Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Κωνσταντινούπολη: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 17ης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Ολοκληρώθηκαν σήμερα με επιτυχία στην Κωνσταντινούπολη οι εργασίες της 17ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που φιλοξένησε το ΚΚ στην Τουρκία.

Νωρίτερα, το Σάββατο, με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα έγινε δεκτή από τους αντιπροσώπους των ΚΚ η είδηση πως μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ανάρτησαν στην Ακρόπολη πανό αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και καταδίκης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών κι επί 3 ημέρες οι εκπρόσωποι 60 κομμουνιστικών κομμάτων από κάθε γωνιά του πλανήτη συζήτησαν τις τρέχουσες εξελίξεις, τα καθήκοντα των κομμουνιστών για την ενίσχυση της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στον φασισμό. Στο επίκεντρο βρέθηκε η παρουσίαση των εμπειριών από τη δράση των κομμουνιστικών κομμάτων, όπως και της στρατηγικής του κάθε κόμματος για το σοσιαλισμό.

Βεβαίως, όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, σε αυτές τις συναντήσεις διεξάγεται σφοδρή ιδεολογικοπολιτική διαπάλη, για μια σειρά ζητημάτων, όπου υπάρχουν σοβαρές διαφορές στις προσεγγίσεις των κομμάτων κι οι οποίες, σαφώς, και δεν μπορούν να επιλυθούν μέσα στις συναντήσεις. Όπως κι οι προηγούμενες συναντήσεις, η 17η Διεθνής Συνάντηση κατέληξε σε μια σειρά από κοινές δράσεις, που μπορούν το επόμενο διάστημα να αναπτύξουν τα ΚΚ. Το κείμενο των Κοινών Δράσεων έχει ως εξής:

Για την προώθηση της κοινής δράσης και αλληλεγγύης

Η 17η ΔΣΚΕΚ καλεί τα Κομμουνιστικά και Εργατικά κόμματα να αναπτύξουν κοινές και συγκλίνουσες δράσεις στους παρακάτω βασικούς άξονες:
  • Διεθνής αλληλεγγύης και στήριξης των εργατικών αγώνων για τα εργασιακά, κοινωνικά, συνδικαλιστικά, δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων.
  • Δράση ενάντια στον αντικομμουνισμό, τις αντικομμουνιστικές επιθέσεις, απαγορεύσεις και διώξεις, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας. Αλληλεγγύη με διωκόμενους κομμουνιστές και κόμματα.
  • Για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Ενάντια στο φασισμό, το νεοναζισμό, το ρατσισμό, μιλιταρισμό.
  • Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα δικαιώματα των μεταναστών, των θυμάτων διακρίσεων, των μειονοτήτων. Ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις.
  • Δράση ενάντια στο ΝΑΤΟ, στα πυρηνικά και στα όπλα μαζικής καταστροφής, στις ξένες στρατιωτικές βάσεις. Πρωτοβουλίες ενάντια στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ 8-9 Ιούλη του 2016 στην Πολωνία.
  • Παλεύουμε ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος.
  • Αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό, τον συριακό λαό και όλους τους λαούς που αντιμετωπίζουν ιμπεριαλιστικές απειλές, επεμβάσεις και κατοχή, την ισραηλινή επιθετικότητα, με τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
  • Για την άρση του αποκλεισμού των ΗΠΑ στην Κούβα, την κατάργηση της κοινής θέσης της ΕΕ.
  • Αλληλεγγύη στη Βενεζουέλα και τους λαούς της Λατινικής Αμερικής που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στην καταπίεση και στην αδικία.
  • Αλληλεγγύη με τις δυνάμεις ολόκληρου του κόσμου που παίρνουν προοδευτική και αντιιμπεριαλιστική θέση προς όφελος της θέλησης των καταπιεσμένων και του εργαζόμενου λαού.
Τέλος, αποφασίστηκε από την επόμενη Διεθνή Συνάντηση να προσκαλείται σ' αυτήν και το Κόμμα Εργασίας της Αυστρίας, που είχε υποβάλλει σχετικό αίτημα.
Πηγή: 902
Βλέπε ακόμη:

29 σχόλια:

  1. Σε ολα σχεδον τα Συνεδρια του κομματος απο το 91 και μετα εμπαινε απο πολλους συντροφους καθε φορα η αναγκαιοτητα της επαφης (αρχικα) με τα αδερφα κομματα ανα τον κοσμο ,ωστε να φτασουμε καποτε σε μια νεα ΚΔ . Το κομμα ξεκινησε παγκοσμια αυτη την προσπαθεια και σημερα νοιωθουμε περηφανοι για τα ως τωρα αποτελεσματα ,τα βηματα που γιναν ειναι τεραστιας σημασιας και αργα ή γρηγορα θα δρεψουμε καρπους ολοι οι σφοι ανα την υφηλιο ! Με μαθηματικη ακριβεια αυτο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Γκεόργκυ Ζούκωφ:
      Με δεδομένη την έλειψη σοσιαλιστικού στρατοπέδου η δημιουργία κομμουνιστικής διεθνούς, είναι εκ των ουκ άνευ.
      Τα πρώτα αυτά βήματα που γίνονται έχουν πραγματικά τεράστια σημασία. Ίσως αποδειχτεί και κοσμοϊστορική σε βάθος χρόνου.

