Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Οκτώ χώρες βομβαρδίζουν τη Συρία για το... καλό της!

Τελικά, όλοι ζητούν να έχουν λόγο για το μέλλον της Συρίας, πλην του μόνου που το δικαιούται, του λαού της.

Αυτή τη στιγμή, η Συρία βομβαρδίζεται από οκτώ χώρες: Τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και την… Αυστραλία.

Στα λόγια οι επίδοξοι «σωτήρες» της πολύπαθης χώρας έχουν ως κοινό στόχο τους «τζιχαντιστές» του Ισλαμικού Κράτους. Στην πράξη φροντίζουν να εξασφαλίσουν για λογαριασμό τους (και για λογαριασμό άλλων) μια καλή θέση στο τραπέζι της μοιρασιάς της «Νέας Μέσης Ανατολής», όπου θα προσφερθούν ως λεία όχι μόνο η Συρία, αλλά και πολλές ακόμα χώρες αυτής της περιοχής. Στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ των «σωτήρων» της Συρίας βρίσκεται η τύχη του προέδρου της χώρας Μπασάρ Αλ Άσαντ. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχες χώρες κατηγορούν η Ρωσία ότι πρωτίστως ενδιαφέρεται για το σύμμαχο της, τον Άσαντ, και χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τους «τζιχαντιστές» για να πλήξει κυρίως τους Σύρους «αντικαθεστωτικούς».

Αντιστοίχως, η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ (και τους άλλους), ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η ανατροπή του Άσαντ και η εγκαθίδρυση στη Δαμασκό ενός καθεστώτος προσαρμοσμένου στις απαιτήσεις και τους σχεδιασμούς τους.

ΗΠΑ και «σύμμαχοι» 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και έξι σύμμαχοί της κάλεσαν την Παρασκευή τη Ρωσία να σταματήσει τις επιθέσεις κατά της συριακής αντιπολίτευσης και κατά αμάχων, ενώ εξέφρασαν τη «βαθύτατη ανησυχία» τους για την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία.

Σε κοινό ανακοινωθέν τους, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και Βρετανία επέκριναν τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι δεν έχει ως στόχο το Ισλαμικό Κράτος.

«Αυτές οι στρατιωτικές πράξεις αποτελούν περαιτέρω κλιμάκωση και θα πυροδοτήσουν περισσότερο εξτρεμισμό και ριζοσπαστικοποίηση» αναφέρουν στην ανακοίνωση.

Σε συνάντηση που είχαν η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο των συνομιλιών στο Παρίσι για την Ουκρανία, αναφέρθηκαν και στο θέμα της Συρίας, παρ” όλο που όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος δεν έγινε σύνδεση της κρίσης στην Ουκρανία με την κρίση στη Συρία.

Ο Ολάντ σημείωσε ότι είπε στον Ρώσο πρόεδρο ότι οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία θα πρέπει να έχουν ως στόχο το Ισλαμικό Κράτος και μόνο αυτό.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι χρειάζεται μία ευρεία ομάδα χωρών για να αντιμετωπιστεί η κρίση στη Συρία.

Η Ρωσία επιμένει

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, ανέφερε ότι η ρωσική Πολεμική Αεροπορία κατέστρεψε την Παρασκευή κέντρο στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισλαμικού Κράτους και αποθήκη όπλων.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε την Παρασκευή 14 πτήσεις στη Συρία και έξι αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους.

Μιλώντας την Πέμπτη στο γαλλικό ραδιόφωνο, ο Αλεξέι Πουσκόφ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμας, δήλωσε πως η αεροπορική εκστρατεία μπορεί να διαρκέσει τρεις με τέσσερις μήνες, αναγνωρίζοντας πάντως πως «υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εγκλωβισμού».

Αργότερα πάντως δήλωσε ότι τα λόγια του παρερμηνεύτηκαν και η διάρκεια της επιχείρησης θα καθοριστεί από το στρατιωτικό επιτελεί βάσει της κατάστασης επί του πεδίου.

Ο Αλεξέι Πουσκόφ απέκρουσε παράλληλα την κριτική της Δύσης.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικρίνουν τη Ρωσία “για απουσία επιλεκτικότητας στους στόχους μας” στη Συρία. Λοιπόν τι τους εμπόδισε να επιλέξουν τους στοχούς για έναν ολόκληρο χρόνο αντί απλά να βομβαρδίζουν άσκοπα την έρημο;» ανέφερε σε σχόλιο στο Twitter…

Συριακή κυβέρνηση: «Χωρίς εμάς, δεν κάνετε τίποτα…»

Στέλνοντας μήνυμα προς τη Δύση, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την Παρασκευή από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι οι πολιτικές διαπραγματεύσεις και οι αεροπορικές επιδρομές δεν θα έχουν αποτέλεσμα, εάν δεν υπάρξει συντονισμός με τη συριακή κυβέρνηση.

Χώρες της Δύσης -κυρίως η Γαλλία- ζητούν να ενταθεί η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά χωρίς τη συμμετοχή του καθεστώτος Άσαντ.

«Η τρομοκρατία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από αέρος και όλες οι προηγούμενες επιχειρήσεις για να αντιμετωπιστεί έχουν εξυπηρετήσει μόνο στην εξάπλωση και το ξέσπασμά της» είπε ο Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ.

«Οι αεροπορικές επιδρομές είναι άχρηστες εκτός και εάν πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τον συριακό στρατό, τη μόνη δύναμη στη Συρία που πολεμά κατά της τρομοκρατίας» σημείωσε.

Κανείς δεν πρέπει να θεωρήσει ότι μετά από όλες αυτές τις θυσίες για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, θα επιτύχουν μέσω των πολιτικών ότι δεν μπορούσαν να κερδίσουν στο έδαφος, σημείωσε και πρόσθεσε: «Κανείς να μη θεωρήσει ότι θα επιτύχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ό,τι δεν επιτεύχθηκε στο έδαφος».
Πηγή: ημεροδρόμος
Βλέπε ακόμη:
Video: Syrian Army cleaning up an elevation from IS terrorists | Eng Subs

168 σχόλια:

  1. Περίμενα κάποιο σχόλιο για αυτό το άρθρο.
    Κυρίως για το γεγονός πως τσουβαλιάζει την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ευρωατλαντιστών στην Συρία, με την απόφαση της Ρώσικης Ομοσπονδίας να ανταποκριθεί στο αίτημα βοήθειας της Συρίας η οποία βρίσκεται τπό την απειλή της πλήρους εξαφάνισης της από τον χάρτη, ακριβώς λόγω της ευρωατλαντικής επιθετικότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι να πούμε; Είναι οφαλμοφανές τι συμβαίνει..
    Δες π.χ. αυτό: http://t.co/iQPcXgmlzr
    Το "συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων" είναι 1 τύπος στο Κόβεντρι, το ξέρει όλος ο πλανήτης πλέον και συνεχίζουμε να το αναπαράγουμε ως πηγή.

    Ο Απολιθωμένος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι πολύ …χοντρό το …παιχνίδι, για να έχουμε το δικαίωμα να πέσουμε στη λούμπα τής στήριξης του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή.

    Για παράδειγμα, η ιμπεριαλιστική Γερμανία είχε επιτεθεί στη μικρή Ελλάδα –τετράχρονη κατοχή. Η ιμπεριαλιστική Αγγλία τότε, ήταν σύμμαχος της Ελλάδας ενάντια στη Γερμανία.

    Ε, όσο μάτωσαν οι Γερμανοί την Ελλάδα, άλλο τόσο τη μάτωσαν στη συνέχεια και οι Άγγλοι, δίνοντας την σκυτάλη μετά στους Αμερικάνους να συνεχίσουν το μάτωμά της…

    Κι ας μη γελιόμαστε. Ακόμη κι αν στη συγκεκριμένη φάση ωφελείται η Συρία απ’ τους βομβαρδισμούς τής Ρωσίας εναντίον των φασιστών και δήθεν θρησκευτικών τρομοκρατών, αυτό δεν σημαίνει πως η ιμπεριαλιστική Ρωσία αγάπησε τον Συριακό λαό. Για τα δικά της συμφέροντα κόπτεται, κι απ’ τη μεριά της καλά κάνει. Δεν θυμάμαι ποιος αξιωματούχος Ρώσος είπε προχτές «δεν θα περιμένουμε να μπουν πρώτα στα εδάφη μας οι τζιχαντιστές και μετά ν’ αντιδράσουμε».

    Η κουβέντα λοιπόν δεν έχει νόημα να περιοριστεί στο αν η Ρωσία μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι με τις άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες, παρά μόνο στο σημείο που ξεκαθαρίζεται πως η Ρωσία δεν είναι απ’ τις χώρες που εκπαίδευσαν και εξόπλισαν τα φασιστικά τέρατα που δρουν στο έδαφος της Συρίας και όχι μόνο.

    Κατά την ταπεινή μου άποψη βέβαια όλα αυτά, μια και δεν μπορώ να ξέρω περισσότερα απ’ όσα δημοσιεύονται.

    Εκείνο όμως που καίει πλέον, είναι το πώς θα εξελιχθεί αυτό το …χοντρό …παιχνίδι ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές χώρες που εμπλέκονται στη Συρία τώρα.

    Υπάρχει ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί η ήδη δημιουργημένη κατάσταση για γενίκευση του πολέμου; (Βομβαρδιστικά τόσων ιμπεριαλιστικών χωρών …χορεύουν πάνω απ’ την ίδια χώρα, πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο, ελληνικό υποβρύχιο στη Μεσόγειο κλπ)

    Υπάρχει σχέδιο άμεσης ανάφλεξης και άλλων περιοχών τριγύρω; Και σε ποια ακτίνα; Μήπως αυτή η ακτίνα φτάνει κι ως εδώ…;

    Υπάρχει σχέδιο επίθεσης χώρας-χωρών, εναντίον χώρας-χωρών, με όχημα προβοκάτσιες, για γενίκευση πολέμου, χωρίς να χρεωθεί αυτός σε συγκεκριμένες ιμπεριαλιστικές χώρες;

    Υπάρχει από κάποιους σχέδιο ματοκυλίσματος εντέλει τού πλανήτη εδώ και τώρα, για να βγει το μεγάλο κεφάλαιο επιτέλους απ’ την κρίση του;;; (Η καπιταλιστική κρίση τού 1929 έβγαλε στον Β΄ΠΠ μετά από μια δεκαετία περίπου. Τούτη η καπιταλιστική κρίση κοντεύει τη δεκαετία…)

    Προς το παρόν λοιπόν, δύο τινά μπορούμε να πούμε με σιγουριά:
    1) Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί βρίσκονται σε παροξυσμό…
    2) Η Ρωσία δεν πιάστηκε στον ύπνο, γι’ αυτό και πρόλαβε να ξεκινήσει πριν απ’ τους άλλους, αιφνιδιάζοντάς τους και αναγκάζοντάς τους σε σπασμωδική κίνηση πολέμου…
    Επαγρύπνηση λοιπόν, γιατί τα σύννεφα του πολέμου προφανώς δεν θα περιοριστούν πάνω απ’ τη Συρία. Θα εξαπλωθούν παραπέρα. Και στο πολύ κοντά παραπέρα, είναι και η Ελλάδα…

    Επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για προσωπικές μου απόψεις, συμπεράσματα, αγωνίες…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΑΝΕΡΓΟΙ και ΑΦΡΑΓΚΟΙ:
      Λες:
      "Η κουβέντα λοιπόν δεν έχει νόημα να περιοριστεί στο αν η Ρωσία μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι με τις άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες, παρά μόνο στο σημείο που ξεκαθαρίζεται πως η Ρωσία δεν είναι απ’ τις χώρες που εκπαίδευσαν και εξόπλισαν τα φασιστικά τέρατα που δρουν στο έδαφος της Συρίας και όχι μόνο. "
      Αυτό ακριβώς λέω και εγώ.
      Εφόσον έχουμε ξεκάθαρο ποιές ακριβώς είναι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που επαναποικιοποιούν βίαια την γειτονιά μας, μπορούμε να προχωρήσουμε στην ανάλυση μας. Ανάλυση "συγκεκριμένης κατάστασης" πάντα.

      Και στα υπόλοιπα που λες συμφωνούμε (απόλυτα θα'λεγα), εκτός από το ότι "η Ρωσία τους πρόλαβε".
      Εγώ βλέπω πως οι δυτικοί πρόλαβαν του Ρώσους με την δημιουργία του ISIS, και πως τώρα οι ρώσοι τρέχουν να "σώσουν ο,τιδήποτε αν σώζεται", που λέει και το τραγούδι

      Διαγραφή
    2. ΑΝΕΡΓΟΙ και ΑΦΡΑΓΚΟΙ,
      "...η Ρωσία δεν είναι απ’ τις χώρες που εκπαίδευσαν και εξόπλισαν τα φασιστικά τέρατα που δρουν στο έδαφος της Συρίας και όχι μόνο. "
      Δεν θα ήμουνα τόσο large!
      Αν υπήρχε η Σοβιετική Ενωση θα γίνονταν σήμερα αυτά τα αίσχη;
      Και ποιός διέλυσε την Σ.Ε. αν όχι ΚΑΙ η "Ρωσία";
      Και μάλιστα σε ρόλο άμεσου αυτουργού;
      Η "Ρωσία" έβαλε το χεράκι της σε όλα όσα γίνονται σήμερα στον κόσμο, σαν ένα αδιάσπαστο και αδιαίρετο τμήμα του Ιμπεριαλισμού και του Φασισμού, προσδοκώντας μερίδιο από την λεία.
      Χεστήκαμε, αν την πούλησαν οι συνεταίροι της - εμείς το ξέραμε ότι τα σκυλιά δεν έχουν μπέσα. Και αυτό ισχύει και για την "Ρωσία".
      Μόνο πάνω σε αυτή τη γνώση μπορούμε να χτίσουμε πολιτική.

      Διαγραφή
    3. @Σεχτάρ ο Τρομερός:
      Μίλησα πριν για "συγκεριμένη ανάλυση-συγκεκριμένης κατάστασης".
      Και η συγκεκριμένη ανάλυση της ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ λέει πως είναι οι αμερικάνοι και οι σύμμαχοι τους που έχουν εκπονήσει και εκτελούν μεθοδικά ένα σχέδιο επαναποικιοποίησης (δια πυρός και σιδήρου) στις χώρες της εγγύς και μέσης ανατολής που προέκυψαν από τα μεταπολεμικά εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα. Και δεν το κρύβουν.
      Η Συρία είναι ένας ακόμη κρίκος σε αυτή την αλυσίδα που ξεκίνησε από το Ιράκ και την Γιουγκοσλαβία, και οι επόμενοι δηλωμένοι στόχοι της είναι το Ιράν, και σε βάθος χρόνου η ίδια η Ρώσικη Ομοσπονδία (γεωστρατηγική περικύκλωση λέγεται αυτό που επιχειρήται).
      Νομίζω πως το παρακάτω άρθρο του "Ρ" είναι αρκετά κατατοπιστικό:
      http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7064245

      Και το πολιτικό ζήτημα που μπαίνει είναι το εξής:
      -Εξακολουθούμε (γιατί μέχρι πρόσφατα ήταν λυμένο) να πιστεύουμε σαν κομμουνιστές πως μας ενδιαφέρει το διακαίωμα μιας σειράς κρατών (ξεκινόντας από το Ιράκ το 1990 και φτάνοντας στην Συρία σήμερα και το Ιράν αύριο) να υπάρχουν στον χάρτη, ή τελικά διολισθαίνουμε στην αντίληψη πως "αφού δεν υπάρχει σοσιαλιστικό στρατόπεδο, δεν μας ενδιαφέρει εάν οι γιάνκηδες κάνουν όλο τον πλανήτη οικόπεδο;"
      Δεν λέω πως το λες εσύ αυτό, αλλά είναι το πνεύμα που βγαίνει από αρκετές συζητήσεις επάνω στις τελευταίες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, και ειδικότερα όπου η Ρώσικη ομοσπονδία βοήθησε (για τους δικούς της φυσικά λόγους) τα θύματα των επεμβάσεων αυτών.

      Διαγραφή
  4. Απαράδεκτο άρθρο, προσέγγιση ίσων αποστάσεων μεταξύ ιμπεριαλιστών που έχουν κατασφάξει το λαό της Συρίας και Ρώσων που μετά από κλήση της εκλεγμένης κυβέρνησης[συνασπισμός με συμμετοχή Κ.Κ] βομβαρδίζουν τζιχαντιστές μισθοφόρους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
    Αχταρμάς, τσουβάλιασμα ,ένα επικίνδυνο άρθρο που θα ταίριαζε για τη λιφο.

    Επίσης με ποια λογική [Λενινιστική η μη] πρέπει κάποιος να αποκηρύξει την επέμβαση της Ρωσίας αλλιώς διαλέγει “Ιμπεριαλιστή”?
    Με ποια λογική πρέπει να αφεθεί ο λαός της Συρίας στο έλεος των τζιχαντιστών? Επειδή η Ρωσία είναι αστικό κράτος?
    Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του λαού της Συρίας δεν υπάρχει?
    Η αποτροπή του να γίνει η Συρία τζιχαντική μπανανία των ΗΠΑ είναι ενάντια στα λαικά συμφέροντα?

    Τα παραπάνω ερωτήματα με βάση τις δεδομένες συνθήκες και συσχετισμούς,αν μιλούσουμε υποθετικά ναι και 'γω θα θελα η Συρία να έκανε επανάσταση,να ήταν σοσιαλιστική ή να υπήρχε ακόμα η ΕΣΣΔ και να βοηθούσε.

    Decadent7

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αρθρο ειναι μια χαρα. Αντιθετα εγω βρισκω απαραδεκτη την λογικη που λεει οτι πρεπει να διαλεξουμε τον Ιμπεριαλιστη που θα μας Σκοτώσει. Ολα αυτα στην Συρια στην Ουκρανια και σε ολο τον κοσμο ειναι η τραγικη καταληξη των ανατροπων στην ΕΣΣΔ και στην ΑΝ. Ευρωπη το 1991. Το ΚΚ στην Συρία στο Ιραν και αλλου έχουνε υποστει τρομερες διωξεις απο τα Καπιταλιστικά Καθεστωτα των Χωρων τους. Η Λύση και για τον λαο της Συρίας δεν είναι να παει με τον Ρωσο Ιρανο την Χεζμπολαχ. Πρεπει να παλέψει κατω απο την δικη του Ταξικη Σημαια για την δικη του εξουσια με Κοινωνικοποίηση των μεσων παραγωγης Η Θεωρια του μικρότερου κακου ειναι η χειροτερη καταστροφη. Ας θυμηθουμε την 12η Οκτωβρη του 1944 στην χωρα μας και το τη συνεβη καθως ειμαστε Εγκλοβισμένοι σε Αστικη Κυβερνηση. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Καταλήγουμε δηλαδή σε ότι είπα παραπάνω. Αφού δεν υπάρχει σοσιαλιστικό στρατόπεδο πλέον, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και να πηδήξουν οι αμερικάνοι τον κόσμο όλο...
      Δεν ξέρω πόσο Λενινιστικό είναι όλο αυτό, φαντάζομαι όμως πως είναι μια πολύ βολική προσέγγιση των πραγμάτων για τους ίδιους τους Γιάνκηδες, μια και τους λύνει κυριολεκτικά τα χέρια, αφού απαιτεί από τα υποψήφια θύματα τους να μην έχουν καμμία διεθνή συμμαχία.
      Εγώ λέω να το ξανασκεφτούμε λίγο.

      Διαγραφή
    3. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Υ.Γ.
      Τα δύο συριακά ΚΚ συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον πρόεδρο Άσαντ.

      Διαγραφή
    4. TRASH. Αγαπητε μου Συντροφε καλημερα. Παντα ο Καπιταλισμος βαζει τετοια διλημματα για να εκτρεπει τις Επαναστατικες δυναμεις απο τον Στοχο τους. Απο την μια μερια ΗΠΑ Ε.Ε Τζιχαντιστες κ.α και απο την άλλη η Αστική τάξη της Ρωσίας με τον ΑΓ.Γιώργη μπροστα ψαχνει να βελτιώσει την θεση της στην Ιμπεριαλιστικη πυραμιδα και απο κοντα το ΙΡΑΝ και η Χεζμπολαχ με τον Νασραλα. Και το ερωτημα ειναι απλο.Οταν αφησεις τον Στρατηγικο σου στοχο στο ραφι ποτε θα ειναι η ωρα να παρεις την εξουσια. Εγω λεω ποτε Συντροφε π.χ 12 οκτωβρη του 1944. Ο λαος μας είχε πολεμησει τον Αξονα για 3.5 χρόνια. Του δοθηκε η δυνατοτητα να εκμεταλευτη την παρουσια του Κοκκινου Στρατου και να παρει την εξουσια. απαπααααα οχι λεει ο Αντιφασιστικος αγωνας δεν τελειωσε εθνικη ενοτητα και πολλα αλλα. 52 μερες μετα μας σφαξανε αντιφασιστικά..........Συντροφε. Καλοπροαιρετα στο λεω. Αν είναι να το σκεφτω ξανα παω σπιτι μου θεωρωντας τον Καπιταλισμο ανικητο και ειμαι και ωραιος. Αλλιως γιατι 25 χρονια παλεψαμε να φερουμε το ΚΚΕ Στα ισια δεν εχει νοημα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Είναι σαφής ο "υπερορθόδοξος" φίλος πιο πάνω, επειδή οι Ρώσοι αστοί ανέτρεψαν την ΕΣΣΔ νομιμοποιούνται οι γιάνκηδες και τα τζιχαντικά σκατά τους να σφάξουν το λαό της Συρίας που λόγω "ιδεολογικής" καθαρότητας πρέπει να μείνει αβοήθητος.Ας πρόσεχε να έκανε επανάσταση άλλωστε ε?
      Για γέλια και για κλάματα, ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, δεν έχω τίποτα άλλο να προσθέσω.

      Decadent7

      Διαγραφή
    6. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Δεν νομίζω πως ιδεολογική πάλη εντός του ΚΚΕ έγινε για να παρακολουθούμε απαθείς τους Γιάνκηδες να ισοπεδώνουν την υφήλιο.
      Αλλιώς πρέπει να κάνουμε και την αυτοκριτική μας γιατί κάποτε υποστηρίξαμε την σύμμαχο της ιμπεριαλιστικής Ρωσίας, καπιταλιστική Γιουγκοσλαβία, όταν το ΝΑΤΟ την εξαφάνιζε από τον χάρτη.
      Σε αυτό δεν μπορώ να ακολουθήσω.

      Διαγραφή
    7. Τη αλλο να προσθεσεις. Αφου η Αστικη Ταξη της Ρωσιας σε συνεργασια με τον διεθνη Καπιταλισμο ανετρεψε τα Σοσιαλιστικα Καθεστωτα τωρα ψαχνει την θεση της στην Ιμπεριαλιστικη πυραμιδα. Και θα πρεπει το ΚΚΕ να διαλεξει αναμεσα στα Σκατα για το ποια βρωμανε λιγοτερο αφηνοντας για το ποτε τον Σοσιαλισμο διαλεγοντας τον Αγ.Γιώργη της Μοσχας και την Χεζμπολαχ. ΟΙ Εχθροι ηρθανε ντυμενοι φιλοι οπως παντα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    8. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Μιλώντας συγκριμένα. Πιστεύεις δηλαδή πως εάν ευωδωθεί το σχέδιο των αμερικάνων για διάλυση της Συρίας σε δύο-τρία ΝΑΤΟϊκά προτεκτοράτα και σε ένα κομμάτι που θα ελέγχεται από τους Ισλαμιστές κανίβαλους του ISIS, θα υπάρχουν συνθήκες που θα επιτρέπουν καν την σκέψη για σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της χώρας;
      Άμα είναι έτσι, να πάμε να καταταγούμε όλοι στους Ισλαμιστές να ανοίξουμε τον δρόμο για τον σοσιαλισμό...
      Να γλυτώσουμε και από τους Ρώσους ρε αδερφέ...

