επί σαράντα χρόνια επιδιωχθείσα εξαφάνιση της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΛΔΓ).

«Το φυτίλι ήταν η αυξανόμενη φυγή πολιτών της», η οποία «τροφοδοτήθηκε από τη Δύση» εξηγεί η κ. Χόνεκερ, προσθέτοντας αυτοκριτικά: «δεν τα καταφέραμε να θέσουμε εγκαίρως σε ισχύ τις σχεδιαζόμενες διευκολύνσεις ταξιδιών».

Ταυτόχρονα, όμως, θέτει και το ερώτημα γιατί υπάρχει από το 1990 εσωτερική μετανάστευση τριών εκατομμυρίων ανατολικογερμανών στη δυτική Γερμανία.

Ταξιδεύοντας στην Κριμαία, με τον άντρα της Έριχ
Ούτε και όρο «ειρηνική επανάσταση» δέχεται για τα γεγονότα του 1989, αφού η «επανάσταση είναι μια βαθιά κοινωνική ρήξη η οποία αποσκοπεί σε μια ριζοσπαστική αλλαγή των κοινωνικών σχέσεων, στην απελευθέρωση των λαϊκών μαζών από την εκμετάλλευση και την καταπίεση», ενώ «αν, όπως συνέβη, υπάρξει πισωγύρισμα σε ξεπερασμένες κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις, δεν μπορεί να μιλά κανείς για επανάσταση», όπως λέει.

Επικρίνει δε τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, επειδή εξαιτίας του χάθηκαν οι κατακτήσεις των σοσιαλιστικών χωρών, ενώ ο κόσμος άλλαξε προς το χειρότερο με την εξαφάνιση της ΕΣΣΔ, αφού «αιματηροί πόλεμοι, βία και τρόμος είναι στην ημερήσια διάταξη». Γι΄ αυτό «η ετυμηγορία της ιστορίας για τις πράξεις του δεν θα είναι θετική» προβλέπει.

Θεωρεί την ανέγερση του τείχους αναγκαία, αφού «τα σύνορα διέρχονταν από τη μέση του Βερολίνου» και αποτελούσαν «ένα μόνιμο πεδίο επικίνδυνων αντιπαραθέσεων».

Το «Σύμφωνο της Βαρσοβίας» αποφάσισε το 1961 να τα κλείσει «αφού η στρατιωτική αντιπαράθεση δεν μπορούσε να αποκλεισθεί». Συνεπώς, δεν «μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την αποφυγή ενός ενδεχόμενου Γ΄ παγκόσμιου πολέμου ως λάθος».

Υπογραμμίζει δε ότι έτσι έγινε δυνατή η συμφωνία του Ελσίνκι, ενώ αντίθετα αυτό το «σύστημα συλλογικής ασφάλειας» καταστράφηκε «με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την προώθηση της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς».

Χαρακτηρίζει λυπηρό γεγονός τον θάνατο πολιτών στο τείχος όχι μόνο για τις οικογένειές τους, αλλά και για «τους πολιτικά υπεύθυνους», οι οποίοι «δεν λυπήθηκαν λιγότερο», επικρίνει όμως την καταδίκη «από τη δικαιοσύνη της ΟΔΓ, η οποία ουδέποτε απέλυσε από τις τάξεις της τους φασίστες», των συνοριοφυλάκων αλλά και ηγετικών στελεχών του κόμματος τα οποία «υπέφεραν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί, επειδή πολέμησαν το φασισμό», αφού ενήργησαν σύμφωνα με το νόμο.
 
Η κ. Χόνεκερ απαριθμεί μεν τα θετικά που υπήρχαν στη ΛΔΓ, δεν διστάζει εντούτοις να πεί ότι «η ΛΔΓ δεν ήταν κανένας παράδεισος» ότι «υπήρχαν ελλείψεις», ενώ κάποτε λαμβάνονταν και αποφάσεις χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών.