      Διαγραφή
    2. Με τόσες αντιφάσεις ανάμεσα στα κομουνιστικά και εργατικά κόμματα, νομίζω είναι σχεδόν απίθανο να γίνει κάποιου είδους διεθνές κέντρο συντονισμού, με αρκετή επιρροή.
      Βέβαια όλα είναι σχετικά, και όσο οι καταστάσεις θα αλλάζουν προς την πορεία που έχουν πάρει και σήμερα, τόσο και θα ωριμάζει η ανάγκη και οι συνθήκες να γίνει κάτι τέτοιο.

      Κώστας

      Διαγραφή
    3. Κώστα,
      δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουν όλοι.
      Κάποια στιγμή οι καταστάσεις θα πιέσουν κάποια κόμματα, που φαίνεται να συμφωνούν πιο βαθειά, να προχωρήσουν σε πιο σφιχτό σχήμα, που θα έχει χαρακτήρα Διεθνούς: Γραμματεία, κατευθύνσεις, υποχρεώσεις. Εχουν πια περάσει 24 χρόνια, που αποχαιρετήσαμε την ΕΣΣΔ και τον υπαρκτό, που υποκαθιστούσαν κατά κάποιο υποτυπώδη τρόπο την Διεθνή. Το ότι έχουν περάσει ~72 χρόνια από την διάλυση της Γ' και 24 από το υποκατάστατο, και είμαστε ακόμη σε φόρουμ, δείχνει απλά το μέγεθος της κρίσης του κομμουνιστικού κινήματος, μετά το μεγάλο χτύπημα του Β'ΠΠ.
      Καταλαβαίνω ότι δίνεται προς το παρόν "τράτο" για χάρη της ενότητας και της διευκόλυνσης των ζυμώσεων, να μη διωχτούν άνθρωποι και κόμματα ολόκληρα.
      Αλλά δε θάχουμε πάντα αυτή την άνεση. Τα σύννεφα πυκνώνουν. Μην ξεχνάμε πως η Β' Διεθνής συγκροτήθηκε μέσα από τον κουρνιαχτό μιας ανείπωτης καταστροφής για το παγκόσμιο προλεταριάτο και τους λαούς.
      Εδώ όλα δείχνουν πως πάμε για πολύ χειρότερα.
      Με έχουν "αγριέψει" πολύ οι διαδηλώσεις κατά των προσφύγων στη δυτική Ευρώπη. Πολύ Φασισμό βρωμάει το πράγμα. Δεν πάμε καλά.....

      Διαγραφή
    4. @Κώστας:
      Δεν νομίζω πως είναι μόνο οι αντιφάσεις ανάμεσα στα ΚΚ που κάνουν δύσκολη την ύπαρξη ενός διεθνούς κέντρου.
      Η απουσία αυτού του κέντρου παίζει πολύ μεγάλο ρόλο με την σειρά της στην ύπαρξη των αντιφάσεων αυτών, αφού μέχρι πρόσφατα το κάθε ΚΚ προσπαθούσε να παράξει ιδεολογία μόνο του και με βάση την δική του (αναγκαστικά αποσπασματική κάθε φορά) εμπειρία.