      Διαγραφή
    9. TRASH. Μιλαω πεντακαθαρα Συντροφικα και να μη με παραξηγησης.σε εκτιμαω. Μην το βλεπεις τη γινεται σαν να γεννηθηκε σημερα κατι. Συνολικα θα το βλεπουμε την συνεβη τα τελευταια 60 χρονια. Ολες αυτες οι δυναμεις με τον ΑΓ.Γιωργη της Μόσχας την Χεζμπολαχ το Ιραν τον Νασραλα τον πατερα του Ασαντ της ΗΠΑ την ΕΟΚ παλεψανε για ενα κοινο στοχο την καταστροφη του Κ.Κ με συνεπεια την επιστροφη των λαων στον Μεσαιωνα εδω και 25 χρονια. Σκοτωνουνε τους λαους για να μεγαλωνει ο Καπιταλισμος τα κερδη του παντου. Το καθηκον των Κομμουνιστών οσο δυσκολο και ειναι βρισκεται στο εξης. Να μην εγκλοβιστουνε κατω απο την σημαια τμηματων της Αστικης ταξης και οταν τους δοθει η δυνατοτητα να διεκδικησουνε την εξουσία. Το σιγουρο ειναι οτιμε τον αλλο δρομο δεν υπαρχει πιθανοτητα. Και σου επαναλαμβανω οταν το δω ετσι προτιμω να παω σπιτι μου. Τωρα αν νομιζεις οτι ετσι βοηθαμε τις ΗΠΑ τότε και ο Λένιν ητανε πρακτορας των Γερμανων συμφωνα με τον Κερενσκι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    10. @@ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Καμμία προσωπική παρεξήγηση δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να υπάρχει λόγω συντροφικών διαφωνιών, ακόμη και εάν αυτές εκφράζονται έντονα.
      Παρακάτω τώρα.
      Οι Σύροι Κομμουνιστές όχι μόνο δεν καταστράφηκαν από τον Άσαντ, αλλά συμμετέχουν και στην Συριακή κυβέρνηση.
      Υπάρχουν ακόμη αρκετές κομμουνιστικές αντάρτικες ομάδες που μάχονται στο πλευρό του Συριακού στρατού.
      Ο δε πατέρας Άσαντ, ύπηρξε σταθερός σύμμαχος της ΕΣΣΔ (αυτό εκτός των άλλων, το πληρώνει τώρα η χώρα του).
      Το ΚΚΕ με το ίδιο το Ιράν, το οποίο εσύ κατακεραυνώνεις, διατηρεί άριστες σχέσεις.
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2014/09/blog-post_36.html

      Και το ερώτημα είναι. Ποιά εξουσία θα κερδίσει ποιά ργατική τάξη όταν η Συρία θα έχει διασπαστεί σε 3-4 αμερικάνικα και τζιχαντιστικά προτεκτοράτα;
      Καμμία απολύτως. Προϋπόθεση για να μπορέσει κάποια στιγμή να το κάνει, είναι να επιβιώσει το Συριακό κράτος ως τέτιοιο. Και για να γίνει αυτό πρέπει να αποκρουστούν οι ΝΑΤΟϊκοί ισλαμιστές μισθοφόροι.
      Μας είναι κατανοητό πως αυτό είναι αδύνατο να γίνει χωρίς συμμαχίες από το Συριακό κράτος, ή παίζουμε νοητικά παιχνίδια την ώρα που ο συριακός λαός μαζεύει κομμένα χέρια και κεφάλια από κουβάδες;
      (Εδώ υπάρχει και φωτό, αλλά δεν την ποστάρω)

      Διαγραφή
    11. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Λες: "τότε και ο Λένιν ητανε πρακτορας των Γερμανων συμφωνα με τον Κερενσκι"
      Να λοιπόν που ο Λένιν τις ενδοϊμπεριλιστικές αντιθέσεις τις εκμεταλλεύονταν, και δεν έμενε απαθείς σε αυτές.
      -Αλλά ποιά σύγκριση μπορεί να γίνει ανάμεσα στην ψυχοραγούσα γερμανία της εποχής και στην φονικότερη πολεμική μηχανή (τη λένε και ΝΑΤΟ) που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα;
      Και το κυριότερο. Μπορεί αυτή η μηχανή να σταματήσει με την ουδετερότητα απέναντι της; Τι άλλο να ζητήσουν οι αμερικάνοι από τους κομμουνιστές πέραν της ανοχής τους δηλαδή;

      Διαγραφή
    12. TRASH. Το ΚΚ στην Συρια την εποχη του πατερα του ητανε παρανομο με τρομακτικες διωξεις οπως και το Τουντεχ στο Ιραν. Τωρα το οτι ειχε σχεσεις με την ΕΣΣΔ την απαντηση μου την γνωριζεις. Οταν λεμε οτι καταστραφηκε ενα Κ.Κ ενοούμε την ενσωματωση του στο συστημα με οποιαδηποτε τροπο. Για τα υπολοιπα θυμίζω ξανα την 12η Οκτωβρη του 1944 και τη καταστροφη συνεβη. Κόμμα παντος καιρου σημαινει οτι παγιδα να βαλει ο Καπιταλισμος δεν την παταω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    13. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Δυστυχώς Παναγιώτη φαίνεται να έχεις πατήσει μια ακόμη μεγαλύτερη παγίδα που σου έβαλε ο ιμπεριαλισμός. Την ανοχή στην επιθετικότητα του. Δεν θα πω κάτι άλλο.

      Διαγραφή
    14. Λοιπόν γεια και απο εμένα.
      Οι Ρώσοι είναι το μικρότερο κακό στην συγκεκριμένη κατάσταση άλλα δεν είναι λύση να πεις μπράβο τους που μπήκαν και ρίχνουν βόβμες.
      @Trash
      1) σου ξεφευγει οτι η Ρωσσια έχει την ΜΟΝΑΔΙΚΗ της βάση στην αν. Μεσόγειο και όπως φαίνεται δεν θα την αφίσει να πάει άκλαυτη(βλ Κριμαία)...
      2)Οι ρώσσοι και οι Κινέζοι παλεύουν για τα δικά τους συμφέροντα που είναι ενάντια στους αμερικανους, εε κτλπ.
      3)Αμα σπάσει η Συρία σε 4 κομμάτια λες o παγκόσμιος ο καπιταλισμός να είναι μια απο τα ίδια(τα πράγματα δεν μπορούμε να τα βλεπουμε στατικα)?
      4)Δεν είμαι ούτε εύχομαι να είναι κανένας αμέτοχος και να ανέχεται αυτα που συμβαίνουν (υποταγμένος στην καπιταλιστική προπαγάνδα).
      Συζητάς για να δείξεις πως προωθεί το σύστημα τα συμφεροντά του.
      Συζητάω με στόχο να δείξω τι σημαίνει να έχεις βάση του Νατο στην Ελλαδα (μέσα σε καπιταλιστική κρίση που ο καπιταλισμός δεν λύνει τα προβλήματα του) και πως εαν θελήσουν να γινει η Συρια οικόπεδο τότε θα γίνει και η Ελλαδα γιατι όπως είπα οι Ρωσσοι δεν θα κάτσουν καλα.Ολα εξαρτώνται βέβαια απο την Κινα..
      Συζητάς επίσης για να δείξεις τι σημαίνει να είσαι κόμβος μεταφοράς (logistics) όπως και η Ουκρανία...
      Την ζήμωση του κόσμου για χειραφέτηση την θεωρείς απάθεια?Για μένα δεν είμαι απαθείς γιατι συζητάω.Εσύ τι θες να γίνει δηλαδη?Ακουω προτάσεις..

      Το να στείλουμε βοήθεια στον συριακο λαο είνα είναι η δική μου "ουδέτερη" στάση..

      Αυτή την στιγμή πρέπει να πούμε να σταματήσουν οι πόλεμοι και του ΝΑΤΟ και των Ρωσσων να αναζωογονηθεί το κίνημα της ΕΕΔΥΕ.Εγω πιστέυω ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερα να χειραφετημένος απο ιμπεριαλιστή και να παλέυει στο δρομο για ειρήνη.
      http://www.902.gr/eidisi/koinonia/64708/stis-10-mai-i-poreia-eirinis-kerasitsa-tripoli-apo-tis-epitropes-eirinis

      Οι στρατιώτες είναι του λαου παιδία
      έξω απο τα σύνορα δεν έχουνε δουλεία

      @Decadent7 Να πούμε κανένα ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ που μπήκαν στα σύνορα της Συρίας οι ρώσσοι?

      @παναγιώτη κράτα γερά :p

      sir

      Διαγραφή
    15. @sir:
      Πάρε λίγο υπόψην σου αυτό που γράφω εδώ:
      http://fadomduck2.blogspot.com/2015/10/blog-post_68.html?showComment=1444030741885#c4659521261197530434
      Γιατί νομίζω πως μιλάμε στον αέρα και δυστυχώς πολύ μακρυά από αυτό που ονομάζουμε "συγκεριμένη ανάλυση-συγκεκριμένης κατάστασης".
      Το λέω αυτό, γιατί στο καθαρά θεωρητικό μέρος συμφωνούμε πάνω-κάτω όλοι.

      Διαγραφή
    16. @sir:
      -Δεν βρίσκεις πως είναι τελικά προσχηματικό να καταδικάζουμε στα λόγια την επέμβαση του ΝΑΤΟ και των τζιχαντιστών στην Συρία, όταν πρακτικά καταδικάζουμε εξίσου και την ίδια την Συρία όταν ψάχνει σύμμαχους για να αμυνθεί, αλλά και τις χώρες που την βοηθάνε;

      Διαγραφή
    17. TRASH. Οταν η Αφγανικη Επανασταση ζητησε Διεθνιστικη βοηθεια απεναντι σε αυτους ακριβως που σφαζουνε τον λαο της Συριας ολοι φωναζανε οτι ειναι επεμβαση για τους Μαχητες της Ελευθεριας και πολλα αλλα τετοια. Και με το ολοι ενοω και τους Οπορτουνιστες απανταχου της Γης και την Αστικη ταξη της Ρωσιας. Πως θα γινει λοιπον σημερα να ανοιξουμε παραθυρο σε αυτους. Γιατι συντροφε μου οποιοδηποτε βημα πισω απο τις θεσεις του ΚΚΕ με την γνωστη μεθοδο της διολησθησης θα βρεθεις αγκαλια με τους Οπορτουνιστες να εισαι διαχειρηστης του Αστικου Κρατους. Αγωνας λοιπον για την ανατροπη του Καπιταλισμου στην χωρα μας Αντικαπιταλιστικο Αντιιμπεριαλιστικο κινημα ειρηνης Και να θυμομαστε ολοι οτι σε μια βδομαδα εχουμε 12 Οκτωβρη 71 χρονια μετα το εγκλημα στην χωρα μας Την Καλημερα μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    18. @ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Δεν βλέπω πιο ακριβώς παράθυρο στον οπορτουνισμό αφήνει το λες τα πράγματα με το όνομα τους.
      Να πεις δηλαδή πως η Συρία είναι ένας ακόμη κρίκος σε μια αλυσίδα κρατών που αποφάσισαν να διαλύσουν οι δυτικοί με το έτσι θέλω και που (η Συρία πάντα) δέχεται την ρώσικη βοήθεια προκειμένου να εξασφαλίσει την φυσική της ύπαρξη. Της ίδιας και του λαού της που κατακρεουργείται.
      Αντί να μιλάμε για μια "ρώσικη επέμβαση" που δεν υφίσταται καν.
      Ακόμη περισσότερο δε, που οι οπορτουνιστές έχουν πάρει εξ'αρχής θέση ΕΝΑΝΤΙΑ στην κυβέρνηση Άσαντ και ΥΠΕΡ των ισλαμονατοϊκών.

      Διαγραφή
    19. TRASH. Συμμετέχοντας στην κυβερνηση Ασαντ στηρίζεις την Αστικη κυβερνηση της χωρας σου και απο την στιγμη που συμμετεχουνε και τα δυο Κ.Κ σιγουρα ειναι παρεα ο οπορτουνισμος. Για εμας εδω στα ειπα 12 Οκτωβρη 1944 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    20. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      -Ας δούμε εδώ κάποια πράγματα.
      Αρχικά να πούμε πως η Συρία υφίσταται σαν κράτος με την σημερινή της δομή, μόλις από το 1963, οπότε θα ήταν κάπως δύσκολο να έχει σχέσεις με ο,ποιονδήποτε πριν το 1956.
      https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1#.CE.99.CF.83.CF.84.CE.BF.CF.81.CE.AF.CE.B1

      Επίσης νομίζω πως με το σχόλιο σου αυτό, φτάνεις μοιραία στην ισοπέδωση των πάντων αφού πρέπει να αποκυρήξουμε βάση της λογικής σου ακόμη και τον ηρωικό αγώνα του Βιετνάμ αφού είχε την υποστήριξη της «αποσταλινοποιημένης» μετά το 1956 ΕΣΣΔ.

      Παρακάτω τώρα, και για τα Συριακά ΚΚ και τον «οπορτουνισμό» τους.
      Ναι λοιπόν τα Συριακά ΚΚ συμμετέχουν σε μια αστική κυβέρνηση, η οποία όμως καμμία απολύτως σχέση δεν έχει με τις ελληνικές αστικές κυβερνήσεις, όπως υπονοείς.
      Εδώ θα πρέπει να προσέξουμε πολύ, γιατί αν αγνοήσουμε την ιστορία του Μπάαθ θα πέσουμε σε πολύ άσχημες παγίδες.
      Και αυτό γιατί το Μπάαθ (Αραβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπάαθ για την ακρίβεια) είναι ένα εθνικοαπελευθερωτικό-αντιποικιακό κίνημα το οποίο είχε εξ αρχής προοδευτικά χαρακτηριστικά και διεθνής βλέψεις προς την ΕΣΣΔ και το σοσιαλιστικό στρατόπεδο.
      Κατά συνέπεια το να κρίνουμε με τα δικά μας μέτρα και σταθμά, το θεωρώ εντελώς άτοπο.
      Δεν θα κάνω εδώ εκτενέστερες αναφορές στην ιστορία του Μπάαθ, γιατί φαντάζομαι πως σαν παλιός την γνωρίζεις.

      -Λες:"...στηρίζεις την Αστικη κυβερνηση της χωρας σου..."
      Και τι έπρεπε να κάνουν δηλαδή την στιγμή που αυτή η κυβέρνηση δέχεται ιμπεριαλιστική επίθεση. Να διεκολύνουν τους ιμπεριαλιστές και τους τζιχαντιστές στο έργο τους σαμποτάροντας την;
      Είναι πολύ πρακτικό το ερώτημα.

      Διαγραφή
    21. Απαντηση πεντακαθαρη χωρις σε καμμια περιπτωση να σου κανω μαθημα. Η θέση του ΚΚΕ ειναι. Σε περιπτωση Ιμπεριαλιστικου πολεμου θα παλεψουμε να ενωσουμε τον λαο σε Λαικη συμμαχια αντιμετωπιζοντας ντοπια και ξενη αστικη ταξη σαν εισβολεα για εξοδο απο τον Ιμπεριαλιστικο πολεμο με νικη της Εργατικης Λαικης Εξουσιας. Ο Εχθρος για τον λαο ειναι μεσα στην ιδια του την χωρα και ειναι η Αστικη ταξη. Η λεξη πατριδα εχει Ταξικη ενοια Συντροφε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    22. Δεν κατηγορω ουτε την Κουβα ουτε το Βιετναμ για τις Σχέσεις τους με την ΕΣΣΔ. Τίς συνέπειες των σχεσεων τους με Σοσιαλιστικη χωρα που εφαρμοζε νομους του Καπιταλισμου τις πληρωνουνε σημερα. Τα εχει πει πολυ καλυτερα απο εμενα ο ΤΣΕ στην διαφωνια του το 1961. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    23. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Τις θέσεις του ΚΚΕ τις γνωρίζω και συμφωνώ με αυτές.
      Αφορούν οστόσο τα καθήκοντα των κομμουνιστών σε μια χώρα (την Ελλάδα) που κατά την ανάλυση του ίδιου του ΚΚΕ ο καπιταλισμός της έχει περάσει στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο.
      Καμμία δηλαδή σχέση με την Συρία, μια χώρα που προέρχεται από έναν αντιαποικιακό-προοδευτικό αγώνα και που κυνδινεύει μα την άμεση επαναποικιοποίηση της.
      Είναι εντελώς διαφορετικά τα καθήκοντα που απορρέουν από τόσο ανόμοιες καταστάσεις.
      Το επεσήμανα και πριν αυτό.

      Επιπλέον υπάρχει το ζήτημα του πως τα παραπάνω θεωρητικά μεταφράζονται σε άμεσα πρακτικά καθήκοντα, ακόμη και στην δική μας περίπτωση.
      Τι σημαίνει πρακτικά "ενάντια στην δική μας αστική τάξη" και ποιά η στάση μας απέναντι "στον δικό μας αστικό στρατό" όταν δεχτεί επίθεση το "δικό μας αστικό κράτος";
      -Πως μεταφράζονται πρακτικά όλα αυτά;

      -Για το τι συνέβη στην ΕΣΣΔ μετά το '56 συμφωνούμε. Το γιατί είναι μομφή για την Συρία πως ήταν σύμμαχος της ΕΣΣΔ μετά από αυτή την ημερομηνία δεν κατάλαβα.

      Διαγραφή
    24. Νομιζω οτι απαντησα Συντροφε δεν σε αποφευγω μην το παρεξηγησης. Απλα δεν θελω να προεκτεινω την συζητηση για Συγκεκριμενους λογους που ειμαι σιγουρος οτι καταλαβαινεις. Δεν υπαρχουνε αποικιες ειδικα σημερα. ΟΙ Ιμπεριαλιστες την λεια μοιραζουνε μεταξυ τους μαζι με τα τμηματα των Αστικων Τάξεων στην καθε χωρα. Παντως ο ΛΕΝΙΝ την Ελβετια την αποκαλουσε Ιμπεριαλιστικη χωρα απο το 1917. Και στο τονιζω δεν αποφευγω απαντησεις υπαρχουνε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    25. Ξεχασα για την ΕΣΣΔ. Το προβλημα ειναι στον τροπο που το χρησιμοποιει ο αλλος για να υποθεσουμε Συγγενεια. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    26. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Λες: "Δεν υπαρχουνε αποικιες ειδικα σημερα"
      Δηλαδή κατά την άποψη σου, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Λιβύη, κλπ είναι ανεξάτητα κυρίαρχα κράτη.
      Και προφανώς δεν έχεις ακούσει τίποτε για το γεγονός πως εδώ και κάποια χρόνια υπάρχουν και πάλι επίσημα προτεκτοράτα (π.χ. Κόσοβο)
      Επίσης δεν βλέπω τι σχέση έχει η Ελβετία του '17 με την Συρία του 2015.
      Σταματάω εδώ.

      Διαγραφή
    27. θα απαντήσω ποιο κάτω για να ξεκινήσουμε καινούριο διάλογο

      sir

      Διαγραφή
  5. Έχεις δίκιο. Συνηθίσαμε στην κατάσταση και το είδαμε και αυτό σαν μια συνέχεια της.
    Το σίγουρο είναι ότι από εντελώς διαφορετική θέση κάνει τους βομβαρδισμούς η Ρωσία, και με σεβασμό στην Συριακή κυβέρνηση και την κυριαρχία της, χωρίς να είναι αυτός που έφτιαξε το πρόβλημα.
    Απλά νομίζω πλέον φοβόμαστε οι περισσότεροι να διαχωρίσουμε έστω και σε ξεκάθαρα σημεία τους ιμπεριαλιστές, ώστε να μην πέσουμε στην παγίδα να ακολουθήσουμε κάποιον...

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Ο χαρακτηρισμός της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης της Συρίας ως "Καθεστώς Άσαντ" είναι ατυχέστατος, εκτός αν ο <> από 'δω και στο εξής θα χαρακτηρίζει καθεστώτα, όλες τις μη σοσιαλιστικές κυβερνήσεις π.χ Καθεστώς Ομπάμα, Καθεστώς Μέρκελ, Καθεστώς Αναστασιάδη κτλ

      Νομίζω είναι γνωστή πρακτική του φιλοδυτικού τύπου να χαρακτηρίζει "Καθεστώτα" [Regimes] τις κυβερνήσεις που είναι ανεπιθύμητες στις ΗΠΑ και τους συμμάχους των.

      Επίσης, οι σχέσεις συνεργασίας Συρίας Ρωσίας κρατάνε από τη Σοβιετική περίοδο κι όχι απ' την ανατροπή και μετά.

      Η σύνθεση του "Καθεστώτος Άσαντ" αποτελείται κι από δύο κομμουνιστικά κόμματα,ας μη το ξεχνάμε.

      Decadent7

      Διαγραφή
    2. @Decadent7:
      Σωστά τα αυτονόητα που επισημαίνεις, και δυστυχώς μάλλον χρειάζεται να επαναλαμβάνονται συνεχώς.

      Διαγραφή
    3. ΟΙ Σχεσεις της Συριας κρατανε απο την εποχη της ΕΣΣΔ πριν την ολοκληρωση των Ανατροπων οταν ητανε σε πορεια Ανατροπης εφαρμοζοντας νομους του Καπιταλισμου απο το 1956. Ας μη θυμομαστε μονο οτι μας βολευει. Δεν το λεω για Εσένα TRASH. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  7. Και για μια πιο πλήρη εικόνα από την στάση των κομμουνιστών της περιοχής:

    Συρία: Μαρξιστές αντάρτες στο πλευρό του Άσαντ
    https://www.youtube.com/watch?v=vs3IM-9JiXE&feature=youtu.be

    2009: Διεθνής συνάντηση κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων στην Δαμασκό
    https://www.youtube.com/watch?v=xmzHunhnPRc&feature=youtu.be

    Λιβανέζοι Κομμουνιστές σχηματίζουν Αντάρτικο Εναντίον του ISIS
    http://fadomduck2.blogspot.gr/2015/09/isis.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. TRASH. Δεν παρακολουθουμε καθολου απαθεις το τι γινεται στον κοσμο. Χωρις να θελω να σου κανω μαθημα τις Λενινιστικες θεσεις ακολουθουμε για το τη σημαινει πατριδα για το Προλεταριατο. Οταν το ΝΑΤΟ βομβαρδιζε την Γιουγκοσλαβια δεν υπηρχε δευτερος Ιμπεριαλιστικος οργανισμος σωστα το χειριστηκαμε το ζητημα. Σημερα υπαρχει και δευτερος Ιμπεριαλιστικος οργανισμος και θα πεσεις στην αγκαλια του ανεξαρτητα προθεσεων. Ο Καλυτερος τροπος να βοηθησεις τον Κάθε λαο ειναι να παλεψεις για την ανατροπη του Καπιταλισμου να του δειχνεις τον δρομο γιατι ο Καπιταλισμος παντα θα πετάει Μπανανοφλουδες ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Δεν ξέρω τι θα πει "δευτερος Ιμπεριαλιστικος οργανισμος" που τάχα δεν υπήρχε τότε. Δεν ήταν ιμπεριαλιστική τότε η Ρωσία; Δεν ήταν καπιταλιστική η Γιουγκοσλαβία;
      Και ούτε σήμερα γνωρίζω κάποια άλλη ιμπεριαλιστική στρατιωτική συμμαχία εκτός του ΝΑΤΟ, αλλά ούτε και κάποια άλλη να έχει κάνει ίσιωμα καμμιά δεκαριά χώρες την τελευταία δεκαετία.
      Και ο κύνδινος εδώ δεν είναι μην πέσεις "στην αγκαλιά των Ρώσων". Μην πέσεις τελικά στην αγκαλιά των αμερικάνων με αυτά και με αυτά, είναι.

      Διαγραφή
  9. TRASH. Δεν ητανε ετοιμη η Αστικη ταξη τις Ρωσίας τοτε μαζι με την Κινα να παιξουνε αυτον το ρολο. Σημερα ειναι το ιδιο με το ΝΑΤΟ στην αγκαλια του οποιου είμαστε εδω και δεκαετιες και θα φυγουμε μαζι και απο την Ε.Ε μονο με Κοινωνικοποίηση των μεσων παραγωγης. Αλλιως ο λαος δεν εχει κανενα συμφερον. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Από και ως που είναι "το ίδιο με το ΝΑΤΟ"; Δεν υπάρχει καν άλλη στρατιωτική συμμαχία πλην του ΝΑΤΟ!
      Και ποιόν ακριβώς ρόλο παίζει η αστική τάξη της Ρωσίας πέραν του διεθνούς καρπαζοεισπράκτορα, που δεν μπορεί να διασφαλίσει μια έστω ουδέτερη κυβέρνηση ακόμη και στα στενά κρατικά της σύνορα;
      Καταλαβαίνουμε τι λέμε ή μιλάμε στα κουτουρού;

      Διαγραφή
    2. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Εγώ πάντως βλέπω πως τέτοιες απόψεις, ούτε παραγγελία να τις είχαν οι αμερικανονατοϊκοί. Κυριολεκτικά τους λύνουν τα χέρια. Αύριο δεν θα μας νοιάξει ούτε για την προτοιμαζόμενη και δηλωμένη επέμβαση στο Ιράν σύμφωνα με όσα λες.
      Όπως προείπα, αδυνατώ να ακολουθήσω αυτό τον δρόμο.
      Θα εξακολουθήσω να είμαι κομμουνιστής και να πιστεύω στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών, όπως και στο δικαίωμα τους να μην τους βομβαρδίζει το ΝΑΤΟ κατά το δοκούν ή το μην τους σφάζουν οι μισθοφόροι του.
      Και ας μην είναι η χώρα τους σοσιαλιστική...
      Υ.Γ.
      Κάπου εδώ θα πρέπει να κεραυνοβολήσουμε και αυτό το οπορτούνι τον Κάστρο, που είναι (σαν δεν ντρέπεται ο ξεφτίλας) σύμμαχός των ...Ρώσων

      Διαγραφή
    3. Δεν ειναι καθολου καρπαζοεισπρακτορας Προσπαθεί να βελτιώσει την θεση της. Αυτο που ηθελε στην Ουκρανια το παίρνει ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      εκείνο που οι Ρώσοι ήθελαν στην Ουκρανία, ήταν μια χώρα ουδέτερη ανάμεσα στους ίδιους και το ΝΑΤΟ, ώστε να μην μπορούν να φτάσουν να ΝΑΤΟϊκά αντιβαλιστικά στα σύνορα τους. Αυτό το έχασαν χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

      Διαγραφή
    5. Δηλαδη τα στρατέυματα των ρώσσων στην κριμαία δεν ήταν τίποτα?Δεν ξέρω εαν έχουν κριθεί τα πάντα εκεί πάντως.


      sir

      Διαγραφή
    6. @sir:
      Tι εννοείς "τα στρατεύματα των ρώσσων στην κριμαία";

      Διαγραφή
    7. @TRASH
      Μάλλον εννοεί για τη γάτα στα κεραμίδια. Με εκτίμηση προς το πρόσωπό σου το λέω και συντροφικά αλλά το να πέφτουμε σε επίπεδο νομικίστικων επιχειρημάτων για να στηρίξουμε τη θέση μας...

      Διαγραφή
    8. @βίκτορας χάρα:
      Δεν είναι "νομικίστικο" το να διαχωρίζεις μια ιμπεριαλιστική επέμβαση από την βοήθεια στην χώρα που δέχεται την επέμβαση αυτή. Είναι απόλυτα ουσιαστικό.
      Όπως επίσης είναι απόλυτα και ουσιαστικά άτοπο το προσπαθείς να συμψηφίσεις τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με την παρουσία του Ρώσικου στρατού στην ...Ρωσία! (Ναι για την Κριμαία μιλάω)

      Διαγραφή
    9. 1. Βοήθεια η ρωσική επέμβαση; Ποιος τη χορηγεί; ο ρωσικός λαός; η GAZPROM; Όλοι μαζί μάλλον...
      Αν τα βρουν οι Ρώσοι στη μοιρασιά της λείας, αλλάζει ο χαρακτήρας της βοήθειας; γίνεται επέμβαση ξαφνικά;

      2. "Ρώσικου στρατού στην ...Ρωσία"; Χμμ, ας το δούμε λίγο παραλλαγμένο αυτό:

      Όπως πχ "ελληνικού στρατού στην ... Ελλάδα" πχ για Κύπρο; είσαι υπέρ και της ελληνικής/τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο;

      βικτωρ χάρα

      Διαγραφή
    10. @βικτωρ χάρα:
      Όχι δεν θα το δούμε καθόλου παραλαγμένο αυτό.
      Η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κράτος ενώ η Κριμαία είναι μέρος της Ρώσικης Ομοσπονδίας και ήταν μέρος του Ρώσικου κράτους από την εποχή της μεγάλης Αικατερίνης.
      Δεν έχουν καμμία σχέση αυτά που πας να συσχετίσεις.

