Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015

Δημοσκόπηση: Κατά της ανεξαρτησίας η πλειοψηφία των Καταλανών

Οι περισσότεροι Καταλανοί απορρίπτουν το σχέδιο των κυβερνώντων αυτονομιστικών κομμάτων της περιοχής για έναρξη πολιτικής διαδικασίας που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από την Ισπανία μέσα σε ενάμιση χρόνο, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Metroscopia που δημοσιεύεται στην El Pais.

Η υποστήριξη της ανεξαρτητοποίησης της περιοχής μειώθηκε στο 41% από 45% που ήταν πριν από τις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η δημοσκόπηση καταγράφει μείωση του ποσοστού αποδοχής του σημερινού επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης Αρτούρ Μας, ο οποίος επιχείρησε αλλά απέτυχε να πραγματοποιήσει επίσημο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία τον περασμένο χρόνο. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δεν επιθυμούν πλέον ο κ. Μας να παραμείνει πρόεδρος της αυτόνομης επαρχίας της Καταλονίας.

Οι αυτονομιστές στην πλούσια αυτή περιοχή της βορειοανατολικής Ισπανίας παρουσίασαν στο τοπικό κοινοβούλιο την Τρίτη τον οδικό χάρτη για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, τον οποίο ωστόσο μένει να εγκρίνει το Σώμα.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν οι αυτονομιστές θα είναι άκυρο, επειδή το ισπανικό σύνταγμα δεν επιτρέπει την απόσχιση κάποιας περιοχής.

Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Καταλονία τον Σεπτέμβριο, τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας εξασφάλισαν την πλειοψηφία των εδρών στη βουλή, αλλά δεν συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία σε ψήφους.

Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη σχηματιστεί εξαιτίας της διαφωνίας μεταξύ των κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας σχετικά με το ποιός θα ηγηθεί της τοπικής κυβέρνησης. Αν δεν καταλήξουν σε μία συμβιβαστική λύση, θα πρέπει να διεξαχθούν εκ νέου εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους περισσότερους Καταλανούς να επιθυμούν την παραμονή τους εντός της Ισπανίας, με ταυτόχρονη όμως διασφάλιση μεγαλύτερης φορολογικής αυτονομίας και τη δια νόμου προστασία της γλώσσας και του πολιτισμού τους.

Ο Ραχόι, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με τις προγραμματισμένες για τις 20 Δεκεμβρίου βουλευτικές εκλογές, συναντήθηκε την Πέμπτη με τον ηγέτη των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσες και εντός της ημέρας θα έχει συνάντηση με τους ηγέτες των κομμάτων Podemos και Ciudadanos, για να συμφωνήσουν στο ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν το ζήτημα της καταλανικής ανεξαρτησίας ως πολιτική πλατφόρμα στην προεκλογική τους εκστρατεία.

Και τα τέσσερα κόμματα επιθυμούν την παραμονή της Καταλονίας εντός της Ισπανίας, παρότι οι "αριστεροί" Podemos έχουν δηλώσει υπέρ ενός δημοψηφίσματος με το συγκεκριμένο ερώτημα.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 900 πολιτών την 28η Οκτωβρίου.
Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.