      Διαγραφή
    5. Παντα θεωρουσα κορυφαιο λαθος την διαλυση της ΚΔ . Μια ΚΔ που θα λειτουργει με την βασικη αρχη των κομμουνιστων (τον ΔΣ) ειναι η αντανακλαση της δουλειας μιας ΚΟΒ ή ενος Μ-Λ κομματος σε παγκοσμιο επιπεδο .Αν μαλιστα δουμε πως λειτουργησε η διαλυση της στην πραξη (κυριως σε Ιδεολογικο επιπεδο ) θα καταλαβουμε πως μεταλαδαμπαδευτηκε ο οπορτουνισμος σε μια σειρα κομματα .Η αντικατασταση της στην πραξη ουσιαστικα απο την ιδεολογικη αλλα και πρακτικη κυριαρχια του "μητρικου" κομματος ,στο ονομα της υπερασπισης της ΕΣΣΔ θεωρω ως βασικη αιτια μιας σειρας διαστρεβλωσεων (ευρωκομμουνισμος ,μαοισμος κλπ) .Και ηταν λογικο γιατι ακολουθουσες αναγκαστικα την πορεια της "μητροπολης" στο ονομα της υπερασπισης της .Οι αντιθεσεις , οι αντιφασεις και κυριως η κουβεντα πανω σ αυτες με το οπλο του ΔΣ παραμασχαλα ειναι ΥΓΕΙΑ για τους κομμουνιστες .Ισως πολλα να ειχαν αποφευχθει αν δεν ειχε διαλυθει το μαγαζι και πολλα να ειχαν κερδηθει παγκοσμια .Απο την αλλη η υπαρξη ή μη Σοσιαλιστικου στρατοπεδου ειναι μεν σοβαρο μειονεκτημα αλλα θεωρω ισχυρη προυποθεση για να υπαρξει ενα τετοιο ξανα την προυπαρξη μιας ΚΔ οπως την φανταζομαι . Κατανοω τις επισημανσεις και τους φοβους του Σεχταρ αλλα θελω να ειμαι λιγο πιο αισιοδοξος ...πατωντας πανω στην ιστορικη πειρα των λαων που τελικα θα αποτρεψει τα χειροτερα .Εξ αλλου το εργατικο και λαικο κινημα πανευρωπαικα ειναι σπουδαιο να εχει στο πλαι του εναν κομμουνιστικο πολο ,ενα αντιπαλο δεος στον φασισμο -ρατσισμο που θα ισχυροποιειται ολο και περισσοτερο .Μαλιστα θεωρω σημειο -κλειδι στην ολη φαση (βοηθα και ο Ιμπεριαλισμος σ αυτο που τα πρωτοεξισωσε δειχνοντας ΤΙ φοβαται) για τους λαους αλλα και τα ΚΚ ανα τον κοσμο το ξεκαθαρισμα της εικονας του ...Σταλιν !!!!!! Μπορει να ακουγεται τραβηγμενο αλλα νομιζω η αληθεια για την περιοδο αυτη και το ξεψαχνισμα της θεωρω οτι θα ειναι θεμελιωδης και για τα ΚΚ οπου γης και για τους λαους . Η δαιμονοποιηση του (και κατ επεκταση του Σοσιαλισμου )νομιζω θα πρεπει να τους την γυρισει μπουμεραγκ το κομμ.κινημα !
      Μην παμε και μακρυα ...καθε συζητηση με οπορτουνιστες καθε αποχρωσης στο "προσωπο" του "Ατσαλενιου" δεν φτανει σε ...συγκρουση ? Αλλα και διαφορες μεταξυ ΚΚ σ εκεινη την περιοδο δεν καταληγουν ?
      Και τι κρυβεται πισω απο αυτο ? Η ΔτΠ σε ολη της την ...μεγαλοπρεπεια και τον τρομο αστων και μικροαστων !