      Διαγραφή
    11. @Trash
      Η Κριμαία μέρος της Ρώσικης Ομοσπονδίας. Μάλιστα...
      Παίρνεις θέση υπέρ του ρωσικού ιμπεριαλισμού στην διαμάχη του με τον Αμερικανικό σε κάθε ζήτημα.

      Η ελληνική εργατική τάξη κανένα συμφέρον δεν έχει από το να παίρνει θέση υπέρ του πρώτου. Το ότι βασικός μας εχθρός είναι ο Αμερικάνικος δε σημαίνει ότι πρέπει να τον αλλάξουμε με τον Ρωσικό. Σημαίνει πάλη για την ήττα του δικού μας ιμπεριαλιστή, κατάκτηση λαϊκής εξουσίας.
      Μετά συζητάμε για συμμαχίες κλπ.
      ΒΧ

      Διαγραφή
    12. @ΒΧ:
      -Υπάρχει κάποια αντίρηση για το εάν η Κριμαία είναι μέρος της Ρώσικης ομοσπονδίας;
      -Παίρνω θέση κατά του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού σε κάθε ζήτημα, πράγματι. Και θα συνεχίσω να το κάνω.
      -Επειδή κάποια πράγματα είναι καλό να ξεκαθαρίζουν.
      Βεβαίως και η Ρωσία είναι θεωρητικά (και πρακτικά) ιμπεριαλιστική δύναμη. Από την άλλη μεριά, δεν επιτέθηκε και ποτε σε κανέναν για να μπορώ να την καταδικάσω. Από την αρχή της ύπαρξης της αμυντικές κινήσεις κάνει, και αυτές λειψές. Όχι βέβαια γιατί είναι "καλή" αλλά γιατί ως εκεί φτάνουν τα πόδια της.
      Καμμία σύγκριση με το ΝΑΤΟ...
      -Ο "δικός μας ιμπεριαλιστής" έχει όνομα. ΝΑΤΟ και ΕΕ λέγεται.

      Διαγραφή
  10. TRASH. Αν αυτες οι αποψεις ειναι παραγγελια για τους Αμερικανους τοτε και ο Λενιν ητανε πρακτορας των Γερμανων συμφωνα με τον Κερενσκι. Επίσης στο Μπλοκ του Ζουκωφ εχει ενα κειμενο που λεει για τον ΛΕΝΙΝ που αποκαλει την Ελβετια Ιμπεριαλιστικη χωρα το 1917. Οσο για τον Κάστρο εχει κανει επανασταση και κανει ελιγμους. Αν θες σχολιαζω συνολικα για την Κουβα εσυ θα μου πεις. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τρομερά ενδιαφέρουσα συζήτηση ανοίξατε. Θα συμφωνήσω ότι ο εδώ ιμπεριαλισμός χρησιμοποιεί την ρωσική επέμβαση για να κρύψει την γαλλική, βρετανική και συνολικά ευρωνατοϊκή παρέμβαση. Συνεπώς απαιτείται προσοχή στις τοποθετήσεις μας πάνω στο θέμα. Κύριος στόχος πρέπει να παραμείνει η ήττα της αστικής μας τάξης και αυτό είναι απαράβατο.

    Αυτό όμως δεν συνεπάγεται νίκη του αντίπαλου στρατοπέδου αλλά ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα. Αντίστοιχα ισχύει και το αντίστροφο. Η νίκη του αντίπαλου στρατοπέδου δεν συνεπάγεται ήττα του ευρωνατοϊκού ιμπεριαλισμού (δηλαδή νίκη του λαού μας). Αν ίσχυε κάτι τέτοιο τότε θα μιλούσαμε για νίκη του ελληνικού λαού μετά την ήττα στον ελληνογερμανικού πολέμου το 1941. Ή για νίκη του ιαπωνικού λαού μετά την παράδοση της ιαπωνικής αυτοκρατορίας το 1945. Συνεπώς ο λαϊκός παράγοντας και το ίδιο το κκ της χώρας θα ήταν περιττά στοιχεία για την Συρία. Τα δύο παραδείγματα δεν επιβεβαιώνουν την θεωρητική προσέγγιση που αναπαράγεται από σχολιαστές εδώ.

    Ταυτόχρονα, η όλη συζήτηση για την εκεί στάση του/των κκ ως κριτήριο αλήθειας αυτής της προσέγγισης παρότι είναι ενδεικτική δεν αποδεικνύει τίποτα. Και αυτό ισχύει επειδή οι πάντες γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κοινή στρατηγική στα κκ διεθνώς τουλάχιστον από τις ανατροπές του 89'-91' (αν και μεταξύ μας δεσμευτικές αποφάσεις κοινής στρατηγικής έχουν να βγουν τουλάχιστον από τις αρχές του 70' πριν μας πνίξει ο ευρωκομμουνιστικός οχετός). Συνεπώς το να συμφωνούμε άκριτα με την στρατηγική του εκεί κκ κρύβει κινδύνους εγκατάλειψης της στρατηγικής του εγχώριου κκ με ότι συνεπάγεται αυτό για την υπόθεση του σοσιαλισμού στην χώρα μας. Χώρια που και μόνο η ύπαρξη δύο κκ σε μία χώρα θα έπρεπε να είναι ενδεικτική για το ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα από αυτό που εξάγετε.

    Τώρα για τα καθήκοντα των κομμουνιστών της Συρίας θα κάνω υποθέσεις και μόνο με βάση την πείρα που υπάρχει στην χώρα μου. Η τελευταία φορά που η Ελλάδα βρέθηκε στην θέση της Συρίας ήταν το 40-41' με τους αλλεπάλληλους πολέμους με Ιταλία, Γερμανία και Βουλγαρία. Οι Έλληνες κομμουνιστές εξέφρασαν έμπρακτα την αντίθεσή τους στα σχέδια ισοπέδωσης της χώρας από την ιμπεριαλιστική μηχανή του άξονα. Η τότε κυβέρνηση μετά από πολλές παλινωδίες ζήτησε την βοήθεια των δυνάμεων της Κοινοπολιτείας- Μ.Βρετανίας. Και η στάση που απορρέει μέσα από τα γράμματα του ΓΓ του κόμματος Νίκου Ζαχαριάδη συνοψίζεται στο συγκεκριμένο απόσπασμα από τα γράμματα: "Να κάμει τον πόλεμο εθνικό αντιφασιστικό, αντιιμπεριαλιστικό με βασικό και μοναδικό σκοπό την εξασφάλιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας, της ειρήνης και ουδετερότητάς μας, έξω από το γενικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Αυτό θα μπορούσαμε να το επιτύχουμε μόνο μ' έναν ολόπλευρο προσανατολισμό στην ΕΣΣΔ και με μια πραγματική βαλκανική συνεργασία. Ο Μεταξάς από την πρώτη στιγμή έκαμε το αντίθετο, έκαμε πόλεμο φασιστικό, καταχτητικό πόλεμο. Ενώ, αφού διώξαμε τους ιταλούς από την Ελλάδα, βασική προσπάθειά μας έπρεπε να είναι να κάνουμε μια ξεχωριστή, έντιμη και δίχως παραχωρήσεις ελληνοϊταλική ειρήνη, πράγμα που μπορούσε να γίνει με τη μεσολάβηση της ΕΣΣΔ, η μοναρχοφασιστική διχτατορία συνέχισε τον πόλεμο για λογαριασμό όχι του λαού της Ελλάδας μα της πλουτοκρατίας και του αγγλικού ιμπεριαλισμού. Μετά το διώξιμο δε των ιταλών από την Ελλάδα, το αίμα των φαντάρων μας χύνεται άδικα, σήμερα δε ο εγγλέζικος ιμπεριαλισμός εισπράττει σε αίμα των παιδιών της Ελλάδας τους τόκους των κεφαλαίων που διέθεσε στα 1935-36 για την παλινόρθωση του Γεώργιου και την εγκαθίδρυση της μοναρχοφασιστικής διχτατορίας του Μεταξά. Αφού δε ο Μεταξάς αρνιέται να αποκαταστήσει τις ελευθερίες του λαού, να εξασφαλίσει την ειρήνη της Ελλάδας και κάνει πόλεμο καταχτητικό ιμπεριαλιστικό, που όλα του τα βάρη τα πληρώνει ο λαός, παραμένει (ο Μεταξάς) κύριος εχθρός του λαού και της χώρας. Η ανατροπή του είναι το πιο άμεσο και ζωτικό συμφέρον του λαού μας." (διακοπή λόγω χώρου)


    Ο.Χ.Ε.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. (συνέχεια από την διακοπή)

    Αν κάνουμε τους παραλληρισμούς στα της Συρίας τότε τα κκ εκεί έπραξαν ορθά πολεμώντας ενάντια στην ευρωνατοϊκή παρέμβαση ώστε να μην γίνει η χώρα τους μπουρδέλο των δυτικών, όμως από την στιγμή που ο Άσαντ κάλεσε τον ρωσικό στρατό και τα αντίστοιχα συμφέροντα που αυτός υπηρετεί τότε αυτονόητα πρόδωσε και τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα αλλά και το δικαίωμα του αστικού κράτους της Συρίας στην επιβίωση ως ανεξάρτητη οντότητα σαν νέος Μεταξάς. Το τι έκανε ο πατέρας του Άσαντ και οι μπααθικοί του 60' είναι γνωστό όμως τώρα το μπάαθ έχει σχεδόν συντριβεί και ο γιος Άσαντ προσπαθεί να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση στις νέες συνθήκες ως αστός πολιτικός. Και βάσει των διεθνών συσχετισμών είναι μάλλον αυτονόητη η αλλαγή στάσης του προς την κατεύθυνση που έγραψα.

    Υ.Γ. Γνωρίζω ότι οι παραλληρισμοί δεν είναι ακριβείς, όμως και πάλι οι όποιες διαφοροποιήσεις δεν θα οδηγούσαν επ'ουδενί σε απόψεις όπως αυτές που διατυπώνουν κάποιοι εδώ μέσα σχετικά με το ρόλο της ρωσικής επέμβασης στην περιοχή. Επίσης γνωρίζω ότι οι τωρινές αναλύσεις του κκε στέκονται κριτικά σε κάποια σημεία που υπάρχουν στα γράμματα. Νομίζω όμως ότι το απόσπασμα που παρέθεσα δεν είναι ένα από αυτά. Αν κάνω λάθος διορθώστε με.

    Ο.Χ.Ε.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ο.Χ.Ε.Π.:
      -Νομίζω πως η "απαίτηση" από την Συρία, την χώρα που δέχεται την απρόκλητη ιμπεριαλιστική επίθεση, να την αντιμετωπίσει χωρίς συμμάχους, πρακτικά δεν είναι τίποτε λιγότερο από απαίτηση για άνευ όρων παράδοση στους τζιχαντιστές και το ΝΑΤΟ.
      Και αυτό γιατί χωρίς βοήθεια η Συρία απλά δεν έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση μόνη της, τουλάχιστον σε βάθος χρόνου.
      -Παρά το γεγονός πως υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις μεταξύ διαφορετικών ΚΚ, όσο με αφορά πρώτα παίρνω υπόψην μου τις θέσεις και απόψεις των κομμουνιστών της κάθε χώρας σε ότι την αφορά.
      Αυτό από θέση αρχής, και για δύο βασικούς λόγους:
      α)Πως είναι αδύνατο να ξέρουμε εμείς από εδώ καλύτερα το τι ακριβώς συμβαίνει, από αυτούς που ζούνε εκεί.
      β)Λόγω διεθνισμού. Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το τι πρέπει να γίνει στην κάθε χώρα δεν μπορεί παρά να τον έχει ο λαός της, και φυσικά το(τα) ΚΚ που θεωρούμε ως πρωτοπορεία του κάθε λαού.

      Διαγραφή
    2. Η Συρία δεν είναι μόνο χώρα. Είναι και καπιταλιστικό κράτος. Με ταξικές αντιθέσεις. Ακόμα και αν το διαλύσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που προκαλούνται από τις μεταξύ τους αντιθέσεις, οι ταξικές αντιθέσεις θα εμφανιστούν στα νέα κράτη που θα προκύψουν. Αυτό είναι το ένα στοιχείο.
      Το δεύτερο είναι ότι η Ρωσία (που κάποιοι τελευταία ερωτεύτηκαν σφόδρα...) επεμβαίνει στο εσωτερικό ξένης χώρας στο πλευρό μερίδας της άρχουσας τάξης της Συρίας ενάντια στους ισλαμοφασίστες και στο ΝΑΤΟ.
      Αυτό δε συνιστά βοήθεια στη "Χώρα" Συρία.
      Βοήθεια στη "Χώρα" Συρία δεν υφίσταται ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ έννοια τέτοια.
      Βοήθεια στο λαό της Συρίας πάντως δεν είναι. Βοήθεια στο λαό της Συρίας είναι η αλληλεγγύη με οποιαδήποτε μορφή (ένοπλη, υλική, διπλωματική).
      Αν εσείς θεωρείτε ότι οι Ρώσοι Ιμπεριαλιστές παρέχουν αλληλεγγύη στο λαό της Συρίας, τι θα πείτε αν αύριο (πιθανό) τα βρουν με τους κακούς του ΝΑΤΟ;
      Α ξέρετε, συγγνώμη λάθος κάναμε;
      Ή κάτω η προδοσία των Ρώσων;
      Ας σοβαρευτούμε λίγο.

      Βίκτωρ Χάρα

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. @Βίκτωρ Χάρα:
      -Τι ακριβώς μας λες; -Πως επειδή η Συρία δεν είναι σοσιαλιστικό κράτος δεν μας αφορά ο επαπειλούμενος διαμελισμός της από τους ευρωνατοϊκούς και τους τζιχαντιστές;
      Δεν μας αφορά ολόκληρη η αλυσίδα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που άρχισε από την Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ και έχει φτάσει σήμερα μέχρι την Συρία και μάλιστα σαν μέρος ενός οργανωμένου και ομολογημένου σχεδίου; (δίνω το λινκ από τον ριζοσπάστη παραπάνω)

      Από εκεί και πέρα, για το εάν υφίστανται ή δεν υφίστανται "χώρες", καλό θα ήταν να ρίξεις μια ματιά στα κείμενα των κλασσικών για το εθνικό ζήτημα και τους εθνικοαπελευθερωτικούς-αντιαποικιακούς πόλεμους.
      Γιατί πράγματι πρέπει να σοβαρευτούμε λίγο και να μην λέμε ότι νά'ναι.

      Για το άλλο νοητικό άλμα που κάνεις, το μόνο που έχω να κάνω είναι να το επισημάνω.
      Το να λες τα πράγματα με το όνομα τους, πως δηλαδή η Ρώσικη εμπλοκή στην Συρία δεν είναι ιμπεριαλιστική επέμβαση αλλά βοήθεια στην αναγνωρισμένη κυβέρνηση μιας χώρας να αποκρούσει μια τέτοια, δεν σημαίνει πως παραγνωρίζεις τον χαρακτήρα της Ρωσίας ως ιμπεριαλιστικής δύναμης που ενεργεί για τους δικούς της λόγους και συμφέροντα, αλλά πως κάνεις αυτό που λέω εξ'αρχής πως είναι το ζητούμενο:
      ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ-ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.

      Διαγραφή
    5. @Βίκτωρ Χάρα:
      "Το ΥΓ λέει ψέματα ή κάνει λάθος. "
      -Το ΥΓ σε ποιό σχόλιο;
      Ρωτάω γιατί δεν έχει αναφορά σε κάτι τέτοιο παραπάνω.

      Διαγραφή
    6. 1. Όσες φορές και να γράφεις "ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ-ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ" δε σημαίνει ότι κάνεις κιόλας.

      2. Το να απαντάς σε λόγια ή γραπτά που δεν χρησιμοποίησε ο άλλος είναι γνωστή τακτική. Δε βοηθά στην συντροφική συζήτηση όμως. Αδιαφορεί το ΚΚΕ για την επέμβαση ΝΑΤΟ στη Συρία; Είπα εγώ κάτι τέτοιο; υποστήριξε ποτέ το κόμμα αυτή τη θέση που εσύ του καταλογίζεις;

      3. Ο διαμελισμός (αν έρθει) της Συρίας θα είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού των επεμβατιών στο εσωτερικό της. Που στηρίζουν αντιμαχόμενες μεταξύ τους ομάδες/μερίδες της άρχουσας τάξης, με απούσα (ή έστω ανίσχυρη - απ' όσο είμαι σε θέση να ΜΗΝ γνωρίζω) αυτή τη στιγμή την γνήσια λαϊκή αυτοτελή δράση.
      Κατανοητό; ή διαφωνείς; Εκφράζονται οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις Ρωσίας/Ιράν/Κίνας έναντι ΗΠΑ-Μ.Β.-Γαλλίας-πετρελαιάδων σήμερα στο έδαφος της Συρίας;
      Ή επεμβαίνει μόνο ο αμερικάνικος παράγοντας και αμύνεται του συριακού λαού η Ρωσία;

      Διαγραφή
    7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    8. @Βίκτωρ Χάρα:
      (Ο Λένιν)αντιπάλευε το σοβινισμό του ρωσικού έθνους που πολλές φορές εμφανιζόταν με διεθνιστικό μανδύα στο εργατικό κίνημα. Αντιπάλευε τον κίνδυνο από την αδιαφορία του εργατικού κινήματος απέναντι στα εθνικά κινήματα: «Μια τέτοια αδιαφορία καταντά σοβινισμός όταν τα μέλη των μεγάλων εθνών της Ευρώπης, δηλαδή των εθνών που καταπιέζουν περισσότερο μικρούς και αποικιακούς λαούς, δηλώνουν με δήθεν επιστημονικό ύφος: εθνικοί πόλεμοι δεν μπορούν να υπάρχουν»

      12. B. I. Λένιν: «Για την μπροσούρα του Γιούνιους», «Απαντα», τ. 30, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», σελ. 9.

      Διαγραφή
    9. Ειναι αλλο πραγμα να εχεις ομοτιμους συμμαχους (βλεπε λιβανος) που σε βοηθανε στα δυσκολα και αλλο να καλεις τον τοπικο τοποτηρητη της περιφερειας σου να κερδισει το πολεμο με τα αεροπλανα και τους καταδρομεις του. Ποσο μαλλον να τρεφεις την αυταπατη οτι αυτο θα γινει με σεβασμο στην ανεξαρτησια της χωρας σου απο την στιγμη που αποδεχεσαι οτι δεν μπορεις να την κατοχυρωσεις μονος σου και εσυ εισαι μια κουτσουλια μπροστα στον εν λογω τοποτηρητη. Με αυτη την λογικη καλυτερα να εδινες τα κλειδια της χωρας κατευθειαν στην ρωσικη κυβερνηση παρα να μπλεκεις με κυβερνησεις ανικανες να προστατευσουν την ακεραιοτητα σου. Για αυτο οι κομμουνιστες ειναι πρωτοπορια και στην αντιιμπεριαλιστικη παλη περα απο την οικοδομηση του σοσιαλισμου. Οχι απο καποια αισθηση ιδεολογικης καθαροτητας αλλα γιατι χωρις αυτους στην πρωτοπορια δεν υφισταται συνεπης αντιιμπεριαλιστικη παλη. Και αυτος ειναι ο ιστορικος τους ρολος που τους οδηγησε να δημιουργησουν κκ σε καθε χωρα και οχι μονο στις χωρες που υπαρχουν οι αντικειμενικες συνθηκες για σοσιαλιστικη επανασταση. Αν στην περιπτωση της Συριας δεν μπορουν να ειναι πρωτοπορια ουτε στην παλη για τον σοσιαλισμο αμεσα (λογω αντικειμενικων συνθηκων ειναι αναμενομενο), αλλα και ουτε στην παλη για να ματαιωσουν τα σχεδια του ιμπεριαλισμου στην περιοχη (κατι που δεν συμβαινει ποτε) τοτε πραγματικα αναρωτιεμαι ποιος ειναι ο λογος υπαρξης τους. Διοτι συμφωνα με αυτα που λες δεν επιτελουν κανενα καθηκον. Κατι που προσωπικα αρνουμαι να πιστεψω. Και παροτι πραγματι ξεκιναμε παντα με την καλη πιστη οτι ξερουν καλυτερα απο εμας την χωρα τους και χρησιμοποιουμε την γραμμη τους ως ενδειξη αυτο δεν σημαινει οτι πρεπει να κανουμε τα στραβα ματια σε μπαρουφες γιγατονων λες και υπαρχει ακομα η κομιντερν, η κομιμφορμ και καποιο συνολικο σχεδιο. Και ενω ειναι ωραια η διακηρυξη για τον διεθνισμο οπως και καθε διακηρυξη πρεπει να παταει στην αντικειμενικη πραγματικοτητα, αλλιως θα φτασουμε να παιρνουμε στα σοβαρα το γαλλικο κκ που κωλοτριβεται διεθνως με τον τσιπρα και εγχωρια με το ps.

      Ο.Χ.Ε.Π.

      Διαγραφή
    10. Τρας: Μπερδεύεσαι. Να στηρίξω το Συριακό λαό ενάντια στην Ιμπεριαλιστική παρέμβαση στο εσωτερικό του και το κάνω. Αλλά,
      Η Ρωσία του 21ου αιώνα ποιον εθνικό πόλεμο διεξάγει στη Συρία;

      ΒΧ

      Διαγραφή
    11. @Βίκτωρ Χάρα:
      "Το ΥΓ λέει ψέματα ή κάνει λάθος. "
      -Το ΥΓ σε ποιό σχόλιο;

      @Trash
      Το ΥΓ του AGIS (4 Οκτωβρίου 2015 - 7:18 μ.μ.)

      Σόρυ για το μπέρδεμα, γράφω υπό πολύπλοκες συνθήκες ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης. :-)

      Διαγραφή
    12. @Βίκτωρ Χάρα:
      1)Πράγματι είναι κακό να απαντάς σε κάτι που δεν λέει κάποιος και εγώ πουθενά δεν ανάφερα κάτι για το ΚΚΕ.
      Και αν είχα πρόβλημα με το ΚΚΕ, πίστεψε με πως θα το συζήταγα εκεί που πρέπει και όχι φυσικά στο διαδυκτιακό μεϊντάνι.
      Το πως αντιλαμβάνονται όμως οι φίλοι του κόμματος κάθε φορά την γραμμή, είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα όπως αποδείχνει και αυτή η μεγάλη κουβέντα.
      Μια και το ανάφερες πάντως το ΚΚΕ, καθόλου "ουδέτερη" στάση δεν κρατάει σε σχέση με την Συρία.
      Δεν κάλεσε και τον αμερικάνο πρέσβη στον Περισσό ας πούμε ο Κουτσούμπας για να συζητήσουν το ζήτημα. Τον Ρώσο κάλεσε.
      (http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7587892&textCriteriaClause=%2B%CE%A1%CE%A9%CE%A3%CE%99%CE%9A%CE%97+%2B%CE%99%CE%9C%CE%A0%CE%95%CE%A1%CE%99%CE%91%CE%9B%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%97+%2B%CE%95%CE%A0%CE%95%CE%9C%CE%92%CE%91%CE%A3%CE%97)

      2)Η διάλυση ΚΑΙ του Συριακού κράτους είναι δηλωμένη επιδίωξη του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού συγκεριμένα.
      Μπορείς να ρίξεις μια ματιά και εδώ:
      http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7064245

      Μιλάμε για πολύ συγκεριμένους σχεδιασμούς που υλοποιούνται από πολύ συγκεριμένα ιμπεριαλιστικά κέντρα, και βέβαια αυτά δεν είναι η Ρώσικη ομοσπονδία.

      Αυτή την λεπτομέρεια προσπαθείς συνεχώς να "ξεχάσεις"

      Διαγραφή
    13. @ΒΧ:
      Πως ακριβώς στηρίζεις την πάλη του Συριακού λαού ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση όταν απαιτείς από αυτόν να την αντιμετωπίσει χωρίς συμμάχους;
      Και ακόμη περισσότερο, δεν είναι η απαίτηση αυτή έμμεση πλην σαφής στήριξη των επιτιθέμενων ιμπεριαλιστών;

      Διαγραφή
    14. @Ο.Χ.Ε.Π.:
      Το πρακτικό αποτέλεσμα του να μην δέχονταν οι Σύριοι την ρώσικη βοήθεια θα ήταν να τους σφάξουν οι τζιχαντιστές μια ώρα αρχίτερα.
      -Το κατανοούμε αυτό όταν κάνουμε τις αναλύσεις μας;

      Διαγραφή
    15. @Trash
      1. Και καλά θα έκανες σ/φε, μόνο που σε αυτή την περίπτωση έχεις λάθος εκτίμηση. Και δυστυχώς χρησιμοποιείς την τακτική που προανέφερα. Θέλω να πιστεύω για λόγους εγωισμού. Διότι δεν είπα ποτέ ότι το ΚΚΕ πρέπει να κρατήσει "ουδέτερη" στάση. Ούτε και κρατάει τέτοια το κόμμα. Σαφώς η επέμβαση εκκινά από τους "Δυτικούς". Αλλά σαφώς και οι ρωσικοί βομβαρδισμοί είναι επέμβαση, έστω και αν έγιναν κατόπιν πρόσκλησης.

