Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Ένα κόμμα-επικοινωνιακό κόλπο

Καταλάβατε τι συμβαίνει στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες; Ψηφίζεται στη Βουλή για τρίτη φορά αυτό που τις προηγούμενες δύο γέμισε την Πλατεία Συντάγματος με οργισμένα πλήθη που έβαζαν φωτιές και έσπαγαν μάρμαρα για τις ζωές που τους έκλεβαν. Ήταν εκείνες οι ηρωικές ημέρες που άκουγες συχνότερα τις λέξεις προδότες και γερμανοτσολιάδες από τις καλημέρα- καλησπέρα (έτσι κι αλλιώς πολλοί την είχαν κόψει την καλημέρα τελείως), ενώ πού και φορά πρόβαλλαν από την αχλύ των δακρυγόνων οι σεπτές μορφές του Μίκη Θεοδωράκη και του Μανόλη Γλέζου με την οργή του λαού χαραγμένη στο πρόσωπό τους, υποβασταζόμενοι από τους αρχηγούς του αντιμνημονιακού μετώπου. Έλεγες ότι την επόμενη φορά που θα μαζευτεί κόσμος στο Σύνταγμα θα ήταν για να στηθούν κρεμάλες.

Φευ, την επόμενη φορά στο Σύνταγμα μαζεύτηκαν 300, όλοι μέσα στη Βουλή και έξω οι ανθοπώλες. Οι πάλαι υποβαστάζοντες τους θρυλικούς αγωνιστές αρχηγοί ψήφιζαν ανεπαισθήτως το δικό τους Μνημόνιο και ο λαός, εκείνος που παλιά μάζευαν στις ρούγες, σήμερα ήταν σπίτι. Πού πήγε η ιερή του αγανάκτηση τώρα που όλα είναι χειρότερα; Κουράστηκε, στόμωσε, αποκαρδιώθηκε και εγκατέλειψε; Μίσησε τόσο πολύ τους προηγούμενους ώστε έδωσε σε αυτούς οσοιδήποτε ανοχή χρειαστεί; Τους πίστεψε τόσο πολύ που ακόμα ζει στη φαντασίωση που του χάρισαν απλόχερα μέχρι να νιώσει στην τσέπη του την πραγματικότητα; Σε κάθε περίπτωση ένα μεγάλο κομμάτι του λαού χειραγωγήθηκε.
Δύο κόμματα, και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, έδειξαν εκπληκτική δύναμη και ικανότητα διαχείρισης του θυμού και της ελπίδας του κόσμου επί πέντε χρόνια και της παραίτησης και του φόβου του τώρα.

Παρακολουθεί ο λαός απαθής σήμερα να του βάζουν μεγαλύτερους φόρους αυτοί που κατήγγειλαν την υπερφορολόγηση, να του αυξάνουν εισιτήρια και χαράτσια αυτοί που τον καλούσαν να μην τα πληρώνει, να του μειώνουν την επιδότηση πετρελαίου οι ίδιοι που μιλούσαν για δολοφόνους με μαγκάλια, να κόβουν τη χρηματοδότη του ΕΣΥ εκείνοι που μιλούσαν για νοσοκομεία-νεκροταφεία, να αφήνουν χιλιάδες κενά στα σχολεία αυτοί που ούρλιαζαν για εγκατάλειψη της δημόσιας Παιδείας, να περικόπτουν μισθούς και να εξολοθρεύουν συντάξεις αυτοί που μιλούσαν για βίαιη φτωχοποίηση των Ελλήνων, να διογκώνουν την ανεργία αυτοί που αδιακόπως φώναζαν για τους 1,5 εκατομμύριο ανέργους (για αυτοκτονίες δεν ακούει πια γιατί προφανώς σταμάτησαν να καταμετρώνται στις 25 Ιανουαρίου). Μία σουρεαλιστική αντιστροφή της πραγματικότητας με ένα χλωμό σενάριο που γεφυρώνει το κενό ανάμεσα στις δύο εποχές: «Εμείς διαπραγματευτήκαμε σκληρά- μα και οι άλλοι διαπραγμάτευση κάνανε, ναι αλλά εμάς μας εκβίαζαν- μα και τους άλλους τους εκβίαζαν, οι άλλοι το πίστευαν, εμάς είναι αντίθετο στην ιδεολογία μας».