      Διαγραφή
  2. http://www.zougla.gr/greece/article/enaeria-plana-apo-tin-kinitopisi-tou-ke-stin-akropoli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικα το ζητουσανε πολυ Συντροφοι απο το 1991 αυτην την προσπαθεια στο Δ.Κ.Κ και ητανε σε στιγμες που διαλυοτανε ο κόσμος μπροστα και δεν ξεραμε και πως ακριβως εγινε. Παρολα αυτα βρηκαμε τον δρομο μας και εχουμε βοηθησει και Διεθνως πολυ. Ειμαι περηφανος με το ΚΚΕ και την εκπλητικη πορεια Ανασυγκροτησης μετα το 1991. Ασφαλως και ητανε τραγικο λαθος η διάλλυση της Κ.Δ το 1943 αλλα κατα την γνωμη μου η ευθυνη δεν ειναι του Σταλιν. Επισης να θυμησω για την Ιστορια οτι το 1946 φτιαχτηκε το Ινφομπιρο αλλα αυτοδιαλυθηκε το 1956......................Συνεχιζουμε Συντροφοι. Ο Σοσιαλισμος ειναι το μελλον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλοι, η διάλυση της Κ/Δ το '43, ανεξάρτητα από ένδειξη ενδεχόμενων οπορτουνιστικών τάσεων στις γραμμές της, επιβαλόταν και από της ανάγκες της υπεράσπισης της ΕΣΣΔ από έναν θανάσιμο κίνδυνο. Ηταν ένας αναγκαίος ελιγμός για να πιεστούν οι ιμπεριαλιστές να μπουν στον πόλεμο κατά της Γερμανίας. Γιατί μέχρι τότε μάλλον κορόϊδευαν, καραδοκώντας να επωφεληθούν από το οποιοδήποτε αποτέλεσμα του πολέμου, που διεξαγόταν ουσιαστικά μόνο στις πεδιάδες της Ρωσίας.
    Μην αγνοούμε το ιστορικό πλαίσιο μιας απόφασης, που δικαιώθηκε και από τα πράγματα: Κερδίσαμε όχι μόνο την ακεραιότητα της ΕΣΣΔ, αλλά και το Σοσιαλιστικό Στρατόπεδο και την κατάρρευση της αποικιοκρατίας. Δε χάσαμε.
    Τίποτε δε μας εμπόδιζε μετά, ειδικά μετά την απόκτηση του πυρηνικού όπλου + την στρατιωτική εξισορρόπηση από το 1950+ και δώθε, να ανασυστήσουμε την Διεθνή.
    Αρα το πρόβλημα δεν ήταν η διάλυση της Διεθνούς, αλλά κάτι άλλο, πιο πίσω από αυτό, που έπρεπε να αντιμετωπιστεί, όταν υπήρχαν οι δυνατότητες.
    Να προσθέσω, πως, αν είχαν επικρατήσει αναπόδραστα δεξιορεβιζιονιστικές τάσεις στην Διεθνή, τότε αυτό ίσως και νάταν (λέω τώρα - υποθέσεις κάνω) ένας πρόσθετος λόγος για την διάλυση και την ανασυγκρότησή της, που μπορεί και να συνδυάστηκε και με την ανάγκη του ελιγμού που προανέφερα.
    Αλλά η ανασυγκρότηση-ανασύσταση, πείτε όπως θέλετε, έπρεπε να είναι πάντα ένας αναπόφευκτος στόχος-σταθμός για το παγκόσμιο κ.κ..
    Τέλοσπάντων.
    Εχω την αίσθηση ότι το ΚΚΕ, χωρίς να το έχει διακηρύξει ρητά, εκ των πραγμάτων (=ανάγκη συντονισμού, αλληλεγγύης, κοινής δράσης, θεωρητικής ιδεολογικής ανάπτυξης) οδηγείται στον δρόμο της ανασύστασης. Είναι, για μένα, μια νομοτελειακή ανάγκη, μια αναγκαιότητα.
    Χρειάζεται, όμως, μια ηγετική δύναμη, με παγκόσμια ακτινοβολία, να πάρει πάνω της το βάρος μιας τέτοια πρωτοβουλίας, και τέτοια δεν βλέπω να υπάρχει προς το παρόν. Το ΚΚ Κίνας, ούτε την διάθεση δε δείχνει για κάτι τέτοιο, χώρια που, με τα καμώματά του, δεν πείθει, πως είναι καν κομμουνιστικό κόμμα, άσχετα τι νομίζει το ίδιο για τον εαυτό του.
    Αναγκαστικά χρειάζεται το διεθνές κομ. κίνημα να έχει κάπου κάποια νίκη, ένα προχώρημα, που θα αναπτερώσει ελπίδες και θα αναχαιτίσει συμβιβαστικές-λικβινταριστικές τάσεις. Να σταματήσει αυτή η λογική της αναδίπλωσης, με προοπτική την ...περισσότερη αναδίπλωση!
    Γι αυτό πρέπει να παλαίψουμε κι εμείς εδώ, στα δικά μας, κι ας είμαστε και μικροί αριθμητικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σεχταρ μια απορια αν θελεις. Λες καθυστερουσανε οι Αγγλοαμερικανοι να κανουνε την αποβαση και ητανε Ελιγμος για να τους πιεσουνε. Πιστευεις οτι η Αποβαση στην Νορμανδια βοηθησε την ΕΣΣΔ η θα νικουσε και χωρις αυτο. Και το λεω με την λογικη οτι οι Γερμανοι τους ανοιγανε το Μέτωπο και πολεμουσανε μονο στην Ανατολη. Πιστευω οτι ποιο πολυ ητανε η πιεση Κ.Κ στην δυση που δεν θελανε να υπαρχει το Κέντρο εχοντας τον Ευρωκομμουνιστικο δρομο ετοιμο απο τοτε. Ασχετα οτι μετα τους εφταιγε για ολα Ο Σταλιν. Πως την βλέπεις την αποψη μου. Τα σεβη μου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. μια χαρα συμφωνουμε Σεχταρ ,εγω δεν το γραψα καλα ....εχεις το χαρισμα της γραφης κι εγω της ...δυσλεξιας ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
      Κατανοω τους λογους της διαλυσης και μεταθετω ττην ενσταση μου για το μετ α...τοτε που τα πραγματα ηρεμησαν (!!!) και ηρθαν ισα βαρκα για την ΕΣΣΔ ...Θα ειχαμε γλυτωσει απο "ευρωκομμουνισμους " κλπ θα ηθελα να πιστευω ...ανεξαρτητα απο την απουσια του Γεωργιανου !!!