      Εν κατακλείδι το γεγονός ότι κύριος εχθρός μας στην Ελλάδα δεν είναι ο Ρωσικός ιμπεριαλισμός δε σημαίνει ότι θα τον υποστηρίζουμε κιόλας. Με το συριακό λαό είμαστε που, απόντων των κομμουνιστών από τη συνεπή αντιιμπεριαλιστική πάλη, βρίσκεται όχι απλώς ανάμεσα σε δύο βάρκες αλλά πνίγεται κυριολεκτικά στις ακτές των νησιών μας και βομβαρδίζεται καθημερινά από το γεγονός ότι οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις έχουν χτυπήσει κόκκινο και εκφράζονται στο έδαφος της Συρίας ανελέητα.
      Καθήκον μας είναι η αλληλεγγύη στο λαό της Συρίας, όχι στην κυβέρνηση Άσαντ που καλώντας τους Ρώσους μπήκε πια ξεκάθαρα στο παιχνίδι των ενδοιμπεριαλιστικών συγκρούσεων για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών (δρόμοι μεταφοράς ενέργειας, πρώτες ύλες, συμβόλαια ανακατασκευής περιοχής, γεωστρατηγικά συμφέροντα - βάσεις κλπ).
      Και καλύτερη αλληλεγγύη δείχνουμε χαράζοντας πορεία κατάληψης εξουσίας και σπασίματος της αλυσίδας στην χώρα μας.

      2. Για το δεύτερο δε διαφωνώ καθόλου. Γνωστή η στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή της Μ. Ανατολής.
      Η Ρωσία είναι αντιιμπεριαλιστική δύναμη όμως;
      Ή μήπως ο Μιλόσεβιτς κάλεσε τους Ρώσους να βομβαρδίσουν τη Βοσνία;
      Μην μπερδεύεσαι στο ξαναγράφω. Δε ξεχνάω τίποτα. Απλά πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι οι φίλοι μας και ποιοι οι "φίλοι" μας.

      Διαγραφή
    16. @Trash
      Όχι σ/φε δεν απαιτώ να την αντιμετωπίσει χωρίς συμμάχους, ΠΑΛΕΥΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ (αγωνιζόμενος για τη λαϊκή εξουσία) και δε βαφτίζω συμμάχους του συριακού λαού το λύκο της διπλανής πόρτας που ο αρχιτσοπάνης κάλεσε στο μαντρί για να βάλει τάξη, λες και τα πρόβατα θα δουν προκοπή από αυτό...

      BX

      Διαγραφή
    17. Trash από την στιγμή που ο στρατός του συριακού κράτους όπως λες δεν μπορούσε να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της χώρας ως είχε, τότε η παρουσία ενός ακόμα στρατού (και μάλιστα μιας χώρας σαν την Ρωσία που απέχει σε δυναμικότητα από τους Σύριους κατά πολύ) αυτονόητα θα συμβάλει αρνητικά και όχι θετικά. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάνεις αβίαστα την υπόθεση και κολλάς τόσο πολύ στην φυσική συνέπειά της. Το ότι είναι σύμμαχος δεν αναιρεί την πρόσκαιρη φύση της συμμαχίας μεταξύ δύο αστικών κρατών και ως συνέπεια το πρακτικό αποτέλεσμα δεν αναιρείται με την επέμβαση της Ρωσίας. Για την ακρίβεια σιγουρεύεται σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο ειδικά αν συνυπολογίσουμε την στάση των ΚΚ.

      Ο.Χ.Ε.Π.

      Διαγραφή
    18. "Ιμπεριαλιστικός Οικονομισμός" -- οπορτουνιστικό ρεύμα, που εμφανίστηκε μέσα στην επαναστατική πτέρυγα της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας το 1915. Οι εκπρόσωποι του ρεύματος αυτού ( Μπουχάριν, Πιατακόφ, Π. Κίεβσκι κ.α ) τάσσονταν ενάντια στο σύνθημα για το δικαίωμα των εθνών για αυτοδιάθεση, υποστηρίζοντας ότι δήθεν στην εποχή του ιμπεριαλισμού δεν μπορούν να υπάρχουν εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα και εθνικοί πόλεμοι. Απλοποιώντας το μαρξισμό, οι οπαδοί του "ιμπεριαλιστικού οικονομισμού" θεωρούσαν ότι αφού στην εποχή του ιμπεριαλισμού μπροστά στην εργατική τάξη τίθεται το πρόβλημα της σοσιαλιστικής επανάστασης, παύει να υφίσταται το πρόβλημα πάλης για δημοκρατία, για πολιτικές ελευθερίες, για απελευθέρωση και εθνική ανεξαρτησία των καταπιεζόμενων λαών.


      Ο Λένιν αποκαλούσε το ρεύμα αυτό "ιμπεριαλιστικό οικονομισμό" σε αναλογία με το οπορτουνιστικό ρεύμα που διαδόθηκε μέσα σε ένα μέρος των ρώσων σοσιαλδημοκρατών στα τέλη του περασμένου αιώνα και που ονομαζόταν "οικονομισμός".

      Dedadent7

      Διαγραφή
    19. @BX:
      Δεν μπορώ να κατανοήσω πως γίνεται να στηρίζεις τον Συριακό λαό χωρίς να στηρίζεις την κυβένηση του εν καιρό πολέμου και εν μέσω ιμπεριαλιστικής επίθεσης.
      Πρακτικά εννοώ. Ποιός θα προστατέψει τον Συριακό λαό εκτός από τον Συριακό στρατό (και τους συμμάχους του);

      Και φυσικά το ζήτημα δεν είναι το εάν η Ρωσία είναι ή όχι ιμπεριαλιστική χώρα (είναι λυμένο πως είναι), ούτε για το εάν η Ρώσικη βοήθεια αποτελεί κάποια παρακαθήκη για μια σοσιαλιστική Συρία (που δεν αποτελεί).

      Το (αμεσότατο) ζήτημα εδώ είναι να γλυτώσουν οι άνθρωποι το λεπίδι και να συνεχίσει να υπάρχει η Συρία ως κράτος.
      Και η Ρώσικη βοήθεια στην κυβέρνηση Άσαντ σίγουρα βοηθάει στα παραπάνω.

      Διαγραφή
    20. "Σχετικά με την γελοιογραφία του μαρξισμού και τον
      ιμπεριαλιστικό οικονομισμό"
      Λένιν τόμος 30 Σύγχρονη Εποχή

      Decadent7

      Διαγραφή
    21. @Ο.Χ.Ε.Π.:
      Ο βομβαρδισμός των Τζιχαντιστών ΝΑΤΟϊκών μισθοφόρων κανίβαλων από την ρώσικη αεροπορία, ποιό ακριβώς αρνητικό για τον λαό της Συρίας αποτέλεσμα έχει;

      Διαγραφή
    22. Την τυπική αντικατάσταση του συριακού αστικού στρατού από έναν άλλο στρατό που τα "καταφέρνει καλύτερα". Νικηφόρος εθνικός πόλεμος με αυτή την συνέπεια είναι ο ορισμός της αντίφασης.

      Ο.Χ.Ε.Π.

      Διαγραφή
    23. @Decadent

      Επειδή βλέπω και τα σχόλια στο τουίτερ τα οποία βρίθουν επιθέσεως (δήθεν συντροφικής), θα μου επιτρέψεις να ρωτήσω ποιου κόμματος "φίλος" δηλώνεις για να αντιλαμβάνομαι και ποιον έχω απέναντί μου. Επί της ουσίας, άρτσι μπούρτσι και λουλάς η σκέψη σου. 1+1=5.
      Πετάμε και έναν ορισμό από ένα λεξικό και το παίζουμε ινστρούκτορες.
      Θα μπορούσα να παίξω και γω αυτό το παιχνίδι που παίζαμε μικροί αλλά το να σε ονομάσω όργανο του ρωσικού ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ δεν οδηγεί νομίζω πουθενά τη συζήτηση.

      BX

      Διαγραφή
    24. @Trash
      Καταρχήν κανείς δε μιλά για σοσιαλιστική Συρία άμεσα και υπό τις παρούσες συνθήκες και συσχετισμούς. Δυστυχώς έτσι όπως είναι τα πράγματα, προέχει ο αγώνας επιβίωσης του συριακού λαού και προάσπισης της εθνικής του ανεξαρτησίας, λόγω και της απουσίας μαζικού λαϊκού παράγοντα που να μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του. Σε αυτό συμφωνούμε.
      ΑΛΛΑ:
      Η Ρωσία δεν βοηθά στα παραπάνω, διότι μπαίνει στο παιχνίδι για να διεκδικήσει το μερίδιο της στη λεία και να προασπίσει τις θέσεις της στην περιοχή στο βαθμό που θα το καταφέρει.
      Από αυτό πως αντλείς το συμπέρασμα ότι "άνθρωποι θα γλιτώσουν λεπίδι" και ότι θα "συνεχίσει να υπάρχει η Συρία ως κράτος" ως έχει τουλάχιστον;
      Περιμένω απάντηση σε αυτό που ρώτησα και πριν:
      Δέχεσαι ότι η Ρωσία είναι ιμπεριαλιστική χώρα. Οκ.
      Η Ρωσία έχει στρατηγική παρεμβαίνοντας στη Συρία;
      Είναι θετική εξέλιξη για το λαό της Συρίας ο βομβαρδισμός της και από τους Ρώσους;Γιατί πχ δεν έδωσε όπλα στη Συριακή κυβέρνηση αντί της άμεσης εμπλοκής;
      ΒΧ

      Διαγραφή
    25. @ΒΧ:
      -Αρχικά δεν νομίζω πως βοηθάει η επίθεση επί προσωπικού που κάνεις στον Decadent. Αν θες να πεις κάτι για τις απόψεις του πέστο, αλλά ως εκεί. Διαφορετικά η συζήτηση θα πάρει μια πολύ άσχημη τροπή (φαντάζομαι πως θα μπορούσε να απαντήσει στον ίδιο τόνο) η οποία καθόλου δεν βοηθάει στο να ανταλλάξουμε απόψεις. Θα ζήταγα λοιπόν να κατέβουν όσο μπορούν οι τόνοι. Δεν είμαστε κάποιου είδους «εχθροί».
      -Παρακάτω. Είναι λάθος να λέμε πως «οι Ρώσοι βομβαρδίζουν την Συρία». Το σωστό είναι πως οι ρώσοι βομβαρδίζουν τις θέσεις των ΝΑΤΟϊκών τζιχαντιστών μισθοφόρων ΣΤΗΝ Συρία. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.
      -Ναι η Ρωσία σαφώς και έχει την δική της αντζέντα. Η οποία όμως περιλαμβάνει επί του παρόντος την συνέχιση της ύπαρξης του Συριακού κράτους και την ήττα του ISIS. Είναι αυτοί οι στόχοι συμβατοί με την άμεση ανακούφιση του Συριακού λαού.
      Δεν νομίζω πως μπαίνει θέμα, σαφώς και είναι.
      -Ρωτάς γιατί οι Ρώσοι επενέβησαν οι ίδιοι και δεν έδωσαν απλά όπλα στην Συριακή κυβέρνηση. Η απάντηση εδώ είναι απλή.
      Αρχικά γιατί πρώτο, σαφώς και βοήθησαν στον εξοπλισμό του Συριακού στρατού.
      Και δεύτερο γιατί με τόσες αεροπορίες που εμπλέκονται στην περιοχή, η Συριακή θα ήταν ένα εύκολο θήραμα. Δεν θα τολμήσουν με την ίδια ευκολία οι ΝΑΤΟϊκοί να χτυπήσουν τα Ρώσικα μαχητικά. Από ότι φαίνεται μάλιστα δεν θα τολμήσουν καθόλου...

      Διαγραφή
    26. @Trash
      Ενώ πχ ο Decadent κάνει συντροφική κριτική, όταν αποκαλεί τον elephant in the room (ναι ένα κόμμα λέω) ιμπεριαλιστικό οικονομιστή που αδιαφορεί για το συριακό λαό...
      Στα υπόλοιπα που γράφεις γενικά θα θέσω το εξής επιπλέον ερώτημα, το οποίο είναι όλη η ουσία της υπόθεσης κατ' εμέ:
      Πως βοηθάς την αντιιμπεριαλιστική πάλη αν χαιρετίζεις την επέμβαση των Ρώσων; διαμορφώνεις αντίστοιχη συνείδηση στο λαό της χώρας σου; ή παίρνεις θέση στην ενδοιμπερ. διαμάχη υπέρ του ενός;
      ΒΧ

      Διαγραφή
    27. @Β.Χ

      Τις τακτικές "υπερκομμισάριου" να τις αφήσεις για κανά παιδάκι που σε παίρνει.
      Σε γελοιότητες δεν θα απαντήσω, σε επιχειρήματα με βάση τον Μ-Λ όσο γουστάρεις.
      "Λεξικό" ο Λένιν ε? Μάλιστα.
      ΚΚΕ ψηφίζω εγώ, εσυ?

      Ο τύπος που λέει το ανάλογο που φώναζαν κάποιοι κατά τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας "Ούτε με το Μιλόσεβιτς ούτε με το ΝΑΤΟ" ήρθε να μας πουλήσει ορθοδοξία.Ρε άντε πάγαινε από δω.

      Decadent7

      υ.γ Επίσης να μάθεις να μη ψεύδεσαι φυσικά κι οι Ρώσοι προμήθευαν με οπλισμό το στρατό της Συρίας ανοιχτά μάλιστα με δηλώσεις.


      Διαγραφή
    28. @Trash
      -Μαλάκες σας βρήκαν μπόσικους οι τρότσκες και σας τρολλάρουν εν είδει "υποστήριξης".
      -Μπουρδέλο.
      -Καλή τύχη στο μεγάλο σταλινοτροτσκιστικο μέτωπο.
      -In what fucking logic would a communist party call Syrian government "Assad Regime"?

      Αυτά φαντάζομαι είναι μ-λ κριτική ε; προσέχουμε λίγο τους "φίλους" μας.

      Είπαμε "elephant in the room". Δε πιάνει η σκουριά σε αυτά τα χώματα, άδικα προσπαθεί o "φίλος".
      υγ. Με τόσες ψήφους το κόμμα απορώ πως δε φτάσαμε το 10%...
      BX

      Διαγραφή
    29. @BX:
      Κατανοείς νομίζω πως αφενός δεν μπορείς να συνεχίσεις να σχολιάζεις σε αυτό τον τόνο, και αφεταίρου πως το εύκολο θα ήταν να σε πω ιμάντα της ΝΑΤΟϊκής προπαγάνδας για την "Ρωσία που βομβαρδίζει την Συρία".

      Πράγματι, με τόσους κομμουνιστές που μαζευτήκαμε εγώ απορώ πως δεν έχουμε κάνει ακόμη την επανάσταση...

      Διαγραφή
    30. Τα σχολια που θα με κοψεις κιολας είναι του "φιλου" και "ψηφοφορου" παραπανω στο τουιτερ. Αντε γιατι πολυ τρελιτσα πουλαμε.δε το επεκτεινω οποιος εχει ματια βλεπει.πειρα εχουμε μπολικη απο σπεκουλα.
      ΒΧ
      Υγ. Δεν αναφερομαι σε σενα τρας.

      Διαγραφή
    31. @ΒΧ:
      Δεν είμαι υπεύθηνος για τους σχολιασμούς του τουήτερ. Για την τήρηση των κανόνων σχολιασμού αυτού του μπλογκ, είμαι όμως.

      Διαγραφή
    32. Και η σχεδόν άμεση απάντηση του γιατί η Ρώσικη αεροπορία παρουσιάστηκε στην Συρία αυτοπροσώπως, από τους Financial Times:
      http://gr.rbth.com/news/2015/10/05/financial-times-i-mosha-pyrpolise-ta-dytika-shedia-gia-apagoreysi-ptiseon-pano-apo-ti-syria_479855

      Διαγραφή
    33. @B.X

      Ο ελέφαντας στο δωμάτιο δεν είναι το ΚΚΕ, ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η ανοησία, η μειωμένη και μηχανιστική αντίληψη, η θεωρητική ανεπάρκεια που οδηγεί -υπό το φόβο του μη πέσω στα "νύχια" του ρώσικου ιμπεριαλισμού- στο να γίνομαι υπερ-ορθόδοξος μισάνθρωπος απολογητής του αμερικανικού κυρίαρχου ιμπεριαλισμού.

      Κανείς δεν υποστηρίζει οτι η Ρωσία υπερασπίζεται τη Συρία στη βάση του εργατικού διεθνισμού, θα ήταν γελοιότητα.Τα συμφέροντα του αστικού της κράτους υπερασπίζεται, άλλωστε και οι ίδιοι όπως και το Ιράν είναι στόχος των ΗΠΑ και η αποτροπή γιγάντωσης του ΙΣ και η μη μετατροπή της Μ.Ανατολής σε εργοστάσιο παραγωγής μισθοφόρων των ΗΠΑ και των συμμάχων των, είναι ένας λόγος -εκτός των άλλων- να βομβαρδίζει το ΙΣ [βλέπε Καύκασος].Στην Ουκρανία οι ναζί έχουν άριστες σχέσεις με το ΙΣ, το χαλιφάτο του Καυκάσου είναι στη Συρία ήδη.Στην Κίνα υπάρχει επίσης παρουσία.

      Αδιάφορο για τα λαικά συμφέροντα να φανταστώ αν έχουμε μια Μ.Ανατολή τζιχαντική μπανανία των ΗΠΑ, γεμάτη με οτι χειρότερο έχει δει ο πλανήτης τα τελευταία χρόνια ,όπως αδιάφορο κι αν θα γλυτώσει ο λαός της Συρίας το λεπίδι άνευ σοσιαλισμού ε?
      Τι να 'ναι η Συρία όπως ήταν μέχρι πρότινος, τι να γίνει σαν την Λιβύη, το ίδιο μας κάνει. Καπιταλιστικά κράτη και τα δύο, τι μας νοιάζει εμάς, εμείς είμαστε σοσιαλισταί.Διεθνισμός εξαιρετικός, Καουτσκικός.

      Το να φτάνουμε να πρέπει να αντιταχθούμε στους ρωσικούς βομβαρδισμούς εναντίον μισθοφόρων του ΝΑΤΟ, οι οποίοι κάνουν ανοιχτά επεκτατικό πόλεμο, το να προτείνουμε -άμεσα ή έμμεσα- να μείνει αβοήθητος ο λαός της Συρίας να σφαχτεί, αδιαφορώντας αν δεν υπάρχει επαναστατική εναλλακτική στις παρούσες συνθήκες και συσχετισμούς και να το παίζουμε υπερ-ορθόδοξοι απ' το σαλόνι μας, είναι ντροπή το λιγότερο.
      Τώρα αν εσύ χαρακτηρίζεις τον βομβαρδισμό μισθοφόρων του ΝΑΤΟ [μετά από αίτημα της κυβέρνησης] ως “βομβαρδισμό της Συρίας” τότε καλή τύχη και φιλιά στη 4η Διεθνή.Να γίνεις και μέλος του SWP, τα ίδια λένε.Φιλιά και στην πρεσβεία, στο Langley επίσης.Να διαβάζεις και Άλεξ Καλίνικο τα ίδια λέτε, εξαιρετικός τονικλιφικός.

      Όχι φυσικά, ΔΕΝ ΔΙΑΛΕΓΩ Ιμπεριαλιστή αν υποστηρίζω το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του Συριακού λαού, όπως κάνουμε για τον Παλαιστινιακό αλλά και για τον Κυπριακό λαό, χωρίς ,εδώ να τονίσω, την ιδεολογική αυστηρότητα που δείχνουμε σε άλλους .Αλήθεια στη Νοβοροσία γιατί έστειλε το κόμμα στις εκλογές, στελέχη μας? Διάλεξε Ιμπεριαλιστή μήπως ή σεβάστηκε το δικαίωμα αυτοδιάθεσης?

      Decadent7

      συνεχίζεται...

      Διαγραφή
    34. συνέχεια...
      Ο Λένιν είναι σαφής στο πώς αντιμετωπίζουμε αστικά κράτη τα οποία δέχονται ιμπεριαλιστική επίθεση και καταπίεση, όπως σαφέστατος είναι επίσης στην κριτική του όσων δεν αποδέχονται εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση στην εποχή του μονοπωλιακού σταδιου του Ιμπεριαλισμού.
      Για να μου το παίξεις Ορθόδοξος τουλάχιστον τράβα να μελετήσεις, οι χαρακτηρισμοί δεν φτάνουν, αυτά εκεί που σε παίρνει.
      Αφιερωμένο, ορθόδοξε της πλάκας:

      “The fact that the struggle for national liberation against one imperialist power may, under certain circumstances, be utilized by another "Great" Power in its equally imperialist interests should have no more weight in inducing Social Democracy to renounce its recognition of the right of nations to self-determination than the numerous case of the bourgeoisie utilizing republican slogans for the purpose of political deception and financial robbery, for example, in the Latin countries, have had in inducing them to renounce republicanism.”
      Lenin “The Socialist Revolution and the Right of Nations to Self-Determination”
      https://www.marxists.org/archive/lenin/works/1916/jan/x01.htm

      Για να στο κάνω ταληράκια:Ακόμα κι αν οι Ρώσοι στη Συρία εκμεταλλεύονται τη κατάσταση για ίδιον όφελος αυτό δεν αναιρεί το δικαίωμα της απελευθέρωσης του Λαού της Συρίας απ'τα τζιχαντικά σκατά των γιάνκηδων.Είναι ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης,ανεξάρτητα απ' το τι προθέσεις έχουν οι Ρώσοι.

      Ο Συριακός λαός,η εκλεγμένη κυβέρνηση του, με τη συμμετοχή των δύο κομμουνιστικών κομμάτων, πολύ καλά κάνει και εκμεταλλεύεται τη μόνη βοήθεια αυτή τη στιγμή για να σώσει την ύπαρξη του κράτους τους, τις ζωές και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του λαού της από την ιμπεριαλιστική επίθεση και κατοχή που υφίσταται.

      Decadent7

      υ.γ Τα tweets αναφέρονται σε κάτι τυπάκια σαν και σένα, πιο ειλικρινή όμως [δηλωμένοι τροτσκιστές αυτοί] επαινούσαν ανάλογα φούμαρα σαν τα δικά σου ως επιτομή ορθοδοξίας.
      Και ΝΑΙ είναι απαράδεκτο Κομμουνιστικό κόμμα στα επίσημα έντυπα του να αποκαλεί “Καθεστώς” μια Κυβέρνηση που συμμετέχουν δύο Κ.Κ,την ώρα μάλιστα που πολεμούν τον Ιμπεριαλισμό.
      Γκέγκε Πουαρώ μαρξιστή της πλάκας?

      Διαγραφή
    35. @Trash

      Σύντροφε, θα έλεγα να αναλογιστείς τι εξυπηρετούν σχόλια όπως και τα παραπάνω την συζήτηση εντός του κομμουνιστικού κινήματος.
      Δε μπαίνω στον κόπο να απαντήσω εκ νέου ότι τα όσα λέει είναι διαστρέβλωση των όσων υποστηρίζει το Κόμμα.

      Τρανό παράδειγμα:
      "Αδιάφορο για τα λαικά συμφέροντα να φανταστώ αν έχουμε μια Μ.Ανατολή τζιχαντική μπανανία των ΗΠΑ, γεμάτη με οτι χειρότερο έχει δει ο πλανήτης τα τελευταία χρόνια ,όπως αδιάφορο κι αν θα γλυτώσει ο λαός της Συρίας το λεπίδι άνευ σοσιαλισμού ε?
      Τι να 'ναι η Συρία όπως ήταν μέχρι πρότινος, τι να γίνει σαν την Λιβύη, το ίδιο μας κάνει. Καπιταλιστικά κράτη και τα δύο, τι μας νοιάζει εμάς, εμείς είμαστε σοσιαλισταί.Διεθνισμός εξαιρετικός, Καουτσκικός."

      Θεωρώ ότι έχεις την πείρα να καταλάβεις αλλά και να αντλήσεις συμπεράσματα από ανάλογες κατηγορίες περί τροτσκισμού στο ΚΚΕ άλλων (;) πολιτικών υποκειμένων.

      Εξάλλου το ύφος του συγκεκριμένου σχολιαστή είναι αρκετά γνωστό στους παροικούντες... τον Περισσό.

      υγ. Εννοείται δεν εμπλέκομαι σε αντιπαράθεση με τον κύριο. Το παιχνίδι είναι χαμένο.

      Συντροφικά,
      ΒΧ

      Διαγραφή
    36. @ΒΧ:
      Κανείς από τους συνομιλητές εδώ δεν εκπροσωπεί το Κόμμα, οπότε και κανείς δεν διαστρεβλώνει τις θέσεις του. Το Κόμμα εκπροσωπείται από τα επίσημα όργανα του.
      Το μεγάλο πρόβλημα είναι το τι τελικά καταλαβαίνει ο καθένας από αυτά που διαβάζει στα όργανα αυτά.
      Δεν θα συνεχίσω την κουβέντα εδώ γιατί επαναλαμβάνεται και με κούρασε.