Δεν χρειάστηκε καν να προσπαθήσουν να επινοήσουν κάτι σοβαρότερο από αυτό το φαιδρό στόρι «και τώρα δίκιο έχουμε και τότε δίκιο είχαμε». Με αυτό πήραν εκλογές από τα αποδυτήρια και με αυτό κέρδισαν την εξέδρα χωρίς να παίξουν μπάλα. Έπεισαν γιατί αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά είναι να πείθουν. Αυτό είναι στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένα σοφά μελετημένο, καλοσχεδιασμένο και αποτελεσματικό Εργαστήριο Επικοινωνίας. Ένα τεράστιο επικοινωνιακό κόλπο που έχει στηθεί στα πάνελ, στον Τύπο και το διαδίκτυο, τόσο αριστοτεχνικά δομημένο που κάνει τους πολιτικούς του αντιπάλους να μοιάζουν με ερασιτέχνες. Το πολιτικό του περιεχόμενο ήταν της τάξεως του 2.5% και αυτό το πήρε ο Λαφαζάνης και έφυγε. Όμως δεν άλλαξε τίποτα, μολονότι τρώθηκε πολιτικά διατήρησε ανέπαφο το επικοινωνιακό του κέλυφος, τη σημαντικότερη δηλαδή περιουσία του. Επειδή όμως δεν γίνεται να κυβερνήσεις για πολύ με επικοινωνία, το μέγα ερώτημα είναι αν έχει τη δυνατότητα να την υποκαταστήσει με πολιτική. Κυρίως με δική του πολιτική ταυτότητα πέραν του υβριδίου ρητορική Λαφαζάνη, πολιτική Σαμαρά με στολή Καμμένου, που είναι σήμερα.
Του Αντρέα Πετρουλάκη

7 σχόλια:

  1. Αυτη ακριβως ειναι η αποστολη παντα του Οπορτουνισμου χρυση Εφεδρεια του Καπιταλιστικου συστηματος για να μπορει να σαρωνει καθε εργατικο δικαιωμα με τις Ελαχιστες αντιδρασεις. Τους προετοιμαζανε στην ζεστη αγκαλια τους Χρόνια. Ειναι τα καθαρματα του Εσωτερικου παιδια του Κυρκου και του Παρτσαλίδη που μεσα στην Περεστροικα συναντηθηκανε με τα Παιδια του Κολιγιαννη και του Φαρακου που ολοι μαζι προχωρησανε στον Συνασπισμο. Παρα το οτι το 1993 δεν μπηκανε στην βουλη ο Καπιταλισμος τους συντήρησε και επανηλθανε το 1996 και οταν πλεον το ΠΑΣΟΚ βρωμισε και ο λαος ξεσηκωθηκε ηρθανε να παιξουνε τον ρολο της Σοσιαλδημοκρατίας αφηνοντας νεα Εφεδρεια για το Σύστημα Λαφαζάνη Αλαβανο Χαγιο. Δεν μπορει να υπαρξει σκεψη για νικη της Προλεταριακης Επαναστασης αν ο λαος δεν συντριψει πρώτα τον Οπορτουνισμο ο οποιος ειναι ο Νουμερο 1 εχθρος της Εργατικης Ταξης Μιλαμε για Φιδια. Ειναι Αδιστακτοι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
    Σου έχω ξαναπεί την άποψη μου πως το λες τον ΣΥΡΙΖΑ "οπορτουνιστικό" ή "παιδί του Κολιγιάννη", είναι άκρως εξωραϊστικό.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα καθαρό αστικό κόμμα, και τους πολιτικούς του προγόνους θα πρέπει να τους ψάξουμε στους νικητές του εμφύλιου και όχι φυσικά σε κάποια τάση (όσο οπορτουνιστική και αν ήταν αυτή) του κομμουνιστικού κινήματος.
    Αυτό το πλασσάρουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους, και τέτοια χάρη δεν τους την κάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. TRASH. Θα σου το εξηγησω πως το λεω. Μα για τους νικητες του εμφυλιου μιλαω και εγω με διαφορετικο τροπο. Συμφωνα με τα Απομνημονευματα και Αστων χωρις την υπάρξει του Οπορτουνισμου δεν κερδιζαν με τιποτα το 1944 49 ολα τα χρωστανε σε αυτους. Και κατι ακομα. Μετα το 1914 ο Οπορτουνισμος δεν ειναι απλα μια διαφορετικη ταση. Ειναι συνειδητα Αντεπαναστατες σε ολες τους της μορφες. Δεν μιλαω για τον απλο ανθρωπο που ειναι μπλεγμενος στο Δοκανο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Οπορτουνισμός είναι η αστική ιδεολογία ΕΝΤΟΣ του εργατικού κινήματος.
      Αυτονών την χάρη να τους θεωρήσω "ΕΝΤΟΣ", ακόμη και ως καρκίνωμα, δεν τους την κάνω.
      Τα τσανάκια μας χώρια. Καθαροί αστοί είναι. Δεν είναι οπορτουνιστές.
      Απόγωνοι του Τσακαλώτου είναι, όχι του Παρτσαλίδη

      Διαγραφή
    2. Οπως και να το περιγραψεις το δεχομαι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  4. Σοσιαλδημοκρατια καραμπινατη ειναι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ , με τα σεα της και τα μεα της .με τα φρου φρου της και τα αρωματα της ...Εχει δικιο ο ΤΡΑΣ ...τους δινουμε κι αξια λεγοντας τους οπορτουνιστες ...το παιρνουν κι απανω τους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kαμμια διαφωνια Συντροφε οτι προκειται πλεον για Καραμπινατη Σοσιαλδημοκρατια. Δεν πειραζει ομως να θυμομαστε και την Μήτρα που τους Γέννησε............ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.