      Διαγραφή
  5. Παναγιώτη, η Νορμανδία έγινε κυρίως υπό την επήρεια της καθοριστικής νίκης του Κουρσκ, αλλά η διάλυση της Διεθνούς είχε προηγηθεί, αν δεν κάνω λάθος. Ο Στάλιν ήθελε να βαθύνει το ρήγμα μεταξύ των ιμπεριαλιστών για να αποφύγει το χειρότερο σενάριο: Να ενωθούν όλοι κατά της ΕΣΣΔ.
    Ολη η πολιτική της ΕΣΣΔ γύρω από αυτό περιστρεφόταν. Αλλά και περα από αυτό, ο πόλεμος ήταν μια μεγάλη αιμορραγία και καταστροφή, που έπρεπε όσο το δυνατόν να μετριαστεί. Τι σημασία είχε να φτάσει στο Βερολίνο με την ΕΣΣΔ διαλυμμένη; Αλλο Νίκη, άλλο "Πύρρειος" νίκη. Οσο νάναι, οι 30-40 μεραρχίες των ναζί, που απασχολούνταν στη Δύση αφαιρούνταν από την Ανατολή, δεν το λες και λίγο αυτό. Και τους δυτικούς κύρια η κοινή γνώμη των λαών τους πίεσε στην συμμαχία με την ΕΣΣΔ. Ο ελιγμός αφήρεσε επιχειρήματα από τους ιμπεριαλιστές, έτσι παίχτηκε, θαρρώ, το παιχνίδι.
    Οτι υπήρχαν τα σπέρματα του κατοπινού ευρωκομμουνισμού στην Κ/Δ δύσκολα να το αμφισβητήσει κανείς, αλλά ταξική πάλη γινόταν πάντα στις γραμμές του κ.κινήματος, οι έξωθεν επιρροές/πιέσεις είναι δεδομένες.
    Οπως είπα (γνώμη μου) η αιτία του οπορτουνισμού δεν είναι η διάλυση της Διεθνούς αλλά οι συνέπειες της πίεσης του ταξικού εχθρού, που θα υπάρχουν, όσο θα υπάρχει και η ταξική πάλη. Η ίδια η διάλυση μπορεί να ήταν συνισταμένη περισσοτέρων αιτίων. Ασφαλώς οι οπορτουνιστές επ' ουδενί θα έλεγαν όχι σε έναν τέτοιο ελιγμό. Για μας ήταν ταχτικός, γι αυτούς ήταν στρατηγική κίνηση προς τον ρεφορμισμό.
    Αλλά, πιστεύω, θα ήταν λάθος να μην γίνει ο ελιγμός, επειδή θάδινε (που έδωσε) αέρα στα πανιά τους.
    Απλά, το ερώτημα για μένα είναι γιατί δεν τους περιλάβαμε μετά. Είχαμε κι εμείς τόσο πολύ αποδυναμωθεί από τον Πόλεμο; Είχαμε μείνει πίσω ιδεολογικά-θεωρητικά; Η στάση των Μαλένκωφ/Μολότωφ κάτι τέτοιο δείχνει.
    Η ιστορική έρευνα θα τα βρεί αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σεχταρ. Σε ευχαριστω για την απαντηση σου ξεκιναω απο το τελος. Δεν τους παραλαβαμε μετα γιατι πραγματικα οι Απωλειες του πολεμου σε στελεχη του Κομματος ητανε τεραστια σε σημειο Καταστροφικο. Το έχω δει που το αναφερει ο Μολοτωφ το εχει πει και η Αλεκα και το αναφερει αναλυτικα και ο Μαρτενς. Πριν το Κουρσκ διαλυθηκε η διεθνης πραγματι σαν ελιγμο το εβλεπε ο Στάλιν και οι Κομμουνιστες.Φαίνεται αυτο απο την ιδρυση του Ινφομπιρο αμεσως μετα το 1945. Οσο για τα λουλουδια οπως παντα το κανανε λαστιχο. Προχωρησανε σε διαλυση ΚΝ οπως της ΟΚΝΕ και ΚΚ οπως ΑΚΕΛ. Και ειχανε και το επιχειρημα οτι υπηρχανε Εθνικες Ιδιομορφιες και καθε Κ.Κ έπρεπε να το δει διαφορετικα. Η Συνεχεια γνωστη και μετα τους εφταιγε ο Μουστακιας. Ασφαλως και ητανε Θετικο οτι 40 Μεραρχιες ειχανε μείνει στην δυση. Παντως δεν μπορουσανε να ενωθουνε σε συνθηκες 1944 45 εναντια στην ΕΣΣΔ αν δεν τελειωνανε με τον Χιτλερ ο οποίος τους το ειχε προτεινει. Η Τελευταια αποφαση της Κ.Ε μιλαει για την Ιστορικη ερευνα οτι συνεχιζεται και μεσα στο 2016 θα εχουμε το 1ο τομο της Ιστοριας. Συνεχιζουμε Σεχταρ. Το ΚΚΕ εχει κανει αλματα στην μελετη της Ιστοριας. Χαιρετω Συντροφε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Με ξενίζει το ύφος σου πολλές φορές.
      Η ΟΚΝΕ δεν αυτοδιαλύθηκε, αλλά συγχωνεύθηκε στην ηρωική ΕΠΟΝ. Δεν θα βγάλουμε οπορτουνιστική και την ΕΠΟΝ τώρα.
      Και με ξενίζουν και εκφράσεις όπως "λουλούδια" για τους κομμουνιστές της δεκαετίας του '40, που το μπόι τους δεν μπορούμε να το δούμε ούτε με κιάλια εμείς οι νεότεροι.
      Λάθη σαφώς έγιναν τότε, και πολύ ορθά το ΚΚΕ προχώρησε σε μια αυτοκριτική εκτίμηση της ιστορίας του προκειμένου αυτά να μην επαναληφθούν.
      Από εκεί μέχρι την ισοπέδωση, νομίζω πως η απόσταση είναι (και οφείλει να είναι) πολύ μεγάλη.

      Το πρόβλημα του διεθνούς κέντρου όπως υπήρχε προπολεμικά, νομίζω πως έγινε μεγαλύτερο από την στιγμή που πολλά κομμουνιστικά κόμματα βρέθηκαν σε θέση εξουσίας.
      Από την μια η ανάγκη για συντονισμένη καθοδήγηση, από την άλλη το καθήκον της αυτοδιάθεσης των λαών, αφού κάθε ΚΚ δεν αντιπροσώπευε μόνο τα μέλη του πλέον, αλλά λαούς ολόκληρους.

      Επίσης η διαφορετικότητα των συνθηκών ήταν πραγματική.
      Τι ευκαιρίες για επαναστατική κατάληψη της εξουσίας είχαν π.χ.. το Γαλλικό, το Ιταλικό, το Βέλγικο ΚΚ (Κόμματα που έχυσαν πολύ αίμα στον πόλεμο), με καμπόσα εκατομμύρια αγγλοαμερικάνικων στρατευμάτων στις χώρες τους;
      -Ήταν στην ίδια θέση με κόμματα που είχαν την ευκαιρία της παρουσίας του κόκκινου στρατού στις χώρες τους, ή με κόμματα που τις απελευθώρωσαν μόνα τους όπως το Ελληνικό ή το Αλβανικό π.χ.;

      -Πως θα μπορούσαν να έχουν ενιαία γραμμή όλοι αυτοί;

      Είναι πολλά που θα έπρεπε να συνεκτιμηθούν, και οι αλήθειες εδώ δεν ποτέ απλές πιστευω.

      Διαγραφή
    2. TRASH. Την καλημερα μου. Ξεκιναω απο το πρωτο. Δεν ειπα την ΕΠΟΝ ποτε Οπορτουνιστικη. Λεω ομως το εξης. Οπως υπηρχε το ΚΚΕ οταν φτιαχτηκε το ΕΑΜ γιατι γιατι δεν μπορουσε κατα τον ιδιο τροπο να υπαρχει και η ΟΚΝΕ που αυτο μας στοίχισε να ειμαστε χωρίς ΚΝΕ στην πραγματικοτητα μεχρι το 1974. Την λέξη Λουλουδια δεν την ειπα για Κομμουνιστες και εξηγουμε αμεσως. Παραθετω ντοκουμεντο του Καπεταν Γιωτη στην 3η Συνδιασκεψη του 1950. Ο Παρτσαλιδης θα πρεπει να εξηγηση σε ολο το κομμα γιατι αλλαξε το προγραμμα της 6ης Ολομελειας του 1934 το 1937 και χασαμε την εξουσια το 1944. Το Σχολιο δικο σου.Παμε στην Δ.Ευρωπη λες και σωστα οτι ειχανε ΑγγλοΑμερικανους. Την Β.Ιταλια την απελευθερωσανε οι Παρτιζανοι πριν φτασουνε οι Δυτικοι που τους περιμενανε. Γιατι δεν κανανε Λ.Δ στα Βορεια Για εμας εδω δεν σχολιαζω τιποτα στα εχω πει πολλες φορες οτι τον Οκτωβρη του 1944 αν την διεκδικουσαμε θα την ειχαμε παρει την Εξουσια. Οσο για το υφος μου να εισαι σιγουρος δεν κρυβει κατι Συντροφε.

      Διαγραφή
    3. @Παναγιώτης:
      -Αυτό μες τις νεολαίες στο πλαίσιο των λαϊκών μετώπων έγινε και αλλού. Δεν νομίζω να βγήκε σε κακό τότε που έγινε, ίσα-ίσα που ριζοσπαστικοποίησε και αυρύτερα νεολαιΐστικα στρώματα που δεν θα ήταν εξ'αρχής ας πούμε στην ΟΚΝΕ ή που δύσκολα θα έμπαιναν σε αυτήν.
      Για το Κόμμα το ίδιο, νομίζω πως πολύ σωστά επιλέχθηκε να συνεχίσει η ύπραξη ανεξάρτητου φορέα της εργατικής τάξης, άσχετα από την συμμετοχή στο ΕΑΜ.
      -Η αλλαγή του προγράμματος ήταν ζήτημα ευθυγράμμισης με την γραμμή της διεθνούς για χώρες με το ελληνικό επίπεδο ανάπτυξης. Πριν την σύλληψη του Ζαχαριάδη είχε τροποποιηθεί αυτή η γραμμή καθορίζοντας (σωστά κατ'εμέ) ως εννιαίο προτσές την αστοδημοκρατική με την σοσιαλιστική επανάσταση στην Ελλάδα. Νομίζω πως πρέπει να σου είχα δείξει το συγκεκριμένο, σε προηγούμενη κουβέντα μας.
      Πάντως δεν είναι θέμα Παρτσαλίδη (λες και είχε την δυνατότητα να κάνει ότι θέλει αυτός), ούτε και η κριτική στον όποιο Παρτσαλίδη μειώνει στο ελάχιστο τους επικούς αγώνες στους οποίους έλαβαν μέρος αυτοί οι άνθρωποι, με όλα τους τα λάθη.
      Για την Ιταλία δεν συμφωνώ πως θα μπορούσαν να καταλάβουν οι κομμουνιστές την μισή, με τις τεράστιες αγγλοαμερικάνικες δυνάμεις που υπήρχαν στην χώρα να τους κοιτάζουν απαθείς, αλλά ούτε και να κυρηξουν τον πόλεμο στους συμμάχους ενώ ο πόλεμος ενάντια στην Γερμανία συνεχίζονταν. Ένα δείλλημα λογικότατο, μπροστά στο οποίο βρεθήκαμε και εμείς στα τέλη 1944.

      Η αναφορά μου στο ύφος δεν είχε να κάνει με το να κρύβεις κάτι. Ποτέ δεν το κάνεις αυτό.
      Εγώ όμως δεν μπορώ να απαξιώσω το σύνολο της ζωής και της δράσης των κομμουνιστών της δεκαετίας του '40, όσα λάθη και αν έκαναν τότε ή και αργότερα. Ο σεβασμός μου στον αγώνα τους είναι πλήρης. Δεν αναιρείται από την κριτική που οφείλει να γίνει σε λάθη και παραλείψεις τους.

      Διαγραφή
    4. Παρεπιπτόντος, η μόνη χώρα της ευρώπης που επιχειρήθηκε κατάληψη της εξουσίας με τις αγγλοαμερικάνικες δυνάμεις παρούσες, ήταν η Ελλάδα.

      Διαγραφή
    5. TRASH. Το πρόβλημα δημιουργηθηκε απο το 1943 μέχρι το 1974 που δεν ειχαμε ΚΝΕ καταλαβαίνεις τη λεω. Για το Προγραμμα του 1934 χωρις να σου κανω μαθημα κοιτα την 3η Συνδιασκεψη του 1950. Στην Β.Ιταλια τον Απριλη του 1945 πριν το τελος την ειχανε απελευθερωσει πριν φτασουνε οι αλλοι. Δεν βλεπω διλημμα. Οσο για την Ελλαδα οτι επιχειρηθηκε καταληψη της εξουσιας Στακα θα το συζητησουμε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    6. TRASH. Φτιαξαμε λοιπον το ΕΑΜ ολα καλα. Να κανουμε ελιγμους με τους Αγγλους σωστο και αυτο. Μας καλουνε σε ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ δεν παμε. Ερχεται η ωρα της Απελευθερωσης. Επαφη με τους Σοβιετικους για την προμηθεια οπλων το Καλοκαιρι του 1944 και Φευγοντας οι Γερμανοι απο καθε κομματι της χωρας που θα φευγανε χτυπημα των Ταγματων κρυφων και φανερων και καταληψη της Εξουσιας. Αυτο σημαινει συγκρουση κατα την γνωμη μου. Αγγλοι δεν θα ερχοντουσαν για αυτό θελανε τις Συμφωνιες. Οσο για τον Δεκεμβρη. Ξεχωριζουμε τον λαο που θυσιαστηκε και μιλαμε για την ηγεσια του ΕΑΜ και του ΚΚΕ το ξεκαθαριζω. Τους δωσαμε 52 μερες χρονο να συγκεντρωθουνε και οταν ο Παπατζης με τον Σκομπυ μας ειπανε 30 Νοεμβρη να διαλυσουμε τον ΕΛΑΣ αντι να χτυπησουμε πρωτοι καναμε διαδηλωση που πνιγηκε στο αιμα και την αλλη μερα πάλι διαδηλωση...... Και ξεκιναει ο Δεκεμβρης με καταληψη Αστυνομικων τμηματων........ με εντολη να μη χτυπανε τους Αγγλους μονο με το Εφεδρικο ΕΛΑΣ απο την Καζα να περναει Ταξιαρχια και να μπαινει στην Αθηνα για να μας χτυπησει και αλλα τετοια και μετα Βαρκιζα. Πες μου εσυ συμπερασμα γιατι αμα σου πω το δικο μου θα πυροβολησεις ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Το τι έγινε τον Δεκέμβρη το γνωρίζουμε όλοι. Εγώ όμως μίλησα για άλλο πράγμα.
      Και για την Ιταλία σου απάντησα, αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα που μπήκε.
      Το ζήτημα εδώ αφορούσε εάν ΚΚ που δρούσαν σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες στο τέλος του πολέμου θα μπορούσαν να έχουν εννιαία γραμμή.
      Γιατί όπως και να το κάνουμε είναι διαφορετική συνθήκη η ύπαρξη του μισού στρατού των αγγλοαμερικάνων στην χώρα σου, είναι διαφορετική συνθήκη η ύπαρξη κανενός ξένου στρατού στην χώρα σου και διαφορετική συνθήκη η παρουσία του κόκκινου στρατού στην χώρα σου.
      Επάνω σε αυτό μίλησα.
      Για τα άλλα πολύ ενδιαφέροντα, μπορούμε να επανέλθουμε όταν το θέμα της συζήτησης θα είναι αυτό.