      Διαγραφή
  13. Εφόσον λοιπόν δεν διαλέγουμε ιμπεριαλιστή: Να φύγουν όλοι οι ιμπεριαλιστές από τη Συρία παίρνοντας μαζί τους και τις "εμπροσθοφυλακές" τους με τις οποίες επεμβαίνουν τόσα χρόνια στη χώρα: "τζιχαντιστές", ένοπλη "αντιπολίτευση" χρηματοδοτούμενη από ΗΠΑ - ΕΕ κλπ.
    Εννοείται, βέβαια, ότι δεν πρόκειται να κάνουν... το σωστό και να "φύγουν όλοι" επειδή τους το είπαμε...
    Το θέμα είναι πως εφόσον ο πόλεμος από την πλευρά τηςΣυρίας είναι πόλεμος εθνικός, και γενικεύοντας: εφοσον ένας πόλεμος είναι εθνικός, αυτό είναι αντικειμενικό γεγονός, και όχι ζήτημα επιλογής του πολέμου που θα ήταν για εμάς ο "προτιμότερος".
    Πάνω σε αυτό το αντικειμενικό γεγονός πρέπει να καθοριστεί η στάση της εργατικής τάξης απέναντι σε αυτό τον πόλεμο, σαν στάση της σε έναν εθνικό πόλεμο, με τις δικές της επιδιώξεις και για το δικό της "έπαθλο"...
    Αυτή τη στιγμή η ρωσική παρουσία στη Συρία είναι η μόνη συμμαχική της στρατιωτική παρουσία (μαζί με Ιράν και Χεζμπολάχ). Το ότι μπορεί να την χρησιμοποιήσει, ακόμα και το ότι την χρησιμοποιεί ήδη, για απώτερες ιμπεριαλιστικές βλέψεις της, δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι τέτοιες βλέψεις της περνάνε αυτή τη στιγμή μέσα από την απόκρουση της επίθεσης που δέχεται η εθνική υπόσταση της Συρίας, και ταυτόχρονα υπογραμμίζει την αναγκαιότητα δράσης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της κάτω από τη δική τους σημαία.
    Τέτοια είναι η συνθετότητα της πραγματικής κατάστασης και επίσης μπροστά είναι κι η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών η οποία, όμως, καθόλου δεν σημαίνει ότι είναι "προτιμότερη" η μορφή όξυνσης την οποία συνεπάγεται η ανεμπόδιστη επέλαση του ενός μόνο ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου...
    Δεν πρόκειται για διαδικασία που φεύγει από τη μέση με ευχολόγια. Πρόκειται για τον βαθμό της πολιτικής ικανότητας της εργατικής τάξης, εθνικά και διεθνώς, να ανταποκριθεί σε όλη τη συνθετότητα της κατάστασης και να βγει μέσα από αυτήν νικήτρια.

    ΥΓ Δεν αληθεύει ότι "το ΚΚ στην Συρια την εποχη του πατερα του ητανε παρανομο με τρομακτικες διωξεις". Ίσα-ίσα η Συρία ήταν από τις ελάχιστες χώρες της περιοχής όπου δεν συνέβη κάτι τέτοιο εκείνα τα χρόνια. Αλλά επίσης, όσο σκληρό κι αν είναι, οι διώξεις ή όχι, δεν αποτελούν το κύριο κριτήριο για την αντικειμενική εκτίμηση του χαρακτήρα ενός πολέμου και του καθορισμού της στάσης απέναντί του. Διαφορετικά, πχ, ο Ζαχαριάδης και οι εξόριστοι-φυλακισμένοι κομμουνιστές, θα έπρεπε να προτάξουν αυτό το κριτήριο τον Οκτώβρη του '40, δεν έπραξαν όμως έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ΥΓ λέει ψέματα ή κάνει λάθος.

      Ο πατέρας Άσαντ είπε στο ΚΚ και στα λοιπά κόμματα ή μπαίνετε στη συμμαχία μου δεχόμενοι τον κυριαρχικό μου ρόλο δια βίου χωρίς άλλες κουβέντες, ή σας διαλύω το τσαρδί όπως έκανα μέχρι τώρα και όπως κάνει ο σ/φος Σαντάμ και ο σ/φος Νάσερ.
      Η Σ.Ε. της εποχής πολύ που νοιάστηκε για τα ΚΚ της περιοχής (υπό την οπορτουνιστική ηγεσία της μετά Χρουτσώφ εποχής).
      Το ΚΚ μπήκε στην συμμαχία/μέτωπο/μαγαζί του Άσαντ πατρός.

      Πληροφοριακά η διάσπαση αφορά την στάση έναντι της περεστρόικα (το ένα ΚΚ τη στήριξε, το άλλο όχι).

      Για να μη λέμε ότι θέλουμε,
      Βίκτωρ Χάρα

      Διαγραφή
    2. Έγραψα:

      "ΥΓ Δεν αληθεύει ότι "το ΚΚ στην Συρια την εποχη του πατερα του ητανε παρανομο με τρομακτικες διωξεις"..."

      Αν από αυτά που γράφεις βγάζεις το συμπέρασμα ότι "το ΚΚ στην Συρια την εποχη του πατερα του ητανε παρανομο με τρομακτικες διωξεις", τότε μιλάμε διαφορετικές γλώσσες μάλλον.

      Από αυτά που γράφεις βγαίνει (η αλήθεια) ότι ΔΕΝ ήταν "παράνομο και με τρομακτικές διώξεις", Όσο για το αν ο πατέρας Άσαντ είπε έτσι ή είπε αλλιώς, τι του είπαν εκείνοι κλπ, σίγουρα έχουν κι αυτά τη δική τους ιστορία, μεγαλύτερη όμως από τις 8 σειρές του σχολίου σου.

      Διαγραφή
    3. Καταρχήν συγγνώμη που σου έθιξα το σύντροφο.
      Δεύτερο, αυτό η προσχώρηση στην Εθνική Προοδευτική Συμμαχία έγινε το 1976. Συνταγματικά η κυριαρχία του Μπάαθ αναγνωρίζεται όπως σε σοσιαλιστικές χώρες.
      Και παρ'όλα αυτά πολλάκις ο πατήρ καταπίεσε την πολιτική δράση του ΚΚ.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Syrian_Communist_Party

      Αν έχεις άλλες πηγές ευχαρίστως να τις συζητήσουμε.
      Αλλιώς, να μη πετάμε ότι μας κατέβει.

      ΒΧ

      Διαγραφή
    4. Το 1976... συνταγματική κυριαρχία του μπααθ... πολλάκις καταπίεσε... κλπ κλπ: Αυτά είναι ό,τι είναι, αλλά ΔΕΝ είναι ότι:
      "το ΚΚ στην Συρια την εποχη του πατερα του ητανε παρανομο με τρομακτικες διωξεις"

      Μ' άλλα λόγια μπορούμε να πετάμε ό,τι μας κατέβει, να λέμε ό,τι θέλουμε, να αφήνουμε χαρακτηρισμούς για "ψέμματα", να ασκούμαστε σε βλακώδεις ειρωνίες για τον "σύντροφο" και να στριφογυρνάμε γύρω από το θέμα για να το αποφύγουμε. Μπορεί να συνεχίσεις έτσι δεν θα πάρω άλλο από το φαΐ σου.

      Κατά τα άλλα, και όχι σαν συζήτηση με τον "Βίκτωρ Χάρα" (!!!) εφόσον συζητάει ΕΤΣΙ, οι διώξεις των κομμουνιστών από τον νασερισμό στην Αίγυπτο, και στο Ιράκ από τον Σαντάμ Χουσεϊν, και στην Τουρκία από τον Κεμάλ, και στην Ελλάδα από την κυβέρνηση της "εθνικής ενότητας" και τους "συμμάχους" του Γοργοπόταμου, αποδεικνύουν την αναγκαιότητα της καθολικής (πολιτικής, ιδεολογικής, οργανωτικής, στρατηγικής) αυτοτέλειας της εργατικής τάξης όποτε είναι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ αναγκασμένη να βαδίσει σε παράλληλο δρόμο με την αστική "της" τάξη, ακόμη και να βρεθεί "συγκυριακά" σε συμμαχία με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, σε έναν αγώνα με εθνικά χαρακτηριστικά.

      Η "τραγωδία" του 1944 δεν οφείλεται στον Γοργοπόταμο... Οφείλεται στην έλλειψη αυτής της "καθολικής" αυτοτέλειας, και εξ αυτής στην αδυναμία μεταβολής όρων πάλης τη στιγμή που μεταβάλλονταν οι συσχετισμοί του πολέμου.
      Τέτοιες μεταβολές μπορεί και τώρα να επέλθουν σε σχέση με τα ιμπεριαλιστικά παζάρια και ανταγωνισμούς στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.
      Αν ήμασταν στο 1940, αυτό θα σήμαινε ότι ο Ζαχαριάδης εκτός από το πρώτο γράμμα του θα έπρεπε να γράψει και δεύτερο. (Και για να προλάβω τις βέβαιες παρερμηνείες: Ο παραλληλισμός με τη δεκ. '40 δεν αφορά τον "φασισμό" ή τον "μη φασισμό" του ευρωατλαντισμού. Αφορά τον αντικειμενικό χαρακτηρισμό του πολέμου ως εθνικού ή ως ιμπεριαλιστικού και την αντικειμενική εκτίμηση της σύνδεσης και των μεταβολών της σύνδεσης ανάμεσα σε αυτές τις δυο πλέυρές εφόσον συνυπάρχουν).

      Διαγραφή
    5. Καλώς μη συζητάς με τον ΒΧ που σε έθιξε αλλά από 1980 μέχρι το 1986 το ΚΚ Συρίας απαγορευόταν να βγάζει την εφημερίδα του, απαγορευόταν να δραστηριοποιείται σε ένοπλες δυνάμεις και φοιτητές και τα μέλη του ήταν σε λίστες καταγεγραμμένα και υπό παρακολουθήσεις από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Επίσης, όπως βλέπεις δε κρίνω τις άπειρες διασπάσεις που προκλήθηκαν ως αναμενόταν από την απόφαση συμμετοχής του ΚΚ, ούτε και τις συνεπακόλουθες συνέπειες που και σήμερα πληρώνει το ΚΚίνημα στη χώρα.
      Επίσης, ο "συνεπής αντιιμπεριαλιστής" Χαφέζ Αλ Άσαντ συμμετείχε στον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου στο πλευρό των Δυτικόφιλων Μαρωνιτών κατά των Αράβων και της PLO (1976-1989) και συμμετείχε στον πόλεμο κατά του Ιράκ (Καταιγίδα της Ερήμου, 1990-1991), μεταξύ άλλων.
      Με τις υγείες σου.
      BX

      Διαγραφή
    6. Επίσης, λες:
      αποδεικνύουν την αναγκαιότητα της καθολικής (πολιτικής, ιδεολογικής, οργανωτικής, στρατηγικής) αυτοτέλειας της εργατικής τάξης όποτε είναι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ αναγκασμένη να βαδίσει σε παράλληλο δρόμο με την αστική "της" τάξη, ακόμη και να βρεθεί "συγκυριακά" σε συμμαχία με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, σε έναν αγώνα με εθνικά χαρακτηριστικά."
      Παρότι διαφωνώ εν μέρει με αυτό που λες (στο δεύτερο σκέλος του, διότι η ιστορία διδάσκει ότι το εθνικό με το ταξικό δε χωρίζονται με σινικά τείχη, δε το αναλύω επί του παρόντος), μπορεί να γίνει λόγος για "αυτοτέλεια" όταν το ΚΚ δέχτηκε να λειτουργεί υπό τους όρους που έθεσα;

      ΥΓ. Εννοείται ότι το ερώτημα δε συνεπάγεται ότι δε θεωρώ σ/φους ή κομμουνιστές ή δε ξερωγώ τι το εκεί ΚΚίνημα.
      Φτάσαμε να προ-ξεκαθαρίζουμε τα αυτονόητα.
      ΒΧ

      Διαγραφή
    7. Δεν "με" έθιξε ο "Βίκτωρ Χάρα", πολύ απλά δε χρωστάω τίποτα για να πληρώνω συζητήσεις με εξυνάδες του είδους "σου έθιξα το σύντροφο". "ο συνεπής αντιιμπεριαλιστής" κλπ.

      Κατά τα άλλα δε μου είναι ευχάριστο, μου είναι όμως εξαιρετικά απλό να παραδεχτώ την ανακρίβειά μου για την περίοδο διώξεων 1980-1986 που αγνοούσα.

      Δεν αλλάζει όμως αυτό το στοιχείο τη γενική μου θεώρηση. Απλώς προστίθεται στα παραπάνω του προηγούμενου σχολίου μου για Αίγυπτο, Ιράκ, Τουρκία, Ελλάδα.
      Να προσθέσω και το Ιράν.
      Και πάλι δεν αλλάζει η γενική μου θεώρηση.
      "Συνεπής αντιιμπεριαλιστής" δεν μπορεί να είναι κανένας ηγέτης καμιάς αστικής τάξης, και το ζήτημα δεν βρίσκεται στην αναζήτηση κάποιας συνεπούς αντιιμπεριαλιστικής αστικής τάξης αλλά στον αντικειμενικό χαρακτηρισμό του πολέμου που έχει σαν στόχο τον λαό της Συρίας και που είναι υποχρεωμένος να διεξάγει ο λαος της Συρίας καθώς ΚΑΙ στην αντικειμενική εκτιμηση των επιδιώξεων των εμπλεκόμενων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
      Αν αυτά (και τα δυο και όχι το ένα μόνο από τα δυο) όπως κι όλα όσα έγραψα δεν είναι αρκετά για να κατανοηθεί το τι υποστηρίζω, κι εγώ από την άλλη δεν έχω λόγο να επαναλαμβάνω τα ίδια και τα ίδια ξανά και ξανά.

      Διαγραφή
    8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  14. @ Σεχτάρ ο Τρομερός

    Συμφωνώ απολύτως ότι όλα τα γουρούνια την ίδια μούρη έχουν, γι' αυτό και δεν πιάνομαι κορόιδο να σταθώ στο πλευρό τού ενός ιμπεριαλιστή με την αυταπάτη πως θα κατατροπωθεί ο άλλος και στη συνέχεια θα πιάσω στον ύπνο τον πρώτο κι έτσι θα οδεύσω σε δρόμο με ροδοπέταλα για σοσιαλιστική-κομμουνιστική επανάσταση...

    Το ότι λοιπόν όλα μαζί τα γουρούνια παίξαν τους λαούς εκεί κάτω στα ζάρια για ν' σιγουρέψουν και ν' αυγατίσουν οι αστικές τους τάξεις τα κέρδη τους, είναι κοινό μυστικό.

    Στην προκείμενη όμως αναφέρθηκα στο τετελεσμένο γεγονός, του ποιος ...γέννησε και όπλισε τους σύγχρονους μισθοφόρους φασιστοναζίδες τζιχαντιστές.

    Εσύ μ' ενημερώνεις ότι σ' αυτή τη γέννα των φασιστοναζιστών εκεί κάτω, στην εκπαιδευσή τους και στο εξοπλισμό τους, έβαλε το χέρι της και η Ρωσία. Σωστά κατάλαβα;
    Αν όντως είναι έτσι, τότε θεώρησε εκείνην τη συγκεκριμένη παράγραφο του προηγούμενου σχολίου μου ως μη υπάρχουσα...

    Κι αναφέρομαι στο επακριβές σημείο, γιατί μόνο εκεί θαρρώ διαφώνησες μαζί μου, κι αν όντως έχεις δίκιο, καλά έκανες και μου τράβηξες τ' αυτί, να μάθω να προσέχω περισσότερο.

    ΚΑΛΗ συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΑΝΕΡΓΟΙ και ΑΦΡΑΓΚΟΙ:
      Συγνώμη που επεμβαίνω, αλλά δεν λέει κάπου ο Σεχτάρ πως οι Ρώσοι έχουν κάποια σχέση με τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των τζιχαντιστών. Άλωστε είναι σύμμαχοι της κυβέρνησης Άσαντ.

      Διαγραφή
    2. Αν κάνω λάθος, ας με διορθώσει ο Σεχτάρ.

      Διαγραφή
  15. Παντως για να μην μπερδευονται καποιοι σφοι ...και εις επιρρωσην οσων λινκ ποσταρε ο Τρας παραπανω ...εδω απο την κεντρικη ομιλια του ΓΓ στο Συνταγμα στις προσφατες εκλογες ...( ΠΡΟΣΟΧΗ στις δυο τελικες παραγραφους ) ..........Λένε, χωρίς να κοκκινίζουν, ότι «σταθερότητα» είναι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και «απομόνωση» η αποδέσμευση από αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς! Υπάρχει μεγαλύτερη απομόνωση από τη φτώχεια και την εξαθλίωση, από τον πόλεμο; Στην πραγματικότητα, όμως, τώρα είναι που μέσα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ο κάθε λαός, ο λαός μας, είναι μόνος του. Έρχεται αντιμέτωπος με τα αντιλαϊκά μνημόνια και τους κινδύνους του ιμπεριαλιστικού πολέμου.
    Αντίθετα, όταν ο λαός αποφασίσει να πάρει την τύχη στα χέρια του, δηλαδή να πάρει στα χέρια του την εξουσία και τα «κλειδιά» της οικονομίας, θα βρει όχι έναν, αλλά δεκάδες κι εκατοντάδες συμπαραστάτες.
    Γιατί όταν θα «σπάσει ο πάγος», στον οποίο έχει βάλει τα εργατικά, λαϊκά δικαιώματα η βαρβαρότητα του καπιταλισμού, τότε αυτό δεν θα έχει να κάνει με μια μόνο χώρα, με ένα μόνο λαό. Οι εξελίξεις θα είναι πιο γενικευμένες.

    Επιπλέον, ο λαός μας θα ‘χει τη στήριξη πρώτα απ’ όλα των άλλων λαών που θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, αλλά στην πορεία κι άλλων, ακόμη και χωρών και κυβερνήσεων που θα παραμένουν στον καπιταλιστικό δρόμο, αλλά τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους και οι συγκυρίες θα συμπίπτουν με τα συμφέροντα της χώρας μας. Και τέτοια παράθυρα, έστω και συγκυριακά, αφήνει η ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη, ο ίδιος ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός.

    Αυτό φαίνεται και σήμερα, π.χ. από τις επιπτώσεις του εμπάργκο της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία ή στο Ιράν, που είναι διαφορετικές για χώρες, όπως η Ελλάδα, αλλά και η Γαλλία. Τώρα είναι που για χάρη των ευρωπαϊκών βιομηχανικών μονοπωλίων θυσιάζεται μέρος της ντόπιας αγροτικής παραγωγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Έσπασε ο πάγος" στη Συρία σύντροφε; Γιατί απ' ότι αντιλαμβάνομαι ο γγ αναφέρεται στην προοπτική αυτή στην Ελλάδα και στις μετέπειτα συμφωνίες της λαϊκής εξουσίας...
      Έστω και συγκυριακές.

      Επαναλαμβάνω την ερώτηση προς όλους:
      Η συμμετοχή των ΚΚ Συρίας στην κυβέρνηση Άσαντ="έσπασε ο πάγος" και η λαϊκή εξουσία στη Συρία εκμεταλλεύεται τις ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις;

      Βίκτωρ Χάρα

      Διαγραφή
    2. @Βίκτωρ Χάρα:
      Εγώ έχει γράψει ήδη αρκετές φορές πως θεωρώ εντελώς άτοπο τον οποιονδήποτε συσχετισμό Ελλάδας-Συρίας.

      Διαγραφή
  16. Θέλω μόνο να προσθέσω στο προηγούμενο σχόλιό μου ότι τα γραφόμενα σε αυτό για "την αναγκαιότητα δράσης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της κάτω από τη δική τους σημαία" και για "τον βαθμό της πολιτικής ικανότητας της εργατικής τάξης, εθνικά και διεθνώς, να ανταποκριθεί σε όλη τη συνθετότητα της κατάστασης και να βγει μέσα από αυτήν νικήτρια" δεν είναι σχήματα λόγου, δεν προορίζονται για τη συγκάλυψη της "επιλογής ιμπεριαλιστή", όπως θα μπορούσε κάποιος να να θελήσει να τα "ερμηνεύσει" και να τα χρησιμοποιήσει...

    Αντίθετα αποτελούν την κρισιμότερη πλευρά του ζητήματος. Και ειδικά αυτά το "εθνικά και διεθνώς", έχει να πει ότι οι δικές μας ευθύνες όπως κι οι ευθύνες των ρώσων κομμουνιστών, με τις όποιες ιδιομορφίες της αντικειμενικής θέσης του καθενός, είναι από μια σοβαρότατη άποψη πολύ σημαντικότερες από τις ευθύνες των ΚΚ της Συρίας.
    Και ενώ από την πλευρά των Ρωσων κομμουνιστών δεν μπορεί κανείς να περιμένει στοίχιση με-, αλλά αντίθετα σαφή ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική διακριτότητα από τις βλέψεις της ρωσικής άρχουσας τάξης και διαχωρισμό από τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της στρατηγικής της κατά τον τρόπο και οι μορφές που υπαγορεύονται από τις εκτιμήσεις τους στην παρούσα φάση και κατά την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, εμείς από την πλευρά μας έχουμε απέναντί μας την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμένου, την πιο αντιδραστική εξωτερική πολιτική των τελευταίων 40 χρόνων, συντασσόμενη με την πιο ωμή ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και έτοιμη να βαθύνει και να επεκτείνει την εμπλοκή και τη συμμετοχή της χώρας στους μηχανισμούς της.
    Και παντού έχουμε το ζήτημα των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που πλήττονται από τις διάφορες παραλλαγές της επίθεσης του κεφαλαίου, για να μεταφράζονται τελικά όλα αυτά (πόλεμοι, φτώχεια, εξαθλίωση κλπ κλπ) στις διάφορες λίστες που κυκλοφορούν με τους κατόχους των 100, των 200, των 300 ακριβότερων γιωτ του κόσμου κ.ο.κ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ TRASH 5 Οκτωβρίου 2015 - 10:57 π.μ.

    Τότε δεν καταλαβαίνω γιατί με κατσαδιάζει.
    Κι ούτε διαφωνώ μ' όλα τ' άλλα που αναφέρει και δη με το:
    "Αν υπήρχε η Σοβιετική Ενωση θα γίνονταν σήμερα αυτά τα αίσχη;
    Και ποιός διέλυσε την Σ.Ε. αν όχι ΚΑΙ η "Ρωσία";" κι ό,τι αυτό συνεπάγεται μέχρι και σήμερα.
    Πιθανόν κάπως αλλιώς να ήθελε να διορθώσει δική μου πιθανή αστοχία για το επιμέρους τού θέματος και αλλιώς του βγήκε.

    Οπωσδήποτε πάντως, ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ με αυτά που γράφει.

    ΚΑΛΗ συνέχεια
    και μόνο αρνητικό δεν είναι να βοηθά ο ένας τον άλλο να βελτιωνόμαστε σ' όλο το φάσμα τής ανάγκης αποτύπωσης της αλήθειας σ' όλες τις εκφάνσεις της ζωής μέσα στη σαπίλα τού καπιταλισμού που ζούμε, ώστε με τη σειρά μας να βοηθάμε πιο αποτελεσματικά στην εμπέδωσή της από όλο και μεγαλύτερο τμήμα τού λαού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Στην παρούσα φάση, η Ρωσία όντως πήγε στην Συρία για δικά τις συμφέροντα, αλλά μετά από κάλεσμα της κυβέρνησης.
    Εκτός αυτού η παρουσία της εκεί βοηθάει το Συριακό κράτος που αντιστέκεται στον ιμπεριαλισμό. Αυτά είναι τα δεδομένα.
    Με αυτή την βάση εννοείτε ότι δεν πρέπει να έχουμε ολόπλευρη στήριξη στην Ρωσία και την αστική της τάξη, αυτό είναι το "πέφτω στην παγίδα".
    Μπορούμε όμως να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί στις εκτιμήσεις μας, και στο πως αντιλαμβανόμαστε τους ρόλους των κρατών που βοηθάνε ή "βοηθάνε" εκεί.
    Αλλιώς όπως λέει και ο ΤRΑSH μπορεί να θάψουμε έστω και θεωρητικά, την μόνη ελπίδα σε αυτές τις συνθήκες, να γλυτώσει ο Συριακός λαός την απόλυτη καταστροφή και αποικιοποίηση.
    Και αυτό σίγουρα δεν είναι επιλογή ιμπεριαλιστή!

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δηλαδή η κυβέρνηση Τσίπρα καλούσε τις ΗΠΑ και το ΙΣΡΑΗΛ για υποστήριξη στην Ελλάδα ενόψει πχ επίθεσης της Τουρκίας με βοήθεια της Ρωσίας τι θα λέγατε σύντροφε;

      Το θέμα είναι να πάρει προσκλητήριο πριν επέμβει ο ιμπεριαλισμός, ή οι ίδιες οι επεμβάσεις που ματώνουν τους λαούς;

      Βίκτωρ Χάρα

      Διαγραφή
    2. @Βίκτωρ Χάρα:
      Εδώ δεν κάνουμε σενάρια επιστημονικής φαντασίας για ενδονατοϊκές πολεμικές διενέξεις με ...ρώσικη ανάμειξη και μάλιστα στον επιτιθέμενο κιόλας!, αλλά μιλάμε για το τι συμβαίνει στην Συρία τώρα.
      Για το τι συμβαίνει και όχι για το ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΙ ΝΑ (ή και να μην) ΣΥΜΒΕΙ

      Διαγραφή
    3. Οκ το ζήτημα είναι το προσκλητήριο δηλαδή;
      Να ρωτήσω τότε, ποιος το απευθύνει το προσκλητήριο (που μου 'πεσε απ' τα χέρια...);
      Ο συριακός λαός; Ή η μερίδα της συριακής αστικής τάξης που συντάσσεται με τους Ρώσους;

      Και για να μπει μια βάση στη συζήτηση γιατί είναι άναρχη full, η Συρία επιδιώκεται να γίνει αποικία. Σύμφωνοι. Τίνος;
      Του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού; Όχι. Της συμμαχίας ιμπεριαλιστών με επικεφαλής τις ΗΠΑ; Ναι.
      Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός χάνει από αυτό; Ναι. Επομένως, επεμβαίνει για να εξασφαλίσει και αυτός μερίδιο στη λεία ή για να αμυνθεί κατά των ανωτέρω.
      Ποια πρέπει να είναι η στάση του ΚΚ στην Ελλάδα;
      Εγώ συμφωνώ απόλυτα με το ΚΚΕ. Αλλά να μην διαστρεβλώνουμε τις θέσεις του, έτσι; Δεν αδιαφόρησε το ΚΚΕ για την παρέμβαση του ιμπεριαλισμού. Απλά δεν υποστήριξε τη ρωσική παρέμβαση. Διαφωνεί κανείς;

      Βίκτωρ Χάρα

      Διαγραφή
    4. @Βίκτωρ Χάρα:
      Θα επαναλάβω πως κανείς δεν μίλησε για το ΚΚΕ και κανείς στην κουβέντα μας δεν εκπροσωπεί το ΚΚΕ. Αυτό εκπροσωπείται από τα επίσημα όργανα του.
      Εμείς εδώ εκφράζουμε τις προσωπικές μας απόψεις για το πως αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα.

