Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Υπουργός Προ-Πο: "Ώρα για να ξεδοντιαστούν όλα τα φίδια που απειλούν την κοινοβουλευτική αστική δημοκρατία"!

Γράφει ο Γιάννης Πανούσης
Αύριο θα χτίσω το παράθυρο
που βλέπει στο δρόμο.

Ανδρ. Μήτσου, Η εξαίσια γυναίκα και τα ψάρια
Το μεγάλο ταξίδι της Αριστεράς Διακυβέρνησης δεν μπορεί να μην έχει ως σημαία τον Διαφωτισμό, τον Ορθολογισμό, δεν μπορεί ο κάθε κωπηλάτης να έχει δική του πυξίδα που οδηγεί σε άγνωστες ακτές, δεν μπορεί ο καπετάνιος να μην έχει τη δύναμη να διατάζει το πλήρωμα πότε και πώς θα στρέψει το καράβι για να βρει ούριο άνεμο.

Η Κυβερνώσα Αριστερά διατρέχει τον κίνδυνο να δηλητηριασθεί από μεγάλη (ή και νοθευμένη) δόση ιδεολογίας. Σήμερα στην Ελλάδα η Αριστερά δεν υπερασπίζεται αμυντικά την ιστορική της παράδοση αλλά οφείλει να ανατρέψει με όρους δημοκρατικής νομιμοποίησης και κοινωνικής συναίνεσης την πορεία προς το χάος.

Τέλος με την «μαρτυρική Αριστερά» που την κυνηγάνε όλοι. Τώρα αυτή κρατάει το τιμόνι. Χρειάζεται λοιπόν μια νέα πρόταση προς/για την κοινωνία.

Μια επί χρόνια καταπιεσμένη Αριστερά δεν πρέπει να θέλει τώρα να «ισοφαρίσει» και να κάνει τα δικά της κόλπα προκειμένου να τιμωρήσει τους βασανιστές.
Δεν είναι ώρα για αναμετρήσεις και συγκρούσεις με το παρελθόν στη λογική «νικητές – χαμένοι».

Όταν αρχίζεις να παίζεις με τους κανόνες του αντιπάλου σου γρήγορα θα χάσεις γιατί αυτός είναι περισσότερο προπονημένος (στη διαφθορά, στη διαπλοκή, στη λογική του κατεστημένου).

Ακόμα κι αν θέλεις να φτιάξεις τη δική σου κομματική πελατεία πάλι θα χάσεις γιατί οι περισσότεροι πελάτες σου είναι περιστασιακοί (και όχι ιδεολογικά φίλοι).

Η σύγχυση ανάμεσα στον αριστερό ρομαντισμό και την κυβερνητική αμηχανία, η ταύτιση της πολιτικής ευθύνης απέναντι στη χώρα με την κομματική ισορροπία και τους εσωτερικούς μηχανισμούς οδηγεί σε συνολική καταστροφή.

Με ποιον αναμετριέται σήμερα η Αριστερά; Με το μέλλον ή με το παρελθόν; Με τα νεκρά τσιτάτα της ή με την ευκαιρία να σηκώσει ψηλά την Ελλάδα και να μετατρέψει την παρακμή σε δύναμη αναγέννησης;
Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου, προοδευτικοί μεταρρυθμισμοί, στρατηγική απεγκλωβισμού από την εθνική μοναξιά, θεσμική αναβάθμιση και εμπιστοσύνη, ανάδυση νέων κοινωνικών δυνάμεων: ιδού το μοντέλο.

Αρκετές δυνάμεις αναλώθηκαν στο όνομα των «αντι-στάσεων». Καιρός να μαζέψουμε τη δυναμική της Αριστεράς σε μια ενιαία δέσμη πυρός. Τη μοίρα μας τη φτιάχνουμε μόνοι μας αλλά δεν είμαστε μόνοι όταν την φτιάχνουμε. Κι από την άλλη δεν έχουμε καμία ελπίδα ν’ αλλάξουμε τη χώρα αν δεν αλλάξουμε οι ίδιοι.

Δυστυχώς ακόμα και σήμερα ορισμένοι «γνήσιοι» συνεχίζουν να βρίζουν, να προπηλακίζουν, να εξορίζουν, να λοιδορούν ό,τι και όποιον δεν συμφωνεί μαζί τους. Παλιές αρρώστιες σε νέες μορφές «αριστερής» χυδαιολογίας.

Οι χυδαίοι που θεωρούν «φασιστικό» ότι δεν τους μοιάζει, καιρός είναι να μπουν στο υπόγειο της ιστορίας.
Η Κυβερνώσα Αριστερά ζει και κινείται στο φως. Ό,τι και όποιος ζει στο σκοτάδι μόνο κακό θα της κάνει.