Πάντως «εν συγκρίσει με τις περισσότερες σημερινές καπιταλιστικές χώρες επικρατούσαν σχεδόν παραδεισένιες συνθήκες» διαπιστώνει. «Πολλά θα έπρεπε να τα είχαμε κάνει καλύτερα» προσθέτει, αλλά αμφιβάλλει για αν θα μπορούσε να σωθεί η ΛΔΓ «δεδομένων των τότε συσχετισμών».
 
Χαρακτηρίζει τη «Στάζι», τη μυστική αστυνομία ως «μια νόμιμη υπηρεσία», η οποία «υπάρχει σε όλες τις χώρες του κόσμου» και «στο βαθμό που η Λαοκρατική Γερμανία έπρεπε να αποκρούσει τις επιθέσεις εχθρικών δυνάμεων, ήταν μια αναγκαιότητα».

Κατά τη γνώμη της, το θέμα «διογκώθηκε, οι εργαζόμενοι δαιμονοποιήθηκαν, γράφτηκαν βιβλία και γυρίστηκαν ταινίες για να διαδώσουν τον φόβο και τον τρόμο τον οποίο υποτίθεται πως προκαλούσε».

Η κ. Χόνεκερ δεν εκπλήσσεται που δεν την κατηγορούν για το υποδειγματικό εκπαιδευτικό σύστημα της Λαοκρατικής Γερμανίας, αλλά για τη «στρατιωτικοποίηση» των σχολείων, λόγω ενός μαθήματος άμυνας στο Λύκειο.

Παραδέχεται, όμως, ότι «ίσως να μην ήταν η καλύτερη ιδέα μας».

Παραμένει κομμουνίστρια, και θεωρεί ότι «είναι πιο αναγκαίο από ποτέ σήμερα να αγωνισθεί κανείς για έναν ανθρώπινο, δίκαιο, ειρηνικό κόσμο», διότι «αν η ανθρωπότητα θέλει να έχει ένα μέλλον πρέπει να σπάσει η ισχύς των τραπεζών και των πολυεθνικών», αφού «οικειοθελώς δεν θα παραδώσουν την εξουσία τους».

Και προσθέτει ότι ο σοσιαλισμός παραμένει η μοναδική εναλλακτική «αν η ανθρωπότητα δεν θέλει να κυλήσει στη βαρβαρότητα».
 

Τη σημερινή Ευρώπη την χαρακτηρίζει ως «έργο του μονοπωλιακού κεφαλαίου, μια ιμπεριαλιστική κατασκευή» και υπογραμμίζει ότι «οι ισχυρές χώρες ωθούν τις αδύναμες στον γκρεμό».

Ειδικά, δε για τους Ελληνες λέει πως «τους συμβούλευσαν να κάνουν ιδιωτικοποιήσεις κατά το πρότυπο της Λαοκρατικής Γερμανίας», κάτι που όμως εκεί «προκάλεσε μεγάλο κακό».

Εκφράζει την ανησυχία της διότι «η δικτατορία των μονοπωλίων μεγαλώνει και ο γερμανικός ιμπεριαλισμός αναβαθμίζεται σε ηγεμόνα της ηπείρου» και υπενθυμίζει ότι «δύο φορές προσπάθησε να επιτύχει αυτό το στόχο με τα όπλα και απέτυχε το 1918 και το 1945», αλλά «ποτέ δεν παραιτήθηκε».
[...]

«Στην Ελλάδα η αυτοκρατορία χτύπησε με σκληρότητα» λέει και στέλνει μήνυμα «αλληλεγγύης, συμπάθειας και σεβασμού προς τους Ελληνες».

Γνωρίζει ότι η Ελλάδα «επιβίωσε πολλών σκληρών δοκιμασιών», πιστεύει ότι «θα ξεπεράσει και αυτήν», αφού «οι Ελληνες ξέρουν να αγωνίζονται όπως έχουν αποδείξει στην ιστορία τους» και υπενθυμίζει ότι είναι μαζί τους «η αλληλεγγύη πολλών φίλων σε όλον τον κόσμο».
Πηγή: Nooz 

26 σχόλια:

  1. Τιμουμε την μνημη του σ. Χονεκερ και την Λ.Δ Γερμανιας του Μπρεχτ της Λουξεμπουργκ του Λημπνεχτ του Μαρξ και του Εγκελς. Τιμω και την ιδια με απολυτο σεβασμο αλλα θα διαφωνησω μαζι της. Δεν εφταιγε μονο η Περεστρόικα. Και ενω μεχρι το 1971 με την ηγεσια Ουλμπριχτ δεν ειχανε εφαρμοστει η Αποφασεις του 20ου Συνεδριου απο εκει και μετα εφαρμοστηκανε. Η Συμφωνια του Ελσινκι και το μνημονιο για τις δυο Γερμανιες ητανε αποφασεις την ΕΣΣΔ που επιβληθηκανε στους Γεμανους Συντροφους.Αποδειξη οτι η Δ.Γερμανια αναγνωρισε την Λ.Δ το 1972. Ειχανε απολυτη εμπιστοσυνη στην ΕΣΣΔ λογο της θυσιας του Κοκκινου Στρατου. Το εκμεταλευτηκε ο οπορτουνισμος και ολα γινανε σμπαραλια. Σε καθε περιπτωση ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ενδιαφέρον σαν άρθρο(αν κ επιγραματικό που μάλλον αδικεί τη συνέντευξη),αν συνοδευτεί κ από ρεπορταζ για τη σημερινή κατάσταση στη πρώην ΛΔΓ,θάναι ακόμα καλύτερα.... IRA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "....τα θεωρεί «συνέπεια της «θανατηφόρας κούρσας των εξοπλισμών» στην οποία παρέσυραν οι ΗΠΑ τη Σοβιετική Ένωση με τελικό αποτέλεσμα «οι επονομαζόμενοι μεταρρυθμιστές» της, να εγκαταλείψουν όλες τις «σοβιετικές κατακτήσεις»

    Σε προσφατη κουβεντα σε αλλο Ιστολογιο ειχα θυμισει μια συνεντευξη του Λιγκατσοφ στον 902 το 93 που κατεληγε στο ιδιο συμπερασμα ,οτι η "θεοποιηση " της Αμυνας και η "προσχωρηση" στην παγιδα του ανταγωνισμου των εξοπλισμων μεταξυ ΕΣΣΔ και Ιμπεριαλισμου , ηταν μια απο τις αιτιες ...Ετσι οπως το θετει η Μαργκοτ ομως μαλλον αυτο ηταν το "οχημα" και η δικιολογια σε ενα λαο (της ΕΣΣΔ) ωστε να "συνεναισει" να μην αντιδρασει οταν η οπορτουνιστες μεθοδικα και τακτικα διελυαν Κεντρικο Σχεδιασμο ,απαξιωναν και αλλαζαν τον ρολο των Σοβιετ και εισηγαγαν αργα και σταθερα την "οικονομια της αγορας" στις παραγωγικες σχεσεις .Το "ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ" που κυριαρχουσε παντου στην ΕΣΣΔ (οσοι την επισκεφτηκαν απο το 53 ως το 89 θα ξερουν τι εννοω ) ειχε εξελιχθει σε μαζικη ψυχωση σχεδον ! Αυτο ακουγεται "λογικο" οταν εχεις χασει 25 εκ. απο τα παιδια σου και τους πατεραδες σου και σου εχει βγει η γλωσσα να ξαναχτισεις την χωρα σχεδον απο το 0 .Ευκολα "ανεχεσαι" ...σκοντα στην σοσιαλιστικη-κομμουνιστικη πορεια ειδικα οταν στο τιμονι εχεις "μεθοδικους οπορτουνιστες" .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Γκεόργκυ Ζούκωφ:
      Πάντως από ότι θυμάμαι η σχετική συζήτηση γίνονταν ήδη από την εποχή που υπήρχε ακόμη ΕΣΣΔ. Το ποιό δηλαδή θα μπορούσε να είναι το βιοτικό επίπεδο εάν δεν αναγκάζονταν οι σοβιετικοί σε εξοπλιστική κούρσα.
      Για τα υπόλοιπα που λες, 100% εύστοχος. Ειδικά στο τέλος.