      Εγώ λοιπόν εκείνο που βλέπω ως οξύμορο είναι να λες βλέποντας κάποιον που τρώει ξύλο "μην τον βαράτε ρε τον άνθρωπο", αλλά μόλις πάει κάποιος να τον βοηθήσει να λες "εσύ τι ανακατεύσεσαι ρε;"

      Γιατί χοντρικά αυτή η στάση έχει εκφραστεί από μερίδα συνομιλιτών εδώ σε σχέση με την Συρία.

      Διαγραφή
    5. Εγώ λοιπόν εκείνο που βλέπω ως οξύμορο είναι να λες βλέποντας κάποιον που τρώει ξύλο "μην τον βαράτε ρε τον άνθρωπο", αλλά μόλις πάει κάποιος να τον βοηθήσει να λες "εσύ τι ανακατεύσεσαι ρε;"

      @Τrash
      Γιατί δεν πάει να βοηθήσει αλλά να δείρει και αυτός φίλε μου και εξάλλου το παράδειγμά σου έχει πρόβλημα γιατί η Συρία δεν είναι ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ (ήτοι μια ενότητα) αλλά ταξική κοινωνία με αντιθέσεις και στο εσωτερικό της άρχουσας τάξης (τις οποίες και εκμεταλλεύτηκε ο Ευρωατλαντισμός).

      BX

      Διαγραφή
    6. @BX:
      1)Πρακτικά αδύνατο να βοηθήσεις χωρίς να δείρεις με την σειρά σου αυτούς που βαράνε.
      2)Το γεγονός πως η Συρία δεν είναι σοσιαλιστική σημαίνει πως πρέπει να μείνει αβοήθητη στο λουτρό αίματος που την πνίγουν οι ΝΑΤΟϊκοί και τα τζιχαντιστικά τσιράκια τους;

      Διαγραφή
    7. @Trash
      Καταντά κουραστικό να λέμε τα ίδια και τα ίδια για να γράφεις τις ίδιες αβάσιμες κατηγορίες:
      Δε λέω ότι πρέπει να μείνει αβοήθητη η Συρία. Δεν είμαι ελέφαντας. Δεν ταυτίζω, ούτε κρατάω ουδέτερη στάση.
      Λέω ότι αλληλεγγύη στη Συρία και το λαό της είναι πάλη πρώτα και κύρια για ανατροπή της αστικής εξουσίας στην Ελλάδα. Αλληλεγγύη είναι η κάθε είδους βοήθεια (υλική κλπ) στο λαό της. Αλλά:
      Αυτό δε σημαίνει ότι θα βαυκαλίζομαι ότι η καλή Ρωσία πάει να δείρει τους κακούς τζιχαντιστές που τους έβαλαν οι κακοί Αμερικάνοι να φάνε τον καλό Άσαντ.
      Όχι φίλε μου. Και η Ρωσία δέρνει. Και δυστυχώς θα το δεις/δούμε όταν έρθει ο λογαριασμός στο τραπέζι.
      Μακάρι να είχες δίκιο, κοινώς.

      BX

      Διαγραφή
    8. @BX:
      Να το θέσω ωμά λοιπόν:
      -Ποιά καλύτερη άμεση υλική βοήθεια θα μπορούσαμε να δώσουμε εμείς στον Συριακό λαό από αυτήν που του δίνει η Ρώσικη αεροπορία χτυπώντας τους εκδοροσφαγείς του;

      Για το γεγονός πως η Ρωσία είναι αυτή που είναι και κάνει αυτά που κάνει για τα δικά της συμφέροντα, το έχω ξεκαθαρίσει εξαρχής. Δεν είναι ανάγκη να το επαναλμάνω σε κάθε μου σχόλιο πιστεύω.

      Διαγραφή
    9. "Λέω ότι αλληλεγγύη στη Συρία και το λαό της είναι πάλη πρώτα και κύρια για ανατροπή της αστικής εξουσίας στην Ελλάδα. "
      Ζήσε Μάη να φας τριφύλλι.
      Στο νετ είμαστε, αλλά εκεί πέφτουν κεφάλια, ο σεβασμός στον αγώνα τους συνεπάγεται τουλάχιστον μια στοιχειώδη σοβαρότητα.

      ημιάγριος

      Διαγραφή
    10. Ασφαλως και ο λαός της Συριας οπως και ο καθε λαος θα σωθει απο την Βαρβαροτητα οταν ανατρεψει την Αστικη ταξη της χωρας του και δεν μπει κατω απο την Σημαια της. Το Μπααθ στηριξε και ανεπτυξε τον Καπιταλισμο πολεμοντας τον Σοσιαλισμο και τους Κομμουνιστες. Αυτα να τα σκεφτοσαστε οταν ανατραπηκε ο Σοσιαλισμος στην ΕΣΣΔ ΤΟ 1991 και η Ανθρωποτητα μπηκε στην Καπιταλιστικη ζουγκλα. Κρατα λοιπον την Σοβαροτητα για τον ευατο σου. Αυτην την Σοβαροτητα το ΚΚΕ και ο λαος την εχει πληρωσει με αιμα το 1944 οταν εγκλοβισμενος σε Πολιτικο μετωπο και κυβερνηση αστικης διαχειρησης δεν πηρε την εξουσια στις 12 οκτωβρη του 1944 και οδηγηθηκε στην σφαγη. Ειναι πολυ αργα για δουλεμα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    11. TRASH. Δεν παει ετσι Συντροφε.Τη συνεβη τα τελευταία 60 χρονια. Που θα ητανε η ανθρωποτητα σημερα αν δεν ειχε ανατραπει ο Σοσιαλισμος. Αυτες ειναι οι αιτιες αυτης της τραγωδιας που ζουμε ολοι. Και αποτελει καταστροφη η Εμπλοκη Κ.Κ σε αστικες κυβερνησεις και μετωπα με τους Οπορτουνιστες δηλαδη τους Δολοφονους μας. Να ανατρεψουμε τον Καπιταλισμο λοιπον Χαιρετω ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  19. Ενδιαφερουσα συζητηση. Επιφυλασομαι αν προλαβω να πω μια γνωμη ολοκληρωμενη.
    Εδω απλα θελω μα προσθεσω καποια στοιχεια. Η ιστορια του Μπααθ και της σχεσης του με το ΚΚ Συριας και την ΕΣΣΔ δεν ηταν σε ολη τη διαρκεια τοσο βελουδινη οσο αφηνεις να εννοειθει απο τα σχολια σου συντροφε Τρας. Το Μπααθ εδωσε αγωνα απο το 1957 και μετα ειδικα εναντια σε μια πιθανη σοσιαλιστικη προοπτικη της Συριας. Μπορει να μην εφτασε σε επιπεσα μαζικων διωξεων κομμουνιστων τυπου Νασερ στην Αιγυπτο, ωστοσο το Μπααθ ειχε αγαστη συνεργασια με το Νασερ στην αντιμετωπιση των κομμουνιστων. Οι σχεσεις με την ΕΣΣΔ τις οποιες "κληρωνομησε" η Ρωσικη Ομοσπονδια εντασονται σε αλλο πλαισιο με 2 σκελη.
    1) τη στηριξη των αντιαποικιακων κινηματων οπου γης απο την ΕΣΣΔ και σωστα.
    2)τους ελιγμους που ηταν απαραιτητοι για ενα σοσιαλιστικο κρατος που ηταν περικυκλωμενο απο τον ιμπεριαλισμο.
    Επιπλεον στη συζητηση πρεπει να παρθει υποψη η κριση διεθνως του κομμουνιστικου κινηματος και η εντονη διαπαλη που διεξαγεται εντος του. Τα συριακα ΚΚ εχουν πολλες διαφορες με το ΚΚΕ. Αυτο ασφαλως δεν εμποδιζει το ΚΚΕ να ειναι αλληλεγγυο στον αγωνα τους. Αν θυμαστε και η πρωτη ανακοινωση που ειχε βγαλει για τη Συρια το ΚΚΕ αναφεροταν στου Συρους κομμουνιστες και στον αγωνα τους. Επιπλεον το Λιβανεζικο ΚΚ ειναι ακομα πιο περιπλωκη κατασταση. Ειναι κομμα σε επαφη και με αριστες σχεσεις με το ΣΥΡΙΖΑ στη χωρα μας και γενικα με το ΚΕΑ. Εχει παιξει πρωταγωνιστικο ρολο στην περιοχη εναντια στη γραμμη του ΚΚΕ και στη συγκροτηση οπορτουνιστικου πολου αναμεσα στα αραβικα κομματα τυπου ΚΕΑ.
    Αυτα ασφαλως και δεν ειναι θεσφατα. Η διαπαλη διεξαγεται και στο εσωτερικο των ΚΚ. Πχ και το Πορτογαλικο ΚΚ ηταν πολυ κοντα με το ΚΚΕ για χρονια αλλα τωρα διαβαζωντας το προγραμμα της εκλογικης συμμαχιας του με αφορμη τις εκλογες στην Πορτογαλλια πηρα ενα γερο αρωμα Λαφαζανιτιδας...

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ratm:
      Εκείνο στο οποίο θέλω να σταθώ είναι οι ιδιεταιρότητες του μπααθισμού ως αντιαποικιακού κινήματος. Δεν ήταν τυπικές αστικές χώρες τα μπααθικά κράτη για να τα συγκρίνουμε ακόμη και με την ευρωνατοϊκή Ελλάδα π.χ.
      Και αυτό νομίζω πως αγνοείται επιδεικτικά στην κουβέντα που κάνουμε από κάποιους σχολιαστές.

      Διαγραφή
  20. Με την θεωρια της δηθεν εξαρτησης και τις Αποικιας ειχαμε φτασει Κ.Κ οπως Ιταλιας Γαλλιας Αγγλιας Ισπανιας Δ.Γερμανιας να θεωρουνε τις χωρες τους Αποικιες των ΗΠΑ. Ελεος Οχι αλλο Καρβουνο. TRASH. Πετρελαιοπαραγωγος χωρα η Συρια με Στρατο στον Λιβανο 25 χρονια δεν ητανε και ειναι Ιμπεριαλιστικη χωρα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Δεν γνωρίζω κάποια αναφορά του ΚΚΕ που να κάνει λόγο για την Συρία ως ιμπεριαλιστική χώρα. Αντίθετα γνωρίζω αρκετές που την χαρακτηρίζουν θύμα ιμπεριαλιστικής επέμβασης.
      Και συμφωνώ απόλυτα με τα παραπάνω.

      Διαγραφή
  21. Παναγιωτη οι αποικιες ηταν αποικιες, δεν ηταν δηθεν αποικιες. Το ιδιο ισχυει και για τις εξαρτησεις των χωρων που ειναι σε ενδιαμεση θεση στην ιμπεριαλιστικη πυραμμυδα ή μεσης αναπτυξης στην ιμπεριαλιστικη αλυσιδα. (κρατα οποια εκφραση θες, δεν αλλαζει η ουσια εξαλλου)
    Το οτι το φαινομενο των αποικιων καταργηθηκε με το περασμα του καπιταλισμου στο ιμπεριαλιστικο σταδιο του, με τη συγκροτηση εθνικων αστικων ταξεων στις πρωην αποικιες και με τα αντιαποικιακα κινηματα στα οποια πρωτοστατησαν τα ΚΚ δεν αναιρει το οτι υπηρξε ως φαινομενο. Σημερα ομως πρεπει να δουμε καταματα οτι αποικιες με εκεινη τη μορφη δεν υπαρχουν επισης στο ιμπεριαλιστικο στρατοπεδο εχουν γινει ανακαταταξεις και κυριως η συγκεντωση και συγκεντρωποιηση κεφαλαιου εχουν φτασει σε αλλο επιπεδο οπως και η αλληλεξαρτηση των οικονομιων σε ανισοτιμη βαση αναμεσα σε κλαδους, μονοπωλια και κρατη. Επισης αυτη η αλληλεξαρτηση αναμεσα και σε μεγαλες ιμπεριαλιστικες δυναμεις πχ ΗΠΑ-Κινα περιπλεκει ακομα περισσοτερο το κουβαρι των ανταγωνισμων. Νομιζω οτι η μηχανιστικη μεταφορα αναλυσεων αλλων εποχων στο σημερα αδυνατει να εξηγησει και το φαινομενο και συγκεκριμενες καταστασεις οπως ο πολεμος στη Συρια. Αυτο ισχυει και για αυτους που στην κουβεντα μεταφερουν τακτικες ΚΚ αλλων εποχων σε αλλες συνθηκες και με αλλο συσχετισμο προσπαθωντας να βρουν με αυτη τη μηχανιστικη μεταφορα την τακτικη που θα προκαλεσει ρηγμα στο ιμπεριαλιστικο μπλοκ και θα σωσει το λαο της Συριας, (χωρις ομως ο ιδιος ο λαος της να εχει αποφασισει να σωθει και να απαλλαγει απο τον ιμπεριαλισμο πως θα γινει αυτο?) αλλα ισχυει και για οσους στην προσπαθεια να απαντησουν στους πρωτους παρερμηνευουν τη θεση του ΚΚΕ που δεν ειναι οπως εγω την καταλαβαινω τουλαχιστον, ουτε ουδετερη ουτε ισων αποστασεων. Επισης η γραμμη του ΚΚΕ αφορα κυριως τη χωρα μας. Ειναι παραλογο να απαιτει κανεις απο το ΚΚΕ να εχει ετοιμο σχεδιο και τακτικη για μια αλλη χωρα η οποια εχει δικο της ΚΚ που ειναι υποχρεωμενο απο τη φυση του να εχει τετοιο αν θελει να εκπληρωνει το λογο υπαρξης του.

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ratm:
      Έχω πολλές αμφιβολίες για το εάβ η θέση πως δεν υπάρχουν σήμερα αποικίες εξακολουθεί να είναι σε ισχύ.
      Προσωπικά τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων σε μια σειρά αραβικές χώρες τα έχω αντιληφθεί ως προσπάθεια επαναποικιοποίησης τους.

      Διαγραφή
    2. Οι αποικιες ειχαν πολυ συγκεκριμενα χαρακτηριστικα οχι μονο στη μορφη που και αυτη δεν υπαρχει σημερα αλλα ιδιαιτερα στην οικονομια τους, στη μεταφορα υπεραξιας, στη συγκροτηση της εθνικης αστικης ταξης κλπ
      Η θεωρια περι νεοαποικιων ξεκινα κατα τη γνωμη μου απο λαθος αναλυση των φαινομενων και καταληγει σε ανοιχτη αρνηση απο μια σειρα φορεις της (ΚΟΕ, ΛΑ. ΕΝ. κλπ) νομοτελειων του κεφαλαιοκρατικου τροπου παραγωγης και της ταξικης παλης.
      Οτι παρουσιαζονται νεα φαινομενα αυτες τις δεκαετιες που χριζουν αναλυσης συμφωνω αλλα δε νομιζω οτι η αναλυση περι νεοαποικιων αποδοδει σωστα το φαινομενο απο μαρξιστικολενινιστικη σκοπια.

      ratm

      Διαγραφή
    3. @ratm:
      Δεν ξέρω με ποια άλλη ορολογία μπορεί να αποδωθεί το φαινόμενο της στρατιωτικής εισβολής και κατοχής σε ανεξάρτητα μέχρι πρότινος κράτη, και με σκοπό την καταλήστευση των φυσικών τους πόρων, περα του ορισμού "επαναποικιοποίηση".

      Διαγραφή
    4. Οι αποικιες δεν ειχαν εθνικη αστικη ταξη. Οταν αυτη διαμορφωθηκε αρχισαν και τα αντιαποικια κινηματα που στηριχτηκαν απο την εργατικη ταξη.
      Στην προκειμενη περιπτωση εχουμε εμεσες ή αμεσες ιμπεριαλιστικες επεμβασεις. Επεμβασεις για τις οποιες ευθυνεται ο ανταγωνισμος για τις αγορες στον οποιο ολοι οι αστοι παιρνουν μερος ειτε ως εθνικη αστικη ταξη ειτε μεσα απο τις συμμαχιες τους. Σε αυτο τον πολεμο που τα ταξικα αδερφια μας σφαζονται κατω απο ξενες σημαιες εχουν ευθυνη ολες οι εμπλεκομενες ιμπεριαλιστικες δυναμεις και η εθνικη αστικη ταξη που μεσα απο κομπρεμι με αυτες επεδιωκε τα ψιχουλα απο το μοιρασμα των αγορων.
      Η Ρωσια δε θα βομβαρδιζε αν δεν ειχε ζωτικα συμφεροντα με τον συμμαχο Ασαντ, οι ΗΠΑ δε θα εκαναν παρεμβαση αν αυτη δεν ηταν μερος του σχεδιου της για τη μεγαλη μεση ανατολη και αν η Συρια λογω συμμαχιας με την Ρωσια δεν ηταν εμποδιο σε αυτη. Οι αστοι παιζουν τα δικα τους παιχνιδια. Αλιμονο αν η εργατικη ταξη προσδοκα στη νικη του ενος ή του αλλου τη δικη της λυτρωση.
      Οι λαοι για να σωθουν πρεπει να το θελησουν οι ιδιοι. Κανενας ιμπεριαλιστης δε θα μετατραπει σε ρομπεν των δασων για χαρη τους...


      ratm

      Διαγραφή
    5. @ratm:
      Οι αποικίες μια χαρά αστική τάξη είχαν, για αυτό τον λόγο έφτιαξαν εξάλλου πολλές από αυτές και αστικά κράτη. Πολλές εξάλλου από τις κουτοπονηριές του σημερινού οπορτουνισμού προέρχονται ακριβώς από εκείνη την εποχή και την θεώρηση για τον προοδευτικό ρόλο της "εθνικής αστικής τάξης" στις αποικίες και τις εξαρτημένες χώρες.
      Παρακάτω τώρα, δεν ξέρω σε τι απαντάς όταν λες πως " Κανενας ιμπεριαλιστης δε θα μετατραπει σε ρομπεν των δασων", μια και κανείς δεν ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο.
      Είναι άλλο το ζήτημα που συζητιέται εδώ.

      Διαγραφή
  22. Δεν ξέρω τι ώρες δουλεύεται εσεις πάντως μην περιμένετε άμεσες απαντήσεις στις 6 το πρωι!!

    @trash Τι σημαίνει στα λόγια?Δεν καλείς γενικά τον κόσμο να υπερασπιστεί την ειρήνη στην χώρα του και να βγάλει έξω κάθε ιμπεριαλιστικη δύναμη απο την χώρα του? οπου πηγαίνεις δεν του μιλας για το ρόλο της δικής μας όπως και τον άλλων αστικών τάξεων?Ποιος αμύνεται στην Συρία με την είσοδο των ρώσσων?Ετσι όπως το γράφεις είναι σαν να λες μπραβο παιδία που μπήκατε και υπερασπίζεται τα συμφέροντα του συριακου λαου..Εαν ο Συριακος λαος δεν πει και στους "αντάρτες" και στην κυβέρνηση Ασσαντ να πάει στα τσακίδια και οι Συριοι να πουν δεν θέλουμε κανένα ΣΑΝ ΛΑΟΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΉΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΛΑΟΣ.Οχι να αφήνεται να τον διοικεί ο Ασσαντ και να λέει μάγκα θέλω βοήθεια έτσι ώστε να υπερασπιστώ και τα συμφέροντα σου φίλη μου Ρωσία

    Για το λινκ.πάμε καλα?Εαν δηλαδη το κκ Συρίας είναι οπορτουνιστικό(όπως φαίνεται είναι)θα πεις μόνο αυτό πρέπει να ακούσουμε?Το κάθε κόμμα για την χώρα του?Δηλαδη εαν κάνει λάθη θεωρικά στην κατεύθυνσή του εσύ δεν θα μπορείς να το κρίνεις?
    Οχι μόνο αυτό αλλα θα πρέπει να αλλοιώσεις τον δικό σου χαρακτήρα και να υπερασπιστείς κάτι που βάση τον ντοκουμέντων της θεωρητικής σου βάσης το θεωρείς λανθασμένο trash κάτσε καλά.

    Για εμένα προσωπικά το να πει το κκ θα διαχειριστώ τον καπιταλισμό αντι για να πει να οργανωθεί ο λαος για να τον ανατρέψει το θεωρώ οπορτουνιστική-ρεφορμιστική τακτική

    @trash απαντήσεις για παναγιώτη.

    Συγνώμη δηλαδή τώρα μου λες ότι η διαχείριση του καπιταλισμού υπο τον Ασσαντ (με το κόμμα Μπααθ) γίνεται για τον σοσιαλισμό μήπως έχουν και μεταβατικό σχέδιο?Κάνουν καλά και είναι στην κυβέρνηση ?Οταν η κυβέρνηση υπερασπίζεται την αστική της τάξη πως εσύ θα τους πεις να πάνε ενάντια στην κυβέρνηση?

    Τώρα δεν έχουμε ιμπεριαλιστές μέσα στην χώρα μας(με όπλα,πόλεμο κτλπ).
    Για το 41 που είχαμε.
    Δεν έμοιαζε η τότε η Ελλάδα με την σημερινή Συρία?
    Ο άρης έλεγε για διπλή λευτεριά το ξέχασες?
    Μιλώντας για την πρακτικότητα του προβλήματος.

    Τότε είχαν μπει οι Γερμανοί και μετά ζητίσαν βοήθεια απο τους άγγλους....Η συνέχεια γνωστή

    *Οι περισσότερες ερωτίσεις είναι ρητορικές.

    1ον δεν ξέρω τι ώρες δουλεύεται εσεις πάντως μην περιμένετε άμεσες απαντήσεις στις 6 το πρωι!!


    @trash Τι σημαίνει στα λόγια?Δεν καλείς γενικά τον κόσμο να υπερασπιστεί την ειρήνη στην χώρα του και να βγάλει έξω κάθε ιμπεριαλιστικη δύναμη απο την χώρα του? οπου πηγαίνεις δεν του μιλας για το ρόλο της δικής μας όπως και τον άλλων αστικών τάξεων?Ποιος αμύνεται στην Συρία με την είσοδο των ρώσσων?Ετσι όπως το γράφεις είναι σαν να λες μπραβο παιδία που μπήκατε και υπερασπίζεται τα συμφέροντα του συριακου λαου..Εαν ο Συριακος λαος δεν πει και στους "αντάρτες" και στην κυβέρνηση Ασσαντ να πάει στα τσακίδια και οι Συριοι να πουν δεν θέλουμε κανένα ΣΑΝ ΛΑΟΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΉΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΛΑΟΣ.Οχι να αφήνεται να τον διοικεί ο Ασσαντ και να λέει μάγκα θέλω βοήθεια έτσι ώστε να υπερασπιστώ και τα συμφέροντα σου φίλη μου Ρωσία

    sir

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @sir:
      1)Το ρεζουμέ σου είναι πως εφόσον η Συρία δεν είναι σοσιαλιστική και σοσιαλιστικό στρατόπεδο δεν υπάρχει πλέον (για να συμμαχήσει τουλάχιστον με αυτό), ας τους σφάξουν όλους οι τζιχαντιστές να ησυχάσουμε, μια και ούτε μια σοσιαλιστική επανάσταση δεν κάνουν οι άχρηστοι οι άνθρωποι.
      Δεν βρίσκω καθόλου Λενινιστική την συγκεκριμένη προσέγκιση.
      2)Πουθενά δεν είπα πως το Μπάαθ έχει κάποια σοσιαλιστική προοπτική. Παρόλα αυτά απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ένα "τυπικό" αστικό καθεστώς και πολύ περισσότερο από το να μπορεί να συγκριθεί με δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπως η Ελλάδα π.χ.
      3)Κάθε σύγκριση της σημερινής κατάστασης της Συρίας με την Ελλάδα, ακόμη και του 1941, την θεωρώ άτοπη. Δεν είναι (ακόμη τουλάχιστον) ολόκληρη η Συρία υπό κατοχή. Και δεν νομίζω πως υπάρχει κομμουνιστής που να εύχεται και κάτι τέτοιο.
      4)Τι σημαίνει στα λόγια. Διάβασε το σχόλιο του AGIS παραπάνω για να μην ξαναγράψω εγώ τα ίδια:
      http://fadomduck2.blogspot.com/2015/10/blog-post_68.html?showComment=1443975508302#c2453672865780875693

      Διαγραφή
    2. 1 Ειπα ότι πρέπει ο λαος τις συρίας να πάρει την υπόθεση στα χέρια του.Σε αυτή την υπόθεση πρέπει να συστρατευτεί όλη η παγκόσμια κοινώτητα.Εαν εσύ καταλαβαίνεις ότι θέλω να τους σφάξουν οι τσιχαντιστές(τα όπλα των τσιχαντιστών απο κάπου πήγαν όπως και τα όπλα των ανταρτών) τότε τι να πω.

      2)Ξέρω ότι είναι υπο πόλεμο αλλα και
      που είναι υπο πόλεμο δεν σημαίνει ότι το αστικό κράτος αλλάζει κατευθυνση και στόχευση.Όποια αστική τάξη και εαν είναι στην εξουσία ο στόχος της είναι να μειώσει την εργατική δύναμη.Δεν νομίζω σε καμία περίπτωση οτι το κράτος αλλάζει στάση στην οποιαδήποτε φάση του(αυτό δεν θα λεγόταν οπορτουνιστική τακτικη?)

      3)Εγώ δεν την θεωρώ άτοπη.
      Ευτυχώς που δεν έχει καταληφθεί όλη η Συρία αλλα αυτό δεν σημαίνε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις.Στα δικά μου ματάκια οι Αγγκλοι-Αμερικανοι είναι οι Ρώσσοι που θα τους "σώσουν" και οι Γερμανοί το Νατο Έτσι είναι ο κόσμος σήμερα.