      Διαγραφή
    8. TRASH. Καμμια αμφιβολια οτι υπαρχουνε διαφορετικες περιπτωσεις. Θα σου πω κατι ομως δεν θα βιαστεις να με βρισεις θα το σκεφτεις πρωτα. Αν δεχθουμε οτι ο Βασικος παραγοντας που απέτρεψε την Αντεπανασταση στην Αν.Ευρωπη να πνιξει τους λαούς στο αίμα οπως το 1918 ητανε ο Κοκκινος Στρατος και το αφαρεσουμε τοτε φαινεται οτι πετυχανε τα Πολιτικα Μετωπα και αυτο ειναι σοβαρο προβλημα. Γιατι ετσι θα σου παρει τον Ελιγμο για την Σωτηρια της ΕΣΣΔ θα τον κανει θεωρια θα ξεχασειν οτι σημερα δεν υπαρχει ΕΣΣΔ και θα σου πει ελα να αγκαλιαστουμε ξανα. Οποτε σε αυτην την περιπτωση προτιμω να αγκαλιασω τον Χαρο Συντροφε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    9. Μια διορθωση. Αν δεχθουμε οτι δεν ητανε ο Κοκκινος Στρατος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    10. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Η λύση στο πρόβλημα του να ιδεολογικοποιείς τους ελιγμούς σου είναι να μην τους ιδεολογικοποιείς. Όχι να παραιτηθείς από την ευχέρεια ελιγμών θεωρόντας δεδομένο πως είσαι τόσο αφελής που θα τους ιδεολογικοποιήσεις μετά.

      Διαγραφή
    11. Δεν ειμαστε αφελης Συντροφε. Δεν διαφωνω με τους Ελιγμους. Αλα συμφωνα με την εμπειρια ελιγμους τυπου Μολοτοφ Ριμπεντροπ μπορεις να κανεις δεν θα θεωριτικοποιηθή σε καμμία περιπτωση. Ελιγμους τυπου Λαικων Μετωπων δεν μπορεις να κανεις γιατι το δηλητηριο του οπορτουνισμου επειδη φοραει την προβια φιλου θα σε δαγκωσει και τοτε αντικειμενικα δεν εχεις τροπο αμυνας. Κι δεν υπαρχει και ΕΣΣΔ σημερα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  7. Σεχταρ. Η Δολοφονια του Ζναντοφ μεσα στο γραφειο του στο Λενιγκραντ το 1948 λεει πολλα. Παρομοια περιπτωση με τον Κιροφ το 1934 που δολοφονηθηκε απο τροτσκιστη το 1934 και αποκαλυφθηκε η 5η Φαλαγγα. Επισης εχει μεσα στον 2ο Τομο κριτικη του Τολιατι στον Χρουτσοφ το 1957 γιατι καθυστερει να ξηλωσει το Σταλινικο οικοδομημα Μιλαμε για Αστερια....................ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κατά την προσωπική μου εκτίμηση οι δυνάμεις του ΚΚΕ επικεντρώνονται, ορθά, στην περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας. Απαιτούνται, προφανώς, πολλές ακόμη προσπάθειες. Τόσο σε αμιγώς ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο ("προσέλκυση" μεγαλύτερου αριθμού κομμάτων στην επαναστατική στρατηγική, διεύρυνση των συμμετέχοντων κομμάτων κ.λ.π.) όσο και σε επίπεδο οργανωτικής φύσης (υλοποίηση έκδοσης ενιαίου εντύπου, υιοθέτηση ονομασίας η οποία να παραπέμπει σε μορφή συμμαχίας, ενίσχυση της λειτουργίας της Γραμματείας, ενδεχομένως με εκλογή επικεφαλής, υιοθέτηση ενιαίου ψηφοδελτίου και εμβλήματος ενόψει ευρωεκλογών κ.λ.π.).

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Κ.:
      Είναι σαφής η έλειψη εννιαίου καθοδηγητικού κέντρου

      Διαγραφή
    2. @Trash
      Ακριβώς. Εξαιτίας της ιδεολογικοπολιτικής κατάστασης η οποία επικρατεί σε αρκετά ΚΚ. Και όχι τόσο εξαιτίας της έλλειψης υλικών πόρων.

      Κ.

      Διαγραφή
  9. Παπουτσωμενος Γατος5 Νοεμβρίου 2015 στις 3:13 μ.μ.

    Δεν πιστευω πως η διαλυση της Διεθνους ηταν παραγοντας που ωθησε τις καπιταλιστικες χωρες στη μαχη κατα του Αξονα.Αυτο που τους ωθησε ηταν τα συμφεροντα τους.Αλλωστε συνεχισαν να βλεπουν τα ΚΚ ως πρακτορες της Μοσχας και μετα τη διαλυση.

    Εν τελει ηταν μια ασκοπη υποχωρηση,''χωρις κερδος κερατα'',που μαλλον αντανακλουσε τη διαπαλη μεταξυ οπορτουνισμου και μαρξισμου στο εσωτερικο του ΚΚΕ,παρα τακτικο ελιγμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.