      Διαγραφή
    2. ερωτηση, επειδη το ακουω συνεχεια αυτο το επιχειρημα για την κουρσα.Από το 85 δεν ειχε αρχισει ηδη η μειωση των εξοπλισμων?
      Σε καθε περιπτωση τελειο κειμενο ,νοσταλγικό σχεδόν, στεκομαι σε κατι που που αναφερει κ προσπαθω κ ο ιδιος να το αναδεικνυω σε κάθε σχετικη κουβεντα. Οι ανθρωποι το 89 διαδηλωναν για εναν καλυτερο, πιο "ανθρωπινο"σοσιαλισμο, όχι για την καταργηση του.

      Διαγραφή
    3. @dionysis e:
      Έχω ένα βιβλίο της Claudia Rush, που ονομάζεται "η δική μου Ελεύθερη Γερμανική Νεολαία". Η τύπα υποτίθεται πως ήταν "αντικαθεστωτική" (δηλωμένοι ευρωκομμουνιστές οι γονείς της).
      Κρατάω δύο πράγματα.
      1)Δεν επιβεβαιώνει πουθενά τις τερατολογίες για την DDR (παρότι το βιβλίο στοχεύει στην αποδόμηση της)
      2)Περιγράφει μια κοινωνία με πράγματα αφάνταστα για κάποιον που ζει σε καπιταλιστική χώρα (αρκούσε π.χ. αν ήσουν πλέον 18, να βρεις ένα άδειο διαμέρισμα και να πας με έναν κλειδαρά και έναν πολιτιφύλακα για να γίνει δικό σου!)
      3)Το τέλος του βιβλίου είναι κάπως απροσδόκητο, αφού παρά τα όσα έχει σούρει στην DDR, λέει και αυτή πως ήταν το καλύτερο γερμανικό κράτος που ύπηρξε ποτέ, και πως χοντρικά τους έπιασαν κορόιδα οι δυτικοί, αφού οι "αντικαθεστωτικοί" ήθελαν έναν (όπως τον έβλεπαν οι ίδιοι) καλύτερο σοσιαλισμό και σε καμμία περίπτωση την καπιταλιστική παλινόρθωση που ακολούθησε.
      Αν το βρεις πουθενά , ρίξε του μια ματιά: Εκδόσεις "Πόλις"/Αθήνα 2005

      Διαγραφή
    4. dionysis e
      Ειδικα για το 85 που λες Διονυση ,ειχα διαβασει το 94 νομιζω ενα αρθρο του Βικτορα Ασιμοφ στο RAM (δεν θυμαμαι τευχος) .Ο Ασιμοφ ηταν Διευθυντης του Διαστημικου Κεντρου στο Μπαικονουρ ολη την δεκαετια του 80 και περιεγραφε το παρασκηνιο που οδηγησε στην κατασκευη του Μπουραν (το ξαδερφακι διαστημικο λεωφορειο του Αμερικανικου Κολουμπια ).Γραφει λοιπον αυτος οτι οταν τους εδωσε την εντολη το Πολιτμπιρο το 83 για την κατασκευη του εκαναν Συμβουλιο στο Κεντρο και αποφανθηκαν οτι αυτο δεν εντασσονταν στο Διαστημικο Σχεδιασμο της ΕΣΣΔ γιατι μπορουσαν με φτηνοτερους και κλασσικοτερους τροπους να μεταφερουν υλικα στο Διαστημα (με πυραυλους ) και αρα ηταν αχρειαστο . Η απαντηση ηταν να ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ για λογους ....προπαγανδας !!! Η κατασκευη του ,εγραφε ο Ασιμοφ ,οτι στοιχισε 2 ετησιους Προυπολογισμους της ΕΣΣΔ !!! και δεν χρησιμοποιηθηκε ποτε σχεδον !!! Δεν ηταν λοιπον μονο η πολεμικη βιομηχανια που "συμμετειχε" στην οικονομικη αιμορραγια ...

      (το αρθρο στο ΡΑΜ ηταν σαν απαντηση στην "καθυστερηση" της ΕΣΣΔ στα ηλεκτρονικα )

      Διαγραφή
  4. Υπάρχει κάποια κομματική μελέτη για τη ΓΛΔ που μπορώ να διαβάσω; Ξέρω ότι η επέκταση της απόφασης του 18ου εκκρεμεί σε ό,τι αφορά τις άλλες ΛΔ, αλλά ίσως κάποια σύντομη ιστορία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποια λίγα στατιστικά εδώ:
      http://teddygr.blogspot.gr/2011/01/blog-post_04.html
      Κάποια ειδική μελέτη του ΚΚΕ για την DDR δεν γνωρίζω.

      Διαγραφή
    2. Άψογος. Θα διαβάσω όλη τη σειρά. Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
    3. http://www.komep.gr/2014-teyxos-6/oi-teleytaies-meres-toy-eskg-kai-ths-germanikhs-laokratikhs-dhmokratias

      κι εδω Νεοφυτε

      Διαγραφή
  5. "ενώ κάποτε λαμβάνονταν και αποφάΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ τη συμμετοχή των πολιτών"
    Πλυθηντικος αριθμος!

    Συνεχιστε εσεις στο κλιμα κακοι οποτουνιστες-καλοι ολοι οι υπολοιποι!
    Ας κανετε ενα κοπο να μιλησετε με αν.γερμανους,να δειτε τι αποψη ειχαν αυτοι,οχι εμεις οι δυιτκοι για την Σταζι!
    Γνωμη που δεν εμαθαν απο τις ταινιες.

    ανενταχτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ανενταχτος:
      Χτύπησες βλέβα μεγάλε! Στην DDR λαμβάνονταν και κάποιες αποφάσεις χωρίς την συμμετοχή των πολιτών, ενώ προφανώς σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο εφαρμόζονταν πάντα συνολικές αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες προφανώς...
      -Πόσο σοβαρά μπορεί να είναι όλα αυτά;
      Υ.Γ.
      Να ρωτήσουμε κανέναν ανατολικογερμανό είπες.
      Ε λοιπόν κοίτα που ρωτήθηκαν το 2009 από το Der Spiegel και το 57% δήλωσε ότι προτιμά την DDR από το σημερινό κράτος στο οποίο ζουν. (http://teddygr.blogspot.gr/2011/01/blog-post_04.html)

      Διαγραφή
    2. Εμεις ετσι θα συνεχισουμε μην εχεις καμμια αμφιβολια. Δεν ξεπλενουμε τον Οπορτουνισμο. Οσο για την Στάζι μας συγχωρείς πολύ. Την επομενη φορα τους Καπιταλιστες που προσπαθουνε να γυρισουνε ξανα θα τους πεταμε λουλουδια ενω αυτοι θα πετανε σφαιρες.........................ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Α, ξέχασα:
      http://www.rizospastis.gr/story.do?id=6594870

      Διαγραφή
    4. Μολις τελειωσει ο ΕΝΦΙΑ του 15 θα αρχισουν αμεσως οι δοσεις για το 16 ή θα μας αφησουν κανα διμηνο λασκα λες ? Εδω ολοκληρο "δημοψηφισμα" καναμε ....

      Διαγραφή
  6. Ε οκ.. Αφού το κάνουν οι καπιταλιστες, τότε είναι εντάξει να το κάνουν και οι κομμουνιστες ε;
    Αφού παρακολουθεί και εξαφανίζει άτομα η cia τότε έτσι πρέπει να κάνει και η Στάζι !!
    Δυστυχώς τώρα είμαι από κινητό, και δεν μπορώ να ψάξω για λινκ .
    Όρεξη να έχεις να ακούς/διαβάζεις ιστορίες της Σταζι.
    Οπότε θα επανέλθω μάλλον αύριο.
    Μέχρι τότε δούλεψε λίγο το επιχείρημα σου "αφού το κάνουν οι (κακοί) καπιταλιστες, τότε μπορούν να το κάνουν και οι (καλοί) κομμουνιστες"
    Θα καταλήξεις ίσως και εσύ, ότι μπάζει από παντού.

    Ανενταχτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ανενταχτος :
      Λινκ προφανώς θα βρεις όσα θέλεις. Μας έχουν πνίξει εδώ και 25 χρόνια με τις τερατολογίες τους. Από τους ίδιους τους ανατολικογερμανούς πάντως, την πήρες την απάντηση σου.

      Το επιχείρημα που χωλαίνει είναι αυτό που λέει πως οι λαϊκές δημοκρατίες δεν είχαν δικαίωμα στην αυτοάμυνα (τι άλλο σημαίνει η απαίτηση να μην είχαν στρατό και αντικατασκοπεία;)
      Θα ήταν το άκρο άωτο της αφέλειας εάν δεν ήταν εξαρχής το φτηνότερο προπαγανδιστικό τρικ του ιμπεριαλισμού.

      Διαγραφή
    2. Σε ποια συγκεκριμένα δεδομένα εδράζεις τη βεβαιότητά σου περί "απόλυτης έλλειψης συμμετοχής" στη διαδικασία λήψης αποφάσεων; Πολύ συγκεκριμένα, όμως. Προφανώς, οι όποιες αφηγήσεις δύο ή τριών "ανατολικογερμανών" δεν αρκούν.

      Κ.

      Διαγραφή
    3. Υ.Γ.
      Για λινκ μην κουράζεσαι. Έχει ήδη εδώ κάποια:
      http://teddygr.blogspot.gr/2010/12/blog-post_29.html

      Διαγραφή
    4. Υ.Γ.3
      Ω, ναι. Η DDR και οι υπόλοιπες Λ.Δ. ήταν κρατικές δομές, με όσα αυτό συνεπάγεται.
      Ανακαλύψαμε μόλις τον τροχο;

      Διαγραφή
    5. @Κ:
      Βασίζεται στο απόσπασμα της συνέντευξης της Χόνεκερ που λέει:
      "κάποτε λαμβάνονταν και αποφάσεις χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών. "

      Διαγραφή
    6. Πάντως την προηγούμενη σειρά κειμένων, ούτε παραγγελία να την είχα:
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2015/11/2.html

      Διαγραφή
    7. TRASH. Αν το καποτε που λεει ο σ.Χονεκερ ειναι για πριν απο αυτον εχει κανει Φαουλ. Τετοιο πραγμα με την ηγεσία του σ.Ουλμπριχτ δεν υπαρχει ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    8. @ανενταχτος

      Το 1956(σημαδιακη χρονια) και το 1958 η ΟΔ της Γερμανιας ειχε παρει αποφαση επανεξοπλισμου με συγχρονα οπλα.

      Νατοϊκα Τανκς ειχαν εισβαλει στο Βερολινο το 1961 και περασαν και απο την σοσιαλιστικη πλευρα πριν κατασκευαστει το τειχος.

      Μετα την ανατροπη
      Για το πλιατσικο της ιδιωτικοποιησης που ακολουθησε, τα επακολουθα σκανδαλα που ακολουθησαν, μετα την ενωση τα περιγραφουν ο Ν.Μπογιοπουλος το 2014 (Το τειχος του Βερολινου) και η Ν.Βαλαβανη στην Αυγη(Καντο οπως η Τροϊχαντ)

      Οι πρωην εργαζομενοι της ΓΛΔ απαντησαν με τεραστια πορεία 1 χρονο μετα. Ζητουσαν δουλεια. Χιλιαδες που απολυθηκαν απο τις πρωην κρατικες εταιριες δεν ξαναβρηκαν δουλεια πουθενα.

      Νικ. -π

      Διαγραφή
  7. Απο πουθενα δεν μπαζει. Δεν κανουμε διαγωνισμο ομορφιας με τους Καπιταλιστες. Ειναι αγωνας ζωης και θανατου Ταξης εναντιον Ταξης. Το τη σημαινει καπιταλισμος φαινεται μεσα απο την πυλη του Εργαστασιου και τον Καταπελτη του Καραβιου. Δολοφονια μερα μερα με δοσεις. Και οταν θα δοθει η δυνατοτητα να τους παρουμε τα μεσα παραγωγης και επιχειρησουνε να τα παρουνε πισω με την προβια του Οπορτουνισμου τοτε θα πεταμε λουλουδια μη χαλάσει η μοστρα μιας Ουδετερης δημοκρατιας. Μαλλον θα εισαι Εφοπλιστης.........................................ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.