      4)Κατσε δηλαδη το να πρέπει να δημιουργηθεί ΤΩΡΑ κίνημα ΕΙΡΗΝΗΣ ενάντια στον κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο είναι λύση στα λόγια...Οσον αφορά τον agis.Λέει ταυτόχρονα υπογραμμίζει την αναγκαιότητα δράσης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της κάτω από τη δική τους σημαία και ποιό κάτω Πρόκειται για τον βαθμό της πολιτικής ικανότητας της εργατικής τάξης, εθνικά και διεθνώς, να ανταποκριθεί σε όλη τη συνθετότητα της κατάστασης και να βγει μέσα από αυτήν νικήτρια.Καταλήγοντας την συζήτιση λοιπόν η Εργατική τάξη και οι συμμάχοι της στην Συρία θα πρέπει να υπερασπιστουν τους Ρώσσους ή όπως λέω και εγω και απο ότι φαίνεται ο agis να τους πάρει και αυτούς και τους άλλοι η ευχη του λαου??Δεν σου φαίνεται ποιο πρακτικά σωστό άμεσα να πουν στον λαο να βγάλει τους ξένους και ντόπιους δυνάστες απο την χώρα(τσιχαντιστες,ισλαμικο κράτος,αντάρτες,συριακό κράτος) και να τους πει ότι πρεπει τώρα να κάνουμε σοσιαλισμό γιατι κανείς δεν είναι με το μέρος μας?Όπως γνωρίζουμε ο λαος πληρώνει την νύφη γιατι αυτόν σκοτώνουν τώρα και θα εκμεταλλευτούν μετά τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως και η αστική τάξη της Συρίας.

      sir


      Κουράστικα πάντως.

      Διαγραφή

  23. Για το λινκ.πάμε καλα?Εαν δηλαδη το κκ Συρίας είναι οπορτουνιστικό(όπως φαίνεται είναι)θα πεις μόνο αυτό πρέπει να ακούσουμε?Το κάθε κόμμα για την χώρα του?Δηλαδη εαν κάνει λάθη θεωρικά στην κατεύθυνσή του εσύ δεν θα μπορείς να το κρίνεις?
    Οχι μόνο αυτό αλλα θα πρέπει να αλλοιώσεις τον δικό σου χαρακτήρα και να υπερασπιστείς κάτι που βάση τον ντοκουμέντων της θεωρητικής σου βάσης το θεωρείς λανθασμένο trash κάτσε καλά.

    Για εμένα προσωπικά το να πει το κκ θα διαχειριστώ τον καπιταλισμό αντι για να πει να οργανωθεί ο λαος για να τον ανατρέψει το θεωρώ οπορτουνιστική-ρεφορμιστική τακτική

    @trash απαντήσεις για παναγιώτη.

    Συγνώμη δηλαδή τώρα μου λες ότι η διαχείριση του καπιταλισμού υπο τον Ασσαντ (με το κόμμα Μπααθ) γίνεται για τον σοσιαλισμό μήπως έχουν και μεταβατικό σχέδιο?Κάνουν καλά και είναι στην κυβέρνηση ?Οταν η κυβέρνηση υπερασπίζεται την αστική της τάξη πως εσύ θα τους πεις να πάνε ενάντια στην κυβέρνηση?

    Τώρα δεν έχουμε ιμπεριαλιστές μέσα στην χώρα μας(με όπλα,πόλεμο κτλπ).
    Για το 41 που είχαμε.
    Δεν έμοιαζε η τότε η Ελλάδα με την σημερινή Συρία?
    Ο άρης έλεγε για διπλή λευτεριά το ξέχασες?
    Μιλώντας για την πρακτικότητα του προβλήματος.

    Τότε είχαν μπει οι Γερμανοί και μετά ζητίσαν βοήθεια απο τους άγγλους....Η συνέχεια γνωστή

    *Οι περισσότερες ερωτίσεις είναι ρητορικές.

    Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ.

    Δεν υπάρχουν αποικίες γενικως.
    Αυτός είναι ο ιμπεριαλισμός.

    sir

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @sir:
      Το κάθε ΚΚ έχει πολύ καλύτερη εικόνα για την κατάσταση στην χώρα του και αυτό είναι δεδομένο.
      Επίσης υπάρχει ένα πράγμα που λέγεται διεθνισμός και που λέει πως ο κάθε λαός είναι νοικοκύρης στον τόπο του.
      Και φυσικά η ώρα για να λύσεις τις θεωρητικές σου διαφορές δεν είναι η ώρα που οι σύντροφοι σου σε μια άλλη χώρα τρώνε λεπίδι. Τότε είναι η ώρα της αλληλεγγύης.
      Αυτό είναι ΑΒ και πουθενά δεν σε υποχρεώνει να αλλάξεις τις δικές σου θέσεις για ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΧΩΡΑ.
      Λες:
      "Δεν υπάρχουν αποικίες γενικως.
      Αυτός είναι ο ιμπεριαλισμός."
      Νομίζω πως ο Λένιν θα διαφωνούσε μαζί σου στο δεν υπάρχουν αποικίες στην εποχή του ιμπεριαλισμού. Ολόκληρο βιβλίο έγραψε αναλύοντας το αντίθετο.

      Διαγραφή
    2. @trash Εαν το διαχωρίσεις απο την παραπάνω πρόταση...Βγαίνει άλλο νόημα.Η φύση του καπιταλισμού σε αυτό το στάδειο του είναι τέτοια που δημιουργεί "αποικίες" Παντού απο το ποιος κάνει κουμάντο στα καυσιμα και στους υπολογιστές μέχρι την πατάτα και θα μπορούσαμε έτσι να χαρακτηρίσουμε ξεχωριστά τον κάθε κλάδο της οικονομίας στην κάθε χώρα κτλπ κτλπ(εαν βάλουμε συνολικά το μεγαλύτερο μέρος των ποσών που ελέγχονται σε μια χώρα σε ποιούς ανήκουν...).Αλλα έτσι είναι η μορφή του εμπορίου γιατι το κεφάλαιο είναι ιδιωτικοποιημένο.Εαν πούμε ότι είμαστε γερμανική αποικία χρέους πχ τότε ξεχνάμε ότι με το να φύγουν μόνο οι γερμανοί κατακτητές οι έλληνες κατακτητές οι δυνάστες του λαου θα μείνουν.Βάζεις τον λαο να παλέυει κάτω απο ξένη σημαία trash τον βάζεις να παλεύει για την εθνική κυριαρχία μιας χούφτας κυφήνων που το τρώνε το αίμα.

      Εγω δεν θεωρώ ότι δεν είμαι αλληλέγγυος.
      Σε έχω ξαναρωτίσει τι θες να κάνουμε?Πραγματικά ποια θα ήταν η σωστή σου θέση στη συγκεκριμένη στιγμή για την συγκεκριμένη Συρία?Θες να πούμε ότι καλός η Ρωσσία μετά απο το κάλεσμα του Ασσαντ μπήκε στην Συρία?

      Οι θέσεις σου δεν θεωρώ ότι γράφονται μονο για την δική σου χώρα...Άλλο το να μιλάς για πρακτικά ζητήματα που μπορούν να ισχύουν στην συγκεκριμένη χώρα που αυτό είναι θέμα στρατιγικής και άλλο είναι οι βασικές αρχές την επαναστατικής προοπτικής να αλλάζουν.Το πως θα κινιθεί η επανάσταση είναι άλλο πάλι απο το πως ξεκινάει πότε υπάρχει και μπορεί να δημιουργηθεί κλήμα.Στην Συρία θα μπορούσε να δημιουργηθεί κλήμα.

      Όταν σύντροφοι τρώνε λεπίδι το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να προσπαθήσω να πω να σταματήσει η είσοδος στρατευμάτων και απο τους νατοικούς και απο τους ρώσους και να πω ότι πρέπει ο κάθε λαος να παλέυει για το δίκαιο του.Εαν έχεις άλλη άποψη πες την μου εαν θες να πάμε να πολεμήσουμε στο μέτωπο της συρίας πάλι πες του μου.

      sir

      Διαγραφή
    3. @sir:

      1)Εγώ πουθενά δεν μίλησα για "αποικιες χρέους" και άλλες τέτοιες συριζαίικες μπούρδες. Για κανονικές αποικίες μιλάω. Για χώρες που εισβάλουν οι ιμπεριαλιστές με τον στρατό τους, τις διαλύουν και έπειτα ή τις διοηκούν αυτοπροσώπως ή εγκαθιστούν μια κυβέρνηση-μαριονέτα η οποία θα διασφαλίζει την καταλήστευση των φυσικών πόρων της χώρας αυτής ή την εκμετάλλευση της γεωστρατιγικής ή γεωγραφικής της θέσης. Ήμουν σαφής στα παραδείγματα μου για Λιβύη, Ιράκ, Αφγανιστάν, κλπ.
      2)Για τους εθνικοαπελευθερωτικούς-αντιαποικιακούς πολέμους σε παρέπεμψα ήδη στον Λένιν. Δεν του έριξες μια ματιά.
      3)Οι σύντροφοι δεν "τρώνε λεπίδι" γενικώς από τους ιμπεριαλιστές, αλλά από πολύ συγκεκριμένους ιμπεριαλιστές. Δεν είναι οι Ρώσοι που μπουκάρισαν για να διαλύσουν μια σύμμαχη χώρα τους, αντίθετα την βοηθάνε να αντέξει σε μια βαρβαρότατη επίθεση.
      Αυτό λέμε τόση ώρα.
      Το εάν οι Ρώσοι το κάνουν αυτό επειδή είναι τάχα "καλοί" ή επειδή τυχαίναι τα συμφέροντα τους να ταυτίζονται με τον μη-εξανδραποδισμό του Συριακού λαού, είναι δεδομένο και δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνεται σε κάθε σχόλιο εν είδη "δήλωσης μετανοίας" εκ μέρους μου.
      4)Όχι, οι θέσεις σου δεν αφορούν όλο τον κόσμο, την χώρα σου σου αφορούν και την δική της συγκεκριμένη κατάσταση.
      5)τα υπόλοιπα που λες πως η δράση των ισλαμιστών ΝΑΤΟϊκών μισθοφόρων στην Συρία θα μπορούσε να δημιουργήσει "επαναστατικό κλίμα", θα θεωρήσω πως δεν σκέφτηκες αρκετά πριν τα γράψεις και δεν θα τα σχολιάσω καθόλου καθώς η συζήτηση διολισθαίνει επικύνδινα σε ανοιχτή στήριξη του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού εκ μέρους σου και είμαι σίγουρος πως καμμία τέτοια πρόθεση δεν έχεις.

      Διαγραφή
    4. TRASH. Κανεις τραγικο λαθος Συντροφε. Αμερικανικος και Ευρωπαικος Ιμπεριαλισμος στηριξε την Αστικη Ταξη της Ρωσιας στην Ανατροπη του Σοσιαλισμου στην ΕΣΣΔ το 1991 Το Μπααθ ειναι συνενοχο για την τραγωδια του Συριακου λαου Τσακωνονται τμηματα της Αστικης Ταξης της Συριας με Ισλαμιστες Χεζμπολαχ Ιραν ΗΠΑ ΡΩΣΙΑ. Πρεπει να βοηθησουμε παλευοντας στην χωρα μας για την ανατροπη του Καπιταλισμου και να μην εγκλοβιστουμε με τον Οπορτουνισμο σε κυβερνηση. Συνεχιζουμε TRASH μεσα στην χωρα ειναι ο εχθρος. Δεν εχω την ιδια πατριδα με τον Εφοπλιστη που με σακατεψε 25 χρονια ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. 1)Trash θυμάσε τι έλεγαν οι συριζαίοι για τον σαμαρα πριν το 15.Ότι δηλαδη είναι παιδί της μερκελ αυτό το λένε διάφοροι για πολλούς πρωθυποργούς.Δεν λέω ότι είμαστε αποικία απλά λέω ότι εαν δεν έχεις σταθερά τον σύμμαχο και σταθερά τον εχθρό εύκολα πας κάτω απο ξένη σημαία και να μιλάς για αποικιοκρατία.Σορρυ αλλα το θέμα είναι το ποια ιμπεριαλιστική δύναμη θα συνεχίσει να κάνει κουμάντο μετά στην Συρία για αυτό δεν μπορώ να πω ότι η Συριά ήταν/θα είναι αποικία.Το κεφάλαιο κάνει κουμάντο είτε εγχώριο είτε μη.Οσο δεν εναντιώνεσαι σε αυτό αλλα του βάζεις πρόσυμο (είτε θετικό είτε αρνητικό ) τόσο θα είσαι προβλημα για τον λαο.

      2) Ευχαριστώ για αυτή την προταση.Μου απάντησες λοιπόν ότι καμία εργατική τάξη δεν πρέπει να μπαίνει κατω απο καμία ξένη σημαία.Εαν εννοείς άλλο βιβλίο πες το μου να δω εαν το έχω η να παω να το πάρω:)

      3)Θες να μου πεις ότι οι ρώσσοι θα αφήσουν μετά τους συντρόφους να κάνουν επανάσταση και δεν θα τους επιτεθουν?Το ότι τώρα δεν τους σφάζουν οι ρωσοι δεν σημαίνει ότι θα αφήσουν τα συμφέροντα της δικής τους αστικής τάξης πίσω όταν πάει η συρία να δημιουργήσει σοσιαλισμό.

      4)Δεν συφμωνω.Για τα κερια ζητήματα πχ τον ρόλο της εργατικής τάξης σε συγκεκριμένες καταστάσης.Θεωρώ ότι αυτά τα ζητήματα είναι βασικά και πάνε για όλους.Πχ θεωρείς λάθος στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο η εργατική τάξη της συρίας(η πρωτοπορία το κκ) να προσπαθήσει διώξει τους ιμπεριαλιστές ΟΛΟΥΣ και την εγχώρια αστικη τάξη

      5)Πες μου που το διαβασες αυτό γιατι μάλλον διαβάζεις αλλου σχόλιο. Σε παρακαλω δηλαδη γνωρίζουμε ότι αυτοι οι αντικαθεστωτικοί είναι υποκινούμενοι απο νατοικά συμφέροντα.Αλλο η λαική αντίσταση άλλο αυτό.ΕΛΕΟΣ

      @παναγιώτη Στην πόλη μου ο ποιο μικρός Ξενοδόχος που έχει πάνω απο 40 δωμάτια το ξενοδοχείο του βγάζει ΚΑΘΑΡΑ την σεζον πάνω απο 300.000 ΕΥΡΩ μόνο απο αυτό το μικρό ξενοδοχείο.Όποιος βάζει πρόσημο στο κεφάλαιο φλερτάρει με τον οπορτουνισμό.Το γιατί το ανάπτυξη και εδω πάνω.

      sir

      Διαγραφή
    6. @sir:
      Παράκληση διάβασε κ τον υπόλοιπο σχολιασμό γιατί δεν έχω όρεξη να επαναλαμβάνω τα ίδια κ τα ίδια. Για τελευταία φορά λοιπόν:
      1)Η Ελλάδα είναι μια ιμπεριαλιστική χώρα η ίδια (σύμφωνα με το ΚΚΕ πάντα) και μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Κάθε σύγκριση με την Συρία λοιπόν είναι άτοπη
      2)Κοίτα λίγο τι λέει ο Λένιν για τις απόψεις που εκφράζεις εδώ:
      http://fadomduck2.blogspot.com/2015/10/blog-post_68.html?showComment=1444043205970#c1906737955920658590
      Δεν το κοίταξες.
      Να τους διαβάζουμε τους κλασσικούς, δεν βλάπτει.
      Ρίξε μια ματιά και εδώ:
      Λένιν: Κριτικά σημειώματα πάνω στο εθνικό ζήτημα (αποσπάσματα)
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2014/10/blog-post_70.html
      και εδώ:
      Ο ΛΕΝΙΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ (αποσπάσματα)
      http://fadomduck2.blogspot.gr/search/label/%CE%9B%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BD
      και μετά ξανακοίτα τι ακριβώς λες εσύ.
      3)Εάν και εφόσον γίνει επανάσταση στην Συρία και κατασταλεί από τους Ρώσους θα μιλήσουμε για αυτό. όμως εδώ δεν μιλάμε για αυτό ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ αλλά για αυτό που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ. Μάλλιασε η γλώσσα μου: ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ-ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.
      4)Η εργατική τάξη της Συρίας αντιμετωπίζει μια πολύ συγκεκριμένη κατάσταση και ορθώς υπερασπίζεται την πατρίδα της απέναντι στην δυτική επέμβαση. Το ΟΛΟΥΣ που λες είναι αυθαίρετο, καθώς δεν επιτίθενται ΟΛΟΙ, αλλα΄πολύ συγκεκριμένα ιμπεριαλιστικά κέντρα στην Συρία, τα οποία έχουν όνοματεπώνυμο. ΝΑΤΟ λέγονται.
      -Γιατί αυτή η απτή πραγματικότητα επιχειρήται να κρυφτεί πίσω από γενικεύσεις;
      5)"Το πως θα κινιθεί η επανάσταση είναι άλλο πάλι απο το πως ξεκινάει πότε υπάρχει και μπορεί να δημιουργηθεί κλήμα.Στην Συρία θα μπορούσε να δημιουργηθεί κλήμα."
      Αυτό δεν έγραψες;
      Αν δεν κατάλαβα κάτι σωστά από αυτό, γίνε πιο σαφής.

      Διαγραφή
  24. TRASH. Ασφαλως και ο λαος της Συριας ειναι θυμα Ιμπεριαλιστικης επεμβασης. Αυτο λεει το ΚΚΕ και συμφωνουμε απολυτα. Το τμημα της Αστικης Ταξης ομως με το Μπααθ του Ασαντ που απετρεψε την δεκαετια του 60 τον Σοσιαλισμο δεν ειναι καθολου τμημα. Εχει συμμαχους την Ιμπεριαλιστικη Ρωσια το Ιραν την Χεζμπολαχ εναντια σε αλλο τμημα της Αστικης ταξης που το στηριζει ΗΠΑ Ε.Ε Τζιχαντιστες. Η Καλυτερη βοηθεια στον λαο της Συριας ειναι να παλεψουμε να ανατρεψουμε τον Καπιταλισμό στην χωρα μας και να σταθουμε διπλα στους Κομμουνιστες ΟΧΙ ΣΤΑ Κ.Κ μελη του ΚΕΑ ωστε να βρουνε τον δρομο τους. Σε Σοσιαλισμο διαλεγοντας Ιμπεριαλιστη δεν πας ανεξαρτητα προθεσεων Συντροφε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Δεν ξέρω ποιά ακριβώς θα ήταν η ανακούφιση που θα ένιωθε ο μέσος Σύρος που τον σφάζουν οι τζιχαντιστές από την πληροφορία πως εγώ αγωνίζομια για μια λαϊκοδημοκρατική Ελλάδα.
      Θέλω να πω πως είναι δύο εντλώς διαφορετικά ζητήματα.
      Κατανούμε πως μαζεύουν χέρια και κεφάλια σε πλαστικούς κουβάδες αυτή την στιγμή στην Συρία;

      Διαγραφή
    2. @TRASH
      Αν χαιρετίσω τους Ρώσους ιμπεριαλιστές σαν σωτήρες, θα σταματήσουν να μαζεύουν κουβάδες;
      BX

      Διαγραφή
    3. @BX:
      Μα δεν μίλησε κανείς για αυτό που λες.
      Το θέμα της συζήτησης αφορά για το εάν οι Ρώσοι κακώς βομβαρδίζουν αυτούς που γεμίζουν τους κουβάδες και για το εάν η Ρώσικη ανάμειξη στο Συριακό μπορεί να τσουβαλιαστεί με την αμερικανονατοϊκή.
      Για αυτό συζητάμε.

      Διαγραφή
    4. TRASH.Το καταλαβαινω απολυτα. Αλλα αυτο δεν γεννηθηκε σημερα. Τιποτα δεν ειναι απο παρθενογεννηση. Τον δρομο σε αυτην την Κατάσταση στην Συρια την ανοιξε το Κόμμα Μπααθ που πολεμησε τον Σοσιαλισμο την δεκαετια του 60 και οδηγηθηκε η κατασταση εδω απο το αλλο τμημα της Αστικης ταξης που διαφωνει με τον Ασαντ. Το καθηκον μας λοιπον ειναι να παλεψουμε για την ανατροπη του Καπιταλισμου στην χωρα μας και να βοηθησουμε τους Συρους Κομμουνιστες να βρουνε τον Δρομο τους. Δεν ειναι ιδια η πατριδα για εμενα με τον Εφοπλιστή. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Δεν συνεχίζω την συζήτηση, μια και φαίνεται πως μιλάω στον αέρα.
      Εκείνο που παρατηρώ είναι πως έχουμε πετάξει ολόκληρη την Λενινιστική θεωρία περί εθνικοαπελευθερωτικών-αντιαποικιακών πολέμων στα σκουπίδια βάση της κουβέντας που κάνουμε, και αυτό με προβληματίζει πολύ. Πολύ περισσότερο που υπάρχει αρκετή κομματική βιβλιογραφία πάνω στο ζήτημα, και ακόμη χειρότερα την έχω ποστάρει ήδη στα σχόλια αλλά δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να την διαβάσει κανείς.

      Διαγραφή
    6. 8.56 Δεν μιλας καθολου στο αερα Συντροφε. Δεν εχουμε πεταξει την Λενινιστικη θεωρια καθολου. Δεν εχουμε πια ουτε Φεουδαρχια ουτε Αποικιες. Καπιταλισμο στο Ιμπεριαλιστικό Σταδιο εχουμε και την εμπειρια του Κ.Κ 100 χρονια. Δεν επιτρεπεται βημα πισω. Ο οπορτουνισμος καιροφυλακτει να κανει σμπαραλια οτι χτισαμε 25 χρονια. Το χρωσταμε στους Νεκρους μας στους ευατους μας και στα παιδια μας. Ουτε βημα πισω ακομα και για να παρουμε φορα ελεγε ο Καμιλο Σιενφουεγος. Μας προβαλουνε τον Μπαμπουλα του Φασισμου για να πεσουμε στον βοθρο του Οπορτουνισμου. Τα Σεβη μου. [ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Η Λενιστική θεωρία για τα εθνικοαπελευθερωτικά-αντιαποικιακά κινήματα, ακριβώς στην ιμπεριαλιστική φάση του καπιταλισμού αναφέρεται και όχι σε κάποια άλλη.

      Και φυσικά το δεν "υπάρχουν αποικίες" το προσπερνάω. Η Λιβύη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν τί άλλο από αποικίες είναι; Η ίδια η Συρία, για τι προορίζεται;

      Όσο για τον οπορτουνισμό, πολύ φοβάμαι πως από αλλού φυλαγόμαστε και από αλλού κυνδινεύουμε πραγματικά να μας βρει. Και πολύ άσχημα μάλιστα.

      Διαγραφή
    8. TRASH. Συντροφε ολες ατυτες οι χωρες ειναι Καπιταλιστικες στο Ιμπεριαλιστικό Σταδιο μιλαω για την οικονομια και μοιραζουνε ξανα την Πίτα οι Ιμπεριαλιστες. ΟΙ Λαοι λοιπον και εκει οπως και στην καθε χωρα δεν πρεπει να διαλεξουνε Ιμπεριαλιστη που θα τους Σκοτωσει και πρεπει να ανατρεψουνε τις Αστικες ταξεις των χωρων τους. Για τον Οπορτουνισμο συντροφικα στο επαναλαμβανω. Ειναι οτι χειροτερο εχει γνωρισει η Ανθρωποτητα. Φοραει τα ρουχα του δηθεν φιλου σε αποτρεπει απο το ανατρεψεις τον Καπιταλισμό και ερχεται μετα ο Μπαμπουλας του Φασισμου για να σε σπρωξει στα Φουμαρα του Οπορτουνισμου. Η ΕΣΣΔ τον Φασισμο τον νικησε χαρη στο Μολότοφ Ριμπεντροπ αν ειχε βασιστει στα Λαικα Μετωπα θα ειχε παει στον διαλο απο το 1939. Και ανατραπηκε απο τον Οπορτουνισμο. Παρε το ΚΚΕ τα 75 χρονια που περασανε και δες απο ποιους γιναμε Μπαχαλο. Τη διαφορα εχει ο Σφαγμενος Συντροφος μας στην Κοκκινια τον αυγουστο του 1944 απο τα Ταγματα απο τον Σφαγμενο τον Δεκεμβρη του 1944 απο τα Ταγματα ντυμενα Αντιφασιστικα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  25. ratm. Με παρεξηγησες το διευκρινιζω. Το δήθεν πηγαινε στο σημερα. Τοτε ασφαλως και υπηρχανε αλιμονο. Ασχετα με το οτι εγινε λαστιχο.........................Την καλησπερα μου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Εγώ νομίζω ότι χάνουμε την ουσία, και το είπε και κάποιος άλλος παραπάνω.
    Αν διαχωρίσουμε αντικειμενικά τους ρόλους των πρώτων ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ κλπ.), με αυτούς των δεύτερων ιμπεριαλιστών (Ρωσία) και να πούμε το λογικό:
    Oτι ο πρώτος έστησε τον πόλεμο και τον βοηθάει να αναπτύσσεται, σκοτώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες, και ξεριζώνοντας εκατομμύρια,
    ενώ ο δεύτερος παρόλο που πάει για δικό του νταλκά εκεί, τουλάχιστον φαίνεται να βοηθάει ώστε να σταματήσει αυτό που έκανε ο πρώτος (μπορεί στο άμεσο μέλλον να δούμε ότι δεν είναι έτσι), δεν είναι και ούτε έχει καμία σχέση με το να διαλέξουμε με ποιον ιμπεριαλιστή θα πάμε.
    Με λίγα λόγια κανείς δεν είπε να συμμαχήσουμε ή να αλλάξουμε τακτική, στρατηγική κλπ.
    Το μόνο που ειπώθηκε είναι να μην τσουβαλιάζουμε. Ο λόγος είναι γιατί υπάρχουν σημαντικές πολύ διαφορές σε αυτή την περίπτωση και στην τώρα κατάσταση!

