Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Το «μεταβατικό» πρόγραμμα οδηγεί το λαό στην ενσωμάτωση

[...]
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα της δικής της γραμμής. Ολο το προηγούμενο διάστημα ακολούθησε γραμμή ουράς στον ΣΥΡΙΖΑ (την εκλογική νίκη του οποίου σχεδόν πανηγύριζε παρουσιάζοντάς την ως «αλλαγή σελίδας»), ενίσχυε το φλερτ με τις δυνάμεις της Αριστερής Πλατφόρμας που την αντιμετώπιζε ως τον «καλό ΣΥΡΙΖΑ», συμμετείχε στις φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις για τη διαπραγμάτευση, συμπαρατάχθηκε με το ψευτοδίλημμα του δημοψηφίσματος και τώρα αντικειμενικά βρίσκεται πολιτικά στην «αγκαλιά» του Λαφαζάνη. Εχει ευθύνες για την καλλιέργεια αυταπατών για τον ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο για τις δυνάμεις της ΛΑΕ, έχει ευθύνη για τον εγκλωβισμό εργατικού - λαϊκού κόσμου στο ψευτοδίλημμα καπιταλιστική Ελλάδα του ευρώ ή της δραχμής και στο δρόμο αστικής διαχείρισης που προβάλλει η ΛΑΕ. Και έκανε μάλιστα κριτική στο ΚΚΕ που ξεσκέπαζε τις δυνάμεις Λαφαζάνη και άλλων που εμφανίζονταν ως αντιπολίτευση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι το ΚΚΕ τάχα δεν βλέπει τη δυναμική των διαφοροποιήσεων, ότι είναι ανθενωτικό και άλλα γνωστά. Ακόμη και τώρα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δίνει άλλοθι στο κόμμα Λαφαζάνη, αντιμετωπίζοντάς το με μια λογική που λέει λίγο-πολύ ότι δεν είναι «τόσο» ριζοσπαστικό όσο πρέπει και συγκαλύπτει την πραγματική πολιτική του κατεύθυνση, την καπιταλιστική ανάκαμψη για το κεφάλαιο με δραχμή, που είναι εξίσου αντιλαϊκή με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ.

Είτε με συμπόρευση με τον Λαφαζάνη είτε μόνη της, η περιβόητη γραμμή του «μεταβατικού προγράμματος» οδηγεί από διαφορετικούς δρόμους στον ίδιο προορισμό, στην ενσωμάτωση.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ όλα τα τελευταία χρόνια έριξε νερό στο μύλο του θολού αντιμνημονίου και έβαλε το λιθαράκι της στον αποπροσανατολισμό του λαϊκού κινήματος.
Νοθεύει το ταξικό πολιτικό κριτήριο, προβάλλοντας το αντι-ευρώ και το αντι-ΕΕ ξεκομμένο από το ζήτημα της εξουσίας.

Οι αντιφάσεις του προγράμματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι τόσο μεγάλες που επαναφέρει στα κείμενά της και ορισμένες διατυπώσεις όπως: «Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση για φιλολαϊκές αλλαγές χωρίς ρήξη με την αστική τάξη», «χωρίς να κλονιστεί και τελικά να αφαιρεθεί ο πλούτος, η ιδιοκτησία και η εξουσία των δυνάμεων του κεφαλαίου» κλπ. Αν είναι όμως έτσι, γιατί αλήθεια κατηγορούν το ΚΚΕ ότι τα παραπέμπει όλα στο μέλλον και μιλάει για σοσιαλισμό χωρίς μεταβατικό πρόγραμμα; Πού βρίσκεται το μεταβατικό σε αυτή τη θέση; Και σε ποια βάση ασκούν κριτική στο ΚΚΕ που χαρακτηρίζει τη ΛΑΕ «ανάχωμα»;

Ωρα να βγουν συμπεράσματα

Η γραμμή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι προτάσεις της είναι χρεοκοπημένες από παλιά και η ίδια η πορεία της ζωής και της ταξικής πάλης τις απορρίπτει για ακόμη μια φορά. Κατηγορούν το ΚΚΕ για αναχωρητισμό και ηττοπάθεια. Ηττοπάθεια είναι να σέρνεσαι πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτα και τον Λαφαζάνη τώρα στις εκλογές και στο κίνημα. Γραμμή μαχητική, γραμμή ελπίδας είναι για το λαό η γραμμή και πρόταση πάλης του ΚΚΕ, που αποκαλύπτει την αλήθεια, που αρνείται να μπει στο κάδρο των αστικών σχεδιασμών, με όποιο πρόσημο και αν έχουν. Είναι καιρός να βγουν συμπεράσματα καθώς δοκιμάστηκε και η αριστερή κυβέρνηση αλλά και η λογική στήριξης και πίεσής της διά του κινήματος. Το ΚΚΕ έχει πρόταση εξουσίας για το λαό, όχι πρόταση για μια κυβέρνηση. Δουλεύει ακούραστα για την ταξική πολιτική συνειδητοποίηση και οργάνωση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, για την ανασύνταξη του κινήματος, για να ισχυροποιείται το ρεύμα συνολικής αμφισβήτησης του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Αυτή η προοπτική μπορεί να δυναμώσει με την ενίσχυση, τη συμπόρευση με το ΚΚΕ και στις εκλογές, και στους αγώνες, και παντού.
Απόσπασμα από εκτενέστερο κείμενο του Κυριακάτικου Ριζοσπάστη με τίτλο "Καμιά ΑΝΤΑΡΣΥΑ !... συμβιβασμός"

7 σχόλια:

  1. ''(...)η περιβόητη γραμμή του «μεταβατικού προγράμματος» οδηγεί από διαφορετικούς δρόμους στον ίδιο προορισμό, στην ενσωμάτωση.''

    Πιστεύω πως είναι λάθος να συγχέεται το μεταβατικό πρόγραμμα όπως διατυπώθηκε από τον Τρότσκι ( προτείνω να διαβαστεί το έργο:
    ''Το Μεταβατικό Πρόγραμμα της 4ης Διεθνούς, του Λ. Τρότσκι '' www.ergatikidimokratia.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=167:-4-&catid=44:marxism&Itemid=12 ) με τη ρεφορμιστική κακομεταχείρισή του που από την πλευρά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

    ARISTEROS EPANASTATIS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ARISTEROS EPANASTATIS:
      Ότι θεωρώ έτσι και αλλιώς, αντεπαναστατικό ρεύμα τον Τροτσκισμό, φαντάζομαι πως το έχεις καταλάβει, έτσι;

      Διαγραφή
    2. Πρέπει να ξεχωρίσουμε νομίζω τον Τρότσκι από τους ψεύτο-τροτσκιστές. Κάποια στοιχεία της τροτσκιστικής θεωρίας και κριτικής είναι σωστά ( ανεξάρτητα από την προσωπική διαδρομή και τους χειρισμούς του Τρότσκι ). Ενδεικτικά αναφέρω: ιμπεριαλιστική πυραμίδα, αλληλεξάρτηση των καπιτ. οικονομιών, σχέση εθνικού - διεθνικού, κριτικές σε πλευρές της πολιτικής της ΕΣΣΔ και της ΚΔ που πλέον και το σημερινό ΚΚΕ αποδέχεται.

      ARISTEROS EPANASTATIS

      Διαγραφή
    3. @ARISTEROS EPANASTATIS:
      Δεν έχω δει κάποιο κείμενο του ΚΚΕ να δέχεται ως σωστή την "κριτική" του Τρόσκι στην ΕΣΣΔ ή στην ΚΔ.
      Αλλά ούτε και για τα υπόλοιπα που αναφέρεις (πλην των τεριμένων που θα συμφωνήσει κάθε μαρξιστής), όσο αφορά την εποχή που γράφτηκαν.
      Εν πάση περιπτώση, θεωρώ την κουβέντα αυτή άκρως ανεπίκαιρη αυτή την στιγμή.
      Αν θες από 21 του μήνα, το συζητάμε και πάλι

      Διαγραφή
    4. To σεβομαι για μετα τις 20 που λες αλλα μια παρατηρηση γιατι θα μας τρελανει. Πως ταιριάζει Αληλεξαρτηση Ιμπεριαλιστικη πυραμιδα και Μεταβατικα προγραμματα Ρε τη εχουμε παθει............................... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Ο Καλυτερος τροπος για να γινει ενα ΚΚ Σμπαραλια και ο λαος να ενσωματωθη στο συστημα ειναι τα Μεταβατικα Προγραμματα οποιασδηποτε μορφης. Μιλαμε για καννικη Αυτοκτονια. Ο Τρόσκι πραγματικά ητανε Αντεπαναστατης και αποδειχτηκε. Διαφωνουσε με τον ΛΕΝΙΝ και επι Φεουδαρχιας και επι Καπιταλισμου. Σαμποταρισε την Συμφωνια Μπρεστ Λιτοφσκ και κατηγορησε τον ΛΕΝΙΝ για προδοτη. Στην συνομωσια που αποκαλυφθηκε στον Κοκκινο Στρατό είχε πάρει μέρος με τα νηματα να φθανουνε μεχρι τον Χιτλερ. Το βιβλιο του Αμερικανου πρεσβη στην Μοσχα που παρακολουθησε τις Δικες οπως και το Βιβλιο του Λουντο Μαρτενς ειναι καταπελτης πανω στο θεμα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλό το άρθρο του Ρίζου, αξίζει να διαβαστεί ολόκληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.