Πρέπει να απαλλαγούμε ως χώρα από τους «α(σ)κόπως αριστερούς» που κάνουν ο,τιδήποτε για ν’ αποτύχει η Κυβερνώσα Αριστερά ώστε να μπορούν και πάλι να παίζουν τα διπλά – τριπλά σκοτεινά (και συχνά «βρώμικα») παιχνίδια τους.

Έλεος! Δεν είναι αυτοί οι εκφραστές της Ελλάδας μετά την κρίση. Δεν θέλει ο ελληνικός λαός τέτοιους ανθρώπους να ορίζουν το μέλλον του.

Ώρα για να ξεδοντιαστούν όλα τα φίδια που απειλούν την κοινοβουλευτική αστική δημοκρατία.
Καθηγητής Γιάννης Πανούσης
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών
και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Πηγή: Ανοιχτό Παράθυρο
___________
Κάθε σχόλιο από εμάς, πέρα από το να ευχαριστήσουμε τον Υπουργό των μπάτσων για την πηγαία του ειλικρίνεια περί της φύσης και θέσης της "κυβερνώσας αριστεράς", περιττεύει.

16 σχόλια:

  1. Αχ κακιά που είναι αυτή η ασυμβίβαστη αριστερά, που χτυπάει την κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατοακροδεξιών!

    Η Χ.Α. να έρχεται να ψηφίζει στην βουλή, και τα λύσαμε τα άλλα προβλήματα μας....

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσυπογράφω, ακόμα και εάν ακούγονται κυνικά τα λόγια του σε πολλούς. Και μην πει κανεις ότι ο Πανούσης τα λέει αυτά για να υπερασπίσει την κυβέρνηση σύριζα, ο άνθρωπος δεν είναι καν συριζαιος. Για όλη την Αριστερά μιλάει.

    Συμφωνω,με το μέλλον μας πρέπει να αναμετρηθούμε, όχι με το παρελθόν. Ποιός θα μας κρίνει για τον αγώνα μας, τα θεωρητικά βιβλία μας ή τα παιδιά μας;

    Ναι, έχουν το δικαίωμα κάποιοι να προβάλουν ακόμα και σήμερα την Σοβιετική Ένωση σαν πρότυπο σοσιαλισμού και ανάπτυξης. Έχουν δικαίωμα να ονειρεύονται ανταρτικα και εξεγέρσεις μέσα από τσιτάτα, θεωρητικούς λαβυρινθους και την ατέλειωτη διαλεκτική του ιστορικού προτσές. Δικαίωμα τους και τους σέβομαι ειλικρινά. Αλλιώς μεγάλωσαν, σε άλλη εποχή.

    Ας αφήσουν όμως τους νέους αριστερούς να διαμορφώσουν την Αριστερά του 21ου αιώνα, χτισμένη πάνω στις ανάγκες και της δυνατότητες της κοινωνίας του 21 αιώνα. Έτσι θα δικαιωθούν οι ιδέες και ο προοδευτικός χαρακτήρας της αριστερής ιδεολογίας που τόσο βασανίστηκε και καταδιώχθηκε. Έτσι θα αποδείξουμε ότι οικοδομούμε μια κοινωνία του μέλλοντος και δεν οπισθοδρομουμε σε ένα αναμάσημα θεωρητικών κλισέ και ιδεοληψίας.

    Η δικαίωση των αριστερών αγωνιστών θα έρθει μέσα από την καλή εφαρμογή, την αποτελεσματικότητα των ιδεών στη σημερινή κοινωνία της επιστήμης, της μόρφωσης, της τεχνολογίας του σήμερα και όχι μέσα από την αποτυχία, την ήττα της αριστεράς που επιθυμούν οι αντίπαλοι και μερικοί κατ'όνομα αριστεροί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι νέοι αριστεροί (την κάψαμε την λέξη) του 21ου αιώνα, αν δεν μιλάνε για κάτι σαν αυτό http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/324979,Yparxei-allos-dromos.html , απλά δεν είναι ούτε κατά φαντασία προοδευτικοί, πόσο μάλλον αριστεροί...

      Κώστας

      Διαγραφή
    2. @Πάνος:
      Από ότι είδες Πάνο, και εγώ τον αστικό κυνισμό του Πανούση το εκτίμησα δεόντος.
      Είναι ένας σοβαρότατος αστός και σίγουρα όχι πιερότος σαν κάτι Λαφαζάνηδες που βουτηγμένοι μέσα στον βόθρο του αστισμού μέχρι τα φρύδια το παίζουν και επαναστάτες.

      Από εκεί και πέρα τώρα, αυτά που λες είναι εξόχως προβληματικά.
      Με αρχή το "τα παιδιά μας θα μας κρίνουν". Ποιού τα παιδιά θα κρίνουν ποιόν αποφεύγεις να απαντήσεις.
      Τα παιδιά των αστών σαν τον Πανούση (και ίσως και εσένα από ότι αντιλαμβάνομαι) θα έχουν εντελώς διαφορετικό κριτήριο από τα παιδιά τα δικά μου, του Σιφωνιού ή του Πουλικόγιαννη. Ακριβώς όπως εμείς έχουμε διαφορετικό κριτήριο από εσάς.
      Δεν είναι θέμα "τσιτάτων" (λες και δεν μιλάμε για οικονομική και κοινωνική επιστήμη αλλά για αφηρημένη φιλοσοφία εδώ), αλλά απτών ταξικών συμφερόντων.

      Επίσης λίγη μελέτη της ιστορίας των ιδεών δεν θα έβλαπτε κανέναν. Αυτό που μας πασάρεις για "αριστερά" του 21ου αιώνα, δεν είναι παρά η επιστροφή στην δευτεροδιεθνιστική περίοδο και την πλήρη υποταγή του εργατικού κινήματος στην αστική τάξη και τον ιμεριαλισμό, που ξεπεράστηκε ήδη από την εποχή του Λένιν.
      Δεν θα μας πασάρετε σήμερα για φρέσκο πράγμα την Φορμόλη του Μπέρνστάιν!

      Επίσης δεν μπορεί η "κοινωνία του μέλλοντος" που επικαλείσαι, να είναι η κοινωνία του καπιταλισμού της εκμετάλλευσης και του δολοφονικού ιμπεριαλισμού, δηλαδή η αστική κοινωνία τους εχθρούς της οποίας απειλεί να "ξεδοντιάσει" ο Υπουργός Προ-Πο.
      Είναι μια κοινωνία που έρχεται από τα μαύρα σκοτάδια του παρελθόντος. Είναι μια κοινωνία που γύρισε την εξέλιξη πίσω από την εποχή της Οχτωβριανής επανάστασης, όχι που την πήγε μπροστά.

      Και φυσικά είναι τυμβωρυγχία να ισχυρίζεσαι πως οι άνθρωποι της αριστεράς που διώχθηκαν(και διώκονται ακόμη-μην ξεχνιώμαστε) τόσο άγρια στην χώρα μας, δικαιώνονται από τις καρέκλες που πήραν ο Πανούσης με τον Τσίπρα.
      Προσβολή νεκρού λέγεται αυτό το πράγμα.

      Αυτοί οι άνθρωποι αγωνίστηκαν (-και αγωνίζονται) για πολύ συγκεκριμένα ιδανικά τα οποία ουδέποτε περιελάμβαναν το στίβιψο του λαού για να ξεπεράσουν την κρίση τους οι καπιταλιστές, ούτε την συμμετοχή στον δολοφονικό οργανισμό που ονομάζεται ΝΑΤΟ, για να αναφερθώ μόνο στα πιο χοντρά.

      Έγραψες πως σέβεσαι τις απόψεις μας.
      Θα σεβόμουν και εγώ απόλυτα τις δικές σου εάν δεν έπιανες στο στόμα σου την λέξη "αριστερά" για να τις εκφέρεις.

      Δεν είχε ποτέ σχέση με την διαιώνιση του καπιταλισμού η αριστερά. Με την ανατροπή του είχε.
      Και όχι από κάποιο ιδεολογικό βίτσιο όπως υπονοείτε ως υπερασπιστές της σημερινής εκμεταλλευτικής κοινωνίας, αλλά γιατί έχει αποδείξει θετικά πως ο εξανθρωπισμός αυτού του συστήματος είναι αδύνατος.

      Ο κροκόδειλος δεν είναι δυνατόν να επιβιώσει τρώγοντας σαλάτες...

      Διαγραφή
    3. Δεν μίλησα για διαιώνιση του καπιταλισμού. Πιστεύω ότι το σύστημα αυτό έχει σαπίσει ,έχει κλείσει ο κύκλος του και αργά ή γρήγορα η πλειοψηφία του κόσμου θα το συνειδητοποιήσει είτε το λέει η αριστερά είτε όχι.

      Αυτό για το οποιο μιλάω είναι το Mετά. Εκεί έχω σοβαρές επιφυλάξεις για το τι πρέπει να μπει σαν στόχος. Επιμένω ότι με το μέλλον πρέπει να αναμετρηθούμε, όχι με το παρελθόν.

      Ευθαρσώς και ειλικρινά και ας παρεξηγηθώ, λέω ότι δεν θέλω στο μέλλον να επιβάλω το μοντέλο του σοσιαλισμό της ΕΣΣΔ, παρόλες τις όποιες καλές προθέσεις του. Δεν έζησα σε σοβιετικό κράτος, δεν μου ανήκει, δεν μπορώ να ταυτιστώ. Οι εικόνες που έχω από εκεί είναι ελάχιστες και στερεοτυπικές. Οι μονες αξιόπιστες πηγες μου προέρχονται από εκείνη την περίοδο, ήρθαν από Ρώσους και ανατ. Γερμανούς που έτυχε να γνωρίσω μέσα από την δουλειά και μου παρουσίασαν την κατάσταση στην καλύτερη περίπτωση σαν ένα μεγάλο Δημόσιο όπου οι πολιτες-υπάλληλοι είχαν μισθό, μόρφωση εξασφαλισμένα και πέραν τούτο ουδέν. Ακόμα και σε μαρξιστικό θεωρητικό επίπεδο, διέκρινα έλλειψη κατάρτισης τους. Όπως ξέρουμε και από την δικια μας δημοσιουπαλληλική νοοτροπία, οι λειτουργοί της κάνουν την δουλίτσα τους, πάνε σπίτι και όλα επαναλαμβάνονται σαν αέναη ρουτίνα. Κανένα πάθος, κανένα κίνητρο. Έτσι ίσως εξηγείται και η μη αντίδραση τους στην αντεπανάσταση, αλλα αυτό είναι δικια μου γνώμη.

      Δε θέλω λοιπόν όταν μιλάμε για το όραμα της σοσιαλιστική ομάδας, να δανείζομαι το όραμα των παππούδων μας. Θέλω να μιλήσω για τεχνολογία στην υπηρεσία των νέων, για παραγωγικότητα, για καινοτόμα προγράμματα εξυπηρέτησης στις υπηρεσίες των πολιτών, να μπορούν όλοι να ευεργετούνται από την κεντρική διοίκηση και γινονονται κοινωνοί της νέας κοινωνάς. (Το ξέρεις ότι στην ΕΣΣΔ θεωρούσαν τα κομπιούτερ υπερτιμημένα και δεν τα ανέπτυξαν ποτέ μαζικά;) Πως λοιπόν να πείσω οποιονδήποτε για ένα ξένο όραμα και γιατί να μην μιλήσουμε για ένα όραμα στα μετρα του σημερινού κόσμου και των τεχνικών, τεχνολογικών εξελίξεων;

      Επίσης κάτι άλλο: όχι άλλη Θεωριτικολαγνεία. Μίλησα για αναμάσημα θεωρητικών κλισέ και ιδεοληψίας. Πείσε με ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα.

      Στις μέρες μας έχουμε την καλύτερη θεωρητική κατάρτιση με τα χειρότερα πρακτικά αποτελέσματα. Ψέματα είναι;

      Άσε και τις θεωρητικές αγκυλώσεις και αυτό που συμβαίνει συνεχεία σε απλές καθημερινές συνομιλίες. Μιλάω για τον ρολο της αριστεράς στον εικοστό πρώτο αιώνα και ο άλλος μου λέει "...ναι αλλα ο Λενιν στις Θέσεις του Απρίλη το ‘17...". Προσπαθώ να πείσω έναν αναρχικό για τον κοινό στόχο και μου λέει "ναι αλλά στην Κρονστάνδη και στην Ισπανία...". E, εντάξει, έτσι δεν πάμε πουθενά. Η ιστορία μένει πάντα ως εχει, το μέλλον μόνο αλλάζει, με την προϋπόθεση όμως ότι θέλουμε να αλλάξει.

      Οι μεγάλοι του μαρξισμού τόνισαν ποσο καλο είναι να γνωρίζουμε Ιστορία. Να γνωρίσουμε όμως λεγανε, όχι να περιοριστούμε σε αυτή, όχι να δημιουργούμε αγκυλώσεις, όχι να προσπαθούμε να την μιμηθούμε, όχι να την επαναλάβουμε .

      Η θεωρία δεν είναι μπαμπούλας αλλα εργαλείο ώστε στις σημερινές συνθήκες να προσαρμοστούν οι στόχοι και οι αποτελεσματικότερες πρακτικές της προπαγάνδας. Αντ’αυτού, επικρατεί μια ανούσια παρελθοντολογία που ούτε χρήσιμη είναι ούτε αποτελεσματική, που κάνει το όραμα θολο και αποκρουστικό για τις πλατείες μάζες.

      Διαγραφή
    4. @Πάνος:
      1) Το σχόλιο σου προσυπογράφει[sic] ένα κείμενο που καταλήγει στο πρόταγμα «να ξεδοντιαστούν όλα τα φίδια που απειλούν την κοινοβουλευτική αστική δημοκρατία» δηλαδή τον καπιταλισμό στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο και με όλες του τις αντιφάσεις. Οπότε η διεκρίνηση σου πως δεν υπερασπίζεσαι τελικά τον καπιταλισμό έρχεται σε πλήρη αντίφαση με ότι προσυπέγραψες πριν.
      2) “Ευθαρσώς και ειλικρινά και ας παρεξηγηθώ, λέω ότι δεν θέλω στο μέλλον να επιβάλω το μοντέλο του σοσιαλισμό της ΕΣΣΔ,”

      Όσο και αν αυτό θα σου φανεί περίεργο ούτε εμείς. Το να υπερασχπίζεσαι τα επιτεύματα της ΕΣΣΔ (εάν θέλεις μπορώ να σου τα απαριθμήσω σε κάποιο σχόλιο) που αποδείχνουν την ανωτερώτητα του σοσιαλιστικού συστήματος έναντι του καπιταλιστικού, είναι ένα πράγμα.
      Το να θες να επαναλάβεις αυτούσιες ενέργειες και πολιτικές που ανταποκρινόντουσαν στις άμεσες ανάγκες ενός άλλου τόπου και χρόνου είναι ένα άλλο. Δεν έχει ανάγκη από πενταετή πλάνα μια ήδη βιομηχανοποιημένη κοινωνία π.χ.
      Από αυτό δεν συνάγεται όμως πως μαζί με τα απόνερα θα πετάξεις και το μωρό.
      Διδάσκεσαι από τα λάθη της σοσιαλιστικής οικοδόμησης που έγιναν στην ΕΣΣΔ και αλλού ώστε να μην τα επαναλάβεις, αλλά δεν διαγράφεις μονοκοδυλιά την πρώτη απόπειρα σοσιαλιστικής οικοδόμησης, ούτε και φτάνεις στο παράλογο συμπερασμα πως μετεξέλιξη του σοσιαλισμού μπορεί να είναι ο ...καπιταλισμός!

      3) «Έτσι ίσως εξηγείται και η μη αντίδραση τους στην αντεπανάσταση,»
      Έχεις λάθος πληροφόρηση, αντίδραση στην αντεπανάσταση υπήρξε και παραΰπηρξε. Στην ΕΣΣΔ ήταν τα τανκς του Γιέλτσιν που την επέβαλαν, στην Ρουμανία η Σεκιουριτάτε και ο στρατός, στην DDR βρέθηκε 1,500.000 κόσμος να διαδηλώνει στο Αν.Βερολίνο κατά της δυάλυσης της, τα γεογονότα της Τιεν Αν Μεν δεν ήταν άσχετα με τις μεταρρυθμίσεις του Τενγκ κλπ.
      Αυτές βέβαια είναι εικόνες που δεν πέρασαν ποτέ στα δυτικά δελτία ειδήσεων και που τις βλέπουμε σε κάτι μεταμεσονύκτια ντοκυμαντέρ της ΕΤ2, θαμένες και εκεί κάτω από τόνους προπαγάνδας.
      Να συζητήσουμε για τους λόγους που η αντίδραση αυτή δεν ήταν αποτελεσματική, ευχαρίστως. Αλλά όχι να λέμε και πως δεν ύπηρξε...

      Συνεχίζεται...

      Διαγραφή
    5. @Πάνος:
      Συνέχεια:

      4) «γιατί να μην μιλήσουμε για ένα όραμα στα μετρα του σημερινού κόσμου και των τεχνικών, τεχνολογικών εξελίξεων;»
      Γιατί ο σημερινός κόσμος παραμένει ατυχώς ο κόσμος της εποχής του ιμπεριαλισμού, και αυτό δεν έχει σχέση με τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά με τις σχέσεις και την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής παραγωγής.
      Από την άλλη μεριά, κάθε τεχνολογική πρόοδος καθιστά το έργο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης ευκολότερο. Όχι περιττό.
      Και αυτό όχι από κάποιο βίτσιο δικό μου, αλλά γιατί έχει αποδειχτεί επιστημονικά και επαληθευτεί πειραματικά, πως καπιταλισμός όσο αναπτύσεται τόσο μεγαλώνει τις αντιφάσεις του. Δεν τις επιλύει. Η καλύτερη εμπειρική απόδειξη για αυτό είναι η σημερινή μας κατάσταση.

      5)Το γεγονός πως εσύ δεν γνωρίζεις την θεωρία, κάθε άλλο παρά περιττή την καθιστά. Όπως είναι αδύνατο να γίνεις μηχανικός αγνοώντας την θεωρητική φυσική, έτσι είναι αδύνατο και να αλλάξεις την κίνηση μιας κοινωνίας αγνοώντας τους νόμους που διέπουν αυτή την κίνηση.

      Θεωρία δεν είναι να ξέρεις τις τάδε ή τις δείνα τακτικές κινήσεις του Λένιν, που μπορεί σε τελική ανάλυση να μην είναι και πρόσφορες για την δική σου τακτική σε άλλο τόπο και χρόνο.
      Θεωρία να γνωρίζεις τον τρόπο κίνησης των κοινωνιών, να αντιλαμβάνεσαι την αντίφαση που απορρέει από την ταυτόχρονη ύπαρξη κοινωνικών σχέσεων και ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής. Να αντιλαμβάνεσαι το αναπόφεκτο των κρίσεων και των πολέμων που προκύπτουν από τις επίσης αναπόφεκτες κρίσης υπερσυσώρευσης. Να καταλαβαίνεις πως η καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων (που σε αυτές περιλαμβάνονται και οι άνθρωποι) είναι αναπόφευκτη χωρίς κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας.
      Να αντιλαμβάνεσαι την πάλη των τάξεων ως κινητήρια δύναμη της ιστορίας.
      Να καταλαβαίνεις γιατί οι καπιταλιστές, και τις καλύτερες των προθέσεων να είχαν, αδυνατούν να εξανθρωπίσουν το βάρβαρο κοινωνικό τους σύστημα.

      Τα παραπάνω είναι θεωρία, και μάλιστα επιστημονική που με τέτοιους όρους (δηλαδή επιστημονικούς) έχει βαρεθεί να επαληθεύεται, και που χωρίς αυτήν έχεις χάσει τον μπούσουλα.

      6) «Στις μέρες μας έχουμε την καλύτερη θεωρητική κατάρτιση με τα χειρότερα πρακτικά αποτελέσματα. Ψέματα είναι;»
      Ναι, ψέμματα είναι. Οι καπιταλιστική και δη η νεοφιλελεύθερη (ή και η Κενσυανή σε κάποιες περιπτώσεις) αρλούμπα έχει πνίξει κάθε θεωρητική φωνή.
      Αν ο Μπαρουφάκης αυτοπροβάλεται ως «Μαρξιστής», μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα για το πισωγύρισμα και της θεωρίας στις μέρες μας.

      7) «επικρατεί μια ανούσια παρελθοντολογία που ούτε χρήσιμη είναι ούτε αποτελεσματική, που κάνει το όραμα θολο και αποκρουστικό για τις πλατείες μάζες.»
      Αφενός εκείνο «που κάνει το όραμα θολο και αποκρουστικό» είναι οι τόνοι λάσπης, ψεύδους και προπαγάνδας που συνοδεύουν κάθε αναφορά σε αυτό.
      Αφεταίρου, κανένας που δεν γνωρίζει το παρελθόν δεν μπορεί να καθορίσει το μέλλον.

      Διαγραφή
    6. @Πάνος:
      Αν ξεχάσουμε όλα τα παραπάνω, ποιός άλλος ορισμός μένει για την "αριστερά" πέραν του ότι αφορά μια κάστα απατεώνων που προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο πως ο ιμπεριαλισμός μπορεί να έχει "ανθρώπινο πρόσωπο" και πως οι λύκοι μπορούν να ζήσουν αδελφομένοι με τα αρνιά;

      Διαγραφή
    7. ΟΙ Μπολσεβίκοι το 1917 παραλάβανε μια χώρα 150 χρόνια πίσω απο τις Ανεπτυγμένες Καπιταλιστικές χώρες της Δύσης. Βγάλανε την Επέμβαση των 15 χωρών 1918 1921 την Καπιταλιστική Διείσδυση τον 2Π.Π και φτάσανε πρωτα αυτοι στο Διαστημα. Τα 25000000 νεκροί αφήσανε το ΚΚ χωρίς Στελέχη και στο 20ο Συνέδριο το 1956 ανέλαβε η Οπορτουνιστική Αντεπαναστατική ομάδα που Συνειδητα με Σταδιακά βήματα εφαρμόζοντας νόμους του Καπιταλισμου δυσφημισε τα πάντα. Ετσι λοιπον το 1989 ητανε ολα ετοιμα για την Ολοκλήρωση των Ανατροπών. Στην Βία των Καπιταλιστών μοναδική απάντηση είναι η Προλεταριακή Βία. Αλλος δρομος δεν υπαρχει. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    8. @@Πάνος:
      "οι πολιτες-υπάλληλοι είχαν μισθό, μόρφωση εξασφαλισμένα και πέραν τούτο ουδέν."
      -Δηλαδή τα έχεις κ εδώ εξασφαλισμένα αυτά και τα σνομπάρεις τόσο;

      Διαγραφή
  3. @Πάνος:
    Υ.Γ.
    "...Ναι, έχουν το δικαίωμα κάποιοι να προβάλουν ακόμα και σήμερα την Σοβιετική Ένωση σαν πρότυπο σοσιαλισμού και ανάπτυξης. Έχουν δικαίωμα να ονειρεύονται ανταρτικα και εξεγέρσεις..."

    Το δικαίωμα που προφανώς δεν έχουν είναι να αγωνίζονται για αυτά.
    Εκεί είναι που χρειάζεται το "ξεδόντιασμα" για το οποίο απειλεί ο Πανούσης.

    Και εσύ είσαι τόσο μεγαλόψυχος μάλιστα, που μας δίνεις και το "δικαίωμα" να πιστεύουμε σε ότι πιστεύουμε. Πάλι καλά,
    αλλά για να το συζητάς το ζήτημα θα πει πως δεν το θεωρείς αυτό το δικαίωμα κ τόσο αυτονόητο...

    Και το έλεγα εγώ. Αν πρέπει να ξαναβγούμε στην παρανομία, η "αριστερά" είναι πολύ πιο κατάλληλη (και) για αυτήν την βρωμοδουλειά, από την παραδοσιακής δεξιά...
    Υ.Γ.2
    "Και μην πει κανεις ότι ο Πανούσης τα λέει αυτά για να υπερασπίσει την κυβέρνηση σύριζα, ο άνθρωπος δεν είναι καν συριζαιος. Για όλη την Αριστερά μιλάει. "
    Υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα είναι ο Πανούσης, και αυτή την κυβέρνηση υπαρασπίζει ούτως ή άλλως.
    Και δεν θυμάμαι να τον εξέλεξε κανείς ως εκπρόσωπο κάποιας, ανύπαρκτης έτσι κι αλλιώς, "παναριστεράς".

    Πάντως ούτε εγώ πιστεύω πως το θέμα του ήταν η υπεράσπιση της συγκυβέρνησης. Η υπεράσπιση του καπιταλιστικού καθεστώτος ήταν, όπως γράφει καθαρά στον επίλογο, που προς τιμήν του ξεκαθαρίζει πως μιλάει για την "αστική" και όχι κάποια αφηρημένη και αταξική "δημοκρατία"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και από τα λόγια στα έργα η "κυβερνώσα αριστερά":

    Ερώτηση του ΚΚΕ για το έγγραφο σχετικά με τη συνεργασία σχολείων - Αστυνομίας

    [...]
    Το συγκεκριμένο έγγραφο κινείται σε μια λογική εξίσωσης της διακίνησης ναρκωτικών, βίας και μαθητικών κινητοποιήσεων και σε αυτό γίνεται λόγος και για τήρηση στατιστικών στοιχείων για τα σχολεία.
    [...]
    Η συγκεκριμένη, δε, κίνηση συνεχίζει και ξεπερνά και ανάλογες προσπάθειες συνεργασίας Αστυνομίας - διευθύνσεων σχολείων, όπως την περσινή, όταν καλούνταν από τη ΓΑΔΑ τα Αστυνομικά Τμήματα να "μεθοδεύσουν προσωπικές επαφές - συναντήσεις" με τους διευθυντές σχολείων, για να καταγράψουν και να συντάξουν εμπεριστατωμένες εκθέσεις γύρω από προβλήματα των σχολείων αρμοδιότητας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και ειδικότερα της Αστυνομίας. Με άλλα λόγια, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει και επαυξάνει την πολιτική παρέμβασης της Αστυνομίας στα σχολεία, την πολιτική της αντιμετώπισης των μαθητικών διεκδικήσεων με καταστολή.
    [...]
    Καταλήγοντας, τονίζεται πως έχουν οριστεί ως "σύνδεσμοι" αστυνομικοί και ζητείται να σταλούν και τα στοιχεία των διευθυντών προς την Αστυνομία, προκειμένου να συνεργαστούν.
    [...]
    "γιατί γίνεται σαφής εξίσωση των προβλημάτων παραβατικής συμπεριφοράς με τις μορφές πάλης που επιλέγουν οι μαθητές για να αγωνιστούν;"

    http://www.902.gr/eidisi/voyli/70164/erotisi-toy-kke-gia-eggrafo-shetika-me-ti-synergasia-sholeion-astynomias

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκδημοκρατισμό του εκπαιδευτικού συστήματος δεν το λέγανε;

      Kώστας

      Διαγραφή
  5. Γεια σου ρε TRASH Υποδειγμα η απαντηση σου. Τη δουλεια εχει το ΚΚΕ με την νεα Νατοικη βαση στην Καρπαθο και τους Χορους του Κοτζια με τους Δολοφόνους Τη δουλεια εχουνε οι Κομμουνιστες με το 3 μνημόνιο με μετρα Σφαγης 11 δις Τη δουλεια εχουνε ολοι αυτοι που πολεμησανε και θυσιαστηκανε στο ΕΛΑΣ και στον ΔΣΕ με αυτην εδω την ΑΛΗΤΕΙΑ. Και πραγματικα μεγαλυτερη ζημια απο την Παρανομια και τις διωξεις εκανε η Υπογεια υπονομευτικη διαβρωτικη δουλεια του Προδοτικου Οπορτουνισμου στο ΚΚ. Παρανομο το ΚΚΕ μετα το 1947 και το υπονομευανε με χιλιους τροπους. Φτιαξαμε την ΕΔΑ για μια χαραμαδα νομιμοτητας και την μετατρεψανε σε οχημα της Αντεπαναστασης πολεμοντας με λυσσα το ΚΚΕ. Ειναι τοσα τα εγκληματα τους που η σιωπη ειναι προτιμοτερη για αυτα τα θρασιμια. Αλλα ποιος εχασε το φιλοτιμο για να την βρει ο καθε Οπορτουνιστης Τυχοδιωκτης. Αξιος ο μισθος σας τσιρακια του Καπιταλισμου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και δεν χρειαζομαστε καμμια τιμη απο αυτα τα Ναυαγια. Τιμη μας ειναι να μην προδωσουμε αυτους που θυσιαστηκανε στον αγωνα η Συνειδηση μας και οχι το να σωσουμε τον Καπιταλισμο απο την Σαπιλα του. Πεθαινουνε εργατες μεσα στα εργασιακα κατεργα λαοι ολοκληροι πεφτουνε στην Θαλασσα για να σωθουνε και θα μας πουνε και για 21ο Αιωνα. Αντε στο καλο.................. με όλη μου την καλη διαθεση........................................... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από το ποστ "40 Χρήσιμες συμβουλές για αντικομμουνιστές"

    http://fadomduck2.blogspot.gr/2013/05/40.html

    31)Δεν χρειάζεται να έχεις καμμία ιδεολογική συνοχή προκειμένου να είσαι αντικομουνιστής!
    Μπορείς να είσαι «αριστερός» ψευτοσοσιαλιστής και να λαϊκίζεις στο 90% της ατζέντας σου. Μετά μπορείς άνετα να συγκρίνεις τον καπιταλισμό που κατέκρινες πριν, με την «Ρωσία του Στάλιν». Εάν δεν έχεις ιδέα του τι έγινε εκεί, θα σε βοηθήσουν τα βιβλία «1984» και «φάρμα των ζώων». (βλέπε και #6)
    Έτσι μπορεί κάποιος να βρίζει τον καπιταλισμό στο 99% του χρόνου του, αλλά να διστάζει πάντα να αναφέρει τον σοσιαλισμό σαν εναλλακτική λύση.

    36)Κατηγορήστε τον μαρξισμό πως δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη. Αγνοείστε το γεγονός πως ούτε ο νεοφιλελευθερισμός, ή η «αστική δημοκρατία» δεν έχουν επιβεβαιώσει τις υποσχέσεις τους επίσης.

    37)Αγνοείστε τον χώρο, την ιστορική περίοδο, τις οικονομικές, διεθνείς, ή όποιες άλλες συνθήκες, και κατηγορήστε τους κομμουνιστές πως θέλουν να αντιγράψουν στην χώρα σας το μοντέλο της ΕΣΣΔ επί Στάλιν. Ποντάρετε στην ανοησία των άλλων, ώστε να μην προσέξουν πως κανένας τέτοιος σκοπός δεν υπάρχει, καθώς η δική σας χώρα έχει εκβιομηχανιστεί εδώ και πολλά χρόνια και δεν υφίσταται κανένας τρόπος ή λόγος, για ένα τέτοιο ιστορικό πισωγύρισμα.

    39)Αγνοείστε το γεγονός πως τα οικονομικά προβλήματα των σοσιαλιστικών χωρών αυξάνονταν παράλληλα με τις «αγοραίες» οικονομικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησαν.

    1)Επιμείνετε συνεχώς πως ο Μαρξισμός είναι μία αναξιόπιστη, ξεπερασμένη, εντελώς νεκρή, και μάλιστα ήδη ενταφιασμένη ιδεολογία.
    Μπορείτε να χτίσετε μία επικερδέστατη καριέρα, πολεμώντας αυτό το δήθεν «ψόφιο άλογο» για το υπόλοιπο του εργασιακού σας βίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.