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. We think that another misunderstanding in relation to the KKE’s position is that it allegedly makes the mistake of putting China in the same basket as the USA, BRICS and ALBA in the same category as NATO etc.
    However this view does not correctly understand the position of the KKE.
    ...At various historical junctures, Russia’s foreign policy can oppose, for example, the aggressiveness of the USA in Syria. But this does not indicate that it is an anti-imperialist power that the peoples and the CPs should subordinate themselves to.
    The developments in Ukraine also demonstrate the same thing.
    ...

    ΠΡΙΝ από την συγκεκριμένη ανάλυση κλπ, SA = Situation Awareness (elementary Watson).

    ημιαγριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Η Θέση του ΚΚΕ είναι ξεκαθαρη. Ο Συριακος ο Ουκρανικος οπως καθε λαος δεν εχει κανενα συμφερον να διαλεξει τον δημιο που θα τον Σκοτωσει μεταξυ Ε.Ε ΗΠΑ και Ρωσια Κινα. Πρεπει να παλεψει κατω απο την δικη του Ταξικη σημαια για Κοινωνικοποιηση των Μεσων Παραγωγης. Ο Εγκλοβισμος Κ.Κ σε κυβερνηση Αστικης διαχειρησης αποτελει για τον λαο και το ΚΚ την απολυτη καταστροφη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Διαβαστε τον σ.Ελισαιο ....Να το χρεος των ελληνων κομμουνιστων ΤΩΡΑ απεναντι στον λαο της Συριας και τους σ.εκει : "Είμαστε αντίθετοι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, καλούμε σε οργάνωση της πάλης του λαού ενάντια στην εμπλοκή της χώρας σ' αυτόν, ενάντια στη χρησιμοποίηση των εδαφών, των θαλασσών και του εναέριου χώρου της χώρας ως «ορμητήριου» για την επίθεση σε ξένα εδάφη, καθώς κι ενάντια στη συμμετοχή ελληνικών ένοπλων δυνάμεων." ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ εδω ΓΙΑ ΜΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ...http://www.rizospastis.gr/page.do?id=15982&publDate=4%2F10%2F2015&pageNo=28

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από το ίδιο άρθρο:

      "Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με το κομμουνιστικό κίνημα στη Συρία, που σαφώς και δεν μπορεί να είναι αδιάφορο απέναντι στην ξένη ιμπεριαλιστική επέμβαση, που σημειώνεται τώρα στη χώρα του, και ούτε στα σχέδια κατοχής και διαμελισμού της.

      Η πάλη του συριακού λαού μπορεί να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα στο βαθμό που συνδέεται με την πάλη για μια πατρίδα απαλλαγμένη από τους κεφαλαιοκράτες, έξω από όλους τους ιμπεριαλιστικούς συνασπισμούς, μια πατρίδα όπου η εργατική τάξη θα είναι στην εξουσία, ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει".

      Υπογραμμίζω και σχολιάζω από το παραπάνω απόσπασμα:
      Πρώτον, το κομμουνιστικό κίνημα στη Συρία σαφώς και δεν μπορεί να είναι αδιάφορο απέναντι στην ξένη ιμπεριαλιστική επέμβαση, που σημειώνεται τώρα στη χώρα του, και ούτε στα σχέδια κατοχής και διαμελισμού της.
      Σχέδια κατοχής και διαμελισμού κατά το πρότυπο Ιράκ, Λιβύης που η απόκρουσή τους αποτελεί ζωτική αναγκαιότητα, κατά "σύμπτωση" τόσο για την εργατική τάξη όσο και για την μάλλον κυρίαρχη μερίδα της αστικής τάξης, "αν και κατά καμία έννοια με τον ίδιο τρόπο".
      Σχέδια επίσης συνυφασμένα με τα ενδεχόμενα σενάρια και παζάρια μεταξύ των αντιπαρατιθέμενων ιμπεριαλιστικών πλευρών, που καθιστούν ζωτικά αναγκαία την στενή παρακολούθηση και της παραμικρής μεταβολής του σημερινού "σκηνικού".

      Δεύτερον, η πάλη του συριακού λαού μπορεί να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα στο βαθμό που συνδέεται με την πάλη για μια πατρίδα απαλλαγμένη κλπ:
      Στον βαθμό που ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ, και θα πρόσθετα: στο βαθμό που αυτή η σύνδεση αποκτά την ιδεολογική, πολιτική, οργανωττική μορφή που της αρμόζει.
      Είναι όμως άλλο η ΣΥΝΔΕΣΗ της πάλης του λαού με την πάλη για μια πατρίδα όπως περιγράφεται, πάλη για μια τέτοια πατρίδα που μπορεί να ωριμάσει μόνο μέσα από τη λαϊκή πάλη στους σημερινούς και αυριανούς πραγματικούς όρους της, κι άλλο η ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ της κατά τον τρόπο που το απαιτούν πολλα σχόλια εδώ θεωρώντας ότι η παράκαμψη του εθνικού εξανδραποδισμού πρόκειται να φέρει πιο κοντά την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής... Όχι πιο κοντά δεν την φέρνει, αλλά και της στερεί κάθε έδαφος.

      Κι ένα τρίτο: Ο καλύτερος διεθνισμός είναι η ανάπτυξη της πάλης μέσα στην ίδια σου τη χώρα. Όχι οι οδηγίες για το πώς ο συριακός λαός θα παρακάμψει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα που σοδομίζει μια-μια τις χώρες της περιοχής εδώ και χρόνια, αλλά η ιδεολογική και πρακτική δραστηριότητα ώστε αυτές οι "οδηγίες" να πάρουν σάρκα και οστά εδώ, στη δική μας χώρα, από εμάς με την ανεξάντλητη σοφία μας. Αυτό θα ήταν η καλύτερη συνεισφορά στην πάλη του λαού της Συρίας και στη ΣΥΝΔΕΣΗ της με την πάλη για μια πατρίδα απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση.

      Διαγραφή
    2. Στο βαθμό που με αφορά και αφορά και το ΚΚΕ το παρακάτω απόσπασμα:
      "θεωρώντας ότι η παράκαμψη του εθνικού εξανδραποδισμού πρόκειται να φέρει πιο κοντά την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής"
      συνιστά λαθροχειρία που επιδιώκει να διαστρεβλώσει το νόημα των όσων λέω/λέμε. Ποτέ κανείς δεν υποστήριξε αυτή τη θέση (σε ότι αφορά το ΚΚΕ ή τους σχολιαστές που εμφανίζονται εδώ να το υποστηρίζουν).
      Επομένως, αναρωτιέμαι ποιος ο λόγος αυτής της λαθροχειρίας που επιδιώκει να φέρει σε αντιπαράθεση σ/φους με μια θέση που ουδέποτε υποστηρίχθηκε.
      Αντιθέτως, το άρθρο του ΕΒ απηχεί απόλυτα τα όσα λέει το ΚΚΕ χρόνια τώρα. Και συμφωνώ απόλυτα.

      Πάντως, το να πανηγυρίζουν κάποιοι (ποιοι;) στην Ελλάδα (το τονίζω!) για την επέμβαση των Ρώσων και να την παρουσιάζουν από εξ αντικειμένου βοήθεια έως... άμυνα έναντι του ιμπεριαλισμού (!), λες και ο αμυνόμενος ιμπεριαλιστής παύει να είναι ιμπεριαλιστής ή λες και οι βάσεις της Ρωσίας στη Συρία είναι αντιιμπεριαλιστικές ξέρω γω, απέχει μίλια από οιαδήποτε συνεπή μ-λ λογική αλλά και από την πολιτική αντίληψη του κόμματος.

      Σε γενικές γραμμές θα συνιστούσα σε όλους (και σε μένα) μεγαλύτερη νηφαλιότητα και προσοχή τόσο σε όσα γράφουμε ή λέμε αλλά και στον τρόπο που το κάνουμε.
      Το να μιλάμε για οικονομικούς ιμπεριαλιστές και κίνδυνο οπορτουνιστικής μετάλλαξης ή σύμπλευσης με τους Αμερικάνους εξαιτίας του ότι δε χαιρετίσαμε (!!!) τη Ρωσική παρέμβαση στη Συρία, αλλά είπαμε ότι εντάσσεται στην ενδοϊμπεριαλιστική διαμάχη ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και Ρωσίας/Κίνας, είναι λιγότερο αστείο.
      BX

      Διαγραφή
    3. @BX :
      Όταν λες πως η Συρία που δέχεται ιμπεριαλιστική επίθεση, όχι γενικά και αόριστα, αλλά από πολύ συγκεριμένους ιμπεριαλιστές, πρέπει να μείνει στρατιωτικά αβοήθητη από τους συμμάχους της ("όξω οι Ρώσοι και οι Ιρανοί"), και μετά μιλάς για σοσιαλιστικούς μετασχηματισμούς συνδέοντας το με το παραπάνω, δεν βλέπω κάποια διαστρέβλωση, τουλάχιστον από μέρους μέρους μου. Κρατάω το να μην εκφράστηκες σωστά και να παρεξήγησα αυτό που ήθελες να πεις, αλλά ούτε και τώρα μπορώ να βγάλω κάποιο διαφορετικό νόημα.
      Ελπίζω να παρανόησα.
      Όσο για την λαθροχειρία, λαθροχειρία είναι να κυρήττεις την "ουδετερότητα" στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και να φορτώνεις αυτή την στάση στο ΚΚΕ. Ούτε λέει, ούτε κάνει το ΚΚΕ τέτοια πράγματα.
      Πολύ περισσότερο που το ΚΚΕ έχει κάνει εκτενείς θεωρητικές αναφορές για την στάση των κομμουνιστών σε αντίστοιχες καταστάσεις, και που τις έχω λικάρει κιόλας.
      Και το ζήτημα που πάει να συσκοτιστεί εδώ είναι απλούστατο:
      -Μας ενδιαφέρει το δικαίωμα της Συρίας (και της κάθε Συρίας) να εξακολουθεί να υφίσταται σαν ανεξάρτητο κράτος (ακόμη και αν δεν είναι σοσιαλιστική);
      -Μας ενδιαφέρει η ήττα των αμερικανονατοϊκών μιθοφόρων που σφαγιάζουν τον Συριακό λαό;
      Έχουμε συμφωνήσει πως μας ενδιαφέρουν και τα δύο.
      Είναι η ρώσικη ανάμειξη προς την κατεύθηνση των δύο παραπάνω;
      -Για τους δικούς τους λόγους, αλλά κανείς δεν έχει τολμήσει να πει πως δεν είναι (θα ήταν και παράλογο εξάλλου)
      -Έχει κάποια σχέση η ενέργεια των Ρώσων να υπερασπιστούν ένα συμμαχικό τους ανεξάρτητο κράτος με αυτή των αμερικάνων που έχουν δηλωμένο στόχο την εξαφάνιση από τον χάρτη μιας σειράς τέτοιων;
      Μας ενδιαφέρει να αποτύχει αυτός ο δυτικός σχεδιασμός;
      Εάν μας ενδιαφέρει, πολύ καλώς κάνουν οι ρώσοι και βαράνε τους κανίβαλους του ISIS και τους αμερικάνους μισθοφόρους.
      Εάν πάλι δεν μας ενδιαφέρει επειδή η Συρία δεν είναι σοσιαλιστική, τότε έχουμε πάρει διαζύγιο από κάθε έννοια λενινισμού.
      Και το διαζύγιο το έχουν πάρει αυτοί που λένε πως δεν τους ενδιαφέρει, πιστεύοντας πως εκφράζουν και κάποια "κομματική ορθοδοξία". Γιατί το ΚΚΕ πουθενά δεν είπε τέτοια πράγματα.
      Όσο για το "ενδοϊμπεριαλιστική διαμάχη", δεν γνωρίζω κάποια ανάλυση που να λέει πως η Συρία (που δέχεται και την επίθεση) είναι ιμπεριαλιστικό κράτος.
      Αυτό θα ήταν το πραγματικό αστείο...

      Διαγραφή
    4. "...κατά τον τρόπο που το απαιτούν πολλα σχόλια εδώ θεωρώντας ότι η παράκαμψη του εθνικού εξανδραποδισμού πρόκειται να φέρει πιο κοντά την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής...".

      Στο βαθμό, όμως, που δεν αφορά το ΚΚΕ το παρακάτω απόσπασμα, και στο βαθμό που είναι φανερό ότι αφορά "πολλά σχόλια εδώ", σε αυτό το βαθμό τίνος είναι η λαθροχειρία;
      Στον βαθμό που επίσης αφορά εσένα και τα σχόλια σου, σε αυτόν τον βαθμό είναι αρκετό να αποποιηθείς ένα τέτοιο νόημα και να εξηγήσεις πώς και γιατί δεν εννοείς κάτι τέτοιο, αντί να καταφεύγεις σε στομφώδεις καταγγελίες περί "λαθροχειρίας". Αυτό βέβαια στην περίπτωση που δεν θες να μετατρέψεις την όλη συζήτηση σε πεδίο ξεκατινιάσματος "υπέρ" του ΚΚΕ. .

      Τέλος, συμφωνώ με αυτό που γράφεις, ότι "Σε γενικές γραμμές θα συνιστούσα σε όλους (και σε μένα) μεγαλύτερη νηφαλιότητα και προσοχή τόσο σε όσα γράφουμε ή λέμε αλλά και στον τρόπο που το κάνουμε."

      Θα το συνιστούσα κι εγώ σ' όλους - και σ' εμένα

      Διαγραφή
  30. Ο πόλεμος στην Συρία διεξάγεται εδω και κάποια χρόνια,
    τι έχουμε κάνει για να μην έχει εμπλοκή "η ελλάδα κατα οποιονδήποτε τρόπο" σ'αυτόν; Στην πολιτισμένη μας Δύση μετά από μια βδομάδα αεροπορικών βομβαρδισμών της Ρωσίας άρχισε να φουντώνει το αντιπολεμικό κίνημα (4 χρόνια πετούσαν αετό), τυχαίο;


    Το ότι το 75% των αποστολών των αμερικάνικων μαχητικών γυρνούσε πίσω χωρίς να ρίξει ούτε μισή βόμβα στο ISIS το ξέρουμε; Το υπόλοιπο 25% όργωνε την έρημο επί ένα χρόνο.

    Το γεγονός που έχει καταγγείλει και η Ιρακινή κυβέρνηση ότι γίνεται συνεχώς το ίδιο "λάθος" να γίνεται ρήψη εφοδίων στις γραμμές του ISIS το ξέρουμε;

    Τα περί εξοπλισμού του ISIS, Al-Nusra κλπ από Τουρκία,Σ.Αραβία,Εμιράτα και Κατάρ τα γνωρίζουμε;

    Το γεγονός των 2 παράλληλων επιχειρήσεων, μια απ την CIA και μια απ το πεντάγωνο για ανατροπή του Άσαντ το ξέρουμε; Η wall street journal το λέει ξεκάθαρα "μην βομβαρδίζετε τους εκπαιδευμένους απ την cia αντάρτες":
    http://www.wsj.com/articles/russian-airstrike-in-syria-targeted-cia-backed-rebels-u-s-officials-say-1443663993

    Εδώ ένα χρονικό των επεμβάσεων της CIA (δεν περιλαμβάνετε η επιχείρηση εκπαίδευσης "αντικαθεστικών" του πενταγώνου στην Ιορδανία):
    http://www.globalresearch.ca/timeline-of-cia-interventions-in-syria/5479875

    Το ότι και οι Κούρδοι της Συρίας ζητούν αεροπορική προστασία και βοήθεια απ την Ρωσσία το γνωρίζουμε;
    http://www.middleeasteye.net/news/syrian-kurdish-fighters-welcome-russian-airstrikes-demand-weapons-anti-fight-1688853090

    Μέχρι και ο "Ελεύθερος Συριακός Στρατός"(FSA) (οι "μετριοπαθείς" αντικαθεστωτικοί, ότι έχει απομείνει απ αυτούς, κυρίως στο βόρειο τμήμα μαζί με τους κούρδους) ζήτησε βοήθεια απ τους Ρώσσους ενάντια στο ISIS!
    http://www.liveleak.com/view?i=158_1444049788

    Αν γνωρίζουμε όλα αυτά (και λίγα είπα) και επίσης γνωρίζουμε την θέληση των μισών τουλάχιστον Σύριων που πολεμούν στον Συριακό στρατό και στο NDF (πολιτοφυλακές), των Κούρδων και των Ιρακινών (και οι Κούρδοι του Ιρακ), δλδ όλων των εμπλεκόμενων, θα έπρεπε να σεβαστούμε τουλάχιστον αυτό, δλδ την αναγνώριση ότι αυτή η βοήθεια απ την Ρωσία α) φέρνει αποτέλεσμα β) δίνει ελπίδα γ) τους βοηθάει να επιζήσουν και να συνεχίσουν να πολεμούν.

    Εκτός κι αν είμαστε οπαδοί του Alex Callinicos των νεο-τροτσκιστών του SWP Αγγλίας (ελληνικό τμήμα το ΣΕΚ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και παίρνουμε γραμμή απ αυτούς, γιατί αυτοί είναι οι κύριοι εκφραστές της άποψης "όλοι ιμπεριαλιστές είναι, όλοι ίδιοι είναι", μιας άποψης που βολεύει πολύ την "πολιτισμένη" μας δύση και τον ιμπεριαλισμό. Σύνδεσμο δε βάζω στα λεγόμενα τους καν, γιατί εκνευρίζομαι αφάνταστα.

    Ή ίσως μπορεί να ασπαζόμαστε μια παλιότερη άποψη που ονομάστηκε απ τον Λένιν "ιμπεριαλιστικός οικονομισμός";

    "Ιμπεριαλιστικός Οικονομισμός" -- οπορτουνιστικό ρεύμα, που εμφανίστηκε μέσα στην επαναστατική πτέρυγα της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας το 1915. Οι εκπρόσωποι του ρεύματος αυτού ( Μπουχάριν, Πιατακόφ, Π. Κίεβσκι κ.α ) τάσσονταν ενάντια στο σύνθημα για το δικαίωμα των εθνών για αυτοδιάθεση, υποστηρίζοντας ότι δήθεν στην εποχή του ιμπεριαλισμού δεν μπορούν να υπάρχουν εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα και εθνικοί πόλεμοι. Απλοποιώντας το μαρξισμό, οι οπαδοί του "ιμπεριαλιστικού οικονομισμού" θεωρούσαν ότι αφού στην εποχή του ιμπεριαλισμού μπροστά στην εργατική τάξη τίθεται το πρόβλημα της σοσιαλιστικής επανάστασης, παύει να υφίσταται το πρόβλημα πάλης για δημοκρατία, για πολιτικές ελευθερίες, για απελευθέρωση και εθνική ανεξαρτησία των καταπιεζόμενων λαών."

    Αν δεν ασπαζόμαστε τπτ απ τα 2 παραπάνω και σεβόμαστε τις διαθέσεις και απόψεις των λαών που σφαγιάζονται στην περιοχή πρέπει να δεχθούμε τις αποφάσεις τους για ΕΠΙΒΙΩΣΗ και ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ.

    Ο Απολιθωμένος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Και εμεις εδω εχουμε δικαιωμα να λεμε οτι η Αστικη Ταξη της Ρωσιας δεν ειναι τιποτα διαφορετικο απο τις ΗΠΑ και την Ε,Ε ΟΤΙ βομβαρδιζει για να μοιρασει την λεια με τους αλλους ιμπεριαλιστες και οτι εχει ευθυνη για την Ανατροπη του Σοσιαλισμου στην ΕΣΣΔ Ο Συριακος οπωε και ο Καθε λαός δεν εχει κανενα συμφερον να διαλεξει Ιμπεριαλιστη. Πρεπει να παλεψει για την ανατροπη του Καπιταλισμου. Αυτα τα πληρωσαμε μα αιμα το 1944. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Στο παρακάτω link, στο βίντεο, ο ίδιος ο αρχηγός της DIA, την εποχή που στηνότανε το Ισλαμικό Κράτος, ομολογεί ότι οι ΗΠΑ, δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν την δημιουργία και ανάπτυξη του, από τους συμμάχους τους στην περιοχή, ενώ γνώριζαν τα πάντα.Ο ίδιος λέει ότι πρότεινε να το χτυπήσουν, αλλά η ανώτατη διοίκηση τον αγνόησε.
    http://www.aljazeera.com/programmes/headtohead/2015/07/blame-isil-150728080342288.html

    ημιαγριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Agis
    Συμφωνω με το τελευταιο σου σχολιο σε οτι αφορα το ορθοτατο αρθρο του ριζου που ποσταρε ο Ζουκοφ.
    Ωστοσο οσο λαθος ειναι τη συνδεση της παλης εναντια στην επεμβαση και το διαμελισμο με την παλη για χειραφετηση και νικη της εργατικης ταξης να την μεταφραζεις σε αδιαφορια και ουδετεροτητα για την επεμβαση αλλο τοσο λαθος ειναι οι κομμουνιστες να συμβαλουν στον αποπροσανατολισμο της εργατικης ταξης βαζοντας την κατω απο τα συμφεροντα και μονο της αστικης της ταξης. Γιατι εδω εχουμε να κανουμε κε αυτο.
    Ναι η Ρωσια αυτη τη στιγμη και η αστικη ταξη της Συριας εχουν κοινο εχθρο με την εργατικη ταξη τους τζιχαντιστες και τον ευρωατλαντικο ιμπεριαλισμο. Αλλα οι πρωτοι εχουν και την εργατικη ταξη και ειδικα τους κομμουνιστες ως το πιο συνηδειτο κομματι της ως εχθρους και το αντιστροφο.
    Το χρεος του κομμουνιστη πιο ειναι αλλο απο το να συνδεσει τον σημερινο αγωνα εναντια στο διαμελισμο και την επεμβαση με την επομενη μερα που θα ειναι αντιμετωπος ο λαος με την αστικη ταξη της χωρας του και τους συμμαχους της?
    Πως θα το κανει αυτο? Κρυβοντας το ρολο και τα κινητρα της αστικης ταξης και των συμμαχων της? Αποσιωποντας το χαριν του αγωνα εναντια στον κοινο εχθρο? Και πως θα χειραφετηθει η εργατικη ταξη για να παλεψει ως τετοια και την επομενη μερα? Με επιφοιτηση? Επιχαιρωντας και μονο την επεβαση της Ρωσιας κατοπιν προσκληση του Ασαντ και αποκρυπτωντας τα κινητρα της δεν αφοπλιζεται οποιαδηποτε προοπτικη για το μελλον του εργατικου κινηματος? Οι κομκουνιστες εχουν ευθυνη να μπουν στον αγωνα εναντια στην ιμπεριαλιστικη επεμβαση αλλα και να προετοιμασουν το εδαφος για τη διπλη ελευθερωση του λαου. Να αλλαξουν τον ταξικο συσχετισμο μεσα στη φωτια της μαχης, να δωσουν στο λαο να καταλαβει οτι οι βομβαρδισμοι της Ρωσιας ειναι ρηγμα στο ιμπεριαλιστικο μπλοκ λογω ανταγωνισμων και ως τετοιο πρεπει να ειδωθει και να εκμεταλευτει απο το εργατικο κινημα χωρις αυταπατες οτι αυριο η αστικη ταξη της χωρας τους με την ιδια ευκολια μπορει να ξανακαλεσει τους Ρωσους ή οποιους αλλους ιμπεριαλιστες αν το εργατικο κινημα ειναι σε θεση να διεκδικησει την εξουσια.
    Σε αυτο το πλαισιο δεν μπιρω να δεχτω ουτε τη λογικη της αδιαφοριας και της ουδετεροτητας που καμια σχεση δεν εχει με τα καθηκοντα των κομμουνιστων αλλα ουτε και τη λογικη να βαζουμε πιπερι στο στομα οταν μιλαμε για τους ανταγωνισμους, για τα κινητρα της Ρωσικης αστικης ταξης, για την αντιδραστικη φυση και της ντοπιας αστικης ταξης και της κυβερνησης που αντικειμενικα διεξαγει και ηγηται προς το παρον του αμυντικου πολεμου. Οι κομμουνιστες πρεπει να πολεμησουν και μεσα στο μετωπο να κερδιζουν με τη σταση τους και τη διαφωτιστικη δουλεια τους τους εργατες και οχι να καλλιεργουν ενα κλιμα που την επομενη μερα σε περιπτωση νικης θα κανει το εργατικο κινημα αντι για πρωταγωνιστη, κομπαρσο που σαν ιθαγενης θα παρελαυνει με ρωσικες σημαιες και καδρα του Ασαντ.

    Υγ. Προεκλογικα το ΚΚΕ ελεγε κατι πολυ σωστο. Με ψεματα και αυταπατες που φανταζουν σαν ο ευκολος και πειστικος δρομος δεν αλλαζει ο συσχετισμος.
    Πρεπει να παρουμε το δυσκολο δρομο της σκληρης δουλειας και της αληθειας χωρις να χανουμε την εμπιστοσυνη μας οτι οι μαζες, η εργατικη ταξη θα καταλαβει και αυτη ειναι που θα νικησει.

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Μπράβο Trash που το θέτεις. Επιτέλους. Κάποτε η υπεράσπιση των χωρών που δέχονταν επίθεση από τον ιμπεριαλισμό ήταν καθήκον για τους κομμουνιστές. Σήμερα... χάνονται τα αβγά και τα πασχάλια στις "ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις". Είναι απορίας άξιο πώς διάβολο δεν έχουν αποσύρει τη στήριξή τους και από τον παλαιστινιακό αγώνα ορισμένοι.

    https://avantgarde2009.wordpress.com/2015/09/15/war_drum_syria/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Το ποστ μετά από 167(!!!) σχόλια κλείνει, αφού είναι αδύνατο να παρακολουθήσει κάποιος την συζήτηση.
    Η συζήτηση οστώσο θα συνεχιστεί σε προσεχές ποστ που θα περιλαμβάνει την διδασκαλία του Λένιν σε σχέση με τους εθνικοαπελευθερωτικούς-αντιαποικιακούς πόλεμους στην ιμπεριαλιστική περίοδο, μια γράφτηκαν εδώ κάποια πράγματα που σε εμένα ακούγονται, το λιγότερο εξωφρενικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή